2019-10-18 163 浏览
觀塘食肆林立,豐儉由人,各類美食都不難找到,今天來到巧明街一間工厦的日式西餐廳午膳。餐廳內放了兩個威嚴的武士擺設,環境頗為舒適寧靜,看過餐牌,點了兩個套餐,分別是鹽燒鯖魚伴牛蒡沙律定食和柚子蜜燒春雞。牛蒡有降血糖和血脂的功能,加入新鮮蔬菜沙律,好吃得來又有營養和養生的功能價值。鯖魚燒得皮脆肉香,相當美味。新鮮粟米磨碎煲出的湯鮮甜可口,燒春雞香脆嫩滑,配香滑薯蓉和芥末燒汁,非常滋味。甜品還有泡芙和芝士餅,還有香濃咖啡,相當滿意的一餐。
2019-10-17
2019-10-14 224 浏览
返工返到悶悶地,就拉咗個同事一齊去揾好嘢食。之前都嚟過Bella Shine,覺得幾好味,所以今日再嚟encore。今次我地叫咗個西班牙燒乳豬配干邑黑椒燒汁&西班牙豚肉扒配黑啤燒汁大家share。因為係set lunch,所以有齊餐湯/沙律、蒜蓉包、主菜、甜品和飲品。今日餐湯係忌廉甘筍湯,個湯入面加咗薑,好特别,而且用料足,每一口都充滿甘筍蓉,好味。沙律菜新鮮,醬汁酸酸地好開胃。燒乳豬燒得好嫩,皮薄,唔肥,仲有薯條同沙律菜伴碟,可解膩,推介。豚肉扒分量好足,有2塊唔算薄嘅豚肉扒,䐁肉本身質數應該唔錯,所以肉味好香。仲有好香黑松露味嘅薯蓉伴碟。最後仲有小泡芙和小蛋糕做結尾,真係夠晒滿足。

沙律菜新鮮,醬汁酸酸地好開胃。

最後仲有小泡芙和小蛋糕做結尾,真係夠晒滿足

2019-10-14
午餐
2019-10-13 331 浏览
第一次來open rice評論,只因呢間實在太差,希望大家唔好中招!同男友原本想到另外一間食lunch,誰知星期日唔開,上openrice 搵到呢間都幾近地鐵口,食評都唔差,就諗住過來一試,誰知會如此失望😞由食物到服務,完全零質素:西班牙燒乳豬又肥又騷,成盤可以入口既就得薯條;梅子冷面上邊加左d完全唔夾口味既菜;龍蝦湯勁騷;個老既服務生每一次都唔問就直接攞左我d碗碟餐具!就係個空間夠大,環境唔錯,唯一真係好食既就得最後果粒泡芙…
2019-10-13
2019-10-09 273 浏览
今日去揾個朋友食lunch,今日想再去Bella shine食lunch,所以就帶埋朋友一齊去Set lunch都幾多款可以選擇。點完餐好快就上餐湯,口感好好,味道好濃然後會有餐包,係蒜蓉包,好香蒜蓉味,我自己鍾意將包浸下個湯黎食主餐我叫左鹽燒鯖魚,日式餃子定食鹽燒鯖魚份量都幾大加埋檸檬汁一齊食魚燒得岩岩好,好香,配飯食一流另外重有日式餃子,餃子入面包好多肉成個set lunch食完都幾飽朋友叫左份 燒露筍野菜龍利卷伴香茅南瓜汁最後重有一份甜品,有件泡芙同蛋糕唔會太甜岩岩好

Set lunch都幾多款可以選擇。

點完餐好快就上餐湯,口感好好,味道好濃

主餐我叫左鹽燒鯖魚,日式餃子定食

鹽燒鯖魚份量都幾大
加埋檸檬汁一齊食
魚燒得岩岩好,好香,配飯食一流

另外重有日式餃子,餃子入面包好多肉

成個set lunch食完都幾飽

朋友叫左份 燒露筍野菜龍利卷伴香茅南瓜汁

最後重有一份甜品,有件泡芙同蛋糕

唔會太甜岩岩好

今天和好友出來辦一點事,做完之後一齊去搵食。記得之前和另一位好友到過這裏午餐,難忘他們的牛扒丶豬扒十分出色,所以今次帶朋友來這裏來。朋友說想到不到工業區有這樣精美的餐廳!今天也是點了豬扒,另外看到隔離枱的小姐們點了咖喱雞拌薄餅,樣子十分吸引,所以也決定試試!朋友點了這個椰菜花忌廉湯,有點像薯仔湯,我一試了一口,味道清甜。而我則點了這個蔬菜沙律,蔬菜新鮮丶醬汁美味,是我喜愛的日式沙律醬,正!先送上來的是豬扒,肉質嫩滑,味道濃郁,口感一流,吃得豬扒是上等貨色!很少餐廳會用上這樣優質的豬扒!而且份量不少!另外點的這咖喱雞一點也不比下去,薄餅香脆,咖喱汁味道濃淡適中,雞肉是雞上髀及雞鎚,嫩滑好味,很滿意的一餐!整體而言,這裏是中午歇息的好去處,享受過美味的午餐,又是時候再努力了!

朋友說想到不到工業區有這樣精美的餐廳!

而我則點了這個蔬菜沙律,蔬菜新鮮丶醬汁美味,
是我喜愛的日式沙律醬,正!

2019-09-23
午餐
2019-09-30 211 浏览
諗住搵生日party場地,上網搵咗好多間,見到間比較有特色。於是就去試下菜式先。去到睇完Menu,點咗鹽燒鯖魚牛蒡沙律。先嚟Appetiser,喺Green salad同Garlic toast 兩樣都好好味,多士好香脆。主菜鹽燒鯖魚牛蒡沙律,成隻碟咁大嘅鯖魚,雖然話係鹽燒但係都唔會好鹹,肉質比較結實唔會鬆散,平時食鯖魚最怕會腥,但係呢個冇呢個問題,因為定食嘅關係包括有一碗飯。午市套餐附送2件蛋糕平時套餐通常會送一件,但係呢度好好送兩件,抹茶一向係我最愛。食完呢一餐,場地同食物質素都非常適合朋友生日搞party,餐廳嘅質質素亦好好,食物種類亦都可以根據自己喜好選擇,絕對係唔錯嘅選擇。
兩樣都好好味,多士好香脆。

2019-09-27 260 浏览
朋友們一行五人相聚的飯局,食物賣相不錯影相「打卡」是為適合,唯食物質素厚道點說只能以「一般」作評價,絕對未能達至良好/優質。有關味道,印象比較深刻的是,當晚我們純以「個人口味」去識別咸度的基準,若最高級別為十級,當晚的食物,當然除左甜品及沙律,各主菜的咸度已達到八至九級。 另一個重點是服務,該餐廳當晚的營業時間是到晚上11時,我們埋單時距離餐廳關門最少約尚餘一小時,同時,隔離還有約兩枱客人同樣尚未離去。不久,店內範圍(不是廚房因聲浪太大),「爆」出突如其來的音樂巨響,全場為之一震,眾人四處張望,當中在場所有人士包括本人,當中友人更包括一位孕婦被嚇親,然而眼見在場兩位店員的反應是望了一下食客們及與對方互望作嘲笑狀,並無意降低音量,音量一直無一絲的減退,因不想與人結怨破壞心情,我們眾人感到非常無奈,隨即我們與其他食客一同離去。 最後離開時間為約10時半。若該餐廳有需要提早關門,可以大方走過來說一聲,不必用如此卑劣的手法。總括而言,是次經驗相當難忘及非常不愉快及失望。當然也不會想再去光顧。
庆祝纪念
生日
2019-09-27 162 浏览
OpenRice資料顯示關門時間為11pm,我地埋單時大約10pm,由於未到關門時間,所以我地繼續傾計至大約10:30pm,店員突然將餐廳音樂開到好大聲,我地當時嚇一嚇,店員見到我地ge反應笑得好開心。當時店內仍有另外兩位食客,大家都明白客員想用大聲ge音樂示意我地離開。其實店員可以直接提醒關門時間,唔須要用呢種提示令人留下壞印象。
2019-09-24
2019-09-16 261 浏览
工廈西餐 其實不起眼 靠著openrice search 才得知有呢間店當日係食晚市 有set dinner 亦可散叫 而我地就散叫了服務不錯 waiter不時主動加水蒜蓉包 夠香夠味夠熱夠脆生蠔半打 咁岩做緊特價$15/piece海水味夠 蠔好新鮮 好好味!燒雞泡魚乾 $58正常味道 甜甜的 有咬口 不過不失鴨脾配薯條 $178鴨脾外皮脆 內裡肉嫩 粗薯條新鮮炸起又夠薯 值得一試!咸蛋黃軟殼蟹扁意粉 $128軟殼蟹新鮮炸起 鬆脆Juicy 咸強黃碎融合扁意粉 好味!埋單$486, 滿足!= )

服務不錯 waiter不時主動加水
蒜蓉包 夠香夠味夠熱夠脆
生蠔半打 咁岩做緊特價$15/piece
海水味夠 蠔好新鮮 好好味!
燒雞泡魚乾 $58
正常味道 甜甜的 有咬口 不過不失

鴨脾配薯條 $178
鴨脾外皮脆 內裡肉嫩 粗薯條新鮮炸起又夠薯 值得一試!

咸蛋黃軟殼蟹扁意粉 $128
軟殼蟹新鮮炸起 鬆脆Juicy 咸強黃碎融合扁意粉 好味!

埋單$486, 滿足!= )
2019-09-15
2019-09-14 360 浏览
朋友移民在即,約食飯告別 😭😭😭 用 openrice 訂咗檯食飯,掛住傾計埋單無睇清楚就簽單,後來發覺無比電視框我 😡😡講返食物啦,個沙律用陳醋汁,好香好開胃,個雞翼就非常普通,亦都唔入味,感覺係得個皮有啲喊味。燒粟米好香,但有啲漏。主菜個意大利飯唔係咁合我哋味道,啲米比較生硬,我知有啲餐廳煮出嚟效果喺咁,所以我一向都少叫意大利飯,今次朋友想食咁無理由唔比佢叫嘛 😅我叫嗰個鰻魚海膽扁意粉就好香好味道,鰻魚都好好味。餐廳係 2 排長檯, 每 4 個位中間有小小空間,但隔離檯講嘢大聲啲係較嘈,好彩餐廳盡量都唔安排搭檯,否則真係唔知聽邊個講嘢囉 😅

我叫嗰個鰻魚海膽扁意粉就好香好味道,鰻魚都好好味。

大蝦紅菜頭沙律
大蝦紅菜頭沙律
芝士燒粟米
蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉
2019-09-07 304 浏览
餐廳位於觀塘工業大廈,本身以為好難搵 但原來都好近地鐵站。一推開門好似遠離左市區 環境非常舒服同安靜 有一種隔絕外界既喧鬧聲餐牌無咩特別設計 主要都係文字為主 我同朋友選擇加$88轉為套餐,因為套餐好便宜一些 包括了 頭盤、餐湯、飲品及甜品首先來的係海蝦沙律 (頭盤)沙律非常新鮮爽口 蝦好大隻 肉質彈牙 加上餐廳既秘制醬汁非常開謂餐湯是雜菜湯 非常濃郁 還有蒜蓉包 濃濃的蒜蓉味溶入多士裹 卜卜脆🧡頂級美國肉眼扒配牛肝菌燒汁, 好大份足夠3-4個人食 牛扒有手掌咁大 煮得剛剛好吾會太熟 肉質鮮嫩 配搭燒汁令牛扒個味道增加了層次蒲燒饅魚海膽忌廉汁扁意粉,蒲燒鰻魚燒得剛好合時,另外饅魚非常厚肉配海膽忌廉汁。意粉彈牙濃濃醬汁, 味道惹味豐富及特別
環境非常舒服同安靜 有一種隔絕外界既喧鬧聲

• 蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉
  • 甜品
  • 蒜蓉多士
2019-09-02 377 浏览
觀塘收工 與同事小聚,地點都吾錯由地鐵站行過去4分鐘便到 餐廳裝修 以工業風為主 燈光暗暗 好舒服 岩哂放工同同事閒聊叫左兩個主菜另外+$88還有套餐(頭盤、湯品、飲料、甜品)🍮 價錢都算合理 頭盤是海蝦沙律 海蝦好大隻 上面淋了一些醬汁 酸酸的 非常開謂另外 餐廳做緊推廣 $15一隻生蠔 但最小叫4隻 生蠔非常新鮮 好有海水鮮味松葉蟹肉蟹膏汁煮意大利飯正宗意大利飯 飯粒分明 裡面有絲絲蟹肉配搭蟹肉膏汁 濃濃既鮮蟹味在口中排徊 不過見意同朋友share 食 因為份量太大碟 頂級美國肉眼扒12oz 配牛肝菌燒汁肉質堅實 脂肪比較少 無雪味 油花位香 味道方面 因為食材新鮮 所以沒有多餘調味 店家提供了牛扒醬汁 勝在大份 3-4人 份量亦很足夠 還搭配了薯角和沙律菜。整體餐廳都不錯 餐廳服務員都好細心 快手 環境安靜 舒服 😌 下次都會來

頭盤

蟹肉意大利飯
美國牛扒
  • 松葉蟹肉沙律配胡麻汁
2019-09-01 3888 浏览
今晚放工和同事一起食飯,我們選了這間店,貪它近公司乘車不用太遠。這裡位置在一間大型商場的後面的一座工廈,位置挺方便,入到去環境尚算清靜,我們坐下後看看餐牌,看見一些晚餐,還有一些散叫的,但這些可以加$88可以轉為套餐,套餐入面包一個餐湯,前菜,主菜,甜品,飲品等,很豐富似的。我們叫了一個晚餐,再加一個散叫轉套餐。餐湯是海老味噌蕃茄濃湯,入口香濃的蕃茄湯,裡面有一些鮮蝦,鮮蝦好爽,湯面頭有一些忌廉,令到濃湯梗香滑。前菜是日本蜜瓜凍湯,火炙海膽醬赤蝦沙律,吞拿魚他他奇配柚子汁啫喱。凍湯好特別,好清,有淡淡的蜜瓜味,火炙海膽醬赤蝦沙律,赤蝦算大隻,配起海膽醬,令赤蝦鮮味提升,沙律菜好新鮮,吞拿魚好新鮮,柚子汁啫喱味道有點油子味加醬油的啫喱,很得意。脆焗德國咸豬手配蜜糖黑椒燒汁,個咸豬手不是好咸,皮好脆,點了蜜糖黑椒燒汁,甜中帶少少辣味,增加咸豬手的惹味,旁邊配有炸薯,很香口。石燒A4鹿兒島和牛西冷(120g)配櫻花蝦炒飯,上枱時和牛和石燒板分開上,燒板係好高溫,將生的和牛西冷放上高溫燒板上,可以保留和牛上枱的溫度,和牛西冷有五片,唔靱。櫻花蝦炒飯炒得好乾身,櫻花蝦份量都算很多。櫻花蝦味好濃。

甜品是抺茶麻糬,十勝紅豆配曲奇雪糕,抺茶麻糬好軟腍,面頭抺茶味濃。十勝紅豆面頭的皮好軟滑,紅豆甜中帶香,曲奇蛋糕香甜。

我們分別要了一杯凍檸檬茶和加了$12的凍薑餅朱古力,凍薑餅朱古力,飲到淡淡的薑味,配上朱古力很香。

2019-08-27
2019-08-31 221 浏览
星期六番工又要對自己好d依間之前已經有fd 大力推介過,但一直唔記得左試,到依家觀塘cafe 試得七七八八之後,終於記得黎試下啦星期六都有lunch set menu~~不過價錢係觀塘區都係偏貴左d,加埋一大約要人均一百蚊我地叫左一個B 一個Cset 包既雞肉沙律,雞肉份量算多,味道普通仲有塊蒜蓉包但無咩特別泡菜豬軟骨烏冬~~泡菜唔會好酸,食得出係新鮮泡菜, 豬軟骨唔夠淋,好難咬,依樣要扣分但值得讚係d 配菜真係好多份量,同埋湯底夠味,烏冬好彈牙,豬軟骨再淋番d 真係perfect 啦咖哩味加少少辣,好正~~好惹味有三大舊雞,其中兩舊雞胸,一舊雞脾,份量真係男仔食都夠飽,同埋仲有d 茄子雜菜撈埋d 咖哩~~~真係好好食,再配埋薄餅~~~最後我係飽到食唔哂野飲叫左咖啡,味道偏苦左少少但都夠香set 仲有埋甜品,係一舊小puff 加個檸檬撻仔puff 無特別。但檸檬撻有驚喜,勁香檸檬味,但又唔會好酸~~好味道有機會實會黎encore 試下dinner~~
星期六番工又要對自己好d

我地叫左一個B 一個C

沙律

set 包既雞肉沙律,雞肉份量算多,味道普通
仲有塊蒜蓉包但無咩特別

泡菜豬軟骨烏冬

泰式紅咖哩雞配薄餅

咖哩味加少少辣,好正~~好惹味

,再配埋薄餅~~~最後我係飽到食唔哂

野飲叫左咖啡,味道偏苦左少少但都夠香

set 仲有埋甜品,係一舊小puff 加個檸檬撻仔

有機會實會黎encore 試下dinner~~
2019-08-31
泡菜豬軟骨烏冬
泰式紅咖哩雞配薄餅
2019-08-29 98 浏览
飲左個湯👌🏻7/10分左右啦濃濃的蕃茄膏味!仲有幾隻蝦肉定龍蝦肉呢 分唔到 🦞提升左個湯既價值。如果中意飲濃味既湯呢個有汁禁濃既湯你可以一試🦐🦐🦐$15/生蠔(4隻起)~鮮味~雖然細 但開得好乾淨~鮮味過自助餐食個啲 唔係好洗落調味 少少檸檬汁 🍋 𠽌入口 搞掂!!好食🥰中意食蠔既1個人食哂4隻都無問題~oysters 朋友個意粉呢 ~佢話 少少硬身。個汁都幾creamy 中意有口感 都唔錯~蟹肉都幾大舊 一絲絲 炸得幾香脆。望落都幾吸引啊🦀不過最慘部分位置有滴水!!
飲左個湯👌🏻7/10分左右啦

中意食蠔既1個人食哂4隻都無問題~oysters

不過最慘部分位置有滴水!!
2019-07-29
$200 (宵夜)
  • 生蠔