2019-12-13 1062 浏览
又到左約朋友食飯嘅時間啦,今次搵咗間工廈嘅西餐廳同佢一齊食。呢兩副盔甲係佢個特色位,就放咗喺門口姐呢度有蠔識,不過我朋友唔食生冷野嘅,所以我都冇叫。呢個120分鐘無限食好似幾抵,不過一定要搵一個識得多個朋友同你一齊去先得。睇完餐牌之後,我哋決定叫兩個main course就夠啦我朋友本身想叫蒜蓉包食,然後俾我制止咗,正當佢悶悶不樂嘅時候,突然就有兩塊蒜蓉包送咗上嚟啦,又香又脆流心布袋芝士車厘茄意大利飯佢個碟好大,個盤好似好細咁,但其實深,裝咗好多飯係入面,食落布袋芝士好軟滑香,車厘茄熟咗之後酸甜酸甜,個飯好濃嘅車厘茄味,好香,食完好膩。西京燒銀雪魚配紅菜頭乳酪汁西餐嘅main course成日都佈置到好似一幅畫,呢個餐用咗秋葵菠蘿同車厘茄做伴碟,成個顏色好鮮艷,已經係視覺上嘅享受啦,加上銀雪魚燒至好香,魚皮有少少脆,而魚肉好嫩滑,亦都唔會燒到乾爭爭,除咗視覺上仲有味覺上嘅享受。

呢兩副盔甲係佢個特色位,就放咗喺門口姐

呢度有蠔識,不過我朋友唔食生冷野嘅,所以我都冇叫。

睇完餐牌之後,我哋決定叫兩個main course就夠啦

流心布袋芝士車厘茄意大利飯

西京燒銀雪魚配紅菜頭乳酪汁
  • 西京燒銀鱈魚配紅菜頭乳酪汁
  • 流心布袋芝士車厘茄意大利飯
2019-12-12 8880 浏览
今天下午要到觀塘巧明道工業大廈區,順便去幫襯朋友曾介紹過的一間樓上店吃午餐。因大廈外是沒有食店的招牌,所以到此的食客必然是識途老馬。這裏的午市套餐甚為豐富,除了是日餐湯或沙律、蒜蓉包、主菜外,還有飲品和是日甜點。~是日餐湯/沙律熱騰騰的忌廉南瓜湯差不多是二人的份量,入口香滑。田園沙律配菜豐富,加上陳醋更清新爽口。~蒜蓉包即製蒜蓉包外脆內軟,無得輸。~砵酒燴牛肋條配闊蛋麵手打闊條蛋麵有點煙韌,沾上汁醬來吃味美。厚牛肋條有𡁻口,味道恰到好處。伴碟的紅蘿蔔和西芹吸收了汁的精華,絕不能放過。~意式龍蝦意大利飯這意大利特色飯賣相不俗,飯的質感是軟稔中帶點煙韌,頗為正宗。小龍蝦肉和小蕃茄為此菜增添了多層次的味道。~是日甜點用凍板上的迷你小泡芙和檸檬批非常精緻,味道一流。~飲品飯後一杯熱飲,教人滿足。最欣賞此店的食物全部都是即叫即製,熱騰騰上枱。甜點放在已雪過的凍板上,又是另外一個感覺,非常貼心。所以這麽用心去做的食物便贏得高朋滿座。

~是日餐湯/沙律

~蒜蓉包
即製蒜蓉包外脆內軟,無得輸。

~砵酒燴牛肋條配闊蛋麵

~意式龍蝦意大利飯

~是日甜點
用凍板上的迷你小泡芙和檸檬批非常精緻,味道一流。

~飲品
飯後一杯熱飲,教人滿足。
2019-12-09
2019-12-07 678 浏览
年尾聚會又開始多返啦!呢日約咗朋友嚟我一直都好鐘意嘅餐廳 — Bella Shine,唔止食物質素高,仲好啱朋友聚會傾計!唔係「牛魔王」嘅我今次都揀咗塊肉眼嚟食,頂級美國肉眼扒12oz 配牛肝菌燒汁($288)配搭熱辣辣嘅炸薯條。肉眼扒肉味唔算好濃,七成熟配埋牛肝菌汁更加增添香味。12oz幾個人share仲可以揀幾個主食𠻹!本身係意大利飯嘅輕煎日本帶子綠茶青芥意大利粉可以request轉做粉,聞落有綠茶味、食落有青芥嘅微辣,唔會嗆口,味道好好呀!而啲帶啲都好新鮮,唔會煎到乾晒!傾計又點少得嗌返份黃金炸薯條呢!咸蛋黃沾滿薯條,好香好脆,份量仲好足𠻹!人多一定要嗌返份試下啦!嗌咗個意粉又思思想食多個飯,揀咗西京燒比目魚伴輕煎帶子定食跟餐仲會有埋前菜、餐湯同甜品,跟定食嘅飯落咗飯素,食落無咁寡。西京燒比目魚好香甜,魚肉白雪雪勁正!下次嚟觀塘食,再試埋其他菜式先!
頂級美國肉眼扒12oz 配牛肝菌燒汁
輕煎日本帶子綠茶青芥意大利粉
黃金炸薯條
頂級美國肉眼扒12oz 配牛肝菌燒汁
輕煎日本帶子綠茶青芥意大利粉
黃金炸薯條
2019-12-05 4744 浏览
搬咗嚟觀塘做嘢個幾月,終於有時間約返啲舊同事出嚟食飯,首選當然係Bella shine啦!食過幾次都回味無窮,聽到舊同事話無食過?!即刻決定就呢間、唔使諗!#黃金炸薯條 $65未齊人當然食住先!嗌份咸蛋黃炸薯條,邊食邊等先無咁dry㗎嘛!一上台滿滿嘅咸蛋黃香味,再見到沾滿晒咸蛋黃嘅薯條,睇嚟黃金乜乜乜嘅熱潮依然仲係度!#西京燒比目魚伴輕煎帶子定食 $238人齊可以食正餐啦!有段時間成日食某連鎖壽司店lunch set嘅西京燒比目魚定食,今日見到menu有,忍唔住嗌嚟試下!味道當然係bellashine更優勝,清甜嘅比見魚加埋煎香嘅帶子,咬落香甜味美,點可以錯過!#頂級美國肉眼扒12oz 配牛肝菌燒汁 $288可以話係食肉獸嘅豬大郎點可以唔嗌返件扒嚟据据佢!揀咗肉味唔會太濃嘅肉眼,因為幾個人share食就揀咗7成熟,如果鐘意再軟腍啲,絕對推薦5成熟!除咗比目魚本身係家食有跟前菜、餐湯、包、同甜品,仲可以係主食再加$88。內容同份量完全一樣㗎!今次嘅前菜非常精美,有赤蝦刺身同紅酒燴梨,味道都好好!

#黃金炸薯條 $65

#西京燒比目魚伴輕煎帶子定食 $238

#頂級美國肉眼扒12oz 配牛肝菌燒汁 $288

2019-11-26
  • 餐湯
  • 澳洲黑安格斯肉眼牛扒配牛肝菌燒汁
  • 黃金炸薯條
2019-12-02 461 浏览
係觀塘行行下街,接到張餐廳傳單,好似幾正咁就上去體驗下🙈呢間工廈餐廳用盔甲做gimmick,都幾令人眼前一亮🤗叫左個意式肉丸茄醬煮闊蛋麵,賣相好高級,意粉都唔會乾呢度既lunch set係包個餐湯/沙律,主菜,餐飲同甜品既,最平$7x就有個set,想食好少少呢度都係個唔錯既選擇🤗沙律佢仲比左三隻生蝦,而且仲有粟米粒,口感十分豐富💕另外仲有送左一人一件蒜蓉包,好香脆🤤個餐湯唔會太咸,但相比個色彩繽紛既沙律,我就比較中意個沙律喇🙂另外叫左日式生薑燒雞排野菜定食,呢個有三款餸,有茄子,蓮藕同雞排,個飯口感好綿密好好食,個雞排都肉質滑嫩🙂個餐飲叫左杯奶茶最後甜品有一粒泡芙同一個撻,完美地完結左個午餐呢度環境唔會太迫,氣氛唔錯,可以舒服咁享用個午餐💕👍🏻
係觀塘行行下街,接到張餐廳傳單,好似幾正咁就上去體驗下🙈

呢間工廈餐廳用盔甲做gimmick,都幾令人眼前一亮🤗

叫左個意式肉丸茄醬煮闊蛋麵,賣相好高級,意粉都唔會乾

沙律佢仲比左三隻生蝦,而且仲有粟米粒,口感十分豐富💕

另外仲有送左一人一件蒜蓉包,好香脆🤤

個餐飲叫左杯奶茶

最後甜品有一粒泡芙同一個撻,完美地完結左個午餐
呢度環境唔會太迫,氣氛唔錯,可以舒服咁享用個午餐💕👍🏻

• 甜品
  • 前菜
2019-11-30 438 浏览
和大學同學慶祝生日,在openrice訂了枱,是一間在工廈但格調高雅的西餐廳,而價錢都想對較高。點了兩個主食,其中一個加$88轉做套餐,包了餐湯、前菜和甜品。【松葉蟹肉甘荀薑湯】一嚐就嚐到微辣又暖胃的薑味,有些蟹肉質感,甘荀味道香又清甜,三種味道都突出。【火炙海膽醬赤蝦沙律】赤蝦有烤香味道,海膽醬又不算濃烈,配沙律菜入口不錯。【風乾火腿配哈蜜瓜】咸香火腿味留在口中久久不散。【紅酒燴梨】很別緻的一道前菜。【軟殻蟹天婦羅咸蛋黃扁意粉】先說軟殻蟹天婦羅香脆惹味,咬下去脆卜卜,口感十足。而蛋黃醬燴扁意粉我都是第一次試,原來很夾很香口開胃,會吃上癮,濃郁的蛋黃味道超好吃。【鹽麴法國黃春雞配蜜糖芥茉汁】外皮較淋,不算太咸,雞肉都是鮮嫩的。

火炙海膽醬赤蝦沙律

【風乾火腿配哈蜜瓜】咸香火腿味留在口中久久不散。
風乾火腿配哈蜜瓜

【紅酒燴梨】很別緻的一道前菜。
紅酒燴梨

紅酒燴梨
鹽麴法國黃春雞配蜜糖芥茉汁
甜品
2019-11-04 672 浏览
之前食過兩次都覺得唔錯今次帶埋fd 黎食我地叫左兩個set, 一款烏冬,一款春雞前菜可揀湯或沙律,當日係甘荀湯一食好濃濃既甘荀味但又帶有d 薑味(?)同埋又好多甘荀粗粒,明顯係用甘荀打成蓉唔知係咪同薑一齊打,定本身甘荀都有少少類似薑味,薑味都有d 重但好真材實料~~個汁好特別,酒味都幾出,但之前都有試過其他酒味菜,但都唔係依隻味,隻汁既味真係好特別,但係偏好味個邊雞夠嫩~點埋個汁唔錯,係份量偏細左d...但配菜d 蕃茄仔,雜菜係好味既咖哩係杰身d, 肥牛份量算多,但有d 韌~~烏冬彈牙,掛湯唔錯兩個人人均一百到~~女仔叫一個set 份量係岩岩好,男仔就未必夠啦
之前食過兩次都覺得唔錯

今次帶埋fd 黎食

我地叫左兩個set, 一款烏冬,一款春雞

甘荀湯

前菜可揀湯或沙律,當日係甘荀湯

一食好濃濃既甘荀味但又帶有d 薑味(?)

同埋又好多甘荀粗粒,明顯係用甘荀打成蓉

但好真材實料~~

德國酒配春雞

雞夠嫩~點埋個汁唔錯,係份量偏細左d
...但配菜d 蕃茄仔,雜菜係好味既

咖哩肥牛烏冬

2019-11-02
甘荀湯
德國酒配春雞
2019-11-02 553 浏览
今次是第二次再來吃午餐了,水準仍然都能保持質素,餐廳慶祝 4週年優惠係一點前結帳離座及兩點後入座都可享全單八正折優惠,對於我兩點後食午餐的人這優惠很不錯。 午市套餐主菜都定期會轉不會款式,可以選擇餐湯或沙律其一,主菜及餐飲。餐湯和沙律香脆蒜蓉包意式龍蝦闊蛋麵濃濃的龍蝦汁味道,龍蝦肉鮮甜,闊蛋麵很煙煙韌韌口感彈牙。紅酒燴和牛面配黑松露薯蓉和牛面肉質腍嫩,底層黑松露薯蓉滲透紅酒燴和牛面的肉汁好滋味。還有是日甜品迷你芝士蛋糕和泡芙+12 的拿鐵咖啡

餐湯和沙律

香脆蒜蓉包

意式龍蝦闊蛋麵
濃濃的龍蝦汁味道,龍蝦肉鮮甜,闊蛋麵很煙煙韌韌口感彈牙。

紅酒燴和牛面配黑松露薯蓉

還有是日甜品
迷你芝士蛋糕和泡芙

+12 的拿鐵咖啡

午餐
2019-11-01 536 浏览
觀塘美食多羅羅,行過巧明街,嚟到呢間半自助式晚餐,120分鐘無限任食,成人都係258連加一。加埋飲品餐湯同埋枱面任食,真係非常有意思,咁我哋三個人,係每人一份嘅香草牛油焗波士頓龍蝦另外配鵝肝凍批多士,連飲品嘆甜品,爽呀!我哋三個人叫咗兩份美國安格斯肉眼扒,一個西斑牙西班牙黑豚肩扒,淨係食啲兩個扒,仲係無限任食嘅添,所以真係非常帶水準,飽到唔使食其他嘢,味道 真係有水準,相信呢個主廚都唔係一般餐廳出身,應該係酒店嘅大廚。

2019-10-27 419 浏览
話說難得一班人午餐可以聚在一起,當然要搵間餐廳坐得舒服些,不過發生了小插曲因為朋友早五分鐘到店,但店員堅持不給他進店坐下來先,要他在門口好熱的等😅首先講店內環境很有外國扒房餐廳感覺,有一大塊板寫了有什麼特別食物,跟住午餐都有很多選擇,午餐都會有包括湯或沙律、主餐、甜品和飲品!我們分別叫了幾款不同的主餐有魚、牛扒、牛漢堡🍔食物味道方面都不錯,最驚喜係個甜品,真係好靚!因為我哋有五個人所以就會有呢一個甜品👍🏻甜品完全相機食先😝其實我們食嘢的途中店員都會主動倒水給我們,這個值得加分!
2019-10-26 254 浏览
昨晚跟友人一起到觀塘樓上餐廳享用晚餐,餐廳黎地鐵不遠亦容易找到,於是前往一試六點幾到達,客人不算多,坐得闊落舒服太肚餓的關係先點了一些燒物鹽燒牛舌汁燒一口牛焦糖燒菠蘿一口牛味道濃郁,陣陣的炭火燒烤味,肉質不會太肥,軟淋又無筋朋友話下次來要再食牛舌有厚度,外皮微微脆內裡卻軟淋,醃製味道剛剛好燒菠蘿十分原本已經帶清甜,再加上薄薄的焦糖作點綴,好夾又美味主菜軟殻蟹天婦羅鹹蛋黃扁意粉賣相已經好吸引 陣陣炸軟殼蟹的香味,配上濃濃的鹹蛋黃汁意味每一口都充滿著鹹蛋黃的味道,好邪惡這間應該是最近吃樓上餐廳擺盤最花心機的一間

六點幾到達,客人不算多,坐得闊落舒服
太肚餓的關係先點了一些燒物
鹽燒牛舌
汁燒一口牛
焦糖燒菠蘿
一口牛味道濃郁,陣陣的炭火燒烤味,肉質不會太肥,軟淋又無筋
朋友話下次來要再食

牛舌有厚度,外皮微微脆內裡卻軟淋,醃製味道剛剛好

主菜
軟殻蟹天婦羅鹹蛋黃扁意粉賣相已經好吸引
陣陣炸軟殼蟹的香味,配上濃濃的鹹蛋黃汁
意味每一口都充滿著鹹蛋黃的味道,好邪惡

這間應該是最近吃樓上餐廳擺盤最花心機的一間
  • 軟殼蟹天婦羅咸蛋黃扁意粉
2019-10-24 307 浏览
經過望見這間cafe的set lunch很抵食,今日來試一下!一共有八個選擇,你可選擇餐湯或沙律。今日的例湯是紫薯湯,味道還可,清淡可口!配上熱辣辣香脆的蒜茸包柚子蜜燒春雞配蜜糖芥末燒汁-燒雞份量也蠻多的,配菜有翠玉瓜、紅蘿蔔、薯蓉、椰菜花等,燒雞肉質嫩滑,如雞皮燒脆多點會更好味露荀蝦蛋魷魚冬陰功醬炒天使麵-海鮮份量足夠,天使麵彈牙,蝦彈牙不會腥,醬亦不會太咸,整體口感很好最後的餐飲及飯後甜品,十分滿足

最後的餐飲及飯後甜品,十分滿足
午餐
用餐优惠
試食活動
2019-10-23 316 浏览
呢間餐廳真係相當唔起眼,平日行過一定唔覺得會有一間咁樣嘅餐廳係工廈樓上,唔係有app我都唔會知佢的存在,但係佢地點係非常方便,好近隔離大商場。客人唔多基本上係唔使等位,食物方面,西餐fusion菜,生蠔牛扒燒雞,但係又有啲燒物咁。食物質量唔錯,牛扒幾香,份量都足,大男人夠飽,生蠔方面120蚊有半打,唔算好大隻唔係好肥,不過睇價錢分上原諒佢。我次次食西餐都嗌沙律,呢間的沙律其實唔貴幾抵食,不過沙律醬好喊啊媽咪,都係另上安全啲。整體而言,食物質素不錯,地點優,但如果正價食呢間野又好似冇乜亮點,有折扣優惠會抵好多 。
2019-10-21 221 浏览
今晚訂了觀塘的工廈餐廳,地點都方便易找,餐廳氣氛好好,酒吧位很有工業風的味道。松葉蟹肉荀薑湯,湯是橙黃色,甘香鮮甜,好滑好好飲,還配了香脆蒜蓉包。頭盆有火炙海膽赤蝦沙律,紅酒燴梨和風乾火腿配哈蜜瓜,十分好吸晴呀!大大隻赤蝦,勁新鮮又鮮甜。哈密瓜好甜而且多汁,配鹹鹹的火腿,好醒胃。軟殼蟹天婦羅鹹蛋黃扁意粉,軟殼蟹炸得香,肉質鮮甜。流心布袋芝士車厘茄意大利飯,芝士香但味道是淡淡的,而車厘茄汁酸酸的,兩者一起食,味道剛剛好,配搭一流。特式甜品有三款,細細件,甜甜的,把今晚餐飯,完美的畫上句號。

軟殼蟹天婦羅鹹蛋黃扁意粉,軟殼蟹炸得香,肉質鮮甜。

2019-10-17
2019-10-20 211 浏览
壽星仔生日想話食牛扒,就想起觀塘呢間有得鋸扒,坐下便知道原來有新 menu出,侍應生話是公司最近新嘗試嘅!出咗一份新嘅menu係120分鐘無限任食牛扒同豬扒,壽星仔覺得都想挑戰下是否可以食多一份牛扒😂,於是我哋就選擇咗呢個新嘅款式menu。有兩款扒類選擇😀😀牛扒係usa安格斯肉眼扒~~西班牙黑豚肩扒~~另外可以追加餐湯同薯條~~另設每人一份香草牛油焗波士頓龍蝦半隻配鵝肝凍批多士添,包飲品及一份餐甜品。其實真係好豐富呀😋😋餐湯係粟米南瓜溶湯,湯味濃郁而且好大碗,食一碗已經覺得好夠,真係未必可以再挑戰多一碗。最後都係食一碗😚龍蝦算幾大隻,肉汁鮮甜,鵝肝略為有啲凍,不過配埋塊薄薄嘅批多士就真係好配搭,再食一啖沙律菜,開胃曬。終於到了挑戰的時刻😀大大份嘅安格斯肉眼排,肉汁好juicy好淋,仲有幾舊薯仔做配菜。壽星仔話真係幾難挑戰啊!終於放棄了。我份西班牙黑豚肩扒,好奇怪我以為係一整塊肩扒,原來是已切開一舊舊嘅!有點大細不一 ,好似唔似一整塊扒咁,不過肉汁好腍有一兩嚿略為硬咗啲,整體都唔錯。叫咗杯桂圓紅棗八寶茶~~呢個好啱女士飲,滋潤美顏,少少甜而且都好大杯呀。👍😋壽星仔就叫咗杯oreo朱古力奶

有兩款扒類選擇😀😀

牛扒係usa安格斯肉眼扒~~

西班牙黑豚肩扒~~

另外可以追加餐湯同薯條~~

其實真係好豐富呀😋😋

壽星仔話真係幾難挑戰啊!終於放棄了。

叫咗杯桂圓紅棗八寶茶~~

呢個好啱女士飲,滋潤美顏,少少甜而且都好大杯呀。👍😋

壽星仔就叫咗杯oreo朱古力奶昔。

最後食埋甜品,飽到呢!

總結~~真係好難挑戰食多一份扒,多口問咗侍應生究竟有冇人可以挑戰食多一份,原來係有的,哈哈😂好犀利呀👍👍

2019-10-17
庆祝纪念