2022-07-09 39 浏览
上次同朋友嚟坐唔到室外位置,今次嚟又唔太熱,仲可以坐到室外位置,chill下💫烤番薯菠蘿蜜瑭芥末燒雞胸沙律 $82嘩!勁大盤,份量超多🤩除咗雞胸肉之外,入面有勁多沙律菜、烤菠蘿🍍紫薯、番薯🍠蕃茄仔、藍莓🫐等等,又飽肚又健康香煎墨魚忌廉墨汁意大利飯 $102墨魚新鮮彈牙,意大利飯煙煙韌韌好有咬口,加上濃郁嘅忌廉墨汁,味道同口感都一流,估唔到幾好味😋提拉米蘇梳乎厘班戟 $128厚厚嘅pancake鋪滿Tiramisu cream、碎朱古力同朱古力粉,但係入口又唔會太甜,食落仲好有空氣感同好鬆軟,超級正呀!Iced Mocha $46咖啡香滑,朱古力味唔會太重Papaya Mango Smoothie $52木瓜味較突出,再加微微芒果味,唔太甜,沙冰綿密,好有夏日feel🌼

烤番薯菠蘿蜜瑭芥末燒雞胸沙律 $82

香煎墨魚忌廉墨汁意大利飯 $102

提拉米蘇梳乎厘班戟 $128

Iced Mocha $46
咖啡香滑,朱古力味唔會太重

Papaya Mango Smoothie $52

2022-07-08 35 浏览
Baby話無同我食過be leaf咁今日放工就同佢一齊去試下我地揀左個前菜同兩個主菜share香煎八爪魚焗蕃薯意大利黑醋沙律呢個沙律唔係食沙律菜反而有好多唔同色蕃薯仔蕃茄幾特別個黑醋汁又好好味八爪魚都好軟熟香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎將所有野堆砌一齊令人感覺好豐富!黑豚鞍幾好油香配上酸酸甜甜嘅莎莎同食可減油膩感旁邊金黃色嘅南瓜蓉又甜又香香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯大蝦有兩隻香煎過後好香口意大利飯係做到半熟感覺👍吃慣中式米飯嘅朋友要注意哦~我就覺得幾特別,幾有咬口飯後飲杯冰代替甜品Strawberry avocado smoothiePapaya mango smoothie士多啤梨果杯更香甜而我嘅papaya smoothie就fresh D🥰
Baby話無同我食過be leaf

個黑醋汁又好好味
八爪魚都好軟熟

香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎
將所有野堆砌一齊
令人感覺好豐富!
黑豚鞍幾好油香
配上酸酸甜甜嘅莎莎同食可減油膩感
旁邊金黃色嘅南瓜蓉又甜又香

香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯
大蝦有兩隻
香煎過後好香口
意大利飯係做到半熟感覺👍
吃慣中式米飯嘅朋友要注意哦~
我就覺得幾特別,幾有咬口

飯後飲杯冰代替甜品
Strawberry avocado smoothie
Papaya mango smoothie

士多啤梨果杯更香甜
而我嘅papaya smoothie就fresh D🥰
2022-06-21
2022-07-08 13 浏览
Cafe裝修比較girly,有卡位、露天位、面朝街景嘅落地玻璃座位,門口仲有個千秋同花拱門,影全日相都仲得😍,坦白講野食表現真係麻麻,勝在打卡位多同坐得舒服,encore就應該唔會😂。✏️蒜香欖菜鮮蝦意大利粉 $102 🍎9/10欖菜同蒜蓉嘅味道好夾好惹味,蝦爽口又大隻,配埋意粉好香口,食完一啖接一啖,本日MVP😍。(食意粉嘅時候仲滿心歡喜呢一間cafe嘅菜式應該唔差點知….)✏️風味煙三文魚貝果包 $55 🍎3/10Bagel 非常硬,用刀都好難切開,以為咬緊石頭嘅程度,內餡係煙三文魚,用料同醬汁好普通,最後食完塊魚個包擺埋一邊就算,真係好Hea好搞唔掂🥲。✏️提拉米蘇疏乎厘班戟 $128 🍎7/10份量都幾大,兩個人share啱啱好,但唔係好有空氣感好fluffy嘅疏乎厘,如果鍾意比較企身口感厚實啲嘅,呢個就唔錯;但如果鍾意入口即化口感軟熟嘅日本pancake,哩款就表現麻麻啦。✏️Iced Fresh fruit tea $36 🍎6/10飲落係冇落糖嘅水果泡茶,最重要係飲唔出究竟有咩水果🥲。✏️Fresh Grapefruit Pomelo Soda $42 🍎9/10好清爽嘅有氣特飲,

✏️蒜香欖菜鮮蝦意大利粉 $102 🍎9/10

✏️風味煙三文魚貝果包 $55 🍎3/10

✏️提拉米蘇疏乎厘班戟 $128 🍎7/10

飲落係冇落糖嘅水果泡茶,最重要係飲唔出究竟有咩水果🥲。

好清爽嘅有氣特飲,酸酸甜甜,連唔好有氣飲品嘅我都覺得好飲😍。
2022-07-07 920 浏览
今日在觀塘工作,傍晚時分去左一間打卡餐廳食晚餐,是慕名而來,因為網上真係好多人推。👀在餐廳門口都忍唔住影咗幾張相入去餐廳坐低都好闊落,人都唔少,真係吸引咗唔少人黎,包括左我啦🙈🙈餐枱、餐具手柄都係木色主調為主前菜嘅小食有 北海道帶子南瓜芝士慕絲八爪魚墨魚汁意粉調味恰好,無太咸無太淡有成三條八爪魚足鬚🐙,意粉份量都唔會太少$138都合理。而今晚既重頭戲,即係今晚嘅主菜就係慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍,配蜜桃牛油果莎莎切開呢份西班牙豬排係半肥半瘦嘅,厚身,肥肉同瘦肉分布得呢好均勻,我諗呢點就係佢既價值所在。👍🏻👍🏻飲品方面有Latte鮮奶咖啡鮮奶咖啡完出高於一般水平Mocha 朱古力咖啡朱古力咖啡上面有打嘅cream,吸睛👍🏻👍🏻最後埋單消費就有$651 ,人均消費$325.5仔細睇張單最後部分有寫:憑呢張收據在七月份再晚市時段堂食消費,就可以免費獲得香烤BBQ雞翼一份或者以半價優惠換取泰式冬陰功煮菲律賓活蜆配蒜蓉包一份,一於下次再試,反正呢個月都會再黎觀塘,拎埋免費既一份香烤BBQ雞翼😆😆。

在餐廳門口都忍唔住影咗幾張相

餐枱、餐具手柄都係木色主調為主

前菜嘅小食有 北海道帶子南瓜芝士慕絲
北海道帶子南瓜芝士慕絲

八爪魚墨魚汁意粉調味恰好,無太咸無太淡
八爪魚墨魚汁意大利麵

有成三條八爪魚足鬚🐙,意粉份量都唔會太少$138都合理。

飲品方面有
Latte鮮奶咖啡
Ice  Latte 鮮奶咖啡

鮮奶咖啡完出高於一般水平

Mocha 朱古力咖啡
Ice Mocha 朱古力咖啡

朱古力咖啡上面有打嘅cream,吸睛👍🏻👍🏻

最後埋單消費就有$651 ,人均消費$325.5

仔細睇張單最後部分有寫:
憑呢張收據在七月份再晚市時段堂食消費,
2022-07-04
北海道帶子南瓜芝士慕絲
Ice  Latte 鮮奶咖啡
Ice Mocha 朱古力咖啡
  • 香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎
之前見好多人都去過呢度打卡星期日約咗朋友去冇得book枱只可以Walk in我哋想坐戶外因為影相靚啲本身仲驚會好熱好晒但好彩全程都keep住有風 唔會熱/—蒜香欖菜鮮蝦意大利麵—意粉好惹味,蝦肉爽身兩個人食嘅份量啱啱好/—Pizza—有爆谷喺面好吸引仲要係好食,脆口嗰啲爆谷餅底係唔算好薄嗰啲,有咬口/—薯條—係粗身嗰隻,配埋黑松露醬同茄汁/飲品叫左3杯—Ice Fresh Fruit TeaPapaya Mango SmoothieIce Thai Milk Tea—又靚又好飲,唔算太甜非常打卡able/每個人指定動作食完嘢都會入去偽鳥巢影相睇返啲相真係似去咗一轉旅行!!/溫馨提示:星期日去用餐時間得80分鐘非常趕急,影得相嚟得返10分鐘時間食嘢大家要諗定Pose快快手影完就食嘢😂👍🏻
之前見好多人都去過呢度打卡
星期日約咗朋友去
冇得book枱只可以Walk in
我哋想坐戶外因為影相靚啲
本身仲驚會好熱好晒
但好彩全程都keep住有風 唔會熱
—蒜香欖菜鮮蝦意大利麵—
意粉好惹味,蝦肉爽身
兩個人食嘅份量啱啱好
—Pizza—
有爆谷喺面好吸引
仲要係好食,脆口嗰啲爆谷
餅底係唔算好薄嗰啲,有咬口
—薯條—
係粗身嗰隻,配埋黑松露醬同茄汁
飲品叫左3杯
—Ice Fresh Fruit Tea
Ice Thai Milk Tea—
又靚又好飲,唔算太甜
非常打卡able
每個人指定動作
食完嘢都會入去偽鳥巢影相
睇返啲相真係似去咗一轉旅行!!
溫馨提示:
星期日去用餐時間得80分鐘
非常趕急,影得相嚟得返10分鐘時間食嘢
大家要諗定Pose快快手影完就食嘢😂👍🏻

90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎】HK$288【香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯】HK$148【泰式冬陰功煮菲律賓活蜆配蒜蓉包】HK$138【黃金廣島蠔櫻花蝦蕃紅魚湯意大利麵】HK$138【宇治抹茶鮮奶 / 熱】HK$42【Grapefruit Summer】HK$46 【Strawberry Avocado Smoothie】HK$52 【Papaya Mango Smoothie】HK$52 【法式焦糖卡士達梳乎厘班戟】HK$128.(👦) Cafe峇里風情裝修非常之靚好適合打卡,而且設有戶外座位😂😂 就算星期六日想帶埋寵物過嚟食個brunch都冇問題👍👍 加上內裡座位都幾多下,🧒都唔會覺得好有壓迫感🥰🥰 .🧒覺得餐廳食物擺盤都做到好精緻嘅感覺,符合cafe打卡定位🥰🥰 整體食物質素都唔錯!今次都試咗好多款唔同嘅菜式,特別推介嘅菜式係西班牙伊比利亞黑豚鞍同埋梳乎厘班戟👍👍 .🧒覺得伊比利亞黑豚
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️

【宇治抹茶鮮奶 / 熱】HK$42
【Grapefruit Summer】HK$46
【Papaya Mango Smoothie】HK$52
【法式焦糖卡士達梳乎厘班戟】HK$128
🧒覺得伊比利亞黑豚鞍份量適中,慢煮嘅關係亦令到肉質特別嫩滑😋😋 配埋蜜桃牛油果莎莎一齊食會更加開胃😍😍 有興趣食主菜嘅朋友可以先點一份黑豚鞍試下再考慮下食個甜品🤣🤣 今次🧒梳乎厘班戟就揀咗法式焦糖卡士達口味,淨係聽個名都知道好邪惡😍😍 一定唔差得去邊度👍👍 梳乎厘班戟食落好有蛋香,口感鬆軟,甜品感覺都幾出色😍😍 推薦經過嘅朋友試下 👍👍
👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)
--- 食物:⭐⭐⭐(3/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐(3/5)
--- 服務:⭐⭐⭐(3/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
____________
2022-07-04 49 浏览
喺觀塘工業區入面突然見到有一個綠洲。餐廳門口同入面裝飾都好靚。岩哂鍾意打卡嘅朋友。😎泰式冬蔭公煮菲律賓活蜆配蒜蓉包。菲律賓活蜆數量唔少。肉厚味鮮咬落好juicy。配上偏酸嘅冬蔭公十分開胃。蒜蓉包亦焗得香脆。😌香煎八爪魚墨魚汁意大利麵。八爪魚肉嫩軟熟容易咬開。墨魚汁濃厚完全包裹住每一條意粉。意粉軟硬度煮得恰到好處。👍香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎。黑豚鞍肉厚。慢煮令肉質軟滑一啲都唔會硬。莎莎汁酸甜開胃。加上水果令味道更加清新。😋

2022-06-14
2022-07-03 46 浏览
今日嚟到觀塘覓食🐷見到呢間幾有格調嘅餐廳就試下🙈//🧀香煎北海道帶子南瓜芝士慕絲 $78以為南瓜芝士一齊食會好膩🫢食完發現味道意外地match😍 慕絲配埋三文魚籽同紫洋蔥,味道好特別好有口感,大推~🦪黃金廣島蠔櫻花蝦蕃紅魚湯意大利麵 $138一上枱就聞到好香蠔味😋食落海鮮味好濃,令到成個意粉升到另一個層次🥹廣島蠔3隻都好大隻🤤仲要好鮮~🍖香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎 $288黑豚鞍肉質爽口,而且煎得外脆內軟😻最重要係夠大份🤭蜜桃牛油果莎莎fresh,同黑豚鞍一齊食帶出豚肉嘅肉香,但又唔會膩🥰🍎蘋果金寶火灸焦糖蛋卷 $72中意食蘋果肉桂嘅人一定好中意😍蛋卷外層嘅焦糖脆卜卜,配埋雲呢拿雪糕、金寶同蘋果肉,好正😽☀️Grapefruit Summer $46 清新之選🙈雖然甜度固定但唔會太甜或太澀,消暑一流😋☕️Espresso Tonic $52Espresso苦同酸度適中,tonic water夾埋少少咖啡嘅酸味好解膩🍃
今日嚟到觀塘覓食🐷見到呢間幾有格調嘅餐廳就試下🙈
🧀香煎北海道帶子南瓜芝士慕絲 $78

🦪黃金廣島蠔櫻花蝦蕃紅魚湯意大利麵 $138

🍖香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎 $288

🍎蘋果金寶火灸焦糖蛋卷 $72

☀️Grapefruit Summer $46
清新之選🙈雖然甜度固定但唔會太甜或太澀,消暑一流😋

☕️Espresso Tonic $52
2022-07-03 33 浏览
近期觀塘開左好多新餐廳依間係我其中一間Bookmark左要試既門口附近已經掛咗一張吊椅連埋餐枱上邊嘅布藝裝飾成間餐廳有少少波希米亞嘅風格首先嗌左份Be Leaf小食拼盤有洋蔥圈、泰式魚餅同埋水牛城雞翼特別推介水牛城雞翼好惹味主食揀左香煎八爪魚黑魚汁意大利麵八爪魚肉質爽口彈牙墨魚汁意大利粉味道好濃郁食到最尾覺得有少少漏另外仲有香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎豬鞍肉質鮮嫩咬落Juicy 餐飲就揀左Fresh Lime Mint Soda飲哂好Fresh好開胃而Papaya Mango Smoothie木瓜味比較重,無咩芒果味勝在唔太甜,都算解到渴整體食物質素唔錯,值得一試!
近期觀塘開左好多新餐廳
依間係我其中一間Bookmark左要試既
門口附近已經掛咗一張吊椅
連埋餐枱上邊嘅布藝裝飾
成間餐廳有少少波希米亞嘅風格
首先嗌左份Be Leaf小食拼盤
有洋蔥圈、泰式魚餅同埋水牛城雞翼
特別推介水牛城雞翼好惹味
豬鞍肉質鮮嫩咬落Juicy
餐飲就揀左Fresh Lime Mint Soda
飲哂好Fresh好開胃
而Papaya Mango Smoothie
木瓜味比較重,無咩芒果味
勝在唔太甜,都算解到渴
整體食物質素唔錯,值得一試!
香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍
香煎八爪魚黑魚汁意大利麵
2022-06-29
香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍
香煎八爪魚黑魚汁意大利麵
2022-07-02 1075 浏览
<<峇里渡假風打卡cafe🌾>>之前因為要買鏡仔演唱會飛,特登去網吧搶飛,仲 book定間靚餐廳,買到就慶祝,買唔到飛就安慰。結果當然買唔到😢要食番 D comfort food呀😎.餐廳走峇里渡假風路線,充滿植物及乾花裝飾,又用上木系傢具,好有 bohemian 的感覺。而門口有個大大靚花arch及鳥巢吊椅,打卡一流😍除咗裝潢小清新,食物都比較健康輕怡.🟥香煎紅魚柳蕃茄沙沙蒟蒻麵 🍅 $118 🟧有沙沙的新鮮蕃茄汁加持,酸酸甜甜,配爽口的蒟蒻麵非常 fresh, 好似食冷面沙律咁開胃。而魚柳外香内滑,仲以為好雪魚 feel, 估唔到魚肉幾鮮仲有魚油,低脂人士可選。.🟨紅酒牛肉配椰菜花飯🍲$98🟩一睇個名就知又係生酮人士恩物😂走飯麵牛肉燉得非常軟稔入味,紅酒味濃郁但不帶苦澀💯而椰菜花飯唔係白烚冇味架,可以炒得再稔 D香口D.🟦 Tiramisu Pancake 🥞 🟪食咗2個 light food(自以為😂), 梗係要食番個招牌pancake! Tiramisu cream夠滑溜,帶咖啡及酒的香氣,及少少苦的朱古力粉,味道有層次,先苦後甜☺而梳孚
<<峇里渡假風打卡cafe🌾>>
🟥香煎紅魚柳蕃茄沙沙蒟蒻麵 🍅 $118 🟧
🟨紅酒牛肉配椰菜花飯🍲$98🟩
一睇個名就知又係生酮人士恩物😂走飯麵
🟦 Tiramisu Pancake 🥞 🟪
食咗2個 light food(自以為😂), 梗係要食番個招牌pancake! Tiramisu cream夠滑溜,帶咖啡及酒的香氣,及少少苦的朱古力粉,味道有層次,先苦後甜☺而梳孚厘 pancake好 fluffy卻唔會太過空氣感,而又可食到蛋味的,食完都唔會漏呀♥

⬛ 飲品 ⬜
✨ Strawberry Avocado Smoothie 🥑 $52
先有清甜的士多啤梨味,後有牛酒果味,滑溜唔會勁多冰好淡,而搞笑係唔知點解我覺得有種鹹蛋黃的味道😂
✨ Grapefruit Passionfruit Soda🍹$46
正常發揮,citrus 類酸甜之作,顏色靚,都係打卡之選☺
  • 提拉米蘇梳乎厘班戟
2022-07-02 23 浏览
呢日去開觀塘拎野,記得有間前排都幾出名既打卡餐廳好似吾錯咁,就順便去食個晚餐🥲成個餐廳環境確實幾岩打卡,但係因為用左開放式既關係,冷氣吾係話太夠,亦都有蚊會飛入離,呢日我吾好彩就比蚊咬左幾粒🥺.👁‍🗨小食拼盤(7/10)💲108.好多人都叫呢個小食拼盤,因為貪佢有幾款,感覺幾開心😂入面有幾惹味既水牛雞翼,未食就咁聞都聞倒佢既辣味,食落都覺得有啲辣同埋比較酸,仲有幾有咬口質素吾差既泰式魚餅,同埋普普通通既炸洋蔥圈🤡.👁‍🗨 香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯(7/10)💲128.帶子有三粒都算係咁,呢排食開有帶子既飯,多數都係得兩粒🥲帶子食落香口腍身,都算係大粒,意大利飯入面有少少魚子,所以都有啲層次感,食食下會有食緊爆珠既感覺😂不過蟹肉份量就偏少,得幾啖先見倒有蟹肉既出現🤥.👁‍🗨香烤露絲瑪利法式春雞配燒汁(7/10)💲168.春雞幾juicy腍身,味道吾錯,配左薯角之外,底下仲有啲用紫薯整成既紫薯蓉,食落好fresh好香紫薯味,如果用離沾埋春雞食,都係吾錯既選擇😇另外有樣野覺得幾特別既,就係佢入面既配菜,其中一款菜用左冰菜,平時多數都係普通既沙律菜,用冰菜去做配菜,真係第一次見🤣.👁

👁‍🗨小食拼盤(7/10)💲108

👁‍🗨香烤露絲瑪利法式春雞配燒汁(7/10)💲168

👁‍🗨 papaya mango smoothie (7/10)💲52

成間餐廳都係叫呢兩款smoothie 😂可能因爲算係呢度既主打,不過呢杯沙冰同我預期中既有少少吾同😂不過係好味既🥲只係我預期會濃味啲,而佢就係比較清新
👁‍🗨strawberry avocado smoothie (7/10)💲52
呢杯士多啤梨牛油果沙冰就以士多啤梨為主,飲落吾係太有牛油果味,但係又吾係完全得士多啤梨味😂之前都未試過呢個配搭,感覺幾特別,兩杯野飲甜度都適中
🔛 整體評分(7/10)
2022-07-02 28 浏览
之前聽住觀塘既朋友講觀塘開左間渡假風cafe, 已經想黎好耐,但岩岩開無幾耐實際太多人,所以都係過左熱潮先黎試下!餐廳有室外同室內座位選擇,而且仲係一間pet friendly 餐廳,當日都見都人帶埋狗狗一齊食野。餐廳每個角落都係打卡位,一入門口已經有花砌成拱門,另外仲有一個必影打卡位巨型島巢籐椅,不過個人覺得日頭黎會影得靚啲!泰式冬蔭功煮菲律賓活蜆配蒜蓉包 $138冬蔭公湯酸酸辣辣,而且都幾重香茅味,蜆肉肥美無沙,蒜茸包可能放耐左,唔算好脆,不過點埋冬蔭公湯食就可以吸收晒啲湯汁!香煎焗波士頓龍蝦龍蝦汁燴撒丁珍珠麵 $138一上枱賣相已經好吸引,半邊龍蝦好大隻。珍珠麵有啲似risotto, 但口感比較煙韌,而且都幾掛汁,每啖都食到龍蝦汁味道!香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎 $288黑豚鞍用慢煮方式煮完再煎香,肉質軟淋,有入口即溶既感覺,配埋蜜桃牛油果莎莎,好清爽,減低肉既肥膩感。配菜都幾特別,有比較少見既冰菜,食落爽脆。Strawberry Avocado Smoothie $52黑糖焙茶鮮奶 $44Smoothie 用新鮮生果打成,以士多啤梨味為主但帶有淡淡牛油果味,飲

泰式冬蔭功煮菲律賓活蜆配蒜蓉包 $138

香煎焗波士頓龍蝦龍蝦汁燴撒丁珍珠麵 $138

香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎 $288

黑糖焙茶鮮奶 $44
Smoothie 用新鮮生果打成,以士多啤梨味為主但帶有淡淡牛油果味,飲落好幼滑。
焙茶鮮奶拉花好靚,聞落有啲似珍珠奶茶味,焙茶味幾濃,不過可能加左黑糖,有少少甜,但都係好飲既。

🌴Be Leaf (觀塘)近排人氣大熱波希米亞裝飾嘅cafe🍃 ,裝潢美觀 用左藤織吊椅同傢俬 好有異國風情,另外楊枝甘露疏乎厘班戟好正 下次再食!🌾🍃烤蕃薯菠蘿芥末烤雞胸沙律$82沙律配上菠蘿好juicy! 雖然沒有加上太多沙律醬 但因為有菠蘿的水份和藍莓的酸酸甜甜 唔會覺得太過青草味 而且雞胸非常大份 唔會因為單單一份沙律而唔夠飽🍃香煎魚柳蕃茄莎莎蒟蒻麵$118蒟蒻麵的口感非常爽口 蒟蒻麵配上蕃茄汁 酸酸甜甜非常惹味 而且蒟蒻麵唔會因為吸曬湯汁而變冧,蒟蒻麵真心唔錯!🍃楊枝甘露疏乎厘班戟$128楊枝甘露味道咁特別 一定要試吓先 估唔到咁好食 芒果鮮甜 楊枝甘露酸酸甜甜好開胃 而且蛋香味濃郁既疏乎厘食落去好有空氣感 好正!✨環境:8.5/10 🙋🏻‍♀️推介:8/10🌾觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
🌴Be Leaf (觀塘)

🍃烤蕃薯菠蘿芥末烤雞胸沙律$82

🍃香煎魚柳蕃茄莎莎蒟蒻麵$118

🍃楊枝甘露疏乎厘班戟$128

✨環境:8.5/10
🙋🏻‍♀️推介:8/10

🌾觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖
2022-07-01 38 浏览
呢間🅑🅔 🅛🅔🅐🅕 店內既打卡位大家應該都唔陌生,平時係IG都好常見到好多人係雀巢吊椅呢個打卡位post相,店內嘅設計度假感十足喔🥰🔸香煎墨魚忌廉墨汁意大利飯 $125意大利飯煮得軟硬適中,墨汁既調味不會太咸,墨魚並唔係細細粒而係大大粒,食落好有咬口,仲有蟹籽係飯既表面作點綴,賣相也很吸引😍 🔸泰式豬頸肉菠蘿竹炭漢堡配薯條 $124大大個又好豐富既漢堡包🍔 係用左竹炭漢堡,麵包脆口及鬆軟。 🍔內有生菜🥬、蕃茄🍅、原塊菠蘿🍍、多塊豬頸肉🐷,整體口感好足,菠蘿鮮甜多汁,豬頸肉好香口惹味又多醬汁,所以整體一啲都唔乾身。薯條🍟既份量都好多🔸楊枝甘露梳乎厘班戟 $128點餐係do果QR code叫野食既,簡甜點仲可以叫埋哥選擇可用餐後先上甜品。由於甜品係即叫即整,所以要預留返制作時間。👉🏽甜品仲可以選擇寫字👈🏽😆梳乎厘班戟配楊枝甘露睇落好特別而且出面都好似無見過咁,所以叫黎try try😂 果梳乎厘好有空氣感,蛋🥚香都好香,酸酸甜甜嘅芒果再加崆上西柚、祿袖,好爽呀🔸Fresh Grapefruit Pomelo Soda真係好清新🍃 西柚梳打飲落好岩夏天咁熱既天氣飲🔸(熱)黑糖焙茶鮮奶無諗過會有

🔸香煎墨魚忌廉墨汁意大利飯 $125

🔸泰式豬頸肉菠蘿竹炭漢堡配薯條 $124
薯條🍟既份量都好多

🔸楊枝甘露梳乎厘班戟 $128

👉🏽甜品仲可以選擇寫字👈🏽😆

🔸Fresh Grapefruit Pomelo Soda
真係好清新🍃 西柚梳打飲落好岩夏天咁熱既天氣飲

🔸(熱)黑糖焙茶鮮奶
無諗過會有個拉花,好靚呀😍 黑糖味好濃但無搶走焙茶同鮮奶既味道

2022-07-01 195 浏览
Be Leaf 🍁 Be leaf 小食拼盤 ($108)覺得係必叫item,小食拼盤包咗水牛城雞翼🍗、泰式魚餅、同炸洋蔥圈🧅,三款小食都熱辣辣脆卜卜🔥另外仲有配兩款醬,蜜糖芥末同泰式檸醬,用黎點魚餅一流👍🏻而水牛城雞翼本身已經好多甜酸醬,食落亦都好juicy💦香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯 ($128)有三大粒帶子同一堆明太子,帶子煎得啱啱好,唔會太乾身,又唔會太生口👅明太子同Risotto好夾😋 而Risotto本身都好creamy好入味,另外加咗青豆,增加咗口感💕而且飯量都幾多,唔會幾啖就冇哂,啱哂飯桶🍚香煎白鱈魚配自家製橄欖杏仁醬 ($248)白鱈魚魚肉好鮮嫩,滑得黎亦冇乜魚骨,好易入口,外皮亦煎得香脆🐟 雖然話係自家製橄欖杏仁醬,但杏仁味唔算好出,不過魚柳配埋橄欖油,滑嫩得黎唔會好heavy,已經好好味💗Strawberry Avocado Smoothie 🍓 ($52)飲落好似士多啤梨新地🤣 比起平時嘅Smoothie偏厚實少少,飲落亦都好smooth,而最特別係每啖after taste都真係會飲到Avocado 嘅味道🥑Papaya Mango Smoothie
Be Leaf 🍁

Be leaf 小食拼盤

Be leaf 小食拼盤 ($108)

香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯

香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯 ($128)

香煎白鱈魚配自家製橄欖杏仁醬

香煎白鱈魚配自家製橄欖杏仁醬 ($248)

Strawberry Avocado Smoothie

Papaya Mango Smoothie

Papaya Mango Smoothie 🥭 ($52)

木瓜嘅味道偏重,芒果味道唔算好出,但飲落好有夏日feel,整體都好易入口又唔太甜太heavy☀️

Extra Comment 🖍
•真係由門口開始,就有好多打卡位,而且餐廳佔地都幾大,所以好似分咗好多個area咁,都坐得幾舒服📷
Be leaf 小食拼盤
香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯