2022-07-24 41 浏览
經過比門口個雀巢櫈吸引到入左去 呢到環境真係100分!💖好chill好似去左旅行咁 職員態度都幾好 唯一不足係冷氣有啲唔夠😂坐坐下有啲熱講返食物🤣個人覺得食物選擇算偏少 尤其係lunch time冇得叫main menu既野食叫左個小食拼盤👍🏻炸物炸得夠乾身夠脆餐湯ok 跟湯配既明太子蒜蓉包好好食!🤤意粉就一般兩杯野飲都幾fresh 不過我略嫌佢定價有啲太高最後叫左個甜品tiramisu梳乎厘 都幾鬆軟 唔會太甜
職員態度都幾好 唯一不足係冷氣有啲唔夠😂坐坐下有啲熱

兩杯野飲都幾fresh 不過我略嫌佢定價有啲太高
最後叫左個甜品tiramisu梳乎厘 都幾鬆軟 唔會太甜
  • Beleaf小食拼盤
2022-07-23 38 浏览
Be Leaf今日係我生日之前,老婆悉心準備咗一間好好嘅西餐廳同我一齊慶祝生日Be leaf 小食拼盤首先嚟咗個點心拼盤先,又有洋蔥圈又有Buffalo wing都係我最鍾意食嘅消息,尤其雞翼,佢哋嘅味道啱啱好,少少辣好好味香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯另外依個富下意式芝士意大利飯,佢哋嘅配搭都啱啱,芝士嘅濃郁味賠償蕃茄同埋估吓絕對係非常匹配香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚另外主菜就叫咗個伊比利亞嘅黑豚,佢哋嘅黑豚肉煮得啱啱好唔會過火Strawberry avocado smoothie另外飲品我就叫咗呢個果昔,士多啤梨陪咗牛油果,依個突顯左果香味嘅果色,非常之特別Fresh Grapefruit pomelo sooda 老婆就叫咗個梳大人,梳打清新易入口仲有西柚嘅清香味焙茶軟心巴斯克烤微焦芝士蛋糕哦原來老婆一早已經準備咗一個精心嘅蛋糕到佢哋嘅巴斯克蛋糕非常之特別餐廳都期待打卡嘅位置,另外佢哋嘅食物都比較精緻,喺觀塘嚟講都係一個唔錯嘅西餐選擇
Be Leaf

Be leaf 小食拼盤

香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯

香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚

Strawberry avocado smoothie

Fresh Grapefruit pomelo sooda
老婆就叫咗個梳大人,梳打清新易入口仲有西柚嘅清香味

焙茶軟心巴斯克烤微焦芝士蛋糕

2022-07-22 164 浏览
放工到Be Leaf晚餐🍴,位於觀塘敬業街55號皇廷廣場地下2號舖。 因為餐廳好近我公司,所以我都會經常去食😊, 加上特別喜歡這裏的裝修風格👍🏻, 環境充滿波希米亞和峇里島風情, 除了美食,更是打卡勝地📸。晚餐📋 ~ Be Leaf小食拼盤$108、 香煎虎蝦意式蕃茄意大利飯$148、 香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎$288、GrapeFruit Summer $46、 Strawberry Avocado Smoothie $52。 🔸Be Leaf小食拼盤🥗 ~ 最喜歡點拼盤🤩,有水牛芝士雞翼、泰式魚餅和炸洋蔥圈, 適合三心兩意有選擇困難症的人😁。醬汁濃郁惹味的水牛芝士雞翼, 淡淡魚香充滿泰式風情的魚餅, 香脆可口的炸洋蔥圈, 三款都好味。 🔸香煎虎蝦意式蕃茄意大利飯🍝🦐 ~ 兩隻爽口鮮甜的虎蝦🦐已經非常吸引, 配上香濃的蕃茄意大利飯, 每一啖入口都非常滋味。 🔸香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎🍖 ~ 幼嫩多汁厚切的黑豚鞍, 配上自家製的蜜桃牛油果莎莎, 無論賣相和味道, 都配合得很好。 🔸GrapeFruit Summer🍹~ 顏值已經很高分, 色彩繽紛
, 除了美食,更是打卡勝地📸。

Be Leaf小食拼盤

香煎虎蝦意式蕃茄意大利飯

香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎

🔸GrapeFruit Summer🍹~ 顏值已經很高分, 色彩繽紛加上味道清甜, 夏天首選。

GrapeFruit Summer

🔸Strawberry Avocado Smoothie🍧🍓🥑 ~ 甜美的士多啤梨味, 配上淡淡的牛油果香, 口感細滑, 入口透心涼。

Strawberry Avocado Smoothie

Be Leaf的菜式和裝修風格都是值得推介的
, 一間回頭率很高的餐廳🥰。

2022-07-21
Be Leaf小食拼盤
香煎虎蝦意式蕃茄意大利飯
GrapeFruit Summer
Strawberry Avocado Smoothie
  • StrawberryAvocadoSmoothie
  • GrapeFruitSummer
  • BeLeaf小食拼盤
  • BeLeaf小食拼盤$108、香煎虎蝦意式蕃茄意大利飯$148、香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎$288、GrapeFruitSummer$46、StrawberryAvocadoSmoothie$52
2022-07-22 35 浏览
人氣西餐廳Be Leaf憑藉精湛的手藝,經過疫情期間的考驗,不斷研發菜式,挑戰創意及味蕾,令人心服口服,就連味蕾也被收服。朋友之前覺得Be Leaf的餐點主要是吸引年輕人,但這次她發現Be Leaf其實也深受一些長輩的歡迎。這道香蒜欖油蕃茄乾西班牙辣肉腸煮大蝦幾乎桌桌有點,大蝦使用西班牙橄欖油,加上蒜片,蕃茄乾,辣肉腸爆香,令人口水直流的美味香氣撲鼻而來。大蝦去掉蝦殼,與香蒜欖油交雜的美味,辣肉腸鹹香惹味,跟蕃茄乾一起咀嚼,真的令人流連忘返。不得不說香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎的熟度剛好,外層焦脆,肉質吃起來非常軟嫩,入口有嚼勁,黑豚鞍不斷分泌肉汁和豚肉香味,愈嚼愈香,一吃就上癮。甜甜的蜜桃牛油果莎莎不僅解飽膩,也帶來口中的清新感,這樣的搭配很可以。我和朋友好奇甚麼是撒丁珍珠麵,因為從未嚐過,驅使我們點選香煎焗波士頓龍蝦,龍蝦汁燴撒丁珍珠麵,一試究竟。撒丁珍珠麵蠻特別,我第一次吃到這種像粟米粒的麵,主廚先用龍蝦湯慢火燴煮入味,醬汁是整體精華所在,有畫龍點睛的作用,重重的味蕾撞擊。有時對美食的渴望是沒來由的,喜愛吃的人能單純因為美味而情緒得以舒展,珍珠麵舀起來有一股濃郁的

有時對美食的渴望是沒來由的,喜愛吃的人能單純因為美味而情緒得以舒展,珍珠麵舀起來有一股濃郁的鮮味,鮮甜的龍蝦肉口感細膩彈嫩,加上煎焗過後帶些微焦的龍蝦在嘴巴裡恣意穿梭的海味,讓人覺得充滿幸福。

Strawberry Avocado Smoothie呈現美麗的粉紅色,裡頭主要是牛油果和士多啤梨攪拌而成,因此Strawberry Avocado Smoothie有著士多啤梨新鮮甜美,牛油果的順口感,一試成了朋友主顧的好滋味。

如果喜歡喝酸的,Grapefruit Summer絕對是首選,Grapefruit Summer有著漂亮橙紫漸層,尤如晚霞,邊喝邊少女心噴發,西柚的酸味明顯,最後更帶出蝶豆花的清香,沁心清涼。
2022-07-22 45 浏览
-餐廳室內裝潢夠夢幻成間餐廳ge佈置精緻好Fancy更設有露天座位好適合同閨蜜或另一半黎食同打卡🌱😍🍽Be leaf 小食拼盤有水牛城雞翼、泰式魚餅、炸洋蔥圈炸雞翼即叫即炸,醬汁酸酸微辣惹味裡面嘅雞肉保持嫩滑多汁而泰式魚餅同炸洋蔥圈外皮炸得香脆旁邊ge雜菜沙律仲可以解一解膩呢🍽香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯🦐濃香的蕃茄芝士汁伴意大利飯配上香煎虎蝦虎蝦爽嫩鮮甜, 意大利飯炆煮得入味軟硬適中又不失嚼勁加上熱溶芝士調味回頭率極高❤️🍽香煎白鱈魚柳配自家製橄欖杏仁醬白鱈魚皮煎到焦香魚柳無骨啖啖肉好肥美又嫩滑岩晒我呢d怕骨ge人蘸上自家製橄欖杏仁醬一齊食令到魚既鮮甜味更加突出又唔會搶左魚ge鮮味🍽Ice Chocolate🍽宇治抹茶鮮奶2杯凍飲都香滑濃郁夠哂凍 解暑一流
餐廳室內裝潢夠夢幻
成間餐廳ge佈置精緻好Fancy
更設有露天座位
好適合同閨蜜或另一半黎食同打卡🌱😍

🍽Be leaf 小食拼盤
有水牛城雞翼、泰式魚餅、炸洋蔥圈
炸雞翼即叫即炸,醬汁酸酸微辣惹味
裡面嘅雞肉保持嫩滑多汁

庆祝纪念
生日
  • 香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯
2022-07-22 33 浏览
今日去觀塘人氣餐廳Be Leaf食晚飯,餐廳裝修非常resort風格,俾冇得出國去旅行嘅大家一個愉快嘅心情享用晚餐。-泰式冬陰功煮蜆肉配蒜蓉包睇餐牌仲係法國活藍青口,職員解釋藍青口有啲參差,廚師決定用蜆肉代替,對客人非常負責任嘅做法,冬陰功酸辣酸辣,加上新鮮嘅蜆肉,非常開胃。-香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯虎蝦夠大隻,肉質新鮮彈牙,蝦頭充滿濃郁嘅蝦膏,意大利飯熟度啱啱好,有咬口,非常配合蕃茄芝士汁。-香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎菜式名夠哂長,先聲奪人,用到西班牙伊比利亞黑豚已經夠落本,用料有保證,慢煮黑豚鞍令豚肉粉嫩粉嫩,蘋果醬食得多,用蜜桃牛油果莎莎絕對有過之而無不及,新鮮感十足嘅一道菜。-評分 : 8/10簡評 : 地方裝修精美,食物絕對超出預期既好
泰式冬陰功煮蜆肉配蒜蓉包
香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯
評分 : 8/10
簡評 : 地方裝修精美,食物絕對超出預期既好
同好朋友耐無見今日係觀塘搵左間裝修幾靚嘅餐廳係行遠小小 但係去到覺得一切都值 因為裝修真係好靚✨墨西哥芝士栗米片配牛油果醬酸忌廉蕃茄莎莎 $102-墨西哥脆片份量好多 新鮮熱辣出爐 又薄又脆好香口 -醬汁份量好夠 芝士、牛油果醬香濃之餘 唔會喧賓奪主-淡淡嘅粟米味齒頰留香✨香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯 $148-虎蝦大大隻 爽口彈牙-蕃茄汁將包裹晒每粒飯粒-意式飯有口感 做得好好 唔會有過硬通病-上面有幾舊水牛芝士簡直係畫龍點睛 好香濃芝士味 口感好好✨香烤露絲瑪利法式春雞配燒汁(半隻)$168-春雞皮脆肉嫩、切開啲肉汁順着刀片流出嚟-忍唔住雞皮都要食多幾啖-調味亦都好足 亦配備左醬汁比食客 唔加雞嘅味道都好夠✨Papaya Mango Smoothie-木瓜味幾濃 奶香味都係有嘅 ✨Fresh Lime Mint Soda-酸甜清爽 好開胃
同好朋友耐無見
今日係觀塘搵左間裝修幾靚嘅餐廳
係行遠小小 但係去到覺得一切都值 因為裝修真係好靚

✨墨西哥芝士栗米片配牛油果醬酸忌廉蕃茄莎莎 $102
-墨西哥脆片份量好多 新鮮熱辣出爐 又薄又脆好香口
-醬汁份量好夠 芝士、牛油果醬香濃之餘 唔會喧賓奪主
-淡淡嘅粟米味齒頰留香

✨香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯 $148
-虎蝦大大隻 爽口彈牙
-蕃茄汁將包裹晒每粒飯粒
-意式飯有口感 做得好好 唔會有過硬通病
-上面有幾舊水牛芝士簡直係畫龍點睛 好香濃芝士味 口感好好

✨香烤露絲瑪利法式春雞配燒汁(半隻)$168
-春雞皮脆肉嫩、切開啲肉汁順着刀片流出嚟
-忍唔住雞皮都要食多幾啖
-調味亦都好足 亦配備左醬汁比食客 唔加雞嘅味道都好夠

✨Papaya Mango Smoothie
-木瓜味幾濃 奶香味都係有嘅
✨Fresh Lime Mint Soda
-酸甜清爽 好開胃
2022-07-21 23 浏览
個虎蝦意大利飯好好食,好足料,有水牛,勁愛墨西哥芝士粟米🌽片好大一份,同個朋友分享都食吾曬😂🤣不過好食燒春雞都好好食,有啲醋嘅味道,不過都好好食😋木瓜芒果🥭沙冰嘅木瓜味好濃,芒果好淡環境好靚,好適合大家打卡,裝飾好靚服務態度好好缺點係冷氣吾夠,好似冇冷氣咁,一直流住汗食飯,依個需要改善,其他都好好☺️
個虎蝦意大利飯好好食,好足料,有水牛,勁愛
燒春雞都好好食,有啲醋嘅味道,不過都好好食😋
木瓜芒果🥭沙冰嘅木瓜味好濃,芒果好淡
環境好靚,好適合大家打卡,裝飾好靚
服務態度好好
今天和老公專程去了觀塘皇庭廣場地下的Be Leaf 西餐廳吃午餐及打卡, 餐廳的裝修佈置很有異國風情 feel, 有室內及戶外座位, 在這靚靚的環境下食嘢,感覺特別舒適寫意我倆分別嗌了兩個set lunch 加一個甜品香煎紅魚柳蕃茄莎莎蒟蒻麵 加Ice fresh fruit tea因為未食過蒟蒻麵,所以想試下, 蒟蒻麵質滑溜彈牙配上酸酸甜甜的蕃茄 , 加上魚柳的鮮嫩, 非常開胃 ,在炎熱的夏天吃這麵餐是一個不錯的選擇。 法式紅酒燉牛肉配椰菜花飯 加黑糖焙茶鮮奶牛肉非常有牛肉味及軟稔,加上淡淡的紅酒香味, 真是齒頰留香,與椰菜花飯更是絕配 , 椰菜花飯全是用椰菜花剁碎而成的, 清脆可口而且非常健康。 蘋果金寶火炙焦糖蛋卷配雲呢拿雪糕這個甜品的賣相已相當吸引 ,香脆的焦糖 ,鬆軟的蛋卷再加上清甜的蘋果 , 滋味無窮, 一定要試
今天和老公專程去了觀塘皇庭廣場地下的
我倆分別嗌了兩個set lunch 加一個甜品

法式紅酒燉牛肉配椰菜花飯 加黑糖焙茶鮮奶

蘋果金寶火炙焦糖蛋卷配雲呢拿雪糕
2022-07-20
2022-07-19 36 浏览
喺ig見到朋友打卡,俾餐廳嘅環境吸引咗,即刻約喺附近開鋪嘅閨蜜放工過嚟食晚飯😍Be leaf小食拼盤($108):水牛城雞翼外皮鬆脆雞肉嫩滑,成隻雞翼都沾滿酸辣惹味醬汁😍泰式魚餅散發淡淡檸檬葉香氣,沾少少甜酸醬實在泰美味😋洋蔥圈炸漿緊貼洋蔥,外脆內juicy👍🏻香煎焗波士頓龍蝦 龍蝦汁燴撒丁珍珠麵($138):足足有半隻嘅波士頓龍蝦肉質彈牙,龍蝦汁鮮味濃又唔會過鹹!珍珠麵份量都幾多,雖然望落好似意大利飯但食落就係意大利麵嘅口感,都幾特別🦞香煎白鱈魚柳配自家製橄欖杏仁醬($248):大大件白鱈魚扒煎得剛剛好,外皮煎到香脆,肉質鮮嫩完全冇魚骨!自家製橄欖杏仁醬味道唔太突出,反而伴碟嘅紫薯蓉非常香甜而且綿滑,伴住魚肉一齊食非常出色😍Papaya Mango Smoothie($52): 木瓜味相對濃啲,入口淡淡芒果味,清清甜甜🥭Strawberry Avocado Smoothie ($52):酸甜士多啤梨加上牛油果獨有嘅香氣令人一啖接一啖,將上層嘅cream溝埋一齊入口更加順滑🍓🥑呢度唔單止環境好靚好適合打卡,連食物質素都好好❤️

Be leaf小食拼盤($108):
水牛城雞翼外皮鬆脆雞肉嫩滑,成隻雞翼都沾滿酸辣惹味醬汁😍
泰式魚餅散發淡淡檸檬葉香氣,沾少少甜酸醬實在泰美味😋
洋蔥圈炸漿緊貼洋蔥,外脆內juicy👍🏻

Papaya Mango Smoothie($52):
木瓜味相對濃啲,入口淡淡芒果味,清清甜甜🥭

呢度唔單止環境好靚好適合打卡,連食物質素都好好❤️
2022-07-19 25 浏览
終於可以同朋友一齊過嚟食lunch及打卡,觀塘呢間新開Cafe裝修以峇里島度假風為主,無論係室外嘅梳化、藤椅加上大量綠色植物、乾花拱門、室內嘅鳥巢吊椅同落地大玻璃窗,全部都好啱打卡,食物又好味😍😍香煎紅魚柳蕃茄莎莎蒟蒻麵(生酮)$118我鍾意生酮飲食,用上蒟蒻麵又飽肚又健康,配上酸甜蕃茄莎莎,仲有一大塊香煎紅魚柳,正👍泰式豬頸肉菠蘿竹炭漢堡配薯條$102泰式豬頸肉燒得啱啱好,份量都好多,菠蘿🍍蕃茄,生菜🥬配竹炭包,咬落酸酸甜甜好滋味😘😘楊枝甘露梳乎厘班戟$128後上記得提前通知店員,因即叫即製需20-60分鐘,黃金比例,梳乎里蛋味香濃,內裏予我雞蛋布甸的感覺,它有一定嘅空氣感,但不會過分,柚子,芒果🥭西米,椰醬🥥超正😋😋跟餐飲品:Espresso Tonic+$26,Strawberry Avocado Smoothie+$26Espresso加上Tonic Water,味道清爽。士多啤梨奇異果🥝奶昔,又滑又香甜。

香煎紅魚柳蕃茄莎莎蒟蒻麵(生酮)$118

泰式豬頸肉菠蘿竹炭漢堡配薯條$102

楊枝甘露梳乎厘班戟$128

Espresso加上Tonic Water,味道清爽。
士多啤梨奇異果🥝奶昔,又滑又香甜。
2022-07-13
2022-07-19 29 浏览
因為佢無門既關係,坐出面就食塵,坐入面都食到出汗,不過都無阻靚女打卡今次食左紅酒燉牛腩配椰菜花飯牛腩軟稔,份量都好夠,最好係2人share,椰菜花飯炒得好乾爽,汁唔咸,食完都覺得好light。

今次食左紅酒燉牛腩配椰菜花飯

2022-07-18 35 浏览
今日放假約左男朋友黎cafe打卡!一入門口就有個乾花拱門,仲有啲resort 風既裝飾,勁打卡!門口仲有個千秋可以比人影相,勁正入面既燈光同間鋪既色Tone都好match,都係金銅色,入面仲有好多花既佈置,每一個位都可以留影。食物方面有主菜、甜品同特飲。蒜香欖菜鮮蝦意大利粉主食有滿滿fushion 既味道,依道有啲似aglio oilo既影子,但加左欖菜落去都幾特別,味道不錯。泰式豬頸肉菠蘿竹炭漢堡配薯條依個泰式Burger都幾別緻,除左一般漢堡有既蕃茄生菜等等,仲有炭燒豬頸肉同菠蘿,幾refreshing,解去薯條既油膩感。Papaya Mango Smoothie+ 黑糖焙茶鮮奶飲品方面真係好靚,連枝飲筒都襯左色,味道都好濃不會過甜。楊枝甘露梳乎厘班戟職員入黎時都好貼心提我地甜品係即做,可以食主菜中途點。梳乎厘好Fluffy,空氣感十足,配以楊枝甘露點下都不錯。好欣賞佢可以免費提字,當然唔可以浪費依個機會啦總結,依間Cafe真係處處打卡位,下午茶黎High tea 可以慢慢坐,慢慢影相,愛打卡既你一定要來😁!
今日放假約左男朋友黎cafe打卡!

食物方面有主菜、甜品同特飲。

蒜香欖菜鮮蝦意大利粉

泰式豬頸肉菠蘿竹炭漢堡配薯條

Papaya Mango Smoothie+ 黑糖焙茶鮮奶
飲品方面真係好靚,連枝飲筒都襯左色,味道都好濃不會過甜。

楊枝甘露梳乎厘班戟
好欣賞佢可以免費提字,當然唔可以浪費依個機會啦

2022-07-17 31 浏览
今日星期日做完野諗住飲返杯咖啡食下甜品 5點去到 間鋪坐左一半客仲有大半吉位 但已經唔接生意 話6點開晚市我明白晚市會賺多d 但仲有成個鐘先晚市就已經唔接生意 咁我諗店家應該要更正返營業時間 否則咁樣得失客人幾好食幾靚環境都無用
2022-07-17
2022-07-15 27 浏览
呢間超有度假風嘅cafe想嚟好耐💓環境超靚 野食都好精緻😍最特別係佢哋個香煎北海道帶子南瓜芝士慕絲✨大大粒鮮甜嘅帶子 配埋鹹香十足嘅三文魚子 底下面仲有南瓜芝士慕絲 成個配搭好開胃 味道層次豐富!