2022-06-21 26 浏览
今日雖然係星期一但都想出街食下飯,喺觀塘地鐵站行10分鐘左右終於遠離繁囂去咗呢個好有東南亞氣氛嘅餐廳。呢個意大利飯好認真製作,芝士同蕃茄味都好濃郁,隻蝦煎得好香口,大大隻,蝦頭好多膏!呢個係用慢煮方式煮嘅豬安,冇諗過我竟然會咁淋,真心好好味,同埋佢嘅外貌擺碟都好靚呢個小食拼盤大大份,雞翼正常,洋蔥圈幾好味,仲有塊魚餅添最後有兩杯嘢飲,咁就略為失色啦,抹茶味唔係太濃,又唔係好夠凍因為呢度開着大門口,所以都覺得幾熱但我覺得成個地點都幾吸引好適合聚會
今日雖然係星期一但都想出街食下飯,

呢個小食拼盤大大份,雞翼正常,洋蔥圈幾好味,仲有塊魚餅添

因為呢度開着大門口,所以都覺得幾熱

但我覺得成個地點都幾吸引
好適合聚會
  • 香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯
2022-06-20 28 浏览
📍𝓑𝓮 𝓛𝓮𝓪𝓯🟣沒想到在這繁華的觀塘區內的工業區馬路旁邊新開了一間具峇厘島度假風系的打卡餐廳🟤全店都是木系的大地色系 outdoor 位置,更設有露天寵物友善區 ⚪️門口中置設有花系的大拱門,旁邊有個小小的corner 吊起了藤籃式的吊椅供拍照 ,四周都是小石路的點綴就像一個小花園🟠在陽光普照的中午到來拍照光線十分唯美▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️食方面:必推介😍法式焦糖卡仕達疏乎厘班戟$128🟡份量大碟足夠兩人使用,口感軟綿綿,動感又肉騰騰的,真的令人很治療,更上鬆軟蛋香味濃郁 👍🏿下次會再食🔵蒜香欖菜鮮蝦意大利麵$88鮮蝦爽彈牙,略嫌蒜香味不夠重,不過有欖菜點綴味道 ,感覺亦不錯🌟記得訂座outdoor 位置拍照
📍𝓑𝓮 𝓛𝓮𝓪𝓯

🟤全店都是木系的大地色系
outdoor 位置,更設有露天寵物友善區

🟠在陽光普照的中午到來拍照光線十分唯美

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️

食方面:
必推介😍法式焦糖卡仕達疏乎厘班戟$128

🔵蒜香欖菜鮮蝦意大利麵$88

🌟記得訂座outdoor 位置拍照
2022-04-20
2022-06-20 13 浏览
呢一間喺觀塘嘅波希米亞風cafe打卡真係一流!呢到最出名一定係佢哋嘅梳乎厘班戟🥞上次就嗌咗個楊枝甘露梳乎厘班戟🥳呢個配搭真係好清新 好特別 芒果再加柚子肉 酸酸甜甜 再加埋奶蓋 食完都完全唔會好漏💕
2022-06-20 16 浏览
聽講呢間野好出名,諗住去試下。佢個環境係岩打卡,不過野食就唔算好抵食。All day breakfast $168其實冇咩特別,$168太貴,個扇貝配芝士,都ok既,但菇就冇調味,唔好食。個包還好,蛋就熟得濟。最好食係腸配strawberry 🍓avocado smoothie加左avocado令成杯野有啲怪,就咁士多啤梨味幾好。我朋友叫左個牛排,好似$188唔差既 但唔係話有咩咁特別咁整體就係 用黎打卡ok 但性價比唔高

All day breakfast $168

配strawberry 🍓avocado smoothie
加左avocado令成杯野有啲怪,就咁士多啤梨味幾好。

我朋友叫左個牛排,好似$188
唔差既 但唔係話有咩咁特別

咁整體就係 用黎打卡ok 但性價比唔高
2022-06-19 21 浏览
首先揀呢間餐廳係俾佢嘅打卡風格吸引有波希米亞嘅渡假風,門口都有一啲打卡位好靚呀!小食拼盤 入面有水牛城雞翼,泰式魚餅,同埋炸洋蔥圈水牛城雞翼非常之入味Pui想,二魚餅有特製嘅泰式辣醬相伴顯得非常之香口香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎黑豚豬鞍肉質鮮嫩而且入口有少少溶化,脂肪比例合適 蜜桃牛油果莎莎口感清新,同豬鞍幾夾!八爪魚墨魚汁意大利麵意大利麵彈牙,而且呢墨魚汁係平均咁沾滿每條面,八爪魚經過煎,幾香口!飲品方便我哋嗌咗熱朱古力同埋lce Mocha 呢度嘅朱古力特別濃郁,配上環境好舒服打埋個卡就最啱啦!
首先揀呢間餐廳係俾佢嘅打卡風格吸引
有波希米亞嘅渡假風,門口都有一啲打卡位
好靚呀!

小食拼盤
入面有水牛城雞翼,泰式魚餅,同埋炸洋蔥圈

香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎
黑豚豬鞍肉質鮮嫩而且入口有少少溶化,
脂肪比例合適 蜜桃牛油果莎莎口感清新,同豬鞍幾夾!

八爪魚墨魚汁意大利麵

飲品方便我哋嗌咗熱朱古力同埋lce Mocha
呢度嘅朱古力特別濃郁,配上環境好舒服
打埋個卡就最啱啦!
2022-06-19 87 浏览
近期依間好旺場,次次週末經過都見人龍。今次就閒日早少少來就好一點,環境係唔錯的,內外佈置好有峇里島度假feel。在場見有不少食客打卡,嘆杯咖啡慢活過一天,百忙之中充充電,是多麼幸福的一件事。而店所提供的美食,質素又唔錯喎,難怪熱店咁受歡迎啦。泰式豬頸肉菠蘿竹炭漢堡配薯條 $128賣相吸引包身大件,大口一啖咬唔晒,竹炭包口感鬆軟,夾住好多片豬頸肉帶來爽彈口感,加上厚身菠蘿片清甜多汁,仲有爽脆生菜和蕃茄片呢,配以沙律醬汁酸甜美味,好好味。粗薯條外脆內軟層次分明,炸得幾好香脆好食。香煎慢煮鮮鴨胸日式形珍珠飯配黃咖哩 $102鴨胸沒有一點油膩感,肉質結實,配以黃咖哩甜美,撈飯食一流,竟然有菜心好中式化。楊枝甘露梳乎厘班戟 $128梳乎厘班戟厚厚的兩件,好有蛋香味,口感鬆軟密度較高,表面淋上椰漿、西米露、芒果粒和柚子肉,味道都唔錯。Iced Chocolate $46Iced Mocha $46
近期依間好旺場,次次週末經過都見人龍。

泰式豬頸肉菠蘿竹炭漢堡配薯條 $128

香煎慢煮鮮鴨胸日式形珍珠飯配黃咖哩
楊枝甘露梳乎厘班戟
Iced Chocolate + Iced Mocha
2022-06-17 103 浏览
值得一再encore既餐廳有得打卡同野食都好味既地方同好姊妹一齊飯聚推薦呢間佢見到環境已經好期待Be leaf小食拼盤等人期間叫左個小食原來份量好多水牛城雞冀好重味,香辣帶酸食完一舊真係開晒胃泰式魚餅好彈牙,點埋醬汁食真係好味炸洋蔥圈好香脆,黃芥辣減低油膩感香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯個帶子好正呀,夠大粒稍為煎香配上三文魚子咸香味意大利飯好濃郁既蟹肉味飯粒煮得岩岩好,唔會太軟香煎白鱈魚柳配自家製橄欖杏仁醬魚皮煎得香脆但魚肉仍保持嫩滑用上橄欖杏仁醬味道清淡得黎食得出魚既原味Papaya Mango Smoothie夏天食芒果季節首先食得出芒果既甜然後回出木瓜既味道估唔到match得幾好👍🏻Strawberry Avocado Smoothie朋友叫既飲品佢話牛油果味都好出配上士多啤梨多上一重厚重既味道如果約左姊妹出黎我都好推薦呢間又有得打卡影靚靚相野食質素又好😋

值得一再encore既餐廳
有得打卡同野食都好味既地方
同好姊妹一齊飯聚推薦呢間
佢見到環境已經好期待

Be leaf小食拼盤
等人期間叫左個小食
原來份量好多
水牛城雞冀好重味,香辣帶酸
食完一舊真係開晒胃
泰式魚餅好彈牙,點埋醬汁食真係好味
炸洋蔥圈好香脆,黃芥辣減低油膩感

香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯
個帶子好正呀,夠大粒
稍為煎香配上三文魚子咸香味
意大利飯好濃郁既蟹肉味
飯粒煮得岩岩好,唔會太軟

香煎白鱈魚柳配自家製橄欖杏仁醬

• Papaya Mango Smoothie
  • Beleaf小食拼盤
  • 香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯
  • 香煎白鱈魚柳配自家製橄欖杏仁醬
同好姊妹撐檯腳好多時都搵打卡餐廳, 食野之餘影下相放上網呃LIKE。今晚就去咗觀塘工廠區其中一間地舖Café, 餐廳門口跟一個角落同樣都係重點打卡位, 環境開揚, 帶寵物亦可安排於室外用餐。Menu款式唔多, 全部均為散叫, 冇set dinner選擇。【Be Leaf 小食併盤】HK$1083款小食併盤, 水牛城雞翼表面平均包住水牛城醬, 味道酸得開胃; 炸洋蔥圈炸皮偏林, 洋蔥圈唔係爽而挺身果隻, 而係林到好似蓉咁; 泰式魚餅較為鮮甜, 點泰式醬食提升了味道。【香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯】HK$148意大利飯很creamy, 入口粒粒分明, 微微甜酸; 虎蝦而去殼, 表面拖過油, 肉質偏林, 沒有預期嘅爽彈。【香煎白鱈魚柳配自家醬橄欖杏仁醬】HK$248白鱈魚柳有掌心般大, 幾滑, 不過食嘅時候要小心骨; 沾自家醬橄欖醬食帶點香口, 而杏仁醬增加滑口感; 配上爽脆清新冰菜, 健康之選。【Ice chocolate】HK$46朱古力味極為濃郁, 加上cream令質感更滑。【Papaya Mango Smoothie】HK$52充滿濃郁奶味, 細味先有淡淡芒果味, 非坊間後製加糖水嘅

【Be Leaf 小食併盤】HK$108
Be Leaf 小食併盤

【香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯】HK$148
香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯

【香煎白鱈魚柳配自家醬橄欖杏仁醬】HK$248
香煎白鱈魚柳配自家醬橄欖杏仁醬

【Ice chocolate】HK$46
朱古力味極為濃郁, 加上cream令質感更滑。
【Papaya Mango Smoothie】HK$52

充滿濃郁奶味, 細味先有淡淡芒果味, 非坊間後製加糖水嘅濃郁芒果Smoothie。

2022-06-16
香煎白鱈魚柳配自家醬橄欖杏仁醬
2022-06-16 36 浏览
地方靚同舒服 建議女仔著靚靚黎打卡我嗰日星期日 晚市人唔多既,但我覺得佢呢個地方呢個價錢,因為每碗份量唔多,都適啲女仔2個黎淺嘗,但就偏貴囉,所以我比較建議黎飲野,星期六日車唔多的話,坐門口向街的坐位都幾舒服既。還有個生蠔忘記影,佢話法國,但食落唔多似,無咩咸味。
地方靚同舒服 建議女仔著靚靚黎打卡
還有個生蠔忘記影,佢話法國,但食落唔多似,無咩咸味。
冬陰功煮泰國蜆
墨西哥脆片
八瓜魚沙律
呢件蛋糕 好似係茶味
2022-06-16 29 浏览
🥢冬陰功蜆湯配蒜蓉包好喜歡呢個前菜🥰 蒜蓉包啱啱炸起又脆又香,唯一可以挑剔嘅位就係可以多啲蒜蓉包💕冬陰功湯好飲,不過因為同蜆一齊煮所以會比較鹹少少🤏 湯入面嘅蜆真係我食過最新鮮最肥美嘅蜆🤤 洗得又乾淨完全冇沙,好好食,而且有好多,總共應該有差唔多15隻‼️絕對係我嘅必叫之選。🥢八爪魚墨魚汁意粉八爪魚好彈牙,墨魚汁超級惹味,帶住橄欖油同墨魚汁獨有嘅香味🤤🤤🤤 其實好想再食多一碟,唯有下次再嚟🥲🥢南瓜汁煎魚柳魚柳煎得好香,不過有少少煮得太耐所以肉無咁滑,我唔係太喜歡個南瓜汁,不過朋友好中意,個人口味不同😌🥢焦糖布甸吉士梳乎厘來之前就上網睇到佢哋嘅梳乎厘,一早決定咗要叫呢個🤣 好重好重嘅蛋香味🔥 梳乎厘嘅口感比我以前喺其他地方食嘅厚實,都唔錯嘅,上面層custard 唔會太甜,所以食落去唔會漏👍👍 不過唔係太有焦糖布甸嘅味道,只係上面嗰層有少少焦糖😌最後當然要打個靚卡啦💕 入面嘅佈置好靚,仲可以任大家影相📸️
🥢冬陰功蜆湯配蒜蓉包
冬陰功湯好飲,不過因為同蜆一齊煮所以會比較鹹少少🤏

🥢八爪魚墨魚汁意粉

🥢南瓜汁煎魚柳

🥢焦糖布甸吉士梳乎厘
來之前就上網睇到佢哋嘅梳乎厘,一早決定咗要叫呢個🤣

2022-06-16 30 浏览
想黎呢間係觀塘敬業街嘅多國菜餐廳「Be Leaf」好耐啦🤩呢間餐廳主打度假風,係門口已經有好多夢幻打卡位😍室內同室外都可以坐,感覺好似去左度假咁都幾chill😎除左設計之外,佢嘅食物都好吸引🤭🔻▪️香煎八爪魚焗薯蕃茄意大利黑醋沙律 $88先點個冷盤黎做appetizer, 佢擺碟好靚,好colorful, 入面材料都好豐富,有唔好顏色嘅蕃茄、薯仔同沙律菜,面頭嘅八爪魚超肥美😂開胃又健康👍🏼🔻▪️香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎 $288原來伊比利亞豬係西班牙南部、西部同西南部先有,佢地因為多食橡果,所以啲豬肉帶獨特榛子芳香,而且營養價值同橄欖油相似👍🏼食落啲脂肪滲透曬係肉內,好juicy煎得好香,而且呢個菜仲有啲蜜桃同牛油果粒同醬,底下仲加左啲冰菜,好特別👍🏼🔻▪️香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯 $148Risotto口感煙韌,好入味,份量都好多,虎蝦加芝士配蕃茄好match🤩🔻飲品叫左杯papaya mango smoothie $52 同fresh lime mint soda $46🤪兩杯都唔錯
▪️香煎八爪魚焗薯蕃茄意大利黑醋沙律 $88
▪️香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎 $288
▪️香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯 $148
2022-06-15
  • 香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯
放假前夕約左朋友chill一chill🫶🏼今次就揀左呢間位於觀塘工業區既人氣打卡Cafe!Cafe裝修得好靚好有心思,走波希米亞風格,充滿度假風情🍁門口仲擺放左藤椅梳化打卡位😍而半室外位置係更加chill影相更靚,同時都好熱門,所以今次就坐唔到了🥲下次要早d去先得❤️❥ 香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯 $128總共有3粒帶子,煎得好香,食落爽甜彈牙😋意大利飯有咬口,每啖都食到好濃郁既忌廉汁,口感creamy🫶🏼❥ 香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎 $288黑豚鞍係慢煮,肉質軟腍,食落都好多汁😍配埋蜜桃牛油果莎莎🥑酸酸甜甜,令到成件事更清新開胃😋❥ 泰式冬陰功煮菲律賓活蜆配蒜蓉包 $138蜆既份量好多,真係裝滿成桶🤣蜆肉食落有鮮味❤️冬陰功味好濃郁,會有少少辣🌶點埋蒜蓉包好好食😋味道好夾!❥ Papaya Mango Smoothie $52木瓜味好突出,好清新,唔會太甜!夏天飲一流❤️❥ Strawberry Avocado Smoothie $52呢杯賣相更加靚🤭主要係士多啤梨味🍓飲落好滑!健康解膩😆
放假前夕約左朋友chill一chill🫶🏼
今次就揀左呢間位於觀塘工業區既人氣打卡Cafe!

❥ 香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯 $128
總共有3粒帶子,煎得好香,食落爽甜彈牙😋

❥ 香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎 $288
黑豚鞍係慢煮,肉質軟腍,食落都好多汁😍
配埋蜜桃牛油果莎莎🥑酸酸甜甜,令到成件事更清新開胃😋

❥ 泰式冬陰功煮菲律賓活蜆配蒜蓉包 $138
蜆既份量好多,真係裝滿成桶🤣蜆肉食落有鮮味❤️
冬陰功味好濃郁,會有少少辣🌶點埋蒜蓉包好好食😋味道好夾!

❥ Papaya Mango Smoothie $52
木瓜味好突出,好清新,唔會太甜!夏天飲一流❤️

呢杯賣相更加靚🤭主要係士多啤梨味🍓飲落好滑!健康解膩😆

2022-06-02
觀塘最新打卡cafe貓貓都去得🐱!泰式冬蔭功煮菲律賓活蜆配蒜蓉包🇹🇭香脆蒜蓉包點最低嘅泰式冬陰功汁,味道一流,蜆肉大大粒,鮮味十足!鹹鹹地係海洋嘅味道!香煎八爪魚墨魚汁意大利麵🐙好香芝士味嘅墨魚意大利麵!八爪魚🐙好粗!🤤🤤爽口彈牙,有口感!墨魚汁食到個黑曬🦑影相打卡so funny 😆 香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果🥑莎莎🐷🐷色彩繽紛嘅慢煮豚肉有橙色紫色紅色黃色,賣相極度吸引!有特別既嘅冰菜沙律,無草青味!Strawberry AvocadoSmoothie係新鮮士多啤梨🍓加鮮奶打成嘅smooth凍黑糖焙茶鮮奶🧋焙茶味香濃,係非一般嘅奶茶!野食正,影相靚!成為最新觀塘gathering 好地方🫢
觀塘最新打卡cafe
貓貓都去得🐱!

泰式冬蔭功煮菲律賓活蜆配蒜蓉包🇹🇭

香煎八爪魚墨魚汁意大利麵🐙

香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果🥑莎莎🐷🐷
色彩繽紛嘅慢煮豚肉有橙色紫色紅色黃色,
賣相極度吸引!
有特別既嘅冰菜沙律,無草青味!

Strawberry Avocado
Smoothie
係新鮮士多啤梨🍓加鮮奶打成嘅smooth

凍黑糖焙茶鮮奶🧋
焙茶味香濃,係非一般嘅奶茶!

野食正,影相靚!成為最新觀塘gathering 好地方🫢

2022-06-09
  • Strawberry Avocado Smoothie
  • 蒜香欖菜鮮蝦意大利麵
2022-06-14 23 浏览
有時經過呢間餐廳都會望多兩眼👀 餐廳峇里風情嘅佈置真係好花心機,而且到處都係打卡位!加分加分!餐廳位置同地鐵站都有點距離,比較穩世!香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎 份量都唔細,豬鞍慢煮後肉質變得較鮮嫩,旁邊嘅蜜桃牛油果莎莎意外地夾,忍唔住每一啖都沾嚟食!香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯兩隻虎蝦煎得幾香又大隻,同朋友share可以一人一隻👍 Risotto飯粒軟硬適中,咬得有口感,飯粒充滿番茄同水牛芝士,粒粒入味😋 推介!

香煎慢煮西班牙伊比利亞黑豚鞍配蜜桃牛油果莎莎

香煎虎蝦意式蕃茄芝士意大利飯

2022-06-14 31 浏览
呢間cafe係觀塘好出名,行峇里島度假風,打卡位好多,仲有半露天戶外座位,好chill不過近排天氣熱返就放棄了之前食過一次tea 今次食夜晚泰式冬陰功配菲律賓活蜆配蒜蓉包 $138上檯聞到好香濃既冬陰功味道蜆好新鮮 大大隻 肉質肥美食落香茅味好重好香蒜蓉包熱辣辣 好香脆蘸冬陰功湯好惹味香煎白鱈魚柳配自家製橄欖杏仁醬 $248白鱈肉煎到魚皮好香脆,魚肉相對厚身,都算嫩滑,自家調製嘅橄欖杏仁醬配魚肉好特別,味道好夾香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯 $128好cheesy & creamy 既risotto個飯撈埋蟹肉 啖啖都食到蟹肉 好香好creamy 帶子大大粒又好香,加埋三文魚籽,增添滋味Strawberry Avocado smoothie $52豐富牛油果味,奶昔打得細滑反而唔係好飲到士多啤梨甜味papaya mango smoothie $52木瓜味較芒果味出 Overall 個人覺得tea 既食物&咖啡較出色
之前食過一次tea 今次食夜晚

泰式冬陰功配菲律賓活蜆配蒜蓉包 $138

香煎白鱈魚柳配自家製橄欖杏仁醬 $248
香煎北海道刺身帶子蟹肉忌廉意大利飯 $128

豐富牛油果味,奶昔打得細滑反而唔係好飲到士多啤梨甜味
papaya mango smoothie $52
2022-06-10