2016-07-07 1223 浏览
成班人上去食嘻嘻哈哈環境唔錯先上個餐包,有5個細細個的包,個個味道唔同,店家仲俾埋香草牛油同埋焗蒜頭(左上)我地自己搽,個蒜頭咁整真係好特別好香食左幾樣野spasta蟹肉下得很闊佬,Source亦不會太Heavy呀,好味不過唯一令我舉起相機既係......巨型ribs 比我平時食開既大一倍口感嫩滑,咬落juicy值得推介 全晚食物氣氛等也很好 service亦都好好,經理好好笑容
成班人上去食嘻嘻哈哈
環境唔錯
食左幾樣野s
不過唯一令我舉起相機既係......
巨型ribs

比我平時食開既大一倍
口感嫩滑,咬落juicy
值得推介

全晚食物氣氛等也很好
service亦都好好,經理好好笑容
2016-06-24
  • ribs
2016-05-11 2399 浏览
呢間餐廳我以前試過一星期特登過海幫襯呢間餐廳三次,當時係朋友介紹,覺得幾好,不過有好耐無去過,原來我忘記左呢間餐廳,岩岩係openrice母親節特輯度見到有做優惠,先記起佢既存在,今日重遊舊地,原來已經裝修過,人同環境都唔同左,但巧合地安排左最入個張台,係無改變過既一張台海鮮拼盤有蠔,蜆,龍蝦,帶子,蝦本身有海膽不過個日無貨就變左多兩隻蠔蠔新鮮不過唔肥,可能開始熱蜆好鮮生3,一放入口d鮮味湧哂出黎龍蝦同蝦都鮮甜新鮮我地叫左兩個二人餐,有餐湯 同沙律沙律菜不夠爽脆,三文魚充滿油份好香滑,湯過咸龍蝦意大利飯香濃既蕃茄味配意大利飯,每1粒都食到蕃茄既香帶微酸,龍蝦肉好結實,但份量偏小牛扒叫左兩份,一份5成一份7成,我本身係食5成,但唔林,有d好“銀”轉食daddy既7成,反而好林,配菜既薯仔出奇地好食,外脆內軟三文魚有d過熟,好鞋,塊皮唔脆最後甜品可以揀焦糖旦或芒果拿破崙,焦糖旦同芒果拿破崙對比上黎出奇地細,但兩樣都一般今次用左openrice推廣優惠,訂台有85折,感覺上抵好多相比起上次黎今次主食失色左唔小,人物非舊,不過地方同服務確係非常好,岩傾下計飲杯野,希望下次黎會有驚喜啦
海鮮拼盤
有蠔,蜆,龍蝦,帶子,蝦
本身有海膽不過個日無貨就變左多兩隻蠔
蠔新鮮不過唔肥,可能開始熱
蜆好鮮生3,一放入口d鮮味湧哂出黎
龍蝦同蝦都鮮甜新鮮
我地叫左兩個二人餐,有餐湯 同沙律
沙律菜不夠爽脆,三文魚充滿油份好香滑,湯過咸
龍蝦意大利飯
三文魚有d過熟,好鞋,塊皮唔脆

2016-05-08
母亲节
2016-02-16 2162 浏览
豬仔話情人節當晚要帶我去食buffet慶祝,我話唔好喇,一來貴,二來新年有咁多好嘢食,仲食buffet, 想肥死人咩 ?!我提議去食西餐,夠晒浪漫呀麻 !豬仔即刻上OpenRice做research, 最後揀咗~Barg。銅鑼灣百樂中心,成楝大厦有好多美食餐廳,其中一間就係Barg。是晚我倆係JP睇完套"死侍”後,行一陣街街再過去,超方便!上到1樓,發覺已經有好多pair情侶入座了 ,心諗早知早啲過來喇!環境雅致舒適,柔和燈光映照下,浪漫非常 !每張枱嘅枱面舖有紅色餐巾,餐巾上放上是晚Valentine's day menu及几塊粉紅色花瓣作點綴 ,感覺更淡然優美 !未几,侍應生走來輕聲問,兩位要有汽水定水?!我倆一致揀咗有汽的。侍應生隨後再倒上兩杯香檳,為我地餐dinner掀開序幕……1. 頭盤 : 香煎鵝肝配蘋果醬,意大利蜜糖黑醋 & 鵝肝醬伴醃紅菜,士多啤梨魚子醬。多士巧香脆,鵝肝大件 ,味道濃厚,入口即溶,配蘋果醬,甜甜地,減去肥膩感!鵝肝醬則比較淡味一點,但唔覺有醃紅菜及士多啤梨醬囉!2.沙律 : 吞拿魚,茴香沙律配石榴果醋 & 三文魚子,吞拿魚他他配墨西哥
?!我提議去食西餐,夠晒浪漫呀麻
,心諗早知早啲過來喇!
環境雅致舒適,柔和燈光映照下,浪漫非常
,感覺更淡然優美
1. 頭盤
多士巧香脆,鵝肝大件
2.沙律
: 吞拿魚,茴香沙律配石榴果醋 & 三文魚子,吞拿魚他他配墨西哥牛油果醬。
吞拿魚帶點硬鹹,沙律菜带點辣。牛油果醬帶出咗吞拿魚他他嘅刺身鮮味, 呢款fusion前菜几特出
!不過我唔太好呢類沙律
3.鮮蠔周打湯
: 濃郁鮮湯味。
鮮蠔周打湯
4.主菜兩款
~分別係燒美國牛柳伴黑醋甜菜配松露燒汁 / 香煎鱈魚柳配蕃茄忌廉汁。
豬仔揀咗五成熟牛柳,佢切咗一小塊畀我過下口癮,牛柳好韌
,口感完全零牛味
!我戒食牛肉,揀咗鱈魚柳,分甘同味,切咗一小件畀豬仔食,魚柳又腍又滑
,好食過牛柳多多聲喇!但美中不足,帶少許魚腥味
燒美國牛柳伴黑醋甜菜配松露燒汁。
香煎鱈魚柳配蕃茄忌廉汁。
5.甜品
: 血橙開心果仁芭菲
粉橙色芭菲
,面頭仲放咗隻紙蝴蝶,有點梁祝故事感!估唔到味道仲好過主菜
,冰冰涼涼,甜甜地又幼滑,口感似食雪糕
血橙開心果仁芭菲
侍應生好殷勤,服務好!環境都算唔錯,只是食物真係唔多

2016-02-14
情人节
血橙開心果仁芭菲
2015-12-04 2372 浏览
自從沒做紅酒, 好久沒跟朋友開瓶酒邊吃邊喝啦~!朋友找來BARG, 位於銅鑼灣樓上鋪的西餐廳~環境好舒服, 人不多, 也不吵, 很適合私會 XD  麵包熱烘烘軟軟的麵包, 好吃~ 但重點是, 竟然有半個烤熟的蒜頭, 還有香草牛油!天啊, 都是我的最愛! 讚!!    Dried Aged Rib Eye $348 - 368 (大概是這個Range)份量好大!  叫了Medium Rare, 真是剛好!外皮乾身, 非常鎖汁, 內裡軟熟, 牛的油香都很豐富!!放旁邊的Gravy也很好吃! 但不用點它, 只點粗鹽和胡椒也很夠! 薯條也是比較粗的, 新鮮滾熱辣炸出來, 好吃!  芝士雞肉闊條麵 $148-168 (大概是這個Range)相比下, 這個雖然沒那麼出色, 但也好吃!闊條麵比較爽口, 不太是我的style, 我喜歡煙韌~雞肉烤得很香, 但一點也不會乾, 芝士不算很濃, 但胡椒很香, 還是挺惹味的. 整體都很不錯, 雖然也不便宜, 但還是會再來的~!
自從沒做紅酒, 好久沒跟朋友開瓶酒邊吃邊喝啦~!
朋友找來BARG, 位於銅鑼灣樓上鋪的西餐廳~

環境好舒服, 人不多, 也不吵, 很適合私會 XD
餐前麵包
 麵包
熱烘烘軟軟的麵包, 好吃~
但重點是, 竟然有半個烤熟的蒜頭, 還有香草牛油!
天啊, 都是我的最愛! 讚!!
Dried Aged Rib Eye
份量好大!

叫了Medium Rare, 真是剛好!
外皮乾身, 非常鎖汁, 內裡軟熟, 牛的油香都很豐富!!
薯條也是比較粗的, 新鮮滾熱辣炸出來, 好吃!
 芝士雞肉闊條麵 $148-168 (大概是這個Range)
相比下, 這個雖然沒那麼出色, 但也好吃!
闊條麵比較爽口, 不太是我的style, 我喜歡煙韌~
雞肉烤得很香, 但一點也不會乾,
芝士不算很濃, 但胡椒很香, 還是挺惹味的.

整體都很不錯, 雖然也不便宜, 但還是會再來的~!
2015-11-30
餐前麵包
Dried Aged Rib Eye
2015-10-28 2378 浏览
今日完本病到抽筋,但因為太耐冇同呢位老友慶祝生日,所以都帶病出席。因為收工收得夜,所以我地用openrice揾公司附近又可以收夜啲,傾夜啲。呢到係去到三點的~~like~~Dinner set套餐除左個湯有啲咸之外,其他都不錯。如果夜收工的人又想揾個地方坐底食下嘢,摸下杯底,傾下計。呢個係一個不錯的選擇。預約時,講底有人生日,上甜品時有寫happy birthday,仲播生日歌添 。小小心意,哄得我朋友很感動。😄😄😄多謝barg及工作人員的招呼。很開心的一夜。
多謝barg及工作人員的招呼。
很開心的一夜。
2015-10-23
2015-10-13 2265 浏览
抱歉,今晚沒有為食物拍照。因為食物一上枱,賣相美味,仲相機食先?當然是人食先啦~ 餐廳位置旺中帶靜,應該是平日晚上的關係吧,成晚得三枱客。有點出奇,因為食完之後,我們都覺得食物無論賣相和味道都非常好,價錢亦洽當,環境也坐得舒適,侍應態度良好,總之是各人都很滿意的一餐。講番食物:Bread: 暖的,配上香草牛油及原粒香蒜,驚喜~Caesar salad: +$24 的三文魚分量絕對不少,菜算新鮮大蝦多士: 雙層脆多士,入味兼大隻的蝦,好yummyPortobello pizza: 菇味濃,餅底脆但不夠香Carbonara: 大廚功力夠,簡單的pasta 但香而不膩Main dish 叫了豬扒,是 double cut, 味偏淡,肉質不靭桌椅都比較大size, 如果多過6 人的話,傾偈會有點難度。2-4 人我覺得最 perfect。電梯好多人排隊,但其實行一層樓梯便到~

講番食物:
Bread: 暖的,配上香草牛油及原粒香蒜,驚喜~
大蝦多士: 雙層脆多士,入味兼大隻的蝦,好yummy
Portobello pizza: 菇味濃,餅底脆但不夠香

2015-07-28 3225 浏览
小妹6月生日, 承蒙朋友仔對小妹厚愛, 特別選了這間蠻有情調餐廳為我慶祝, 感謝萬份!7時到達餐廳, 由於餐廳設於一樓, 所以不用排隊搭電梯, 沿旁邊樓梯上一層就到餐前送了一籃微暖 麵包 (忘了拍照), 裡面有幾種款式, 再配上香草牛油這個白酒煮蜆是待應生推介的, 待應生這個不是普通嘅蜆, 係唔知邊度運過來的(忘記了), 蜆肉好肥好厚又好鮮甜, 但可能烹調時間過長, 蜆肉略為'un"主菜叫了豬鞍扖, 朋友一切開豬扖, 燒得剛好, 咬落肉質嫩滑.呢個係松露什菌闊條麵, 一上枱松露味撲鼻, 白汁炒嘅闊條麵剛剛好, 不太漏.最後我讓著叫甜品時, 姊妹們說等陣再傾多陣先, 那再談天說地多10分鐘, 突然待應生放了點著蠟燭心太軟朱古力蛋糕給我, 原來姊妹們一早已為我安排了蛋糕.多謝姊妹們為我慶生, 雖然現在大家都不是同事, 其中一位亦已是兩孩之母, 忙碌得很, 但希望以後可再找找借口出來見面.

2015-06-12
2015-07-26 2675 浏览
繼上次Sun Palace之後,又再一次中伏於銅鑼灣呢啲上樓餐廳前幾日黎過百樂中心食Little Vegas,見呢座大廈仲有好多餐廳,今日去剪頭髮時上網搵下有邊間可以試啦~好耐冇食過意大利菜,見Barg竟然有多款Risotto選擇,賣相吸引,於是決定一試六點多Walk In,接待員說有一張枱可以比倒我地,不過要九點前還枱!Of Course可以啦!我地平時食飯一個鐘都食完餐廳有Set Dinner Menu,奈何永遠想吃的都不會出現在Set Menu餐牌內!先上麵包籃,有四五款麵包,暖暖的軟軟的。可惜有一兩個個底係燶的!而且配的黑醋和Olive Oil亦入不了口...叫了一個龍蝦湯$78 Share印象中,已很久於用餐Share湯時,是上一整個湯讓你自己分的...這湯龍蝦味不夠濃,本人亦比較喜歡質地杰一點的龍蝦湯,這款勉強合格吧皇帝蟹腳Risotto服務員先問我們受不受得了傳統比較硬身的Risotto,如果受不了就煮軟一點。首先不說飯粒硬或軟,這Risotto上枱時真的超級熱,是燙口的!這是大忌,會影響了味覺。說到Risotto,我們都愛比較有口感的,的確,很多餐廳的Risotto也會

先上麵包籃,有四五款麵包,暖暖的軟軟的。

叫了一個龍蝦湯$78 Share

皇帝蟹腳Risotto
這是大忌,會影響了味覺。
說到Risotto,我們都愛比較有口感的,的確,很多餐廳的Risotto也會煮得過淋。
這裡的傳統對我們來說是硬了一點,如再加湯煮多一Round就差不多了!
至於皇帝蟹腳,要求不多,只能說盡倒本份。
整個Risotto味道實在不突出。
Dried Aged Rib Eye $298
Medium Rare,切開,幾乎是Raw,咬下去,中間是凍的。
服務員拿走處理過後,認真品嚐了,這Steak幾乎是沒有牛味的。再者,配上的Mustard亦只是平時Tuck Shop Hot Dog的質素...
而薯條,不好吃

看得出餐廳是用心經營的,只是食材質素實在不高,烹調手法亦不見成熟。
比起上回中伏的Sun Palace,這間是稍稍略勝的。
2015-06-17 2699 浏览
呢間餐廳裝修比較暗淡, 適合拍拖。 我地兩個人叫左個碟Buffalo wing 做頭盤, 之後仲有豬手同埋 帶子rissoto.碟Buffalo wing同傳統既好唔同。 呢度用既似係bbq source 而唔係傳統既hot source 所以相對冇咁辣。 另外佢既blue cheese source亦冇咁好味。 main:個豬手要等一個鐘,所以我地一泥到就叫。個皮幾crispy, 個source似subway既honey mustard, 份量ok, 唯一唔like係隻豬有d "so"另一碟就係rissoto. 我覺得佢地做得好好味,芝士味夠濃, 飯既硬度岩岩好,帶子同蘆筍呢個配搭冇得輸。 另外佢地好似加左truffle oil, 令到rissoto更香更好味。
Buffalo wings

main:
個豬手要等一個鐘,所以我地一泥到就叫。
pork knuckle

scallope risotoo
2015-06-10
scallope risotoo
  • 蘆筍帶子rissoto
2015-03-30 3024 浏览
是晚又去搵食, 知道百樂中心成棟都好多野食, 我地兩口子決定試灑佢, 今次揀左呢間BARG, 入到去, 好少人, 心諗唔知會唔會中伏, 今日係星期五呢  好彩最後都有驚喜, 係好既!! 而且價錢仲好抵食!!我地叫左一個蝦多士, 一客龍蝦湯, 一個帶子意大利飯同一個漢堡, 未上主菜前先來一個面包盤, 入面有好多款唔同既面包, 第一個驚喜係熱既, 第二個係佢跟左一個好大既蒜包, 入面粒粒既蒜肉都燒過, 仲配埋個香草牛油, 配埋一齊食, 好香, 味道得特別, 十分有心思, 之後上了一客龍蝦湯, 味道係超濃, 好香龍蝦膏味仲有滑既淡忌廉中和返, 感覺先唔會太漏!而度感覺俾我似食緊法國餐上完一道先一道, 最重要每道菜中間都會換過新既餐具, 而且每一碟上枱都熱辣辣, 帶子意大利飯又係無得頂, 每一粒米都比汁鎖住, 而且米不太軟, 偏硬, 有咬口有口感, 而且仲加入黑毛豬, 所以偏重口味, 個人可以接受, 但我老婆就覺得太咸, 不過我老婆超愛個漢堡, 上枱時仲熱乎乎, 而且分開兩邊, 一邊肉同芝士, 一邊係蔬菜同蕃茄, 肉同溶灑既芝士真係好夾, 漢味肉味濃, 係我食過最好既漢堡, burger k
 好彩最後都有驚喜, 係好既!! 而且價錢仲好抵食!!

而度感覺俾我似食緊法國餐上完一道先一道, 最重要每道菜中間都會換過新既餐具, 而且每一碟上枱都熱辣辣, 帶子意大利飯又係無得頂, 每一粒米都比汁鎖住, 而且米不太軟, 偏硬, 有咬口有口感, 而且仲加入黑毛豬, 所以偏重口味, 個人可以接受, 但我老婆就覺得太咸, 不過我老婆超愛個漢堡, 上枱時仲熱乎乎, 而且分開兩邊, 一邊肉同芝士, 一邊係蔬菜同蕃茄, 肉同溶灑既芝士真係好夾, 漢味肉味濃, 係我食過最好既漢堡, burger king 個D完全無得比! 我老婆仲好鐘意人家個廁所, 話入面整得好靚, 仲插埋新鮮既鮮花, 覺得個老板好有HEART, 睇得出餐廳裡裡外外都好用心製作, 可能因為無咩做宣傳所以無咩人識! 叫我一定要俾我讚佢, 不過其實佢唔講我都會啦=D

我地下次會再黎試下你咁正既其他菜同生蠔!!!加油, 繼續努力!!

2015-02-21 2832 浏览
是日愛人生日,頭痛左好耐去邊度食好,因為愛人銅鑼灣收工,原本想吃日本野,但想食果間full booking 😔揾來揾去,見到呢間位置同評價都幾好,打去訂位,得左😁準時8點去到,環境幾好,音樂好有氣氛,因2人都肚餓,即刻就睇Menu點菜。餐包來到仲係幾熱下👍,有烤蒜同香草牛油配,包不算十分岀色,但烤蒜很美味😋包之後上BBQ猪肋排,呢個非常有水淮,醬汁酸甜開胃,肉質酥軟而不爛😍😍😍,推介👍👍必點再來簿燒牛肉胡麻沙律,上菜後有點意外,因為無諗過咁大碟,不過味道出奇地好,牛肉分量不少,每片都烤得剛剛好,大約5成熟,肉貨柔軟而多汁,𥚃面仲有炒過既金菇同爽脆既生菜,再加上偏日式口味既芝麻醬,口感味道豐富有層次👍再來蟹肉意粉,蟹肉份量不少,但雪味甚濃😔,醬汁與面質都無咩可取之處,呢個可以不吃👎👎皇帝蟹意大飯,蟹肉同様雪味濃且食落不太新鮮😖👎👎,但飯粒十分有水準,口感一流,味道鮮美濃郁👍👍👍驚喜👍👍最後係甜品時間,呢間餐廳可以打去叫佢地準備好甜品(碟上寫字)呢樣服務👍👍但甜品款式很少,而已味道也不怎麼樣😔下次要試下D扒類😁

下次要試下D扒類😁
2015-02-16
生日
  • BBQ豬肋排,簿燒牛肉胡麻沙律
2015-01-22 2632 浏览
環境昏暗優雅,播放著acoustic pop songs。地方不是很大,但感覺浪漫,在閃爍的蠟燭下進食晚餐,可彌補一星期內工作的辛苦呢!先來個麵包籃,內裡有五種不同的麵包,各有不同的味道和口感,而且大部分都很有咬口,十分新鮮。重點是上面放最頂的蒜頭,煎得很香(應該是煎不是焗吧?),入口即溶,連我不單獨吃蒜頭的人都大讚好吃!轉眼間就把面前的麵包籃整個吞進肚子裡,如是者問侍應可否給我多一籃呢,他就「$30一籃」,也許他都認為我太大食所以拒絕我吧  畢竟還有三道菜未上,還是選擇留肚吧!叫咗個凱撒沙律,有少許麵包粒。生菜非常新鮮,無奈地只有一種蔬菜。另外加$30再加蝦,出奇地只有三隻蝦。。。它的味道也很新鮮非常爽口,而且有烤過,所以會有種炭燒焦味的味道,當然如果你把尾部的肉也吃掉,會感覺有點苦,因為尾部燒焦變黑了,但絕對不會對這沙律打了折扣。唯一批評的是由於新鮮的生菜所佔的位置也蠻多,大碟上看似分量很大,實際份量也只是一般,算不上特別吝嗇,也說不出特別大方。這個白汁意粉,單看賣相已經覺得很多cream很高calories,無奈地這些東東永遠都是女士常點的菜式。一來貪佢穩陣,二來貪佢可share
環境昏暗優雅,播放著acoustic pop songs

畢竟還有三道菜未上,還是選擇留肚吧!
這個白汁意粉,單看賣相已經覺得很多cream很高calories,無奈地這些東東永遠都是女士常點的菜式。一來貪佢穩陣,二來貪佢可share。雞肉有煎過,食落明顯無鬆肉粉,又無太多調味料,醃得岩岩好。醬汁依附每條意粉上面,又好味又襟飽,當然,這類東東始終會覺得膩。。。
這個皇帝蟹我認為是必點的菜式。

皇帝蟹的確新鮮好味,鮮味留在口腔一陣子才散去,番茄醬酸酸甜甜,而且更有蟹膏和龍蝦湯的味道。新鮮蟹肉加酸甜risotto鮮味十足,倍感開胃,不禁一口一口地吃,太好味了!
 不知不覺地吃了這麼多飯!
平日睇食評如果冇寫,又冇post menu 真係好難知果道菜幾多錢。
將心比己,自己影埋餐牌放係度比大家參考下先得。
题外话/补充资料: 雖然餐廳播放的音樂是一些相對寧靜或老牌的流行曲,但由不知是否十點半後會變成酒吧的關係,重低音也調校得很高,有某些歌播放的時候發出隆隆聲,有時候要大聲說話對方才能聽到,有點尷尬。如果選擇播放爵士音樂的話,再調校一點音量大小,相信感覺會更好。
2015-01-16
  • 皇帝蟹risotto
2014-12-05 2885 浏览
三年前米奇同米妮黎過呢間餐廳食野,話咁快就三年過左,再黎多次!今次米妮就撇底米奇,同米妮媽媽同小米奇過黎慶祝米妮生日!原因係,米妮係facebook抽中左獎!係二人套餐!入到餐廳見到個格局就覺得好熟悉,基本上同三年前一樣,好有格調又好適合傾計。先上個餐包,一共有5個細細個的包,個個味道唔同,各有特色,店家仲俾埋香草牛油同埋焗蒜頭(左上)我地自己搽,個蒜頭咁整真係好特別,同埋好香好fresh,一D都唔辣,同D餐包好夾,真係食唔停口!連小米奇都爭住食D餐包!本身諗住再叫多客(因為太好味啦),店家話$20蚊一客,其實都好抵,但知道仲有好多道菜,驚食唔晒就無叫了。有餐包無餐湯,反而上左個餐酒,米妮媽媽揀左紅酒,由於米妮唔飲酒,所以都唔知好唔好飲。但根據米妮媽媽話D酒無澀味,好香醇易入口。接住落上左白酒煮蜆,聞落唔錯,食落都好新鮮,無腥味。D殼好多(其實都係一隻蜆一個殼),唔算好多肉食。再上的沙律,好大碟,完全係一個standard course的size。芝士好多(但偏鹹),加埋D沙律醋好開胃,蔬菜fresh,仲加埋米妮至愛的卜卜脆的麵包粒,口感好好!到最尾上的是,今日主菜!澳洲純草飼牛斧頭扒
今次米妮就撇底米奇,同米妮媽媽同小米奇過黎慶祝米妮生日!
原因係,米妮係facebook抽中左獎!係二人套餐!

餐包
餐酒 - 紅酒
白酒煮蜆
沙律
到最尾上的是,今日主菜!澳洲純草飼牛斧頭扒!好大份!墊底個板仲大過我屋企個砧板!個斧頭扒仲大過小米奇個頭!初初見到咁大舊仲以為會好鞋,但一切開就見到入面D肉汁好rich,肉質好嫩!食落口不得了,好有牛肉味,又滑又多汁,配埋個醬(美式芥辣/英式芥辣/紅酒醬)正!米妮仲試埋加海鹽同胡椒,都唔錯。但米妮覺得都係加醬好味D,可以更加提升牛肉的鮮味!薯條味道都好正,似以前哈迪斯果D薯圈的味,好令人回味!斧頭扒下面/隔離的配菜,有雜菌、蕃茄、青瓜、翠玉瓜,雜菌偏鹹(唔知係咪痴左D海鹽,蕃茄&青瓜正常,翠玉瓜感覺有點生,不過配菜來說,份量好足!
澳洲純草飼牛斧頭扒
成個晚餐令我再三回味,希望好快有下一次光臨!
题外话/补充资料: 成晚個服務好好,成晚都有服務員幫我地加水
2014-11-21
用餐优惠
優惠券
餐包
餐酒 - 紅酒
白酒煮蜆
沙律
  • 澳洲純草飼牛斧頭扒
繼幾星期前吹雞到過 Barg後,心裡念念不忘這裡的美食。今晚約埋友人,靜靜地飲杯酒,傾下心事。今晚坐近牆邊位,光線較暗而且枱很小, 唔可以一次上兩款菜式。記性好的Waiter 還記得我,當晚十幾人都記得,犀利!他還為我兩介紹了一款白酒 valley selection moscato $85玫瑰花,紫羅蘭和薑味等花香,口感清新而且有小小氣泡,但絕不要小看它Vol 6.6%,配以下菜式一絕。朋友Dragonfly Cab Melot $85先來一客Cheese Platter $178芝士盤內有五款芝士,餅乾及乾果等。芝士由淡至濃,小妹對芝士是入門級,還可以接受第三種濃度芝士,奶味重,羶味可以接受。不須伴餅乾吃,明刀明槍來得更真實。Crab Angel Hair $118天使麵很容易會煮得過淋,廚控制得火侯還可以,但麵條可以硬多小小就完美。蟹肉下得很闊佬,還有蒜頭, 車尼茄和露荀等, Source亦不會太Heavy。份量唔小, 讚!食完主菜食甜品是常識吧。老實說經過上次不流心心太軟後真在對它們出品的甜品有點卻步。不過會比多一次機會的,所以點了Tiramisu。一上枱看似對板,正正方方很T
繼幾星期前吹雞到過 Barg後,心裡念念不忘這裡的美食。
今晚約埋友人,靜靜地飲杯酒,傾下心事。
記性好的Waiter 還記得我,當晚十幾人都記得,犀利!
玫瑰花,紫羅蘭和薑味等花香,口感清新而且有小小氣泡,
但絕不要小看它Vol 6.6%,配以下菜式一絕。
朋友Dragonfly Cab Melot $85
先來一客Cheese Platter $178
芝士盤內有五款芝士,餅乾及乾果等。
芝士由淡至濃,小妹對芝士是入門級,
還可以接受第三種濃度芝士,奶味重,羶味可以接受。
不須伴餅乾吃,明刀明槍來得更真實。
Crab Angel Hair $118
食完主菜食甜品是常識吧。
老實說經過上次不流心心太軟後真在對它們出品的甜品有點卻步。
不過會比多一次機會的,所以點了Tiramisu。
一上枱看似對板,正正方方很Traditional,表面曬滿朱古力粉,看似層之分明。.
吃下去果然令小妹重燃希望,咖啡酒香餅底加上Mascarpone Cheese兩者就是絕配,口感十分輕盈,小妹吃到停不了口。
全晚食物氣氛等也很好,但印象最深刻一定是Tiramisu ,
估唔到BARG 的 Tiramisu 成為小妹的心水。
2014-10-31
  • Tiramisu
2014-10-30 3339 浏览
在銅鑼灣區,耀華街算是一個既時尚又帶著高私隱度的小角落,沒有軒尼詩道一帶的繁華和嘈雜,來的人感覺比較中產,所以這條街近年除了有酒吧外,亦有不少Café進駐,高級餐廳當然亦見不少。我自己來耀華街也多數是喝咖啡居多,晚餐則甚少,今次跟好友來到大廈一樓的Barg吃餐,順便喝喝酒,自此又發掘了多一個蒲點了。Fresh TuaTua Clams in White Wine Sauce (白酒煮蜆) ($128)Tua Tua是紐西蘭的土語,蜆就是來自當地的特產,這品種的蜆很肥大肉厚,用白酒烹調更顯出獨有的鮮甜。這道菜餐廳建議配的酒是Zeffer Dry Apple Cider ($420/bot)French Style Crabmeat and Tiger King Prawn Toasts(法式蟹餅和老虎蝦多士) ($92/2pcs)這晚的小食當中,我肯定最愛這道,蟹餅、蝦和多士三樣東西都竟然同樣炸得金黃香脆,而且鬆軟,沒有多餘的油,就是可形容為干脆。吃完煎炸物,來點清新的沙律,Caesar Salad with Smoked Salmon (煙三文魚凱撒沙律) ($118)Grilled
Zeffer Dry Apple Cider
吃完煎炸物,來點清新的沙律,

Grilled Beef Salad with Japanese Horseradish in Sesame Dressing (烤牛肉沙律配日式芝麻辣根醬) ($98)
前者清淡,後者較為濃郁。

兩道沙律同樣配Kissing Bridge Chardonnary & Canyon Road Cabernet Sauvignon ($420/bot)
S Pizza (Seafood & Homemade Spicy Sauce) (海鮮薄餅配自家製辣醬) ($148)
原以為很Heavy,其實頗為輕巧爽脆,醬汁超濃,很Juicy,很惹味。

來兩道Risotto,

Penne with Arugula in Pesto Sauce (芝麻菜香草醬長通粉) ($92)
喜歡Green,也喜歡香草醬的陣陣飄香。

King Crab Leg Risotto (皇帝蟹腿燴意大利飯) ($168)
看見一隻隻長蟹腿,我不期然嘩!了一聲,Risotto亦很入味,是一道很鮮味的意大利飯。

來一杯紅酒: Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir (served on light chilled condition) ($450/bot)
Crispy Pork Knuckle (脆皮咸豬手) ($168)
今個月第三次吃咸豬手了,雖然吃到這裡已有七、八分飽,但我都仍然吃下幾件,皮相當脆,做得確實不錯。
Crispy Pork Knuckle (脆皮咸豬手)
Char-grilled AUS Natural Beef Tomahawk (1kg) with Grilled Organic Vegetables and French Fries (炭燒1公斤澳洲牛肉配有機蔬菜和炸薯條) ($888)
非常大份的牛扒,有我個頭咁大,肉味濃郁,煮成大約7分熟, 肉質亦見軟腍。放心,沒有人說過要一個人吃,很多人分享的,我只吃少少就夠了。

最後來甜品, Molten Chocolate Pudding (心太軟) ($78) 和Crème Brulee (法式焦糖布丁) ($78)
Crème Brulee (法式焦糖布丁)
小評:

Barg原來開了好幾年,但比較低調,因此環境較為恬靜。餐廳頗為重視食材,用材的質量相當高,烹調技巧亦熟練,偏向歐洲式煮法。小吃和主菜都是水準之上,但甜品就明顯非強項。配酒方面,據說老闆娘本身經營酒吧,對酒的認識廣,因此供應的酒款亦見豐富,配搭亦恰當。價錢則屬於中高等價,我認為適合節日或生日慶祝,食物亦偏向大份,宜多人分享。如果約齊一大班人在銅鑼灣吃飯,這間都是個不錯的西餐選擇。
Craft beer: Mountain Goat Organic Steam Ale
Samuel Smith’s Organic Pure Brewed Larger
2014-10-21
Crispy Pork Knuckle (脆皮咸豬手)