2017-01-23 135 浏览
位於耀華街嘅意大利餐廳估唔到午市套餐又幾優惠抵食而且食物質素都非常唔錯紅菜頭湯比較特別 平時好少飲到草青味都幾濃 加入左香草都幾有意大利風味架是日廚師精選係白酒汁蜆意粉意粉煮得恰到好處 彈牙爽滑以白酒汁亦都非常香濃蜆肉肥美飽滿配上白酒汁更加係鮮味突出美國安格斯肉眼牛扒 呢個牛扒真係冇得彈肉味非常突出香濃而且medium rare做得好到位仲有勁多肉汁 太好食了😍😍😍最後加配甜品 tiramisu 口感軟滑 味道都唔錯嘅 一set午餐只係百零蚊 性價比高!
位於耀華街嘅意大利餐廳

而且medium rare做得好到位
仲有勁多肉汁 太好食了😍😍😍
最後加配甜品 tiramisu
口感軟滑 味道都唔錯嘅

一set午餐只係百零蚊 性價比高!
2017-01-19 301 浏览
一間氣氛不錯的餐廳位於商厦內,鮮黃色的梳化另人看上去格外精神,還有輕鬆的音樂伴美食,這頓午餐太捧了。百多元的午餐在區內可見不少,競爭相當大,要突圍而出一定要有水準才可俘虜食客的心。紅菜頭湯每啖散發草青的味道是我最鐘意的。清甜好味,加上茸茸的口感好細滑。酒煮蜆意大利麺蜆隻雖然細小但好鮮好甜,還感受到海水的鹹香。意大利麵硬度適中,每條滲入了酒的香氣。👍另選了兩款side dishes, 炒露筍和冬菇。兩者都有微微你牛油香,調味方面恰到好處,不會過火。露筍非常鮮嫰,而冬菇炒至散發出菇香。Tiramisu意式的Tiramisu份量頗大,好抵食。好有濕潤感,酒味香濃,屬於傳統的做法。😘Cappuccino 又是我的至愛,一日兩三杯走不了。入口香濃,泡沫細緻,不錯。
酒煮蜆意大利麺
酒煮蜆意大利麵
炒冬菇
Cappuccino
又是我的至愛,一日兩三杯走不了。入口香濃,泡沫細緻,不錯。
2017-01-19
酒煮蜆意大利麵
炒冬菇
2017-01-10 238 浏览
因為要跟一位成熟穩重的朋友吃午飯,在選址方面實在有點壓力,因為他的要求有點高,第一,食物和服務也不能太差,第二,地理位置又要方便泊車,最後為了方便他可以在時代廣場泊車,於是我選了Barg西餐廳吃個午餐。為了隆重其事與他的約會,早幾天已經上網訂了位子,而職員當天也很識趣地安排了一張很寬大很舒適的座位給我們,實在值得一讚。由於臨近聖誕的關係,店內外也裝飾得很有節日氣氛。我們早了十分鐘到達,原來還沒有開門,友善的職員讓我們先坐下和奉上暖水,還耐心地介紹是日午餐,朋友選了意大利飯,由於我當日吃素的關係,廚師特意為我做了一份女王薄餅。當天12點半客人陸陸續續到達餐廳,不到一點店內已經座無虛席,由於我們滔滔不絕的傾談,不知道過了多久,我的女王薄餅上枱,薄餅上面有新鮮蕃茄片,再配合Basil和mozzarella cheese,味道新鮮好味又簡單,還有我最愛的薄底pizza,唯獨我覺得pizza底應該可以焗得更脆囗,不過對當日不太舒服的我,偏軟身的薄餅也不錯。不經不覺我們一直傾談到差不多下午三點,細心的服務員也不斷為我們添加暖水,他們的服務水平真的一流,讚!
2017-01-01 213 浏览
2016除夕,遲左book餐廳同朋友慶祝,以為好彩上網揾到呢間仲有得book位,仲要環境同食評都好似ok, 有你冇你book左先。其中一個朋友先上到去拎位,我去到朋友已經表示等好耐都冇人理,可能太忙,drink menu 都叫左3次等左成10mins, 之後仲要發現只得元旦set menu, 心已知不妙,冇法喇元旦麻,一次半次又唔係豪唔起, 因為未齊人就先order 2 person。又過左15分鐘另一位友人終於到,但話好熱口乾要order drinks,order完又過左15分鐘,一直冇人理(我地張枱已經響入口附近)因為真係等左太耐喇,大家既眼神開始流露不滿,終於有一個感覺似senior既人留意到,佢先話可能miss左單,我地已經好嬲喇,等左40分鐘冇落單😡😡😡仲要飮品都冇落, 有冇攪錯,之後仲要求我地每人order一個set, 門口又冇寫明,帶位同落單都冇講。service又冇食物又普通咼,我地嬲嬲地馬上人,好彩走左攪攪吓都9:30pm大把餐廳㨂。所以提提各位,特別節日book枱小心㨂,見唔滿意要出聲唔洗怕唔好意思。
2016-12-24 199 浏览
平安夜定了这家餐厅,都是set罢了,其实也无所谓。不过我们四个人坐下来就点了一打生蚝和最贵的白葡萄酒,远远超出人均消费,怕吃不完,尝试问问接下来能否只点三个set,结果死板地说不行。FINE,绝不再来。
2016-12-15 2675 浏览
一嚟到門口已經覺得好有聖誕氣氛,入面到嚟,啲櫈背全部都有唔同嘅圖案,有巴黎、英國、蝴蝶等,窗旁放滿吉嘅酒樽,簡約舒服南瓜甘筍湯配蒜蓉包就咁望,個湯比較杰,但飲落係極軟滑,南瓜及甘筍味道都好濃郁,就算飲完都好有after taste😂意式白酒煮蜆扁意粉 ($108)第一眼覺得,咁少蜆嘅?扁意粉就咁多?撈起後先發覺怪錯人哋添!原來十隻肥大嘅蜆喺晒底啊!店員話係用美國馬拉蜆,鮮味十足又肥又甜而且冇煮得過火,食落仲非常滑溜;辣椒雖然唔多,但原來食落都頗辣,如果辣椒可以少啲,多多多多啲蒜片咁就完美啦😋 扁意粉極乾身而且有啲al dente效果,食食吓真係有啲辣,靈機一觸,橫掂我叫咗炒雜菌及蘆筍做side dish,撈埋一齊食咪得囉!雜菌有濃郁嘅菇汁,蘆筍又有好多蒜粒,撈埋全部一齊食仲好味啦😋Mocha (+$10)朱古力味濃郁,會遲少少先飲到咖啡嘅味道,幾有層次!有睇開我食評嘅朋友都應該知道,如果店員喺我講“唔該”後會講返句“唔使”嘅,我係一定會喺食評嘅最尾嗰度大力讚揚嘅!今日總共有兩位店員serve過我,兩位都非常斯文有禮貌,最重要嘅係,兩位每次都有講“唔使”👏!最鍾意去啲食物好味,環境企理,
南瓜甘筍湯配蒜蓉包

南瓜甘筍湯
意式白酒煮蜆扁意粉 ($108)

炒雜菌
意式白酒煮蜆扁意粉
Mocha (+$10)

朱古力味濃郁,會遲少少先飲到咖啡嘅味道,幾有層次!
Mocha
有睇開我食評嘅朋友都應該知道,如果店員喺我講“唔該”後會講返句“唔使”嘅,我係一定會喺食評嘅最尾嗰度大力讚揚嘅!今日總共有兩位店員serve過我,兩位都非常斯文有禮貌,最重要嘅係,兩位每次都有講“唔使”👏!最鍾意去啲食物好味,環境企理,服務又好嘅餐廳,聽埋柔和嘅聖誕歌,咁又過咗個愉快嘅Lunch time
2016-12-14
南瓜甘筍湯
炒雜菌
Mocha
2016-11-30 214 浏览
朋友今次同我去了間意大利餐廳食飯,個間餐廳嘅環境,同食物質素都唔錯,所以分享一下,座位較寬敞,燈光柔和,感覺好有氣氛!而餐牌上都有不同選擇,輕食可以吃沙律,要飽又可以食扒!個餐前餐飽亦好好味,配上一個慢煮蒜粒,入口甘香。而今次我就要推介佢個烤德國咸豬手,上枱時見到廚師已經切開一件件,入口個皮超香脆,而肉質亦好軟熟並帶少少咸,加埋伴碟嘅酸菜入口又有另一個味道,重有入口時咬下去有些煙韌嘅骨膠原,好正!另一個是本人至愛嘅水牛城雞翼,見到佢時已感覺到佢個種刺激,一入口就有份令人懷念嘅感覺,個汁又酸又辣,而個皮又脆又可口,當然雞肉仍然保持軟熟嫩滑,一次滿足了個人欲望!
而餐牌上都有不同選擇,輕食可以吃沙律,要飽又可以食扒!
個餐前餐飽亦好好味,配上一個慢煮蒜粒,入口甘香。
一次滿足了個人欲望!
2016-11-29 220 浏览
要找一間清靜而又環境不錯的餐廳並不難。商廈內的往往會有驚喜。這裡有著悠和的燈光,舒適的坐位,一頓豐盛的晚餐。粒粒磨菇有口感,味道濃郁但又不會太飽滯,配以新鮮熱辣的麺飽無得輸。麵包焗得鬆軟,沾上自家製牛油和蒜茸粒,滋味無窮。粗豪的麵條,有弾性有口感。牛肝菌味道沒有太濃烈,正好配合意粉。綠茶芝士蛋糕是店員推介,綠茶味剛好,有啖啖清香。有甜品自然要配一杯香濃的咖啡才是完美。
麵包焗得鬆軟,沾上自家製牛油和蒜茸粒,滋味無窮。
綠茶芝士蛋糕是店員推介,綠茶味剛好,有啖啖清香。
甜品自然要配一杯香濃的咖啡才是完美。

2016-11-21
2016-11-23 244 浏览
那晚Farewell一位同事同時慶祝他的生日,本來打算去Little Vegas的,但由於人太多的關係要等一個多小時。我隨即想起約兩年前來Barg吃過Fish and Chips和德國烤豬手,尤記得十分美味,於是便提議轉場來這兒。怎料來到餐廳門口才發現餐廳的裝潢和菜單全都變了,而且餐廳空無一人感覺不太對勁,但由於其他餐廳都很多人,所以還是進去了。吃完後便明白為什麼餐廳生意那麼差,因為食物碓實是強差人意。原本我們點了烤豬手,侍應生卻告訴我們豬手烤焦了,問我們是否介意再等半個小時重新再烤,但由那時我們已差不多吃飽了,便取消了豬手。兩年間,事過境遷,終究是,變幻原是永恆。
磨茹pizza
帶子Risotto
牛肝菌意大利扁意粉
磨茹pizza
2016-11-22 2044 浏览
浪漫氣氛下不一定是情侶專享,相識幾十年來的朋友一起共進晚餐又是另一番風味。一杯晶瑩剔透的白酒為我們的友誼而乾杯。熱烘烘餐前麵包頗有誠意,軟熟好味,賣點在於蓮蓬一樣的蒜茸,強烈的茸香並不嗆喉,越食越滋味。無花果,芝士配沙律菜,整體好green, 清新健怡。👍香噴噴的龍蝦湯,濃稠鮮甜,絶對推介😊煎鱸魚説不上要什麼技巧,在乎於醬汁的配搭。熱情果醬汁配魚,意外地夾。酸咪咪可減低煎煮的油膩感。心太軟永遠是我的首選。朱古力味勁香濃,流心爆漿,外脆內軟。😘
一杯晶瑩剔透的白酒為我們的友誼而乾杯。
White  Wine
Bread
無花果,芝士配沙律菜,整體好green, 清新健怡。👍
Fig,  Cheese,  Salad
香噴噴的龍蝦湯,濃稠鮮甜,絶對推介😊
Lobster  Bisque
煎鱸魚説不上要什麼技巧,在乎於醬汁的配搭。
熱情果醬汁配魚,意外地夾。
酸咪咪可減低煎煮的油膩感。
Seabass
心太軟永遠是我的首選。
朱古力味勁香濃,流心爆漿,外脆內軟。😘
Chocolate  Fondant
2016-11-21
Bread
Fig,  Cheese,  Salad
Lobster  Bisque
Chocolate  Fondant
2016-11-21 1612 浏览
無論幾忙都好朋友都係要見吓面嘅尤其是有利用價值嘅朋友 haha正如中環人所講Network係好緊要嘅有時大家出嚟吹吓水交換下情報職場上都會變得 sharp 醒啲今晚跟朋友到銅鑼灣酒吧餐廳碰吓杯飲啲酒精當然少不免囉坐低叫兩杯白酒先跟住先慢慢睇吓Menu食乜嘢店員好快遞上新鮮熱辣嘅 bread basket應我嘅亮點就放左係啲慢煮蒜頭嗰度好香蒜味好甜今晚 starter食 light 啲八爪魚橙柳沙律 $108酸酸甜甜的橙柳10分開胃八爪魚好有咬口加埋新鮮爽脆嘅沙律菜食到我心情都靚啲再來一個香濃的野菌蘑菇湯 $68口感濃厚~~質感幼滑好味到之餘又夠晒健康烤德國鹹豬手 $188烤得10分脆皮咬落去卜卜聲而豬手嘅肉質鮮嫩膠質感覺有如食咗骨膠原配上少少芥末醬和酸菜絲味道真的很 match法式蟹肉虎蝦多士 $118好似手掌咁大嘅虎蝦食落新鮮彈牙啖啖肉非常鮮美配埋蟹肉同埋鬆脆嘅多士一齊食非常滋味朋友話係歐陸飲食文化新亮點因為係正銅鑼灣中心地帶三五知己話約就約聚腳好方便
無論幾忙都好

• 八爪魚橙柳沙律
  • 烤德國鹹豬手
  • 法式蟹肉虎蝦多士
2016-11-20 188 浏览
過幾日就同老公食飯慶祝週年紀念,最近做野好忙,唔記得訂檯食飯,臨時臨急搵左好多間餐廳都話Full左,好彩朋友介紹左呢間意大利菜既餐廳俾我,餐廳格局好好又有情調。當日我地去到既時候,一入餐廳已經望見裝修唔錯,地方寬敞,坐低無耐,當我地仲研究緊餐牌既時候,侍應已經送上一籃熱辣辣既餐包俾我地一邊食一邊諗,仲好詳細咁介紹今日既精選,最後我地叫左個三文魚凱撒沙律做頭盤,仲有松露野菌薄餅,意式白酒煮蜆同埋加拿大海膽意大利飯。呢間餐廳個沙律醬好特別,同出面食既有少少唔同,問番職員先知道,原來係大廚秘制 。白酒煮蜆,開頭望落以為係本地既沙白,問番職員先知,原來餐廳會因應不同既氣候,選用不同種類最新鮮最靚既蜆,今次我地食既係美國既馬拉蜆,入口彈牙,白酒既味道唔會太濃烈而蓋過左蜆既鮮味,恰度好處。食到有一半飽既時候,我地叫既主菜黎喇!海膽意大利飯,舊海膽成隻手指咁長,非常吸引,又再次引起我地既食慾,雖然個飯煮得好好食,唔會太林又吾會太硬,仲食得出落左好多海膽醬去煮,不過可惜既係我同老公已經食到好飽,食淨左一半,要打包番去,當我地仲消化緊時候,見到隔離檯嗌左個心太軟好似好好食咁,我地又忍唔住叫番個甜品送上既

食到有一半飽既時候,我地叫既主菜黎喇!
甜品送上既時候,我同我老公非常驚喜,因為我打去訂檯既時候,只係講左我地因為慶祝週年紀念,想要張坐得舒服既檯,估唔到餐廳非常體貼,幫我地係甜品上面寫左字,今時今日有咁窩心既服務,真係唔係四圍都有,加上成餐晚飯經理同侍應都招呼得好好,呢間餐廳非常值得一讚!!

食飽之後見環境咁舒服,柔和既燈光配上爵士音樂,一於坐多陣叫杯紅酒傾下計,呢度酒既種類同出面酒吧差唔多,基本上想飲咩都有。

見時候都唔早我地就埋單

到最後,好多謝Barg餐廳俾我同我老公有個咁愉快既週年紀念日!
庆祝纪念
纪念日
  • 海膽意大利飯
2016-11-19 278 浏览
朋友生日,她在銅鑼灣上班,在開飯見到附近這間餐廳的食物賣相不錯,環境都舒適,價格合理,就決定在此替她慶生。*********************Barg佔了大廈整層樓面,座位空間感十足。店內燈光昏黃,配上紅磚牆和造形紅典的皮梳化,甚有歐陸情調。餐前麵包食物未到,侍者先端來一盤餐前麵包,內有四款不同的麵包,每人有兩個。盤內還有半個熟洋蔥,可以放在麵包上佐食。有麵包,當然要有牛油,這牛油顏色偏黃,中間還夾雜了一點香草。麵包觸感微暖,有新鮮出爐的麵包香味,入口鬆軟,配上微鹹的香草牛油非常好吃。菠菜無花果沙律($92)平常沙律多用羅馬生菜,而這個沙律竟用上BB菠菜,頗為特別。菠菜上有三大塊羊奶芝士,旁邊還有無花果、車厘茄和松子。菠菜上已預先澆上意大利醋汁,份量亦足夠,稍稍拌勻已能令每一塊菜葉都有醋汁的微酸味。羊奶芝士入口較鹹,建議先搗爛並拌勻,羊羶味個人覺得可接受,不過怕羶味的朋友都不太建議點這沙律。Bubbles($68)店內飲品以酒品居多,不好酒品的我只能在四款Mocktail中選擇。這Bubbles內有西柚汁、蘋果汁、檸檬汁和七喜,入口酸酸甜甜,但又帶點點西柚的澀味。龍蝦濃湯($78

*********************

香草牛油
餐前麵包
菠菜無花果沙律($92)

菠菜無花果沙律
Bubbles($68)

Bubbles
龍蝦濃湯($78)

龍蝦湯上桌時香氣四溢,但入口濃蝦味卻不算太突出,不過也是可接受的水平,最值得一讚是鹹度適中,因為平時喝的龍蝦湯都會越飲越鹹。
龍蝦濃湯
龍蝦薄餅($148)

薄餅是屬於超薄底,分成六塊,上面鋪上龍蝦肉、車厘茄、翠肉瓜和香草
龍蝦薄餅
薄餅入口燙熱,餅邊非常香脆,中間則軟腍,芝士有明顯拉絲效果,確是做得出色。
龍蝦薄餅
總結,座位舒適,每一道菜都令人滿意,侍應生會主動換碟和提供碗讓我們分吃,非常貼心。
2016-11-07
香草牛油
菠菜無花果沙律
Bubbles
龍蝦濃湯
2016-11-13 1952 浏览
一間以意大利餐廳為主帶有歐陸風的裝潢,餐廳內播放著悠揚音樂,來到此處吃著味食,也感覺舒適自在。餐廳不止提供西餐美食,還得著優質酒吧之名,所以餐廳也有不同酒類提供,合適下班後前來吃飯品酒的一個好選擇。***********************Barg位於銅鑼灣耀華街,耀華街餐廳選擇不算多,就只有在附近工作的人才會前來找吃,一般人都不會來到此位置找吃。大廈大堂地方不算大,所以等候電梯排隊的人也彼多,Barg位於大廈的一樓,只要走上樓梯也是容易到達。餐餐裝潢帶點歐陸風,播著悠揚音樂,環境清優又舒適。特別之處是坐椅,每張坐椅都有著不同的圖案,都幾有特色。餐牌選擇提供了餐湯、開胃菜、意粉或飯類。沙律、海鮮、主菜類,還有甜品和小吃可以選擇。除了散點,還有套餐提供選擇。Barg是以優質酒吧見稱,但也提供一般飲品,所以不飲酒人仕也可以放心選擇其他飲品。單是酒類飲品,都有一個獨立的餐牌,啤酒、紅白酒都可以選擇。不飲烈酒,也有cocktail或一般飲品的選擇。餐包籃,放了4款不同的麵包,配上自家製的香草牛油,最特別就是放了一個焗過的蒜頭。用蒜頭伴餐包所吃,也是第1次的聽見,感覺也彼特別。餐包細細個,作

***********************

餐牌選擇提供了餐湯、開胃菜、意粉或飯類。
沙律、海鮮、主菜類,還有甜品和小吃可以選擇。

單是酒類飲品,都有一個獨立的餐牌,啤酒、紅白酒都可以選擇。

不飲烈酒,也有cocktail或一般飲品的選擇。

餐包細細個,作為首道要吃的食物也是不錯的份量,簡單的一個麵包,焗得如薯仔的外觀一樣。
自家製香草牛油,牛油很軟滑,牛油之中還有些香草粒,塗上麵包,麵包非常之軟綿,牛油帶著清香的香草味道,配著軟綿麵包,多了點層次的香味在其中。
麥包,外脆內軟,加入了穀物,單看賣相像一個石頭,但其實只是外層帶點硬身感。
第1次聽說吃餐包伴蒜頭粒塗在麵包而吃,看著已焗起的蒜頭粒,油光滿滿,蒜頭香味不算很濃郁。
真的不懂怎樣塗在麵包而吃,便完粒的放上。麵包外層看以很硬,但其實一點都不硬,還帶點脆口感,麵包中間是很軟綿的,穀物和麥味不算很重,配上香草牛油更覺牛油的味香。
菠菜無花果沙律 HKD92,外國很多人愛用無花果作為沙律食材,羊奶芝士、菠菜配上意大利醬汁,簡單的一道沙律,色彩也不少。
無花之果,營養彼高,又能成為水果而吃,也能作為中葯食材,所以無花果之價值也不少。無花果果汁不算很多,當算清甜,意大利醬汁略帶酸味,所以才可以吃出無花果的清甜。
菠菜和我們平常所吃的不同,這種菠菜名為bb菠菜,味道略帶青草的味道,口感也略帶爽口,配上意大利醬汁,可以把青草的味道變得沒那麼重,加入了蕃茄粒、紅洋蔥絲、松子粒、麵包粒,口感完全爽脆,配上這個意大利醬汁,整個沙律變得更清新。
羊奶芝士切片輕煎,入口略帶軟腍,羊奶味也很重,芝士口感如吃軟糖一樣的口感,覺得又幾特別。配上bb菠菜而吃,菠菜的青草味即時被羊奶芝士和合了,確實是很相合的配搭食材。
磨菇湯 HKD68,磨菇湯色澤略深,還看上質感很重,磨菇粒打得很碎在湯之中,最後還加入了黑椒粒,以增加香味。
磨菇確實打得幼碎,所以湯也很濃郁,但因為打得幼碎,少了點口感。加入了黑椒粒沒有搶了磨菇的香味,每喝一口磨菇湯,磨菇味道,淡淡的在口中回味。
烤德國咸豬手 HKD188,豬手製作需時30分鐘,附上蘿蔔絲和蜂蜜芥末醬伴吃。豬手送上來時,己把骨和肉拆開,香氣撲鼻而來,已很想快快把豬手吃下。
豬手肉質色澤粉嫩,豬手的皮較為薄身,脂肪比例也不算多。咬下一口時,豬手皮脆口無比,豬手的肉又夠腍,慢慢在口中咬下時,還有一陣陣清香的啤酒味道,完全不會覺得過咸。再塗上少許蜂蜜芥末醬,甜甜地的醬把豬手的味道又多了點層次,再吃一口蘿蔔絲,酸酸地又可以開胃解膩感,能讓你有回味無窮的感覺。
抹茶芝士蛋糕 HKD78,簡潔的賣相,蛋糕四四方方的,加上簡單的伴碟生果和劃花,晒上抹茶粉末。
蛋糕的則邊所見,就是慕士所製成,配上很薄身的餅底。芝士蛋糕都很軟身,忌廉芝士味都較重,抹茶味道相對較淡口,芝士蛋糕入口都幾軟滑,而且又不會很甜,吃過甜品便感覺非常飽滿了。
Snowball HKD90,主要以雞蛋酒加上雪碧調製而成。入口甜甜地帶點雞蛋酒的清香,又能飲到雪碧甜味,酒味不算濃烈,很合適女仕飲用,吃下豬手再喝下一口Snowball,就如絶配的一樣。
  • 烤德國咸豬手
  • 磨菇湯
  • 菠菜無花果沙律
  • Snowball
2016-11-10 2066 浏览
快要調離北角寫字樓,雖然是有點不捨,但正所謂「天下無不散之筵席」,反正遲早也要面對,倒不如盡快完成手頭工作,清假走人。拿了 time off,決定和老公來銅鑼灣這間意大利餐廳吃頓午飯。店子位於耀華街百樂中心一樓,餐廳裝潢很有特色,一室分成三個區域,進門右手邊設有一個靈活多變的偏廳,內裡放有一張四人卡座和一張靠牆的深啡色長沙發,椅桌擺放得絕不密麻,而且保持適度距離,令客人可盡享悠然的私人空間。至於正中央的座位就分成左右兩排,驟眼看,木檯木櫈雖然有點簡樸平實,但細心留意,原來每張木椅的靠背,前後都印有大大個搶眼的圖案;而餐廳最盡頭就是酒吧檯,前面設有一 Set 偌大的梳化廂座,最適合就是用作四至六人的小型聚會。安座後先拿起檯上的 Lunch Menu 細閱,午市套餐共有 6 款選擇,定價由 $88-$148 不等,另外還有一款廚師精選,而這天的 Chef's Recommendation 就是海膽天使麵。除了主菜外,客人亦可以加配 Side Dish 和是日甜品,選擇就包括有炒什菌 ($18)、炒露筍 ($30)、薯蓉 ($18)、田園沙律 ($15)、Tiramisu ($15) 及 G
安座後先拿起檯上的 Lunch Menu 細閱,午市套餐共有 6 款選擇,定價由 $88-$148 不等,另外還有一款廚師精選,而這天的 Chef's Recommendation 就是海膽天使麵。除了主菜外,客人亦可以加配 Side Dish 和是日甜品,選擇就包括有炒什菌 ($18)、炒露筍 ($30)、薯蓉 ($18)、田園沙律 ($15)、Tiramisu ($15) 及 Green Tea Cheese Cake ($15)。
由於兩口子對海膽興趣不大,所以就揀了意大利飯和焗比目魚各一客。是日餐湯是我至愛的蘑菇湯,先舀起呷一口,湯身順滑,帶濃郁菇香,而且細味下更可嘗到粒粒野菌,果然真材實料,加上端上桌時仍熱辣辣,令菇香味更是突出。至於伴吃的蒜蓉包,水準亦不俗,烤得金黃香脆,吃到啖啖蒜蓉香味。
牛頰肉菠菜意大利飯 ($98) 率先上桌,舀起一件牛肉入口,經過慢煮的牛頰肉,肉質的確唔錯,既酥軟又腍嫩,而且肉味挺濃。至於加入了菠菜的意大利飯,食味亦不俗,Risotto 刻意調節至飽滿煙韌,但又不失硬度質感,而且食落好 Creamy,配上牛頰肉,味道濃而不膩。
至於另一客紙包焗比目魚配田園雜菜 ($108),賣相亦同樣令人眼前一亮,先翻開包裹著魚塊的紙張一看,魚肉共有兩大塊,而墊底就有南瓜、法邊豆和車厘茄等。立即切開魚肉一試,肉質細白鮮嫩,食落啖啖肉,加上面頭撒上適量的鹽和胡椒碎作調味,令人食得很滿意,整體而言是很出色的演譯。
Side Dish 方面,點了炒什菌 ($18) 及炒露筍 ($30) 各一份,前者什菌做法雖然簡單,但廚師控制火候和調味的功夫一流,菇汁豐富且芳香撲鼻,食落惹味非常;而後者露筍亦很鮮甜,入口沒有青澀味。
餐茶點了凍檸茶Iced Latte (+$10),前者茶味足又帶檸檬的微酸;而後者啡味濃厚 Nutty,亦很易入口。至於甜品方面,是日共有兩款,包括 Tiramisu ($15) 和 Green Tea Cheese Cake ($15),就一於各點一客。披上深褐色忌廉芝士的 Tiramisu,咖啡味頗濃,而且表面可可粉勁多,加沾滿咖啡酒的手指餅,是經典的意式風味。而綠茶芝士蛋糕,茶味雖然唔算好濃,但蛋糕的質感像梳乎厘一樣鬆軟,而且口感幼滑,入口清而不膩,為這頓美好的午餐作結。
2016-11-10