2018-05-28 125 浏览
人愈大,愈難獲得些寧靜的時光,靜下來和朋友談談天。這次來到銅鑼灣的brag環境很幽靜,很適合說說小秘密!前菜是焗蒜頭加小法包小法包焗得熱熱的,加上迫出香味微溫的蒜頭,還有蒜味的牛油。蒜香盡現!首先,白酒托托蜆很大,有拳頭的大小,一看到它的大小就被它驚嚇到。另外,經過吐沙的步驟,蜆肉沒有沙,很清甜。加上白酒的點綴,更將蜆的鮮味帶出。主菜的是海膽意大利飯我本來不是一個很喜歡吃海膽的人,因為害怕海膽有海水味和腥味。但這飯沒有腥味,比較多的是海膽的鮮甜。飯的部分硬度適中,我一直很害怕意大利飯會太硬,但這個沒有這些問題。味道來說,這飯相比比較偏淡一點,可以怕搶到海膽的鮮味。所以如果重口味點的朋友可能要加多點調味料。Creme brûlée 很綿密,加上很脆的焦糖,作為整個晚飯的ending很適合。整體而言,價格可能偏高一點,但在這獲得不錯得食物質素,寧靜的環境,一段繁忙工作下談心的時間。
人愈大,愈難獲得些寧靜的時光,靜下來和朋友談談天。

這次來到銅鑼灣的brag
環境很幽靜,很適合說說小秘密!

前菜是焗蒜頭加小法包

主菜的是海膽意大利飯
但這飯沒有腥味,比較多的是海膽的鮮甜。

2018-05-09
庆祝纪念
生日
  • 托托蜆
2018-05-26 197 浏览
今晚約到靚女上司食飯,當然唔會求求其其,揀左好幾間餐廳,最後揀左呢間。餐廳環境幽暗,以深棕色為主調,木質沙發座同裝飾,有種寫意的外國風。設有唔少雙人座沙發椅,在場有不少外國顧客。前菜有蠔等小食選擇,主菜主要食扒、燒春雞、燒肋骨等。前菜係小麵包,好香好軟,正!食西餐點少得飲酒,叫左一杯白酒一杯紅酒▫️是日精選生蠔$98兩隻精選法國蠔好肥美,入口有好水味,配上白酒一流!▫️紐西蘭青口$168紐西蘭青口新鮮,肉質飽滿▫️羽衣甘藍牛油果沙律$98叫碟羽衣甘藍,配上牛油果粒,好新鮮,爽脆!▫️海膽意大利飯$178海膽意大利飯都好正,大大塊海膽,海膽既甘甜岩岩好中和意大利飯,粒粒甘香,正!▫️慢煮美國牛小扒$258因為慢煮關係,可以鎖住肉汁,所以牛肉都好嫩滑,調味的醬汁都做得出色!▫️Tiramisu$68最後來一份甜品,好香酒味,花上完美句號。

前菜有蠔等小食選擇,主菜主要食扒、燒春雞、燒肋骨等。

前菜係小麵包,好香好軟,正!

食西餐點少得飲酒,叫左一杯白酒一杯紅酒
是日精選生蠔/隻

▫️是日精選生蠔$98
兩隻精選法國蠔好肥美,入口有好水味,配上白酒一流!

▫️紐西蘭青口$168
紐西蘭青口新鮮,肉質飽滿

▫️羽衣甘藍牛油果沙律$98
羽衣甘藍牛油果沙律

叫碟羽衣甘藍,配上牛油果粒,好新鮮,爽脆!

▫️海膽意大利飯$178
海膽意大利飯

慢煮美國牛小扒

▫️慢煮美國牛小扒$258

▫️Tiramisu$68
最後來一份甜品,好香酒味,花上完美句號。

2018-05-26 227 浏览
適逢特別日子, 緊係要搵間比較有情調既餐廳同女神共進晚餐啦😍位於百樂中心1樓既Barg, 位置都算方便架, 就喺時代廣場後面條街見到咁有心思既餐桌佈置同埋裝修, 心情特別愉快輕鬆Daily Limited Seafood, 會經常轉換架, 睇下有冇你啱心水既海鮮唔想傷腦筋既話當然可以揀番佢set 好左既二人餐啦👍一坐低緊係要整番杯house white先喺談笑間餐包已經送到- 羽衣甘藍牛油果沙律 - 作為開胃既前菜, 點少得酸酸甜甜既蕃茄仔, 配埋切好既牛油果, 為晚餐揭開序幕- 紐西蘭青口(香辣肉腸汁) - 新鮮青口配以香辣肉腸, 係一個相輔相乘既做法, 辣汁更加可以吊起青口既鮮甜味, 肉腸亦都吸收左青口既汁而變得有亦一種風味- 慢煮美國牛小排 - 慢煮呢個做法深受大眾喜愛, 有別於一般煎扒方法, 牛小排keep 到肉汁之餘亦唔會過份油膩, 口感比較軟稔- 烤原隻法國春雞 - 慢火烤左30分鐘, 鎖到肉汁之餘, 亦都將個雞皮燒得乾身香脆, 唔會好似炸雞咁油淋淋最後食埋件Tiramisu 同埋朱古力心太軟, Tiramisu 很鬆軟亦不失咖啡味👍朱古力心太軟一切開中間, 香濃既朱古力香

見到咁有心思既餐桌佈置同埋裝修, 心情特別愉快輕鬆

唔想傷腦筋既話當然可以揀番佢set 好左既二人餐啦👍

白酒

一坐低緊係要整番杯house white先

餐包

喺談笑間餐包已經送到

- 羽衣甘藍牛油果沙律 -

烤原隻法國春雞

朱古力心太軟
最後食埋件Tiramisu 同埋朱古力心太軟, Tiramisu 很鬆軟亦不失咖啡味👍朱古力心太軟一切開中間, 香濃既朱古力香氣撲鼻而至, 令人食到欲罷不能, 配以香滑vanilla 雪糕, 令口中唔會淨係朱古力味咁單調, 豐富番個層次😍
白酒
餐包
烤原隻法國春雞
朱古力心太軟
2018-05-20 64 浏览
朋友就黎生日,啱好有夾到的日子可以約食個飯,今晚就同佢放工黎到銅鑼灣區搵間好味的西餐試下。見到百樂中心呢間Barg 環境唔錯,食物價錢又合理,就上黎試下啦。今晚唔算好多人,有幾檯客左右,但裝修十分有品味,好有外國風。先黎一杯紅酒,$65/杯,紅酒的味道有少少偏鹹,更易入口而帶出酒味的香醇,入口唔會嗆,酒味香濃。麵包籃,有4個鬆軟軟熟的麵包,咬落煙韌香甜,配有一粒煎香的蒜頭,可以增添香味。紐西蘭青口,$168,配香辣肉腸海鮮汁,青口大隻爽口不在話下,食落好滑溜,一咬就有超香甜的海鮮味,好吸引,而個海鮮汁有好重的蕃茄味,而又不稠,稀身,係好出色的海鮮羽衣甘藍牛油果沙律,$98,份量好大份呀,材料好豐富足料,有新鮮牛油果,蕃茄仔等,羽衣甘藍好爽脆,加上香甜的沙律醬,味道好夾。慢煮美國牛小排,$258,配牛油薯蓉,牛小排係取自牛的最鮮嫩的部份,牛肉味好香濃,慢煮的方法令到肉質有嫩滑之中又帶點爽口,咬落香味四溢。烤法國原隻春雞,$218,表面燒得呈微微香烤色,皮好香脆,雞肉肉質嫩滑,多汁,仲有啖啖香草的香味。甜品,心太軟,係成個朱古力流心咁焗的,表面仲好香脆的,入面的朱古力好香濃,食落好甜好美味

甜品,心太軟,係成個朱古力流心咁焗的,表面仲好香脆的,入面的朱古力好香濃,食落好甜好美味呀。
2018-05-18 60 浏览
Went to Barg during lunch hour and the wait was fine, better to reserve before going though. The lunch set price range from $80-$120 (including a soup & drink), which I think it's reasonable for a place in Causeway Bay. I ordered a beef cheek risotto with spinach. It was cheesy and goes perfectly with spinach and beef cheek. The risotto was cooked just right. My friend ordered a mussels tomato pasta but i didnt now get a chance to get a bite, shame! Will pay another visit next time
2018-05-11 65 浏览
Barg 位於timesquare後面耀華街、走西洋摩登風。昏黃的燈光令人心情放鬆、每張椅背都織上有趣的動物圖案和人像。餐牌選擇挺多、今天選了廚師精選- 白酒煮蜆意粉。 蜆肉幾大隻、散發著少許白酒味、但意粉較淡味、以鹽或蒜調味會更好。現在吃午餐都會盡量點些蔬菜、比較健康。另外加的炒露筍 $20 鮮嫩無渣、星期五決定對自己好一點、加了Tiramisu。這個tiramisu 真的做得不錯、咖啡酒味幾濃、口感也很幼滑。

餐牌選擇挺多、今天選了廚師精選-

2018-04-30 1927 浏览
老友在香港區上班,我這個九龍人當然也要遷一遷就她,約她到銅鑼灣區的Barg食dinner! 先奉上一籃餐包,餐包暖烘烘的。黑麥包煙韌;軟包有點點罌粟籽,好有咬口。佐以香草牛油及原個烤蒜,好有誠意,味道亦佳。紐西蘭青口 (香辣肉腸汁)($168)紐西蘭青口個子不大,但粒粒飽滿,可以用"鮮嫩多汁"來形容。平時食青口都是配上白酒汁,但原來配上香辣肉腸汁,效果都相當出眾!蕃茄和黑橄欖的味道為"基調",意式肉腸甜而不辣。有點像食pizza 的感覺。特色蟹肉虎蝦多士($138)虎蝦比一隻手指還要長!乍然一看多士有部份染成灰黑色,原來這些是虎蝦的蝦膏!蝦膏味道鮮甜非常,沒有腥味。虎蝦肉質爽口彈牙,亦沒有雪味。面層堆滿蟹肉,蟹肉特別用類似千島醬的醬汁拌過,特別惹味。配上牛油多士同吃,多士夠香脆,整件事好幸福和奢侈呢!意大利海鮮湯($88)材料豐富,有青口,大蜆,大蝦, 魷魚。每一款都鮮甜無比。湯底是蕃茄清湯,有別於一般西式湯,用濃湯作為湯底。其質感和口味都比較清爽,反而更能突顯海鮮的甜。慢煮美國牛小排 ($258)外觀有別於煎牛扒。肉質呈一絲一絲狀的。初時都怕肉質會不會韌?!放入口後,發現肉質竟然入口
紐西蘭青口 (香辣肉腸汁)($168)
紐西蘭青口個子不大,但粒粒飽滿,可以用"鮮嫩多汁"來形容。

特色蟹肉虎蝦多士($138)
虎蝦比一隻手指還要長!

配上牛油多士同吃,多士夠香脆,整件事好幸福和奢侈呢!
意大利海鮮湯($88)
慢煮美國牛小排 ($258)
外觀有別於煎牛扒。肉質呈一絲一絲狀的。初時都怕肉質會不會韌?!放入口後,發現肉質竟然入口即化!牛扒經過慢煮後,完全沒有油膩感,而且牛肉本身的味道亦得以保留,牛油味超級濃郁。
伴以紅酒汁,紅酒汁向來跟牛扒是perfect match.

牛小排底下是滿滿的薯蓉,非常香甜嫩滑。千萬不可錯過那些帶莖蕃茄,相當香甜呢!
2018-04-23
  • 特色蟹肉虎蝦多士
  • 慢煮美國牛小排
2018-04-29 71 浏览
小妹與友人很久不見相聚當然是要吃一頓豐盛的而且環境舒適最後我們來到這間樓上餐廳環境寧靜 舒適很滿意!我倆下班後都餓極了當然是先點菜~首先來的是熱騰騰的餐包外脆內軟加上點牛油美味極了羽衣甘藍牛油果沙律第一次食羽衣甘藍 很驚喜廚師加了秘製的dressing 去除了苦澀味令味道變得很清新蝦多士蝦很大隻 加上香草烤非常惹味多士香脆但不油膩我們吃得很滋味慢煮美國牛小排味道一流 牛小排食落 牛味頗重 很有質感但夠腍身 煮的時間剛好 連配菜都很美味最後來杯咖啡 作為今餐完美的句點
小妹與友人很久不見

最後來杯咖啡 作為今餐完美的句點
2018-04-16
  • 羽衣甘藍牛油果沙律
2018-04-23 153 浏览
今日黎到銅鑼灣,之前有朋友試過依間餐廳話唔錯,今日有機會試下喇。黎到百樂中心樓下你會發現已經有人係大堂排隊,不過好彩依間餐廳係喺一樓既,可以行樓梯上去。上到去發現裝修好有氣氛,啲枱枱櫈櫈都好特別,睇落好有品味。燈光好舒服,有氣氛同柔和得黎唔會太暗。仲有好多卡位好適合一班朋友聚會。我要咗個意大利海鮮湯,湯飲落清甜帶鮮味,應該用咗新鮮海鮮先可以帶依個鮮味。再黎點咗個羽衣甘藍牛油果沙律,羽衣甘藍多數都係烤黎食,見依度用黎做沙律,緊係要試下啦。食落真係好有口感,唔到一般既沙律菜,佢係有咬口既,而且個味道仲好特別,加上沙律油調味同牛油果及大量其他既配菜,令人食到停唔到口。依個紐西蘭青口配香辣肉腸汁,青口肉質比平時食到既嫩滑,有鮮甜味,配上香辣肉腸汁就更加濃味,但如果想試真啲青口既鮮味,可能蒜香牛油汁會好啲,因為香辣肉腸汁大濃味喇。另外其實香辣汁係唔辣架。第一個主菜係慢煮美國牛小排,用慢煮既好處係可以保留到食物最好既營養,而肉類中最適合慢煮既就係牛肉喇。依個牛小排係三粒成寸厚既牛肉黎,牛肉下面鋪滿薯蓉,碟上面有秘製醬汁。慢煮咗既牛小排肉質鬆軟,明顯同普通牛排唔同,但牛肉既味道依然濃郁,係一個好特別

上到去發現裝修好有氣氛,啲枱枱櫈櫈都好特別,睇落好有品味。

羽衣甘藍牛油果沙律

再黎點咗個羽衣甘藍牛油果沙律,

慢煮美國牛小排

慢煮咗既牛小排肉質鬆軟,明顯同普通牛排唔同,但牛肉既味道依然濃郁,係一個好特別既體驗。

烤美國鴕鳥瞰排
第二道主菜揀咗唔係咁多地方有既鴕鳥肉。烤美國鴕鳥排,鴕鳥肉肉質依牛排,但佢有低脂,低膽固醇,低熱量既好處,所以應該會愈來愈受歡迎。依三塊鴕鳥排似比較瘦既牛排,但肉質瘦得黎又嫩口,無紅腥味,唔雖要特別調味,就咁食佢本身既肉味已經足夠。
意大利芝士蛋糕

最後仲點咗一個甜品作結,意大利芝士蛋糕。一層芝士一層蛋糕咁都配合得好好,有水準

雖然價錢唔算平,但係有水準,有環境既餐廳唔多,想同朋友聚會,或者同另一半有個愉快既晚上,依間餐廳都係不錯既選擇。
意大利芝士蛋糕
今天,心情很好,本來因裸辭的焦急擔憂一掃而空,因為。。我找到新工做喇,好開心,所以一定要去慶祝一下。一踏入餐廳,整個人被木紋的設計所重重包圍,帶有美式元素的陳設。餐包熱烘烘又鬆脆,無論牛油還是焗蒜亦討好。紐西蘭青口168青口肉嫩無比,入面有莎那美肉腸,味不過濃,湯頭挺重口味,滿滿橄欖味。羽衣甘藍牛油果沙律98材料包括有檸汁杏片松子士多啤梨跟🥑羽衣甘藍等,菜清新,唯沙律中的士多啤梨不襯。野菌蘑菇湯68清淡不膩,而且還是能嚐到有許多野菌茸在當中。特色蟹肉虎蝦多士138勁脆的多士帶有蝦味,面層焗到靚一靚既鮮拆蟹肉,混入千島醬,食材配得很惹味。食後感:食物味道好吃,價錢有點貴,不過是值得的,男經理挺型外,環境好舒適,播的歌令人整夜都開懷盡興😊

餐包熱烘烘又鬆脆,無論牛油還是焗蒜亦討好。

紐西蘭青口168

羽衣甘藍牛油果沙律98

野菌蘑菇湯68
清淡不膩,而且還是能嚐到有許多野菌茸在當中。

特色蟹肉虎蝦多士138

2018-04-22 1546 浏览
食在銅鑼灣!週末約左好姊妹去行街,見到有姐姐在街口派傳單,才知道時代廣場後面的幾條街,做了很多樓上餐廳。百樂中心一轉角就係,好啦今日午餐就西一西餐啦!Omg! 我與瑪麗蓮·夢露同枱食飯?每張椅子都印有不同的歐陸設計圖案時尚簡約,座位寬敞舒適令人盡情享受與三五知己悠閒共聚用餐的聚腳點點了兩個lunch set, 跟餐配一杯飲品同餐包餐湯,可加$20跟甜品點餐後店員隨即送上香草粟米濃湯配焗蒜牛油餐包,餐包叮熱至微暖,蒜蓉牛油搽麵包非常鬆軟三色蕃茄意大利Pizza輕盈胡椒蕃茄帶點焦香而且又薄又脆,十分惹味。食完都不會太滯,做得不錯香煎盲魚配芒果莎莎甘香香煎盲魚乾身得黎留得著肉汁,油份不多,但一點也不會鞋,鮮味十足,配上芒果Salsa味道味道是酸甜,清新且開胃,是一個幾有特色及較少見的沙律驟眼一看,以為份量不夠,但其實份量非常多,足夠填飽肚子。餐飲點了個Black coffee,香滑濃郁,非一般的即咖啡整體來說,份量十足,價錢合理,食物有質素

三色蕃茄意大利Pizza

香煎盲魚配芒果莎莎

驟眼一看,以為份量不夠,但其實份量非常多,足夠填飽肚子。

餐飲
點了個Black coffee,香滑濃郁,非一般的即咖啡

整體來說,份量十足,價錢合理,食物有質素
2018-04-20
午餐
2018-04-20 137 浏览
生日飯黎咗銅鑼灣,無論食物、環境及服務都係大讚,食咗一餐又浪漫又好味的大餐。門面:一字樓出𨋢,又或者可以行樓梯點咗以下食物:頭盤:紐西蘭青口(香辣肉腸汁)羽衣甘藍牛油果沙律 主菜:慢煮美國牛小排 烤美國鴕鳥排 甜品:意大利芝士蛋糕 內在環境:黃色為沙發主調,每張櫈都有不同及獨特的圖案,幾特別,亦有幾張獨立卡位,所以亦一班朋友聚會,適合訂枱時應該可以預留食物:首先出場嘅有頭盤青口,約有20隻,份量都足,配上辣肉腸汁,加上有少少蕃茄粒同海鮮,夾起青口配搭,幾特別。仲有值得一提的原粒蒜頭及餐包!烤焗過的原個蒜頭上碟,味道好好!羽衣甘藍牛油果沙律係我覺得最好味,而且女仔都應該特別喜歡,因為完全無負擔,可以放心食,加上上特別調制的蜜糖青檸汁酸酸甜甜,可以蓋咗羽衣甘藍的靑草味,牛油果嘅質地和味道亦是my 飛佛清甜的汁配上蕃茄及士多啤梨做配菜,味道十分有層次。主菜之一,慢煮美國牛小排,煑三十六小時,慢煮後肉質有一種特殊的texture,可以值得一試。配上牛油薯仔,入口即融。另一道主菜係烤美國鴕鳥排之前未試過食鴕鳥排,肉質有D似牛肉,比較有口感,配上檸檬汁,又有D清新感。最後點咗一份home made

門面:
一字樓出𨋢,又或者可以行樓梯

點咗以下食物:
頭盤:
紐西蘭青口(香辣肉腸汁)
主菜:
甜品

內在環境:

食物:
紐西蘭青口(配香辣肉腸汁)

餐包及原粒蒜頭

羽衣甘藍牛油果沙律

清甜的汁配上蕃茄及士多啤梨做配菜,味道十分有層次。

另一道主菜係烤美國鴕鳥排
烤美國鴕鳥排

最後點咗一份home made 嘅甜品,意大利芝士蛋糕,大滿足
意大利蛋糕

慢煮美國牛小排
紐西蘭青口(配香辣肉腸汁)
餐包及原粒蒜頭
意大利蛋糕
2018-04-09 83 浏览
今日要同朋友去中央圖書館溫書,就黎要考Final 啦😭😭 嗚嗚嗚........為咗鼓勵自己 我同朋友決定食個靚Lunch再行過去中央圖書館溫書😋😋今次就黎咗呢間叫Barg 嘅餐廳店內環境幾好,幾有氣氛而且會播住d 輕快嘅歌。好適合同朋友黎食下野傾下計。地方都幾乾淨,唔錯而且有d裝修有少少英倫風!🇬🇧🇬🇧睇睇今日menu 啦,店員好好一比menu 我地就主動講哂廚師精選係咩同埋今日餐湯係咩果d 而今日廚師精選就係白酒蜆肉意粉。🍝🍝我就叫咗呢個白酒蜆肉意粉,黎到先知原來係扁意粉我個人就唔特別好扁意粉,就覺得普通意粉就好了。而且今次呢個扁意粉有少少偏硬。但味道方面都幾好,因為都幾重白酒味。另外有少少驚喜嘅係佢d蜆肉,都幾大粒,而且佢清得好乾淨完全冇沙同埋都有沾到d白酒味而我朋友就叫咗呢個安格斯穀飼肉眼扒!都幾大份的而且都幾厚身。我朋友叫咗5成熟,又煎得幾好,真係差唔多5成我都試食咗少少佢唔點d汁都已經夠哂味了!個人都係唔太鍾意食牛扒點太多汁少少鹽就ok了,因為冇汁先食到牛扒嘅原汁原味!佢d 薯條🍟都整得幾好夠哂脆,唔落茄汁都有味的!最後仲包咗2杯餐飲咖啡或茶我地叫咗2杯凍檸水(冇影)就順
今次就黎咗呢間叫Barg 嘅餐廳
而且有d裝修有少少英倫風!🇬🇧🇬🇧
同埋都有沾到d白酒味
安格斯穀飼肉眼扒
而我朋友就叫咗呢個安格斯穀飼肉眼扒!
都幾大份的而且都幾厚身。

我朋友叫咗5成熟,又煎得幾好,真係差唔多5成

最後仲包咗2杯餐飲咖啡或茶我地叫咗2杯凍檸水(冇影)就順便講一下啦 !就係佢比得太多冰啦搞到好難「吉」d 檸檬。下次會記得叫少冰了
其他都幾好 。值得推介☺️☺️
安格斯穀飼肉眼扒
朋友想吃意大利菜,看了食評預約了這間餐廳。六點到餐廳只有我們一枱。我們點完餐後,職員送來小籃麵包,還附上了讓我覺得很有誠意的Garlic。沒拍照但味道不錯。餐牌上推薦的沙律也不錯。主菜的Risotto和烤豬都在水準以上,十分推薦烤豬。
2018-02-19
  • 烤乳豬配蘋果醬
  • 餐包
  • 羽衣甘藍牛油果沙律
2018-01-05 275 浏览
年尾太忙碌,能夠跟朋友吃好東西的時間少了。幸而年尾的工作完成了,提早收爐,值得找一間有格調的餐廳吃美食。木色格調、西化擺設、柔和燈光營造的氣氛,非常適合與兩三知己談談心,回顧一下這年的趣事。作為喜歡吃蠔的人,即使不能享受 All You Can Eat 式的享蠔宴,也必然會想品嚐這裡的意式焗生蠔。蠔身件頭中規中矩,舖設於面頭的配料與芝士被焗至脆身,但中心依然保持香滑 Creamy,蠔肉不會被烤至失去水份而縮水,火候剛好。被保留的蠔味與芝士奶滑混和得很對味。朋友看見了餐牌上的牛肉他他,非常想吃。雖然牛肉他他不是我愛的菜,Barg 的牛肉他他的確有值得讚賞的地方,先不說生牛肉沒有帶肉腥味,牛肉的調味與蛋黃混和後,咀嚼時帶肉香但口感卻不像吃肉,口感滑溜非常有趣。把他他塗抹上多士,並配以 Rocket 一同品嚐,質地具層次而不膩人。揉合了意大利飯與龍蝦湯的一道菜。米飯粒粒皆帶黏性,帶上龍蝦湯汁的豐厚味道,感覺非常 rich,邪惡的意大利菜中總帶有芝士,吃到最後還真的開始有果腹感。年尾吃過的好餐廳以這間作結,與友人談到來年願望,不約而同地都是老土的保持身體健康,繼續有 quota 四處吃好東西。

意式焗生蠔

牛肉他他