2021-05-27 84 浏览
蛋包飯絕對係Working Day結束嘅Good Ending,要整到個治癒蛋包造型,要用刀喺蛋包飯上面瞄準中間位置,由蛋包尖端開始切到落尾,再等雞蛋由中間流到左右兩邊,跟住就可以慢慢嘆,當然唔少得要Order埋炸雞一大班人一齊開心Share尼食。海鮮蛋包飯,青口、帶子肉質肥美,味道鮮甜;鮮蝦肉質彈牙,食落鮮味十足;沙律菜食落好新鮮;雞蛋口感滑溜,蛋香味濃;炒飯口感乾身,內有牛肉粒、紅蘿蔔,龍蝦汁味道濃厚。火山炸雞無骨炸雞,表面鋪滿芝麻,炸雞即叫即炸,食落肉嫩多汁,味道香辣;炸年糕口感外香脆內煙韌;薯條配以千島醬、沙律醬食用,味道更佳。慢煮雞胸沙律,雞胸肉質軟腍、嫩滑,配以香草食用,食落好香口,西柚味道酸溜、不苦澀,蘋果、沙律菜味道清甜,配以黑醋食用,食落好清新。韓式前菜,醃白蘿蔔、醃青瓜、醃紫椰菜,口感爽脆,味道酸甜。烤朱古力棉花糖,表面鋪滿黑朱古力捲花、朱古力醬、糖霜,棉花糖外脆內軟,味道香甜,底層有消化餅碎,另附消化餅。凍伯爵茶鮮奶咖啡,表面鋪有檸檬果乾,伯爵茶茶味濃厚,鮮奶咖啡味道濃香。荔枝檸檬沙冰,鮮榨,內有檸檬果肉,沙冰入口即化,飲落好清爽。

韓式前菜,醃白蘿蔔、醃青瓜、醃紫椰菜,口感爽脆,味道酸甜。

• 海鮮蛋包飯
  • 火山炸雞無骨炸雞
2021-05-27 98 浏览
作為一個蛋白飯控,一見到D相就9衝來試下,點知出左事,完全中伏😭叫左燉牛肋骨蛋包飯,諗住一次滿足兩個願望,點知帶來雙陪失望😫Order左5分鐘就來都心知不妙,但係個樣好靚,份量超大,都打左卡先先食配菜,完全唔係同牛肉一齊燉,係白烚再加汁上去;牛肋骨偏甜,唔係傳統韓國餐廳煮法,好似係炆完加D獻汁係上面嘅感覺,肥瘦適中,可入口,但係絕對唔講得上好食;個蛋顏色好靚,好滑,但係無蛋味,同埋好似無落鹽,總之就係滑蛋口感但係無味,好詭異,究竟用左咩蛋🤔D飯用牛肋骨個汁炒,有牛肉粒、瓜同紅蘿蔔,紅蘿蔔好難食😖,味道又係甜甜地,好怪,米似係大陸珍珠米,唔難食嘅都到環境喇,係時代廣場入面,乾淨企理,座位寬敞,冷氣好夠(係今日令我最滿意嘅一點!),店員有禮貌服務OK,但係個蛋包飯另我心靈受創,完全彌補唔到😢希望其他蛋包飯控唔好好似我咁中伏,共勉之
先食配菜,完全唔係同牛肉一齊燉,係白烚再加汁上去;
希望其他蛋包飯控唔好好似我咁中伏,共勉之
燉牛肋骨蛋包飯
BANCHAN & COOK🇰🇷 Korean Cafe🍽💫 ..반찬앤쿡 一家韓國走文青風既餐廳🍽,格局讓人感覺乾淨舒服,提供韓式 & 西式,fusion 亦有特色呢。呢日趁住黎到Times Square 想吃蛋包飯、炸雞、韓式甜品、各款小食❓ 就諗起BANCHAN & COOK 喔。🍚 ll🥗 ll🐥 l炸雞]l🍰 ll☕️ ll呢度主打唔少得:蛋包飯💛,當然要一試,熱騰騰既嫩滑雞蛋🥚,一刀切仲可以見到蛋汁流出黎,真係好治療😍。蛋香又滑,而且米飯預先用牛粒拌炒調味,加上海鮮更吸引;當中既炸雞🍗 有辣 & 唔辣,鐘意辣可以試試火山無骨炸雞🌋 更惹味呢。韓式炸雞就有種魔力,好岩一大班人一齊share食。最後來個甜品:烤棉花糖🍰,經烤烘後半溶狀態好吸引😍,加上消化餅同吃就是甜蜜,最後喝上一口Coffee☕️,亦係韓式Cafe 既節奏吧。..×××××ש銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場9樓922-923號舖..

🍚 l[海鮮蛋包飯]l

🥗 l[慢煮雞胸肉沙律]l

🐥 l[醬油蒜頭無骨炸雞]l

🍰 l[烤朱古力棉花糖]l

☕️ l[伯爵茶鮮奶咖啡]l

最後喝上一口Coffee☕️,亦係韓式Cafe 既節奏吧。
×××[반찬앤쿡 Banchan&Cook]×××
©銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場9樓922-923號舖
因為朋友有時代廣場嘅現金卷 ~每消費滿一百蚊,即可用一張$50coupon又想食啲好味嘅嘢所以 選左呢間Banchan & Cook 之前咁啱喺9樓行過 去廁所時,跟住見到間裝潢不錯 員工有禮既韓式餐廳。心裏已經打算下次來試 🤩 今次都合乎期望 覺得有食到好西。總結今次 , 推介烤牛肉蛋包飯同佢地既甜品! 我地叫左$438既二人餐 埋單 $481.5 (10%服務費$就算無coupon 我都會翻黎~ 不過就應該唔會食二人餐住 ~會食炸雞 同窩夫🤗
2021-05-24
Daily  Dessert    韓式士多啤梨奶油蛋卷
  • 招牌牛肉汁蛋包飯
  • 士多啤梨奶油海綿蛋卷
2021-05-24 3757 浏览
Banchan係一間新派韓菜,之前經過見倒佢好多人幫趁已經想試,因為喺Time Square買野有現金券送,所以就用黎食Banchan。因為Weekend晚市冇得book枱,所以我一早已經黎左攞位,張相係我食完先影嘅。Banchan除左平時韓國菜常見嘅韓式炸雞同部隊鍋之外,仲有沙律、小食、意粉同甜品哩啲西式餐點,不過佢地最出名最多人叫嘅一定係唔同款式嘅蛋包飯。前菜係免費refill,醃蘿蔔酸酸地好開胃,就算唔係食炸雞都啱。無花果梳打($42) - 用無花果整特飲比較少見,幾特別,味道酸酸甜甜,加埋有汽嘅梳打,非常透心涼,好啱而家炎熱嘅天氣。凍伯爵茶鮮奶咖啡($48) - 鮮奶咖啡奶泡綿密,但飲落咖啡味都仲好香濃唔會太淡。慢煮雞胸沙律($92) - 雞胸出名低脂又飽肚,係好多想減肥或者增肌嘅人嘅肉類首選,不過因為少脂肪,雞胸肉質通常都比較鞋,但哩個雞胸就好軟同肉質唔會太乾太鞋,而旁邊嘅沙律菜除左醋汁落得足,仲加埋西柚同蘋果,present得靚之餘,非常亦唔會太寡,令人食慾大開。醬油蒜頭無骨炸雞($108/半份) - 無骨炸雞半份都有六七舊,下面仲有幾舊年糕同少量薯條墊底,兩個人食嘅話食完

前菜

無花果梳打 & 凍伯爵茶鮮奶咖啡

慢煮雞胸沙律

醬油蒜頭無骨炸雞($108/半份) - 無骨炸雞半份都有六七舊,下面仲有幾舊年糕同少量薯條墊底,兩個人食嘅話食完仲有肚量食倒其他野。

炸雞冇骨啖啖肉啱晒我哩啲懶人,炸皮唔會太硬太厚,食落仲脆脆地,加埋甜甜地嘅醬油好好食,雞肉亦唔會太鞋。年糕好煙韌唔會太硬,只有三四舊志在過下口癮,薯條因為俾醬油整濕左,食落係腍腍地,不過蘸埋旁邊個蛋黃醬食味道都唔錯。

泡菜燉五花肉蛋包飯($105) - 哩個蛋包飯同平時食開嘅有啲唔同,佢唔係真係用蛋包住飯,而係將蛋放喺飯上面。
泡菜燉五花肉蛋包飯
因為如果要煎蛋可以包得住飯而冇爛開,煎蛋通常都要有返咁上下硬度同厚身,咁樣食落口感通常都比較老同鞋。而Banchan嘅煎蛋一切開係非常流心,中間質地比較似炒滑蛋,食落係好滑帶啲濕潤。
泡菜燉五花肉蛋包飯

下面嘅飯都加左醬油調味,而且飯量都幾多,夠兩三個人share食。
泡菜燉五花肉蛋包飯

蛋包飯旁邊有兩大舊泡菜,每舊泡菜中間都包住左兩舊五花肉,泡菜唔會太辣,啱港人口味,而五花肉亦都肥瘦適中。
泡菜燉五花肉蛋包飯
烤朱古力棉花糖($78) - 棉花糖烤得好靚,外脆內軟,上面仲鋪滿朱古力漿同糖霜,上枱時仲跟埋兩塊消化餅佐食。
烤朱古力棉花糖

因為棉花糖比較甜,連埋消化餅時反而冇齋食棉花糖咁滴,不過兩塊消化餅太少,如果多多兩塊更好。
烤朱古力棉花糖

總結,野食present得靚味道亦唔錯,菜式都特別,人均二百零蚊已經勁飽,唯一係甜品得一款,如果多啲選擇更好。
前菜
無花果梳打 & 凍伯爵茶鮮奶咖啡
2021-05-24 89 浏览
因為樣樣都好想食~兩個人都選擇困難~唯有樣樣都點晒~海鮮蛋包飯 要大讚既係個橙色既蝦汁堅重蝦味😍而且店員好細心會問下我地食唔食牛,因為蛋包飯個飯係牛肉炒飯如果唔食牛肉可以轉白飯底個蛋奄列其實可以揾店員代勞幫手切不過我因為要相機食先應該係要喺中間用刀尖切落去係最靚不過我就....慢煮雞胸肉沙律 呢塊雞胸個香料超好食~仲帶少少辣雖然係雞胸但又一啲都唔會嚡醬油蒜頭無骨炸雞 主角雖然係雞同年糕但我反而覺得個薯條係最出色因為雖然香港好多地方都有薯條食但冇咩邊度係令我滿意😂炸雞都好juicy烤朱古力棉花糖 呢個真係堅邪惡好好味~不過我最後食左一半太飽放棄左😅荔枝檸檬沙冰 青檸梳打顏色打卡一流

因為樣樣都好想食~兩個人都選擇困難~唯有樣樣都點晒~

海鮮蛋包飯

要大讚既係個橙色既蝦汁堅重蝦味😍

而且店員好細心

會問下我地食唔食牛,因為蛋包飯個飯係牛肉炒飯

如果唔食牛肉可以轉白飯底

個蛋奄列其實可以揾店員代勞幫手切

不過我因為要相機食先

應該係要喺中間用刀尖切落去係最靚

不過我就....

慢煮雞胸肉沙律

荔枝檸檬沙冰
青檸梳打

顏色打卡一流
2021-05-23 2655 浏览
再次到訪今次轉為晚飯,環境氣氛正(詳情可參考第一次食評)晚飯菜式多左好多,大部分韓國菜都有,當然主打既蛋包飯都有但上次已試,今晚主要試下其實韓式經曲菜式!卡邦尼年糕,新派韓菜常見fushion野,上枱非常精緻係碟上面既份量唔多但其實因為白汁厚身濃味已有芝士所以其實都好夠,特登用較幼身既年糕掛多啲汁,讚!味道相當唔錯,超濃芝士白汁可以拉絲燒蛋醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜,賣相都係一流,口水已流,個人認為大醬生菜+燒豬肉係韓國野必必必食既一道菜韓燒時我會狂食好返返黎先,包一包個生菜,生菜香葉黑毛豬蒜頭青辣椒泡菜加埋重要既大醬正,肉嫩而醬汁正,樣樣夾埋一齊太爽炸雞來了,醬油蒜頭味,賣相仍然係好值得讚賞配埋薯條,個薯條認真普通,可能因為啲醬汁沾到太耐,應該外脆內軟既粗薯條變咗又淋又唔薯但炸雞就幾好食,醬油味咸甜適中,肉質都算嫩用手食就係爽,食到膩飲返啖荔枝檸檬沙冰,因為有加檸檬皮,唔會太甜幾清新最後既甜品烤朱古力棉花糖,上枱真係好吸引,熔左既棉花糖加左朱古力醬同朱古力碎好正整體來講好豐富嘅一餐,性價比高既韓國菜,唔知點解有啲食評話佢服務差但我個人認為超好唯有話同人唔同命#如果有燒酒特飲就完美#望
再次到訪今次轉為晚飯,環境氣氛正(詳情可參考第一次食評)

卡邦尼年糕,新派韓菜常見fushion野,上枱非常精緻
韓燒時我會狂食
正,肉嫩而醬汁正,樣樣夾埋一齊太爽

燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜

大醬生菜包

炸雞來了,醬油蒜頭味,賣相仍然係好值得讚賞
炸雞就幾好食,醬油味咸甜適中,肉質都算嫩

醬油蒜頭炸雞(半份有骨)

醬油蒜頭炸雞

#如果有燒酒特飲就完美
#望到人哋枱啲蛋包飯都有流口水下次食返
燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜
烤朱古力綿花糖
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次食咗Banchan&cook 趁着時代廣場有coupon 就嚟試佢嘅蛋包飯🥰都等左成一個鐘先食到🥺烤牛肋骨蛋包飯牛肋骨係好淋,好入味!啲飯仲有啲汁,加埋蛋好滑好正🥳一共有三大個牛肋骨,絕對夠食🤩韓式炸雞可以揀有骨定無骨,我就揀咗有骨,啲部位好似會好啲🤣叫左甜辣炸雞,炸粉唔會好厚,外脆內軟,啲汁都好夠多!好味😋

ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次食咗Banchan&cook
趁着時代廣場有coupon 就嚟試佢嘅蛋包飯🥰
都等左成一個鐘先食到🥺

烤牛肋骨蛋包飯

韓式炸雞
  • 烤牛肋骨蛋包飯
2021-05-19 81 浏览
甜辣無骨炸雞(半份) ($108)炸雞分無骨和有骨,還可以選擇要半份或全份。當然選無骨,啖啖都是肉,吃得方便。炸雞皮薄脆口,肉嫩juicy,鬆化可口,吃起來甜甜辣辣而不膩,再蘸點醬汁,味道更豐富。海鮮蛋包飯 ($198)蛋包飯即叫即製,飽滿的卷蛋放在炒飯之上,店員會為客人切開蛋皮,半熟的嫩蛋傾瀉而出,視覺效果震撼,畫面很治癒讓人垂涎。炒飯內有牛肉和紅蘿蔔,拌以滑蛋同吃,相當滿足!荔枝檸檬沙冰 ($48)賣相充滿夏日風情,味道酸酸甜甜,口感冰爽,清新透心涼。

甜辣無骨炸雞(半份) ($108)
炸雞分無骨和有骨,還可以選擇要半份或全份。

海鮮蛋包飯 ($198)

荔枝檸檬沙冰 ($48)
賣相充滿夏日風情,味道酸酸甜甜,口感冰爽,清新透心涼。
2021-05-18 85 浏览
夜晚係Openrice見到呢間餐廳 於是就決定左去試 去到見到係一間木系Cafe🌾🌾🍂 裝潢幾簡單幾靚🌾 雖然韓式餐廳但感覺似日系🌸🌿我同朋友叫左一個提子梳打 Impossible Beef蛋包飯 同埋半份無骨蜜糖炸雞🐣 蛋包飯先上 脹卜卜嘅蛋包飯賣相一流 切開之後見到係流心嘅蛋黃汁🍳同白飯係入面(本身以為係炒飯底?)Impossible Beef食落真係非常似係真嘅牛肉肉醬 幾有驚喜🤩 蕃茄汁酸酸地好開胃🍅然後個半份無骨蜜糖炸雞真係絕對推介🌟🌟🌟 一碟炸雞有埋炸薯條同炸年糕做配菜 先講炸雞🐔 炸雞外皮炸得好香脆 但入面嘅雞肉仲保持好嫩滑 唔會好乾身仲啖啖肉🥰🥰😋 配上蜜糖非常之夾👍🏻 佢仲送咗兩碟醬 包括係煉奶同埋千島醬 蜜糖加炸雞加煉奶出奇地好好味 好食到飛起🧚‍♀️🧚‍♀️ 食到停唔到口 炸年糕條點煉奶都非常好味 食完會想encore下次再食🥺😭😭呢間餐廳性價比真係幾高 2個人食都係平均每人$160 食到好飽肚 貨真價實 炸雞一試難忘🥺🐔👍🏻

2021-05-17
  • 無骨蜜糖炸雞
2021-05-17 141 浏览
Weekend mood,當然跟閨密吃喝玩樂。今晚我們去吃炸雞,但有人駕車🚗,不能喝啤酒呀🍻都不知道多久沒有來時代廣場,差不多兩年,最上幾層的食肆都面目全非,新舊交替,整個商場很沉寂~~~這間新店(對我們來說)感覺很年輕,我們是不是太老了⁉️如果不是韓劇,炸雞🍗不會是選擇,心目中炸雞只有那老人家牌子。我們點了蒜頭及蜜糖味道,無骨的,啖啖肉很好吃,肉質也不錯。蛋包飯是必點的,燒牛肉味,看似不太大的蛋,我們三人都有剩~~韓式海鮮年糕,粒粒波波年糕很有趣,海鮮有蝦、青口、帶子,味道不錯,但太多汁,好似湯般,吃到最後樣子不靚啦~~芝士沙律較清新,Burrata 圓波波芝士味道濃三杯無花果梳打,無酒精的,但真的無乜味道,可能食物太濃味吧‼️

。蛋包飯是必點的,燒牛肉味
,看似不太大的蛋,我們三人都有剩~~

芝士沙律較清新,Burrata 圓波波芝士味道濃

無花果梳打
芝士雪梨沙律
海鮮年糕
蜜糖+蒜頭無骨炸雞
2021-05-01
蜜糖+蒜頭無骨炸雞
2021-05-15 164 浏览
今日同老公去shopping,順便幫阿女買返本琴書,就去同層嘅餐廳覓食見到門口有個蛋包飯嘅poster😍wow😍好耐冇食過蛋包飯✨海鮮蛋包飯 ~材料有沙律菜、大虎蝦、帶子、青口,見到脹卜卜嘅蛋包飯已經覺得好吸引,一上枱店員就幫我攞把刀切開個蛋,輕輕一𠝹,一絲絲嘅炒蛋就湧出黎,食落非常Juicy,係呢度嘅必食系列❤️✨醬油蒜頭有骨炸雞~炸雞大大盤,店家提供左手套,可以用手攞住炸年糕、薯條和炸雞一齊食,好過癮,岩哂一大班人一齊食,醬汁甜甜地,係傳統嘅韓國風味,雞肉裏面中咇汁,夠滑溜!✨烤朱古力棉花糖 ~即叫即整,大約等20分鐘就上枱,呢款甜品係出邊好少見,個底有用牛油撈過嘅餅碎,好香噴噴,棉花糖焗到表面脆,裏面有拉絲添,軟滑香甜,雖然邪惡,但係亦都阻擋唔到我想食嘅心😆
見到門口有個蛋包飯嘅poster
😍wow😍好耐冇食過蛋包飯

✨海鮮蛋包飯

✨醬油蒜頭有骨炸雞

✨烤朱古力棉花糖
2021-05-12 64 浏览
見好多人推薦食雞胸沙律$90一份,LUNCH外賣七折$65 七折都唔係咁呀!大佬,d菜岩岩鋪住個底,呢d叫墊底菜,唔係沙律呀!好差!好差!好差!小得好過份!$65好心俾多條菜呀!l點食得飽呀?過份左小小囉一早食米線好過!嬲呀!
見好多人推薦食雞胸沙律
$90一份,LUNCH外賣七折$65
七折都唔係咁呀!
小得好過份!$65好心俾多條菜呀!

l
點食得飽呀?過份左小小囉

一早食米線好過!嬲呀!

外卖自取
好老實講,如果唔係因為有時代廣場嗰啲coupon就唔會留意到有呢間野。間餐廳嘅裝修好骨子,好有韓國嘅風味,其實講真有些少覺得自己唔喺香港嘅感覺!有D待應好似係韓仔tim! 不過其中有一個女侍應,應該係香港人,把聲就好大咁叫Number所以大殺風景!嗰個蛋包飯係非常之唔錯,係呢一度嘅特色,我見都冇一台都幾乎有叫呢一個飯,大家不妨試試,佢嚟嘅時候侍應會喺佢上面介一刀等佢蛋汁慢慢流出嚟,幾有娛樂性㗎!個部隊鍋係唔錯嘅,但係因為其他食物都係西式,所以個部隊鍋就顯得格格不入,淨係講味道及配料係相當地道的!一句講晒價錢實惠,食物質素唔錯,加埋有coupon係唔錯嘅選擇。

2021-05-08 117 浏览
行街行到攰,輕鬆食下係ok牛角包做底的waffle,夾cream同syrup ,配士多啤梨,酸甜甜咁,好食醬油炸雞年糕配粗薯,膩太重醬汁,不過炸得幾脆口百爵茶lattle,尚可以,唔夠茶香有times square 券係抵食,半價
行街行到攰,輕鬆食下係ok
醬油炸雞年糕配粗薯,膩
太重醬汁,不過炸得幾脆口
百爵茶lattle,尚可以,唔夠茶香
有times square 券係抵食,半價
2021-04-08
用餐优惠