2021-11-11
每逢去東涌,都會掛住機場,好想坐飛機去旅遊。但而家無得周遊列國,就吃盡美食,今次去東薈城,俾一間韓國店吸左過去,正好一解思念韓國美食之苦 🇰🇷 烤牛肉蛋包飯($98) 🍳 當侍應切開蛋,見到係滑蛋好治癒,無煮到過熟或鞋烚烚。蛋連飯食配合剛剛好,烤牛肉又入味,送飯都係一流。燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜($162)🥙 層次分明嘅黑毛豬白切肉,肥瘦均稱,一片片厚切食指大動。配料有蒜片、辣椒、泡菜,當然少不了韓式大醬,我瘋狂將白切肉浸落去大醬,放在生菜上,加上自己喜歡既配料,完全愛上了。韓式炸雞(有骨半份)($118)🍗 諗住同朋友食半份應該剛剛好,但事實我錯了..... 餐廳好有誠意俾足半份雞,舊舊都手掌咁大,有雞翼有雞髀,完全無hea你嘅意思。韓式雜莓牛角包窩夫($72)🥐 🧇 牛角包窩夫係有別一般窩夫,一反硬身嘅常態,係酥皮式窩夫。表面有肉桂有蜜糖 🍯 味道更突出。果然甜品有另一個胃,都係會食唔停口。溶化朱古力($42)🍫 好有儀式感嘅朱古力,望到已經好養眼,更係夠味嘅朱古力,唔會係普通沖水朱古力粉。士多啤梨紅桑子梳打($42)🍹唔想咁重口味,梳打水係你嘅良朋,士多啤梨和紅桑子酸酸甜甜,
烤牛肉蛋包飯($98)
燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜($162)
韓式炸雞(有骨半份)($118)
韓式雜莓牛角包窩夫($72)
溶化朱古力($42)
士多啤梨紅桑子梳打($42)
🍹唔想咁重口味,梳打水係你嘅良朋,士多啤梨和紅桑子酸酸甜甜,一個字「爽」。