餐厅: Bamboo Thai (屯門市廣場1期)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-04-05 256 浏览
*/一直好想食火山排骨,好想知佢究竟有咩咁吸引🤩今日終於試到😂😂餐廳環境:營造左泰國既感覺🇹🇭啲櫈都好特別,Bamboo Thai 以木和竹作為餐廳裝飾主調,可以體驗泰國既自然氣息😚😚廚師以新派既手法,將傳統泰國菜式重新演繹,帶來不一樣既泰式滋味。而且餐廳好大,入面位置都好多,坐得幾舒服👍🏻👍🏻👍🏻食物方面:🍖沙嗲雞串燒同普通串燒有啲吾同,就咁食有少少甜甜地,幾岩小朋友👧🏻加上沙嗲醬,十分惹味👍🏻👍🏻🧄蒜香炒泰國椰菜苗勁香口勁好食,炒得岩岩好,大人食勁爽口,小朋友或者老人家食就會有啲硬,但蒜香味道勁夾👍🏻👍🏻👍🏻🦴火山排骨招牌菜點都要試下😎😎我哋叫左個小火山排骨,黎到份量多到嘩一聲😂😂三個人食都得😂😂勁濃冬蔭公味道,都好多肉,加上泰式香料,食落少少辣,酸酸甜甜咁,勁惹味😍😍😍堆成火山般的豬頸骨,食完都吾會覺得膩🤪🤪🤪🍚泰式火車頭和牛炒飯炒飯粒粒分明,又香口,而且加上青瓜🥒食落好清新,仲有和牛入口即融😌😌超級好食😋😋😋🥭芒果糯米飯本身食到好飽,但都一定要食翻個甜品🤪佢哋個份量岩岩好,仲有椰絲雪糕,撈埋一齊食吾會好膩👍🏻👍🏻👍🏻🥥新鮮椰青、泰式奶茶必飲椰青,夠多汁,仲有好多椰肉食😚😚😚泰式

餐廳環境:

食物方面:
🍖沙嗲雞串燒

🧄蒜香炒泰國椰菜苗

🦴火山排骨

🍚泰式火車頭和牛炒飯

🥭芒果糯米飯

🥥新鮮椰青、泰式奶茶
必飲椰青,夠多汁,仲有好多椰肉食😚😚😚泰式奶茶夠特別,好香茶味😎😎

Bamboo Thai (屯門市廣場1期) (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3226號舖
  • 火山排骨
  • 泰式火車頭和牛炒飯
2024-02-18 463 浏览
今天在屯門完成工作後,去就近的商場逛逛及吃晚飯,感受一下節日氣氛!餐廳在繁忙時間常滿及排隊需時,又是第一次到訪進餐,從平台上預先訂抬會較方便!進入餐廳就已經聞到食物的香味,所以很期待!既然有泰國勝獅生啤,當然要飲番杯,口感順滑清爽,有着淡雅的酒香!比較喜歡食米紙卷,選了一份芒果牛油果米紙卷。清爽素菜,有着食材的原味道,芒果新鮮再加上甜味剛好,幾開胃。到泰式餐廳大多會點椰青,可以飲椰青水及清空果肉,今日天氣寒冷需要一款熱湯,想着椰子雞湯應該可以暖胃。有淡淡的椰子味及有份量滿足的雞肉和蔬菜,選擇正確!再選多一款常吃的菜式 - 越式生牛肉湯河。是一碗足本的越式生牛肉湯河,基本材料全部都有,幼身河粉,湯底味道適中不太濃,生牛肉軟腍腍,同樣暖胃。雞肉沙爹串燒 ,串燒肉質結質味濃,再添花生粒和沙爹醬汁,好誘人!賣相非常美麗的馬沙文咖喱豬肋骨,飄着淡淡香味,豬肋骨有手掌般長。豬肋骨的肉質軟腍,最美味的是咖喱,輕微香辣兼味道香濃,極致惹味!這道菜式是最後奉上,之前將椰子雞湯和生牛肉湯河的湯都飲完,未能將咖喱清碟,所以購買一個外賣盒將餘下咖喱包起,咖喱實在是很好味!首次到訪的體驗不錯,食客多、食物選擇多
進入餐廳就已經聞到食物的香味,所以很期待!
勝獅生啤 500ML
比較喜歡食米紙卷,選了一份芒果牛油果米紙卷
芒果牛油果米紙卷

到泰式餐廳大多會點椰青,可以飲椰青水及清空果肉,
今日天氣寒冷需要一款熱湯,想着椰子雞湯應該可以暖胃。
椰子雞湯
有淡淡的椰子味及有份量滿足的雞肉和蔬菜,選擇正確!
再選多一款常吃的菜式 - 越式生牛肉湯河
雞肉沙爹串燒
馬沙文咖喱豬肋骨
這道菜式是最後奉上,之前將椰子雞湯和生牛肉湯河的湯都飲完,

首次到訪的體驗不錯,食客多、食物選擇多、醬汁和咖喱的香料十足,香味濃郁,滿足!
2023-12-24
雞肉沙爹串燒
馬沙文咖喱豬肋骨
2天前 0 浏览
母親節太多人,就喺OpenRice落單去拎外賣,點知去到門口見到話外賣自取有九折,問過職員點解OpenRice冇,個位企門口既男職員態度勁差,敲住張枱同我講「因為你唔係親自嚟落單」我問有咩分別,都係外賣啫。職員再解釋因為佢哋冇做電話外賣,唔明白呢個解釋有乜嘢咁合理。其他食肆OpenRice都會照做九折優惠,完全解釋唔到點解佢哋冇做。返到去食外賣超級細份。生菜包啲肉碎加埋半碗都冇。冬陰功每人兩碗仔。蕃茄檬粉仲離譜,成碗得兩隻蝦仔,會唔會細到太過分。味道只係一般。冬陰功飲完好口渴,好多味精。
返到去食外賣超級細份。
生菜包啲肉碎加埋半碗都冇。
冬陰功每人兩碗仔。
蕃茄檬粉仲離譜,成碗得兩隻蝦仔,會唔會細到太過分。
味道只係一般。冬陰功飲完好口渴,好多味精。

外卖自取
2024-04-27 39 浏览
屯門終於有有鑊氣既泰國餐廳,重點推介泰式和牛炒飯!真係🤤!呢間泰國餐廳好有氣氛,裝飾有泰式風味,坐低就似喺泰國食飯嘅感覺!佢嘅飯炒得香口,仲加咗泰式嘅調味料,味道真係獨特!加埋啲鮮嫩多汁嘅和牛肉,一口咬落去,肉汁就噴出黎,真係好juicy!食落去,酸酸辣辣嘅味道同埋微微甜甜嘅滋味,真係好開胃!泰國椰青,真係清爽到爆!而且仲可以食埋椰肉,鮮甜多汁,真係好滋味!椰青絕對能讓你感覺喺泰國度假嘅飲品!飛天炒通菜,馬拉盞味道香辣,同通菜炒埋一齊,食落去,辣辣嘅味道同埋通菜嘅脆口,完美搭配!🥰🥰🥰🥰🥰

2024-04-25
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 泰式火車頭和牛炒飯
  • 泰式飛天通菜
2024-04-21 29 浏览
去屯市shopping 後,見到Bamboo Thai 🇹🇭有High Chair,又有相對多嘅食客,就入去食晚餐🔹沙爹雞串燒🍢雞肉鮮嫩多汁,唔駛加醬都愛不釋手😋配上沙爹醬的味道酸甜辣香,好惹味👍🏻🔹蒜香炒泰國椰菜苗🥬清脆的椰菜苗,用蒜蓉調味清炒,令平時唔鍾意食菜的人都食多幾條🔹泰式大蝦炒金邊粉🍝去泰國餐廳必點,金邊粉炒得好有鑊氣又Q彈;廚師好細心將辣粉、花生碎、芽菜擺喺碟旁,食客可按自己口味調味🔹泰式蛋咖喱炒皇帝大虎蝦🦐以虎蝦、咖喱和蛋結合炒製而成,大大隻的虎蝦好鮮甜香濃的咖喱汁配埋油酥餅就perfect💯🔹芒果糯米飯🥭甜甜的芒果,糯米軟糯香甜,配埋滿滿椰子肉雪糕,為美味的泰菜劃上完美句號🔹飲品🧉九層塔青檸梳打入口清新🍀,適合喜歡酸酸甜甜口味的人泰式系列飲品逄星期五六日有買二送一,當然要歎番杯泰式奶茶🥤

🔹沙爹雞串燒🍢
雞肉鮮嫩多汁,唔駛加醬都愛不釋手😋
配上沙爹醬的味道酸甜辣香,好惹味👍🏻

🔹蒜香炒泰國椰菜苗🥬

🔹泰式大蝦炒金邊粉🍝

🔹泰式蛋咖喱炒皇帝大虎蝦🦐
以虎蝦、咖喱和蛋結合炒製而成,大大隻的虎蝦好鮮甜
香濃的咖喱汁配埋油酥餅就perfect💯

🔹芒果糯米飯🥭

🔹飲品🧉
九層塔青檸梳打入口清新🍀,適合喜歡酸酸甜甜口味的人
泰式系列飲品逄星期五六日有買二送一,當然要歎番杯泰式奶茶🥤
沙爹雞串燒
泰式大蝦炒金邊粉
泰式蛋咖喱炒皇帝大虎蝦
泰式奶茶和九層塔青檸梳打
2024-04-18 31 浏览
今日送咗呀女去屯門市廣場上堂,我哋有少少嘅二人世界時間,喺附近搵間餐廳🍽撐吓枱腳啦,鍾情於泰國菜嘅爸爸就揀咗新派泰國餐廳 Bamboo Thai Bamboo Thai 以木同竹作為餐廳裝飾嘅主調,令客人可以放鬆心情,體驗🇹🇭泰國嘅自然氣息,👩🏻‍🍳廚師亦以新派烹調手法,將傳統泰國菜式重新演繹,帶出不一樣嘅泰式滋味😋🐓椰子雞湯用料好足,雞肉真係超多,而且成個湯酸酸地非常開胃🥬蒜香炒泰國椰菜苗椰菜苗真係好新鮮爽口,蒜香味道仲啱晒一家大細食添🌋主打菜式「火山排骨」堆成好似火山咁嘅豬頸骨,配上泰式香料,口感好有層次,辣味係一層層咁樣出嚟,一問之下發現原來廚師喺煮汁嘅時係無落辣嘅,但蒸熱個汁時會落指天椒同生蒜,令個汁好有層次,食排骨時可以蘸啲汁,辣得黎真係好惹味㗎🚂泰式火車頭和牛炒飯除咗火山排骨之外,我哋最鍾意就係食呢個炒飯,超多和牛粒之餘仲有好多配菜呀,而且仲夠晒鑊氣添🥭芒果糯米飯自家製椰子雪葩,清香嘅椰子味雪葩配上香甜嘅芒果肉加上煙煙韌韌嘅椰汁糯米飯,口感豐富之餘又唔會好膩,仲有種好fresh嘅感覺添🥥椰林飄香冰冰涼涼,好香椰子味,夏日炎炎啱晒🧉新鮮椰青超清甜,勁多椰肉,好滿足呀

🐓椰子雞湯
用料好足,雞肉真係超多,而且成個湯酸酸地非常開胃

🥬蒜香炒泰國椰菜苗
椰菜苗真係好新鮮爽口,蒜香味道仲啱晒一家大細食添

🌋主打菜式「火山排骨」

🚂泰式火車頭和牛炒飯

🥭芒果糯米飯

🥥椰林飄香
冰冰涼涼,好香椰子味,夏日炎炎啱晒

🧉新鮮椰青
超清甜,勁多椰肉,好滿足呀
2024-04-11 45 浏览
餐廳環境Bamboo Thai 以木和竹為主,好有泰國既特色,一入到去坐低好舒服,而且職員好友善👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食物方面叫左沙嗲雞串燒,食落有少少甜,加上沙嗲醬,十分惹味👍🏻👍🏻我一個人都食到6串另外,叫左火山排骨,佢呢度有分大同小,我哋叫左個小,但係黎到都好多,份量兩個人都食唔哂😂😂😂味道又酸又辣,十分開胃🤤甜品叫左芒果糯米飯,份量一個人食岩岩好,有半個芒果,拳頭大小既糯米飯,加上椰絲雪糕,食落好滿足👍🏻👍🏻👍🏻
餐廳環境

食物方面

仲有兩個星期就會喺,一邊搵泰國好去處,一邊見到好多人推介曼谷火車夜市嘅火山排骨,諗起屯門嘅 Bamboo Thai 都有得食,即刻叫埋老公去試,等我哋真係去到泰國再睇下呢個港版正唔正宗先 😋 講到 Bamboo Thai,原來唔少香料同食材都係直接空運自泰國,仲請咗有豐富泰菜經驗嘅泰國師傅 Tanpok Manit 做顧問,所以菜式唔單止啱香港人口味,亦保留咗泰國嘅風味!呢度嘅泰菜比較創新,招牌菜有火山排骨、紅咖喱慢煮原條牛肋骨同泰式蛋咖喱炒皇帝蝦等,賣相打卡able 又精緻 🌴🍊 大蝦清新柚子沙律 $88 柚子好大楷清甜又多汁,加埋鮮蝦同醋再落些少醬油調味,如果食沙律偏好清淡嘅朋友可以要求醬汁分開上。🧄 蒜香炒泰國椰菜苗 $78 椰菜苗新鮮脆口,炒得好有鑊氣但唔油膩,蒜香味濃 #好食!🌋🦴 火山排骨 (小) $158 上枱時已經畀個份量嚇親,雖然只係點左「小」排骨,但其實都夠 3-4 個人開心 Share!排骨用荷蘭豬頸骨慢煮個半鐘頭而成,再加入香茅、南薑、泰國芫荽同青檸葉等,最後淋上特製醬汁,味道似魚露配檸檬汁、芫荽同生蝦汁,咸香味濃,食落啖啖肉。我問過店員如果唔鍾意食芫荽可以點算

大蝦清新柚子沙律
🍊 大蝦清新柚子沙律 $88
🧄 蒜香炒泰國椰菜苗 $78
椰菜苗新鮮脆口,炒得好有鑊氣但唔油膩,蒜香味濃 #好食!
🌋🦴 火山排骨 (小) $158
上枱時已經畀個份量嚇親,雖然只係點左「小」排骨,但其實都夠 3-4 個人開心 Share!排骨用荷蘭豬頸骨慢煮個半鐘頭而成,再加入香茅、南薑、泰國芫荽同青檸葉等,最後淋上特製醬汁,味道似魚露配檸檬汁、芫荽同生蝦汁,咸香味濃,食落啖啖肉。我問過店員如果唔鍾意食芫荽可以點算?佢話都可以要求醬汁分開上,只係 #打卡 冇咁靚囉 😆
🚂 泰式火車頭和牛炒飯 $148
呢個炒飯用咗澳洲 M5 和牛去炒,牛肉份量都幾多,飯炒得粒粒分明。加入芥蘭、洋蔥、小番茄、青瓜等配料,口感豐富。雖然比較濕身,但仍然保留到鑊氣!
🥭 芒果糯米飯 $78
好甜嘅芒果配熱辣辣糯米飯同椰奶,如果有埋紫糯米就更完美!自家制椰子雪葩有驚喜,入面有合桃,側邊仲放咗啲香脆椰絲片,口感同味道都 💯
九層塔青檸梳打、椰來飄香
🥥🍍 九層塔青檸梳打、椰來飄香 $48 / 54
青檸梳打清新解渴,九層塔香氣濃郁!Pina Colada 嘅椰汁同菠蘿味香甜,係夏天嘅味道!呢類沙冰特飲仲有逢星期二買 2 送 1 優惠,好飲又抵飲 👍🏻
题外话/补充资料: Bamboo Thai 嘅店員服務態度好好,餐廳空間又夠大,好啱一家大細嚟開餐。不過平日晚飯時段都可能要等位,所以建議大家記得預早訂位先喇!
大蝦清新柚子沙律
九層塔青檸梳打、椰來飄香
2024-04-10 27 浏览
火山排骨 (大) $228Laeng Saeb (Large)Mountain of Rib Bone好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{這份量真係好多 3個人食都好飽 雖然係排骨 但肉都好多 肉質很腍 很易撕開 醬汁酸酸辣辣 很開胃}椰子雞湯 $72Coconut Chicken Soup好味指數 3/5 🍭🍭🍭{湯料好足 椰子味不明顯 味道像冬陰功 但不辣 $72是一人份量}青咖喱炒大蝦有機糙米飯 $128Green Curry Fried Organic Brown Ricewith Tiger Prawns好味指數 3/5 🍭🍭🍭{份量不算太多 青咖喱味很濃 糙米軟硬度適中 辣度🌶️🌶️2/5 蝦不算大 還算新鮮}香蕉意式雪糕 (2球) $58Banana Gelato 2 Scoops好味指數 3/5 🍭🍭🍭{一份有兩球 香蕉味很香}芒果糯米飯 $78Sticky Rice with Fresh Mangoand Coconut Sorbet好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{芒果新鮮 少少酸 糯米飯配上
火山排骨 (大) $228
Laeng Saeb (Large)
Mountain of Rib Bone

芒果糯米飯 $78
Sticky Rice with Fresh Mango
and Coconut Sorbet
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭
{芒果新鮮 少少酸 糯米飯配上椰汁 煙煙韌韌還有點椰子香不錯 還有椰子雪糕在旁 令整個甜品好滿足}
大份
大份
2024-04-05 45 浏览
今次黎到以木和竹作為餐廳裝飾主調🎋,一入餐廳就好有泰國🇹🇭既自然氣息令人好放鬆心情。 🔹火山排骨🌟必食推介堆成火山般的豬頸骨,配上泰式香料,味道酸甜帶點辛辣🌶️,肉食需求同時亦不會油膩❣️🔸沙嗲雞串燒🐓(5串)每次食泰國菜都一定要嗌串燒❣️今次沙嗲雞串燒沙嗲味好香濃 雞肉又唔會燒到好嚡🔹飛天通菜食肉之餘當然要食返啲菜 通菜火喉炒到岩岩好 又唔會太老 仲要唔會太過辣🌶️🔸泰式大蝦炒金邊粉入味之餘炒得夠乾身 有好多配料(辣椒卄🌶️)仲配埋大蝦簡直一流❣️🔹芒果糯米飯泰國必食甜品❤️‍🔥每次食泰菜都一定要叫🤭糯米飯好香椰汁味 同芒果系絕配🔸椰來飄香🔹泰式奶茶

🔹火山排骨🌟必食推介

🔸沙嗲雞串燒🐓(5串)
每次食泰國菜都一定要嗌串燒❣️今次沙嗲雞串燒

🤭糯米飯好香椰汁味 同芒果系絕配

🔸椰來飄香
🔹泰式奶茶

2024-04-04 26 浏览
光頭經理態度不佳,我哋幾個人叫咗河粉同埋幾碟小食,春卷想叫佢剪一剪,但就放低把剪刀,同我哋講,把剪刀是食蟹用,叫我哋自己剪😅但壓軸服務最差嘅都未出場果個全身黑色衫,束髻的中年女侍應,完全係趕客!首先,老人家唔飲得凍水,叫佢拎暖水比我哋,就黑面,瞪大對眼拎滾水比我哋!冇錯,是出煙的滾水!是不能入口的滾水!之後,我哋想添叫多樣嘢食,叫佢拎個menu 過嚟,佢已心有不悅,而我屋企人不能食太鹹的食物,佢瞪大對眼,話「我哋呢度冇得玩冇咁鹹架喎,樣樣炒菜都鹹㗎喎!」嘩,真係大開眼界,唔講我仲以為我爭佢錢,而家我俾錢,調返轉頭好似係我招呼佢。一句講晒,服務極差,唔怪之得新加坡記者都話,香港飲食業的服務質素極差,原來啲餐廳執笠係有原因。

但壓軸服務最差嘅都未出場

果個全身黑色衫,束髻的中年女侍應,完全係趕客!

是不能入口的滾水!

2024-04-01 50 浏览
今日我地去左屯門市中心搵野食🍽️經過Bamboo Thai時見到呢間餐廳以木和竹為主要裝飾元素,好特別🎋所以入去試下,入到去嘅感覺到係營造出一種自然舒適的氛圍,好似置身於泰國的小巷之中咁🥰🥥椰子雞湯:呢道湯清爽而香濃,椰子的味道搭配著嫩滑的雞肉,仲有泰國香料嘅香味,真係好開胃!🥗飛天通菜:啲通菜炒得恰到好處,脆嫩清甜,配合啲香料同醬汁,味道鮮美,好適合小朋友食。🌋火山排骨(小):火山排骨係我哋最愛嘅一道菜,啲排骨啖啖都係肉,加上酸辣的醬汁,是一道令人難以忘懷的美味。🍤泰式大蝦炒金邊粉:大蝦鮮甜彈牙,金邊粉炒得香口,香氣撲鼻,一口下去,仿佛置身於泰國的街頭小攤。🍚芒果糯米飯:這道芒果糯米飯用上新鮮芒果,糯米飯軟糯香甜,仲有椰奶嘅香氣,食一啖就停唔住。🍹九層塔青檸梳打:呢款飲料清涼解渴,九層塔的香氣與青檸的酸爽完美結合,喝上一口,讓人感受到一股清新的泰國風情。🥥新鮮椰青:椰子水清涼爽口,帶有淡淡的甜味,好解渴。
今日我地去左屯門市中心搵野食🍽️
所以入去試下,入到去嘅感覺到係營造出一種自然舒適的氛圍,
好似置身於泰國的小巷之中咁🥰

🥥新鮮椰青:椰子水清涼爽口,帶有淡淡的甜味,好解渴。
2024-03-25
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-01-07 426 浏览
It's one of the brands under CDG Cafè Deco Group, we are members, we used to have faith in the brands under the group, however, this was out of my expectations, all four dishes were ready within 10 mins after submitting order, their appearance looked fine and nice right❔ But obviously the beef is cooked in advance after taste, they were stirred a bit to heat up before handing over to customers, as they were rough, the mince pock seems fine too, those crunchy sides went together supposed to be crispy but they were hard and stiff. The prawn cakes and veges were the two dishes normal. The most important point I wrote about this review is that I had over 4 times diarrhoea the same evening and the next day, therefore I was extremely disappointed about their food preparation practice, least to talk about their charges are not valuable and kept reminding customers your dining time is ONLY 90 minutes.

I mean the experience I had in China, is far more valuable than in HK, great food(is not that kind of ready to heat up) with valuable price(similar or even higher standard cuisine), nice environment and considerate services, if restaurants like this class in HK still operate this way, catering industry will collapse very soon❕
2024-01-06
2023-12-27 380 浏览
食物很好,惟排骨有小小雪味,其他都很好,服務態度好!我們不吃辣的,他們都細心為我們走辣,服務態度真係有心❤️👍👏如果我約朋友食飯都會考慮去這間食物館,而且坐位都好舒服👏👍💪🎉🎊
🎉🎊
📝近年趨勢是泰國餐廳年輕化 新派泰菜越來越受歡迎 鍾意食泰菜🌶️嘅朋友相信對「BAMBOO THAI」🏝️都唔會陌生經過都會被招牌菜‘’🌋火山排骨吸引‘’🌋火山排骨一定係必食 賣相搶眼細份$158 有三大件 兩個人食夠晒排骨炆至軟腍唔乾柴 淋上泰式酸辣汁 配上蒜 辣椒 芫荽 青檸調成 酸辣惹味🍚招牌蟹肉臘腸炒飯$138火候十足泰國香米炒至粒粒分明 蟹肉同臘腸呢個配搭又幾對味加埋青檸汁味道層次分明🥢飛天通菜$78鑊氣足 食落清脆 香辣惹味🥭芒果糯米飯$78雖然材料簡單 卻係泰國傳統國民美食由芒果 糯米&椰奶 加上雪葩組成香甜芒果及濃醇椰奶再加上Q彈嘅糯米 甜甜鹹鹹好滋味🚩BAMBOO THAI📍屯門市廣場1期3226號舖 #屯門美食📌水準一直保持良好 價格親民抵食 推薦
📝近年趨勢是泰國餐廳年輕化 新派泰菜越來越受歡迎
經過都會被招牌菜‘’🌋火山排骨吸引‘’