2022-04-08 1194 浏览
😋 無論係堂食定係外賣都要等好耐啊 今次小編去左買外賣 等左差唔多一個鐘(灣仔店) 終於比我買到傳說中既egg tart同埋....egg tart 小編淨係中意食蛋撻🧁🥧 (點解可以冇蛋撻emj) 咁岩買完外賣之後堂食都有位所以入左去食啱啱買到嘅蛋撻🙈一場黎到 除左蛋遠近馳名既蛋撻之外,小編都買左其他野食,一齊睇吓啦😎🎀 Egg Tart $12排到我哋嗰陣岩岩賣晒,要等下一輪都係最後一輪(5:30pm) 😟 如果預訂既話唔可以單買一個 要6個起 所以一次過要買6個🥸 都冇辦法啦 真係好想試下傳說中既eggtart😋呢個蛋撻真係唔錯㗎 啱啱熱辣辣出爐嘅時候係溫溫地🍮 唔知你地見唔見到係好厚既餡😍蛋香係好濃同埋食落好滑😋蛋撻皮就酥脆👍🏻 eggtart係好推薦買!!🎀 Plain Scone $18我覺得呢個scone就冇乜特別 太實 可能係拎到返屋企凍唒😟😟🎀 Matcha Doughnut $38 好甜啊🤣 不過好重抹茶🍵味同埋睇相都知好足料😍 不過食唒成個都幾heavy 下 中意食冬甩🍩同埋抹茶野嘅朋友可以試下🙈呢啲🥐🥨都冇買到 因為賣唒啦 唯有等下次少人啲既時候再黎試下啦🥰

🎀 Egg Tart $12

🎀 Plain Scone $18
🎀 Matcha Doughnut $38

2022-04-05 1321 浏览
人氣麵包店Bakehouse繼續阿妹又出巡,買好西比我食!😋😋😋Sourdough Egg Tart $12(7/10)呢個蛋撻就算唔係即場出爐熱食都好好味,蛋撻皮薄酥脆,食落去唔會滿口油,蛋味濃郁,焦糖味突出,又唔會好甜,非常好食!抹茶doughnut $38(5/10)整個冬甩我覺得太少糖粉喺出面,硬咗少少,而且抹茶cream太少,唔係好食到抹茶味,個人覺得好一般!個人口味總評分:6/10地址:灣仔大王東街14號地舖
人氣麵包店Bakehouse

繼續阿妹又出巡,買好西比我食!😋😋😋

Sourdough Egg Tart $12(7/10)

抹茶doughnut $38(5/10)

個人口味總評分:6/10

地址:灣仔大王東街14號地舖
  • Sourdough Egg Tart
2022-04-03 1302 浏览
星期日特登出起過海 都係為左bakehouse個早餐早啲去唔駛排隊 坐高櫈直入都得添啊可能疫情大家習慣左外賣 反而外賣排得幾長照舊一定要叫brioche french toast今次試下mushroom toast等左唔係好耐就有飲有食Flat white同matcha latte拉花都係一樣都幾靚嘅不過呢其實佢杯野好快凍畢竟上枱個時已經唔係好熱可能食到一半飲已經凍哂又無得reheat😂唔知會唔會考慮問下客人想幾時上野飲熱咖啡變凍咖啡 恕我直言 真係唔多想飲講返野食Brioche French toast一如既往禁好食😋好啦我偏心但係真係好正唔知有無記錯 以前好似有syrup?!不過無都好 其實已經夠甜同行友人覺得有少少太甜添上面pat cream酸酸地好中和到個甜味對我黎講啱啱好個包又係好好食唔好諗佢用左幾多牛油!食左先算!次次食完都好有衝動返屋企自製個brioche但係 牛油用量真係😂之前幾次都無試個mushroom toast終於食到個sourdough啦上面勁足料 真係滿瀉水煮蛋一切開個畫面又係令人好滿足雜菇同波菜唔係好feel到有調味但都ok嘅 唔好食太咸啊嘛流心蛋勁治癒 點
星期日特登出起過海 都係為左bakehouse個早餐

講返野食
Brioche French toast
一如既往禁好食😋
好啦我偏心但係真係好正

唔知有無記錯 以前好似有syrup?!
不過無都好 其實已經夠甜
同行友人覺得有少少太甜添
上面pat cream酸酸地好中和到個甜味
對我黎講啱啱好
個包又係好好食
唔好諗佢用左幾多牛油!食左先算!

次次食完都好有衝動返屋企自製個brioche

食服務!
落單已經好細心問要唔要比多隻碟share野食
斟水收碟亦好主動
2022-04-03
$150 (早餐)
  • Brioche  French  Toast
2022-04-02 707 浏览
之前朋友請我食過一次蛋撻 念念不忘 決定黎到灣仔分店 買多次返去分享比屋企人諗住閒日黎買會小啲人 點不知都係大排長龍大概排左十五分鐘就有得買啦揀咗四款包加蛋撻 個人最喜歡ham & cheese croissant 牛角包好脆 加上火腿芝士咸香 好正既配搭第二喜愛係beef pie & cheese danish Cheese danish 外層好脆 內裡好多芝士 都幾唔錯 Beef pie 超大份 內裡超多肉 份量好足Mushroom quiche因為試左其他 相對呢個味道偏淡最後一定講係蛋撻 唔係每次黎到買到 今次比我買到好開心 酸酸甜甜 好好味 水準依然👍🏻👍🏻👍🏻
之前朋友請我食過一次蛋撻 念念不忘

最後一定講係蛋撻 唔係每次黎到買到
今次比我買到好開心
酸酸甜甜 好好味 水準依然👍🏻👍🏻👍🏻
2022-04-01
15 分钟 (外卖自取)
2022-03-30 756 浏览
-//位於中環每日新鮮出爐麵包🥯勁多人排隊以開放式餅房 可以見到師傅人手製造嘅過程聽講牛角包仲係人氣之選🥐好快就賣哂架啦今次就買咗半打蛋撻~開心share埋俾朋友📍Egg Tart $12@1蛋撻係香港嘅 地道美食🇭🇰大人細路都啱食以呢款酥皮蛋撻 火候掌握得幾好💛呈金黃色真係名不虛傳 蛋味勁香🥚仲有個蛋漿都好滑甜度啱啱好,有時見到新鮮出爐 熱辣辣🔥好多人都半打一打買😂一盤蛋撻勁快就掃哂#灣仔美食 #餐廳推介不設加一服務費抵食程度:🌝🌝🌝🌑🌑📍Bakehouse (中環)中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖

//位於中環每日新鮮出爐麵包🥯勁多人排隊
以開放式餅房 可以見到師傅人手製造嘅過程
聽講牛角包仲係人氣之選🥐好快就賣哂架啦
今次就買咗半打蛋撻~開心share埋俾朋友

📍Egg Tart $12@1

蛋撻係香港嘅 地道美食🇭🇰大人細路都啱食
以呢款酥皮蛋撻 火候掌握得幾好💛呈金黃色
真係名不虛傳 蛋味勁香🥚仲有個蛋漿都好滑
甜度啱啱好,有時見到新鮮出爐 熱辣辣🔥
好多人都半打一打買😂一盤蛋撻勁快就掃哂

#灣仔美食
#餐廳推介
不設加一服務費

抵食程度:🌝🌝🌝🌑🌑

📍Bakehouse (中環)
中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
2022-03-27 805 浏览
Tea time 🫖 葡撻但香味好濃,酥皮比較厚,但係都好酥脆,感覺上好足料😋不過,食完一個當下午茶已經好夠,最好配合紅茶一齊飲,一齊食。👍🏻推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):7⭐️服務(10⭐️滿):7⭐️地點(10⭐️滿):7⭐️地址:灣仔大王東街14號地舖
Tea time 🫖 葡撻
但香味好濃,酥皮比較厚,但係都好酥脆,感覺上好足料😋

推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻
地點(10⭐️滿):7⭐️

[Bakehouse (灣仔)]
地址:灣仔大王東街14號地舖
2022-03-24 855 浏览
去灣仔整d文件,醒起附近有間bakehouse, 我之前係未食過,只係聽身邊d人話好好食,位置都幾隱蔽,出奇地早上11點左右冇人排隊,我即刻order 左一盒6個 加2個牛角包同撻,埋單當然貴,但又真係幾好食,葡撻係食完一件會想再食多半件,好滑 ,濃香吉士味,我鍾意!牛角包同撻我覺得就普通中上咁啦,下次經過又買葡撻,但就唔會突登去買
2022-03-21 1094 浏览
佢呢間麵包舖終於開咗分店👍🏼但佢嘅堂食依然都係喺灣仔。。幾年前都已經去過一次。。都排左好耐隊。。今次我都提早左去。。都係勁多人排隊。。水準都係無變過。。呢度嘅ᔕᑕOᑎE永遠都無令我失望😁😁我地4個女仔無諗過叫到成枱都係。。仲要叫左勁多包。。好在食得晒👍🏼👍🏼..🍄ᗰᑌᔕᕼᖇOOᗰ TOᗩᔕT🥪ᑕᑌᗷᗩᑎO🍟ᔕᗯEET ᑭOTᗩTO ᖴᖇIEᔕ🍰ᑕOᑕOᑎᑌT ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE🥚EGG TᗩᖇT🫓ᑭᒪᗩIᑎ ᔕᑕOᑎE🫓ᑕᕼEEᔕE OᑎIOᑎ ᔕᑕOᑎE🍩ᑕᕼOᑕOᒪᗩTE ᗪOᑌGᕼᑎᑌT🍓ᔕTᖇᗩᗯᗷEᖇᖇY ᗪᗩᑎIᔕᕼ🍪ᑭEᗩᑎᑌT ᗷᑌTTEᖇ ᑕOOKIE..📍 Bakehouse (灣仔)灣仔大王東街14號地舖..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcof
佢呢間麵包舖終於開咗分店👍🏼
但佢嘅堂食依然都係喺灣仔。。
幾年前都已經去過一次。。都排左好耐隊。。
今次我都提早左去。。都係勁多人排隊。。
水準都係無變過。。
呢度嘅ᔕᑕOᑎE永遠都無令我失望😁😁
我地4個女仔無諗過叫到成枱都係。。
仲要叫左勁多包。。好在食得晒👍🏼👍🏼
🥪ᑕᑌᗷᗩᑎO
🍟ᔕᗯEET ᑭOTᗩTO ᖴᖇIEᔕ
🥚EGG TᗩᖇT
🫓ᑭᒪᗩIᑎ ᔕᑕOᑎE
🫓ᑕᕼEEᔕE OᑎIOᑎ ᔕᑕOᑎE
🍩ᑕᕼOᑕOᒪᗩTE ᗪOᑌGᕼᑎᑌT
🍓ᔕTᖇᗩᗯᗷEᖇᖇY ᗪᗩᑎIᔕᕼ
🍪ᑭEᗩᑎᑌT ᗷᑌTTEᖇ ᑕOOKIE
📍 Bakehouse (灣仔)
灣仔大王東街14號地舖
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#bakehouse#bakehousehk#wanchai#wanchaifood#wanchaicafe#wanchairestaurant#sourdougheggtart#eggtart#alldaybreakfast
🫓ᑭᒪᗩIᑎ ᔕᑕOᑎE 🫓ᑕᕼEEᔕE OᑎIOᑎ ᔕᑕOᑎE 🍩ᑕᕼOᑕOᒪᗩTE ᗪOᑌGᕼᑎᑌT
🥪ᑕᑌᗷᗩᑎO 🍟ᔕᗯEET ᑭOTᗩTO ᖴᖇIEᔕ
🥪ᑕᑌᗷᗩᑎO 🍟ᔕᗯEET ᑭOTᗩTO ᖴᖇIEᔕ
🍰ᑕOᑕOᑎᑌT ᑕᕼEEᔕEᑕᗩKE
失望!! 我地好開心同兩個女排隊,排咗15分鐘左右,成功買到半打egg tarts, two cookies, few croissants 拎走。突然,人有三急,三歲細女想借洗手間,唯有擔粗粗問收銀姐姐,小朋友想去洗手間,竟然唔俾🥺撇除當時收銀姐姐嘅態度,唔肯借廁所俾小朋友,蛋撻外脆內滑,香濃蛋味,我同兩個女連食三個,食過返尋味😂 croissants 就麻麻地,唔係鬆軟香脆個隻croissant, 比較實,下次只會買蛋撻😂

2022-03-06 1464 浏览
超人氣麵包鋪‼️大排長龍‼️​如要外賣請注意💢​幾個字路程已經唔熱,最好叮下先食♨️​​✨Sourdough egg tart $12​招牌蛋撻😍 蛋係幾滑,皮都幾脆,略嫌偏甜​葡萄牙嘅Pastéis de Belém一定係排第一🥰​而第二就係澳門嘅安德魯餅店🥰​賣得咁貴佢又未去到咁好食🤣​​✨Croissant $20​牛角包嘅牛油味好重👍​口感就正常水準,冇乜驚喜​​✨Ham & cheese croissant $38​加咗火腿同芝士嘅牛角包一定要叮熱嚟食🤦🏻‍♀️​無就咁一個牛角包咁單調,味道再豐富啲👍​​味道👅👅👅​抵食🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉​(最高分x5)​
超人氣麵包鋪‼️大排長龍‼️​
如要外賣請注意💢​
幾個字路程已經唔熱,最好叮下先食♨️​

✨Sourdough egg tart $12​
招牌蛋撻😍 蛋係幾滑,皮都幾脆,略嫌偏甜​
葡萄牙嘅Pastéis de Belém一定係排第一🥰​
而第二就係澳門嘅安德魯餅店🥰​
賣得咁貴佢又未去到咁好食🤣​

✨Croissant $20​
牛角包嘅牛油味好重👍​
口感就正常水準,冇乜驚喜​

✨Ham & cheese croissant $38​
加咗火腿同芝士嘅牛角包一定要叮熱嚟食🤦🏻‍♀️​
無就咁一個牛角包咁單調,味道再豐富啲👍​

味道👅👅👅​
抵食🤑🤑​
環璄⭐️⭐️⭐️​
服務👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
2022-03-06 1234 浏览
🍽 Bakehouse 📍地址: 灣仔大王東街14號地舖💰只供參考💰人均$100-$200😋前四季大廚開既餐廳 果然名不虛傳🤓好食!Lunch menu 好正 有得揀main+dessert or main+ soup 如果揀main+soup+dessert 就會貴少少 我就叫左main+dessertCubano 手撕豬漢堡 出色 多汁 好juicy 配菜雖然有紫色個隻菜但食落又幾夾 好有味 同埋手撕豬食得出一絲一絲既感覺 好過癮Dessert coconut cheesecake 驚為天人 本身以為係好怪 但原來咁好食 不過食幾啖就有少少濟 太足料 哈哈🤧太出名次次去親都要排隊 同埋人多既關係 上菜有少少慢 好味指數: 5/5性價比: 5/5環境: 4/5 有上下兩層 英倫feel
🍽 Bakehouse

📍地址: 灣仔大王東街14號地舖

💰只供參考
💰人均$100-$200

😋
前四季大廚開既餐廳 果然名不虛傳🤓好食!

我就叫左main+dessert

🤧
太出名次次去親都要排隊 同埋人多既關係 上菜有少少慢
好味指數: 5/5
性價比: 5/5
環境: 4/5 有上下兩層 英倫feel

一直都見到大家推介ʙᴀᴋᴇʜᴏᴜsᴇ既酸種蛋撻好好味,之前試過想排尖沙咀分店條隊,但排排下話蛋撻賣晒🥲🥲 人就係咁…. 「越得唔到,就越想要」所以今次去開灣仔店,點都要買到先得😤 去到見到條隊都幾長下,心諗:唔會又話賣哂丫麻? 好彩最後排左20mins都無,就可以入內order喇🥳鎖定買6件蛋撻✨ 返到屋企已經凍左(如果整返熱辣辣食,應該更好味🤤)外表金黃似葡撻,外面酥皮食落鬆化香脆,唔會成手油👍🏻 內裡蛋漿蛋味重,帶焦糖香甜,好似食緊🍮🍮 我一口氣食左2個🙊 真係邪惡得來又好正❣️ 其實今次見到入面除左蛋撻,其他🥖🥨🥐🍪多好正好吸引,下次經過又要買黎試下先!

2022-02-13
20 分钟 (外卖自取)
下午茶
  • Sourdough Egg Tart
( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝙱𝚊𝚔𝚎𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎 - 麵包店❝ 酸種蛋撻出爐注意⚠️西式紅磚麵包店 ❞✿ 蛋撻 $12每次都必買嘅招牌蛋撻用sourdough整嘅皮夠酥脆亦不會油膩足料蛋餡蛋味香濃 口感滑溜焦焦哋非常美味可口😋╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/ ‴∗ 𖤘◦″ 𖤣 Bakehouse (灣仔)灣仔大王東街14號地舖✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿#灣仔美食 #灣仔好去處 #蛋撻 #香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先 #whenshebiteshk #hkcafe #cafehopping #bakehouse #wanchaifood #wanchaicafe #hkfood #hkdinning #hkfoodie #nofoodnolife#hongkongfood #hongkongfoodies #instafood #goodfoodgoodmood #nomnom #getinmybelly #eatinhk #foodwanderer
( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝙱𝚊𝚔𝚎𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎 - 麵包店

用sourdough整嘅皮夠酥脆亦不會油膩
足料蛋餡蛋味香濃 口感滑溜
焦焦哋非常美味可口😋

╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 

‴∗ 𖤘◦″ 𖤣 Bakehouse (灣仔)
灣仔大王東街14號地舖

2022-02-18 941 浏览
經過好多次買就第一次三點幾去到 排左一分鐘 話要半打葡撻 佢話要4:30先有 正當我行開諗 居然聽到後面果個人好似買到 跟著我即刻問翻佢係咪有 佢先比我 ==之前見個朋友特登過海去買話好好食我就覺得ok😂無咁誇張,啊媽同舅母話太甜😂不過我舅父話好好食😌有家人喜歡就好~
經過好多次
買就第一次

之前見個朋友特登過海去買話好好食

我就覺得ok😂無咁誇張,啊媽同舅母話太甜😂

不過我舅父話好好食😌有家人喜歡就好~
葡撻
葡撻
1K
2022-02-18 1296 浏览
聞名不如見面,今次帶埋媽咪嚟買包,之前家姐買過蛋撻比我試,所以今次試其他包,星期五大約4點,已經唔見有蛋撻,所以想試嘅人真係要爬文睇出爐時間,不過大家排還排,記住唔好阻人門口做生意呀!🍴Vanilla Doughnut $38⭐️⭐️⭐️⭐️呢個冬甩無乜見有評語,但媽咪鍾意食cream所以買個雲尼拿味,呢個冬甩較”Dough Bros”果個好味,口感超軟熟,個cream又香又細滑,一切開就爆醬,估唔到咁有驚喜。🍴Croissant $20⭐️⭐️聽聞呢度嘅牛角包都幾出名,所以買咗個原味試,但我覺得佢焗得燶咗啲,口感變得太死脆,雖然富牛油香,但呢個口感我唔太鍾意。🍴Cinnamon Roll $30⭐️阿sir最鍾意食肉桂卷,買個孝敬佢,佢一路食一路講「下次唔好再買!甜到爆呀!⋯⋯不停重複又重複」,而且肉桂味又唔夠香,唔好食!三人共消費:$88

🍴Vanilla Doughnut $38⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴Croissant $20⭐️⭐️

🍴Cinnamon Roll $30⭐️

三人共消費:$88
2022-01-28
5 分钟 (外卖自取)