2017-12-03 182 浏览
有一天食飯經過鵝頸橋時,發現在這棟商業大廈裏原來是有餐廳的!而且是2間!日式火鍋在尖沙咀分店吃過了,看到另一間西餐廳好像不錯,便決定這天午膳來吃。有午市套餐就相對上抵食!有沙律和餐湯,沙律菜都十分新鮮,而蕃茄湯極濃而且杰身,不錯。拿坡里辣味狂水煮綜合海鮮 $108水煮海鮮原來廷好吃的呢!蕃茄味濃之餘,又有大量海鮮。包括青口、蝦、蜆、魷魚、等等。海鮮配合番茄湯底也挺不錯呢!夠鮮味之餘又不會有海鮮的腥味。旁邊有一小塊麵包,質感煙韌有咬口,沾上蕃茄醬汁是十分好吃呢!綜合海鮮野菇Pizza $78至於Pizza ,麵包的質感很煙韌。餅底像是自己製造的,很有麵包發酵的味道。Pizza上的餡料也有大量海鮮和芝士。還有一些火箭菜在上面,使整個Pizza不會很油膩,不禁吃多幾塊。整體十分不錯,有機會再來試一試晚餐。

有午市套餐就相對上抵食!

拿坡里辣味狂水煮綜合海鮮 $108
水煮海鮮原來廷好吃的呢!
蕃茄味濃之餘,又有大量海鮮。包括青口、蝦、蜆、魷魚、等等。
海鮮配合番茄湯底也挺不錯呢!夠鮮味之餘又不會有海鮮的腥味。

綜合海鮮野菇Pizza $78
至於Pizza ,麵包的質感很煙韌。
餅底像是自己製造的,很有麵包發酵的味道。

整體十分不錯,有機會再來試一試晚餐。
2017-11-28 184 浏览
一個下午,約了朋友到銅鑼灣用餐,位置相當方便,就算朋友很少到銅鑼灣都很容易找到餐廳。餐廳裝修簡單,而且令人輕鬆休閒的感覺,很適合三五知己聚一聚。午餐時間有很多套餐款式可選,我和朋友各點了一個套餐。先有餐湯、沙律。我特別喜歡沙律個汁醬,蛋黃醬帶點酸甜味,令人很開胃。朋友很喜歡這個Pizza,烤焗得剛剛好,批皮外脆內軟,而且有濃濃芝士,再配蛋汁,是最佳配搭。還有專人為你切Pizza分件。另外,還選了一個貓耳粉,香濃的牛肝菌汁,配有不同款式雜菌,不油不膩,吃完Pizza後正好份量味道都恰到好處。

午餐時間有很多套餐款式可選,我和朋友各點了一個套餐。

2017-11-26 184 浏览
是日約了大學同學嘆一個休閒午餐餐廳位於銅鑼灣2000年廣場內,銅鑼灣地鐵站A出口站出再步行十多分鍾必到。餐廳的裝潢比較幽暗(絕對的外國風無疑~),當日食客不多,很有包場的感覺哈哈我們點算了兩個set lunch。重口味拉絲之選:烤忌廉蛋黃煙肉義大利飯($78)****濃郁的芝士鋪上飯面奉上,飯粒較為淋身。煙肉切成一粒粒,咬落超嚼口。但因為芝士與煙肉既濃郁,稍微蓋過蛋黃味。清新之選:拿玻里辣味狂水煮綜合海鮮活($108)****原先以為自己是點了pizza,上碟時還呆了一會。原來餐牌寫的是pazza,我也搞不清這是什麼麵包,沒有法國麵包乾爭爭的口感,麵粉之間的空氣好少,所以吃落超煙韌,而且飽腹感好高!建議沾汁進食。醬汁我覺得比較偏向莎莎醬的味道,有蕃茄帶出微酸的味道,亦有青椒帶出微辣的味道。另外每一個套餐都有跟凱撒沙律及餐廳。這次的餐廳是蕃茄湯,蕃茄溶超多,稍微令個湯有點酸了。
是日約了大學同學嘆一個休閒午餐

我們點算了兩個set lunch。

重口味拉絲之選:烤忌廉蛋黃煙肉義大利飯($78)****
濃郁的芝士鋪上飯面奉上,飯粒較為淋身。

清新之選:拿玻里辣味狂水煮綜合海鮮活($108)****
原先以為自己是點了pizza,上碟時還呆了一會。

另外每一個套餐都有跟凱撒沙律及餐廳。
這次的餐廳是蕃茄湯,蕃茄溶超多,稍微令個湯有點酸了。
2017-11-15
2017-11-25 179 浏览
氣氛不俗, 我們訂了二人枱, 來到是卡位, 還要是大卡位, 可以坐4至5人, 梳化很闊落。前菜叫了意式小點麵包, 用番茄和酸菜, 酸味夠, 很開胃。再叫了西西里番茄冷麵, 雖然與前菜有些重覆, 但都覺得頗不錯。最後叫了煙三文魚pizza, 餅底烤得很脆, 煙三文魚份量很足, 味道很好。餐飲叫了比利時啤酒, 酒精濃度不高, 易入口, 但有點貴, 68元一瓶。埋單計都是550元, 如果不算兩飲餐飲, 都只是4百幾元, 在銅鑼灣算是很抵食。下次可以再來。

前菜叫了意式小點麵包, 用番茄和酸菜, 酸味夠, 很開胃。

下次可以再來。
2017-11-21 227 浏览
第一次黎二千年廣場,原來呢到都幾多野食,今次就揀左間意大利菜,環境幾寧靜舒服,啱晒三五知己傾下計。辣味蕃茄鑲蛋佐特製麵包($108),醬汁辣辣地幾惹味,而且焗完個蛋仲係流心,仲加左芝士味道夠哂香濃,佢地既麵包都做得好出色,係自家焗製,食落又香又鬆軟。鮮蝦野菇意大利飯($178),用羅勒煮成醬汁味道清新,意大利飯粒粒分明口感帶硬身,上面仲有芝士碎、蕃茄、松子仁增添口感,仲有兩隻香煎大蝦,肉質爽口彈牙。芝士南瓜雞肉薄餅($168),由於太多款式都唔知試邊樣好,問左經理有咩好介紹,佢就推薦左呢款係餐牌未有既special pizza,平時多數食都係茄醬底,今次呢個用南瓜蓉估唔到又出奇地好食,南瓜蓉香甜加埋鹹香惹味既芝士雞肉好配合,而且個批底都做得好好,薄得黎咬落鬆脆,雖然等既時間要比較耐,但係絕對值得!因為佢地既pizza除左係即叫即焗之外,仲係用傳統炭爐焗架,所以食落特別唔同,有一陣炭燒既香氣。

2017-11-16 176 浏览
今日去左銅鑼灣睇醫生,之後決定去銅鑼灣食lunch。附近有間特色意大利餐廳,台灣式的意大利菜夠哂有意思。中午有多款套餐,款款都好吸引,仲包埋沙律餐湯和飲品。淡淡的芝士香加上爽脆沙律,清新開胃,最鐘意食新鮮沙律菜。蕃茄濃湯。濃濃茄香味道酸甜,蕃茄蓉非常足料。主菜叫左carbonara意大利飯。焗得非常濃香既意大利飯,芝士份量極多,芝士拉絲味道夠哂濃郁,煙肉方粒味道咸香,飯粒吸哂醬汁,非常滋味。最後叫左熱檸水減低飽濟感。
中午有多款套餐,款款都好吸引,仲包埋沙律餐湯和飲品。
淡淡的芝士香加上爽脆沙律,清新開胃,最鐘意食新鮮沙律菜。
蕃茄濃湯。
濃濃茄香味道酸甜,蕃茄蓉非常足料。
主菜叫左carbonara意大利飯。
最後叫左熱檸水減低飽濟感。
2017-11-15 219 浏览
二千年廣場?聽起來很陌生,但每到銅鑼灣跟它擦身而過應該不下百次了!在朋友建議下,我們決定選了其中一間餐廳食lunch~ Babbo Trattoria 是一間意菜餐廳,門外放置了枱櫈,應該是讓等候入座的客人坐的,感覺很貼心!店內裝修vintage,座位闊落。 午餐有8款菜色供選擇,類型頗為多樣化,價格亦相當相宜只需$78至$108就有前菜﹑主菜及飲品。我們點了Pizza Pizza Taleggio及牛肝菌鮮蝦貓耳麵忌廉磨菇湯超!多!磨!菇!原本對跟餐湯期望不高,但它無論熱度或濃稠度,以至材料的份量都令小妹眼前一亮海撒沙律 大吃大喝前要吃個清清地的沙律~Pizza Pizza Taleggio店員親自幫忙切pizza,中間的蛋黃頓時溢出~ 蛋黃實在令整個pizza的口感和層次提升牛肝菌鮮蝦貓耳麵 點這道菜純粹出於對"貓耳麵"的好奇~ 原來貓耳麵與貝殼粉有點似,但厚身一點,細看真的挺像貓耳🐱配以醬汁及蒜泥,好惹味!最後以一杯熱朱古力作結

店內裝修vintage,座位闊落。

忌廉磨菇湯

海撒沙律
大吃大喝前要吃個清清地的沙律~

Pizza Pizza Taleggio

牛肝菌鮮蝦貓耳麵

最後以一杯熱朱古力作結
2017-11-12 131 浏览
今日放大假出來铜鑼灣悠悠.閒閒咁、於是搵朋友食個靚午餐朋友可绍左共Babbo、位置喺Time Sqaare附近都幾就脚、唔錯!食物藚精美、多款午餐選擇; 沙律菜卜卜脆好新鲜、醬汁調味好请爽!蘑菇忌廉湯味道濃郁、好多蘑菇好Creamy !拿波里辣味水煮海鲜 $ 108醬计調味出色而伴碟嘅大麵包煙韌得來好香脆、點上醬汁真係奇味無窮 !什菌貓耳朵 $78一小塊一小塊嘅意大利粉好似貓耳、好有趣!上面都舖滿香濃什菌计!餃子pizza $ 78餃子嘅味道同pizza差不多、只是將餡料包住變成大餃子、賣相特別 !最後飲埋杯㗎啡Prefec t!午市已過客比較少我地邊飲住㗎啡邊傾偈、待應服務態度依然咁好!令我地留下幾,好嘅印象 !
沙律菜卜卜脆好新鲜、醬汁調味好请爽!

蘑菇忌廉湯味道濃郁、好多蘑菇好Creamy !

拿波里辣味水煮海鲜 $ 108

什菌貓耳朵 $78

餃子pizza $ 78

最後飲埋杯㗎啡Prefec t!

2017-10-27
午餐
2017-11-12 122 浏览
Had lunch there several times already. They have various dishes in their lunch menu which includes a soup, salad and drink.The lunch menu always has some pasta, rice, pizza and other dishes.Last time I chose a salmon steak on grilled bell peppers and potatoes.Usually not too crowded and never had to queue up for a table.

2017-11-07
2017-11-11 243 浏览
生日前一天才決定試這餐廳, 訂位才發現晚餐分兩個時段, 6:00p.m. 一定趕不及, 於是唯有訂8:30p.m!  其實8:30p.m才吃晚餐對我們來說是很遲, 還要帶著小孩子一起, 在銅鑼灣餓著肚子行街等食飯, 要不是openrice的好評, 真的想中途改去其他餐廳! 我們準時到達餐廳, 見到只有三數枱人, 很多吉枱, 心裡帶點不滿, 這麼多位為什麼要等到8:30p.m.? 訂位時餐廳應該叫我們可以早點來吧! 一本尤如結婚相簿段又厚又重的餐牌, 設計上有點特別!  點了兩個前菜,  凱撒沙律配煙燻三文魚及窯烤蒜味蘑菇鮮蜆盅, 前菜的份量尤如主菜般大, 沙律中的芝士是上枱才由士應鮮磨的, 份量很多, 味道不錯; 而蜆盅的蜆肉很嫩, 雜菌很多, 用上蒜泥及香草, 味道很濃, 配上三件法包, 吃完這兩個前菜已有半飽! 生日飯食豪啲, 因此選了美國窯烤牛小排($378), 牛小排的賣相很好及烤的程度剛剛好, 質地不錯, 但牛味略為不夠香。平時我最愛火箭菜, 但這裡配的火箭菜有很多蟲蛀的小孔, 即使我安慰自己說是有機的, 但以$378的價錢實在應該連配菜都要有高水準, 我一邊吃一邊擔心吃到蟲

一本尤如結婚相簿段又厚又重的餐牌, 設計上有點特別!

生日飯食豪啲, 因此選了美國窯烤牛小排($378), 牛小排的賣相很好及烤的程度剛剛好, 質地不錯, 但牛味略為不夠香。平時我最愛火箭菜, 但這裡配的火箭菜有很多蟲蛀的小孔, 即使我安慰自己說是有機的, 但以$378的價錢實在應該連配菜都要有高水準, 我一邊吃一邊擔心吃到蟲, 因此也就停下手!

最後來一客四季pizza, 有齊四款口味! 這pizza的皮頗好吃, 但餡料不算多, 一次過試齊四款pizza的味道, 也是不錯的選擇!
2017-11-03
庆祝纪念
生日
2017-11-08 108 浏览
[舒服午餐享受]在銅鑼灣要搵安靜舒服的地方食飯,確實有點難,但今日友人帶我去黎這間食lunch,確實有驚喜二千年廣場樓下門口已經有水牌,唔怕會錯過一上到去,門口的昏黃复古燈已經很有氣氛。坐底後,環視四周,在鬧市中,也有安靜的環境舒服餐牌很有心思,選擇也算多午餐食尼間,都幾享受前菜點了意式麵包小點,上面係蕃茄同酸瓜,酸酸地,食落都幾開胃。另外都有橄欖油同醋,配搭得滋味知道這間餐廳的pizza是用傳統炭爐烤,所以特地叫了一個,食落不但有炭火香味,而且人手慢慢烤的過程,很考技巧和火喉控制有少辣,但拉絲芝士,加分可以夠4人食,絕對滿足意粉軟硬度岩好,不會太乾身,多汁蝦新鮮配搭埋汁,真系無得彈走的時候,見到廁櫃有不少甜品,下次食生日飯或聚餐可以選尼間再黎
[舒服午餐享受]

二千年廣場樓下門口已經有水牌,唔怕會錯過

一上到去,門口的昏黃复古燈已經很有氣氛。

坐底後,環視四周,在鬧市中,也有安靜的環境
舒服

餐牌很有心思,選擇也算多

午餐食尼間,都幾享受

Bruschetta

Pizza  Camberi  picante

的過程,很考技巧和火喉控制

有少辣,但拉絲芝士,加分
可以夠4人食,絕對滿足
Fettuccine    Carbonara  di  Mare

意粉軟硬度岩好,不會太乾身,多汁

蝦新鮮
配搭埋汁,真系無得彈

2017-10-21
午餐
Bruschetta
Pizza  Camberi  picante
  • 西西里辣味鮮蝦
  • 意式小點
2017-11-04 260 浏览
難得放早,又約下家姐食午餐先,諗住食完飯去銅鑼灣睇戲及行街,所以search到呢間位於二千年廣場嘅意大利餐廳Babbo Trattoria !大約兩點鐘先上到去,其他客人已經食完離座,我哋就好似包場咁!呢度環境舒適,裝修好高級,好有歐陸feel!令我哋即刻斯文左!個透明玻璃廚房,見到裏面有個大焗爐,非常之有特色!裝修咁高級,等午餐嘅價錢就好平民!平均都係七至八十元1個午餐! 我哋叫咗肉醬pizza餃子同一個牛肝菌鮮蝦貓耳朵。餐前嘅凱撒沙律同雜菌忌廉湯一上枱已經好吸引!個雜菌忌廉湯有好多不同種類嘅菌煮成,忌廉香濃,絕非一般餐廳嘅白湯可以媲美!個凱撒沙律用料非常新鮮,沙律菜食落爽脆鮮甜,絕無過多嘅沙律醬掩蓋左蔬菜嘅新鮮味道!主菜方面,原本想食pizza,試吓個炭火大焗爐!但諗諗吓Pizza周圍都有得食,Pizza餃子就未試過,所以都係試吓。果然冇令人失望,個餃子皮好香脆,裏面有好多餡料同芝士,切開仲可以拉芝士絲添!另一個主菜係牛肝菌鮮蝦貓耳朵,牛肝菌個濃汁配襯嘅麵粉糰,食落非常開胃。咁嘅環境,咁嘅價錢,食到啲咁有水準同質素嘅意大利菜,呢間真係無得輸,再加上一杯香濃嘅咖啡,一餐休閑而又豐富嘅

我哋叫咗肉醬pizza餃子同一個牛肝菌鮮蝦貓耳朵。

餐前嘅凱撒沙律同雜菌忌廉湯一上枱已經好吸引!

咁嘅環境,咁嘅價錢,食到啲咁有水準同質素嘅意大利菜,呢間真係無得輸,再加上一杯香濃嘅咖啡,一餐休閑而又豐富嘅午餐便完成了!

2017-11-02 161 浏览
當天10月31日是小妹生日,所以和家姐一齊去試一試呢間意大利餐廳。這是非常用心製作意大利的食品,例如凱薩沙律佐帕爾瑪火腿,窯烤蒜味蘑菇鮮蜆盅,肉醬披薩餃子,惡魔風酥炸雞翅⋯⋯不過好辣。
2017-10-29 201 浏览
踏入生日月份,有幸得到朋友們的錯愛,被獲邀慶祝生辰。今次友人提議到一間意大利餐廳慶祝,店內環境浪漫,燈光柔和,門口設有甜品櫃供選擇。西蘭花冷盤通常頭盤選擇都是凱薩或其他沙律類的項目,經侍應介紹後,選擇了用西西里緹魚及西蘭花的冷盤。這冷盤主要是西蘭花和車厘茄,材料其實較淡味,但當加入了西西里緹魚後,令整個菜式的味道豐富了許多,層次亦分明再鋪上 permasan cheese 更濃味。海鮮薄餅薄餅選擇了吞拿魚烏魚子款式,這配搭也是第一次嘗試,這兩種材料味道很夾又不會有魚腥味,最喜歡是它的批邊焗烤得香脆,餅底煙韌,必食的一種菜式。甜品友人預早給我點了迷你紅桑子的蛋糕作為飯後甜品,味道酸甜醒胃,飯後不會有太甜膩,感覺大滿足。

西蘭花冷盤

海鮮薄餅

甜品

2017-09-27
庆祝纪念
生日
  • 卡拉布里烏魚子Pizza
2017-10-27 186 浏览
已經多次光顧Babbo了,服務是不好,上菜是慢(因為即落order即整的),但午餐真的很抵食,而且食物質素高,每一次也歡喜而回. 他會間唔使轉一次餐牌的,午餐價錢有平有貴,一般套餐大約在$50-100左右(另加一服務費).套餐十分抵食!!有湯有沙律!有主菜有飲品!!大食一族可另加$20要甜品.另外會有特價午價,價錢$30-40(只包飲品).因為份量比較大嘅關係,我和同事們通常叫小一個餐(三個人就叫兩個餐,四個人就叫3個餐甘)share黎食.雖然叫小一個餐,但大家每次都捧腹而回.

2017-10-10
  • 辣味Pizza