好友生日,lunch time專程來到銅鑼灣與她慶祝, 茶記或樓上cafe,兩者看來都顯得不夠誠意,所以,這次就挑選了一間意大利餐廳。餐廳位於2000年廣場五樓,佔地非常大,即使沒有預約,中午來到吃飯亦可以直接入座,不用等候,當然,這天我是有預約的。 而餐廳設計挺有格調,燈光偏昏暗,一邊是透明玻璃廚房,可以看到廚師在泡製食物,而另一邊就較舒適的半沙發雅座。 lunch set menu選擇共有8款,意大利飯/麵、pizza、海鮮及肉類,全都一應俱全,而套餐已包括凱撒沙律、主餐湯、主菜及飲品,價錢由HK$78起。凱撒沙律份量比較少,不過沙律菜口感清新,加上一片香脆小多士,感覺不錯。 主餐湯是什菜湯,蕃茄味香濃,內裏更放了大量什菜,如薯仔粒及蔬菜粒,材料十足,口感亦大大提升。紙包綜合海鮮 這款紙包綜合海鮮的賣相非常特別,錫紙包著多款海鮮,再以蕃茄及洋蔥等配料煮成。而海鮮種類挺多,包括有魷魚、鮮蝦、青口、硯肉及魚柳等,而旁邊伴上觀麵包,麵包的口感煙韌富彈性,吃時可蘸上鮮味十足的海鮮汁一同享用,味道會更好。蒙地納香烤牛仔骨平日吃到的牛仔骨,脂肪含量較高 ,入口時會被重重的白色脂肪包圍著,雖然

紙包綜合海鮮

蒙地納香烤牛仔骨
平日吃到的牛仔骨,脂肪含量較高 ,入口時會被重重的白色脂肪包圍著,雖然味道甘香,但感覺不太健康,但這個牛仔骨剛好相反,牛仔骨不但肥瘦適中,啖啖肉,而且入口時帶有淡淡的焦香味,肉味味濃,肉汁亦夠豐富,很好吃。

餐茶我們點了熱檸水,算是來幫助消化吧。

整體來說,這間意大利餐廳挺有質素,不過就是上菜時間比較慢,相信是人手不足的問題所致,希望店主能多加留意。
2018-03-05
2018-03-04 191 浏览
The staff tried to be enthusiastic but cannot hide the downside of the restaurant.No service - even though there were only 4 table, we needed to keep asking for water Food - serve one by one. We had to wait for each main course to be served Small portion Taste average

Small portion

Taste average

餐廳環境屬有情調, 感覺舒服!本menu好特別亦少見, 好似本圖書咁厚同重, 而封面係摸完會留手指印的。今次點左開胃前菜 意式麵包小點, 呢款真係值得一讚!麵包脆得黎一咬開仲有鬆軟同拉扯既質感, 而且d蕃茄粒唔會跌到好誇張, 蕃茄粒仲食到有輕微黑醋味, 完全唔會有食完個人醒一醒既醋酸, 剛剛好!小食點左炸飯團配肉醬, 賣相似炸薯球或肉丸, 其實入面係蕃茄醬煮既意大利飯加芝士, 飯團切開有少少芝士流出黎而且既蕃茄醬唔會太重味蓋過炸皮既香味。主菜點左雙味Pizza, pizza底好煙韌, pizza出爐後店員會係你面前切件然後就直接上。最後一款主菜係斜管千層意粉一道有驚喜同好好味既意粉,外形似千層面但餡係用長通粉, 茄子同薯仔一層層梅花間竹砌成!好耐無食到價錢與味道成正比既西餐
餐廳環境屬有情調, 感覺舒服!
今次點左開胃前菜 意式麵包小點, 呢款真係值得一讚!

最後一款主菜係斜管千層意粉
好耐無食到價錢與味道成正比既西餐
  • 斜管千層意粉
  • 意式麵包小點
2018-02-26 4065 浏览
過年前已經book定枱,擔心新年後會好多人;當日中午餐廳仲有打黎double confirm7點入座仲有好多吉枱,唔夠半粒鐘全場滿哂咁滯,仲有好多walk in客menu好大本,相簿咁重,封面仲係疑似acrylic,依家好少見咁用心嘅menu喇選擇困難左一輪,因為好多野都想試幾位朋友都有叫飲品,不過我唔想飲凍野,飲水算,以上圖片俾大家參考先黎燉魷魚,賣相雖然一般,不過裡面d料都好多一人一塊法包覺得唔夠喉!微酸好開胃~緊接住有炸飯團!睇menu已經覺得一定要試,好睇又好食切開左入面仲有芝心!!撈返個底d肉醬一齊食,雖然係炸,但係唔覺得好熱氣,仲有少少想叫多一個意大利飯少少地,白色好似係乳酪?冇深究,因為幾個人一人食少少轉頭就冇哂.牛肉超"林",一口一粒我淨係記得自己叫左個千層,仲懶醒切開幾份,先發現入面係長通粉.所以其實係以千層方式整嘅肉醬長通?形式係其次,多芝士係重點~重頭戲pizza餃子!!!店員特登提我影左相先,佢再幫我地切開5份,好公平架~又一味好睇又好食,原來pizza摺埋左都可以咁好食!仲要切開左之後每份入面都好多料,唔會分到邊皮位就變左淨食包不過落單時問佢可唔可以走洋蔥,望

選擇困難左一輪,因為好多野都想試
long island
green apple lemonade & 蜜桃手工啤酒
番茄燉鮮魷
炸飯團
緊接住有炸飯團!睇menu已經覺得一定要試,好睇又好食
炸飯團(切開後)
番紅花risotto佐紅酒牛肉
肉醬千層長通粉
肉醬pizza餃子
不過落單時問佢可唔可以走洋蔥,望過去廚房就見到入面擰哂頭,佢地話個sauce一早整好溝埋哂喇;其實佢d洋蔥都切得好細粒,幾乎係食左都唔會察覺,但係介意某d材料嘅人就可能要考慮一下喇
焦糖蘋果朱古力(上),白桃mousse cake(左),香蕉撻(右)
荔枝mousse cake,panna cotta
又點少得甜品,為左唔好選擇困難,一人揀一款
店方好貼心地幫我地擺埋哂同一碟,我就概括d...cake方面對我黎講甜左d,可能我食開d野都冇乜味,個朱古力配返入面蘋果餡幾特別
唔開心就係個panna cotta失敗左,凝固唔到
最期待嗰樣反而冇得食
兩個mousse cake切開之後係咁嘅樣
tiramisu
跟住換左tiramisu,今晚最好食嘅甜品!雖然細細杯,但係好滿足,奶味同咖啡味好平衡,對比之前嘅mousse cake佢唔係太甜,又係令人想叫多一杯
埋單唔洗千五蚊,認真抵,多人黎食就可以share試到多幾款野;如果兩個人都可以坐喺近廚房嘅吧枱,邊飲野邊望實(誤)廚房
2018-02-23
番茄燉鮮魷
炸飯團
炸飯團(切開後)
肉醬千層長通粉
肉醬pizza餃子
tiramisu
2018-02-15 455 浏览
難得約咗老友食飯,大家都鍾意食意大利菜,於是約咗喺 Babbo Trattoria 開飯。Meun 印得好精美,成本故事冊咁,詳細介紹不同類別食品嘅歷史同由來。意式麵包小點 - 酸酸辣辣但又好濃蕃茄味嘅蕃茄粒,放喺烘脆嘅多士上面,好開胃,再加啲橄欖油,就更加清香。蕃茄醬雞肝粗管意粉 - 店員介紹我哋試吓雞肝意粉,佢話意大利人都唔會浪費,都會食動物內臟,但會處理好,切碎咗再加埋蕃茄醬汁煮意粉,我哋聽落幾意,於是就叫嚟試吓,食落真係好驚喜,由於雞肝切到好碎,唔係好食到內臟嗰種腥味,反而食落似肉碎,但又硬硬哋,有肝嘅香味,粗管意粉好彈牙,索晒個醬料,特別得嚟又好好味。雙味 Pizza (意式牛肝菌烤雞、西西里辣味鮮蝦) - 聽店員講要做到特定要求先可以叫做拿坡里 pizza,仲要係即叫即做,所以又叫嚟試試。Pizza 餅底好鬆軟煙韌,牛肝菌烤雞 pizza 食到菌香,辣味鮮蝦 pizza 都真係幾辣,好惹味,不過我哋兩個都食到。呢餐食物味美,仲長知識,見到店員同客人都有互動交流,店員會主動介紹 off menu 食品,同建議菜式,係個唔錯嘅體驗。

蕃茄醬雞肝粗管意粉

意式牛肝菌烤雞、西西里辣味鮮蝦 Pizza

2018-02-05
蕃茄醬雞肝粗管意粉
意式牛肝菌烤雞、西西里辣味鮮蝦 Pizza
  • 意式牛肝菌烤雞、西西里辣味鮮蝦Pizza
2018-02-08 291 浏览
今日約左朋友一起食下飯吹下水是日去左CWB諗住食下好野,去左BABBO TRATTORIA睇下餐牌叫幾樣野食下先叫左雙味披薩(意式牛肝菌烤雞+西西里辣味鮮蝦),意式麵包小點,雞肝蕃茄意粉雞肝蕃茄意粉--隻粉超索味,而隻蕃茄醬隻汁都係爆香,好味..連埋雞肝出奇地唔腥同好夾隻味雙味披薩(意式牛肝菌烤雞+西西里辣味鮮蝦)--牛肝菌好香口,而個皮好脆口又唔係燶,雞肉味道都幾足味..辣味個邊有D椒都幾香口醒胃意式麵包小點--蕃茄醬加甜椒既組合,個麵包軟硬適中店員都有埋黎講下D野食問下岩唔岩胃口,好NICE
今日約左朋友一起食下飯吹下水

睇下餐牌叫幾樣野食下先
雞肝蕃茄意粉
雙味披薩(意式牛肝菌烤雞+西西里辣味鮮蝦),
意式麵包小點
意式麵包小點--蕃茄醬加甜椒既組合,個麵包軟硬適中
店員都有埋黎講下D野食問下岩唔岩胃口,好NICE
2018-02-05
雞肝蕃茄意粉
雙味披薩(意式牛肝菌烤雞+西西里辣味鮮蝦),
意式麵包小點
  • 雙味披薩(意式牛肝菌烤雞+西西里辣味鮮蝦)
2018-02-05 3219 浏览
常常都會在公司附近午餐,比較少去遠一點的餐廳!今次相約朋友在時代附近上班,她介紹了這一家給我!餐廳也算是大的,而且午飯時間已坐滿客人!我們一人叫了一個set lunch!每一個set 會有凱薩沙律,主廚湯及飲品!先來沙律不是細細碟的份量,先來開一開胃口!再來磨菇湯,湯非常豐富,啖啖磨菇!味道不算太濃味,剛好入口重點來了紙包綜合海鮮 $188一上檯見到一個用錫紙包著,配有幾件麵包!然後我將它慢慢打開...內有乾坤,蜆、蝦、青口、魷魚、魚、橄欖等等非常豐富又熱辣辣,香噴噴,而且可用麵包沾上醬汁食用!非常惹味坎帕尼亞雞肉燉飯 $88這個是店員推介的,雞肉燉飯有點像平常吃的意大利飯,但用了蕃茄醬汁帶點酸酸甜甜,令到胃口大增!加上天氣寒冷,我們很快便把這碟清光光 最後還有餐飲,我叫了熱檸水及凍咖啡銅鑼灣比較其實有多家的午餐可選,但這家別有用心!下次可以再來品嚐其他菜色
餐廳也算是大的,而且午飯時間已坐滿客人!
我們一人叫了一個set lunch!
每一個set 會有凱薩沙律,主廚湯及飲品!
先來沙律

不是細細碟的份量,先來開一開胃口!

再來磨菇湯,湯非常豐富,啖啖磨菇!
味道不算太濃味,剛好入口

重點來了
紙包綜合海鮮 $188

一上檯見到一個用錫紙包著,配有幾件麵包!

然後我將它慢慢打開...

內有乾坤,蜆、蝦、青口、魷魚、魚、橄欖等等

坎帕尼亞雞肉燉飯 $88
加上天氣寒冷,我們很快便把這碟清光光

最後還有餐飲,我叫了熱檸水及凍咖啡

銅鑼灣比較其實有多家的午餐可選,但這家別有用心!
下次可以再來品嚐其他菜色
2018-02-01 247 浏览
今天去到銅鑼灣辦年貨,順道去我其中一間常到的意大利餐廳用膳。他們提供多款午市套餐,由$78-$118豐儉由人。跟餐還有凱撒 沙律、主餐湯和飲品 看完餐牌,最後決定點了紙包綜合海鮮和米蘭式酥炸豬排。餐湯餐湯的蕃茄味濃, 他們將蕃茄打成蓉,所以有口感,酸咪咪的,很開胃。沙律新鮮的羅馬生菜,上面刨上意式芝士碎粒和煙肉粒, 再配上自家製醬汁(橄㰖油、意大利鯷魚和煙肉秘製而成),清新又富層次。 意式酥炸豬排眼見豬扒炸得黃香脆、而肉質熱得來還很鬆化嫩滑, 而配料有火箭菜、薯仔和雜菇,食落不會感到太油膩。包綜合海鮮包綜合海鮮, 材料豐富,分別有魚柳、鮮蝦、青口、蜆和魷魚筒,跟餐還有自家製麵包,香脆又帶點煙 ,與醬汁一起吃,更加美味。每次到訪都有不同的菜單,有驚喜,服務態度細心,值得推介。

餐湯

沙律

意式酥炸豬排

包綜合海鮮

每次到訪都有不同的菜單,有驚喜,服務態度細心,值得推介。
2018-01-30
  • 酥炸豬排
  • 紙包海鮮
2018-01-30 204 浏览
二千年廣場有間食意大利菜和pizza的餐廳, 製作認真,食物吾錯,之前食過招牌菜之一的凱薩沙律,羅馬生菜新鮮爽甜,配上大量即場刨出的芝士碎和煙肉碎,非常好食。甜品亦很精美,十分吸晴。但今次來是食其午市套餐。套餐有八個選擇,我就選了三文魚作主菜。凱薩沙律雖然沒有散叫的有大量芝士,但亦十分清新可口。香煎三文魚佐拱佐羅拉芝士醬汁三文魚好大塊,魚肉油香十足又juicy, 皆因四面煎得香脆,把肉汁鎖住。芝士醬汁恰到好處,不會太漏。伴菜有黃椒、紅椒、洋蔥和火箭菜,蔬菜新鮮清甜。若要甜點要另加$20-,今天甜品是奶凍,好大個,加$20 都算抵食。奶凍奶味香濃,面層有梅醬好開胃,軟滑度十足。由於份量不少,所以一個人吃似乎太漏。

套餐有八個選擇,我就選了三文魚作主菜。

凱薩沙律

雖然沒有散叫的有大量芝士,但亦十分清新可口。

香煎三文魚佐拱佐羅拉芝士醬汁

午餐
2018-01-30 243 浏览
其實放假也不一定要約朋友,一個人渡過一個悠閒下午也不錯任何日子都繁囂的銅鑼灣,也有寧靜的角落,讓我一個人浪漫,很適合我這天獨處的時光像置身於歐式建築內,播著有情調的音樂,很有氣氛。真的,其實一個人都可以很浪漫Set Lunch Menu撒上芝士碎,豐富的芝士香。Soup of Today三文魚煎得好香煎得剛好,三文魚鎖好了肉汁,份量也非常豐富。佈滿Gorgonzola Sauce與香煎三文魚很配。享受了一個人的下午時光
其實放假也不一定要約朋友,一個人渡過一個悠閒下午也不錯

Set Lunch Menu

凱薩沙律
撒上芝士碎,豐富的芝士香。
Soup of Today

香煎三文魚佐拱佐羅拉芝士醬汁

三文魚煎得好香
與香煎三文魚很配。
享受了一個人的下午時光
2018-01-05
  • 香煎三文魚佐拱佐羅拉芝士醬汁
2018-01-27 231 浏览
是日午餐,想食pizza,走上Babbo Trattoria。餐廳有人流明顯有進步啦,比起約一年前黎,今日半場滿,值得感恩。打開餐牌,圖文並茂,厚厚的像一本書,設計不錯。坐位係梳化孤形圓枱,舒服的。Pizza Tonno $188Pizza 共可分為約八塊,有芝士,小蕃茄,火箭菜等,芝士夠多,有拉絲,小蕃茄夠甜,批底麵包軟。雞肝粗管麵:$178未食過雞肝,起初膽粗粗點仲驚成碟益晒隔離果個。原來雞肝碎粒,好像免治肉碎咁,粗管麵有點硬度,幾特別,好在加左芝士,有芝士就正了。一個pizza 一個意粉完結了午餐,好彩坐位寬闊舒服,又有熱水供應。希望旁邊的小情人呢幾日忙忙忙,難道忙裏偷閒黎到銅鑼灣,當然要繼續向我地的下一站甜品進發,昇華一下。

Pizza Tonno $188

雞肝粗管麵:$178

2018-01-26 227 浏览
自從上次出trip去過意大利野,好耐都無食過傳統的意大利味道啦! 講真係香港既意大利餐廳有好多,但係要講到傳統味道呢,真係無乜邊間!  朋友介紹話銅鑼灣既Babbo Trattoria既意式風情可傳統,咁公司既意大利人都去開果度食,所以今次一於約朋友去試下!或者係平日夜晚既關係,當晚人唔算好多,但入到去就好似返左意大利街邊咁!(其實米蘭街邊餐廳D裝修唔好諗到咁裝潢,好多都開左好多年,有種老店感覺,所以呢度都有呢種風味! 遠處望到遠處有個好大既窯爐,係最傳統果隻,香港好少見,睇黎呢度呢到最傳統既意大利味道!店員見到我地對窯燒咁有興趣,就介紹左我地幾度窯燒既菜式! 佢話呢度最出名既餐前小食就係”帕達諾窯烤牛肚”,建議我地試下! 上台果陣真係好香! 雖則我本身好少食內臟,因為怕果陣臊味,但個牛肚好淋,一d都好唔臊,而且佢用窯燒,就好似鎖住d肉汁咁,令到d牛肚好juicy,配埋佢個漿,點烤多士食,就係回味無窮啊! 至於個醬呢,味道好豐富好有層次,我食得出番茄味同rosemary,其他既食唔出啦,不過意大利野個醬係精瘁,呢個醬絕對係cief秘製!Main disk – 我地一人叫左一個! 我就點

Main disk – 我地一人叫左一個! 我就點左肉漿野菇Risotto,朋友仔就叫左Sicily辣味鮮蝦pizza! 先講個Risotto,唔好以為同出面食D肉醬意粉無乜分別! 一上台我就聞到個cheese面層烤得好香,都估唔到原來佢個cheese面層真係好~好~好厚架! 用叉撩開發覺cheese面唔但止厚,而且好結實,拉起絲上來d絲拉到好長都唔斷,證明落足料啊! 味道方法,呢個risotto既濃郁程度係出面食到既幾倍! 好滿足! 係我想要既傳統既意大利味道啊!

Sicily辣味鮮蝦pizza – 店員好貼心咁問我地食唔食得辣,因為佢話呢個辣蝦真係好夠辣! 當然我呢個辣妹,當然幾辣無問題啦! 個pizza上台果下已經好香,雖則我地見到d邊黑左,但係呢個係窯燒既賣點黎! 相比用焗爐,當然無咁易啦,但味道完全係兩回事! 窯燒pizza既餅底,食落有好香既小麥味道,邊位好脆,但入面並無乾憎憎,食到餅面好香膿既辣汁同茄醬味道,而且大蝦得好香口! 正!

雖則呢餐只係叫左三樣野,但已經食到好飽啦,非常滿足! 以後要食傳統意大利既味道,我一定會再黎返Babbo Trattoria!

2018-01-16 277 浏览
睇戲前食個lunch,選了休閒的意大利菜。Babbo Trattoria燈光較暗,桌子寬敞,很舒適的氛圍。頭盤要了意式薄片生牛肉,份量是滿滿的一碟,生生肉面層佈滿芝士碎,配上火箭菜,口感豐富,牛肉表面略煎過帶出牛的香味,肉香愈嚼愈濃,沒有腥味,肉質非常嫩。葡萄酒醋乳酪扁平麵上桌時會先問客人要否拍照,再由侍應把葡萄酒醋均勻地與麵攪伴。Mascarpone Cheese令醬汁非常濃厚,配上葡萄酒醋卻意外地變得清爽,變得濃郁而不膩扁平麵口感彈牙有嚼勁,我很怕軟的麵條,這道菜很合我的口味!即叫即烤的煙燻乳酪火腿Pizza有別一般連鎖Pizza,餅皮非常(!!!)柔軟,帶點彈性且薄。餅底沒有浮出一層油,感覺很健康!很適合女孩子!滿滿的芝士配上鹹香火腿,加上羅勒的香味,很好吃!半飽的我還是吃了半個的Pizza!Babbo Trattoria很擅長把油膩的菜式變得清爽,卻又保留了味道上的濃郁,很棒!

睇戲前食個lunch,選了休閒的意大利菜。
意式薄片生牛肉
頭盤要了意式薄片生牛肉,份量是滿滿的一碟,
生生肉面層佈滿芝士碎,配上火箭菜,口感豐富,
葡萄酒醋乳酪扁平麵

扁平麵口感彈牙有嚼勁,我很怕軟的麵條,這道菜很合我的口味!

煙燻乳酪火腿
餅底沒有浮出一層油,感覺很健康!很適合女孩子!

Babbo Trattoria很擅長把油膩的菜式變得清爽,
卻又保留了味道上的濃郁,很棒!
午餐
意式薄片生牛肉
葡萄酒醋乳酪扁平麵
煙燻乳酪火腿
2018-01-16 272 浏览
假日下午想同三五知己靜靜地係銅鑼灣鬧市坐低食返個lunch, 呢間餐廳實在不二之選,環境舒適寧靜,仲要任坐唔嬲,唔會趕你走🙌🏻食物方面,餐廳提供意大利菜,味道有驚喜,最值得一讚嘅係罕有炭火pizza🍕意式火腿拼盤頭盤我哋揀咗式意式火腿,總共有三款火腿,配埋橄欖同埋酸瓜,中和左火腿既鹹味辣味鮮蝦天使麵意粉用辣椒蒜蓉炒香,所以一嚟到就聞陣陣香味,食落口就覺得更惹味!好欣賞廚師用心地配天使麵去炒,天使麵既麵質較為幼細,令到每一條麵更加掛到配料既味道,而鮮蝦幾大隻,仲爽脆彈牙煙燻乳酪火腿Pizza侍應話俾我哋聽所有Pizza都係新鮮製造,所以需時,我哋大約等左20幾分鐘左右,心急既我好想佢快啲嚟,但係等咗咁耐都係值得,呢個Pizza有驚喜!👍🏻薄餅底係用炭火去烤,成個餅底變得好香脆,黎到嘅時候見到薄餅嘅周邊烤焦左,好係外國傳統薄餅嘅感覺。而薄餅嘅餡料相當豐富,煙燻咗嘅乳酪芝士好香口,每一塊都可以拉絲🤤

意式火腿拼盤

辣味鮮蝦天使麵

煙燻乳酪火腿Pizza
2018-01-15 215 浏览
阿媽去咗旅行,今晚兩公婆出外吃飯,拍吓拖浪漫一番去二千廣場5樓吃西餐,上到去,感覺很浪漫舒服,地方大很大,燈光昏暗太太喜歡吃parma ham 就叫了,prosciutto di parma$98,一早知parma ham 配蜜瓜是絕配,吃落蜜瓜的清甜配parma ham的鹹香,實在是沒法擋,加埋芝士更加香再來Uova con taleggio Taleggio$108,麵包很有彈性,又有嚼口,加埋Taleggio &Mozzarella芝士,配合溫泉蛋,店員還幫我們攪勻,在點麵包吃最後Scamorza e Prosciutto Cotto$178,先講如果不吃得辣的,千祈不可以叫這個Pizza,因為真的很辣,我太太吃了一啖,他說耳仔都痕埋,最喜歡吃parma ham也吃不了,而我喜歡辣的,就讚不絕口了
阿媽去咗旅行,今晚兩公婆出外吃飯,拍吓拖浪漫一番
,而我喜歡辣的,就讚不絕口了
2018-01-14
  • 煙燻芝士鑲蛋佐特製麵包