2018-12-04 356 浏览
今天是跟一名非常喜歡蕃茄的朋友吃晚飯,我們到了銅鑼灣一間意大利餐廳晚飯,餐廳環境很不錯,可以看到酒櫃、開放廚房及Bar 枱,加上柔和的燈光和音樂,氣氛頗浪漫。我們一共點了一個頭盤小食,一個意大利飯及一客Pizza。小食是意式麵包小點,麵包上鋪了新鮮的生蕃茄粒,混上調味醬汁,蕃茄色澤很紅潤,入囗juicy,蕃茄清新爽口,醬汁輕盈醒胃,法包脆脆,朋友一人食了三塊😂跟著的是窯烤波隆那野菇肉醬意大利飯,烤出來的外觀金黃色又帶點焦,賣相十足,芝士、肉醬及意大利飯的比例配合很好,芝士牽絲,整個飯很濕潤,肉醬惹味,蕃茄味濃,不會因為太多芝士感覺膩。從menu 可見這店的Pizza是即叫即製,做pizza 用的是PH=8 的高質量礦泉水,麵粉用比賽指定的品牌,大家對pizza 很有期待。我們簡單的點了一個以女王名字命名的pizza,叫意大利瑪蘇里拉芝士pizza,配料簡單,只有蕃茄及芝士,出爐的pizza口感具彈性,外層香脆,待應替我們用切餅器切開八件,每件大細一樣,pizza 的皮雖然薄但卻煙un, 相信跟PH=8 、麵粉及師傅的技巧很有關係,加上新鮮出爐,熱度十足,才能吃到這個沒有太多配料,蕃茄味

這個沒有太多配料,蕃茄味濃,芝士香燶,簡單而美味,傳統意式風味,很不錯的Pizza😊

總括,餐廳很用心,無論環境、食物、服務都不錯,我和友人很滿足。
2018-12-01 282 浏览
諗住星期日晚同男朋友撐枱腳,就好隨意係銅鑼灣揀左呢間意大利菜。地點非常方便,地鐵點步行5分鐘。環境非常舒適,地方寬敞,而且唔迫同唔嘈,加埋個落地酒櫃,氣氛相當唔錯。另外,服務周到,而且食物水平不俗,值得推介。奶油蘑菇湯口感頗滑,但磨菇味唔夠重奶油蛋黃海鮮寬扁意粉不錯,不過食到最後會膩意式酥炸飯團👍🏼推介,外皮酥脆,裏面嘅飯醃過,同肉醫十分配合。惡魔風酥炸雞翅微辣,無咩驚喜taleggio 芝士鑲蛋佐特製麵包👍🏼推介,非常出色,完全唔會膩,而且蛋碎同芝士嘅口感令個包更有層次同咬口

奶油蘑菇湯
口感頗滑,但磨菇味唔夠重

奶油蛋黃海鮮寬扁意粉
不錯,不過食到最後會膩

意式酥炸飯團
👍🏼推介,外皮酥脆,裏面嘅飯醃過,同肉醫十分配合。

惡魔風酥炸雞
微辣,無咩驚喜

taleggio 芝士鑲蛋佐特製麵包
2018-11-25
  • 煙燻芝士鑲蛋佐特製麵包
  • 意式酥炸飯團
2018-11-29 204 浏览
今日約咗朋友收工係銅鑼灣行街,順便食個飯傾吓計,朋友話同事介紹咗依間非常近佢公司嘅西餐廳,正好我又好想食西餐,就決定要食佢啦!首先餐廳裝修得好有格調,空間感好足,座位嘅距離夠大,可以舒舒服服咁同朋友傾計,又唔怕會嘈親其他食客。餐牌都算多選擇,最後我哋就揀咗Cesare salad$118、Uova Taleggio$108同埋Pizza Margherita$138。Cesare salad$118單睇價錢有啲貴,但係佢嘅芝士係即場刨出黎,而且職員好細心地問我哋會唔會想分碟上,芝士非常醇,但又唔會太膩,配埋蔬菜中帶點酸嘅醬汁一齊食就非常配合,而且蔬菜新鮮,口感清爽,同芝士夾埋食口感好豐富。Uova Taleggio$108同樣係以芝士黎調味嘅菜式,醬汁係以芝士同溫泉蛋輕輕焗過之後拌勻,再放上溫暖嘅麵包上一齊食,麵包嘅口感特別有嚼勁,配上芝士醬食就變得非常柔和。Pizza Margherita$138最後登場嘅pizza一樣有芝士調味,但係有蕃茄配合,感覺上清新多了,而且有香草調味,一上菜已經俾香草嘅香味吸引,餅底嘅外邊焗得香脆但入面又有嚼勁,睇黎廚師係整包類食物上非常有心得。埋單人均二

Cesare salad$118

Uova Taleggio$108

Pizza Margherita$138

埋單人均二百,比我想像中平得多,而且環境舒服,性比價高喔!

2018-11-27
2018-11-27 192 浏览
之前聽朋友介紹一間由台籍料理師主理的意大利餐廳Babbo Trattoria,梗係要立即去試下。餐廳位於銅鑼灣羅素街2-4號二千年廣場5樓。一入門口就見到甜品和芝士,而且餐廳燈光柔和,情調很好。廚房裡的是窯烤爐,部份菜式以窯烤製作。凱撒沙律,芝士雪花撒在新鮮羅馬生菜上,散發著獨特的乳酪香氣,加上鯷魚汁,薄薄的芝士入口即溶,沙律菜爽脆,和芝士的鹹味很配合。煙花女天使意粉,吃起來鹹香過癮又辣勁十足,橄欖充滿油脂鹹香,酸豆則適時地刺激味蕾,天使麵軟硬適中。漁夫,客人落單後即拉薄餅底,經高溫烤烘,皮底挺身同時保留軟熟質感,整個薄餅不會很油膩,而且保留到食材原來的味道。
餐廳位於銅鑼灣羅素街2-4號二千年廣場5樓。
一入門口就見到甜品和芝士,而且餐廳燈光柔和,情調很好。
廚房裡的是窯烤爐,部份菜式以窯烤製作。
  • 凱撒沙律
  • 漁夫
2018-11-25 200 浏览
星期日晚上去左Babbo Trattoria食晚餐,二個人嗌左三樣簡單而basic既菜式,好多人會以為咁樣一定好齋,但偏偏愈basic既菜式愈考起廚師功力。Cesare salad呢度既Cesare salad非常特別,店員會即場響餐廳刨啲芝士放上啲沙律菜上,比例可以話係一比一。芝士香醇,一啲都唔漏,必試既有趣菜式。煙花女天使麵天使麵煮得恰到好處,唔會過淋,天使麵比意粉好食之處係佢幼身得黎,會更索啲汁,非常入味。呢款天使麵係蕃茄味底,帶有少辣,好惹味。Marinara pizzaPizza底好好食,應該係用啲烤爐焗出黎,特別係個邊。佢冇芝士既,所以唔會好漏,呢款帶有魚香,不知不覺間就清曬。

Cesare salad

煙花女天使麵

Marinara pizza
2018-11-19 279 浏览
今日去銅鑼灣食lunch, 友人在這邊工作,知道好多好食既野,今次去左「 babbo trattoria」,係二千年廣場5樓,係times square 附近! 中午有lunch set, 包埋沙律,是日餐湯,飲品!抵食好多!沙律澆上少計的醋醬!比較light,湯係蕃茄湯黎,普通啦!叫左「香煎鱸魚左蕃茄鯷魚醬汁」,係有2大塊煎魚的,加上香烤的雜菜同新鮮蕃茄汁!好夾!感覺上好健康!不會有多餘的調味!另外叫左「惡魔風窯烤半雞」,是友人推薦的!開頭怕有很多骨,食落好麻煩,原來已經把骨都拆去!好貼心!坐得都好舒服下!唔會太大聲,同友人都好舒服甘談天!果然是好推薦!

2018-11-19 142 浏览
今日過銅鑼灣搵朋友食晏,因為佢公司在time Square附近。所以我提議到2000廣場Babbo Trattoria 意大利西餐廳, 這裏環境唔錯, 食物質素都好好。 set lunch都有好幾款可以選擇, 我們選擇咗海鮮意大利飯和香煎鱸魚。 午餐包餐湯,沙律菜和咖啡茶, 這樣價錢能夠享用咁豐富的午餐, 我覺得性價比都高。今日餐湯蕃茄濃湯, 這碟沙律菜都好大碟和新鮮,午餐有碟沙律菜覺得健康一些。這個海鮮risotto海鮮品種都唔少喎 有蝦,魷魚, 大蜆和青口, risotto煮得口感剛剛好, 這個飯好鮮味。不得不讚這個煎鱸魚, 上枱時已經煎得香噴噴, 兩大片魚柳還有露筍,茄子,青瓜配菜, 滋味又超値。

2018-11-19 140 浏览
今天我表妹來到位於2000年廣場的Babbo Trattoria,頗喜歡這裏的裝修格調,座位舒適寬敞, 有禮的服務更是不在話下。餐牌內的菜式豐富而有特色。凱撒沙律蔬菜青翠爽甜忌廉雞湯 米蘭海鮮意大利飯 $98海鮮有青口、蜆、魷魚和大蝦, 寓意大利飯軟硬適中,加上香甜惹味的洋蔥。窯烤忌廉菠菜千層麵$88 賣相與一般的千層麵不一樣,驟眼看有點像個pizza,內層有菠菜、洋蔥、蘑菇及忌廉汁,材料新鮮加上香濃的芝士,會不自覺一口接一口的吃下去。Love Generti set+$15 以益力士多啤梨製成的沙冰,酸酸甜甜的,冰凉醍神。楓糖香蕉撻撻底比較稔, 香蕉味香濃。

餐牌內的菜式豐富而有特色。

蔬菜青翠爽甜

忌廉雞湯

米蘭海鮮意大利飯 $98

窯烤忌廉菠菜千層麵$88

Love Generti set+$15
以益力士多啤梨製成的沙冰,酸酸甜甜的,冰凉醍神。

楓糖香蕉撻
撻底比較稔, 香蕉味香濃。
2018-11-18 235 浏览
今日又約左朋友銅鑼灣食飯.想食簡單D,就食pizza意粉.Babbo就向時代廣場對面,好方便.尼次係沖住距個pizza而來.環境都唔錯,西餐格局,好乾淨而且現場播放音樂有義式風味,同環境好夾.先來cesa沙律,最吸引係面頭既芝士,軟綿綿,奶味濃,而且after taste會轉變成口味.唔錯.而且多到滿瀉.好邪惡.仲要係新鮮即刨添.無得輸.再來橄欖番茄天使麵,麵身熟度無得頂,廚師把握得非常好.個汁好濃郁,有小小辣,正宗意大利粉就係要咁.齋用番茄醬加橄欖,無cream無芝士,抵讚.再來主角,漁夫pizza,都係番茄醬做底味,配橄欖魚乾蒜片.pizza餅底即叫即做,而且係用傳統火爐烤焗,開頭見到條邊咁厚,一位係pizzahut style.點知食落先知,傳統意式正宗薄底.精華邊身超煙韌,絕對係食過最好食既pizza.其他行埋一邊,我話既.
今日又約左朋友銅鑼灣食飯.
想食簡單D,就食pizza意粉.
Babbo就向時代廣場對面,好方便.
尼次係沖住距個pizza而來.

唔錯.而且多到滿瀉.好邪惡.
cesa沙律

仲要係新鮮即刨添.無得輸.
再來橄欖番茄天使麵,麵身熟度無得頂,廚師把握得非常好.

點知食落先知,傳統意式正宗薄底.
精華邊身超煙韌,絕對係食過最好食既pizza.
其他行埋一邊,我話既.

cesa沙律
2018-11-12 249 浏览
朋友介紹這家意大利餐廳不錯,就來試試。餐廳內燈光柔和,播放着意大利傳統歌曲,環境氣氛有情調。廚房採用玻璃窗幕的設計,客人可以邊看廚師炮製美食邊用餐。Menu製作頗有心思,有文字說明菜式的由來和特別之處。凱撒沙律用上18個月的Grana Padano 芝士,店員即場刨製,鋪滿在生菜上,為平凡的凱撒沙律帶來不平凡。Grana Padano 有脫脂奶的成份,由於熱量比其他陳年芝士為低,多吃了亦不用有太多罪惡感,哈哈。芝士香醇不膩,煙肉甘香小脆,生菜新鮮爽口,配上薄脆麵包片,口感豐富,很快吃完一整碟。煙花女天使意粉素食菜式,雖然食材簡單,但卻很美味。天使麵麵質韌度適中,口感不會過淋。醬汁有濃郁蕃茄香,少許黑胡椒,配上蕃茄粒、意大利橄欖和酸豆,清新開胃。漁夫pizza這餐廳的pizza是主打,即叫即制,用明火烤焗。店員介紹漁夫pizza是意大利最傳統的pizza款式之一。pizza餅邊烤得外面香脆,內裏有點像口感煙韌的麵包質感。漁夫pizza有別於一般的pizza,主要餡料有醃製的堤魚碎肉,車厘茄,蒜片和橄欖油,搭配起來咸咸酸酸,惹味。漁夫pizza這款式不常見,味道有新鮮感,有驚喜。
Menu製作頗有心思,有文字說明菜式的由來和特別之處。

煙花女天使意粉

2018-11-06 5697 浏览
這店我很多時和朋友來,特別是來旅行的。店舖雖然由台灣帶來,但裝潢格調都很高尚!今日帶台灣朋友來吃意大利菜凱撒沙律$11818個月Grand Padano 芝士真的不是假,醇而不膩。味道有芝士香又配上生菜清甜爽口沙律配上酸酸汁很開胃,是一個提升胃口好前菜。芝士鑲蛋佐特製麵包 $108這是傳說臭芝士味道很濃配溫泉蛋,點麵包一流!事實不會覺得臭的主菜啦!當然要試意大利飯啦,番紅花意大利飯佐紅酒燉牛肉$178意大利飯芝士味軟糯好味,牛肉是牛位置燉到很軟腍有點柱候醬炆牛腩味道,很餸飯!男士應該超合口味,男人味道!漁夫薄餅 $118這個真心喜歡,今次選了一個清清地pizza.這個薄餅外邊厚身脆而煙韌,中間很薄非常好餅底有驚喜原來用堤魚醬,有點像咸魚醃漬過,配上醃漬了豆豆和葉。薄餅味道比較濃,咸咸酸酸的很惹味,有點意想不到。玻璃面的餐牌,真的與別不同,超重手。坐位都啡色皮梳化很高級。

今日帶台灣朋友來吃意大利菜

凱撒沙律$118
味道有芝士香又配上生菜清甜爽口
沙律配上酸酸汁很開胃,是一個提升胃口好前菜。

芝士鑲蛋佐特製麵包 $108

Taleggio 芝士釀蛋佐特麵包

這是傳說臭芝士味道很濃配溫泉蛋,點麵包一流!
事實不會覺得臭的

主菜啦!
當然要試意大利飯啦,番紅花意大利飯佐紅酒燉牛肉$178

番紅花意大利飯佐紅酒燉牛肉

意大利飯芝士味軟糯好味,牛肉是牛位置
燉到很軟腍有點柱候醬炆牛腩味道,很餸飯!
男士應該超合口味,男人味道!

漁夫薄餅 $118

漁夫pizza

這個真心喜歡,今次選了一個清清地pizza.
這個薄餅外邊厚身脆而煙韌,中間很薄非常好餅底

有驚喜原來用堤魚醬,有點像咸魚醃漬過,配上醃漬了豆豆和葉。
薄餅味道比較濃,咸咸酸酸的很惹味,有點意想不到。

玻璃面的餐牌,真的與別不同,超重手。
坐位都啡色皮梳化很高級。

Taleggio 芝士釀蛋佐特麵包
番紅花意大利飯佐紅酒燉牛肉
  • 漁夫薄餅
2018-11-05 272 浏览
這個在鵝頸橋對面的樓上西餐如非女朋友帶領都不知道。整層都是這間餐廳,有bar枱和開揚玻璃窗廚房,座位約70-80人,地方都幾大,燈光昏暗,木調色系設計。前菜試了帕達諾窯烤牛肚,這個西式煮法的牛肚都是第一次吃,烤好的芝士蛋下就是蕃茄汁煮的牛肚,這個部位是平時吃開的金錢肚,配這個醬又幾好吃,沾上蛋黃漿仲正。不得不點的窯烤春雞佐帕爾瑪火腿牛肝菌汁,先講配菜的雜菌,全都大大粒,有咬口,又多汁,而且有烤過的菇香味四溢;另有很多片咸香味十足的parma ham,味道香濃;牛肝菌醬奶油香味又重。主角烤春雞雞皮卜卜脆,雞肉啖啖都有烤肉味,白嫩細膩的質感100分。一分錢一分貨的餐廳,值得再來。

帕達諾窯烤牛肚

窯烤春雞佐帕爾瑪火腿牛肝菌汁

一分錢一分貨的餐廳,值得再來。
帕達諾窯烤牛肚
2018-11-05 285 浏览
和男朋友看了openrice見這餐廳評分很不錯,逛完街就到這裡晚餐,地點很近時代廣場。地方很大,已經有萬聖節的佈置,幾有氣氛,廚房是半開放式,一眼透過大塊透明玻璃望到廚師在做菜。價錢定位亦幾高,始終銅鑼灣得旺又是市區。星期日晚只有兩三個客人,都好可以寧靜地吃個晚餐,不用吵吵鬧鬧的。先試一份意式薄片生牛肉,上面鋪滿芝士碎條,中間是味道濃郁的火箭菜,最下是一片片薄薄的生牛肉,加上檸檬汁多種滋味在口中,不過最主要味道仍是牛肉片!主菜窯烤春雞佐帕爾瑪火腿牛肝菌汁,已切好成四份的春雞,外皮香脆燻香,肉汁多肉又鮮嫩,二人分享,份量剛好,醬汁的菌味濃郁,很開胃。
價錢定位亦幾高,始終銅鑼灣得旺又是市區。

意式薄片生牛肉

2018-10-28
意式薄片生牛肉
2018-11-04 3458 浏览
#小秘書 今日貪得意跟朋友入馬場行咗個圈,童子手好好彩贏咗百幾蚊✌🏻為咗唔想輸返比馬會,影完幾張Group Photos就走人😆兩個人搭叮叮出銅鑼灣搵食,朋友諗起喺 #二千年廣場 樓上有間意大利餐廳 Babbo Trattoria 都唔錯🧐 真好... 唔使我諗,一齊去試吓啦!去到餐廳嘅門口,馬上被白底紅字嘅招牌吸引住👀之後餐廳嘅右手邊就係一個半開放式嘅廚房,遠遠睇... 廚師都幾靚仔㗎啵🤩 侍應先帶我哋坐喺一張半圓形嘅餐枱,當知道我朋友唔食牛,就介紹我哋可以試吓餐廳嘅signature dish #釀烤春雞配帕爾馬火腿牛肝菌汁 🍽 起初我對呢個菜無咩期望㗎,不過我朋友又只可以食白肉... 唯有啦🧐 因為我哋只係得兩個人,侍應提議我哋可以叫一份 #鯷魚西蘭花冷盆🥦、#蕃茄燉魷魚🦑、#煎帶子伴帕爾馬火腿😋 做前菜。第一度上嘅菜係 #蕃茄燉魷魚,蕃茄醬汁配以香料煮成,運入鮮魷魚肉,顯得特別鮮味、肉質彈牙👍🏻 #鯷魚西蘭花冷盆 味道唔太特別,不過 #小秘書 唔覺意將西蘭花🥦沾上前一道菜嘅蕃茄醬汁,感覺零捨不同,好夾味😋 之後再上嘅係 #煎帶子伴帕爾馬火腿 唔使講... 呢度菜一定好食啦!我就

第一度上嘅菜係 #蕃茄燉魷魚,蕃茄醬汁配以香料煮成,運入鮮魷魚肉,顯得特別鮮味、肉質彈牙👍🏻 #鯷魚西蘭花冷盆 味道唔太特別,不過 #小秘書 唔覺意將西蘭花🥦沾上前一道菜嘅蕃茄醬汁,感覺零捨不同,好夾味😋 之後再上嘅係 #煎帶子伴帕爾馬火腿 唔使講... 呢度菜一定好食啦!我就試咗兩種食法😄 先跟廚師嘅做法,帕爾馬火腿連醬汁跟帶子一齊食、之後再將帶子跟帕爾馬火腿分開食,得出嚟嘅口感的確唔同,前者口感的較豐富,後者食出帶子獨有鮮味👍🏻👍🏻 唔錯唔錯!

最後主角 #釀烤春雞配帕爾馬火腿牛肝菌汁 終於到,單睇外貌同香味,#小秘書 已經知道之前嘅想法係大錯特錯🤪 廚師好細心將春雞切成四份,方便客人享用,以免產生成隻雞切咗過對面嘅尷尬場面🤣 而釀落雞裡面嘅牛肝菌汁絕非流料,廚師用大量嘅牛肝菌配以什菇同帕爾馬火腿煮成,單係食呢堆配料,已經好滿足😋 廚師處理春雞嘅火候剛好,肉質鮮嫩,雖然食到呢道菜我已經好好好飽,但係都忍唔住要食哂佢... 肥?遲啲先減囉🤣🤣
2018-11-04
  • 釀烤春雞伴帕爾馬火腿牛肝菌汁
2018-10-27 419 浏览
本來以為是一間意大利餐廳,後來發現係台灣人開。都冇乜所謂,但煙火腿pizza 冇味吾夠cheese,算係食過最難食的pizza. tiramisu 吾係用意大利芝士,大大份比較似蛋糕。屋企整得好食過佢。意大利餐價錢,cafe 質素。服務還好。好失望,不會再來。七點入場時都吾使等位都幾驚訝,以為好評甘多應該會幾好食。收依個價錢其實應該夠俾正宗材料。情願啲餐巾吾使甘厚甘靚。吾明點解甘多人好評,試過幾間openrice 幾間好評餐廳都中伏。
意大利餐價錢,cafe 質素。服務還好。
收依個價錢其實應該夠俾正宗材料。情願啲餐巾吾使甘厚甘靚。
2018-10-27