2019-03-06 240 浏览
今天相約閨蜜在銅鑼灣吃飯,這間餐廳在時代廣場對面的二千年廣場,地點方便也好找。我們7時去到餐廳不用等位,店內枱與枱之間有很多空間,環境亦舒適清靜,絕對是聊天的好地方我們點了凱撒沙律配帕爾馬火腿,阿布魯佐傳統小肉丸和艾西亞哥芝士牛肝菌意大利飯凱撒沙律配帕爾馬火腿 - 賣相非常吸引,帕爾馬火腿的份量很多而且肥瘦適中,再配上比較大片的麵包乾和新鮮的生菜,有多重口感,感覺很新鮮這個沙律最精髓一定是這個芝士!店員會很貼心地問你想分開上或放上沙律面。我們選擇分開上!芝士份量多,而且芝士味很重!和這個沙律很夾阿布魯佐傳統小肉丸 - 肉丸不會很硬,非常有咬口,再配上番茄醬, 十分醒胃艾西亞哥芝士牛肝菌意大利- 店員會在你面前把意大利飯和半熔的艾西亞哥芝士拌在一起!芝士熔於意大利飯中!香濃的芝士配上非常有咬口的意大利飯,另外火箭菜剛好可以中和芝士的膩感,這個意大利飯真的很高質你間餐廳食物質素非常高質,而且環境非常舒適,下次和閨蜜可以再來

阿布魯佐傳統小肉丸

艾西亞哥芝士牛肝菌意大利飯

2019-03-06
阿布魯佐傳統小肉丸
艾西亞哥芝士牛肝菌意大利飯
  • 凱撒沙律
2019-03-04 210 浏览
今晚約了朋友在銅鑼灣看電影,不過時間尚早,於是便想吃一點東西才去看電影。於是我便提議到Babbo Trattoria,之前曾到過一次,無論食物、環境、招呼都不錯呢!這間食店氣氛非常好,一入店內,已感受到,原來他們剛轉了新menu,當然要慢慢研究一下啦。我們點了一個卡布奇諾蘑菇濃湯、艾西亞哥芝士牛肝菌意大利飯、Ginger Lime Fizz 及Virgin Mojito。蘑菇濃湯上枱時非常熱辣辣,仍冒著熱氣,味道充斥著濃濃的蘑菇味,好正呀!牛肝菌意大利飯更有驚喜,原來所有的食材都是在艾西亞哥芝士內煮的,還看到明火火焰在芝士中燃燒,使溶了的芝士混合在意大利飯中,嘩!真的香到不得了,意大利飯飯身軟硬適中,混著濃郁的芝士香,簡直好味到無朋友啊!至於那兩杯mocktail 味道都不錯,較喜歡Virgin Mojito 多點,啖啖都充滿了薄荷葉的清香。整體來說,這次用餐真是大滿足,非常有驚喜
整體來說,這次用餐真是大滿足,非常有驚喜
2019-03-03
  • 卡布奇諾蘑菇濃湯
  • 艾西亞哥芝士牛肝菌意大利飯
  • Ginger  Lime  Fizz
  • Virgin  Mojito
排名甚高的一間意大利餐廳,好不愉快體驗⋯⋯適逢拍拖紀念日,收工與老公在時代睇場戲先食晚餐。一早上網搵附近餐廳,見到呢間咁多好評應該唔差得去邊啦,打去BOOK臺時已講定約9點才到達。餐廳環境尚算舒適,只係在樓下搵極都搵唔到入口,太神秘喇!店員簡述餐牌態度唔錯,唔似得其他餐廳咁,一係唔理你,一係狂SELL你。最後點了個Dinner set,因為本厚大MENU睇完應該都天光,揀左羊架7成熟做主菜,同埋魷魚意粉。餐酒方面,經理主動問我地鐘唔鐘襯野食,佢話沙律個芝士同隻白酒好夾,所以我地係揀左2杯白酒。*呢個位夠細心,值得一提,因為wine pairing真係好少地方做9點3開始上菜,先係Caesar Salad, 好快就上埋個湯同麵包小點⋯⋯滿滿的芝士真係好吸引,個Dressing亦都好正,同一般食開既質素真係高班不少。湯方面,我點左Minestrone,老公點磨菇湯,中規中矩啦,係甜左一點點。我地揀牛肝菌麵包小點,唔係唔好食既,只係無乜特別。9點9就上埋個意粉,但我地先岩岩處理完個湯咋⋯⋯個蕃茄醬超好食,意粉亦做到彈牙,不錯!順理成章地10點鐘就出埋個羊架啦,賣相都OK,但我地叫7成,黎左1
排名甚高的一間意大利餐廳,好不愉快體驗⋯⋯
適逢拍拖紀念日,收工與老公在時代睇場戲先食晚餐。

餐廳環境尚算舒適,只係在樓下搵極都搵唔到入口,太神秘喇!

我地揀牛肝菌麵包小點,唔係唔好食既,只係無乜特別。

9點9就上埋個意粉,但我地先岩岩處理完個湯咋
⋯⋯

個蕃茄醬超好食,意粉亦做到彈牙,不錯!

順理成章地10點鐘就出埋個羊架啦,賣相都OK,但我地叫7成,黎左10成囉⋯⋯

我地當然捉個經理問啦,佢解釋完都唔可以變返7成俾我,淨係不斷sorry

最後佢送上2杯紅酒配襯呢個10成羊架表示道歉⋯⋯唉!

我明白熟總好過生,但呢個真係熟得過份,好彩老公夠力,幫我切到勁細件!

總括而言:
食物質素係好既,遺憾羊架真係整得太差,同埋出菜太快,頭盤未食完意粉就到。
服務質素都係好既,專人介紹紅白酒去襯野食,侍應都好nice。
性價比:高,呢個價錢有呢種質素,唔係度度有,但下次會預早少少幫襯費事好似被人趕咁,希望有新驚喜啦~
Cesar’s  Salad
Set  dinner  Minestrone,  mushroom  soup
Mushroom  bruschetta
Cesar’s  Salad
Mushroom  bruschetta
Spaghetti  Putanesca
2019-02-04 516 浏览
今晚同男朋友二人世界,去咗銅鑼灣食意大利菜!餐廳地理位置優越,鄰近時代廣場。一出𨋢,見到好大個招牌內在環境氣氛浪漫惡魔風酥炸雞翅$78呢個雞翼炸到好脆口,唔會有厚厚既炸粉食落真係幾辣,不過辣得黎又好好味奶油蛋黃海鮮寬扁麵$198好creamy !奶油味濃,每條寬扁麵都有濃濃既汁包圍,加埋芝士粉,簡直一流,啱灑我口味,正!海鮮種類多,有蝦,魷魚,蜆同青口。波隆那傳統嫩煎盤克夏豬排$278以前都無食過呢種煮法,雖然叫豬排,不過其實好厚,豬肉好嫩口,好juicy !上面加左煙肉同芝士,加添左份咸香味,味道唔錯!
今晚同男朋友二人世界,去咗銅鑼灣食意大利菜!
餐廳地理位置優越,鄰近時代廣場。

一出𨋢,見到好大個招牌
內在環境氣氛浪漫

惡魔風酥炸雞翅$78
呢個雞翼炸到好脆口,唔會有厚厚既炸粉
食落真係幾辣,不過辣得黎又好好味
奶油蛋黃海鮮寬扁麵$198
海鮮種類多,有蝦,魷魚,蜆同青口。

波隆那傳統嫩煎盤克夏豬排$278
  • 奶油蛋黃海鮮寬扁麵
  • 惡魔風酥炸雞翅
2019-02-02 387 浏览
Lunch去左鵝頸橋附近覓食呢間意大利餐廳係二千年廣場上面座位都好舒服 🐔🍗 #惡魔風窯烤半雞 Pollo al Diavola | $ 98.雖然只係半隻雞 但好大一份伴碟有烤薯仔 洋蔥都好惹味Lunch set送既餐湯 沙律都好高質 推介👍🏻加錢配既甜品

Lunch去左鵝頸橋附近覓食

Lunch set送既餐湯 沙律都好高質 推介👍🏻
加錢配既甜品
  • 迷迭香烤雞
2019-02-01 272 浏览
昨天, 表妹來香港一日遊, 去完SOGO, 我就帶她來了一間早前朋友介紹的西餐廳; 這裏一進門, 輕慢的音樂, 令人舒暢; 寧靜的環境, 是2人談心的好地方;我表妹喜歡吃Pizza, 於是我就點了一客三文魚Pizza及一客蘑菇鮮蜆盅; 這2客的份量都挺大的; 特別是熱辣辣的Pizza; 金黃色, 三文魚味濃郁; 餅底夠薄, 每一口都十分香脆鬆軟; 而配料充滿蕃茄味, 酸酸甜甜, 十分醒胃; 份量十分之多, 可分為6件, 每人吃2件已十分之飽肚;吃完Pizza, 來一客蘑菇鮮蜆盅, 細細粒白滑的蘑菇粒, 菇味濃郁, 而蜆夠大隻, 蜆肉爽口, 蜆汁鮮味混以蘑菇的香, 配以帶點酸辣的醬汁, 味感獨特。可以配以香脆的面包, 面包吸收了醬汁的味道, 使淡淡的面包的味道更為有層次感。表妹吃完這餐后, 覺得香港包含了各國的美食, 十分喜歡吃的她, 覺得極為滿足。

蘑菇鮮蜆盅

蘑菇鮮蜆盅
2019-01-22 428 浏览
這個星期六,與姐姐來銅鑼灣逛街,走著走著來到這家樓上意式西餐廳打頓; 中午時段餐廳人不多, 十分寧靜, 听著幽雅的音樂, 慢慢的旋律十分輕鬆; 我們點了一客凱撒沙律及一客窑烤蒜味蘑菇鮮蜆盅;剛好2人的份量;傳菜員端上沙律來時, 要求傳菜員於沙律菜上加上芝士; 顯得賣相不會太單調及味道有更豐富的層次感; 這裏的芝士用了GranaPadano,芝士味濃郁且不會有膩感; 沙律菜新鮮爽甜,鹹鹹的芝士為淡淡的沙律菜增添了一份味感;吃完凱撒沙律,到蜆盅了; 蜆肉配以蘑菇來煮, 蘑菇白滑, 蜆的鮮味特出; 份量各佔一半, 味道有少少鹹辣, 口感獨特。吃完這餐, 覺得這裏的味道獨特, 是我之前沒有體驗過的味道。

2019-01-17 3438 浏览
同朋友行完銅鑼灣朋友話想食下西餐話想要環境舒服同好坐又方便大家傾計嘅好地方最後同朋友來左呢間之前食過覺得d野食唔錯同環境好好所以介紹朋友來Insalata di Cesare $118先叫個salad侍應幫我地落咗勁多芝士呀好香d菜好新鮮Linguine Seppia $198墨魚汁扁意粉如果鐘意濃味,可叫呢個試試唔會太辣呢個相當夠味個汁好惹味好正Anatra Gorgonzola $298比較驚喜係呢個烤鴨胸第一次食到咁好食嘅烤鴨胸暫時係我食過最好食嘅d皮烤得好香好脆食落好juicy連d薯仔都整得勁好食睇得出個廚師超級有心機整呢度環境真係好舒服同朋友慢慢食下野傾下計真係一流享受
同朋友行完銅鑼灣

好香

d菜好新鮮

Linguine Seppia $198

墨魚汁扁意粉

如果鐘意濃味,可叫呢個試試
唔會太辣

傾下計

真係一流享受
  • Anatra  Gorgonzola
2019-01-02 636 浏览
放假的日子!約左朋友食飯。搵間坐得舒服,環境寧靜,方便傾計的地方食飯。朋友推薦銅鑼灣二千年廣場五樓的Babbo Trattoria上到五樓,等待入座期間,餐廳內的環境亦一覽無遺,仲睇見廚師在一個石窯前焗制食物,感覺好健康地道!😜餐廳裝潢設計樸實無華,但是很有格調,檯與檯之間空間十足,感覺舒適寧靜,果然無介紹錯。意式薄片生牛肉$118在佈滿薄片生牛肉上,放上新鮮的火箭菜、芝士薄碎,灑一點青檸汁,將三者撈勻,味覺享受十分豐富!牛肉都好鮮味!👍波窿那肉醬披薩餃子好大一個餃子,焗到脹卜卜,熱辣辣上檯,侍應幫手切開幾件方便進食。👍披薩餃子外皮香脆,肉醬味道好香!窯燒春雞佐帕爾瑪火腿牛肝菌汁$288燒春雞份量十足,烤到外面香脆,雞內嫩滑保留肉汁!👍火腿牛肝菌汁味道比較濃,可以自己點嚟食~仲有火腿粒,增加口感😋整體都好滿意,怪唔之得晚市有咁多人~

意式薄片生牛肉$118

波窿那肉醬披薩餃子
披薩餃子外皮香脆,肉醬味道好香!

窯燒春雞佐帕爾瑪火腿牛肝菌汁$288
燒春雞份量十足,烤到外面香脆,雞內嫩滑保留肉汁!👍

火腿牛肝菌汁味道比較濃,可以自己點嚟食~
仲有火腿粒,增加口感😋

整體都好滿意,怪唔之得晚市有咁多人~
2019-01-02 496 浏览
自從去完意大利,一直對Pasta同Pizza念念不忘😢臨近新一年當然要食餐好,今日就帶媽咪嚟咗呢間台灣人開嘅意大利餐廳。本來想叫Caesar Salad,不過媽咪想試下意式薄片生牛肉 ($118)底部鋪滿生牛肉,中間有啲火箭菜,上面有好多芝士碎,一次過食晒三樣野,口感豐富。生牛肉嘅味道好鮮甜,可以加啲青檸汁,會更加開胃,酸酸地幾好味!波隆那肉醬披薩餃子 ($198)平時係香港就食得多Pizaa,餃子狀嘅就真係好少食!佢本身係焗到脹卜卜好靚架,仲好香!Waitress將佢整扁之後會將佢𠝹開幾件,外皮厚薄適中,好香脆👍🏻入面有好多肉醬,芝士同埋蘑菇,食唔停口😋窯烤春雞佐帕爾瑪火腿牛肝菌汗 ($288)雖然已經飽飽地,但我地都好想試下呢隻窯烤雞😂份量十足,如果3-4個人share會更加好!雞肉好嫩滑,個皮脆得嚟一啲都唔乾,鎖緊咗肉汁好juicy~另外,我鍾意食啲菇,好爽口好多汁鮮甜。火腿牛肝菌汁好濃郁,另一種味道👍🏻
自從去完意大利,一直對Pasta同Pizza念念不忘😢

波隆那肉醬披薩餃子 ($198)
平時係香港就食得多Pizaa,餃子狀嘅就真係好少食!
佢本身係焗到脹卜卜好靚架,仲好香!
入面有好多肉醬,芝士同埋蘑菇,食唔停口😋
窯烤春雞佐帕爾瑪火腿牛肝菌汗 ($288)
雖然已經飽飽地,但我地都好想試下呢隻窯烤雞😂
份量十足,如果3-4個人share會更加好!
雞肉好嫩滑,個皮脆得嚟一啲都唔乾,鎖緊咗肉汁好juicy~
另外,我鍾意食啲菇,好爽口好多汁鮮甜。
火腿牛肝菌汁好濃郁,另一種味道👍🏻
2018-12-31 432 浏览
星期日晚,幾個朋友睇完戲食晚飯。最後因為見到2人套餐有羊架,有很多 course,套餐價比單點只係貴少少,大家點了幾個2人餐,全部選要羊架main course。點知,大部分食物都可以,羊架實在太生,有些甚至是一面熟一面全生。退回廚房翻煮都仍然外熟內生,咬唔到。餐廳經理態度誠懇,極力挽救提出好多補救建議,添飲紅酒,送 tiramisu。最後大家選了 pizza替代,反而有驚喜。原來此家餐廳有明火烘烤 pizza。今次羊架極差,而且是全晚主菜,要給負評但服務態度,餐廳環境,其它食物綜合來睇,純粹以今次經歷就給予中評。下次來要主力試 pizza + pasta。

今次羊架極差,而且是全晚主菜,要給負評

下次來要主力試 pizza + pasta。
套餐凱撒沙律
套餐牛肝菌麵包🍞
套餐 Risotto with Carbonara
套餐蘑菇湯
2018-12-29 328 浏览
見唔少食平都推介呢間餐廳嘅pizza,一心就想黎食 餐廳食物選擇都算多,但配搭變化唔大!蜆味道算係唔錯,而且個蒜蓉汁好香濃,配上麵包好味!炸risotto,賣相好靚,但係入面啲risotto好似一pat pat咁,偏林,味道一般煙三文魚risotto,份量唔算多,但係味道真係不似預期普普通通! 牛肝菌雞肉pizza,等咗成50分鐘有多,本來對於pizza抱有期望,但真係非常失望 個邊煙韌,係個底唔夠脆,而且餡料嘅配搭 mix埋一齊非常奇怪真係大失所望!
見唔少食平都推介呢間餐廳嘅pizza,一心就想黎食
餐廳食物選擇都算多,但配搭變化唔大!
蜆味道算係唔錯,而且個蒜蓉汁好香濃,配上麵包好味!

煙三文魚risotto,份量唔算多,但係味道真係不似預期
普普通通!

真係大失所望!
2018-12-26 344 浏览
我哋屋企人做節食飯,一定食西餐🍽,因為唔洗迫食貴價套餐又要分時段食,今個冬至我哋揀咗間意大利菜,點咗「意式火腿拼盤」、「焗雜菜」、「鮮墨魚汁意大利飯」、「奶油蛋黃海鮮寬扁意粉」、「Four Seasons Pizza」、「Tiramisu」和「Balsamic Mascarpone」同埋一支「Terre Di Chieti」紅酒。 我哋點既食物,係味道方面都係好味既,重點推介係pizza🍕,個餅底薄而脆,yummy! 😋😋😋 餐廳所推介既紅酒都唔錯🍷🍷🍷,有果香味入口好smooth、light,同意大利菜好夾! 坦白講,呢間餐廳既甜品就一般啦,「Tiramisu」既味道叫OK啦,但「Balsamic Mascarpone」就真係唔得,點唔得呢? 首先拆解個甜品係乜先,就係Mascarpone Cheese + Whipped Creme + Balsamic Syrup + Blueberry,呢個組合就正正好似國產零零漆裡面聞西所發明既「超級武器霸王」-「攞你命3000」咁,將啲好野放埋晒一齊,但最後食出黎既感覺就真係.....好「獨立性」,尤其係個cheese真係好有

坦白講,呢間餐廳既甜品就一般啦,「Tiramisu」既味道叫OK啦,但「Balsamic Mascarpone」就真係唔得,點唔得呢? 首先拆解個甜品係乜先,就係Mascarpone Cheese + Whipped Creme + Balsamic Syrup + Blueberry,呢個組合就正正好似國產零零漆裡面聞西所發明既「超級武器霸王」-「攞你命3000」咁,將啲好野放埋晒一齊,但最後食出黎既感覺就真係.....好「獨立性」,尤其係個cheese真係好有原味並無落糖,而個Balsamic係無乜甜味亦無乜酸味,所以,唔係好似甜品,唔係好啱食!😂😂😂

顧客有意見:餐廳食甜品用既餐具.....竟然係估你唔到既「咖啡杯碟」,真係杯碟黎架,令我哋對呢間餐廳既image立即打咗個discount。希望佢哋能夠改善一下呢方面既問題,因為除咗呢一點,佢哋既服務都好好!👍👍👍
  • PIZZA
2018-12-12 574 浏览
銅鑼灣鬧巿中想找個寧靜可以聊天的餐廳也有點難,朋友介紹了這家意式餐廳,特別的是餐廳卻是由台藉廚師主理,主打意粉和手工薄餅~餐廳裝潢精緻得來又有格調,裡面也放滿了酒櫃,愛酒之人有不少選擇呢~晚餐時間有set dinner的二人餐,其實五道菜六百多挺化算的。不過因為怕吃不完所以最後也決定品點,還可以選自己想吃的嘛~另外餐廳也有提供wine pairing,看起來挺講究的!我們仁人點了三樣菜式,頭盤是Insalata di Cesare,簡單來說就是Cesare salad啦~沙律之中Cesare salad就是我的最愛了,就是不花巧但就會令人記得的那一種~這裡特別的地方是會配上超大盤的芝士,芝士還是看著店員即場磨成一片片的呢~芝士真的為整個沙律大加分啊,芝士非常香,單吃也好吃,忍不住一塊接一塊地吃~來到意式餐廳要點些地道的~我平常不太吃麵包,可是當Teleggio麵包配上Teleggio跟一顆半熟蛋攪拌而成的沾醬,那就不一樣了~麵包本身還帶點淡淡的芝士味和窯烤的味道呢,完全抗拒不了~最後又怎少得經典的Pizza Magherita!因為廚房有一大塊玻璃,食客可以看到pizza的整個製作過程

另外餐廳也有提供wine pairing,看起來挺講究的!

Uova  Taleggio

最後又怎少得經典的Pizza Magherita!因為廚房有一大塊玻璃,食客可以看到pizza的整個製作過程,還可以見證pizza從石窯中取出來的剎那~

Pizza Magherita口感簡單清爽,在餅底上舖上一層鮮茄醬,再加上Mozarella和羅勒葉,不會太膩之餘還帶點小清新~
Pizza Magherita

2018-11-27
Uova  Taleggio
Pizza Magherita
2018-12-10 516 浏览
星期一既lunch 要食好少少,去左銅鑼灣既二千年廣場’babbo trattoria’食!原來lunch 有lunch set, 一個價錢包埋main course, salad ,soup 同飲料!好似都幾抵食甘!我地叫左2個主菜share食! 沙律我個人好鐘意,佢不是用沙律醬,宜係用上檸檬汁調出來的醬汁,感覺清爽!主菜係酥炸鱈魚伴蕃茄黑醋汁,係有3舊鱈魚,仲有幾塊焙焙的薯仔,鱈魚好好食,不會有雪味,又啖啖肉甘!加上蕃茄汁好開胃!仲叫左個惡魔風窯炸半雞,好似好出名甘! 黑椒味好重,是好重口味既人必點!雞既份量有半隻!好飽!飲料叫左iced coffee and iced milk tea, 普通啦!哈哈!呢到既環境坐得好舒服,同友人傾計就岩晒,地點就腳也是加分之選!

胃!