2016-04-28 3800 浏览
今日同男朋友慶祝生日,係openrice 揾左好奈,睇下邊度食晚飯個景靚同好味,睇到呢間見到個景真係唔錯,係38樓,我自己好鐘意,所以食飯前一日先book枱順便要求坐窗口位,見到個餐牌,唸左一陣,唔知order d咩好,所以都係食番set dinner $988, 如果同男朋友食呢個set,我建議可以再叫多小小額外嘅野食,我怕男士們覺得唔夠飽首先會有個餐湯同面包俾你食,個湯好特別,因為涷的,其實我就麻麻地,因為自己鐘意熱飲,然後個餐包好特別,有個三色芝士一齊配襯,第一隻色蒜容第二色蕃茄第三色香腸味,有點咸。整體我覺得ok, 但如果下次黎我會叫番散叫,唔會再叫set dinner, 因為我地隔離張枱係散叫,我見佢地啲野食好香好正咁,佢地叫左10安士牛排,嘩,見到都流口水呀小小意外事件: 走時俾AE卡埋單,點知有85折呀,本身$1086.8, 最終$938.6

2016-04-23 3552 浏览
見到有團購..又未黎過...黎試試...無敵維港景色 蟹肉蕃茄沙律配烤面包-有蕃茄細粒粒 但面包有D硬了..可能放左一段時間先拎出黎... 香煎鴨肝多士配蘋果醬及杏仁粉-杏仁粉唔多覺有...鴨肝煎得剛剛好 表面帶脆 入口即溶 巴馬火腿+水牛芝士mozzarella-蕃茄比較多...突顯唔到巴馬火腿同芝士  忌廉焗生蠔-擺凍左..爭D...個蠔有D腥...感覺忌廉同蠔唔太夾 tiramisu 小盆栽-唔錯...底部有D餅碎...脆脆..證明新鮮製造...如果放得太耐..個餅底絕對會痴實同又林又濕... MACARONS-太甜 其中士多啤梨同芒果..個夾心都整得唔好食.. 咖啡奶凍-咖啡味好香濃 banana brownie-我個人比較中意食硬身D........唔算太甜
見到有團購..又未黎過...黎試試...
無敵維港景色

忌廉焗生蠔
-擺凍左..爭D...個蠔有D腥...感覺忌廉同蠔唔太夾
tiramisu 小盆栽
MACARONS
-太甜 其中士多啤梨同芒果..個夾心都整得唔好食..
-咖啡味好香濃

banana brownie
-我個人比較中意食硬身D........唔算太甜
2016-04-16
2016-02-29 6336 浏览
首先要讚一讚員工先~ 由我地 booking~ confirm booking~ 到現場用餐~ 所有員工都好nice好 helpful~ 有禮又親切👍🏻👏🏻 可能閒日關係~ 人客比較少~ 感覺 relex 舒服😁 望出去個 view 都好正~ 三色牛油好得意好味😁 我地點左生蠔~ 新鮮 creamy~ 蟹肉濃湯~好味~ 蟹肉牛油果沙律~ present 得好靚好精緻✨ 牛扒好嫩好有牛味~ 不過就太太太鹹😓~ 會唔會係忘記左又重覆調味~ 海膽意粉~ 正😁 仲有主角即制玫瑰花份子雪糕🌹~ 廚師介紹玫瑰花係有機種植~ 所以可以食用🍨 名牌寫得好靚呀✨Thanks~ 整晚好開心滿足👯👯 我一定會介紹俾親友😁👍🏻

可能閒日關係~ 人客比較少~ 感覺 relex 舒服😁
望出去個 view 都好正~

三色牛油好得意好味😁
我地點左生蠔~ 新鮮 creamy~
蟹肉濃湯~好味~
蟹肉牛油果沙律~ present 得好靚好精緻✨
海膽意粉~ 正😁

名牌寫得好靚呀✨Thanks~

整晚好開心滿足👯👯 我一定會介紹俾親友😁👍🏻
2016-02-02
  • 生蠔
  • 蟹肉雙重奏
  • 玫瑰花雪糕
2016-01-21 8506 浏览
好耐無嘆吓高茶喇,所以,有少少心血來潮,同親友嚟到尖沙咀嘅AVA,飲啖茶,食件餅,談談近況,說說將來,好好享受一下偷閒嘅周末。AVA居高於隆堡麗景酒店38樓,對出一片壯闊維港海景,雖然,部份景觀被附近高樓有所遮擋,但感覺仍然開揚、舒適,只可惜太陽伯伯今日左閃左避,唔多見佢出嚟。餐廳環境幾幽雅,樓底高,四周都喺偌大嘅玻璃窗。最舒服嘅都喺靠窗嘅梳化位,挨住坐不知幾爽!離開時見到店內正中間嘅花飾原來有專人擺設,所以,就算揀唔到窗口位,坐晌大廳中,對住新鮮艷麗嘅花束,感覺都會變得唔一樣。既然嚟嘆高茶就唔使費思量諗食乜,不過,就要諗吓飲咩好!小弟就一向喺鮮奶咖啡愛好者,所以,唔多需要煩飲乜,不過,都喺有少少後悔,容後再分享,而親友就試玫瑰花茶。鮮奶咖啡睇樣就知喺咖啡機沖製,感覺有少少失望,雖然,沖出嚟嘅咖啡幾香,但口感絕對喺咖啡還咖啡,奶泡還奶泡,就算攪勻之後,醇香而欠缺柔滑。粉紅玫瑰花茶自選香茶有粉紅玫瑰花茶、橙黃白毫、百合花茶、荔枝紅茶數種款式,而親友揀花茶實屬明智之舉,因為,一壺花茶加入好多夥玫瑰,沖出嚟嘅香茶芬芳馥郁,入口淡雅芳香。等咗良久,經典嘅三層架高茶($398二人享用)卒之送到。
,只可惜太陽伯伯今日左閃左避,唔多見佢出嚟。
1927 浏览
鮮奶咖啡
鮮奶咖啡

粉紅玫瑰花茶
等咗良久,經典嘅三層架高茶($398二人享用)卒之送到。由上而下,有鹹點,又有甜點,分別喺巴馬火腿及水牛芝士配迷你意大利麵包、蟹肉蕃茄沙律配意式烤麵包(上層),朱古力榛子醬香蕉布朗尼、提拉米蘇小盆栽、馬卡龍驚喜四重奏、咖啡奶凍(中層),香煎鴨肝多士配蘋果醬及杏仁粉、忌廉焗生蠔配岩鹽(下層)。我哋先食上下兩層嘅鹹點,跟住慢慢享受中層點點甜
三層架下午茶
香煎鴨肝多士配蘋果醬及杏仁粉

件法包多士超鬆脆,而鴨肝煎得面層帶點焦脆,內裡口感軟綿而油香十足,伴上嘅蘋果醬酸酸甜甜,發揮到中和油膩嘅感覺;反而餐牌指有加入杏仁粉,老實講,小弟就唔喺好食得出添。
忌廉焗生蠔配岩鹽
預期喺熱辣辣嘅焗蠔,但嚟到卻喺已經放涼嘅狀態,依一點已經被扣分;忌廉嘅奶味過重,遮咗啲蠔味,而且,隻蠔都偏細,所以,對此都有啲失望。
忌廉焗生蠔配岩鹽
蟹肉蕃茄沙律配意式烤麵包

意式烤麵包即喺用上百吉包,烘得蠻脆口,而蟹肉蕃茄沙律部份,確喺有份蟹肉嘅鮮味,但有些微過鹹嘅情況。
蟹肉蕃茄沙律配意式烤麵包
巴馬火腿及水牛芝士配迷你意大利麵包

個麵包(改咗唔喺「拖鞋」包)包身幾鬆軟,夾上巴馬火腿、水牛芝士,蕃茄、火箭菜,喺幾輕怡嘅三文治,只喺略嫌啲巴馬火腿落得少,火腿嘅鹹香唔突出,反而被啲配角搶晒味。
朱古力榛子醬香蕉布朗尼

個布朗尼非常好食,口感挺實帶點濕潤,唔會「乾崢崢」,上面層榛子醬又打得柔滑充滿榛子香味,嗰一片香蕉稍為燒一燒上啲色盲更好。
提拉米蘇小盆栽
將意大利芝士餅做成盆栽已經唔喺咩新鮮事,所以,質素成為關鍵。不過,個小盆栽有啲「唔新鮮」,片薄荷葉有啲乾,面層嘅Oreo餅碎亦腍晒;反倒內裡嘅芝士幾滑溜幼細,不過,唔喺配咖啡酒,改用橙酒,個人感覺就唔喺太夾
馬卡龍驚喜四重奏

四重奏分別喺士多啤梨、芒果、咖啡及芝麻,小弟試咗其中嘅士多啤梨及芝麻,前者嘅香味好芳香,後者嘅芝麻味好香濃,口感煙韌而味道少甜。
馬卡龍驚喜四重奏(士多啤梨、芒果、咖啡及芝麻)
士多啤梨馬卡龍
咖啡奶凍

雖然叫做奶凍,但質感似慕絲咁軟滑多過似奶凍,但咖啡嘅香味無疑甚為突出,好食。
咖啡奶凍
AVA個環境的確一流,讓人感到好舒適,因為客人唔太多,侍應安排座位時都刻意分隔開啲,等大家有更多空間同私隱。不過,食物質素就有啲參差,我覺得可以再做好啲,否則,嘥咗個靚場及靚景觀!
士多啤梨馬卡龍
2016-01-06 9199 浏览
陽光漸散,漸漸透露絲絲夜意。原本透光度高,日間是一室光明舒適的AVA頓時以微昏燈光帶出情調。一直為著那景觀及日光滿滿的環境而傾心,也想跟家人來歎個寫意休日時光。在此之先,問及到訪過的友人,評價不俗,那就要親身嚐嚐了。見其Facebook專頁的新消息,尋味澳洲菜單,六道菜,兩位才花$988+10%。本想著再便宜也不是這價位吧,也許六道菜只是一兩口的精緻。但按進去看一看Product Shots……明明就是樣樣豐富足量,到底真相又是如何?  往AVA的升降機跟酒店房層的並非相同,得要在停車場那邊進入。否則就要像我一樣,搭上Lobby之後再轉觀光升降機。所指的,其實是升降機一邊上升時,乘客可一邊觀賞外頭的景色。雖然酒店位處尖沙咀赫德道,建築物林立的一處,但一直攀升,想不到還能將景緻一覽無違,盡收眼底。  啊……對了,這兒是Hotel Panorama by Rhombus,餐廳亦是酒店集團旗下的。豐盛多樣的餐包籃先上桌,看到三色牛油就想起Hotel LKF by Rhombus裏的Azure。不過這兒三味合一,製成凍批狀的一片過,也方便我們小切一下,三味齊全。三角形的餐包最得友人歡心,滲著濃
餐包籃
  啊……對了,這兒是Hotel Panorama by Rhombus,餐廳亦是酒店集團旗下的。豐盛多樣的餐包籃先上桌,看到三色牛油就想起Hotel LKF by Rhombus裏的Azure。不過這兒三味合一,製成凍批狀的一片過,也方便我們小切一下,三味齊全。三角形的餐包最得友人歡心,滲著濃濃的黑橄欖香氣,包心亦為鬆軟綿密。我的話……還是比較喜歡富韌勁夠嚼感的款式,塗上牛油潤一潤,提香兼順口。
焦糖火炙魷魚配檸檬、霹靂辣椒及蒜蓉蛋黃醬
Caramelized Calamari with Lemon, Piri Piri & Aioli Dip
焦糖火炙魷魚配檸檬、霹靂辣椒及蒜蓉蛋黃醬作為第一道菜式,打響頭炮。大方地放上本色白晢的魷魚段,微微灼過,略帶焦意。軟稔味鮮的魷魚絲毫不韌,沒有如橡皮般難嚼,且未覺有雪味腥味。味道清淡的魷魚及沙律菜多加點綴,配以少酸奶潤的蒜蓉蛋黃醬不錯。而霹靂辣椒……我就沒有試了,友人好像說辣度還可以。
牛油果蟹鉗沙律配羅馬生菜
Avocado & Crab Claw Salad Served in Romaine Heart Leaves
牛油果蟹鉗沙律配羅馬生菜來得更為清新柔和,一眼就看到一片綠意。有種寶物藏底的感覺,大大片原塊生菜葉覆在蟹肉之上,只露出小小一角。爽脆的羅馬生菜配搭甜香濕潤的絲絲蟹肉,不用大量重手調味也能得人心。
香烤盲鰽魚配香煎大蝦、迷你蔬菜及粟米蓉
Grilled Barramundi with Pan-fried King Prawns, Baby Vegetables & Sweet Corn Puree
香烤盲鰽魚配香煎大蝦、迷你蔬菜及粟米蓉作為首道主菜,以海的滋味為主。先解決兩隻肉彈爽口,捲成花狀的香煎大蝦,帶點焦香。盲鰽魚淨肉厚身,不帶半點腥,鮮香清味,粟米蓉加成之下更見可口。緊實的魚肉略嫌韌身乾了半分,幸好仍有薄脆香口的魚皮減消小遺憾。
燒烤羊膝配烤薯及炒捲心菜
Barbecued Lamb Shank with Roasted Potatoes & Sauteed Red Cabbage
燒烤羊膝配烤薯及炒捲心菜,是時候迎戰肉潤豐盈的滋味。大件頭羊膝教人不忍,亦無從下手,總得要吃,就由友人操刀。只是烤香而非烤燶的羊膝其實中心還帶絲絲肉感嫩紅,未有煮得過分老熟。羊味濃足,稍帶一點膻香,叫我們大啖之時夠哂滿足。不過那些帶著紫紅的軟稔濕綿捲心菜絲頗為苦澀,不太對胃口……淨食羊算了。
香煎牛肩肉以啤酒醃製,配田園蔬菜
Pan-roasted Beef Rump, Beer Marinated & Served with Garden Vegetables
香煎牛肩肉以啤酒醃製,配田園蔬菜終於登場,最後的菜式也是精彩不減的呢。牛肩肉紥實不過,好在未會韌過頭,咀嚼之間得嚐那份微燻啤酒香。肉味顯現,未有腥臊,醬汁的點點酸味不突兀,讓人聯想到紅酒牛尾。
黑朱古力檸檬慕斯蛋糕
Dark Chocolate & Lemon Mousse Cake
黑朱古力檸檬慕斯蛋糕以酸甜作結,將甜品的甜膩換上一抹清酸醒胃。說是說黑朱古力,但在我而言,仍是甜甜的一派。沒有過火的苦澀,朱古力郁潤濃甜收於細滑的慕斯層間。和著檸檬的果酸及甜意,為是次的尋味旅程畫上句號。
Irish Coffee
  未能霎時完結的熱烈對話,以Irish Coffee $88作為延伸點。少見的咖啡調酒不只有這出現較多的經典款,還有Bailey's Coffee及Cafe Royal。話說這杯是意想不到的重手,酒味單靠聞就已經覺濃。就算加盡我平時不沾一口的忌廉,入口還是略帶點Whiskey的嗆。微昏的燈光加上微燻的酒意,伴隨漸落的話語聲音,一起走到揮手別過頭之時。

餐包籃
焦糖火炙魷魚配檸檬、霹靂辣椒及蒜蓉蛋黃醬
燒烤羊膝配烤薯及炒捲心菜
黑朱古力檸檬慕斯蛋糕
Irish Coffee
2015-12-16 8308 浏览
第1次黎到AVA,係2年前慶生~記得當時迷人夜景、美味的蟹肉雙重奏、玫瑰花雪糕都相當滿意~所以決定今年重溫舊夢~~今晚一行四人,用上Open Rice優惠卷~「冬日暖意」四道菜晚餐,每2位只需HKD 888~期待可以嘗試唔同的新菜色~除左食物唔錯,270度的維港靚景亦係賣點~送上2張夜景俾大家感受下~~餐廳樓底好高,以舒適簡約設計~令客人可以專注欣賞夜景~今晚客人唔算多,每位客人都可以享有窗邊位置~待應推介的白酒~入口較Fruity~唔常飲酒的男友同媽咪都好鐘意~送上麵包籃 & 三色牛油~新鮮出爐熱辣辣~~外脆內軟的麵包,再配上特式牛油~~三色牛油分別是蕃茄味、原味和香草味~蕃茄味比較唔明顯,以香草味最突出~~頭盤:藜麥及牛油果慕絲以茄子卷住藜麥、牛油果慕絲~味道幾新清~~茄子卷賣相好似豬大腸…哈哈哈而雜菜沙律調味過濃~ 亦有點太油~ 第一道菜:大蝦及藏紅花燴意大利飯意大利飯上放有少許魚子醬~賣相討好!意大利飯口感偏硬,但調味得宜~~不過說好的大蝦呢?我只見到細細粒的蝦肉~好彩肉質都算彈牙~主菜:美國南部特式香煎魔鬼魚第一次食魔鬼魚~原來魚肉係一梳梳,條條分明呢~~內裡魚骨數量都幾多,
第1次黎到AVA,係2年前慶生~
記得當時迷人夜景、美味的蟹肉雙重奏、玫瑰花雪糕都相當滿意~

所以決定今年重溫舊夢~~

今晚一行四人,用上Open Rice優惠卷~
「冬日暖意」四道菜晚餐,每2位只需HKD 888~
期待可以嘗試唔同的新菜色~

除左食物唔錯,270度的維港靚景亦係賣點~
送上2張夜景俾大家感受下~~
餐廳樓底好高,以舒適簡約設計~
令客人可以專注欣賞夜景~
今晚客人唔算多,每位客人都可以享有窗邊位置~
待應推介的白酒~
入口較Fruity~
唔常飲酒的男友同媽咪都好鐘意~
送上麵包籃 & 三色牛油~
新鮮出爐熱辣辣~~
外脆內軟的麵包,再配上特式牛油~~

三色牛油分別是蕃茄味、原味和香草味~
蕃茄味比較唔明顯,以香草味最突出~~
藜麥及牛油果慕絲
頭盤:
藜麥及牛油果慕絲
以茄子卷住藜麥、牛油果慕絲~
味道幾新清~~
茄子卷賣相好似豬大腸…哈哈哈

而雜菜沙律調味過濃~ 亦有點太油~
大蝦及藏紅花燴意大利飯
第一道菜:
大蝦及藏紅花燴意大利飯
意大利飯上放有少許魚子醬~賣相討好!
意大利飯口感偏硬,但調味得宜~~
不過說好的大蝦呢?

我只見到細細粒的蝦肉~
好彩肉質都算彈牙~
主菜:
美國南部特式香煎魔鬼魚
第一次食魔鬼魚~
原來魚肉係一梳梳,條條分明呢~~
內裡魚骨數量都幾多,係脆骨可以食落肚~~

入口有鮮味之餘帶微辣~~ 唔錯的體驗~~

伴碟的蔬菜表現唔錯呢~~
特別蕃茄仔又甜又多汁~~
澳洲青蘋果及朗姆酒葡萄乾批
甜品
澳洲青蘋果及朗姆酒葡萄乾批
生日牌寫得幾靚~~ 唔係交行貨~~

可能影相耐左,甜品入口已經凍哂~~

討好的肉桂煮蘋果,配上朱古力碎~~
係一個安全的組合~ 未入口就想像到的味道~~
無咩大驚喜~~

後記:
感覺今次表現比較失色~~
除左魔鬼魚比較出色,其他菜色只屬一般~~
還是建議大家散叫主打菜吧~~

值得讚揚待應服務好好~
充滿笑容,亦十分細心~~
2015-12-15
優惠券
2015-11-02 12367 浏览
好姊妹為我與另一朋友慶生, 選擇到集合美食美景於一身的Ava Restaurant Slash Bar, 一間被Hong Kong Tatler 品評為 2012 - 2015「香港及澳門最佳食府」, 自然十分期待!乘搭隆堡麗景酒店的觀光電梯, 維港的繁華景緻映入眼簾, 為今天的美食之旅揭開帷幕.Ava Restaurant Slash Bar供應法式半自助早午餐, 奉上各款法式美食. 沙律, 湯品, 麵包, 甜品, 雪糕自取, 另可點頭盤及主菜各一款, 比很多Semi buffet來得更豐富, 怎叫人不抓狂?自助沙律吧琳瑯滿目, 有數款cold cuts, smoked salmon, 西湯, 麵包, 調味沙律等.煙三文魚油潤得很, 不會過鹹, 有點點的煙燻味, 一食就知道是高級貨.泰式海鮮沙律所淨無幾, 也拿了一點試試, 有芒果, 柚子, 青口等, 口味真是幾”泰式”, 味道酸甜, 醒胃提神.Parma Ham顏色漂亮, 一片一片像粉紅色的玫瑰花瓣似的, 口感油潤細膩, 鹹度適中.生蠔, 鮮蝦及雪蟹腳生蠔不算是大大個一顆, 但味道仍算鮮甜, 肉質爽脆, 絲毫不腥. 海鮮盤中亦有蟹腳
生蠔, 鮮蝦及雪蟹腳
生蠔不算是大大個一顆, 但味道仍算鮮甜, 肉質爽脆, 絲毫不腥. 海鮮盤中亦有蟹腳及凍蝦, 惟人比較懶, 懶得剝殼, 給朋友全部幹掉了! 她對蟹腳及凍蝦的評價也不錯呢!
香煎鵝肝配無花果醬
鵝肝煎至金黃色, 用刀切開, 黃油立即漏了出來, 證明煎得剛剛好, 沒有過熟的情況! 入口相當油潤甘香, 有少少鴨羶味, 但怕羶的我仍然覺得可以接受, 對於不太吃內臟的朋友也會覺得很易入口. 伴以無花果醬, 味道芳香四溢, 味帶酸甜, 可中和鵝肝本身的鹹膩.
炸雪魚肉餅配他他醬及蟹肉露筍沙律 (兩位用)
橢圓形的賣相, 好像葡式的馬介休球, 其實是炸雪魚肉餅.
老實說, 我吃的時候以為是炸薯球, 因為有馬鈴薯的香濃軟糯, 更能吃到點點奶香及芝士香, 事後回看菜單才知道是炸雪魚肉餅…, 但點一些他他醬同吃, 仍不失為哄小朋友的最佳食品.
蟹肉露筍沙律, 只見蟹肉, 不見露筍, 蟹肉真的多到好像不用錢! 雖然不是新鮮生拆的蟹肉, 但仍算鮮甜可口, 一梳梳的蟹肉, 吃得乾手淨腳的, 還是好滿足!
香煎挪威三文魚柳
三文魚以大量香草及黑椒煎香, 所以三文魚的外皮富有香草的清新, 以及黑椒的微辣, 喜歡重口味的我覺得很討喜! 三文魚皮香脆可口, 惹味非常, 而魚肉則保持七至八成熟, 仍然是粉嫩的顏色, 入口嫩滑, 富油潤感.
伴菜有露筍, 馬鈴薯, 車厘茄, 西蘭花等, 味道較為普通.
烤八安士澳洲肉眼牛排
份量十足, 一個人吃應該會飽死! 牛扒不太厚, 不太薄, 厚度剛剛好, 這就是我最喜歡的厚度呢!
點了五成熟, 但看看其橫切面, 好像煎得有點過, 像七成熟的樣子, 肉的顏色有點灰暗, 沒有五成熟應有的粉嫩. 幸好牛扒入口仍算嫩滑可口, 容易咬開, 牛肉味亦甚為濃郁.
甜點時間, 餐廳主打法國菜, 當然不可缺少五彩繽紛的Macaron, 試了一顆芝麻味, 太甜, 不是我杯茶, 只好放棄.
最受歡迎的甜品莫過於是餐廳自製的雪糕, 有朱古力, 雲呢拿, 士多啤梨三款口味, 款款美味誘人. 個人覺得三款雪糕的味道都好像M字頭的名牌雪糕, 不知道廚師是不是向M字牌借鏡呢?
朱古力味雪糕內真的有片片香滑的朱古力片, 士多啤梨味真的有片片甜酸的草莓乾, 雲呢拿味雪糕真的有點點的雲呢拿籽, 真材實料, 味道天然, 甜度適中, 我們吃得好過癮呢!
由於是慶生飯局, 朋友特意著店方奉上甜品盤予我們兩位壽星女, 雖然只是用”現成”的甜品”堆砌”而成, 但已足夠我倆樂了半天!
Apple crumble很討喜, 不太甜也不太酸, 粒粒餅碎香脆可口, 椰子蛋糕亦鬆軟可口, 富有椰絲的香氣!
葡撻熱辣辣, 焦糖很香, 蛋味十足! 手製朱古力甜度適中, 中間夾雜著花生, 香脆可口. Creme brulee 的焦糖香脆得很, 蛋味十足; 手工曲奇亦很鬆化, 牛油味濃; 麵包布甸亦很香濃, 有柔嫩煙韌兩種口感.
甜品部份比想像中更為味美, 不愧為酒店級的出品呢!
餐後飲品點了凍咖啡, 味道不過不失, 咖啡略帶苦澀及酸味, 要多加奶及糖才行呢!
小插曲: 由於店方臨時有包場活動, 是次的gathering, 由10月中改期至10月底進行, 碰巧我們都有空, 所以欣然接受店方的改期安排, 店方為表歉意, 奉上白酒一枝, 雖然我不喜歡喝酒, 但在這個特別高興的日子, 也與好友們摸起酒杯底來. 白酒味道不太好, 有些乾澀, 帶點微酸, 之不過, 不要錢的東西, 哪有不要的道理?
衷心感謝朋友的安排, 讓我過了一個難忘的生日!
题外话/补充资料: 是次用了信用卡優惠, 人均只需$200, 但此優惠現已暫停了! 但Openrice亦有提供coupon, 優惠亦很吸引啊!
2015-10-24
信用卡優惠
  • 香煎挪威三文魚柳
  • 雪糕
  • Creme brulee
It was my first time at AVA hence I was mesmerized by the beautiful views of the harbour.Went there for the winter menu which costs $628 per person or an extra $250 with wine pairing which I did not opt for.Started with bread and the famous tricolour butter made by AVA.There was pesto, garlic and tomato butter.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆Quinoa with avocado mousse wrapped in eggplant mixed salad:The salad was good especially the greens because the salt in it made it tasty.As for the eggplant, they had a smo

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆
As for the eggplant, they had a smokey charred taste and aroma.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆
Cream of morel mushrooms soup with fresh cream:
Wine: Casa Lapostolle Chardonnay 2011
The soup was good but I found it a bit too creamy.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆
Risotto with shrimps & Saffron topped with caviar
Wine: Casa Mentelle Sauvignon blanc semillon
The risotto was nicely done because the grains of rice were al-dente covered in rich creamy sauce which was balanced by the saltiness of the caviar.
Slow cooked beef wagyu cheek
With herbs and white wine , mash, veg
Wine: Chateau gemeillan medoc cru bourgeois 2011
The beef cheek was a bit dry for my liking and not gelatinous.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆
Granny apple & rum raisin crumble with vanilla sauce
Wine: bottega prosecco DOC NV
For dessert, we finished with this apple crumble which was jazzed up by rum.
2015-10-27 7654 浏览
要慶祝2位十月之星的生日,想找間環境漂亮的餐廳慶生,思前想後,突然想起剛申請不久的DBS Eminent card 有不少餐廳的優惠,細心看看,還發現了 AVA Restaurant Slash Bar 正在做推廣,星期六、日,2人午市半自助餐只需$400,已包括加一,太抵了吧! 由於想預約環境超正的維港海景窗口位,特意提早2個月預訂,怎料計劃往往不及變化.訂枱後一個月,收到餐廳的來電,說我所訂的日子,有客人包場,我們需要改期了,不過餐廳會送一枝白酒作為補償. 雖然改期是迫不得已,但也沒辦法呢!預訂了中午12:00,原來餐廳是要搭正才會開門的,所以也有不少客人擠在lift lobby待開門,幸好我只是早了3mins到達,不致呆等!服務生引領我們到餐廳內的偏廳,內裡只有4-5張餐桌,用餐環境相對寧靜. 我們的4人桌正好在落地玻璃窗旁,可以飽覽維港景色,實屬漂亮. 當日天氣晴朗,窗外的陽光滲進來,都有頗熱的感覺,這就是窗口位的另一缺點. 幸好,大家都很欣賞這裡的景緻,熱一點也不太在乎. 餐廳的正價半自助餐原來每位需要$388,而我們只需$200/位,太化算了罷! 聽聞餐廳也有做團購優惠,但

餐廳的正價半自助餐原來每位需要$388,而我們只需$200/位,太化算了罷! 聽聞餐廳也有做團購優惠,但定價也不及DBS來得吸引呢!
Semi-Buffet Brunch 包括自選沙律、餐湯、頭盤、主菜、自助甜品以及餐飲,可參考相片內的詳盡選項.
自助沙律吧的款式也多,個人特別喜歡煙三文魚及芒果柚子沙律,前者鹹香有致,魚油豐盈,水準甚佳. 後者,芒果粒相當香甜,配上多汁清爽的柚子,清新美味,可惜只出了一次,想encore也不行.

餐廳供應2款頭盤,各款也是2位用的,我們剛好4人,就可試唒2款頭盤了.
生蠔、鮮蝦及雪蟹腳配檸檬角 (2位用)

生蠔size 小小的,肉質軟滑,味道一般. 另外鮮蝦也是小小的,由於不想剝殼的關係,留待sisters 吃囉
炸鱈魚肉餅配他他醬及蟹肉蘆筍沙律 (2位用)

鱈魚餅都頗香脆,但不及啖啖蟹肉餅好吃!
香煎鴨肝配無花果醬

這是每人一件的,鴨肝充滿油脂,外脆內嫩,即使我不太喜歡吃,都覺得水準不俗.
白酒

因改期而送的一枝白酒,都滿有果香,配上海鮮、肉類,都幾搭配.

主菜方面,我們選了烤澳洲神戶M4西冷牛扒、香煎挪威三文魚柳X2 & 烤澳洲羊架一同分享.
烤澳洲神戶M4西冷牛扒

5成熟的西冷牛扒,相當厚切. 切開牛肉,內裡肉質嫩紅,肉汁很多,肉味亦濃,個人覺得很滿意!
香煎挪威三文魚柳

三文魚柳肉質嫩滑多汁,充滿魚油香氣,如果不喜歡吃牛,選三文魚柳就對了.
烤澳洲羊架

由於本人不好羊,所以羊架就留待sisters吃好了,但賣相都頗為吸引吧.
生日甜品

訂枱的時候,表示是慶祝生日的,餐廳說可以送2個生日朱古力牌,但甜品則需要我們到甜品枱自己選擇. 入座時再confirm,店員說想要生日牌時, 向他們說聲便行. 但在我們用餐完畢,竟送上已拼砌好的生日甜品,且插上蠟蠋,實在驚喜!
甜品拼盤

甜品水準只是一般,而且款式偏少,有點失望. 較為好吃的是奶凍,頗為香滑,內裡亦有不少雲呢嗱籽,算為有誠意之作.
3式雪糕

雪糕口味有三款,為士多啤梨、朱古力& 雲呢嗱,各款都很幼滑. 特別喜歡士多啤梨的,內裡有不少果肉,且酸酸甜甜,可以消膩. 朱古力雪糕香濃,內裡也有不少chips,都幾美味.
凍檸茶

茶色相對混濁,著實一般.

用上優惠價錢,可以享受如此美景及食物,sisters都相當滿意是日的生日午餐安排,我也覺得很滿足呢!

尖沙咀赫德道8A隆堡麗景酒店38樓

3550 0262

2015-10-24
信用卡優惠
2015-10-08 8539 浏览
8月時才到過AVA享用一頓清新的仲夏夜之夢menu事隔兩月再跟甜魔媽媽母女及識食Auntie一同享用超抵又高質素的semi-buffet lunch^0^景緻本是很美可惜臨近彩虹襲港將維港抹上一片灰蒙但也冇損雅興因為我們有最耀眼的Chloe妹妹^0^講講點抵食法多得甜魔媽媽昅到團購半自助午餐$188/位(原價$298)即時相約我再戰AVA,半自助餐包有任取餐湯頭盤沙律菜,自選海鮮拼盤或刺身拼盤,主菜和任取甜品,咖啡或茶,好先到任食頭盤區看看吧!! 有長通粉沙律,鷹咀豆沙律,紅菜頭沙律,牛肉沙律~各款都好有水準尤其鷹咀豆沙律我吃了好幾轉~ 沙甸魚,煙三文魚質素尚佳~清甜又爽口斥蜜瓜配襯風乾火腿最佳拍檔另外兩款冷切凍肉味道也不錯~ 我須不愛blue cheese但見甜魔媽媽吃得津津有味便知係靚貨,下圖那款軟芝士我大愛呀香軟好吃十個讚喔!!唔使驚射燈下的葡撻和麵包布甸係好鬼異但味道是很出眾的haha~沙律菜有4款當中有我極愛的火箭菜不過今天被羅馬生菜KO了~ 甜品檯好colorful最吸引我當然係色彩色繽紛的macaron但驚喜何止那麼少焦糖燉蛋也好吃得令人發飆~ 一見朱古力噴泉便想起Mat
沙甸魚,煙三文魚質素尚佳~
沙律菜有4款當中有我極愛的火箭菜不過今天被羅馬生菜KO了~
一見朱古力噴泉便想起Matthew仔了^0^
大家謹記餐廳的home-made雪糕質素絕不遜於市面大牌今天有士多啤梨,朱古力,雲尼拿口味~
開動喇先來一碗熱辣辣的甘荀湯很creamy味道清香好喝~
第一碟頭盤自組油醋沙律那羅馬生菜真的爽脆可口,煙三文魚質素很好丁點腥味也沒有風乾火腿須要未算油潤但配上熟成蜜瓜頓時增添好感,鷹咀豆沙律粉林好吃很是精彩^0^
第二碟頭盤變成花型的煙三文成功哋引到我再取它,甜椒沙律也很得我歡心清香又不會軟林林喔!風乾火腿鷹咀豆沙律當然要encore啦~
食完頭盤侍應送上我們選的歐陸海鮮拼盤(3人份量)另外還有刺身拼盤可選,內容有6隻生蠔4隻蟹腳及3隻青口全部質素頗好最終給我們吃光光~
我的頭盤香煎檸檬龍脷魚柳坦白講魚柳有點腥麻麻哋反而得到甜魔媽媽垂青嘅係伴碟粉糯薯角絕對有同感~
Auntie主菜烤澳洲羊架睇樣已很對版見她母女倆真的吃得很滿意呢~
本來為小人兒而叫的肉醬長通粉最後要打包回家因為妹妹吃前菜已食到飽飽了~不過擁有超強甜魔基因的它在甜品環節當然毫不留力盡情放縱啦haha~
係時候掃甜~葡撻小小的一個超好味如果唔係太飽真想吃多隻呢~
macaron質感不俗甜度適中我喜歡,奶凍質感比較實,焦糖燉蛋十分香滑千萬別錯過喔!!為何現在才發覺有菠蘿(發雞盲)很香甜,最正當然係雪糕啦士多啤梨味香甜,朱古力夠濃香,雲尼拿就清香三款也很迷人啊~
真的萬二分飽但係真的對這兒雪糕降伏再來兩球士多啤梨吧!!呢餐真的吃得我超滿足飽到跟舊同事晚餐時也吃不下呢~
2015-10-02
  • 鷹咀豆沙律
  • 葡撻
  • 焦糖燉蛋
  • home-made雪糕
2015-10-07 8062 浏览
繼續 buffet 分享:之前在尖沙咀隆堡麗景酒店 AVA 品嚐仲夏夜之夢晚餐時,已深深被其美景折服吸引,早前一見$188半自助午餐團購馬上買下來,終於上週五去了完夢!這天沒等囝囝放學,只帶同妹妹及婆婆,並約了好友車媽媽,再次到訪這高層靚景餐廳了~上星期天氣一直不穩定,抵達餐廳之時,灰懞懞的景色與 之前 相差好遠... 雖然如此,這景觀對於首訪的婆婆,已算是驚為天人了,她由搭 lift 到進到餐廳,不斷直呼:好美好美~其實上回已經貼過,不過這次也不嫌長氣再貼一次:平日週一至五的 Semi-buffet lunch,除了自選沙律及是日餐湯,還有歐陸海鮮併盤或亞洲刺身併盤二選一,然後每位自選主菜,最後加上自助甜品、雪糕並每位咖啡/茶。原價 $298/位也吃得過,有團購更是超值!先看看自選沙律/前菜內容,首先是射燈之下、拍照效果詭異嚇人,但味道甚佳的葡撻及麵包布甸,一會再貼正常照片給大家看~然後有給小朋友享用的麵包、多士爐、四款不同的優質芝士,其中藍芝士及一款半軟芝士非常好吃,我是取完又取!  頭盤又怎少得巴馬火腿及不同的凍肉呢?成品拌以清甜完熟哈蜜瓜/蜜瓜,任取任吃,超愛吃這組合的同行婆婆

頭盤又怎少得巴馬火腿及不同的凍肉呢?成品拌以清甜完熟哈蜜瓜/蜜瓜,任取任吃,超愛吃這組合的同行婆婆簡直笑不攏咀!
其後煙三文魚質素也很好,之後還有意式烤雜菜、沙甸魚、牛肉沙律、通粉沙律、雞心豆沙律等,以及轉角的是日餐湯-甘筍湯。

我們是遲了些來,所以拍得不全;其實此外還有忘拍的沙律吧,其中的羅馬生菜十分新鮮爽脆。這就是甜魔媽媽的第一碟成品,當中麵包及葡撻是給妹妹拿的,其餘三文魚、芝士、沙律及雜菜就是自吃的健康清新頭盤,全部都美味!
對了,沙律吧那邊還有吞拿魚醬,也拿了些給妹妹點包吃;同時給她取了甘筍湯,不過小孩似乎都不太愛甘筍那陣甘味,明明是湯怪的她也沒飲太多。
婆婆第一碟就取了大量煙三文魚、清甜蜜瓜、沙甸魚、牛肉沙律、通粉沙律及雞心豆沙律,後者我也吃了一些,不錯嘛。
初抵時巴馬火腿都給搶光了,不過補充很快,之後我們也連吃了好幾輪;鹹香有致的火腿,拌上清甜的哈蜜瓜吃,真是無上享受,我們三大一小共合4個女人,一起努力勁食!
除了火腿蜜瓜這百吃不厭的組合,另外芝士、沙律菜、煙三文魚及葡撻都是 encore 之選,大家都覺得這自助頭盤的質素很高,單吃這都夠飽夠滿足了!
不過還有自選海鮮或刺身併盤呢。我們點了歐陸海鮮併盤,這是三人份,共有六大隻蠔、四根蟹腳及三隻青口,起初以為吃不完,吃著發覺質素不錯,很快又清光了~

來到主菜,不加錢有四款選擇,另外也有兩款$100升級選擇。特地當 肉醬長通粉 Bolognese Penne 給妹妹當主菜,沒想到她一早吃火腿吃飽了... 通粉只吃了幾口就打包,才不致浪費。
婆婆選了 烤澳洲羊架 AUS Lamb Rack,一客兩件根本吃不完,結果與媽媽對分;要讚五成熟的羊架肉質豐腴柔嫩,微帶羶香十分好吃,同上的燒薯又夠軟糯,蔬菜亦新鮮,很滿意。

車媽媽的 香煎檸檬龍脷魚柳 Lemon Sole Fillet 就沒太特別,那軟糯香口的薯竟比主角魚更吸引!沒法子,她吃不到牛羊,否則來這裡其實肉類主菜較出色。

其實主菜環節頂多吃七成飽好了,因為還有豐富自助甜品:朱古力噴泉、棉花糖、水果粒、馬卡龍、雜錦曲奇、朱古力片、焦糖燉蛋、奶凍、檸檬蛋糕、蘋果金寶,還有三色雪糕!
每款都取了些來吃,發覺甜品中水準最高是焦糖燉蛋,那蛋十級特滑!但加不能錯過是自家製的雪糕,士多啤梨味酸甜清新,雲呢拿味清純香滑、朱古力味甘濃迷人,全部都超好吃!

妹妹也與婆婆共同分享一碟水果甜品,由小咀污跡可見,為食妹可是吃到非常開心盡興的~

這裡的雪糕太美味了,水準不輸最愛的 Movenpick 品牌,甜魔媽媽吃完三大球後,忍不住再取多三球享用。而且此時天色稍為轉晴,對住如此美景嘆雪糕,人生幾何~
最後還有每位咖啡/茶,都說生吞檸檬是最佳消滯方法,這天又特別點了熱檸水來試,果然去到晚餐時後又胃口大開,可以吃得下自助餐了,嘿嘿~

最後分享我們隨手拍的絕色美景;這只是陰天,晴天來到真的嘩嘩嘩不得了~

最後,除了團購現時仍有供應,後來發覺OpenRice亦有二人同行半自助午餐半價優惠,真心推介大家來吃吃呢~
2015-10-09
團購
有時侯,環境的確很重要的,我不是說要貴麗堂皇,但至少要舒服,如果有美景,再配著酒,真的令人陶醉的。這夜,我們坐在這邊,從窗望出去,可以清楚地的到我們美麗的維港。裝潢簡約,環境帶點昏暗,在昏暗的環境下,你能把同桌的看清嗎?在這樣的美景下,當然要來些酒精吧,酒精,既是良藥又是魔鬼,好好地享受它時,同時亦能夠打開心扉,與友人暢所慾言;但喝多了,有時會醉酒鬧事吧。先來一份麵包,特別喜歡那三色牛油吧,分別是蕃茄味、原味和香草味;三款之中,我最愛的則是香草牛油,味道最濃郁呢。Veal Loin Salad用了牛仔肉,牛仔肉的肉質很嫩,牛味不算十分濃郁,但吃時配著紅酒則很棒,肉香全都帶出呢。Linguine with Rocket Pesto & Parmigiano我很喜歡吃意粉,特別是扁意粉呢,這個香草醬可是用了大量不同的香草來做的,味道是十分濃郁的,另外還加入了火箭菜,平日火箭菜都是用來做沙律多,這天則用來烹煮,味道上是與生吃的截然不同呢,不錯呢。Grilled Iberico Pork Rack吃過意粉後,便來了一份黑毛豬,我是被寵壞的女生,豬之中,只愛吃黑毛豬,沒辦法吧,當你吃過美味的黑毛

Veal Loin Salad

Grilled Iberico Pork Rack

吃過意粉後,便來了一份黑毛豬,我是被寵壞的女生,豬之中,只愛吃黑毛豬,沒辦法吧,當你吃過美味的黑毛豬時,有時最吃不到某些豬的;黑毛豬味道份外的濃郁,而且飼養方法比較好,不用烹調至完全熟透,所以一般是比較鮮嫩的;而這份黑豬,可以再生點點,吃時再撒上鹽,味道更棒呢。
Williams Pears Poaced in White Wine

最後便來甜點吧,Williams Pears以白酒浸香,吃時帶點白酒香,特別喜歡旁邊的紅桑子醬,味道帶輕輕的酸,正好為這刻帶點飽滯的我減減膩吧。

在Openrice下載優惠卷,可以優惠價惠顧「初秋之味」四道菜晚餐或半自助晚餐,每兩位只需$958,已包加一。

AVA Restaurant Slash Bar

尖沙咀赫德道8A隆堡麗景酒店38樓

3550 0262

請支持一下小妹,給我一個like

2015-09-13 6437 浏览
見到Travelzoo有french semi-buffet brunch discount coupon再上openrice睇過comment都覺得要試下...之前booking嘅時候話冇晒窗口位會儘量安排而上去當日無諗過安排到呢Brunch 包括自助頭盆丶餐湯另外仲可以選擇Seafood platter or hot appetizer with Scallops & Oysters per 2 persons而我哋二人就選擇咗scallops & oysters!但係真係唔知道如果一人的話,這個二人一份的頭盆又點安排呢?自助頭盆沙律的選擇唔算太多但整體味道同質數都好OK我自己食咗兩round自助頭盆最LIKE松露蘆筍同魷魚柚子沙律之後上scallops & oysters, YUMMY!再黎每人一客pan-fried foie gras with fig sauce外面部份煎得好脆口跟住上main course我哋選擇了牛里脊肉及香煎黑毛豬柳!牛OK juicy但豬就好硬可能老咗D,我諗魚會幾好最後就係甜品時間喇!甜品種類唔算多但真係樣樣都好okay特別係chocolate co
自助頭盆沙律的選擇唔算太多但整體味道同質數都好OK
我自己食咗兩round自助頭盆
自助頭盆沙律
最LIKE松露蘆筍同魷魚柚子沙律
之後上scallops & oysters, YUMMY!
Scallops & Oysters - Hot appetizer
外面部份煎得好脆口
香煎鴨肝
牛脊肉
煎黑毛豬
最後就係甜品時間喇!甜品種類唔算多但真係樣樣都好okay特別係chocolate cookies
Highly recommend!好香脆chocolate味好香而且內有crushy nut
Chocolate cookies
题外话/补充资料: Must purchase Travelzoo discount coupon HK278 original HK388 plus 10%
2015-09-13
午餐
自助頭盆沙律
Chocolate cookies
  • 松露蘆筍
  • 魷魚柚子沙律
2015-09-09 6235 浏览
俗語有云「高瞻遠矚」,站得高,看得遠!「AVA」位處龍堡麗景酒店的38樓,乘著升降機而上,維港對岸的景色如幻燈片逐層投影出來,雖是百分百土生土長的香港人,但當如斯美景映入眼簾,心裡仍禁不住讚嘆!步出升降機,「AVA」滿佈浪漫的感覺。座位前又是剛才璀璨的夜景,想不到進餐前可來一個大飽眼福的前菜。餐牌是一個四道菜的晚餐,簡單又不失選擇,就讓腦子集中精力來談天說地,城市人需要多來一份輕鬆與閒逸!跟無酒不歡的友人同桌,當然要飲,紅酒是她的至愛。經女侍應的詳細解釋,我選擇了她推介的法國紅酒 — CHATEAU GEMEILLAN Medoc (2011),看中它的易入喉、味道平衡與果香。品酒跟朋友相處一樣,不扮高深,最重要是感覺舒服!這推介真的不錯,這杯紅酒伴我渡過了愉快的一夜!麵包籃送來了,還附上我喜歡的三色牛油,第一時間搶救我在大叫的肚子! 麵包條香脆鬆化,橄欖包酥香軟彈,麵包的質感稱心得很。有了出色的麵包,不管塗上橙色的 Sundried Tomato、黃色的蒜味或綠色的香草口味牛油,牛油的滋味只會如彩虹般為麵包添上色彩,不知不覺我竟吃多了!前菜備有牛柳沙律或海鮮周打湯兩款選擇,我選了後者
俗語有云「高瞻遠矚」,站得高,看得遠!

步出升降機,「AVA」滿佈浪漫的感覺。

Red Wine
Bread Basket

Seafood Chowder
前菜備有牛柳沙律或海鮮周打湯兩款選擇,我選了後者。

色澤白皙,入口順暢,湯感較稀,單憑湯韻感覺過於平泛,心想大廚要表達的周打湯該不是這般兒戲吧!
Seafood Chowder
將堆在一起的海鮮湯料分開,嘗試將每一口湯伴著海鮮送進嘴巴,味道終於來了!海鮮保留嫩滑的肉質、水份和味道,加上柔和的酒香和醃味,為平淡的湯韻帶來了生氣。蝦、青口、帶子和魚肉均非常美味,彷彿在嚐著海鮮菜式。
頭盤是火箭菜香草醬扁意粉。扁意粉鋪滿了綠綠紅紅的火箭菜香草醬,隨著滑溜的扁意粉入口,嘴巴滿是濃郁芳香的味道,還有那些碎碎的 Parmigiano 芝士微粒,令惹味度進一步提昇。雖然味道濃厚,但恰到好處的份量,不只沒有產生膩意,更令人有著意猶味盡的感覺!

扁意偏向腍軟,我喜歡較具彈性及咬口的質感!
Lemon Sole Filet Roll
主菜設有烤西班牙黑毛豬豬鞍架和檸檬龍脷魚柳卷,喜歡海鮮的我,還是選了龍脷魚柳卷。

龍脷魚柳卷包裹著意大利青瓜和甜椒,嫩滑的魚質有著入口溶化的口感,味道以魚鮮為主,輕輕滲出甜椒的香氣,可考慮些微增加調味,相信效果會更佳。而底部則配搭了橙紅的蕃茄醬汁,還有多款的健康蔬菜,味道自然柔和,與龍脷魚柳卷均譜出清純的味兒。
William Pears Poached in White Wine Syrup
平日多嚐紅酒配梨子,當晚首次嘗試以白酒和香梨作配搭。這道白酒糖水煮威廉斯香梨的甜品,酒香沒紅酒般突出,軟腍的質感透出清淡的味兒,而粉紅的蛋白餅及甜酸的紅桑子醬,令威廉斯香梨活潑起來。

浪漫不是二人的專利,三人行也可到38樓的「AVA」,一邊享用美景、美食,一邊領略珍貴友情的時光,讓眼睛不用執著於金錢、權利與地位的短淺層次裡,看得遠一點,開一點,人也會自然地快樂起來!

2015-09-07
  • 麵包
  • 三色牛油
  • 海鮮周打湯
  • CHATEAU GEMEILLAN Medoc (2011)
2015-09-08 4638 浏览
香港被稱為「東方之珠」,最讓人迷醉的當然是這裡的夜景吧襯著紀念日想俯瞰維港的景色,但侍我家那位放工再上山頂已經很晚 ( ̄□ ̄)在香港想看著璀璨夜景進餐~真的那麼困難嗎?位於尖沙咀隆堡麗景酒店 38/F 的餐廳便可以滿足到我這小小的願望在停車場位置進入,那裡的升降機按38/F就到達了喔被安排在看到維多利亞港的座位,而且這晚的天際是如此清澈呢 (=゚ω゚=)聞說這裡的麵包環節很讓人期待 (?) 原因卻不是在麵包本身當看到後終於恍然大悟~原來說的是用來配麵包吃的三色牛油 (・ω・')Seafood Chowder 海鮮周打湯入口濃滑細膩~海鮮亦很鮮甜 (≧o≦)還有湯內的海鮮配料也要好好攪拌一下,拌著來品嚐啖啖的海鮮甜美Veal Loin Salad With Tuna Sauce牛柳沙律配吞拿魚汁牛柳先煎過,待冷卻後才切片~肉質嫩滑,牛味頗濃 (≧▽≦)若果不太喜歡牛的味道可以加上旁邊的吞拿魚汁一起吃~其香味濃郁跟牛柳也頗搭配Linguine With Rocket Pesto & Parmigiano火箭菜香草醬扁意粉配帕馬森芝士扁意粉屬比較硬身~而且芝士完全將香草醬的味道完完全全包圍了
香港被稱為「東方之珠」,最讓人迷醉的當然是這裡的夜景吧
在香港想看著璀璨夜景進餐~真的那麼困難嗎?
在停車場位置進入,那裡的升降機按38/F就到達了喔
聞說這裡的麵包環節很讓人期待 (?) 原因卻不是在麵包本身
Seafood Chowder 海鮮周打湯
入口濃滑細膩~海鮮亦很鮮甜 (≧o≦)
牛柳沙律配吞拿魚汁
牛柳先煎過,待冷卻後才切片~肉質嫩滑,牛味頗濃 (≧▽≦)
Veal Loin Salad With Tuna Sauce 牛柳沙律配吞拿魚汁
火箭菜香草醬扁意粉配帕馬森芝士
扁意粉屬比較硬身~而且芝士完全將香草醬的味道完完全全包圍了
基本上只吃到濃郁醇厚的帕馬森芝士味道,連火箭菜也成為了這道菜的配角呢 .__.
Linguine With Rocket Pesto & Parmigiano 火箭菜香草醬扁意粉配帕馬森芝士
Lemon Sole Fillet Roll 檸檬龍脷魚柳卷
魚柳卷內夾著意大利青瓜、甜椒等,還配上車厘茄、乾黑橄欖等煮成的醬汁
加上嫩口的魚柳~酸香惹味 (○’ー’○) 另外旁邊伴菜的西蘭花好像有用牛油煮過(?)
Grilled Ibérico Pork Rack 烤西班牙黑毛豬鞍架
接近骨位的肉很Juicy,相對來說其他位置則比較乾身
(´・ω・') 不過沒有豚肉一般的臊味~若能好好掌握烤的時間應該會更好吃的
白酒糖水煮威廉斯香梨 (配蛋白餅及紅桑子醬)
這款甜品像一幅畫作嘛 (´,,・ω・,,`)
香梨雖然用白酒糖水煮過,但酒的味道不算太重。
蛋白餅入口時很鬆脆~但甜得有點過份
Williams Pears Poached In White Wine Syrup 白酒糖水煮威廉斯香梨 (配蛋白餅及紅桑子醬)
题外话/补充资料: 酒店內的餐廳~再加上如此美不勝收的景色,配以柔和燈光下的浪漫 相信是晚飯約會的心水之選喔 (= ̄ω ̄=)ノ
2015-09-04
纪念日