<米芝蓮泰國菜>在金鐘太古廣場有好多食肆,今午特登約左朋友食泰國菜!我和朋友都喜歡食多啲味蕾重啲嘅食物,於是我們選了一個泰式生蝦刺身、軟殼蟹西柚沙律、花膠海鮮冬蔭公湯泰式生蝦刺身上有片蒜片夾著,加埋個醬汁一齊食,帶出蝦肉非常新鮮好味,它有一些苦瓜片拌碟,非常特別,我想對重味的泰國菜來說,有平衡味蕾的神來之筆軟殼蟹炸得非常香脆,夾著清新的西柚,還有它淋有炸蒜片檸檬蜜汁,也是衝擊泰菜的濃味蕾呢另外再加個花膠海鮮冬蔭公湯,食物送到來時,真係香氣撲鼻,冬蔭公湯雖說又酸又辣,但仍然非常野味,海鮮非常新鮮甜美,有青口、大蝦,帶子、魷魚,最驚喜還有花膠,又淋又有咬口,它融入啲湯內,令人一面食一面流汗,但又食到停唔到口,花膠簡直補充了整個湯的精華,滋味無窮,冬蔭公湯的味道亦非常出色,當中混有好多層次的味道,非常之香口,係送餐嘅好伴,絕對食到令人開懐,由於花膠和海鮮兩者的味道都非常搶鏡我們再叫了杯椰子大樹菠蘿沙冰來中和味蕾,但原來杯沙冰都係極之好飲的,入面有些鮮椰子肉及大樹菠蘿肉,其清甜度令人感到讚嘆不止,食完後我和朋友都約定,稍後一定要再來食過。
<米芝蓮泰國菜>

在金鐘太古廣場有好多食肆,今午特登約左朋友食泰國菜!