2016-04-21 1554 浏览
男仕們是否都喜歡"長腿"呢??老實說我從女性角度看也覺十分迷人,粉嫩雪白肌膚修長的美腿有誰不愛喔!!可惜車媽媽那條耶魯象腿真的不堪入目難為了車爸爸共對多年嘻嘻^0^好吧靚腿沒得給你欣賞那給你品嚐還是可以的,大家不用驚慌我講緊嘅係足足{10吋長的皇帝蟹腳}呀是日來到汀蘭居内的Anchor’s Seafood and Beer House一嚐質素平均而且豐富之極的爆抵Sunday Brunch^0^這天須則沒有明媚陽光但望著一片慰藍大海還是愜意非常呢!!室內採取天然光線喜歡{相機食先}的我蠻歡喜但也因此室內氣溫亦頗高呢!!一到埗便給小陽台的BBQ香氣吸引著,再細看驚見廚師正在燒緊足足有10吋長的"靚腳"哈哈皇帝蟹腳才真!!烤好後的皇帝蟹腳會給細心哋切件方便客人食用,另外還有烤什雜菜,青口和我的"飛佛"烤菠蘿啊,仲有烤雞翼,不同的腸類的羊架,全部供應不絕無須搶食更冇人用成隻碟"匹"食物的大家可放心慢慢吃呀~走回室內有一大"盆"翠綠沙律菜,及坊間Buffet少有的雅枝竹,自己喜歡咩汁醬自己揀~這邊廂有自助凱撒沙律,那羅馬生菜十分脆嫩呢還有大量巴馬臣芝士任
這天須則沒有明媚陽光但望著一片慰藍大海還是愜意非常呢!!
這邊廂有自助凱撒沙律,那羅馬生菜十分脆嫩呢還有大量巴馬臣芝士任吃呵呵發達了!!
Cheese有兩款還有車爸爸大愛的杏脯乾呀^0^
仲有我心頭愛Parma Ham,Salami,Chorizo!!
凍海鮮有翡翠螺,海蝦,青口及雪場蟹腳,除了青口全都新鮮又好味呢!!
Cold Cut,煙三文魚,新鮮刺身,壽司及卷物~
連健康非常的藜麥也有供應餐廳都好緊貼潮流喎!!
是日湯水得一款"龍蝦湯"
熱葷不算多但每樣也算精{紅酒燴牛},充滿泰式風情的{燒豬頸肉},惹味{黑松露炒蛋}及{炸雞,咖哩角,春卷}~
{濃香蝦醬炒飯},{爽脆蒜香炒菜芯},香滑{忌廉焗薯片},{點心}也有供總選算多樣化吧!!~
還嫌未夠飽的朋友可到即煮Counters,有即制意粉和日式拉麵等,另外還有Pizza意,美,日也齊全呢!!
當然不少得質素甚高的Rib Eye及燒雞啦^0^
飲品有自助嘅咖啡,茶及果汁無限量供應~
甜品區款式選擇不算太多~
朱古力撻,奶凍,和菓子,粟子撻及白朱古力慕絲等~
更可DIY即製班戟,最最最期待的雪糕用上Deryer's Collection好吸引喎!!
水果有三款哈密瓜,西瓜及菠蘿全是我最喜愛的生果呀^0^
另外有小朋友最冧的朱古力火鍋,梨批Tiramisu,Cheese Cake及朱古力蛋糕~
好喇帶大家巡場後相信大家最關心嘅一定係有多抵食是嗎?逢星期六,日11:00-15:00供應的{Sunday Brunch}原價成人$398/小童$199,現7折後只須成人$278.6/小童$139.3,食足四小時係咪多鬼抵食先^0^
好先來一碟沙律先,砌到色彩色繽紛讓眼睛享受完才到嘴巴好好品嚐喔!!
沙律菜尤以羅馬生菜最為爽脆,雅枝竹酸香好吃,當然仲有我心目中的最佳配搭菠蘿和{Parma Ham}吃了超多件呢!
每樣凍海鮮,魚生也取小許回來吞那魚有驚喜喎沒像吃擦子膠的質感而且吃到魚味Buffet嚟講實屬難得,其餘的八爪魚,三文魚質素也挺不俗架~
而凍海蝦中最吸引係{雪場蟹腳}剪開後肉汁盡爆,味道不會過鹹充滿海水鮮味我們吃了超多隻啊~
凍食後車媽媽愛喝碗熱湯{龍蝦湯}更是我愛喝的一款,這兒的龍蝦湯熱度很夠而且看上去頗濃稠,喝下味道未算十分香濃但在Buffet來說也算可接受啦!!
期待萬分的{10吋皇帝蟹腳}剛燒起便取回來還取了少許燒菠蘿可知經烤過的菠蘿零舍好吃啊~
皇帝蟹腳已給廚師細心哋剪成細件方便客人食用好貼心唷~√
燒至剛好的蟹腳外面乾爽內裡爆汁,鮮甜誘惑真係吃得我們很滿足啊^0^
另外{鹽燒燒雞翼}也不輸蝕皮香肉嫩沒有多餘的醃料味簡單就是好吃呢!!
此時車媽媽已十分滿足了所以熱葷只每款取少許試試,那{忌廉焗薯片}香滑軟綿入口好鬼纏綿啫!!另外{燒豬頸肉}亦充滿彈性泰式的酸辣味很突出真的好用心做喎~
車爸爸取來一碟{Carbonara墨汁意粉},又係驚喜之作汁醬香滑不漏,墨汁意粉al dente非常我十分滿意囉^0^
這個{龍蝦Risotto}須然飯粒咬口不夠但味道確係一絕可惜不夠熱燙,但餐廳很樂意為客人返熱感覺良好即時加分!!
甜品沒吃太多因為我要食雪糕呀haha~只試了{白朱古力慕絲}加入了帶酸的熱情果汁吃下白朱古力慕絲沒有甜到漏的感覺很合拍呀!另外那奶凍有點失策了因為成品未能成型呀!!
還是好好欣賞雪糕吧!!芒果味的Deryer's Collection係我Favorite so yummy^0^
臨近母親節Anchor's喺7-8/May為讚揚偉大的母親在這兩天的Brunch & Dinner Buffet會做四送一呢認真抵食都一個點啊^0^而且原價一點也不貴$398/位,折扣後$300也不用便可在這優雅環境慢慢享用美食,愛錫媽媽的朋友要快D訂位喇!!
2016-04-17
$306 (其他)
2016-04-18 1606 浏览
因為新開,做優惠....二人同行一人價錢,一月份既時候要SEND MSG留位,嗰日我地book嘅時間唔太夜,但啲食物得返好少 海鮮餐廳,但海鮮,只得4款, 海蝦,螺,蟹,青口,海鮮味唔重,只係一般,我同朋友攞左一兩次就放棄了~~ 沙律,熟食食物味道正常.SUSHI款式只有幾款,味道都OK最正係,即場煮既海鮮飯或意粉就好濃郁,呢個推介~~~~我ORDER左兩次甜品有十幾款,都係一啲正常款式,最好是雪糕~~有哂三款皇牌味道Dreyer's D-Collection,Triple chocolate, 開心果和藍莓 最正應該是個view,天氣好,好多人出去睇,又係幾靚既不過一月份勁凍....=="
因為新開,做優惠....二人同行一人價錢,
一月份既時候要SEND MSG留位,

嗰日我地book嘅時間唔太夜,但啲食物得返好少
海鮮餐廳,
但海鮮,只得4款, 海蝦,螺,蟹,青口,
海鮮味唔重,只係一般,
我同朋友攞左一兩次就放棄了~~
沙律,熟食食物味道正常.
SUSHI款式只有幾款,味道都OK
甜品有十幾款,都係一啲正常款式,
最好是雪糕~~有哂三款皇牌味道

最正應該是個view,天氣好,好多人出去睇,又係幾靚既
不過一月份勁凍....=="
题外话/补充资料: 由荃灣入去已經好麻煩,1月份新開既時候, 專車唔俾搭,要坐巴士或的士入。幸好現在可以開放食客搭專巴~~詳情記得打電話問下丫. 因為回程真係好唔方便~~😞山卡拉
2016-01-31
2016-04-12 3262 浏览
想不到,荃灣效區,會有一間咁幽靜的自助餐。還要是面對住無敵大海景,嘆住個靚景黎食。Anchor's Seafood and Beer House荃灣油柑頭青山公路汀九段123號汀蘭居地下餐廳很大,如果傍晚早啲到,仲可以睇住個海,欣賞日落咁食。好鬼寫意~~去親食自助餐,首要關心的是冷盤!雖然無生蠔,但有好多其他冷盤海鮮!分別有長腳蟹、扇貝、大蝦、青口、翡翠螺等等!!還有多款刺身任你夾,當然少不了有壽司!刺身不孤寒,塊塊厚切!而且自己夾,唔使輪候等人分配每位得三片。另一邊驚喜位,就係有多款CHEESE可以揀!仲要比出面款式多!而醃製煙肉類都有好多款選擇。這裡的牛豬雞扒都有,仲有兩款醬俾你。而牛扒,仲可以揀生啲或熟啲0既部位。好體貼的做法。開餐啦,同老公一個叫紅酒一個叫白酒。都算唔錯!先黎梗係食冷盤!值得一讚的,絕對係長腳蟹、翡翠螺!!!這裡的冷盤無乜雪味,也不會食起上黎水滴滴的。在溶雪處理上做得不錯。條條長腳蟹都前臂咁長!而且肉質好飽滿,好有蟹味!超正!我見到有人,一食就食咗幾十條。而翡翠螺,都好爽脆、好彈牙~~仲有冷面,抹茶味,好特別!魚子醬又係值得品味的食品~~熟食,有汁煮大蝦同埋炒蜆

荃灣油柑頭青山公路汀九段123號汀蘭居地下
還有多款刺身任你夾,當然少不了有壽司刺身不孤寒,塊塊厚切!而且自己夾,唔使輪候等人分配每位得三片。
開餐啦,同老公一個叫紅酒一個叫白酒。都算唔錯!
先黎梗係食冷盤!值得一讚的,絕對係長腳蟹、翡翠螺!!!

而翡翠螺,都好爽脆、好彈牙~~
仲有冷面,抹茶味,好特別!魚子醬又係值得品味的食品~~
熟食,有汁煮大蝦同埋炒蜆!惹味之選!
甜品方面,都有十多款的選擇,女孩子見到,實會好開心~~
CHEESE CAKE、朱古力撻,邪惡之選~
這裡的雪糕是DREYER'S,有五六款口味,任食任拎!
我哋當然唔執輸都一齊食甜品雪糕啦~~ Marcaron 正啊!!
最後餐茶可以係Coffee or Tea 或檸檬水、檸檬茶作結。好滿足!~~

2016-04-10 3754 浏览
其實對汀蘭居唔算陌生,因為老婆就有富貴老友住晌隔離嘅海濤花園,不過,佢一直以為汀蘭居只喺服務式住宅,無諗過仲喺酒店,而且有家餐廳晌裡面添。之前已留意到佢哋晌周六、日有做早午自助餐,而且,質素睇落頗高,所以,趁周六走嚟一趟,嘆嘆一頓懶洋洋嘅早午餐 。老婆知道荃灣港鐵站有小巴過去,不過,晌官網睇到原來荃灣西有免費穿梭巴士直達,仲方便我哋。但網頁顯示供住客享用,再打電話問問,食客一樣得。由於晌非多人時段享用,夾啱時間,唔使多等就有車有位,一陣間就由荃灣西站到汀蘭居 。一入門口,就喺「酒店」大堂,有梳化椅、書櫃,感覺頗有家居味道,有唔少住客都晌度打書釘咁款 。再往內走,就喺餐廳,地方頗大,樓底高,右邊全部喺落地大玻璃,雖然對出唔喺即刻望海,喺屬於酒店嘅小花園,但感覺開揚舒服。有部分挨牆梳化位,坐落就更爽。此外,無意間望到天花,所以冷氣出風位都加上透明膠板隔一隔,唔怕被冷氣吹到頭暈,依啲都喺晌服務上嘅加分位 。其實,外出有啲露台位,不過,喺設定為可吸煙區域,亦見幾位煙民,所以,乖乖揀番室內位。門口架設巨型收費表,收費一目了然,而依家仲全線做緊折扣優惠,早午自助餐更打7折,享用時間由11:
門口架設巨型收費表,收費一目了然,而依家仲全線做緊折扣優惠,早午自助餐更打7折,享用時間由11:00am至3:00pm,可以更悠閒慢慢嘆。食吓、傾吓、抖吓、又再食吓,啱晒一班耐無見嘅朋友雞啄唔斷
先講講有咩嘢好食,食物區主要集中晌入門口位,包括:沙律、芝士碟、冷盤、凍海鮮、刺身壽司、熱盤、熱湯、烤肉、薄餅、即煮意粉、拉麵……等等,而戶外位有燒烤嘢,最誘人喺10寸長嘅皇帝蟹脚,再入啲仲有生果、甜品
果汁任飲

早午自助餐提供蘋果汁及橙汁任飲,飲落似喺「果汁先生」嘅質素。坐低未攞嘢食,先斟一杯解吓渴。
任飲果汁
沙律

食物區嘅正中央放下大大盤嘅沙律菜連多款配料,3款醬汁連油醋,所用嘅器皿,以及擺設,得幾有心思。
沙律
第一道菜先食喺貫性用嚟開胃嘅沙律,其實你見佢哋用料真喺不賴,有紅菜頭、雅枝竹,加上樣樣配料要啲,淋少少法式蜜糖芥辣醬落沙律菜度,味道已經好唔錯,但至緊要都喺食材新鮮。
沙律碟
刺身壽司、冷麵

晌另一邊位,有多款日本食物,以及幾款預製好嘅沙律,外觀唔錯。
日本食物及預製好沙律
預製好沙律
冷麵
小弟就無夾嚟食,都喺黐老婆碟刺身試試,有吞拿、三文、八爪魚,感覺都幾鮮味。不過,今日人流唔多,唔需要點樣補貨,少少擔心就咁放晌室溫,隔耐咗新鮮度會有所不足。
刺身拼盤
冷盤、芝士碟

依個區域嘅食物好唔錯,前者有沙樂美腸、西班牙腸及巴馬火腿,而後者有藍芝士、金文畢及艾曼托,不過,再細看,就唔見有藍芝士,但卻配搭上唔少乾果及合桃。
冷盤、芝士碟
凱撒沙律

除咗之前描述嘅沙律,以及晌日本嘢食附近嘅預製沙律外,仲有一處特別將即製凱撒沙律分開,而原個意大利巴馬臣芝士肯定喺焦點所在。將羅馬生菜混和凱撒沙律醬,再灑下煙肉碎、麵包粒及巴馬臣芝士碎,喺滋味嘅組合。
凱撒沙律
龍蝦湯

是日餐湯只有西湯一款,不過,絕唔喺普通嘅忌廉湯,而喺香濃得緊要嘅龍蝦湯,都未入口,打開煲蓋已經嗅到陣陣龍蝦香,香味一湧而上。
龍蝦湯
幾樣好嘢就當然可以夾埋一次過食,凱撒沙律、自家製蒜蓉醬拼金文畢芝士配法包,伴龍蝦湯,以女生嚟講,當一份輕怡嘅午餐都仲得呀!不過,當然由小弟一個人已夠食力搞掂晒啦,之前老婆話啲龍蝦湯有少少偏鹹,發揮自助餐DIY精神,拌點奶落去,既緩和一下個鹹度,入口就更滑溜多啲。
凱撒沙律、金文畢芝士法包伴龍蝦湯
自家製蒜蓉醬拼金文畢芝士配法包
BBQ

好多人都鍾意燒烤,但有啲人就嫌麻煩,晌度食早午餐就有BBQ提供,叫人食得乾手淨腳。烤肉有牛扒、烤腸、雞中翼、羊扒、青口及阿拉斯加皇帝蟹脚(大大盆不斷供應)
,仲有多款烤菇同燒菠蘿。
任食阿拉斯加皇帝蟹脚
先試部份燒烤菜式,10寸長嘅皇帝蟹脚當然喺目標啦,不過,為咗方便客人取用,部份已裁為細件。食落又幾有碳火香,肉味鮮甜,又唔會好鹹,唧少少檸汁,一流呀;燒青口伴上蕃茄沙沙,又真喺唔錯喎。燒蔬菜好鮮甜,不過,至愛都喺烤菠蘿,翻兜再翻兜當生果食
燒烤菜式
凍海鮮

依個項目喺好多自助餐嘅必備,亦喺好多人認為抵唔抵食嘅翻本指標,是日共有4款凍海鮮:翡翠螺、長蟹腳、青口及甜蝦,卻唔見之前晌其他食評見到嘅生蠔,感覺有所欠缺。
凍海鮮
既然款式唔算多,就一次過試晒,幸而質素無欺場,最有驚喜反而喺啲翡翠螺,肥大肉厚,鮮甜到一得了;長蟹腳稍稍鹹,下點咯嗲醬會好好多;至於甜蝦,除咗爽甜之外,仲有少許蝦膏添。
熱盤

就晌凍海鮮背彼,橫型一字排開,其實都幾吸引,不過,真喺食唔到咁多嘢,就以相片及文字記錄一下,等大家知道有咩選擇:黑松露炒蛋、點心、菠蘿雞粒炒飯、炸雞、咖踵角、春卷、忌廉芝士薯片、照燒三文魚、紅酒燴羊肉、炒時菜、咖喱雞。
熱盤
同老婆共享一份熱盤,咁就可以樣樣試到又唔會食得太飽,黑松露炒蛋、忌廉芝士薯片及紅酒燴羊肉喺小弟認為唔可以錯過嘅推介心水,不過,啲炒時菜焗耐咗而黃晒。
即煮意粉
雖然有意粉、長通及墨魚汁意麵可揀,配忌廉汁或蕃茄汁底,但配料唔多,都喺青口、煙肉、雜菌,故此,吸引度唔算大。不過,以之上食過佢哋嘅用料,相信就算一道卡邦尼,應該亦唔會差得去邊。而意粉檔前,仲有意式薄餅提供。
即煮意粉
意式薄餅
即煮拉麵
反而,粉麵檔唔喺中式,而喺做日式嘅拉麵,睇檔面都似梗似樣,鳴門卷、叉燒……總好過次次都車仔麵,好唔好食仲要睇埋湯底,但小弟無品嚐過,就不便評論喇!
即煮拉麵
烤雞、燒肉眼

除咗BBQ之外,拉麵檔隔離仲有美味嘅烤肉,依啲就啱我依個食肉獸多啲。是日嘅烤肉有烤雞同肉眼,配燒汁或黑椒汁。隻肉眼目測估計都有廿幾、三十磅,外層燒得焦香,望見都流口水。等師傅郁手落刀,切開後睇得出肉質紅潤粉嫩,但又無話有血水標出,相信師傅日日燒,工多藝熟都掌握好晒啲火喉啦。
烤雞、燒肉眼
燒肉眼
師傅好好人,烤雞俾咗個脾位連翼我,而肉眼薄切兩小件,仲問我試唔試一支骨位,佢話寧舍焦香,再加埋晌BBQ檔嘅羊扒、豬肉腸就成為我嘅烤肉拼盤,夾完都急不及待埋位試味!烤雞可能擺耐咗,皮開始有啲腍,但肉質好嫩;至於肉眼扒,夠晒肉味,當然唔及西冷咁軟腍,但都算腍身;羊扒又喺好正,肉質夠嫩,肉味夠羶,咁先似食羊嘛。
烤肉拼盤
生果、甜品

食到依度,都差唔到喺尾聲,作為甜品死粉,當然預早已留番20%空間嚟食甜品啦。晌餐廳近尾,就喺生果及甜品嘅駐紮地,有各式各樣甜點、朱古力噴泉、班戟機及Dreyer's杯裝雪糕,夾夾埋埋十數款,唔使憂無選擇。
班戟機及Dreyer's杯裝雪糕
咖啡、紅茶
甜品襯杯咖啡或紅茶點都喺嘆啲嘅,啡茶就晌餐湯旁,當然咖啡杯嘅出品就唔好抱太大期望啦,但點都好,總算喺即磨;而茶包採用Dilmah,算喺有誠意啦!
咖啡、紅茶
小弟甜品碟嘅組合有朱古力批、栗子慕絲餅、朱古力慕絲餅、班尼士、藍莓芝士餅、意大利芝士餅、法式燉蛋,揀嘅都喺心水精選。不得不重點推介當中嘅朱古力批、栗子慕絲餅及法或燉蛋,唔喺話其他無咁好,只喺依3款真喺唔好錯過。朱古力批批殼鬆脆,啲朱古力餡軟滑得很,又夠濃郁;栗子慕絲餅個亮點喺啲栗子慕絲打得柔滑卻栗子味十足;燉蛋用上雲呢嗱籽做,既香且滑,焦糖面既薄且脆。整體甜品都喺做得精,唔會濫竽充數嚟撐場
甜品拼盤
食完份甜品碟都仲有少少意猶未盡,所以,再嚟一份開心果雪糕搭生果杯作結。雪糕喺D Collection系列,比一般普通系列自然高一級。開心果味入口極濃,而且,軟滑富奶香,正喎
Dreyer's杯裝雪糕(D Collection系列)
開心果雪糕搭生果杯
晌荃灣區高質素嘅自助餐唔多,Anchor's嘅早午自助餐食物都甚具質素,再者,環境確實幾舒服,尤其陽光普照嘅日子,加上服務到位,照秤都可排得上名列前茅
。我哋食吓抖吓,迤足三個幾鐘,最後,唔搭穿梭小巴,兩公婆漫步海濱,沿青山公路行返去荃灣西站(大概行半個鐘),順便幫助吓消化!
沙律碟
凱撒沙律、金文畢芝士法包伴龍蝦湯
烤肉拼盤
甜品拼盤
2016-03-13 3426 浏览
未到11點就到達餐廳,被安排了近窗口的2人枱;枱面是比較細,窗戶及地板不算窗明几淨,但臨海進餐的機會總數是難得的!由於未到用餐時間,當時亦只有兩枱客人,我們就在餐廳拍拍照啦;等了數分鐘,侍應就通知我們"食得喇"!原先訂位時問過brunch 是有生蠔,可惜當天都沒有供應,問過餐廳負責人,他說這幾天生蠔不新鮮,所以都沒有入貨;今次就是為了吃生蠔才會選這餐廳的 brunch,真太可惜吧!沙律吧枱是長長的,如果修剪一下變黃的沙律菜,賣相會好一點!盛芝士碎的盤子倒是特別的,好似是用芝士做的;芝士味好濃,就是在餐廳入口已嗅到!當天有蟹腳,翡翠螺,蝦,青口,煙三文魚,魚生等的冷盤; 蟹腳,翡翠螺及蝦都美味,新鮮;但魚生就是沒有特別味道的,淡淡及有點生水味!熱葷有羊肉,巴東牛肉,牛排 。。。。 但我沒有吃。其他的如:  蒸燒賣夠實淨,算不錯啦! 煎三文魚及三文魚骨的調味都比較濃,如果清淡點會更好啦! 日式湯麵,麵條都是預先煮好,客人點餐時再加熱,所以麵條實在太軟,沒有咬口了!cream brulee及 朱古力杯仔蛋糕; cream brulee 比較少見,不會太甜!朱古力杯仔蛋糕質地比較實, 朱古

熱葷有羊肉,巴東牛肉,牛排 。。。。 但我沒有吃。

其他的如:

蒸燒賣夠實淨,算不錯啦!

煎三文魚及三文魚骨的調味都比較濃,如果清淡點會更好啦!

cream brulee及 朱古力杯仔蛋糕; cream brulee 比較少見,不會太甜!朱古力杯仔蛋糕質地比較實, 朱古力味都濃, 是我喜歡質感!

橙汁,咖啡及茶是都自助型式的!
2016-03-12
2016-02-17 5243 浏览
12/2 聽朋友說,在荃灣工業區內,有大排檔很多野食的。趁年假還沒有完結,便駕車去探路。大排檔是找到了,可是由於工廠區,很多人未返工,所以大排檔也沒有開始營業! 可能要等初七之後。咁點算呢?又已經來了這區。不遠處有酒店,應該有東西吃而且新年也會營業的,便駕車去了。這裡是有開,也可以泊車,也有座位。但由於是“新蒸頭”關係,所以平時的買一送一優惠暫停了,而且一定是吃buffet. 我們當時已經是一時半,職員說可以吃到二時半,我們便入坐了。 要說是buffet 也不正確,只可以說是semi-buffet。因為 main course仍然要選一個,然後 salard and dessert可以任吃。不過由於我們遲來到,很多東西也被吃光了,也沒有添加。例如西湯就一點也沒有了。沙律也是有的,但不太美觀,也有風乾火腿,各式火腿,小蕃茄,生果等。味道還是可以的,生果尤其吸引,但都是那句,可能比較遲到,好的都被選光了。甜品方面,只餘下很少選擇,包括白色的奶布甸,蛋白批(淡),朱古力蛋糕 (很thick),特別要說的是,那個麵包布甸,是唯一熱的甜品,我加了很多雲喱拿汁,拿回位吃時,有少少酸,我不知道是麵包
12/2

甜品方面,只餘下很少選擇,包括白色的奶布甸,蛋白批(淡),朱古力蛋糕 (很thick),特別要說的是,那個麵包布甸,是唯一熱的甜品,我加了很多雲喱拿汁,拿回位吃時,有少少酸,我不知道是麵包的問題還是雲喱拿汁的問題,定係我太sensitive的問題。都是那句,可能比較遲到,好的都被選光了。後面有一個Dryers雪糕的櫃,但是空空如也的,我不知道是曾經有雪糕杯可以取,定從來都沒有的呢? 因為我也沒看到其他客人有雪糕吃。

吃了這麼多前菜和甜品之後 (其實也不是吃了很多,因為實在是沒有太多選擇),主菜終終來了。我叫了煎三文魚 ($168),樣子好像很實,但由於夠厚,裡面的肉也不會太實。老公叫了牛($188),比較多肥膏,黃色的部份要切出來,不過肉邊比較熟的部份也是脆的,但這些部份面積不多,好在我們也不是很肚餓。

是次兩人$168 & $188 +10% total around $400.如果有買一送一的時候, 我覺得有晒前菜主菜甜品和茶, 都是抵食的.

最好是個茶(breakfast tea bag),同埋個main course下面的薯蓉.

順便一提, 酒店位於海岸旁, 可以自到青衣, 風景很漂亮, 也掙回不少分數.
2016-02-12
2016-02-08 7060 浏览
早上睇網上介紹汀蘭居新開一間餐廳食自助餐做緊買一送一優惠. 所以預早成個月book位. 未去之前在電視已經有介紹報導過, 所以亦好期待快D去食.今晚早到左少少, 所以在酒店外圍行左一圈, 不過實在太凍太大風, 所以好快就呢返入室內等入座...幾年前, 都黎過呢度食飯, 不過前身係一間西餐廳, 依家則改變成一間海鮮酒吧自助餐廳. 環境仍然可以向海! 裝修亦好modern~~店內提供free wi-fi, 十分體貼~ 可以一邊食, 一邊玩手機~~入座後, 循例行個圈睇下有咩食先~~~呢個沙律兜唔講得笑, 好大個, 而且右手邊呢個真係芝士黎架, 入面裝住芝士碎供客人任添. 另外再附上其他醬料. 仲有一樣不得不提, 就係前面有一個木碗, 係專供客人自行調製沙律. 一般食自助餐都係拎住隻平碟, 夾菜時有時都會跣. 而呢個木碗就可以俾各人撈勻D菜同sauce後先放入自己既碟入面,  十分細心.過少少就有兩款火腿, 望落賣相好靚, 仲有幾款芝士任君選擇. 其中仲有一樽樽醃製配菜.另一邊則放有冷盤, 海鮮, 刺身等~(由於太多人夾長腳蟹腳, 影既時候剩返好少...)有龍蝦意大利飯檔仔有喇沙檔仔過少少有

入座後, 循例行個圈睇下有咩食先~~~
另一邊則放有冷盤, 海鮮, 刺身等~
冷盤沙律
(由於太多人夾長腳蟹腳, 影既時候剩返好少...)
有龍蝦意大利飯檔仔
龍蝦意大利飯
有喇沙檔仔
喇沙檔
過少少有燒牛切件同燒雞食
湯有兩款
熱燻其實唔算多, 可算是基本野吧~~有炒飯, 三文魚骨, 粉麵等.
不過有一到唔好係, 個蓋冇玻璃睇唔到入面既菜式, 而且蓋與鍋分開, 拎起個蓋要搵地方放住先可以夾食物...
行到餐廳中間位置就有甜品架!
生果
甜品生果桌
自製pancake機
雪糕櫃
係時候開餐喇!!
望住個海食自助餐真係一流~~
首轉當然拎冷盤同刺身啦, 不過實在太多人拎蟹腳, 所以拎到都好好了
其實都算係好長好大條架啦, 剝穀後真係有成件蟹柳喺度架!! 味道咸咸, 好爽口, 好鮮味!
刺身有三文魚, 吞拿魚, 八爪魚等~
沙律: 乜都拎D黎試下, D菜好爽脆可口, 加入芝士脆, 麵包粒, 煙肉粒食, 清新得黎又有咬口.
Prama Ham有兩種, 其實都好好味
之後又出去再拎過, 剩係食呢D都回到本呀! 翡翠螺好大隻.
冷盤海鮮
之後再慢慢食熱食
有pizza, 咖喔牛肉薄餅 (分開拎), 烤牛肉....
南瓜湯味道好濃, at least 唔稀, 而且有味先.
之前食左個龍蝦燴意大利飯, 真係好食, 真係有龍蝦味道, 不過就唔係好食到龍蝦肉, 可能較後先出去排隊拎, 已經俾人攞晒了....
南瓜湯
豬頸肉
最後, 當然要食雪糕同甜品啦!
甜品其實就唔太特別...
不過自製pancake可以一試, 或者佢既粉醬調較得好, 做出黎好香蛋味, 同好滑, 如果喜歡既可以自己加入雪糕夾住食, 反正任食既~~
题外话/补充资料: 由於新開張關係, 1月份訂檯惠顧有買一送一優惠. 真係好抵!
2016-01-27
2016-02-08 5733 浏览
網路上得知汀蘭居裡的餐廳終於重開,還有買一送一新張大優惠!!剛好近期跟美女街坊多了見面,一拍即合下立即訂位,希望在這新餐廳裡能夠找回圓華薈廚的良好印象。無可否認汀蘭居的位置的確有點遠離荃灣市中心,幸好酒店仍有免費穿梭巴士供客人使用,由荃灣港鐵站或西鐵站到達酒店也算方便,不過要留意班次時間及以免人數太多而錯過小巴。酒店大堂那幽幽香薰依然怡人,散發香味比去年淡了很多,進入酒店後的鼻子也沒那麼刺激了。同是位處大堂左手邊的餐廳由偏正統的西餐廳變為有點型格的自助餐餐廳,首個感覺已很不一樣。到達時間尚早未能入座,咱們在酒吧區沙發上懶惰一會也不錯,況且還有不用輸入密碼的免費WIFI更爽。訂位時已特別要求窗旁位置,畢竟相機先吃是我們的習慣,天然光線是相當重要的,況且曾經到此也知道無敵大海景是汀蘭居的賣點,窗外的青翠小草地也能讓觀感更舒適,那些年就是愛上這環境而在此呆坐一整個下午。可惜是日霧雨重重,以往清晰看到的青衣樓景變成霧中仙境一樣,用餐後期更有一些雨點,整個氣氛變得淒美得很。入座時所有餐具及一杯開水已準備妥當,難怪未到時間是不讓客人進入餐廳了。連早餐也未吃的我先來一杯果汁開開胃,三枝果汁其實只有兩

橙汁+西柚汁
連早餐也未吃的我先來一杯果汁開開胃,三枝果汁其實只有兩款,家庭裝塑膠瓶裝果汁不時加添,基本是不會沒有果汁飲的。

2/3偏甜橙汁+1/3略為酸澀西柚汁的比例對我而言剛好,冰凍酸甜的混合果汁用來開胃真讚。
點心拼盤
不用打開蒸籠也知道內裡點心,只因已大字標明是燒賣及牛肉燒賣,從外表看來不是叮叮點心版本,燒賣裡的蝦肉蝦味淡淡的,豬肉餡新鮮蒸起還算有一點肉汁,水準還比早前美心皇宮的還要好;牛肉燒賣就算在酒樓也不是常見的點心,從銷路來看仍是蝦燒賣較受歡迎。

後期還改為荷葉珍珠雞,有飯到肚不怕你不飽。
一列重得很的金屬鍋裡是各式熱葷如三文魚頭腩、蟹肉炒飯和食友說很特別的車厘子鴨胸,只是我對這幾款熱葷真的沒有太大興趣。
黑松露炒蛋
反而這盤特色炸雞卻令我再吃一次,不是如KFC的脆粉炸雞或流行的韓式炸雞,而是有著香酥外層的吉列炸雞,不太薄又略有肉汁的雞肉在酥脆外層襯托下很好吃的。

兩款香腸就是香腸,用來配合另一個煲仔裡的黑松露炒蛋就很棒了。不是即場現炒的炒蛋仍有不少蛋汁相伴,滑嫩炒蛋加入黑松露添香,要不是怕太飽,多來一大殼更加滿足。
龍蝦湯
龍蝦湯有著很重蝦味,也許顧及兒童客人,湯裡沒有加入白蘭地酒提味的微稠龍蝦湯仍是相當鮮甜。
Salad Bar
大盤沙拉菜大大盤的放在一角,客人可以利用木盤自製凱撒沙律,不過貪方便的只放在碟上,再在大車輪一樣的芝士中拿些鹹香芝士灑上,加入一點香脆煙肉粒及麵包粒和一些芝士醬後,沒有拌勻的凱撒沙律也很新鮮好味。

冷盤附近也有多款調好的沙律,只試了其中的南瓜沙律,只是外皮批得太薄,以為會香軟的南瓜仍有點硬,非常一般。
芝士+麵包
燕麥麵包仔看來是一般來貨,一整條需要自行切片的法包則有點韌皮,反而芝士盤側的粿麥包有點香軟,配上一點羊奶芝士,好西式的麵包食味。
巴馬火腿蜜瓜
沒有一大隻火腿陳列著,木盤上不是即切的巴馬火腿及凍腸流量也很快,也許自助餐價格問題,提供的意式火腿不是太油潤的貨色,油香感不足也未夠肥美的鹹味火腿加一件香甜蜜瓜,也算一道不俗的意式頭盤食品。

貪新鮮將意式火腿配鮮菠蘿試試,味道還是蜜瓜跟火腿較為配合。
手慢一點也吃不到的三文魚外觀油潤魚甜卻一般,吞拿魚尚算無渣,三文魚壽司飯粒甜甜的,總算不是只用上白飯那麼沒誠意。
燒雞
燒烤區供應安格斯牛肉及燒雞,透出血紅的燒牛肉不是我的茶,燒得金黃的燒雞更有興趣,剛剛到雞胸部份最合我意,雞胸肉不粗也有燒烤香,師傅說要連皮才好吃,同意!!
意式薄餅
以熱燈保溫的意式薄餅小小一片,在自助餐來說是合適的,餅底薄而脆,融化芝士散出芝士味,不能多吃的可飽肚食品。
不過自己仍敵不過即煮意粉的招手,幾款意粉、墨魚汁意粉及長通粉可供選擇,醬汁則有忌廉汁或蕃茄汁,配料可選洋蔥、磨菇、煙肉和芝士。
即炒意粉
食友的忌廉汁綿滑奶香,很有Carbonara的味道,自己的茄汁用上鮮茄煮成較為醒胃,意粉份量不多口感QQ,加入芝士後多點芝士香,醬汁也更能掛在意粉上,可以一試。
自助餐甜品款式不多,玻璃窗的一邊是一小雪櫃齋牙士雪糕,還有一小窩朱古力火鍋,兩者也是小朋友喜愛的甜品
童心未泯的大兒童看到這台Pancake機又當玩具去玩,一按按鈕等六十秒,期間看到Pancake在機裡前進,只用在出口處放上碟子,一片烘得金黃的pancake便慢慢出現。
pancake
不是太厚的Pancake軟軟沒甚彈性,蛋奶香也很一般,起碼過程中沒有如坊間雞蛋仔或格仔餅般散出香氣,甜度也需自行加糖漿、朱古力針或果醬來增加,絕對是好玩多於好吃的甜品
甜品區還有藍莓芝士蛋糕一個,意式芝士蛋糕一盤,只是整場自助餐也沒有加添,手快有手慢無!布朗尼看來有點乾硬,日本草餅也不是我想吃的,還是省回胃納好了。
焦糖燉蛋
小小的法式燉蛋,焦糖不太足夠也未夠薄脆,燉蛋口感如實在版牛油,水準實在一般。
水果
甜品未能滿足甜胃,三款水果反而水準不錯,切成一口份量的哈蜜瓜夠爽甜,菠蘿更是超香甜!!不喜歡已切開的水果還有大盤原個生果嚕。
有美人美景相伴的自助餐,以一杯看似繁複其實一按即有的咖啡機咖啡作結。
熱咖啡
一按即有的熱咖啡也沒有太期望,加入室溫鮮奶的熱咖啡只是普普通通,好過沒有的水準。

其他飲品也以家用按壓熱水壺沖茶包,只是使用率實在高,結果水壺也用至沒水了。
愛爾蘭石蠔
價錢雖是買一送一,自助餐還有源源不絕的即開愛爾蘭石蠔供應,還有如翡翠螺、青口、大蜆的凍海鮮,如喜吃蠔或海鮮,這個自助餐一定回本有餘。

也許這優惠實在太吸引,好不容易才打通電話及有人接聽,改動日期還要通過全能面書留言才做到,想訂座的客人真的需要一點耐性。

只是吃完這個自助餐之後,更加懷念同一地點出現過的圓華薈廚。
水果
Salad Bar
黑松露炒蛋
橙汁+西柚汁
2016-02-04 4858 浏览
這個周末,由美女帶領,來到荃灣汀蘭居旗下自助餐廳Anchor’s Seafood and Beer House,餐廳正做推廣優惠(至2016年2月),自助早午餐和自助晚餐推出「二人同行,一人價錢」的優惠,以周末正價$398/位的價位來說,連加一服務費也不用$250/位,聽落認真化算!熱盤方面,比利最讚其咖喱羊腩,羶味濃郁,好此道者必試,也有中式點心供應,熱烘烘的,而小丸子愛吃的三文魚也有數個款式選擇,包括煙熏和香煎,各擅勝場詳情, 請看http://ourfoodiary.blogspot.hk/2016/01/anchors-seafood-and-beer-house.html
這個周末,由美女帶領,來到荃灣汀蘭居旗下自助餐Anchor’s Seafood and Beer House,餐廳正做推廣優惠(至2016年2月),自助早午餐和自助晚餐推出「二人同行,一人價錢」的優惠,以周末正價$398/位的價位來說,連加一服務費也不用$250/位,聽落認真化算!

詳情, 請看

2016-02-01 5117 浏览
位於汀九的位置,有一間海景餐廳相當受歡迎,可飽覽荃灣的海濱景色,以供應自助餐為主打,這間就是Anchor’s Seafood & Beer House。除了環境恬靜優美外,食物質素同樣不俗,而且為了慶祝新張開業,更為自助早午餐及自助晚餐推出「二人同行,一人價錢」的優惠,真是非常抵吃。自助晚餐於我而言,可能有點偏遠,故未必能好好享受,所以還是星期六、日的自助早午餐更適合小弟。餐廳環境非常悠閒舒適,落地玻璃不但可讓客人欣賞海景,更可讓光線照射入來,配合原木色調,心情也都放鬆下來,感覺特別輕鬆。未開始前,先到飲品區拿點果汁來開通一下胃口,有西柚及橙汁兩款可供選擇。頭盤款式不多,但卻勝在齊全,凍肉、沙律、刺身、海鮮及芝士等等都有,特別是沙律,相當新鮮爽脆,又可自助添加材料,喜歡吃巴馬臣芝士的朋友更會特別開心,一整個可自行刨出來加進食物裡,越想越開心。自助餐當然離不開海鮮,款式雖然只有青口、蜆、翡翠螺及生蠔幾款,好似不太吸引,但生蠔卻是即叫即開的,非常新鮮肥美,鮮甜爽口,帶點點海水香。刺身及壽司亦源源不絕地供應,由於刺身太受歡迎的關係,每次一拿出來,很快便會不見了一部份,證明刺身也相當新鮮。熟食

刺身壽司亦源源不絕地供應,由於刺身太受歡迎的關係,每次一拿出來,很快便會不見了一部份,證明刺身也相當新鮮。
熟食的款式有中有西,蒸點心絕對是中式的重頭戲,每個自助早午餐也必定會供應,味道也不錯。而其餘的還有炸雞、春卷、咖哩角、照燒三文魚及豬頸肉等等。
小弟還是喜歡吃點黑松露炒蛋、忌廉焗薯及德國腸等等,雖然好像食早餐,但味道好已膀過一切。
熱盤除了以上的各款外,更有Live Cooking Station。當中的即切的帶骨肉眼扒及烤雞深得我心,肉眼扒透著粉嫩的紅色,味道香濃,貴為牛魔王的我只會大啖大啖地吃。
旁邊更有薄餅及即煮意粉,看見廚師們細心地烹調,平常這類live station只會先將醬汁及材料煮好,放入意粉煮一會即成,絕對不會細微至以洋慕起鑊也會做,放入材料後煮一會後才放入醬汁來煮,最後才放入麵條來吸收醬汁的味道。看見這盤將醬汁收乾至僅僅掛在麵條時,味道也會相當美好。
來到甜品時間,友人們都吃了不少,可是班戟才是至愛,加點牛油糖漿,再放上開心果味雪糕,整個人也開心起來。由於班戟不是人手,而是班戟機弄出來,時間會快一點,細數之下也吃了十塊八塊。
整體感覺實在美好,只是地點對我這個九龍人來說有點遠,不過現在至29/2在做著推廣,價錢實惠,成人$398一位,但卻是「二人同行,一人價錢」,真是超值。聽說晚上更為豐富,價錢也是相差無幾,值得一試。

荃灣油柑頭青山公路汀九段123號汀蘭居地下

自助早午餐

星期六、日及公眾假期 成人$398 小童$199

自助晚餐

星期一至四 成人$328 小童$164

星期五至日及公眾假期 成人$398 小童$199

好味指數:☆☆☆☆(5☆為最高)

Email (zysk@ymail.com)

Blog (www.jamelchui.com)

FB Page (fb.com/jamel.food)

Instagram (instagram.com/jamel_zysk)

午餐
2016-02-01 4252 浏览
這幾年感覺香港的精品酒店和服務式住宅是越來越多,最近才得知原來荃灣也有一間,所屬的餐廳Anchor's Seafood & Beer House更是坐擁海濱美景。這一趟便和食友們去探究一下,就此為大家作個速報吧。可以在自助餐選擇中有即開生蠔也真不容易,更何況是自助午餐,能在Anchor's Seafood & Beer House可以有無限量供應的生蠔也真驚喜,質素也是很不錯的。值得一試的還有自己組合的凱撒沙律,可以從檯上巨大的芝士挖出一點,加些羅馬生菜,煙肉,芝士碎和麵包粒,便成為了美味的凱撒沙律了。湯向來也是在自助餐中容易被錯過的一環,可是Anchor's Seafood & Beer House出品的龍蝦湯也真不要錯過,是比想像中的要濃郁,據知烹調過程可是不簡單呢。甜品的話有幾款Dreyers的雪糕,都不是基本的如雲呢拿,士多啤梨的,倒是三重朱古力,藍莓芝士餅和開心果,都很吸引喔,還有其他簡便的甜點。在此也提供價錢讓大家參考,自助Brunch的價錢是$398,小童則是$199, 據了解現在餐廳是進行買一送一的優惠,因而訂位已至二月底了。稍嫌是路程是略為有點遠,可是遠離繁囂的感覺也

在此也提供價錢讓大家參考,自助Brunch的價錢是$398,小童則是$199, 據了解現在餐廳是進行買一送一的優惠,因而訂位已至二月底了。稍嫌是路程是略為有點遠,可是遠離繁囂的感覺也不賴吧。

網址 : http://s.openrice.com/QrbS0T3e700

地址 : 荃灣油柑頭青山公路汀九段123號汀蘭居地下

電話 : 2945 1138

2016-01-25 3620 浏览
剛過去的weekend與朋友來到汀九汀蘭居內的餐廳Anchor's Seafood & Beer House吃brunch。餐廳地方比我想像中大,空間感不錯。大落地玻璃外是開陽海景,加上充裕自然光,讓人感覺休閒。Anchor's逢週末及公眾假期供應的早午餐,從早上11點至下午3點可以慢慢食和坐足4小時。收費方面才成人每位$398,而且現在至2月底前更有買一送一優惠呢!第一次來到Anchor's,一於先走一圈看看。發現食物陣容未能算鼎盛,不過考慮到這個brunch的價位,就其實可算相當不錯了。最搶眼就是即開生蠔及冰鎮海鮮如藍青口,蜆和翡翠螺等,海鮮迷不容錯過。眼見師傅一直手不停開蠔,即開生蠔源源不絕的供應。其他前菜還有刺身、壽司、煙燻三文魚、凍肉火腿、沙律、原個Parmesan Cheese等。而熱小食方面就有中式點心,和炸春卷、咖哩角。我選了一些中式點心、壽司和熱小食,自製了一份前菜拼盤。再加上在自助果汁區拿的果汁,對著開陽美景慢慢吃,感覺真寫意。Warm up過後,下一個目標就是生蠔。雖然要稍為排隊,但為了新鮮即開的生蠔,值得等一等。吃過爽甜鮮美的生蠔。來一碗熱辣辣的龍蝦湯,Anch
其他前菜還有刺身壽司、煙燻三文魚、凍肉火腿、沙律、原個Parmesan Cheese等。
而熱小食方面就有中式點心,和炸春卷、咖哩角。
我選了一些中式點心、壽司和熱小食,自製了一份前菜拼盤。
吃過爽甜鮮美的生蠔。來一碗熱辣辣的龍蝦湯,Anchor's的龍蝦湯味道頗濃郁鮮美,不錯。
熱食類有烤牛肉、烤春雞、pizza、炒飯、咖哩等等。各式熱食中我最推介是即煮意大利麵條,這日所見有3款麵條選擇,而煮法醬汁都可以自選。我選了penne,免醬汁,簡簡單單用洋蔥粒和蒜粒炒,香噴噴再加上parmesen芝士片,味道真不錯。結果要得吃完才記起未拍照呢
甜品陣容有約10款蛋糕,包括芝士蛋糕,tiramisu,生果撻,檸檬撻和creme brulee等。
另外還有數款生果,pancake機和獨立杯裝Dreyer's雪糕。咖啡和茶都是以自助形式全個brunch時段無限供應。
整體來說,食物選擇與水準以人均不到$250的價位來說真是很不錯,難怪這日所見全場坐滿。
我作為一個區外客,難得假日來到汀九,在Anchor's對著開陽海景吃吃brunch,之後又趁機順道在荃灣區逛逛才回家,感覺就像輕輕鬆鬆去了一個小旅行。
用餐优惠
優惠券
2016-01-24 5592 浏览
想問問$200一餐,可以食到乜 ? 難以想像的性價比,連加一$400不到,已經可買一送一,雖然地點有少許隔涉,但搭的士去都值回票價。室外有無敵遠景,一入夜未免有所影響,相信在午間天朗氣清的日子,景觀會更亮麗。室內有大約二百個位,可能價錢太吸引了,就算是閒日,都全院滿座。有說食Buffet以大胃王最著數當然沒錯,如果閣下是女孩子或小朋友,就要挑得精。Seafood Station雖說人均不過$200左右,但海鮮種類絕不含糊,有熟蝦、藍貝、蜆、蟹爪及翡翠螺,所以成了整晚的狙擊重點,幸好店方refill的速度合理,幾款海鮮的新鮮程度足,蝦肉肉質爽脆彈牙,而具類就肉質嫩滑,單是海鮮已回本有多了。而個人重點介紹另一回本位就是龍蝃Risotto,就在門口轉角處,一時大意便會忽略,趁大家在搶海鮮或刺身時,即煮一碗risotto就是最佳時機,不過飯粒過於遷就香港人口味,質地太軟稔了,味道還是不錯的。刺身吃過海鮮及龍蝦,覺得還未回本,當然是要在刺身上落手,八爪魚、吞拿魚及三文魚都是預先切好,但放心,在下試過沒有問題。Carving Station大約在門口處有烤雞及烤安格斯肉眼,烤雞看size應該是春雞
Seafood Station
刺身
Carving Station
大約在門口處有烤雞及烤安格斯肉眼,烤雞看size應該是春雞,吃起來肉質不會太粗糙,而肉眼似乎烤得太熟了,個人喜歡medium rare的質感。
熱葷
在Buffet中,熱葷一向不為人所接受,認為浪費了quota,在下就嚐試在當中找出亮點。
薑蔥炒蟹很香口,如果嫌蟹爪單調的不妨試試。
黃金大蝦肉質爽彈,外層的咸蛋黃個人喜歡再重手一點,反正是邪惡食物,一於去到盡。
還有葡式燒鱸魚、燒鴨胸配車厘子汁及巴東牛肉,到此刻在下已投降,還要留胃納去食主食及甜品
主食
喇沙就在烤雞旁邊,用的只是油麵底,個人覺得混和米粉,口感會更佳,而且椰香味可以更強烈一些。
巴馬火腿忌廉汁長通粉醬汁不多,通粉入味,吃起來煙煙韌韌的,還是可以的。
什項
班戟就放在雪糕櫃旁邊。
沙律是讓客人隨心意自己配搭,泡製出獨一無二的沙律。

西蘭花忌廉湯很滑溜,又有西蘭花的香氣,而金銀菜煲豬骨夠火喉,很喜歡吃煲湯料,金銀菜都煮至軟稔,好味。
甜品
壓軸甜品是先取了三款不同口味的Dreyer’s雪糕,一口氣吃過杯底見天,正。
Tiramisu夠濕潤,略嫌酒香不足。
Napoleon可能放得太耐,未夠脆口。
反而Panna Cotta小巧的一杯,表層的焦糖很脆口,而奶香不俗。
當然還有Blueberry Cheesecake及Lemon Tart
最後再沖一杯Dilmah茶,望著窗外的晚色,呷著茶,跟朋友聊聊天,很滿足,看來這$200賺回來有突了。
2016-01-24 2346 浏览
新年同一家大細去食,由於太多人book, 本身一個月前book, 佢都可以冇預留BB凳比我,唉!首先,講環境,雖然交通十分不便,要特登係荃灣西鐵站轉坐234B巴士先到,不過呢到環境清幽,遠離繁華鬧市。跟住講食物,呢間野食物款式不多,大部分都係好普通煮法,例如咖哩雞、忌廉意粉、清炒時菜、黃金蝦、燒汁三文魚、泰式豬頸肉、欖菜肉鬆炒飯等等。。。不過其中有幾款幾好食,好似咖哩雞、豬頸肉。。。魚生都幾新鮮,最貴價算係長腳蟹,狂食可以回本。另外,甜品都還可以。至於其他食物,咩Pizza, 喇沙湯麵,肉眼扒,焗生蠔,真係好一般。最後2個大人1個BB, 大人一位398, 買一送一連原價加一,埋單477. 平均一個人238到。呢個價有長腳蟹仲想點。。。不過好老實,如果正價398, 仲要去咁偏僻去食,應該冇人會來。

呢個價有長腳蟹仲想點。。。

喇沙湯麵
長腳蟹
雜瓜菜
長腳蟹
  • 咖哩雞
  • 泰式豬頸肉
  • 鱸魚
2015-12-29 11535 浏览
第一次心血來潮黎哩到為了海景來吃,walk in要求窗邊位,但說窗邊full晒!但到食完,都完全不 full,一半客都未必有!對此非常失望!請以客為先!至於主菜叫了 雞和 bbq pork ribs. Pork ribs 很乾,特別係表面,吃了一半已不想吃。雞滑D,但冇特別。自助甜品 ok,幾靓,比想像中多D和美。另有 Dreyers 雪糕。環境寧靜,晚上風景應該仲靚。

雞滑D,但冇特別。
自助甜品 ok,幾靓,比想像中多D和美。
另有 Dreyers 雪糕。

環境寧靜,晚上風景應該仲靚。
2015-12-23