2016-06-08 4802 浏览
Bay Bridge Hong Kong, 即是汀蘭居, 其實跟荃灣有點這麼近, 那麼遠. 乘坐酒店的穿梭巴士, 不用十分鐘, 就能夠從港鐵站來到這裡. 先教教大家, 從荃灣港鐵站B出口出閘, 轉右, 在第一條樓梯往上走, 就是大河道北的穿梭巴士站. 但要注意的是班次不太密, 較好時間來會比較好.這天我們一家三口, 就來到Anchor’s Seafood and Beer House, 吃一頓半自助午餐. 來到的時候, 天色很好, 外面是大太陽, 我們坐在室內冷氣間, 真好.頭盤: 7.5分, 先看看頭盤有甚麼吃吧. 當然有沙律, 大大盤, 大家可以自行混製, 我愛吃菜, 當然要吃, 而且吃得很多. 另外還有薯仔沙律, 蘋果沙律, 以及水果, 我可是一碟又一碟的吃消暑的西瓜.冷盤就有煙三文魚, 凍肉, 烤蔬菜, 番茄水牛芝士, 壽司, 冷麵等等.是日的芝士是Brie, Blue Cheese, 以及Parmesan, 火腿就有Salami, Parma Ham, 以及Chorizo. 我就喜歡喝湯, 這天供應的是椰菜花忌廉湯, 也不錯.Lobster Thermidor $244.8:
Lobster Thermidor $244.8: 7.5分, 主菜五選一, 就揀當中三款分吃. Lobster Thermidor, 龍蝦份量不少, 肉質鮮嫩, 奶油味香濃, 但面頭未算烤得太香脆. 不過以此價位吃Lobster Thermidor (以及其他自助菜式), 也收貨了.
Grilled NZ Rib Eye, Foie Gras, Black Cherry Jus $202.3: 7分, 接下來的, 是烤紐西蘭肉眼, 要了medium, 但火候過了點, 肉質有點點實, 還好的是入口還有肉汁, 肉味亦香濃, 點上黑櫻桃汁吃, 是不俗的配搭. 同上的鵝肝, 是幾肥美的, 而肉眼配鵝肝, 也是不少朋友喜歡的格式吧.
Macaroni with Crab Meat $168.3: 7.5分, 也點了客Macaroni給小晴晴吃, 味道是幾香濃的, 但蟹肉的份量不太多, 其實這個更像side dish呢.
甜品: 7分, 主菜過後, 循例要吃吃甜品, 選舉包括有麵包布甸, 朱古力慕絲, 栗子蛋糕, 芝士蛋糕, 焦糖燉蛋, 以及藍莓蛋糕等等, 是大路的水準, 沒有驚喜, 但就洽如其分.
雪糕是Dreyer’s杯裝的出品, 我們當然吃開心果味. 另外還有班戟, 好像美國motel的做法, 自行製作, 不過好像不夠蛋香.
位處Bay Bridge Hong Kong的Anchor’s Seafood and Beer House, 景致不俗, 天氣好的日子來到, 看著海, 吃頓半自助午餐, 暫時遠離石屎森林, 也好.
2016-06-07 2266 浏览
生日當天,老公帶我去汀蘭居這間餐廳吃自助餐,環境很不錯,落地玻璃窗看到外面海景景觀很美,有些熟食很特色,有些不知名粉紅色的口感不錯,海鮮如長腳蟹,蝦,和三文魚都好新鮮美味,不過款式種類不夠多,另外,洗手間衛生不錯。
2016-05-30 2374 浏览
由於餐廳近公司 環境又比其他地方舒適所以其實本人已經第三次到餐廳享用午餐今次與朋友二人享用半自助午餐每星期的主菜menu都不同今次有牛排,煎三文魚,西班牙豬柳,雞肉長通粉及燒春雞首先salad bar有不同的菜,沙律,凍盤及生果款式很多 味道亦不差餐廳中間有自製pan cake機旁邊還有dreyer's雪糕任食主菜點了西班牙豬柳及雞肉長通粉豬柳很嫩口, salsa亦很開胃朋友的長通粉份量夠多 雞肉亦爽滑以酒店餐廳以這樣價錢吃到高質的食物大家不妨一起來
由於餐廳近公司 環境又比其他地方舒適
所以其實本人已經第三次到餐廳享用午餐
今次與朋友二人享用半自助午餐
每星期的主菜menu都不同
今次有牛排,煎三文魚,西班牙豬柳,雞肉長通粉及燒春雞
首先salad bar有不同的菜,沙律,凍盤及生果
款式很多 味道亦不差
餐廳中間有自製pan cake機
旁邊還有dreyer's雪糕任食
主菜點了西班牙豬柳及雞肉長通粉
豬柳很嫩口, salsa亦很開胃
朋友的長通粉份量夠多 雞肉亦爽滑

以酒店餐廳以這樣價錢吃到高質的食物
大家不妨一起來
2016-05-25
2016-05-26 3304 浏览
同朋友一齊一行4人住CAMPUS放假食BRUNCH估唔到人少少但又幾有驚喜11點入座食到3點冇停過首先緊係海鮮啦 長腳蟹青口大蝦田螺當中長腳蟹多汁多肉燒牛肉同燒雞 配番黑椒汁同燒汁燒牛肉大概係MEDIUM, 食落唔會好乾同硬燒雞就啖啖肉當日風和日麗戶外有BBQ燒烤當中既羊架同蟹好正埋單時候有7折計番落都係320蚊左右一個人都算抵食又夠飽
同朋友一齊一行4人住CAMPUS放假食BRUNCH
估唔到人少少但又幾有驚喜

11點入座食到3點冇停過
首先緊係海鮮啦 長腳蟹青口大蝦田螺
當中長腳蟹多汁多肉
海鮮
燒牛肉同燒雞 配番黑椒汁同燒汁
燒牛肉大概係MEDIUM, 食落唔會好乾同硬
燒雞就啖啖肉
燒牛肉 燒雞
  • 燒牛肉
  • bbq
2016-05-17 6526 浏览
做野做到好攰?交paper交到頭暈眼花?不如對住個靚景食餐番好慰勞下自己!四月底時,我們一行兩人到訪位於荃灣的 Anchor Seafood & Beer House。 禮拜六日的 brunch buffet 做緊七折,性價比高! 餐廳位置十分吊腳,如果沒有私家車就必坐餐廳所屬酒店所提供的免費接駁小巴來往荃灣 MTR。餐廳環境十分寬敞,適合一家大細和朋友聚會。 餐廳主打BBQ皇帝蟹。皇帝蟹鮮甜多汁,非常彈牙, 配上香甜的燒菠蘿真係另外冷盤仲有有鱈場蟹, 絕對是愛食蟹之人的福音! 其他熟食如烤羊架,拉麵,三文魚扒都非常出色。最愛就是炒蜆了,因為炒得十分香口, 雖然少辣但鮮味依然。燒雞就No 2,肉質非常鬆軟,雞皮烤得極脆。松露炒蛋味道卻怪怪的,兩者好唔夾。同埋所供應的燒賣就真係可以不試了,不要浪費胃部空間。 另外冷盤刺身沙律應有盡有,中規中矩。可惜的是沙律菜唔夠凍。 整個dining experience我們都挺滿意的,唯獨就係甜品選擇太少,只得三四款蛋糕和水果。 那個berry cake酸到不能入口,朱古力tart就太甜,希望餐廳能在甜品部落d功夫。
入口
餐廳環境十分寬敞,適合一家大細和朋友聚會。
皇帝蟹!!!正
我從來未寫過食評,但今次真的要一吐怒氣!三月份已用正價首次食過呢間餐廳嘅夜晚buffet(19:30到),食物不是太好,選擇亦不多,但因價錢比外面的便宜一點,雖然食物一般亦可以接受,當時嘅龍蝦湯同即燒牛扒,令我覺得雖然其他食物不是很好食,但也可以再來!前幾天在openrice見到餐廳做買二送一優惠,即時訂座係2016年4月22日再次享用此餐廳夜晚buffet(指定20:30才能入座)。當時入座大約40人,(連之前正價客人大約80人)入座後大家當然一擁而上攞食物,有上次嘅經驗已知道食物種類不多,但我們不心急取食物,待第一輪人群取食物後,再取也未遲!反正我們坐位就在食物旁邊,當時大約20:40,海鮮及魚生當時已經不足,但我們也取了小量魚生及小量熟食,龍蝦湯跟即燒牛排也沒有提供,那只有期望下一轉加了食物再取,吃完第一碟後,見到有人加了(極小量)三文魚及長腳蟹,看見4人取完後已經一掃而空,那我們只可再等下一轉,21:05還沒看到有服務員加食物,等到21:15我們想與經理反應不滿,但一位職員回應經理已經回家,所以我們決定拍下照片,其間看見不少人出來走來走去,但未能成功取得食物,有些人等久了,連沙
我從來未寫過食評,但今次真的要一吐怒氣!

當時入座大約40人,(連之前正價客人大約80人)入座後大家當然一擁而上攞食物,有上次嘅經驗已知道食物種類不多,但我們不心急取食物,待第一輪人群取食物後,再取也未遲!反正我們坐位就在食物旁邊,當時大約20:40,海鮮及魚生當時已經不足,但我們也取了小量魚生及小量熟食,龍蝦湯跟即燒牛排也沒有提供,那只有期望下一轉加了食物再取,吃完第一碟後,見到有人加了(極小量)三文魚及長腳蟹,看見4人取完後已經一掃而空,那我們只可再等下一轉,21:05還沒看到有服務員加食物,等到21:15我們想與經理反應不滿,但一位職員回應經理已經回家,所以我們決定拍下照片,其間看見不少人出來走來走去,但未能成功取得食物,有些人等久了,連沙拉面包都取盡了,亦不少人出來與職員埋怨,再等到21:35我們決定離開,當時食物跟我發的照片完全一樣。

我覺得如果不能承擔"優惠"價錢做生意,就不要利用"優惠"字眼來吸客,這跟本就不是"優惠",只喺欺騙"優惠"客人,食上一個正價buffet時段中客人食淨的食物,我超覺得被欺騙及 無辱,以後我也絕對不會光顧這無良黑店,希望其他人去前也想清楚。
2016-04-22
用餐优惠
優惠券
2016-05-11 6205 浏览
由於媽媽生日,想找間舒服一點又近的餐廳食餐好既~~ 所以簡左呢間係汀九既Anchor's Seafood. 之前佢做promotion我地時間唔啱,咁啱做緊Brunch 7折,緊係即刻打電話黎book位星期六由11點開始可以食到3點,我地呢D閒人緊係準時到達。我check過係荃灣西有免費車接送到汀蘭居,上車時司機乜都冇問就上車...準時係11點前到左,等左陣待應哥哥俾我地早小小入去坐﹗作為港女升級版既港媽,緊係出去影轉相睇下有乜食先海鮮凍盤不過不失,蝦係新鮮食落口係結實,唔會"梅"既芝士最正,刮幾多幾厚都得有墨魚汁意粉,但只得個黑字冇鮮味。意大利龍蝦飯我只係食到殻同埋D飯好似未熟透咁...唔好食呢個Dryers雪糕bar最正,之前見係雪糕杯已經好開心,雪糕bar仲正﹗只係小熊貓食bar比較呢hea.我冇食過,但款式唔多仲有個BBQ counter,可能我地個日唔多人,成日都冇人係度燒野...只係將燒好既野食放係䁔盤上。我最喜歡係燒蟹腳,覺得好味過凍蟹腳﹗環境一流﹗最重要係人一D都唔多 (潛台辭,唔知仲可以做幾耐...)總結,個度既食物開揚度係100%,同時餐廳唔係係酒店既高層,四圍都有

作為港女升級版既港媽,緊係出去影轉相睇下有乜食先
海鮮凍盤
海鮮凍盤不過不失,蝦係新鮮食落口係結實,唔會"梅"既
芝士加沙律
芝士最正,刮幾多幾厚都得
即煮意粉同龍蝦飯
Dreyers 雪糕條
甜品
我冇食過,但款式唔多
總結,個度既食物開揚度係100%,同時餐廳唔係係酒店既高層,四圍都有樹~~結果咪係有好多野係餐廳入面飛...比人感覺係唔乾淨﹗我夾野食時,我見到有幾盤野食我係夾唔落,甜品我冇食都係咁既原因﹗
凍魚加沙律
牛雞
题外话/补充资料: 我地走時諗住搭shuttle,但佢地話唔係住客唔搭得....唉,又話可以搭...大家要問清楚交通先好去食飯
2016-04-23
庆祝纪念
生日
海鮮凍盤
芝士加沙律
Dreyers 雪糕條
牛雞
2016-05-09 1889 浏览
食物款式得少之有少 8點半入席後冷盤出過1-2次就缺貨 甚少人有機會食到問廚房會唔會再有? 態度勁惡劣咁話唔再出!無野食到好多枱都係食麵,未試過食buffet要專登食麵醫肚。甜品又係出左少少 就無,糖水得一樣,出完一細碗就無再加過最後每枱只好食雪糕唔係有優惠一定唔會黎,酒店位置好偏僻去到荃灣仲要轉車入黎食麵絕對唔需要係到食 食完得啖氣一肚火💢食物水準還可以除左款式同數量小之外 其他都算ok 唔怕中伏可以試一次
食物款式得少之有少 8點半入席後

冷盤出過1-2次就缺貨 甚少人有機會食到

問廚房會唔會再有?

態度勁惡劣咁話唔再出!

無野食到好多枱都係食麵,

未試過食buffet要專登食麵醫肚。

甜品又係出左少少 就無,糖水得一樣,

出完一細碗就無再加過

最後每枱只好食雪糕

唔係有優惠一定唔會黎,酒店位置好偏僻

去到荃灣仲要轉車入黎

2016-04-28
用餐优惠
優惠券
2016-05-02 2472 浏览
第一次寫評論,食過咁多間 呢間係最差,見有買一送一優惠先去試下而買一送一係8點半入位先有,冷盤得幾樣,熱食都唔多,而長腳蟹一入位出過一次,十多隻左右一出就已經清哂,出了半個鐘也沒添加過到大量客人鬧,先出多2次 每次得幾隻基本上一出就已經無哂, 得幾枱人先有機會食到,再問餐廳的人已經話賣哂到一小時後,基本上所有野都無哂,話唔會再出那就算啦,吃糖水就算,點知連普通的紅豆沙都清哂,都唔再添加。*壽司勁難食,個飯硬到點掉都唔會散開,硬到好似放左幾日咁* 環境係真係令的,但食物太差,就算買一送一都唔值呢個價。
第一次寫評論,食過咁多間

呢間係最差,

見有買一送一優惠先去試下

而買一送一係8點半入位先有,

冷盤得幾樣,熱食都唔多,

而長腳蟹一入位出過一次,十多隻左右

一出就已經清哂,出了半個鐘也沒添加過

到大量客人鬧,先出多2次 每次得幾隻

基本上一出就已經無哂,

得幾枱人先有機會食到,再問餐廳的人已經話賣哂

到一小時後,基本上所有野都無哂,

話唔會再出

*壽司勁難食,個飯硬到點掉都唔會散開,

硬到好似放左幾日咁*

環境係真係令的,但食物太差,就算買一送一都唔值呢個價。
早前,住深井的朋友,因屋企大裝修,而入住了附近的汀蘭居三個月,汀蘭居樓下的餐廳,當時成為了他們一家的飯堂,雖然幾乎每天進食,但他們依舊推介,相信水準一定不錯。事隔近一年,因為收到汀蘭居的《Anchor’s Seafood and Beer House》的一張宣傳單張,而勾起他們的回憶,因而決定重遊舊地,於是,上星期日我便齊齊襯熱鬧,陪他們一家來到汀蘭居吃 Sunday Brunch。BeautySearch 也是第一次來汀蘭居,而《Anchor’s Seafood and Beer House》就位於酒店的地下位置,經過酒店大堂便到達。這兒地方寬敞,裝潢簡約中充滿閒息渡假氛圍,感覺輕鬆。呈長形的用餐區,座位大多朝向室外的平台,透過落地玻璃,面向無敵大海靚景,環境相當優美,還可遠眺青馬大橋呢!食物以分區形式擺放,麵包沙律等放於門口處附近,旁邊還有烤肉及麵食。往餐廳內走,另外,還有刺身、冷盤及熱燻。繼續往前,大概是餐廳的中央位置,還有甜品區域及飲品提供。認識 BeautySearch 的朋友都知道,BeautySearch 吃自助餐時最喜歡先吃剌身冷盤,當然,這次亦不例外。當日的三文魚及吞
Brunch。
往餐廳內走,另外,還有刺身、冷盤及熱燻。
繼續往前,大概是餐廳的中央位置,還有甜品區域及飲品提供。
認識 BeautySearch 的朋友都知道,BeautySearch 吃自助餐時最喜歡先吃剌身冷盤,當然,這次亦不例外。當日的三文魚及吞拿魚的色澤均相當吸引,而且,喜歡這兒用厚切方法,咬落份外有口感,而且非常鮮味,值得我多吃一碟 ~~ 哈哈!要吃總有借口吧!
冷盤,長蟹腳當然是必吃喔!不過,今次 BeautySearch 只吃了數隻,原因為何?當然不是不味美,而是,一會兒有更好的推介.......

話說回來,長蟹腳的肉質非常鮮嫩,而且充滿海水的鹹鮮;驚喜的是翡翠螺的體型雖然細小,肉質卻鮮嫩彈牙,在自助餐中實在鮮見。
餐廳設有露天部分,廚師在這裡不停烤製美食,BBQ 的食物香氣撲鼻,由於我們坐在窗邊,不時可窺看到廚師的燒烤進度,因而看到廚師燒製喜歡的食物,便立即前往等候,務求取得最新鮮最熱辣辣的美食。
BBQ 食物也非常豐富,當中最吸引的要數10寸長的長蟹腳,除了腳腳非常吸睛外,蟹肉亦非常鮮味,經輕燒後,吃上來更為方便,只需用叉子一推,便可把蟹肉推出,而且,多了點燒烤風味,與冷盤的長蟹腳雖不盡相同,卻同樣滋味。正正因為它,當日我少吃了幾隻冷盤中的長蟹腳呢!
除了10寸長的長蟹腳,BBQ 中,烤雞翼及烤羊扒也是值得一試喔!雞翼的肉質非常嫩滑,且多汁,輕輕一燒,令外皮更香脆,還加添了幾分香濃惹味;烤羊扒的肉與同樣鮮嫩,烤製令肉汁鎖住,香草的芬芳令羊扒的香羶更滋味。
雖然當日蝦子餅沒有同行,但 BeautySearch 吃肉倒比平常多,莫非我也成了食肉獸化身?沒辦法,因為肉眼扒的嫩紅色實在太吸引了,咬落帶嚼勁,確實鮮、香、味、美。
心血來潮, BeautySearch 還自製了一碟豬頸肉沙律,這個組合賣相不錯吧!值得一提的是中間的黑松露炒蛋,松露香濃,炒蛋不屬太熟,保留了點點蛋汁,十分香滑。
甜品選擇多,而且非常精緻,BeautySearch 最愛自製朱古力泡芙,香軟甜美的泡芙上,蘸上濃濃的朱古力,份外滋味。
這裡的雪糕,是 Dreyer's 的 D Collection,還有 BeautySearch 最愛的開心果,試問又怎能錯過!?
如此豐富的Sunday Brunch,每人收費不到$300,實在非常超值。母親節快到了,聽說餐廳於5月7日及8日還會推出母親節優惠,預約 Brunch 或 Dinner Buffet,母親收費可免呢!

午餐
話說小妹琴日生日想食好d,所以前幾日上open rice睇下有邊間既自助餐又抵又好味道,搵搵下見到呢間8點半後入座有自助餐形式既二人同行一人價錢優惠,心諗抵到爛啦,之後就訂左枱。 首先,我對呢間餐廳既第一印象唔錯,雖然佢位置的確係偏僻左少少,但睇到d食評個個都讚好就已經唔理啦,但經過呢一次之後,我好肯定寫食評果d十個有九個都係打手黎,佢地d好評誇大到同現實簡直天淵之別,我直頭懷疑自己係咪入錯餐廳,點解俾人讚口不絕既餐廳可以差到咁既地步。 好啦一入到去要排隊入左,排隊期間略略望下d環境都幾正,又有得出去望海景,過左一陣就已經可以入座啦。一開始出去簡野食果時d野都正正常常,質素都唔差,到食完第一批之後,再走出去睇下有咩食果時都仲係同一批黎,但明明已經空到可以加食物落去,出野食既速度慢到好似食完第一批已經冇野可以落到肚咁,之後呆坐係到差唔多半個鐘再出去先見到新一批。 出野慢已經算,重點係我地食完第二批之後間餐廳就已經冇再出過食物,但果陣仲有起碼一粒鐘可以食,好啦一直等一直等,等到仲有起碼廿幾分鐘既用膳時間d侍應開始清場,好似驚死我地阻住佢地

出野慢已經算,重點係我地食完第二批之後間餐廳就已經冇再出過食物,但果陣仲有起碼一粒鐘可以食,好啦一直等一直等,等到仲有起碼廿幾分鐘既用膳時間d侍應開始清場,好似驚死我地阻住佢地收工咁。簡直離哂譜,未夠鐘出面d食物枱已經空空如也,佢地已經執好哂準備收工,搞到我地雞都冇得執。

好多客都即時向佢地投訴,但佢地既答覆竟然係因為上一批食哂d食物,所以就冇得再加。嘩,我聽完真係打左個特,咁樣我地駛乜食你個自助餐自助餐就係間餐廳不停加食物,我地不停食嫁啦,如果唔係駛乜收咁貴,駛乜限時呀。星期五喎大佬,咁都可以唔預多d野食,間間自助餐餐廳都講一句唔夠野食就得嫁啦,講埋哂d咁不付責任既說話都有,講幾句野求其膚衍左我地d客人就算數。

當時已經出埋去等佢地出食物,廢是驚miss左,怪錯佢地就唔好啦,點知真係一直都冇出過新一批。放左勁耐,勁核凸既賣剩庶魚生 海鮮依然係同一個位置,郁都冇郁過, 我地真係第一次食自助餐可以食到餓住咁走,成個美好既生日就呢間垃圾餐廳破壞哂,真係多謝哂,以後就算貼錢俾我我都唔會再黎食。😊

今次係我第一次打食評,因為以往都覺得打文章好煩,但我今次就算要嘥我幾粒鐘,我都要講個真相出黎,希望唔好再有食客俾呢間野呃錢!
早於月初以網上預訂系統訂位,亦收到成功預訂的電郵。今天(26/4),本想以電話確認,怎料職員說沒有我的紀錄!而當晚亦滿了,著我改第二天。究竟是哪邊出了問題呢?我再次請他以電郵上系統參考號碼去仔細查查,等了一個下午,還未有回覆。很失望!真的很失望!是否需要檢討一下網上訂位這個系統呢?
2016-04-24 1998 浏览
訂左七點鐘到汀蘭居anchor自助餐基本上每個位置都睇到海景,環境幾好!坐低左就有份form填,比我地做會員,然後仲有野抽,不過無乜抽獎運既我一於小理,填完就算!出到黎拎野食,有三文魚,吞拿魚、八爪魚! 我推介既有熱盤嘅三重芝士長通粉,好味好香芝士!唔會太咸,長通粉煮得煙韌!龍蝦意大利飯都係值得推介既!好香,味夠濃,飯吸收晒汁!正最後食食下竟然話我知中左獎。有一大楂啤酒。實在太幸運啦!
訂左七點鐘到汀蘭居anchor自助餐

基本上每個位置都睇到海景,環境幾好!

出到黎拎野食,

龍蝦意大利飯都係值得推介既!好香,味夠濃,飯吸收晒汁!正

最後食食下竟然話我知中左獎。有一大楂啤酒。實在太幸運啦!
  • 龍蝦意大利飯
  • 三重芝士長通粉
2016-04-23 2297 浏览
不是自助餐達人,但經常會吃自助形式的 Buffet 或 Brunch;不是電影發燒友,但認同一齣好電影能激起強烈的共嗚!當天有幸吃出一頓有所共嗚的 Brunch 來!「Anchor's」位處油柑頭,地點有些「吊腳」,不過我卻喜歡這兒遠離煩囂的寧靜!餐廳裝潢 Causal ,感覺輕鬆,帶出渡假的氣氛!呈長形的用餐區,座位大多朝向室外的平台,平台則近距離與海灣景色連接,當天雖是陰天,透過落地玻璃,室內自然光依然充沛,感覺很舒服,而平台右邊更可遠眺青馬大橋。凍海鮮海鮮是我最關注的食品。翡翠螺、凍蝦、青口和蟹腳,卻不見生蠔、麵包蟹的蹤影,Cast 是否薄弱了一點?!翡翠螺、凍蝦、青口和蟹腳先讓我一試。翡翠螺體型較為細小,肉質嫩彈帶點鮮,不像常見的大螺般老硬和乏味;凍蝦爽口、富甜味,質素不俗,難以讓人感不滿意呢!蟹腳充滿海水的鹹鮮,蟹肉多汁鮮嫩,讓我萌生追吃再追吃的勁兒;至於青口則相對遜色,肉質雖算細嫩,可是味道淡然!海鮮 Cast 未至於強勁,但表現可取,不流於有形無實,結論出細 Cast 有細 Cast 的看頭!冷盤、刺身壽司冷麵凍海鮮的旁邊擺放了數款冷盤、刺身、壽司和冷麵。坦白說自助餐或
不是電影發燒友,但認同一齣好電影能激起強烈的共嗚!
當天有幸吃出一頓有所共嗚的 Brunch 來!
凍海鮮

翡翠螺、凍蝦、青口和蟹腳

冷盤、刺身
壽司
冷麵

凍海鮮的旁邊擺放了數款冷盤、刺身壽司和冷麵。
坦白說自助餐或 Brunch 提供的刺身,一向不被我視為重頭戲,畢竟需兼顧的範疇太廣了,以收費定位來說是不可能的任務吧!可是「Anchor's」也有其值得留意的地方,八爪魚和吞拿魚刺身,肉質柔軟,吞拿魚更要鄭重一提,魚味雖淡,但至少沒有坊間如橡皮圈的膠感,自然的口感,不會讓人留下壞印象!

冷盤只嚐了茄子,可是一擊即中,猶如電影擁有驚醒人心的題材。茄子軟腍度適中,調味還不錯,一次性取悅了我的舌頭!您看我又乘勢添加了凍蝦,其實也暗暗地多吃了兩條蟹腳!
沙律菜、沙律配料
我是半個有機農夫,對於蔬菜擁有特殊的感情。「Anchor's」沒有預先製作的薯仔沙律、蟹子沙律、雞蛋沙律等,只以一個大盤盛載著沙律菜,好讓客人發揮小宇宙,配搭出心水口味。相比壓迫在細小空間中的沙律菜,「Anchor's」的沙律菜幸福得多了,可享有自由寬敝的空間,怪不得它們均面露笑容!
凱撒沙律站
芝士、脆煙肉、麵包粒、凱撒沙律醬汁

若不想動腦筋的話,又想品嚐新鮮的沙律菜,凱撒沙律站是最佳選擇,基本的配料均已齊備!
大棵的羅馬生菜自己種不來,我也來一個凱撒沙律吧!那份青翠的爽感和健康的氣息,經牙齒輕嚼,彷彿將快樂與健康的綠色能量蔓延全身!
紅酒燴牛
炒時菜
蝦醬海鮮炒飯
乾蒸牛肉、燒賣
炸雞、春卷、咖喱角

熱盤方面,選擇也不算豐富,不過卻能達到貴精不貴多的優點。平日甚少觸及的熱盤,當天我竟出乎意外地嘗試了大部份,個人覺得紅酒燴牛、黑松露炒蛋、照燒三文魚和炒時菜和水準也不錯。其實除了味道調較得宜外,我覺得熱盤的吸引力在於新鮮,例如可嗅到炒菜心的蒜香和鑊氣、照燒三文魚暖暖的油脂等,大部份的自助餐或 Brunch 也辦不到!
戶外平台 - BBQ Corner

肚子有點脹,到室外平台走走,空氣中瀰漫著淡淡的燒烤香氣!記起了,這裡是 BBQ Corner,正是 「Anchor's」Brunch 主角 — 十吋長皇帝蟹蟹腳出現的地方!
十吋長皇帝蟹蟹腳
羊扒

BBQ Corner 由專人主理,除了十吋長皇帝蟹蟹腳,還會不定時烤出羊扒、雞翼、彩椒、茄子、青口、香腸、鮮菠蘿和安格斯牛扒等。
燒烤當然要趁最新鮮的時刻品嚐。每當看到廚師在處理新一輪烤物時,我們便找緊機會,走到室外平台去等候。
新鮮出爐的菠蘿,甜度十足,一咬菠蘿汁隨即爆出!
而十吋長皇帝蟹蟹腳的肉質特別豐厚、口感細嫩,輕鹹的調味伴著蟹腳的鮮甜,啖啖的鮮香與美味,實在令人難忘!
過了一會,忍不住添吃,好味指數不減!
烤羊扒、烤雞翼

當然也順道嘗試烤羊扒和雞翼。兩者中,我會推介雞翼,因為實在嫩滑多汁,再加上香濃惹味,在光天化日下好想邪惡一番,來啤一啤吧!
Salami, Parma Ham, Chorizo, Blue Cheese, Camembert Cheese & Emmental Cheese
肉眼扒、香烤雞
除了有我喜歡的西班牙臘腸、火腿、酸瓜和橄欖外,驚喜又隨「Anchor's」優質的安格斯肉眼扒和香烤雞而來。入口牛香突出,肉質嫩中富嚼感;而香烤雞充滿香草的芬芳,且入味程度佳,加上雞翼的部位,完全沒有粗糙的口感,真的很讚!容我大膽的評價,牛和雞兩款肉類絕對有超越五星期級酒店的自助餐質素!
日式拉麵
Pasta
若然仍未夠飽的話,可來一碗日式拉麵或 Pasta,看我們的洋蔥、煙肉、青口墨汁麵,實在很豐富!
黑松露龍蝦意大利飯

差點忘記這黑松露龍蝦意大利飯。龍蝦很甜美、飯的調味也十分稱心,不過獨欠具咬口的飯粒,要不然便無瑕了!
甜品

「Anchor's」甜品的質素只是平平,大抵就是 Brunch 的弱項!
雪糕
幸好,Dreyer's 芒果、朱古力和開心果三款口味的雪糕也能彌補不足!
橙汁、西柚汁

在香港提供 Brunch 的酒店和餐廳多的是,以不同形式的主題作賣點,更多的以豪華作包裝,動輒五、六百元一位的消費。沒想到一家從未接觸過的酒店餐廳,以親民的價格,表現出用心和真摰過人的態度,既能觸動我的味蕾、更能打動我的心靈。

「Anchor's」讓我想起今屆香港電影金像奬的最佳電影,得奬後引起一連串無理的惡意批評,實在荒誕絕倫!深信每一齣電影都有其弱點,而其價值在更不在乎成本的高低,儼如一家餐廳的知名度、收費的高與低,並不直接代表其質素,只要令大眾有著共嗚,這才是最重要!

P.S. 小妹正在製作個人網頁,網址為 www.kanlee.blogspot.com,請大家繼續給小妹一點點支持及指導,正不斷努力為網頁增加精彩的元素,希望大家會喜歡!

题外话/补充资料: Brunch Buffet 逢星期六、日及公眾假期供應,現享30% 折扣優惠,折扣後成人每位 HK$278,小童每位 HK$140
2016-04-17
  • 照燒三文魚
  • 蟹腳
  • 凍蝦
2016-04-22 1763 浏览
星期日以往大家係咪會去飲茶多呢 近年興起食Brunch啱晒我呢D慢勢魔王(食嘢慢)今次老婆大人話要帶我食好西喎!!原來係去Anchor's食Sunday Brunch環境真係冇得輸囉!面對藍天白雲慢食4小時講緊付出$306/位真係痴線價喎 有果汁任飲不過我鍾意飲奶茶多D呢道都係任飲架 健康沙律菜須然我麻麻哋like,但老婆大人勁開心囉仲有佢愛食的芝士任吃爽啊 凍海鮮有四款選擇當中最正係蟹腳肉嫩又多汁好鬼死正,要麻煩老婆大人拆肉給我享用 風乾火腿,辣肉腸及香腸自制拼盤,最好味係杏脯乾又香又甜,風乾火腿質素不俗其餘兩腸就較乾身 今日主角10吋長皇帝蟹腳嘩真係足有10吋喎,另外仲有燒菠蘿,青口,羊架通通即燒即食見到都流口水 皇帝蟹腳燒好食得,燒到剛好外面乾身但食落好juicy味道鮮甜得很真係勁得 老婆大人細心哋請師傅燒件5成熟的羊架給我,燒起的羊架粉嫩味濃可惜肉質不是我杯茶 但燒雞翼就勁好味皮香肉滑 到Buffet一定要食嘅肉眼,牛味超香半熟的肉質又軟又淋這個推介一定要試 熱食不算多但每樣都味道也算不錯 龍蝦湯可以接受啦 忌廉薯片香香滑滑唔會太漏幾好 黑松露炒蛋
星期日以往大家係咪會去飲茶多呢
有果汁任飲不過我鍾意飲奶茶多D呢道都係任飲架
但燒雞翼就勁好味皮香肉滑
熱食不算多但每樣都味道也算不錯
龍蝦湯可以接受啦
忌廉薯片香香滑滑唔會太漏幾好
黑松露炒蛋黑松露味香濃一D都唔孤寒,炒蛋入口滑捋捋好唔錯噃
蝦醬炒飯都算炒得乾身但蝦醬味不夠突出囉
見到有龍蝦原來有龍蝦意大利飯味道很富龍蝦香味不過有D凍
後來朋友叫餐廳返熱的那碟就更加好味
大食的我梗係要整多碟意粉其實我一向麻麻哋不過老婆大人鍾意食嘛
估佢唔倒好鬼好味白汁唔漏又香口墨汁意粉冇淋pat pat好味喎
仲有日式拉麵不過真巧飽啦
要留肚食甜品
生果好新鮮喎,仲有班戟同D記雪糕一定開心C老婆
甜品架放有數款精緻甜點有栗子撻,朱古力撻,紅莓蛋糕,奶凍及白朱古力慕絲等
取了少許甜品最正係下面紅色圓形那件不知名的慕絲吃下幼滑帶點點杏仁香好味道
而呢杯白朱古力慕絲加咗熱情果汁即時清新不少味道不會太甜不過如可滑溜D仲更加好味囉
侍應話餐廳喺5月7,8有母親節優惠講緊Brunch同Dinner自助餐會做買四送一,為返每人$330都咪話唔抵,有興趣的朋友要快手我相信很快會滿座囉
2016-04-17
$306 (其他)