2015-06-16 603 浏览
今日放工约左朋友落mk食飯,,旺角平日都好多人,所以唔一早諗定去邊食飯,係無可能搵到地方嫁,於是女仔傾計緊係數揾個細細聲既地方,去左一間樓上餐廳見到門口甘骨緻,令我對內裡食物更有信心我地叫左個尊貴2人餐,前菜就係田園沙律,切碎三文魚加芝麻醬沙律味道確實不錯,酸甜味道令人胃口大開主菜係羊肉架薯菜,估唔到依度d羊架味道唔錯,肉質鮮嫩,一d羶味都無,口感和味道都是一流的薯條都非常香脆可口,薯味充足茄汁和芥辣,你愛那一樣最後甜品係木康布甸,外觀一百二十分,廚師的畫丐相當不錯,味道則甜度適中,入口鮮嫩,高質享受食完仲可以玩一陣飛機鏢下次會試試黎包埸開party
見到門口甘骨緻,令我對內裡食物更有信心

薯條都非常香脆可口,薯味充足
茄汁和芥辣,你愛那一樣
食完仲可以玩一陣飛機鏢

下次會試試黎包埸開party
2015-06-13 687 浏览
今日一個做完嘢,身心疲累之下,唔想應酬公主,想一個人靜靜哋食個飯,飲杯嘢!打開《開飯》app,見到依間酒吧餐廳,原來上次已經同公主食過依個集團喺砵蘭街嘅分店,所以今次好奇上嚟試一試!依間樓上酒吧餐廳,環境十分寬尚,室內設計都有心思,而且設有兩個飛標機俾客擲標!另外,仲有個大露台可以自助餐式燒嘢食!其實自私食喺人生最大的樂趣!所以今晚就叫咗《精選晚餐》《法式香煎羊架配薯菜》,餐湯喺《香草龍蝦湯》!先講依個《香草龍蝦湯》,味道都幾濃郁,而且都幾 creamy,味道適中,唔會太鹹!喺旺角同區比較,都真喺做得出色!《法式香煎羊架配薯菜》個羊架雖然唔算太大嚿,但有三嚿都算喺咁!賣相擺都幾有心思,無多過華麗不切實際嘅伴碟!味道方面,三舊羊架煎得啱啱好,因為太熟就會變得”鞋”身,砌開中間見到少少紅色!羊架嘅羊羶唔算太重,不過我個人就鐘意吃得羶多少少!最後自私飲叫咗杯《Long island iced tea》,《Long island iced tea》喺咩味道真喺唔駛多講!但對於我依個蒲過幾年嘅人嚟講,都深明酒水最好一定喺蘭桂坊,其次喺尖咀,第三次喺旺角!但旺角區嘅《Long island ice

Long island iced tea
最後自私飲叫咗杯《Long island iced tea》,《Long island iced tea》喺咩味道真喺唔駛多講!但對於我依個蒲過幾年嘅人嚟講,都深明酒水最好一定喺蘭桂坊,其次喺尖咀,第三次喺旺角!但旺角區嘅《Long island iced tea》真喺從來都未飲,就喺依到獻出我第一次!真心講句,酒水份方面拍得住尖咀酒區嘅水準!

經過一晚自私食之後,依間旺角區嘅酒吧餐廳都真喺幾好!地方舒適!一個麻甩大約240蚊,都幾合理!
题外话/补充资料: 個人建議最好喺樓下擺返條 banner,否則真喺幾難搵到!
2015-06-06 554 浏览
頭盤係 buffalo wings, 相比外面的 buffalo wings, 呢度較辣, 口味比較獨特, 似乎加入咗 English mustard, 配啤酒一流!! 另外有個煎鵝肝, 鵝肝本分配多士, 鵝肝油流在多士上,非常香口丶惹味。 特別值得一讚既係羊扒,medium 就 medium, 無 overcook, 無 heavy seasoning, 無精美嘅併點, 焦點完全放在羊扒上,juicy 中還帶點香草味,估計是 Rosemary丶lemon grass 之類.... 同行既友人盛讚該鋪嘅墨魚麵,個底夠 creamy, 唔錯, 但始終都係羊扒好食!!
2015-05-30 596 浏览
團購左朱古力雪糕火鍋本來打電話去預約,聽電話個個女人把聲頹到好似三日冇訓過教咁,問佢野佢都係“下?”返我轉頭,所以對佢印象都唔係好好睇左d評論好多人話呢度既服務好差,原來係真既今日去到原來發現去錯左時間,1點半去到,之後個店員就好冇禮貌同我講冇可能係約左呢個時間,叫我自己睇返團購個條款,最後先知係2點半,記錯左時間. 其實佢可以禮貌啲講返係2點半先開始囉講返野食先,首先佢上左一盤野食有生果有窩夫有棉花糖,整體上都唔錯但個雪糕上到黎已經溶左差唔多一半!唔好話點d朱古力,我連吉都吉唔起!最後都係拿拿臨食晒d雪糕就算啦真係唔知佢搞團購係吸引d客再黎定係趕d客走
團購左朱古力雪糕火鍋
睇左d評論好多人話呢度既服務好差,原來係真既
真係唔知佢搞團購係吸引d客再黎定係趕d客走
2015-05-29
用餐优惠
團購
2015-05-22 732 浏览
因公作關係,我的晚餐通常會在深夜食堂"解決"; 今晚,我便來到這家 amour corner.無酒不歡的我平常都會先叫一杯生啤酒 有我最喜愛的德國啤酒。德國啤酒來說,Paulaner 的麥味不算很重,入囗很smooth, 有一點回甘,真的會令人喝上引呢!喝一囗冰凍的啤酒真的能令人舒一囗氣,輕鬆轉鬆。餐廳會隨啤酒附送小食,今天選了蝦春卷。天啊!這簡直是驚喜得不能形容。竟然是原隻蝦包上春卷皮。 雖然不是大蝦,但亦很鮮。味道有點像熱的馬來蝦春卷小食(手信那一款)平常晚餐我都會吃得比較輕盈一點。 今晚我亦點了Carser salad, 生菜上加了一煙肉和芝士碎,很經典的沙津, 不過不失。總括:晚餐水準: 不錯, 4/5。服務:很好,不會特意"hard sell", 4/5環境:舒服,不會很噪吵,是一間有晚餐 提供的清吧,4/5

德國啤酒 paulaner
蝦春卷
真的是原隻蝦呢
沙津,賣相很吸引
總括:
晚餐水準: 不錯, 4/5。
服務:很好,不會特意"hard sell", 4/5
環境:舒服,不會很噪吵,是一間有晚餐 提供的清吧,4/5
$150 (宵夜)
  • 蝦春卷
2015-05-22 1074 浏览
之前同朋友去咗砵蘭街嘅鳴橋食日式烤肉,等位時見隔離嘅Amour Corner幾旺咁,再八啩吓門外嘅餐牌有咩食,原來喺間改咗個法式名字嘅西式小店,套餐定價唔貴喎,二人晚餐平均每人唔使$150,所以,幾星期後同老婆過嚟食餐晚飯。店內環境較似一般西餐廳店,但利用燈光做得有情調多啲,同埋近門口因為樓底高,空間感唔錯。先嚟嘅清水都好特別,樽內放有一束蘿勒 ,啲水飲落變得陣陣香草味,不過,唔喺個個人都覺得朕味OK,因為確喺有少少草青嘅感覺。晚餐有二人($268 + 10%)或四人套餐($498 + 10%),當中嘅二人晚市套餐已包兩款小食(頭盤)、是日餐湯或沙律、兩客主菜、兩客甜品同餐飲,非常抵食。而主菜有數款選擇,跟上次見到嘅已經轉咗款。巴馬火腿哈蜜瓜第一道頭盤就喺巴馬火腿配哈蜜瓜,喺鹹香中帶清爽嘅前菜。火腿選料不俗,鹹香而油潤,哈蜜瓜口感爽口清甜, 喚醒一下味蕾預備品嚐以下落嚟嘅菜式。青蘋果鵝肝多士下一道菜喺濃膩嘅煎鵝肝,其實晌餐牌所見,散叫一客都要成$88,但依家二人晚餐已包咗,喺咪好抵呢!鵝肝切得頗大件,有種賣大包嘅感覺。煎得外層非常香脆,而入口好有即溶嘅口感,油嫩甘香;中間輕煎暖嘅青蘋果
。而主菜有數款選擇,跟上次見到嘅已經轉咗款。

青蘋果鵝肝多士

鵝肝切得頗大件,有種賣大包嘅感覺。煎得外層非常香脆,而入口好有即溶嘅口感,油嫩甘香;中間輕煎暖嘅青蘋果及墊底嘅法包,既令到食落無咁油膩,亦有增加層次感之效
,青蘋果片不妨再厚多少少都可以。
青蘋果鵝肝多士
沙律或餐湯,只可以任揀其一,想試試兩者嘅水準,自然各要一客。

田園沙律

只喺普通嘅田園沙律,有點沙律菜、車厘茄、粟米粒,配些油醋,雖然沙律菜夠爽脆,但唔夠凍亦喺個需要改善嘅地方。
田園沙律
雜菌忌廉湯

餐湯亦有另一選擇,就喺南瓜忌廉湯。老婆向來都鍾意菇菌類,所以,雜菌忌廉湯合佢心水多啲。雖則湯嘅質感較稀,但菌味一啲都唔差。若然加少少忌廉畫啲花,俾人感覺高檔啲。
雜菌忌廉湯
紐西蘭香草燒羊架

主菜分兩組,第一組肉類主菜可以三揀一,選擇包括烤澳洲牛柳扒、紐西蘭香草燒羊架或醬烤豬肋骨。我哋揀嘅燒羊架,一客有3條,條條都有番咁上下大細,配薯菜,薯蓉好滑身,但較啖口,撈燒汁食就啱啱好,至於個烤蕃茄好鮮甜;羊架切開睇落以為煎過籠,可能環境太暗所致,但食落又估唔到幾嫩腍,又帶獨特嘅羊羶味, 又無乜筋,食得滿口滋味
菠菜汁三文魚意粉

另一組喺澱粉質類,同樣三揀一,有忌廉海蝦墨魚麵、鵝肝意大利飯、菠菜汁三文魚意粉。雖意寫喺意大利粉,其實用上闊麵,更掛汁,兼且煮得咬口,菠菜汁唔算好重菠菜味,始終打碎咗加忌廉汁做,但勝在柔滑,而三文魚拆成碎放晌麵內,個人就覺得一小件煎香放晌上面仲有睇頭
提拉米蘇

賣相好對辦,馬卡風芝士入口好挺身,但質感好細緻柔滑,不過,有咖啡香,卻無酒味。雖然有時都會遇到有啲師傅想做啲無酒味嘅提拉米蘇,適合任何人食,但感覺唔傳神
牛奶布丁

冰涼嘅布丁奶味香濃,口感非常好軟滑討好,所以,兩者中小弟較喜愛牛奶布丁。
熱檸水
老婆嘅熱檸水用上檸檬角,喺我唔多喜歡嘅做法,因為唔方便篤。
鮮奶咖啡

其實無拉花我真喺無乜所謂,因為我喺飲咖啡,唔喺飲拉花,拉得靚就感覺更好。不過,杯鮮奶咖啡入口有啲怪,再飲多兩啖,覺得好重奶味,好似港式咖啡加花奶咁,所以,都同店員反映,欣賞佢認真返去試吓啲奶,佢回覆話唔知點解同事用咗啲coffee creamer兼加埋熱,所以變得好濃奶味。唔怪得之做唔到應有嘅奶泡,味道又怪怪哋啦
鮮奶咖啡
是晚坐滿客(店方應該做緊團購,因為見唔少喺團購客),但綜觀整晚,好似主打得一位侍應,間唔時有位師傅仔幫手上菜,效率勉強可以,但服務算有禮,至少,我杯咖啡問題都有正視到。
2015-05-19 775 浏览
同公主喺旺角睇《復仇者聯盟》睇咗差唔多兩個半鐘,我都要為自己個肚復仇一吓!由朗豪坊行落油麻地,砵蘭街不知不覺由紅燈區變成一條食街!同得公主食飯,唔食浪漫西餐,佢又點肯放過我呢?好彩,由朗豪坊行落嚟,不倒十分鐘左右,遇見一間西餐廳!依家小店,環境浪費,裝修佈置都幾有心思,公主都話幾吸引!我自己覺得最吸引喺門口棵聖誕樹,雖然同節日無關,但都幾有藝術感!近來公主鐘意食蠔,咁啱又買五送一,就咗佢哋兩種主打生蠔《Noimoutier》同《Carlingford》!聽返待應哥哥講《Noimoutier》原來攞咗《2015 法國金蠔獎》!嘩,我同公主都冇諗過可以喺砵蘭街依頭嘅小店可以食到咁豪嘅生蠔!除咗因為海水較鹹外,蠔身都比較鹹而味濃,爽口又富有口感!第二種喜出望外嘅喺《Carlingford》來自愛爾蘭,相對較長身,較淡身同嫩身!兩種提供嘅生蠔我都鐘意,但較欣賞《Noimoutier》!享用完咁豐富嘅生蠔餐外,都喺時候入正餐!我哋兩個人叫咗個《二人晚市套餐》,其實我個人建議叫《二人浪漫套餐》,咁會比較立適合!不過名稱嘅嘢都唔重要,最重要啲嘢好食!前菜我哋選擇咗《青蘋果鵝肝多士》同《巴馬火腿哈蜜瓜

Noimoutier & Carlingford
Noimoutier
Noimoutier
Carlingford

前菜我哋選擇咗《青蘋果鵝肝多士》同《巴馬火腿哈蜜瓜》!
青蘋果鵝肝多士
先講《青蘋果鵝肝多士》!其實賣相都幾有心思,拍得住唔少高級西餐廳! 青蘋果、鵝肝加上多士,三重口感一流唔在講!青蘋果嘅果酸味混和鵝肝獨特嘅油香,令到整身冇咁油膩,味道更易入口,可見師傅頗有心思!
巴馬火腿哈蜜瓜
《巴馬火腿哈蜜瓜》效果一致, 巴馬火腿本身喺一種長時間封乾醃製嘅食材,味道本身鹹味濃郁,齋食都難入口,所以多配上芝士送紅酒!但師傅特意配上哈蜜瓜做前菜,更令我依個麻煩食客更心悅誠服師傅嘅心思同創意!
蘑菇湯
餐湯喺《蘑菇湯》,聽返待應哥哥講,依個 《蘑菇湯》混入好多唔同種類嘅菇菌,因此味道濃郁!菜式同心思都比較創新,但小弟個人就唔識欣賞,因為菌類太多,食唔到一種好主要嘅味道!而且再廷身再近糊狀會更好!
紐西蘭香草燒羊架
主菜選擇咗《紐西蘭香草燒羊架》!賣相唔算特出!但味道烹調得幾好,羊羶味適中唔算太重,羊肉又容易砌開離骨!可見師傅處理羊肉技術了得!
鵝肝意大利飯
鵝肝意大利飯
《鵝肝意大利飯》賣相唔算突出,味道方面,算喺比較淡身,意大利應該再硬身啲比較好!不過見飯身偏圓又豐滿,可見師傅堅持用上意大利米!實在令人佩服!
Tiramisu
Tiramisu
甜品自家制《Tiramisu》俾公主搶咗,所以冇得食!
Paulaner
不過,更喜出望外喺竟然依間砵蘭街小店有 Paulaner 提供!真喺估佢唔到!真喺加唔少分!

雖然出品無咩巧奪天工功的擺設伴碟,但從品質的水準上可見師傅有一定嘅堅持同理念!無奈喺地理環境所限,出品同成本必須平衡,迎合食客味道需求,先可以喺旺角區依個租金高企嘅地方先生存!

依餐 total 636蚊,每人平均 320蚊!都叫合理抵食!
Noimoutier & Carlingford
Paulaner
2015-05-18 513 浏览
跟朋友食團購,完全無得講服務態度,差到唔識形容, 訂咗 20:30, 但等到 21:10 先坐低,要水無水,要自已出去攞,想落單又無人,用尊貴訂嘅,杯紅酒係細杯子,重要係只有三分一叫做一杯,等食物等咗差不多一小時,一催再催先出個湯嚟飲下,個餐湯稀到都飲唔出係咩嘢!如果唔係朋友話俾咗錢,乜都無食過就走,係蝕咗架話,已經走咗!但替 CHEF 可惜,確實煮得一手好菜式,但服務態度真係唔掂!因為眼見唔係用團購嘅客人,食物快,叫又有人理!我哋團購嘅好似乞飲乞食咁!既然唔歡𨒖,點解要做團購,驚人唔知服務差?!CHEF 個魚煎得剛剛好,他他醬亦味道豐富!牛柳略為過熟.........

2015-05-15
用餐优惠
團購
2015-05-16 538 浏览
早幾天和老公到旺角朗豪坊買東西,肚餓了便找地方食飯我本來想到朗豪坊頂樓食西餐,剛剛遇上年輕不知名歌手在上面落力演出中十分噪吵,實在不懂欣賞便馬上離開Amour Corner就在朗豪坊不遠的地方,我們見店面很精緻,而且不貴,便決定試一下~餐廳入面燈光偏暗,氣氛不錯,感覺像酒吧天氣太熱,無酒不歡的老公當然想啤啤佢一大杯的生啤才$49PAULANER麥啤我們是第一次飲,一如傳統德國啤酒味道,麥味很濃,又不會有如黑啤般的苦,天時暑熱最解暑,不妨一試而我則點了Somersby就是近年大熱的蘋果酒酸酸甜甜,女士必定喜歡令人感到放鬆的空間,座位十分舒適經店員介紹下我們點了二人套餐包括頭盤、餐湯/沙律、主菜、甜品及咖啡/茶$268頭盤巴馬火腿哈蜜瓜其實$268一個餐的價錢我們不會期望可以食到什麼很高級的食材,但這片巴馬火腿味道很好,咸淡適中,氣味濃香,沒有油溢味青蘋果鵝肝多士,鵝肝很大片,而且是厚切的煎得外脆內軟鵝肝下面放了一片青蘋果,我倒是不太喜歡因為青蘋果有點酸,本身濃味的鵝肝多士變得有點複雜後來我自行弄開青蘋果,鵝肝味道會比較突出什菜沙律,份量很多,用黑醋調味,很醒胃鵝肝雜菌意大飯加入了很多雜菌

早幾天和老公到旺角朗豪坊買東西,肚餓了便找地方食飯

十分噪吵,實在不懂欣賞便馬上離開
餐廳入面燈光偏暗,氣氛不錯,感覺像酒吧
天氣太熱,無酒不歡的老公當然想啤啤佢

一大杯的生啤才$49

而我則點了Somersby

就是近年大熱的蘋果酒

酸酸甜甜,女士必定喜歡
令人感到放鬆的空間,座位十分舒適
經店員介紹下我們點了二人套餐

包括頭盤、餐湯/沙律、主菜、甜品及咖啡/茶$268
頭盤巴馬火腿哈蜜瓜

但這片巴馬火腿味道很好,咸淡適中,氣味濃香,沒有油溢味
青蘋果鵝肝多士,鵝肝很大片,而且是厚切的

煎得外脆內軟
鵝肝下面放了一片青蘋果,我倒是不太喜歡

因為青蘋果有點酸,本身濃味的鵝肝多士變得有點複雜

後來我自行弄開青蘋果,鵝肝味道會比較突出
什菜沙律,份量很多,用黑醋調味,很醒胃
鵝肝雜菌意大飯

加入了很多雜菌,菇味濃郁,反之鵝肝味不是很重,但味道道很好,主要那個汁沒有下太多的奶油,食完沒有飽膩的感覺,但有點美中不足是這裡的意大飯可能為了遷就香港人口味,混合了大量其他米,雖然口感很軟滑,改善了意大利飯那種煮不熟質地,但變相口味不太正宗了,不過味道真是不錯的
澳洲牛柳扒
烤澳洲牛柳扒,我們要的是5成熟,上桌之時我就有點担心過熟

切開才發現這裡的廚師控制火侯技術很好,就是5成,肉質鬆軟,沒有加入大量黑椒實在太好~

早陣子去過一間很高級的法國餐廳,花了$800也食不到這個味道
牛扒無可口非是一分錢一分貨,和牛,A5牛扒不用調味也會好美味~

你要知道牛柳扒不是很頂級的肉

但這件牛柳扒你可以食得出看得出廚師的用心

出面有些餐廳為了掩蓋平價肉類的雪味,加入大量黑椒等調味,再加上又咸又濃的醬汁真是oh my god,但這裡絕對不是,汁是淡淡的,你會食得出牛肉本身的肉味
甜品點了Tiramisu,小小一件美味甜品作為完美一餐的終結

澳洲牛柳扒
2015-05-15 455 浏览
食物不太差但如果你好趕時間/好肚餓/無耐性就千祈唔好去了,但大前提係你記住要訂枱😓星期五晚上去到,叫左個2人套餐,比散叫係抵啲同埋吸引啲。是日例湯磨菇湯,略嫌太稀,唔得creamy。小食巴馬哈密瓜同鵝肝多士都ok。亮點在牛扒,叫左5成熟,上到枱又真係剛剛好👍🏻而且份量都唔細,可一試👍🏻菠菜三文魚意粉都唔錯,忌廉落得好夠,如果可以分番啲忌廉落個湯度中和番就好喇。甜品各叫左tiramisu同牛奶布甸,一般。整體黎講其實食物唔錯,但等候時間實在太耐。當落完單後你預10分鐘上小食,食完預番10分鐘上湯,飲完湯再預10分鐘上菜。。。原本話8:15分前埋單有折,但係我地未夠8點叫佢上甜品,落埋野飲同埋單,結果搞到8:17分先有野飲黎但佢唔記得幫我地埋單。所以係8:15分前食完同埋單係好難做到的。另外,人手方面十分不足,得3個樓面,其中1個做埋水吧。雖然侍應都好有禮貌,但要搵佢地落單各樣野都要等。所以如果你唔等得既就唔好去,去都要訂枱,基本上都無得walk-in。試完無乜興趣去多次囉。完。
是日例湯磨菇湯,略嫌太稀,唔得creamy。
小食巴馬哈密瓜同鵝肝多士都ok。
甜品各叫左tiramisu同牛奶布甸,一般。
2015-05-15
是晚約了好友於旺角閒逛,為了發掘新美食,特意沿著較少到訪的砵蘭街尋找用餐地點。途經 Amour Corner ,門面格局較附近店舖富格調,菜式價錢又頗合理,決定一試。餐廳裝潢是一般西餐廳格局,部分餐桌放置了燭臺以添氣氛。一行二人簡單點了一客二人餐,內含頭盤、餐湯/沙律、主菜、甜品及咖啡茶五道菜,定價$268,其實都幾抵。頭盤青蘋果鵝肝多士拼巴馬火腿哈蜜瓜,先吃較淡味的巴馬火腿哈蜜瓜,火腿鹹香度合預期,哈蜜瓜雖爽口,但甜度水頭稍遜。鵝肝味道都算濃郁,但油份稍高,配上酸爽青蘋果剛好用來減卻那份膩感。最底層的多士沾滿鵝肝油份,亦固然少吃滋味。餐湯沙律二選一,淺嚐一口南瓜湯,湯質很薄,口味很淡,瓜香甜味給力不足,有點失望。雖未嚐好友的蘑菇湯,但評價都是差不多,味道很淡,看餐廳要加把勁改良餐湯出品。主菜醬烤全份豬肋骨,二人享用份量不算少,醬汁食味調較都算不錯,豬肋骨烤得幾腍幾上色入味,倘若肉汁更豐碩會更佳。配上的薯蓉頗香滑,不俗。另一主菜菠菜汁三文魚意粉,餸料份量明顯少一點,三文魚味道OK,醬汁濃稠口味都算對辦,但菠菜出力不明顯。意粉掛上醬汁都見滑口熱辣,咬下富嚼勁。甜品提拉米蘇,芝士咖啡香味皆

青蘋果鵝肝多士拼巴馬火腿哈蜜瓜
南瓜湯
菠菜汁三文魚意粉
甜品提拉米蘇,芝士咖啡香味皆只屬一般,口感略實身。相對上牛奶布丁口感佔優,較滑溜,牛奶味道亦出,甜度則可減少一點。
凍檸茶
計及價錢,各款菜式水準都算合乎預期,加上用餐環境算靜,與三五知己 Happy Hour 或用餐都算合適。

[14/5/2015; Thu]

2015-05-14
2015-05-14 779 浏览
每次問起身邊的朋友,油麻地有甚麼美食推介,得到的答覆唔係叫我去食煲仔飯,就一定是提議我試吓那間位於廟街的港式懷舊冰室,不過近日友人發現,原來砵蘭街近登打士街交界,有間水準唔錯的西餐廳《Amour Corner》,據說店裡的二人晚餐,非常抵食,只是 $268,另收加一,就已經包兩款小食、是日餐湯或沙律、兩客主菜、甜品同餐飲,十分超值。見友人力推,反正兒子這天不回家吃晚飯,就一於拉老公兩口子去試試看。來之前特意上 OpenRice 查看前往方法,原來由港鐵油麻地站 A1 出口步行過去最近,只是大約 3 分鐘路程,交通實在非常方便。由於來到時時間尚早,餐廳入面只有一檯食客,正好可以四周拍吓照,也不怕打擾別人。安坐後先翻閱餐牌,原來除了友人推介的抵食二人晚市套餐外,散點的 Menu 都有唔少選擇,主菜方面,比起套餐,當然更加豐富,由安格斯肉眼牛扒、加拿大自然豬胺、烤焗雪魚扒,以至烤牛柳扒拼大虎蝦等都有,不過見個二人餐咁經濟抵食,而且兩客主菜,加埋都有成 6 款揀,當中包括烤澳洲牛柳扒、紐西蘭香草燒羊架、醬烤豬肋骨、忌廉海蝦墨魚麵、鵝肝意大利飯、菠菜汁三文魚意粉,就一於不作他想,試試它的水準如何
由於來到時時間尚早,餐廳入面只有一檯食客,正好可以四周拍吓照,也不怕打擾別人。安坐後先翻閱餐牌,原來除了友人推介的抵食二人晚市套餐外,散點的 Menu 都有唔少選擇,主菜方面,比起套餐,當然更加豐富,由安格斯肉眼牛扒、加拿大自然豬胺、烤焗雪魚扒,以至烤牛柳扒拼大虎蝦等都有,不過見個二人餐咁經濟抵食,而且兩客主菜,加埋都有成 6 款揀,當中包括烤澳洲牛柳扒、紐西蘭香草燒羊架、醬烤豬肋骨、忌廉海蝦墨魚麵、鵝肝意大利飯、菠菜汁三文魚意粉,就一於不作他想,試試它的水準如何。
先送上來的兩款小食,分別有青蘋果鵝肝多士同巴馬火腿哈密瓜,前者香脆多士放上入口即溶的香煎鵝肝,甘香的鵝油隨即滲進多士,再佐以清新解膩的青蘋果片,口感豐富、滋味無限。至於巴馬火腿哈密瓜,火腿切得非常薄身,口感柔潤,而哈密瓜咬下亦清甜多汁,與鹹香惹味的火腿簡直是絕配。
是日餐湯點了一客蘑菇湯,成品入口雖然稍嫌有點稀薄,幸好蘑菇尚算足料,而且味道亦調校得恰到好處!
至於蔬菜沙律,分量雖然唔算好多,但碟上的沙律菜勝在夠新鮮爽口,配上多汁的車厘茄、香甜的粟米粒和黑醋汁,味道酸香醒胃,用作前菜就最適合不過了。
主菜方面,在三款肉食中選了啱曬牛魔王老公的烤澳洲牛柳扒,另外於飯和麵食當中點了較輕巧的菠菜汁三文魚意粉。牛柳扒切成兩吋厚,烤至五成熟,端上桌時,邊位微焦,賣相吸引。用刀切開,原來內裡還透著鮮嫩的粉紅色,輕輕咬下,除了稍嫌有少許筋位外,入口肉質鬆軟,味道濃郁,以軟滑的馬鈴薯蓉伴吃,滋味滿載。
至於另一客菠菜汁三文魚意粉,麵條做得頗軟滑,吃起來充滿蛋香,看來用的應該是 fresh pasta,而三文魚及菠菜則簡單煮過,入口滲出食材本身的鮮味,再加上外層薄薄的忌廉汁,creamy 細滑,味道相當討好。
甜品點了 tiramisu 及牛奶布丁各一,前者的 Mascarpone 芝士,味道唔算好香濃,不過入口質感軟綿,酒味明顯;至於後者牛奶布丁,滑溜得來又唔會死甜,而且奶味頗重,加上入口凍冰冰、涼浸浸,夏天吃特別暢快。
餐飲點了凍檸茶凍咖啡 (凍飲每杯加 $3),檸茶糖漿下得重手,甜度頗高,筆者反而較愛凍咖啡,味道沒想像中苦澀,雖不至於細滑醇厚,但嗒落啱啱好。用餐其間,見有食客走上閣樓,八卦一問,原來餐廳閣樓樓層設有一個 function room,內裡除了可以唱卡拉 OK 外,還有飛鏢機,適合一大班朋友來開 Party 慶祝生日,咦,唔錯喎,下次可以約埋朋友嚟癲番晚。
2015-05-13
$150.5 (晚餐)
試想想 : 兩個人的晚市套餐,有齊頭盤 (而且還是兩種)、餐湯、沙律、主食、甜品及飲料,每位索價竟然只是約百五大洋而已。其中頭盤內有鵝肝及巴馬火腿可點,另外主菜也有牛扒供應的....試問這樣還說是不抵食的話,也就真的沒有甚麼道理可言了....打頭陣的巴馬火腿夾哈蜜瓜,火腿片雖偏鹹但配合著爽甜的哈蜜瓜一同咬下去,鹹味馬上便被中和了....整體上仍是感覺良好的....鵝肝多士內的多士實際上是可再烘焦多點但現在做出來紿也算夠脆囗;鵝肝則沒苦澀味且沒帶筋,油份十分充足而不覺很膩。以如此便宜的價位去換取這般水平的foie gras實已是賺凸了;至於中間夾著的青蘋果片加入的用意是蠻明顯 ---- 當然乃在於減輕肝之油膩。但對於我此等天不怕地不怕的饕客來講,肝油滲進去多士表面後再咬一口,這才是真正不羨仙呢....蘑菇湯味雖稍淡及稀身但勝在真的有濃烈菇香....沙律內用的菜夠爽口而小蕃茄亦算多汁。添上去的黑醋汁量亦足,酸咪味的的確起了刺激味蕾之作用....兩款主菜一麵加上一扒。前者的一道忌廉海蝦墨魚麵,麵帶有少許煙齦韌勁是處理得比料想中的好;蝦沒有全被"喇"至只爽身而一點味也沒有,吃下去囗腔仍是有感到

蘑菇湯味雖稍淡及稀身但勝在真的有濃烈菇香....
兩款主菜一麵加上一扒。前者的一道忌廉海蝦墨魚麵,麵帶有少許煙齦韌勁是處理得比料想中的好;蝦沒有全被"喇"至只爽身而一點味也沒有,吃下去囗腔仍是有感到蝦應有的鹹與鮮味;忌廉汁醬調得頗為濃厚偏杰身味不過鹹。缺點是在收汁方面可再做得更好一些,現在似乎是太水汪汪了點....
烤澳洲牛柳扒一碟有兩件厚厚的肉,每件足足有差不多5cm厚。肉味甚足而質地不柴韌,內藏的肉汁仍是可充份保存得到....跟和在鵝肝的情況一樣,以如此抵食的價錢可以享受到這般的質素的牛扒,實在是沒有好投訴吧....
甜食中讓我印象最深的竟是最簡簡單單的牛奶布丁 ---- 此乃店內唯一自家製的甜品。入囗既滑且軟更有濃郁的奶香,甜度的調較上亦蠻合度。個人認為是做得比很多甜品店出色....

另一款tiramisu酒味是存在的但整體上texture還是可以弄得更綿滑....
總括而言今晚算是過了盡興的一夜....原因乃在於可以吃到一頓值吃的且又可不用大破慳襄....

往後若想在糧尾時份但又想吃得高級一點的話,這兒會是一個不錯的選擇....

2015-05-11 606 浏览
最近,去完星馬旅行後,我便忙於把手信分給朋友們! 當晚,約了一位好幾個月無見的朋友出來!我跟她分享星馬之旅的樂事,而她則告訴我,即將出發去澳洲探望家人! 她在九龍灣返工,我在上環返工,中間點不是旺角,便是尖沙咀!於是,我們相約到旺角食飯,晚飯後又可以行陣街! 如果,走到大商場的食肆未必會平!一於走到街上碰碰運氣吧!  沿砵蘭街行,原來有不少餐廳,有些更是有特色!  當中,我見到有間供應龍蝦湯飯,嘩!好正咁!  她卻嫌重口味!好的繼續行,接著,見到有間酒吧西餐廳 Amour Corner!供應二人晚餐二百多元有交易,相當抵食!  二人晚餐 $268/ 2位包括: 頭盤小食、餐湯或沙律、主菜共兩款,配咖啡或茶甜品! 當我們二人走入間餐廳,見到只有一位靚女侍應,  她忙於為食客落單,待她落單後,才招呼我們!樓面實在太少侍應嘞!先入為主,給我們第一個印象已經打了折扣!  後來,較多食客的時候,才有一位男店員出來幫手!至於,環境方面,這裡是酒吧西餐廳格局,燈光昏暗!頗有情調!  除了有一張梳化之外,其他椅子是木椅子,舒適度一般!  給人感覺食完就走,不會坐得太耐!
最近,去完星馬旅行後,我便忙於把手信分給朋友們!

如果,走到大商場的食肆未必會平!一於走到街上碰碰運氣吧!
 沿砵蘭街行,原來有不少餐廳,有些更是有特色!
 當中,我見到有間供應龍蝦湯飯,嘩!好正咁!
 二人晚餐 $268/ 2位
包括: 頭盤小食、餐湯或沙律、主菜共兩款,配咖啡或茶甜品
當我們二人走入間餐廳,見到只有一位靚女侍應
 後來,較多食客的時候,才有一位男店員出來幫手!

至於,環境方面,這裡是酒吧西餐廳格局,燈光昏暗!頗有情調!
 除了有一張梳化之外,其他椅子是木椅子,舒適度一般!
 給人感覺食完就走,不會坐得太耐!
我們被安排入座到店子盡頭的二人桌,進食期間,有食客走上樓上一層,原來是一個可包場的私人地方!
他們高歌,就算走上去的樓梯已關門,仍掩蓋不住他們的歌聲!
正如朋友所講:他們不是 live band,最慘係唱得唔好聽!
 破壞氣氛!

餐桌上,已備有餐紙及餐具,加上留意到洗碗工人姐姐不時走出來,拿了一盤又一盤的碗碟入廚房清洗,好勤快又主動!值得一讚!
 衛生方面也滿意!
上菜的效率也配合我們進食的速度,廚房出品算是有效率,卻是樓面人手不足!

青蘋果鵝肝多士

薄薄的鵝肝油脂豐盈,軟滑甘香!
 青蘋果正好吸收其多餘油份,配搭得恰到好處!
 與多士同食,鬆脆可口!雙重口感!

巴馬火腿哈蜜瓜
哈蜜瓜爽口香甜又多汁,
 巴馬火腿鹹香滿載,鹹甜交集,卻擦出不裕的火花!
蘑菇湯
朋友的蘑菇湯稀薄如水,而且淡而無味!

南瓜湯
至於,我點的南瓜湯也不好得哪裡!
 好似粉加水拌勻的質感,
 調味是恰到好處!夾雜南瓜絲,只有賣相對辦而已!
南瓜湯 & 蘑菇湯
菠菜汁三文魚意粉
菠菜汁看得出是廚師以新鮮菠菜弄製的菠菜汁,菠菜粒翠綠依然,真材實料!
 意粉是用上扁意粉,軟硬適中帶點煙韌,火喉控制恰好!
 菠菜汁與三文魚是清新怡人的配搭!
朋友卻嫌醬汁有點鹹!
 我就覺得味道夠入味,適合胃口!
醬烤全份豬肋骨
看見那薯蓉,未嚐已覺得軟滑如雪糕,
 果然不負所望,軟滑如絲!
混合香草碎,更可提升味道!令口味不再單調,還滲出一點點牛油香氣,挺吸引的!很是不錯!

全份豬肋骨超大件,份量十足!
集酸、鹹,微辣於一身,
 肉質軟腍易入口,富鮮味之餘都幾惹味,卻並非完全入味!
牛奶布丁
入口涼浸浸,奶味濃郁,香甜幼滑!
 食落頗甜,不消一會兒,大家也食清光!
Shirley temple
我見鄰桌的男食客,桌上有兩杯賣吸引的飲品!
好奇問男店員是否含酒精的飲品?!

原來不含酒精,簡單以七喜及紅糖漿混合一起,已起到層次感效果!賣相艷麗透紅!

七喜比梳打易入口及不太嗆喉,甜中帶微酸,冰涼快感,兩者兼備!夏天飲最適合不過!
Shirley temple
這裡的二人晚餐都幾抵食,份量剛好夠二個女人的食量!每款美食也看得出廚師悉心烹調及心思!
 如果處於一個嘈吵的環境下進食,難免會影響心情!
 跟女性朋友一起也無所謂,比著跟男性朋友的話,可能會嚷著走嘞!
2015-05-07
$147.5 (晚餐)
2015-05-09 400 浏览
看到餐墊上的簡介, 訴說著浪漫的故事:建立師艾菲爾設計了當時世界最高的鐵塔, 為的就是能在最接近天堂的地方讓愛人說句Je T’aime.Amour Corner座落旺角區, 以大眾化的價錢供應優質的意法料理, 而且店內裝潢簡單而溫馨. 浪漫這玩意, 原來不是遙不可及的事.Noirmoutier 努亞爾生蠔 ($58/ 隻)是法國的得獎名蠔, 即叫即開, 蠔殼內仍然滿載海水, 蠔肉算是肥美飽滿, 入口鮮甜沒有腥味, 嚐到了淡淡的海水鹹味.除了可以點set dinner外, 點主菜都可以加錢轉set, 非常有彈性!主菜另加$60即可享餐湯/ 沙律 + 鵝肝多士/ 巴馬火腿密瓜 (兩件) + 蒜香牛油帆立貝 (兩件), 我覺得是必加點的, 因為物超所值!餐湯是磨菇湯, 湯內是滿滿的磨菇碎, 甚有咬口, 除了菇菌的味道外, 沒有多餘的味道, 蠻好喝!附贈的蒜茸包, 細細件, 但我很欣賞它的蒜蓉牛油塗至麵包的邊位, 做整塊麵包都帶蒜蓉牛油香!巴馬火腿密瓜- 沒有期待下的驚喜! 巴馬火腿油脂適中, 質地軟腍沒有筋, 而且鹹度都適中, 味道鹹香, 密瓜清甜而不封喉, 一併放入口中, 兩者像渾然天成般
看到餐墊上的簡介, 訴說著浪漫的故事:
Noirmoutier 努亞爾生蠔 ($58/ 隻)
Noirmoutier
Noirmoutier
磨菇湯
巴馬火腿密瓜- 沒有期待下的驚喜! 巴馬火腿油脂適中, 質地軟腍沒有筋, 而且鹹度都適中, 味道鹹香, 密瓜清甜而不封喉, 一併放入口中, 兩者像渾然天成般!
巴馬火腿密瓜
蒜香牛油帆立貝- 蒜味非常濃郁, 幾乎嚐不到牛油的味道, 帆立貝大大粒, 食落過足口癮!
蒜香牛油帆立貝
安格斯肉眼牛排 ($168)
以這個價錢, 就可以享用安格斯牛排, 還要大大的一塊, 認真超值!
要了七成熟, 牛排牛肉味雖不濃, 但入口仍算多汁, 肉質鮮嫩. 調味不重手, 亦沒有鬆肉粉的澀味, 味道天然.
底下還有滑捋捋的薯蓉和雜菜, 飽足感十足!
安格斯肉眼牛排
安格斯肉眼牛排
蒜香帶子墨魚麵 ($106)
墨魚麵有一股獨特的鮮甜味, 而且煮得剛剛好! 保留意粉的煙韌口感. 白汁Creamy, 富有奶香, 與墨魚麵相當匹配! 帶子大大粒, 像平時吃帶子刺身的貨色, 煮得過欠, 中間部分有點過熟.
蒜香帶子墨魚麵
蒜香帶子墨魚麵
沒有驚喜的味道, 但卻美味而又溫馨, 跟最愛的人來用餐準沒錯!
2015-05-04
  • 巴馬火腿密瓜