2015-08-23 602 浏览
七夕呢個中國節日約左親愛的到旺角食下西餐浪漫一下。入到餐廳見到個環境都不錯。因此親愛的都幾鍾意生蠔,所以叫左生蠔同埋一個二人晚餐。生蠔 - 十分新鮮,肉質口感十分好,入口有淡淡既海水味,加埋檸檬汁已經足夠好味,而且每隻都十好大隻,好肥美。巴馬火腿哈蜜瓜 - 二人套餐既前菜,咸既火腿加上甜既蜜瓜,甜同咸既對比係幾有趣既組合。青蘋果鵝肝多士 -鵝肝煎得十分軟熟,青蘋果既清脆。如果淨係食鵝可能會覺得太油,但加埋青蘋果就完全中和左油膩既感覺。沙律- 蔬菜新鮮菠菜汁三文魚意粉-主菜之一,菠菜汁配上沙邦尼汁,菠菜令到成個意粉無咁肘膩,唔會食幾啖就唔想再食落去。唯一不足之處就係三文魚肉唔算好多,如果更多三文魚肉就更佳。烤澳洲牛柳扒-另一個主菜,叫左五成熟,肉烤得好淋,食落唔會有渣。而且份量都幾多,十分厚身。加上燒汁,喜歡食肉既朋友一定要試下。提拉米蘇/牛奶布甸 -牛奶布甸好重牛奶味而且唔會太甜,幾好。最後飲完檸檬茶消消滯就去行下街。 埋單約600都不算太貴。
因此親愛的都幾鍾意生蠔,所以叫左生蠔同埋一個二人晚餐。
生蠔
沙律
沙律- 蔬菜新鮮
提拉米蘇/牛奶布甸
最後飲完檸檬茶消消滯就去行下街。 埋單約600都不算太貴。
2015-08-20
2015-08-21 459 浏览
臨時比公司叫去旺角做野後直接收工, 唔想煮飯, 就叫老公黎旺角行街兼食飯, 諗起之前經過砵籣街的Amour Corner(其實係比佢門面個巴黎鐵塔吸引到), 就即管試試~~~7點左右去到, 都有好幾枱食客, 望望Menu時, 待應介紹二人餐及海鮮拼盤, 見價錢都幾抵, 以餐黎講都算多野食, 就試試吧海鮮拼盤, $168內有La Reine蠔4隻, 鮑魚2隻, 翡翠螺2隻, 藍青口2隻,蠔新鮮及肥, 唔腥, 加少少檸檬汁完全提升到蠔既鮮味鮑魚, 好細心咁將內藏清走翡翠螺好爽口藍青口偏喊, 唔點醬汁都好夠味總括黎講都好抵食二人餐, $268/2位小食, 青蘋果鵝肝多士估唔到有咁大件既鵝肝多士, 鵝肝入口即溶, 好似食緊牛油, 中間夾件青蘋果可減去餓肝的油膩感巴馬火腿哈密瓜巴馬火腿味偏淡, 無咩特別餐湯/沙律, 餐湯係磨菇湯, 食到啖啖磨菇粒沙律係我最鐘意既菜沙律, 另外仲有粟米及蕃茄, 加左少少橄欖油, 及沙律醋, 酸酸地好醒胃主菜烤澳洲牛柳扒牛柳扒配上黑椒汁, 7成熟, 仲有好多肉汁另外仲有薯蓉, 估唔到最好食既竟然係佢忌廉海蝦墨魚麵海蝦爽口彈牙, 墨魚麵無咩味, 似食緊普通意粉甜品,

海鮮拼盤, $168
蠔之皇后海鮮拼盤
蠔新鮮及肥, 唔腥, 加少少檸檬汁完全提升到蠔既鮮味
鮑魚, 好細心咁將內藏清走
翡翠螺好爽口
藍青口偏喊, 唔點醬汁都好夠味
總括黎講都好抵食

二人餐, $268/2位

小食,

巴馬火腿哈密瓜
巴馬火腿味偏淡, 無咩特別

餐湯/沙律,
餐湯係磨菇湯, 食到啖啖磨菇粒

主菜
牛柳扒配上黑椒汁, 7成熟, 仲有好多肉汁
另外仲有薯蓉, 估唔到最好食既竟然係佢

忌廉海蝦墨魚麵
海蝦爽口彈牙, 墨魚麵無咩味, 似食緊普通意粉

甜品,
Tiramisu
Triamisu
酒及咖啡味都唔夠濃

牛奶布甸
好滑, 奶味夠, 甜度岩岩好

餐飲, 咖啡
咖啡
總覺得去到西餐廳一定要飲杯咖啡先安落, 今次都唔例外, 先試一口齋啡, 好易入口, 後加少少奶, 就無得頂了

總括黎講, 呢間餐廳都幾值得推介, 價錢合理之餘, 食物質素都唔錯, 加上不停播D輕快音樂, 係一間有情調, 可以吹吹水的好地方
2015-08-19
蠔之皇后海鮮拼盤
咖啡
而家習慣去朗豪坊shopping一定係o係砵蘭街填飽肚先隨心的看看門面Menu喜歡的便坐低一般六點半入座冇定位都OK今次就被Amour corner的門面吸引見到有二人套餐都好抵食仲有我最喜歡嘅巴黎鐵塔餐聽嘅環境昏暗地方寬敞仲有得坐我最鍾意嘅大沙發氣氛浪漫適合情侶拍拖店員遞上一瓶水入邊放咗九層塔開水嘅味道特別鮮甜好特別我都係第一次咁樣飲開水從咁微小嘅地方就見得到餐廳幾有心除咗二人餐之外我仲加左一個La Reine 蠔之皇后海鮮拼盤$168呢個價錢真係十分豐富抵食見到已經流晒口水4隻la reine 生蠔生蠔都OK肥厚肉鮮甜2隻鮮鮑魚鮑魚彈牙2隻翡翠螺翡翠螺 爽口2隻藍青口藍青口有海水鹹味海鮮夠清可以吃到本身的原味巴馬火腿哈密瓜巴馬火腿夠新鮮鹹味適中配甜度剛好的哈密瓜清新嘅配搭青蘋果鵝肝多士鵝肝的而且確係入口即溶多士中間夾左青蘋果片成件事帶來爽脆嘅口感沙律嘅份量都幾多新鮮嘅沙律菜黑醋汁零舍開胃菠菜汁三文魚意粉扁意粉煙韌彈牙每條意粉都沾滿了濃濃的菠菜汁三文魚份量相當多味道清淡而且很足料是不錯的選擇醬烤全份豬肋骨呢份 ribs 烤得不錯唔會好乾身很入味而且仲有我最鍾意嘅BBQ 汁肉質都新鮮而
而家習慣去朗豪坊shopping

• La Reine 蠔之皇后海鮮拼盤
  • 青蘋果鵝肝多士
  • 醬烤全份豬肋骨
2015-08-16 441 浏览
好姐妹生日, 搵間靚靚地又方便大家既餐廳. 呢間餐廳響砵蘭街, 呢頭其實已經開左好多不同類型食肆, 食飯時間人來人往. 約左朋友響朗豪坊等, 行兩個街口已經到, 門口好型格.一入去, 室內都幾暗, 非常有情調, 而且枱與枱間有空間, 談心無問題. 另外都有大台, 一群人黎都OK.睇下MENU, 二人晚餐($268)幾抵, 可以選擇兩個主菜, 頭盤, 甜品, 飲品.仲有海鮮選擇, 今日姐妹慶生, 一定要食好D, 所以要左生蠔試試.先黎三款各2隻既生蠔, 睇落幾新鮮, 有水份, 唔會乾晒既樣.Coffin Bay($30)蠔身唔算好大但非常肥美,入口帶海水味.Majestic No.2($52)海水味濃, 肉質肥美甘甜.Gillardeau No.0($66)肉質肥美,口感充滿彈性, 好鮮甜好濃蠔味.巴馬火煺哈密瓜, 火煺唔算好咸, 配埋哈密瓜甜味, 兩者配合清清地, 可以開開胃先.青蘋果鵝肝多士, 鵝肝肥美, 好香, 少少油, 多士剛好吸收晒油份, 加埋青蘋果中和, 3者配合得非常好.南瓜湯, 好香南瓜味, 幾杰, 唔會太稀.沙律新鮮, 都幾大碟, 配埋醋好開胃.忌廉海蝦墨魚麵, 墨魚味
好姐妹生日, 搵間靚靚地又方便大家既餐廳.
南瓜湯, 好香南瓜味, 幾杰, 唔會太稀.
沙律新鮮, 都幾大碟, 配埋醋好開胃.
忌廉海蝦墨魚麵, 墨魚味唔算重, 無食到D牙黑晒, 意粉好彈牙, 海蝦爽口.
醬烤全份豬肋骨, 燒得好香, 唔會太乾, 肉質夠稔夠嫩, BBQ醬味道適中, 份量夠足.
甜品要Tiramisa, 酒味唔算太濃, 唔算太甜.
食到呢度, 雖然樣樣少少地但已經好飽, 好滿足.
呢度環境一流, 男女朋友或者朋友傾偈好舒服, 而且侍應服務好好, 好勤力幫忙收碟.
下次慶祝可以再黎呢度試其他主菜.
常說<<唔相信貴野一定好食, 平野就等於無好野~ >> 今日呢間旺角小店又一驚喜, 以價位二人餐 $268 , 加埋一呢個二人餐$300仲有找~小食, 前菜, 主菜, 甜品, 飲品樣樣有齊!  先食小食分別有「青蘋果鵝肝多士」& 「巴馬火腿哈密瓜」雖是小食但鵝肝份量不會遜息, 最頂層鵝肝, 中層青蘋果, 最底層多士, 鵝肝入口味道濃郁細嫩, 中間加左青蘋果中和左油份感~  再食埋第二個小食, 薄片巴馬火腿, 肉質帶咸香配夠甜的哈密瓜  SO MATCH~之後可選沙津或者湯, 很喜歡飲湯的我 選上「蘑菇湯」 滿口粒粒蘑菇, 呢個湯沒有加入濃厚忌廉, 反而清清地更食到蘑菇的原汁原味 追加「水牛城雞翼」, 是單骨雞翼呢~ 這陣子比較盛行方便食之外, 醃料方面更加上味 雞翼辣辣地, BLUE CHEESE份量唔會TOO MUCH~~ GOOD TOO又到主菜時間, 牛迷一定係點「烤澳洲牛柳扒 」六成熟 肉質嫩, 無筋位~ 而林滑得黎仲有少少咬口~六成熟JUICY感重~ YUMMY 第二個主菜「鵝肝意大利飯」意大利飯入口帶酒香, 當中加入了忌廉
常說<<唔相信貴野一定好食, 平野就等於無好野~

小食, 前菜, 主菜, 甜品, 飲品樣樣有齊!

先食小食分別有「青蘋果鵝肝多士」& 「巴馬火腿哈密瓜」

SO MATCH~
之後可選沙津或者湯, 很喜歡飲湯的我

選上「蘑菇湯」

追加「水牛城雞翼」, 是單骨雞翼呢~ 這陣子比較盛行

方便食之外, 醃料方面更加上味

又到主菜時間, 牛迷一定係點「烤澳洲牛柳扒 」六成熟

肉質嫩, 無筋位~ 而林滑得黎仲有少少咬口~

六成熟JUICY感重~ YUMMY
第二個主菜「鵝肝意大利飯」

意大利飯入口帶酒香, 當中加入了忌廉, 洋蔥, 菌類~

調味方面, 不會太搶太膩, 更能突出鵝肝

最後, 食埋跟餐甜品啦, 甜品質素就普通喇, 兩者中我會建議大家點「Milk Pudding」口感挻滑, 奶香不錯, 而「Tiramisu 」味道差, 質地太硬太實
最後, 嘆埋杯飲品~

呢餐的確抵食, 希望下次再黎水準依舊^^ (餐廳情調幾好, 慶祝生日都得, 最緊要抵食有質素
分享至此吧
2015-08-03
這夜又來到旺角尋找美食,兩個人毫無目的地走在砵籣街突然被Amour corner吸引住,憑直覺我們走了進去餐廳装修西式化,昏暗的燈光好隨意的設計,令人放鬆加上一杯啤洒和三五知己談天説地最好不過看看餐牌,有個2人餐好抵食 ($268 + 10%)已包兩款小食(頭盤)、是日餐湯或沙律、兩客主菜、兩客甜品同餐飲,非常超値牙朋友看見隔壁桌叫了海鮮拼盤,心思思也想試試我看見有生蠔,就馬上叫了一份加上2人餐,應該好豐富~La Reine 蠔之皇后海鮮拼盤 來了有生蠔、螺、青口、鮑魚全都好新鮮生蠔來自法國有紅寶石和Caesar紅寶石味道比較淡,Caesar 重海水味 after taste 比較多兩者也屬肥厚多肉是日餐湯→磨菇湯濃濃蘑菇味,而磨菇湯內有磨菇碎粒,十分足料小吃方面有鵝肝青蘋果多士鵝肝是我最愛充滿油脂香的鵝肝加上清新薄脆青蘋果片多士也夠鬆化一口咬下多種質感,也可以平衡油膩感還有巴馬火腿哈密瓜火腿比較瘦,味道咸香,十分配合清甜多汁的哈密瓜波菜汁三文魚意粉不太濃的波菜味,比較像白汁,但味道也不錯三文魚没有腥味,而且份量豐富烤羊架配薯蓉要了Medium ,烤得剛剛好羊架不會太肥有少少So味,支
這夜又來到旺角尋找美食,兩個人毫無目的地走在砵籣街
突然被Amour corner吸引住,憑直覺我們走了進去
餐廳装修西式化,昏暗的燈光好隨意的設計,令人放鬆
加上一杯啤洒和三五知己談天説地最好不過
看看餐牌,有個2人餐好抵食 ($268 + 10%)
已包兩款小食(頭盤)、是日餐湯或沙律、
兩客主菜、兩客甜品同餐飲,非常超値牙
朋友看見隔壁桌叫了海鮮拼盤,心思思也想試試
我看見有生蠔,就馬上叫了一份加上2人餐,應該好豐富~
La Reine 蠔之皇后海鮮拼盤 來了
有生蠔、螺、青口、鮑魚
全都好新鮮
生蠔來自法國有紅寶石和Caesar
兩者也屬肥厚多肉
是日餐湯→磨菇湯
濃濃蘑菇味,而磨菇湯內有磨菇碎粒,十分足料
小吃方面有鵝肝青蘋果多士
鵝肝是我最愛
充滿油脂香的鵝肝加上清新薄脆青蘋果片
多士也夠鬆化
一口咬下多種質感,也可以平衡油膩感
還有巴馬火腿哈密瓜
火腿比較瘦,味道咸香,十分配合清甜多汁的哈密瓜
波菜汁三文魚意粉
不太濃的波菜味,比較像白汁,但味道也不錯
三文魚没有腥味,而且份量豐富
烤羊架配薯蓉
要了Medium ,烤得剛剛好
羊架不會太肥有少少So味,支支有骨可以拿着食
薯蓉超級滑,有淡淡的奶味
餐有配甜品
叫了TIRAMISU,感覺不夠涷
但咖啡酒味幾濃
2人套餐真的好食又抵食
下次會再光顧

2015-08-12
二人晚餐,想吃得有點情調,又不想花費太多;在旺角街頭走著走著,發現艾菲爾鐵塔標誌的一間「外國餐廳」,從廚窗看進去很有格調,歐陸色老店的感覺,而且座位間有空間感,給人舒服的感覺,就連墊枱紙都有餐廳的「戀愛故事」。不到三百元的二人晚餐已包括小食、主菜和甜品,小食有巴馬火腿哈蜜瓜和鵝肝多士,哈蜜瓜不是時候,所以不太甜;主菜點了墨魚麵和豬肋骨,麵有咬口,醬汁可以濃一點,不知是否已經半飽,覺得豬肋骨很大份。至於餐後咖啡有改善空間,AW是咖啡迷,特色咖啡真的太稀了! 我們再加點了$168-HKD的生蠔海鮮拼盆,因為價錢太吸引了,拼盆包括生蠔、鮑魚、青口等,價錢超值,而且沒有將價就貨,食材都很新鮮。位於旺角的西餐廳,隱藏著戀愛故事啊~因為餐廳樓底高,很有空間感好像身處外地的西餐廳一樣二人晚餐再加小食拼盆,大滿足海鮮食材都很新鮮,最基本AW沒有肚子痛啊~巴馬火腿哈蜜瓜AW不懂品嘗鵝肝,總怕很膩和穌的味道,鵝肝多士咬下去質感很rich,幸好穌味不算重,還接受得到驚喜拼盆會有鮑魚,而且SIZE也不是很小的那種沙律和餐湯各點了一客墨魚麵有彈性,但白汁可以調濃一點眼闊肚窄,豬肋骨要是乾身一點,外脆度可以再加強
位於旺角的西餐廳,隱藏著戀愛故事啊~
因為餐廳樓底高,很有空間感
好像身處外地的西餐廳一樣
二人晚餐再加小食拼盆,大滿足
海鮮食材都很新鮮,最基本AW沒有肚子痛啊~
巴馬火腿哈蜜瓜
AW不懂品嘗鵝肝,總怕很膩和穌的味道,

鵝肝多士咬下去質感很rich,幸好穌味不算重,還接受得到
驚喜拼盆會有鮑魚,而且SIZE也不是很小的那種
沙律和餐湯各點了一客
墨魚麵有彈性,但白汁可以調濃一點
眼闊肚窄,豬肋骨要是乾身一點,外脆度可以再加強
套餐有餐飲和甜點
甜品不是餐廳主打,味道不過不失
點了牛乳布甸和tiramisu
選了的薄荷咖啡味道一般,有待進步

2015-06-29
2015-08-07 768 浏览
今日出左旺角搵食-Amour Corner喺門口見到個二人餐好似幾抵食,就入去試吓,叫咗個二人餐,另外再加多個<La Reine 蠔之皇后海鮮拼盤>。二人餐小食有《青蘋果鵝肝多士》-青蘋果嘅清甜加埋鵝肝嘅濃厚味道仲有多士既脆脆。《巴馬火腿哈密瓜》溥溥一片嘅巴馬火腿包住爽甜脆嘅哈密瓜,真係小小咸多多脆,夠晒開胃。食完個開胃小食就嚟到個海鮮拼盤,個<La Reine 蠔之皇后海鮮拼盤>有4隻La Reine蠔、兩隻鮑魚、兩隻翡翠螺同埋兩隻藍青口,夠晒豐富。主角四隻蠔有淡淡的海水味加小小檸檬汁,都幾好味,翡翠螺同埋藍青口都只不過係配角,鮑魚因為成日食唔覺有乜特別,不過個拼盤又真係幾抵,舊幾水食晒成個海(啲海鮮)落肚,抵。二人餐個主菜我叫左醬烤全份豬肋骨,同埋菠菜汁三文魚意粉。豬肋骨考得好香外皮夠香,啲肉都好冧,但又唔會散晒,加埋個醬汁非常惹味!菠菜汁三文魚意粉,廚師煮意粉嘅時間拿捏得好好,唔會煮過龍,個中間一點半熟半生,夠晒彈牙,夠晒Al dente, 加埋個菠菜汁,Buono!!!-----完-----
今日出左旺角搵食-Amour Corner
Soap
La Reine 蠔之皇后海鮮拼盤
二人餐個主菜我叫左醬烤全份豬肋骨,同埋菠菜汁三文魚意粉。
-----完-----

2015-07-15
2015-08-06 989 浏览
前幾天與老媽談天,發覺老媽原來從未吃過鵝肝! 作為女兒的我,當然要設法滿足她的願望!前陣子偶然路經一間在公司附近的小店,見到有鵝肝供應,於是帶了老媽來一試。安坐後便看餐牌, 與老媽研究後, 發覺二人餐最抵食, 而且還有鵝肝! 於是直接點了二人餐.餐前小食巴馬火腿哈密瓜哈密瓜頗甜,配上微鹹香的巴馬火腿,是經典的絕配,也是一道不錯的開胃菜。青蘋果鵝肝多士鵝肝頗大塊,略煎過,油脂豐腴; 配上薄薄的青蘋果片,本來青蘋果味道微酸,剛好中和了鵝肝的油膩,不過效果不太明顯; 多士焗得香脆,加上滑溜的鵝肝,兩種不同的口感,如果鵝肝煎得香口一點會更好。蘑菇湯比較杰身,有很多蘑菇碎,味道香濃。西蘭花湯較稀身,有西蘭花碎,淡淡西蘭花味,如果湯身較杰身會好一點。主菜忌廉海蝦墨魚麵忌廉汁較易滯,海蝦大隻爽口,但蝦味淡; 墨魚汁麵偏腍身,但老媽又覺得OK。烤澳洲牛柳扒一碟有兩塊,一大一小,還有西蘭花,番茄和薯蓉。薯蓉很滑,薯味一般。牛柳不算很腍,但牛肉味不俗。 甜品tiramisu咖啡味偏輕,mascapone也算香滑,但底層的蛋糕偏乾身,幾乎沒有咖啡酒味道,一般而已。牛奶布甸布甸杰身,也較滑,牛奶味不俗,不過味
餐前小食
蘑菇湯
比較杰身,有很多蘑菇碎,味道香濃。
西蘭花湯
較稀身,有西蘭花碎,淡淡西蘭花味,如果湯身較杰身會好一點。

主菜
烤澳洲牛柳扒
牛柳不算很腍,但牛肉味不俗。

甜品
tiramisu
牛奶布甸
布甸杰身,也較滑,牛奶味不俗,不過味道偏甜, 少一點甜會更美味!
mocha (加$10)
朱古力的比例偏多,有點蓋過咖啡味,不過口感也夠香滑。
牛奶朱古力 (加$5)
味道偏甜,朱古力味較淡身和稀,一般而已。
環境播著輕音樂,枱面點著洋燭,本來也挺浪漫的,不過部份顧客大聲說話,破壞了氣氛。
以約三百元便可吃到份量充足又有鵝肝的二人晚餐,可說是很超值!

2015-07-23
  • 蘑菇湯
  • 牛奶布甸
今次我地選擇了旺角的西餐廳,在朗豪坊附近的 "Amour Corner"。我們一早已預訂了枱!Book了七點鐘。已經有1/3 Full,七點打後都開始多人起來,好彩有Book定!餐廳是長方形格局,我們坐在一邊梳化,一邊櫈子的位置。餐廳燈光都偏暗架!幾有情調!普通西餐廳都會提供清水或者檸檬水享用,這裡感覺更加清新!成棵草俾你見到係玻璃樽裡面!小妹係好鐘意青草味架!所以我飲得好開心!這裡其實除了吃正餐外,亦都很適合Happy Hour架!除了啤酒,紅酒,白酒,香檳之外,其它種類的酒都有架!La Reine蠔之皇后海鮮拼盤 (HK$168)我們首先叫了個海鮮拚盤!我非常喜愛吃生蠔的,有四隻啊!好鮮甜呀!最令我有驚喜竟然有兩隻鮑魚呀!都另外仲有兩隻藍青口同埋兩隻翡翠螺!螺肉仲好爽口彈牙添!這個價錢食到我喜愛的生蠔及螺肉,真係好抵呀!然後簡單點了一個二人晚餐 (HK$268)。小食: 青蘋果鵝肝多士唔係人人都喜歡吃鵝肝,不過這裡加上了青蘋果,食落好Juicy,配搭起來較易入口!不過,略厭鵝肝太多油啦!隔下D油先上碟會好D~小食:巴馬火腿哈蜜瓜同樣採取水果計策,這道小吃絕對是最佳配合,咸咸火腿配甜

我們一早已預訂了枱!Book了七點鐘。

餐廳是長方形格局,我們坐在一邊梳化,一邊櫈子的位置。
餐廳燈光都偏暗架!幾有情調!

普通西餐廳都會提供清水或者檸檬水享用,

這裡感覺更加清新!成棵草俾你見到係玻璃樽裡面!

小妹係好鐘意青草味架!所以我飲得好開心!
這裡其實除了吃正餐外,亦都很適合Happy Hour架!

除了啤酒,紅酒,白酒,香檳之外,其它種類的酒都有架!
La Reine蠔之皇后海鮮拼盤 (HK$168)

我們首先叫了個海鮮拚盤!

我非常喜愛吃生蠔的,有四隻啊!好鮮甜呀!

最令我有驚喜竟然有兩隻鮑魚呀!都

另外仲有兩隻藍青口同埋兩隻翡翠螺!

螺肉仲好爽口彈牙添!

這個價錢食到我喜愛的生蠔及螺肉,真係好抵呀!
然後簡單點了一個二人晚餐 (HK$268)

小食: 青蘋果鵝肝多士
小食:巴馬火腿哈蜜瓜

同樣採取水果計策,這道小吃絕對是最佳配合,

咸咸火腿配甜甜哈蜜瓜,得左!
餐湯:忌廉蘑菇湯

啖啖濃湯都有好多蘑菇粒粒呀~~這個我非常喜愛!

因為我是菌菌愛好者!
主菜:醬烤全份豬肋骨

因為之後想出去再戰甜品,不想吃太多肉,

就選擇了這個啦!都幾稔下,好容易切開,唔錯!

反而薯蓉就無咩味道,失色左D!
主菜:菠菜汁三文魚意粉

三文魚切碎左,並不是原塊架!

不過,反而這樣更好!配埋極多的洋蔥一齊放入口!

一口足料味,感覺更完整!

個汁底做得唔錯,跟食材好Match!
最後叫埋甜品飲品都大滿足了!

甜品:Tiramisu & 牛奶布甸

兩者同樣濃味!但我偏愛Tiramisu,因為有陣咖啡酒味。

飲品:凍咖啡 & 熱檸茶

食到飽飽,唔像下檸茶清下滯,一陣點出去食甜品

哈哈!
尋食完畢!^^

2015-07-15
  • La Reine蠔之皇后海鮮拼盤
2015-08-03 338 浏览
經過辛勞慢長一日既工作放工決定去旺角逛逛,人累了又餓了亦聽說油麻地近旺角一帶近年開了不小有準新食肆決定去看看.當走到砵蘭街近咸美頓街附近發現一間佊有歐陸情懷西式餐廳決定試一試. 一進站內感覺很舒服四周佈置充滿歐陸氣氛,燈光暗暗的每枱有小爉祝作點聚非常浪漫,是個適合情侶約會的地方.進店不久waiter 已上前帶位並介紹有咩好食非常專業,由他介紹下得知餐廳做緊生蠔套餐有圖中三款我覺得幾底食既,我選了LAMBERT NO.2 ORDER 了五隻ORDER後不久蠔已送到 碟內有點蠔醬汁和檸檬,決定加小小檸檬汁不加醬汁試下蠔的原味,食後感覺蠔隻隻都好肥美多汁,而且好鮮甜好有水準.店內多款二至四人套餐,菜式豐富食完蠔要點主菜了,一間西式餐廳牛扒永遠是主打不會差,決定試一試安格斯牛扒,選了五成熟保留牛扒鮮嫰和肉汁,不久牛扒到了,伴碟的還有多汁的蓄茹和薯蓉份量不小哦,先試牛扒肉質很嫩咀嚼時有回甘的牛肉香味,果然是安格斯牛。用餐刀張厚嫰牛肉切開脂肪分佈非洲平均,放入口咀嚼,一啖啖牛肉香味和牛脂的回甘味充斥著整個口腔非常滿足,而且肉汁充足,值得一試。食完主菜份量剛好,飲碗忌廉磨菇湯,磨菇味好燶味道好。飯後

店內多款二至四人套餐,菜式豐富
食完主菜份量剛好,飲碗忌廉磨菇湯,磨菇味好燶味道好。
飯後甜品當然不可小,waiter推介牛奶布丁,外表平平沒奇,但味道有驚喜,牛奶味濃郁而且香滑。
最後埋單 $504,以此格調和食物水準高的西餐廳尼講價錢算合理。

2015-07-23
2015-08-01 488 浏览
呢日同朋友仔係朗豪坊睇完戲,見到已經9點幾,朋友話附近有間唔錯的西餐廳---<AmourCorner>於是一齊去試下,餐廳唔算太大,入面燈光昏暗, 充滿浪漫的情調,幾岩情侶約會dinner!每台都放左一瓶九層塔水,一般餐廳用檸檬水~ 之後我地叫左個2人dinner set,見到有個<海鮮拼盤>好正, 仲做禁推廣價添,又忍唔住啦!!<LaReine蠔之皇后海鮮拼盤>推廣價HK168‧4隻La Reine蠔‧2隻鮑魚‧2隻翡翠螺‧2隻藍青口嘩! 見到已經流口水!!不過我地因為太夜黎,鮑魚冇晒, 但店員都會好好禁問左我地介唔介意轉為藍青口,我地OK佢地就落單,雖然好想食鮑魚,不過有La Reine!!! 海鮮好新鮮,生蠔幾大隻, 而且好鮮甜螺肉爽口彈牙青口我就比晒朋友食, 因為本身唔食,朋友話都ok, 有少少海水鹹味之後我地一個要沙律,一個要餐湯,一齊share食!<田園沙律>份量都幾多,新鮮的沙律菜配上油醋汁,醒神開胃湯有南瓜湯&蘑姑湯2款可以揀我地選擇左<忌廉磨菇湯>湯裡面仲加左磨菇粒,香濃又creamy 小

呢日同朋友仔係朗豪坊睇完戲,

見到已經9點幾,

於是一齊去試下,

餐廳唔算太大,
入面燈光昏暗,

充滿浪漫的情調,
幾岩情侶約會dinner!
每台都放左一瓶九層塔水,

一般餐廳用檸檬水~
之後我地叫左個2人dinner set,

見到有個<海鮮拼盤>好正, 仲做禁推廣價添,

又忍唔住啦!!
<La
Reine蠔之皇后海鮮拼盤>

推廣價HK168

‧4隻La Reine蠔

‧2隻鮑魚

‧2隻翡翠螺

‧2隻藍青口

嘩! 見到已經流口水!!

不過我地因為太夜黎,
鮑魚冇晒,

但店員都會好好禁問左我地介唔介意轉為藍青口,

我地OK佢地就落單,

雖然好想食鮑魚,
不過有La Reine!!!
海鮮好新鮮,

生蠔幾大隻, 而且好鮮甜

螺肉爽口彈牙

青口我就比晒朋友食, 因為本身唔食,

朋友話都ok, 有少少海水鹹味

之後我地一個要沙律,
一個要餐湯,

一齊share食!
<田園沙律>

份量都幾多,新鮮的沙律菜配上油醋汁,

醒神開胃

湯有南瓜湯&蘑姑湯2款可以揀

我地選擇左<忌廉磨菇湯>

湯裡面仲加左磨菇粒,

香濃又creamy
小食: <巴馬火腿哈蜜瓜>

咸咸的巴馬火腿配上甜甜的哈密瓜,

口感清新, 如果個哈密瓜切細d會更好
前菜: <青蘋果鵝肝多士>

<烤澳洲牛柳扒>

生食一族的我地叫左5成熟,

牛柳扒厚厚的一塊,
外層香脆

切開後見到入面好幼嫩&juicy,

大廚火喉控制得好好

而配角薯蓉都好細滑
<鵝肝意大利飯>

鵝肝都算大塊,

燴飯好香好濃!
甜品原本想叫<牛奶布甸>
& <Tiramisu>,

<牛奶布甸>賣晒,
最後改左<心太軟>

<Tiramisu>

香濃的咖啡酒味,

入口幼滑

<心太軟>

熱乎乎的, 切開見到朱古力流出來,

香濃的朱古力味,
好正!!
最後點左杯檸檬茶!

今晚食到好飽好滿足!
2015-07-24
  • La Reine蠔之皇后海鮮拼盤
  • 烤澳洲牛柳扒
  • 心太軟
2015-07-29 638 浏览
今日收工,約左母親大人去食西餐!嘻…… 我真係乖女喇餐廳面積都唔細,人數坐到五六十人,環境幽暗,裝修雅致居外國風情,到處放滿酒樽,酒樽和酒杯,加賣令人心情放松的英文情歌放送,部分餐台上更放有可愛漂亮的燭台,感覺非常浪漫討好店員服務都很好,有禮又有善,首先奉上一大枝的薄荷水,感覺又幾特別,清水有點薄荷味!!!!職員同時有耐心同人客介紹菜式,而且上菜速度幾快,今晚卜左位唔洗等就有得入,好ya!!! 我地點左個二人餐,好似都幾多ya食下,例牌有前菜,主菜同甜品!前菜點了湯同沙律小食有青蘋果鵝肝多士,鵝肝脂肪部份很creamy煎得外層微脆,配上清爽的青蘋果,平衡了成道菜餚,夾上鬆軟的多士食,媽都說是三重口感既小享受呢!巴馬火腿哈蜜瓜,切得薄薄半通透的火腿,不肥不un有咸香,包著清甜多汁的哈蜜瓜食用,真是格外提味!!主食點了豬肋骨,呢個燒得超香,但唔干身,汁有少少酸甜,夠哂惹味!而且呢個比我想像中多肉,唔洗點切骨,因為骨同肉好易就可分離,啱曬唔識'損'骨既我!肉質好軟糯,吃在口中,實在是十分滿足!菠菜三文魚意粉,扁意粉廚師煮得超讚,係即點即做的,質感仲保持好有咬口,配上咸度適中的菠菜白汁調味,
今日收工,約左母親大人去食西餐!嘻…… 我真係乖女喇

前菜點了湯同沙律

鵝肝青蘋果多士

豬肋骨

肉質好軟糯,吃在口中,實在是十分滿足!
菠菜三文魚意粉

菠菜三文魚意粉,扁意粉廚師煮得超讚,係即點即做的,質感仲保持好有咬口,配上咸度適中的菠菜白汁調味,加上可口的菇菌,和我想像一樣的味美,而且香草灑面,份外美麗!
牛奶布甸,提拉米蘇

甜品既牛奶布甸,超滑溜,奶味香濃,細細杯,唔夠喉!tiramisu 咖啡味超香,連媽媽也能嚐到咖啡酒的氣味,旦糕質感亦好幼滑,面層的可可粉洽度好處,小巧卻精美!
焦糖咖啡,榛子咖啡

飲品和媽媽分別點了焦糖咖啡,榛子咖啡!兩杯都咖啡味超濃,媽的焦糖味較突岀,我的榛子味則不明顯! 這兒的西餐料理價錢挺便宜的!

另外,做女兒的深知她喜愛海鮮,見價錢又唔貴,168就已經有咁大份拼盤,有蠔有鮑魚,有藍青口仲有翡翠螺,咁既陣容先百幾?唔試就蠢豬豬了!
海鮮拼盤

其中的生蠔真係好新鮮,有天然的海水味,令我想起在澳洲的日子!鮑魚亦好鮮味,螺肉又爽口,青口幾彈牙,這個拼盤無嗌錯
媽咪都一樣係好滿意!就連佢都話價錢好實惠吸引呢!

今天雖然都是和母親一起,但這樣過下二人世界都不錯喔
餐廳地方好好坐,沒有劑迫感,人客沒有太吵鬧,雖然身在繁華鬧市,但這邊斯文客居多,店內一直播住西洋既經典歌曲,仿似有片刻置身外國的情懷,非常有感覺,坐到完全唔捨得走,好想一直坐成晚呀!

想不到在旺角會有餐廳有如此水準,意外收獲哎
係個不折不扣的吹水輕鬆好去處,令人自在的環境,配上高品質,有水準,價性比高的食物!真是過了一個很開心暢快的晚上,一定會再來繼續支持呀
2015-07-29
豬肋骨
牛奶布甸,提拉米蘇
海鮮拼盤
  • 生蠔
2015-07-29 490 浏览
朋友快要到日本旅行,相約她下班後晚飯順道借她旅遊書,因為朋友在朗豪坊上班,說平時往油麻地方向行也會看到很多特色小店,所以我們便在那邊找找看。結果看到這間外型像cafe  內裡像bar 的一間小餐廳。店內燈光偏暗,有點浪漫情調,又有種小型bar 的感覺。我們大約8時到達,閒日的晚上也差不多滿座,環境相當熱鬧,但店員不多,感覺他們都很忙碌。愛吃海鮮的我看到海鮮拼盤的餐牌很吸引,所以便點了這個「La Reine 蠔之皇后海鮮拼盤」,有來自法國的4隻La Reine蠔、 2隻鮑魚、2隻翡翠螺和2隻藍青口。生蠔新鮮甘甜,回韻味長,蠔味保留在口腔裡久久不散。相比起生蠔,鮑魚和藍青口比較遜色,味道不太突出。而翡翠螺則不錯,肉質爽口,頗大隻又夠鮮味。我們另外點了個二人Set dinner ($268) ,分量其實應該夠三人吃,因為我們都吃得十分飽。小食: 巴馬火腿哈蜜瓜 賣相不錯,哈蜜瓜清甜,火腿鹹度剛好,但略太肥影響了口感,可能剛好吃到肥脂肪的部分。小食: 青蘋果鵝肝多士 很少見鵝肝多士會配一片青蘋果,效果很好,青蘋果減低了肥膩感,口感更有層次,而且令多士帶有fresh 的感覺。還有餐湯和沙津,分量

小食: 巴馬火腿哈蜜瓜

小食: 青蘋果鵝肝多士
青蘋果鵝肝多士

還有餐湯和沙津,分量比一般餐廳的前菜多很多。
餐湯、沙津

主菜一: 醬烤全份豬肋骨
分量相當大,烤汁不錯,但肉質有點靱,不夠軟熟,另配上很重奶味的薯蓉,個人認為有點heavy 。

主菜二: 鵝肝意大利飯
每粒飯都被濃濃鵝肝味包圍著,飯的軟硬度適中,配合幾片香菇,味道很不錯。
鵝肝意大利飯

最後甜品有Tiramisu 和牛奶布甸,再加上兩杯餐飲,這頓晚餐真的飽得很,大放肆!
餐飲、Tiramisu 、牛奶布甸
2015-07-29 284 浏览
跟位朋友黎食個普通晚飯...黎之前都當然睇正負食評啦....咁我又唔係團購...應該冇事既~服務方面的確係冇問題, 雖然樓面唔多人, 但做野都幾勤快的;環境幾黑暗....呢種黑間得黎唔係太舒適.....而且環境濕濕漉漉咁;食物方面..........基本上人人都嗌SET, 因SET真係抵過散叫好多先黎個pama ham, 賣相唔太靚, 食落冇驚喜, 似超市檔次;個RISOTTO唔似RISOTTO, 似普通白米; 唯一個牛, 夠淋得又有牛味, 而且薯蓉夠creamy最後個甜品 個tiramisu唔好食既程度係難以言語, 個蛋糕硬的
咁我又唔係團購...應該冇事既~
環境幾黑暗....呢種黑間得黎唔係太舒適.....
而且環境濕濕漉漉咁;
食物方面..........
基本上人人都嗌SET, 因SET真係抵過散叫好多
個RISOTTO唔似RISOTTO, 似普通白米;

唯一個牛, 夠淋得又有牛味
, 而且薯蓉夠creamy

最後個甜品
 個tiramisu唔好食既程度係難以言語, 個蛋糕硬的
2015-07-20