2016-09-17 356 浏览
幾想食個兩人套餐,點知五點半去到算係lunch,只有lunch set.價格比較抵。味道都ok,服務就好好,好有禮貌,俾個大like!講下d野食,羊架最中意,七成熟,好味沙律同意粉不過不失BTW,最好整整个洗手間,洗手間環境求其得济
講下d野食,羊架最中意,七成熟,好味

沙律同意粉不過不失
BTW,最好整整个洗手間,洗手間環境求其得济
wang
2016-09-17
wang
  • 香草煎封羊架
2016-09-17 2120 浏览
好耐未試過同另一半,系咁浪漫的餐廳食晚餐了,好好地食返餐,聊聊天,感受一下,咁情調浪漫的晚上。入到去,燈光昏暗,餐檯上放置了一盞細小的燈光,餐檯擺設都比較狹窄,空間少。但都沒影響到雅興。餐廳內儘是一對對的情侶在享受時餐,感受到他們的情調。今晚我地點了二人套餐:南瓜湯,湯底比較稀,南瓜味夠濃,忌廉夠滑。凱撒沙律,沙律菜新鮮爽脆。海鮮拼盤:生蠔比較細隻,但都新鮮,食落仲有海水味,鮮甜。 鮑魚,鮮味濃,爽口,有嚼咀, 啖啖鮮甜。 大蝦,超大隻,蝦肉鮮味爽口, 咬落去,海水彈出,蝦肉滑溜, 口感一流。巴馬火腿蜜瓜,蜜瓜清甜爽脆,巴馬火腿夠香味,鹹香味濃,配食蜜瓜,另一種口感,分明。芝士三文魚菠菜意粉,意粉比較硬身,有些嚼口,芝士味唔濃,但creamy,醬汁唔多,都算黏著意粉,煙三文魚夠滑,唔錯選擇。凍檸檬茶,精瑩茶色,茶味唔濃,檸檬太少,飯落唔係似檸檬茶。
餐廳內儘是一對對的情侶在享受時餐,感受到他們的情調。
今晚我地點了二人套餐:
南瓜湯,湯底比較稀,南瓜味夠濃,忌廉夠滑。
凱撒沙律,沙律菜新鮮爽脆。
海鮮拼盤:生蠔比較細隻,但都新鮮,食落仲有海水味,鮮甜。
鮑魚,鮮味濃,爽口,有嚼咀,
啖啖鮮甜。
大蝦,超大隻,蝦肉鮮味爽口,
咬落去,海水彈出,蝦肉滑溜,
口感一流。
凍檸檬茶,精瑩茶色,茶味唔濃,檸檬太少,飯落唔係似檸檬茶。
2016-09-16 310 浏览
10/09So I made reservation in the afternoon for around 8pm for that evening. They took my booking and they only hold the reservation for 10 minutes which was more than enough for me. I personally feel that this restaurant is more like a romantic setting with the restaurant being dark and each table having it's own candle light making it a very candle lit experience. They have a set menu for 2 and for 3 and each has 2 different levels and the first is a basic and the next is an upper range with m
10/09

They have a set menu for 2 and for 3 and each has 2 different levels and the first is a basic and the next is an upper range with more choice. I ended up getting the basic set dinner for 2 and it was really nice but for me personally it wasn't enough, maybe that day I was super hungry.
2016-09-01 410 浏览
上次都黎過呢一間amour其第2間分店 amour garden, 2人餐好抵食, 今次又想試下同樣係旺角呢間amour corner入黎見到好多人都叫左海鮮拼盤海鮮拼盤$228珍珠生蠔幾新鮮, 一人2隻岩岩好青口,鮑魚同大頭蝦就咁生蠔咁正啦2人晚餐前菜巴馬火腿蜜瓜火腿配蜜瓜唔會有錯既配搭, 清新得黎又有火腿既咸香, 甘香既油味青蘋果鵝肝多士鵝肝好大件, 清甜青蘋果夾係中間, 加埋多士, 食落口油膩感大大下降食埋個SALAD同蘑菇湯就主菜啦墨魚汁海蝦意粉好CREAMY, 海蝦份量比我想像中多, 墨魚汁都好濃食完個口黑媽媽我唔客氣啦!燒烤醬原味豬肋骨份量女仔就夠, 但係男仔可能會唔夠食,BBQ醬加埋肉質好冧一D都唔乾既豬肋骨, 幾好成個二人餐都係$298仲要咁多野食餐廳服務同環境都好舒服, 食物質素就普通啦, 不過以旺角區西餐廳真係好抵食

入黎見到好多人都叫左海鮮拼盤

2人晚餐前菜
食埋個SALAD同蘑菇湯就主菜啦
我唔客氣啦!

成個二人餐都係$298仲要咁多野食
2016-08-22
2016-08-31 3477 浏览
今天是我跟男朋友5週年紀念日的日子, 男朋友跟我說帶我到油麻地吃西餐,事前我也不知道會來什麼餐廳,所以保持了很高的神秘感。。 地1方也算方便易找吧。。我跟他從油麻地地鐵站出來,行了一會兒便到了餐廳。。amour corner....名字都好不錯啊。。amour一入餐廳內,見到有很多情侶在用膳。。而且餐廳的氣氛也很好,枱面上有柔和的小蠟燭,而且燈光也較為昏暗。。十分好情調今天所有的餐飲都是男朋友決定的。。他決定點一分二人套餐和再加一份海鮮拼盤。。因為他知道我最愛吃海鮮類的食品首先送上的是海鮮拼盤海鮮拼盤全部放了在一隻碟上,感覺已十分澎湃。。內裏有四件生蠔,兩件青口,兩隻大頭蝦和兩件鮑魚 生蠔十分鮮味,而且有淡淡的海水味,十分新鮮。。青口都十分彈牙,鮮味鮑魚也十分林,十分易咬和彈牙但我最欣賞的是那隻大頭蝦,因為蝦的size十分長和肉厚,咬起來好像吃日本刺身一樣。。啖啖肉。。很鮮味之後是送上頭盤是一份是巴馬火腿配蜜瓜。。巴馬火腿不算太濃味,但是配以甜甜的蜜瓜,一啖內有巴馬火腿的鹹味與密瓜的甜味。。其實他們真是絕配這個是鵝肝青蘋果多士。。 大家也知道鵝肝也是比較濃味。。但是這間餐廳將青蘋果配以
首先送上的是海鮮拼盤

生蠔十分鮮味,而且有淡淡的海水味,十分新鮮。。
青口都十分彈牙,鮮味
鮑魚也十分林,十分易咬和彈牙
巴馬火腿蜜瓜
之後是送上頭盤是一份是巴馬火腿配蜜瓜。。
青蘋果鵝肝多士
這個是鵝肝青蘋果多士。。 大家也知道鵝肝也是比較濃味。。但是這間餐廳將青蘋果配以鵝肝。。所以利用了青蘋果的酸味來減低鵝肝既油膩感。。所以吃起來不會那麼油膩,反而有淡淡的清新感覺。。底部的多士是很香脆,令整個菜式的口感達到另一個境界。。又香又脆
這份沙律都是正正常常不算太有什麼驚喜
餐湯
這兩個餐湯是西蘭花濃湯。。吃起來也很清新。。而且也有很多蔬菜蓉的感覺十分足料
正餐到了
這是烤澳洲牛柳扒我們點了六成熟,牛柳扒肉厚多汁,而且有很重的牛肉味,廚師把火口控制得很好,令牛肉不會太韌

除了牛柳外,還有一球薯蓉和少量配菜。。分別有翠玉瓜,秋葵等。。這些也令我覺得味道很特別,秋葵烤了一烤,令秋葵吃下來沒有什麼滑潺潺感覺
另外這一份是羊架,共有3件。。我們點了7成熟
這份羊架我跟男朋友都說十分喜愛,因為香草味十分濃。。而且羊架肉厚多汁
吃下來不會有太多的羊騷味,十分很易入口
都是跟牛柳一樣,除了肉外還有其他蔬菜配料和薯蓉。。
甜品
甜品的分量不算太大,有一球雪糕和一杯小小的木糠布甸
木糠布甸十分creamy
餐飲
這看起來雖然是普通的凍檸茶和凍檸水
但是我最欣賞的是那件檸檬是放在杯緣上,市面上很多餐廳的檸檬也是浸在飲品中。。其實檸檬若浸在飲品內太耐的時候,苦澀味會走出來。。所以我很喜愛的就是,這裡你可以隨自己的喜愛把檸檬的分量吱到飲品內。。一來檸檬的酸度可以自己調教,二來檸檬的苦澀味不會破壞整杯飲品

是次用餐我的確很滿意。。這間餐廳給我留下了一個美好的印象
因為對我來說這間餐廳真的是充滿驚喜,因為我也沒想到男朋友竟然會懂得帶我來一間這麼好氣氛的餐廳,更食了一些高質素的食品。。。我們過了一個很有紀念價值的晚上
2016-08-29
庆祝纪念
纪念日
2016-08-31 1784 浏览
今日跟友人去旺角逛街,經過砵蘭街,發現一間頗有情調、充滿歐陸風情的西餐廳。<Amour Corner>的門面有2盏小洋燈和巴黎鐵塔的標誌,的確是街角上最特別、搶眼的餐館。餐廳的座位主要是2人座,環境也相對昏暗,食客們也靠枱上的小洋燭照亮,情調十分浪漫,所以有很多倩侶對來用餐。我們也依賴著洋燭的光線,才可以看到餐牌上的字。餐牌上食物的選擇不多,如果2個人來的話,二人晚餐應該是最划算,由前菜、餐湯至甜品一應俱全。除了二人晚餐,為食的我倆也點選了Seafood Platter,因為拼盤的海鮮款式多元化,實在非常誘惑! 等了10分鐘左右,精美的Seafood Platter終於上枱了。Seafood Platter有4隻珍珠生蠔、2隻牡丹蝦、鮑魚及藍青口,伴碟的有tabasco、芥末豉油。為它拍一拍照,便迫不及待拿生蠔吃,生蠔是珍珠蠔,所以Size比較迷你,但入口Creamy及帶淡淡海水味;鮑魚及藍青口也非常肥美,鮑魚沾了芥末豉油,是出乎意料的鮮味;牡丹蝦是我的最愛,蝦身晶瑩剔透,口感新鮮彈牙,十分滋味! 跟接著的鵝肝多士+巴馬火腿蜜瓜也十分美味,鵝肝煎至焦香,口感外脆內軟,甘
鵝肝多士+巴馬火腿蜜瓜
跟接著的鵝肝多士+巴馬火腿蜜瓜也十分美味,鵝肝煎至焦香,口感外脆內軟,甘香的鵝肝精華被多士吸收,真想一人獨享2件;巴馬火腿蜜瓜的蜜瓜清甜多汁,恰好中和了巴馬火腿的咸香,2款前菜也的確不錯。
紅蘿蔔西蘭花忌廉湯
凱撒沙律則份量比較少,但生菜上舖滿磨碎的芝士及焗麵包粒,著實開胃;紅蘿蔔西蘭花忌廉湯很特別,比起一般的雜菌忌廉湯新鮮感十足,西蘭花味道香郁,營養十足。
烤澳洲牛柳扒
烤澳洲牛柳扒的厚度驚人,足足有食指尖2截之長,而且烤焗時間拿捏準確,口感不會太生,切開看到肉質保持鮮嫰、多汁。伴碟的奶油薯蓉,香甜奶滑,拌勻甜甜的燒汁,令人回味無窮。
鵝肝意大利飯
鵝肝意大利飯表面平平無奇,挖開飯的中央看到鵝肝小塊隱藏著,鵝肝味道香郁,配合濃稠的忌廉意大利飯,我倆也吃過不停,但個人認為意大利飯可以煮得更腍身。
鮮奶朱古力+薄荷朱古力咖啡
甜品是意式奶涷+雪糕蛋卷各一,可以一次過試哂2種口味。但有點失望是意式奶涷與我想像不同,跟木糠布甸差不多,但木糠和奶油份量相約,味道也不錯;雪糕蛋卷是Dreyer出品,所以士多啤梨雪糕相當香甜、滋味。

鮮奶朱古力的鮮奶味香濃,朱古力重甜好味;薄荷朱古力咖啡帶淡淡的薄荷,入口不會嗆口,味道不錯。總括而言,<Amour Corner>食物水準不俗,2人套餐由前菜、餐湯至甜品一應俱全,頗適合情侶2口子來光顧。
紅蘿蔔西蘭花忌廉湯
鮮奶朱古力+薄荷朱古力咖啡
2016-08-27 353 浏览
平時食西餐通常啲餐廳都好grand咁,入到黎呢度,感覺有小小似酒吧氣氛好放鬆,唔會好似平時食西餐咁見倒佢個海鮮拼盤畫得咁靚,所以我都叫左個個拼盤密密麻麻咁攞左好多海鮮。啲蠔較為重海水味嘅,食落有小小鹹所以我食果時加左檸檬汁呢個係蘑菇湯,個湯有好濃嘅草菇味,味道偏淡個意粉味道都幾重白汁味,而芝士味就輕啲意粉質感較為林身,鐘意食林意粉嘅朋友可以試下
氣氛好放鬆,唔會好似平時食西餐咁
見倒佢個海鮮拼盤畫得咁靚,所以我都叫左個
個拼盤密密麻麻咁攞左好多海鮮。
啲蠔較為重海水味嘅,食落有小小鹹所以我食果時加左檸檬汁
呢個係蘑菇湯,個湯有好濃嘅草菇味,味道偏淡
個意粉味道都幾重白汁味,而芝士味就輕啲
意粉質感較為林身,鐘意食林意粉嘅朋友可以試下
  • 海鮮拼盤
2016-08-26 1779 浏览
係附近的大型商場行完街, 就同朋友黎到呢間細細間的餐廳食個平平地的西式晚餐. 海鮮併盤 ($228) 先黎個餐廳推介的海鮮併盤, 有生蠔, 牡丹蝦, 鮑魚 同 青口 4款海鮮. 生蠔唔係大大隻好CREAMY果啲品種, 而係我鍾意的細隻蠔,食落肉質較爽口而又有淡淡蠔味. 鮑魚彈牙鮮甜, 青口唔好見佢細細隻咁, 原來啲肉都幾飽滿而且無渣. 最正就牡丹蝦, 大大隻淡淡肉, 肉質鮮甜令人回味! 之後再黎個二人晚餐($298), 包括有: 青蘋果鵝肝多士 鵝肝煎得外脆肉軟, 入口溶化, 最緊要係唔會有好勁的 “騷”味. 配合清新微酸的爽口青蘋果片 & 脆多士, 口感同味道都非常豐富. 巴馬火腿蜜瓜 鹹鹹地的薄身火腿 配上香甜的哈蜜瓜, 外形配搭吸引,食落味道鹹鹹甜甜咁都幾特別. 新鮮爽脆的凱撒沙律 加 味道清淡的青豆湯 主菜(7選2): 烤澳洲牛柳扒 七成熟的牛柳扒, SIZE 都幾大件, 外層烤得好香而切開裡面仲有紅紅地的肉汁流出. 肉質較軟而多汁. 墨魚汁海蝦意大利粉 烏卒卒的墨魚汁意粉外形雖然不太吸引, 但味道都不錯. 意粉抄得好香, 食落味道好濃郁好夠味. 當中埋藏

海鮮併盤 ($228)

之後再黎個二人晚餐($298), 包括有:

新鮮爽脆的凱撒沙律 加 味道清淡的青豆湯

主菜(7選2):

墨魚汁海蝦意大利粉

烏卒卒的墨魚汁意粉外形雖然不太吸引, 但味道都不錯. 意粉抄得好香, 食落味道好濃郁好夠味. 當中埋藏有三至四隻的大蝦, 啖啖肉好彈牙.

甜品: 酸酸甜甜的草莓雪榚 加 木糠布甸
2016-08-24 1676 浏览
男朋友生日,當然想同佢去食好小小,尼之前搵左啲資料,啲人話呢間野o岩情侶去但野食一般,所以尼之前都有少少擔心。6點半尼到,無咩人,但食就8點左右,啲人已經排出門口。超中意呢個,間鋪其實唔大,環境亦唔算好高級,但氣氛卻超級超級好。我地叫左個海洋拼盤同2人餐生蠔比較細,但超甜超新鮮。鮑魚同青口本身無咩味,要點一點中間醬,同樣非常新鮮。蝦勁甜,幾大隻,咬落淡淡肉,超正超滿足。未食過,無諗過咁!好!食!兩個加埋一齊食互相突出左大家既味道,蜜瓜超甜,火腿咸咸地勁香,勁夾。鵝肝幾厚,油份勁香,但食多會厭,所以加左青蘋果落去真係好好多,大大減低左油膩感,多士好脆好香。大大份真係勁抵食。南瓜湯比較結身比較清淡,無嘜味精,但南瓜味幾濃,微微甜甜地。啲菜好新鮮,甜甜地,加上小小芝士粉,又健康又好味。牛扒幾厚,一啲都唔老,牛味幾重,咬落勁多肉汁。薯容無咩味精,加左啲牛油,不錯食到呢道我地2個已經好飽,前菜既份量有啲多哈本來想要黑松露菌意大利飯,但好似話轉左menu唔緊要鵝肝勁香,意大利飯勁有口感,雖然好好食但實在太飽啦!我地食左半碟就無食甜品都無食所以,如果唔算太大食既人叫個2人餐已經夠,$298兩個人真的
6點半尼到,無咩人,但食就8點左右,啲人已經排出門口。
我地叫左個海洋拼盤同2人餐
seafood platter
南瓜湯
比較結身比較清淡,無嘜味精,但南瓜味幾濃,微微甜甜地。
傳統凱撒沙津
啲菜好新鮮,甜甜地,加上小小芝士粉,又健康又好味。
食到呢道我地2個已經好飽,前菜既份量有啲多
本來想要黑松露菌意大利飯,但好似話轉左menu
唔緊要
甜品都無食

所以,如果唔算太大食既人叫個2人餐已經夠,$298兩個人真的很平呢
seafood platter
傳統凱撒沙津
  • seafoodplatter
2016-08-18 1920 浏览
朋友M忽然比左訊息我,話有好消息,仲話今晚請食飯。但。。今晚係孟蘭節,媽咪都話唔好出夜街呀!佢又誠意十足,唯有食完快快返屋企啦!朋友話已經訂左枱食Amour Corner,我話未食過,趁lunch time上網睇下有乜食,反正未試過就去試下。約左餐廳等,孟蘭節又落雨都有些狼狽,好彩早左去潮流特區行街,夠鐘時過返馬路好快就到。朋友M原來已經到左。餐廳基本上得set dinner, 無散叫。set dinner 有分普通及尊貴,我地揀左普通set dinner $298 朋友話要試埋海鮮拼盤$228,見到有生蠔,鮑魚,青口等,一於試埋。睇下環境先,全場會較黑暗暗,每枱配上小蠟燭,枱頭電視不斷播放韓團MV, 播著不同的英文歌,感覺舒服。而且不限時,未到7點半已滿座,而且不斷有街客入,可惜無訂枱所以無位比佢地。Order 左約10分鐘,已上了海鮮拼盤。整碟上黎好整齊,4隻法國生蠔,2隻藍青口,2隻鮑魚,2隻牡丹蝦。2人份量啱啱好!生蠔新鮮,重海水味,我只滴上檸檬汁已經可以突出鮮味!牡丹蝦:有手掌咁大隻,能保持蝦的新鮮,朋友M仲話如果可以炸埋個蝦頭就正。藍青口 :味道正常鮑魚:我沾上少少鼓油,味

生蠔新鮮,重海水味,我只滴上檸檬汁已經可以突出鮮味!
藍青口 :味道正常
鮑魚:我沾上少少鼓油,味道正常
食完拼盤,侍應收拾好快,亦更換了碟。然後上前菜兩碟。

青蘋果鵝肝多士
鵝肝煎得夠香,好香鵝肝味道,唔會感覺油感重,青蘋果配上鵝肝配搭一流。只有一片未能蓋晒整片多士,如能多一片更好,多士亦脆卜卜。唔會放得太耐感覺。

Parma Ham蜜瓜
Parma Ham夠鹹香,蜜瓜亦夠甜。

傳統凱薩沙律
麵包多士粒唔算多,反而芝士就好足夠,沙律菜算新鮮
南瓜湯 ~ 感覺唔算好濃,一飲第一啖既感覺~酸既??朋友M都有呢種感覺,所以忍不住問下侍應,原來佢地既南瓜湯係加左「酸忌廉」可以令個湯滑d及creamy .

主菜有兩個:
烤澳洲牛柳扒 (4成熟)
我地都中意食得較生,而且平時要5成都黎左6-7成,所以今次叫左4成。果然真係有4成,切出黎見到血紅色的。牛柳能保持牛味,最欣賞係牛柳邊煎得好脆,亦唔會出現燶。

忌廉汁煙三文魚菠菜意粉
一上枱時好香,馬上諗起「鬍鬚牌子酸忌廉薯片」,忌廉汁好重(完全大like), 煙三文魚粒份量多,反而菠菜就較少,由於忌廉汁多,令每束意粉也充滿沾上汁,好好入口,食慾大增。
餐飲:
點了熱檸檬水及熱咖啡
二杯味道也正常
甜品
意式奶凍,Dreyer's雪糕蛋卷
意式奶凍:
奶凍做得好滑,好快已經K.O.晒

Dreyer's雪糕蛋卷:
用了士多啤梨味,朱古力蛋卷

整體好滿意,侍應有禮,有問必答。二人餐$298 有湯,2款前菜,2個主菜,飲品及甜品。性價甚高,加上近旺角,行完街去食好方便。
题外话/补充资料: 最好訂位啦~
2016-08-16 527 浏览
有朋友介紹我,砵蘭街有間情調食物都很不錯,於是今日去睇使徒行者,順道去試。餐廳唔多位,燈光暗暗的,枱上有臘燭,黑色皮椅子,牆上有一些相架,天花有一個很大銀圓球,有d型型地感覺,餐廳滿有氣氛。海鮮拼盤,牡丹蝦好鮮甜爽口,鮑魚同青口都好細隻,反而珍珠蠔比想像中大,食落新鮮靚貨,贊 巴馬火腿配蜜瓜,互相提升了彼此味道,特別好食。頭盤青蘋果鵝肝多士,鵝肝入口即溶,好甘香,夾左青蘋果,感覺清新健康左。沙律普通無特別ok磨菇湯,打碎有粒粒,口感真材實料,味道比較淡,磨菇味好濃。主菜:黑毛豬,唔鞋幾好,個醬汁係靈魂,不過很少肉,適合減肥的我,貴精不貴多。烤澳洲牛柳朳,7成熟剛剛好,有肉汁有口感,粉紅色非常吸引,薯蓉好滑有D粒粒調味。另外見到有個party餐牌,180元一位,包場價都好吸引,有機會都會再約朋友黎食。
巴馬火腿蜜瓜
巴馬火腿配蜜瓜,互相提升了彼此味道,特別好食。
普通沙律
沙律普通無特別ok
磨菇湯,打碎有粒粒,口感真材實料,味道比較淡,磨菇味好濃。
题外话/补充资料: 訂位,餐廳坐位不多,坐得舒適
2016-08-13
  • 澳洲牛柳
2016-08-15 1472 浏览
請朋友食生日飯, 朋友話想到呢間Amour Corner 食海鮮, 一於同佢嚟食。 其實好耐之前我已經同另一個朋友食過一次, 今次再嚟,依然能保持水準, 抵讚!朋友想食 ,就叫了個海鮮拼盤, 拼盤有法國N4珍珠生蠔、 西班牙大頭蝦、 鮑魚仔及藍青口。 拼盤一到,我已經被又大又紅的大頭蝦吸引著視線, 急不及待的已拎咗隻大頭蝦到自己碟上, 大頭蝦都幾大隻幾長, 拼落刀叉旁邊都佔咗刀叉三分二長度。 剝殼嗰時, 蝦身juicy,有很多水滴出來。 我輕輕舔一舔手指, 真係好甜, 剝完隻蝦放入口嗰下, 啖啖肉又爽又鮮甜。 同朋友一人一隻唔夠喉囉! 珍珠生蠔睇落唔算肥美, 但食落去都好味, 呢種法國N4珍珠生蠔係偏鹹嘅, 海水味較重, 但我鍾意海水味重啲嘅生蠔, 蠔肉都幾滑, 由於細隻嘅關係,真係可以“good”一聲咁吞咗落去…… 鮑魚仔同藍青口就麻麻地啦!呢度都係主打二人晚餐, 前菜有 巴馬臣火腿配哈密瓜 、青蘋果鵝肝多士、凱撒沙律及是日餐湯西蘭花忌廉湯 ,主菜點左燒烤醬汁豬肋骨, 忌廉汁煙三文魚菠菜意粉。巴馬臣火腿夠乾身夠鹹香, 味道夠濃,係好食嘅! 青蘋果鵝肝多士依然係一個好配搭, 煎咗嘅鵝肝

海鮮拼盤
巴馬臣火腿配哈密瓜 、青蘋果鵝肝多士
青蘋果鵝肝多士
巴馬臣火腿夠乾身夠鹹香, 味道夠濃,係好食嘅! 青蘋果鵝肝多士依然係一個好配搭, 煎咗嘅鵝肝熱辣辣,鵝肝油浸晒入多士裏面, 鵝肝本身有少少厚度, 青蘋果的果酸味中和了鵝肝本身的油膩, 如果唔係好難成啖鵝肝擺入口。

個西蘭花忌廉湯好特別, 西蘭花已磨成碎, 但磨得好幼細,而且成碗湯都充滿濃郁西蘭花及忌廉湯味, 鹹鹹哋都幾好味嘅!
燒烤醬豬肋骨盆滿江紅的且香噴噴, 沒想到一刀切下去是如此的爽林, 很快便把他們分開了, 肉質士林兒園的一點也不乾一點也不難咬, 燒烤醬酸酸甜甜的很醒胄,只不過週邊的部分手為燶了小小。
燒烤醬豬肋骨
忌廉汁煙三文魚菠菜意粉, 賣相可以再好看一點, 味道一般,但煙三文魚可再大件或多少少。
忌廉汁煙三文魚菠菜意粉
甜品不能不吃吧! 意式奶凍及dreyers雪糕蛋卷 - 曲奇雪糕沒什麼特別但不得不提他們的牛奶布甸,充滿奶香而且濃滑, 甜度剛剛好。
意式奶凍及dreyers雪糕蛋卷
Amour Corner 水準依然保持得很好, 且很欣賞這裏的上菜速度及效率性高 , 每碟餸都是即點即做, 一碟接一碟時間調教得剛剛好, 雖然座無虛席,但我們都不用等上菜,是十分周到的服務。
2016-08-09
意式奶凍及dreyers雪糕蛋卷
2016-08-09 489 浏览
見open rice d 相好似幾吸引 就去試一試 叫左個二人餐 但等左五個字先泥左個ham 🙄 食完又等多半個鐘先有湯 再等多三個字先有沙律 主菜差唔多等左一個鐘先至有 🙄🙄救命 如果知要等一個鐘 我地唔會泥好啦講番個餐啦叫左個墨汁意粉 d墨汁唔上色 冇味 淨係食到甜味 好又等等等等等 有個忌廉三文魚意粉泥到 食到蒜味only 忌廉唔多覺 還可以 最後有個鵝肝意大利飯 每一粒飯粒都有油包住 太油 食完有點反胃

🙄🙄救命 如果知要等一個鐘 我地唔會泥

好啦講番個餐啦
叫左個墨汁意粉 d墨汁唔上色 冇味 淨係食到甜味
好又等等等等等 有個忌廉三文魚意粉泥到
食到蒜味only 忌廉唔多覺 還可以

2016-08-08 821 浏览
好久不見的女友人介紹我一起去吃西餐,我們住得很遠,約在旺角中間點就最方便啦!看中了門外宣傳的海鮮盤~入座後,旁邊都是情侶耶XD的確這裡的情調、微黃的燈光都很浪漫,很適合情侶和傾密計簡單的看一下餐牌,點了海鮮盤、二人晚餐海鮮盤海鮮盤有法國珍珠生蠔4隻、牡丹蝦2隻、鮑魚2隻、藍青口2隻珍珠生蠔不會太肥,食落口滑及唔會太漿口太淋鮑魚及藍青口都新鮮,鮮味重之餘,鮑魚唔會太難咬最喜歡牡丹蝦,鮮甜味只需少少鼓油就吊起二人晚餐的頭盤巴馬火腿蜜瓜巴馬火腿蜜瓜是朋友至愛,賣相靚,巴馬火腿都幾大塊火腿厚薄適中,同蜜瓜最夾青蘋果鵝肝多士自己十分喜愛鵝肝,但不知道如何在家煮,所以餐廳有鵝肝多士好開心呢而且鵝肝十分厚,襯落去清新的青蘋果及多士吸油膩感,是十分滿意的頭盤凱撒沙律忌廉湯香草煎封羊架一上枱,看到份量有驚喜,二人晚餐通常是一人一件羊架,這裡有三件,可以食多啲煎封羊架上有煎香的焦痕,香草汁不會太咸切開大約乎合朋友要的7成熟,肉質香稔軟嫩,羊架旁的一塊油脂如果怕油膩、怕羶的話,去掉就可以了,如果吃的話配一點汁也是可以減羶味的烤澳州牛柳扒牛柳扒的表面烤得焦黃,切開也是約7成,跟我預期的5成有點出入幸好牛柳尚有
看中了門外宣傳的海鮮盤~
入座後,旁邊都是情侶耶XD
的確這裡的情調、微黃的燈光都很浪漫,很適合情侶和傾密計
簡單的看一下餐牌,點了海鮮盤、二人晚餐
海鮮盤

海鮮盤有法國珍珠生蠔4隻、牡丹蝦2隻、鮑魚2隻、藍青口2隻
珍珠生蠔不會太肥,食落口滑及唔會太漿口太淋
鮑魚及藍青口都新鮮,鮮味重之餘,鮑魚唔會太難咬
最喜歡牡丹蝦,鮮甜味只需少少鼓油就吊起
二人晚餐的頭盤
巴馬火腿蜜瓜

巴馬火腿蜜瓜是朋友至愛,賣相靚,巴馬火腿都幾大塊
火腿厚薄適中,同蜜瓜最夾

忌廉湯

香草煎封羊架

煎封羊架上有煎香的焦痕,香草汁不會太咸
烤澳州牛柳扒

幸好牛柳尚有一點嫩紅的中心,配以焦香的外層也是不錯
而澳州牛的牛味濃郁,算是滿意。
是日甜品

餐後甜品有牛奶布甸及曲奇雪糕,兩者均是奶香味十足
對於已經吃了一餐肉類的我們來說有點重份量,所以並沒有吃完
整體來說,海鮮的質素對得起價格,也夠鮮。而羊架也是尚佳的出品,如果牛柳能依顧客喜愛的生熟程度烹調便滿分了呢!
2016-07-29 3232 浏览
邊個話食海鮮盆一定要去酒店食至夠派頭?小店也能做到此效果!海鮮拼盤$228一上來好大個圓圓的碟,盤上冰再鋪滿海鮮!!法國N4珍珠生蠔(4隻)雖然不是很大隻的那種,但是味道夠哂鮮甜,很新鮮,充滿蠔香味。牡丹蝦(2隻)好大隻成隻手掌咁大隻,而家肉質彈牙滑口。鮑魚(2隻)先煮熟很再冰鎮的,鮮味十足夠哂冰涼和彈口藍青口(2隻)和情人去慶祝一個小小的紀念日,呢度好有情調,又不嘈吵。主菜:二人晚餐$298前菜有三樣青蘋果煎鵝肝多士好fresh的配搭!!鵝肝煎得剛剛好夠火喉,肥嫩香口,配埋酸酸地的青蘋果又洽到好處,減除了平時齋食鵝肝的油膩感。巴馬火腿蜜瓜蜜瓜勁大舊又甜,配落咸咸地巴馬火腿度,當然是夾,重點在大大舊的蜜瓜真的想一食再食!凱撒沙律餐湯:西蘭花湯好特別的味道,雖然味道效淡口,但飲落是幾特別主菜:烤澳洲牛柳扒煎得剛剛好的牛柳扒,又大舊,啖啖肉。如果可以分兩舊薄身點的,會切得更方便,而跟碟上的薯蓉都不裕,柔軟得來充滿牛油香,還有那伴碟是一種特別品種的黃色茄子,和薯蓉很夾~香草煎封羊架比起平常吃的羊架,呢度呢隻都算大大件,充滿羊酥添甜品:Dreyer's 雪糕球奶凍
邊個話食海鮮盆一定要去酒店食至夠派頭?小店也能做到此效果!
海鮮拼盤$228
海鮮拼盤
一上來好大個圓圓的碟,盤上冰再鋪滿海鮮!!

法國N4珍珠生蠔(4隻)

牡丹蝦(2隻)
好大隻成隻手掌咁大隻,而家肉質彈牙滑口。
鮑魚(2隻)
先煮熟很再冰鎮的,鮮味十足夠哂冰涼和彈口

藍青口(2隻)

和情人去慶祝一個小小的紀念日,呢度好有情調,又不嘈吵。
主菜:二人晚餐$298
前菜有三樣
青蘋果煎鵝肝多士
香煎鵝肝青蘋果多士

餐湯:西蘭花湯
西蘭花湯
好特別的味道,雖然味道效淡口,但飲落是幾特別

主菜:
牛柳扒
煎得剛剛好的牛柳扒,又大舊,啖啖肉。

羊架
比起平常吃的羊架,呢度呢隻都算大大件,充滿羊酥添

甜品:Dreyer's 雪糕球

奶凍