尖沙咀區食午餐呢度幾抵食,而且食物質素都唔錯,午市套餐選擇多,有主食、沙律或湯、飲品及甜品。同朋友叫咗一個湯及沙律🥗湯味道幾濃郁。沙律係三文魚沙律,沙律菜幾新鮮。▶️All Day Breakfast $138呢個相當豐富,有兩條腸、牛角包🥐、黑松露炒蛋、薯餅、沙律菜,大啡菇、茄汁豆、車厘茄、Parma ham 及蜜瓜。牛角包夠酥脆☺️黑松露炒蛋黑松露味夠香,炒蛋夠滑。仲有我最鍾意嘅薯餅好香脆!Parma ham 配蜜瓜,簡直係絕配。▶️辣蕃茄汁軟殼蟹意大利麵$108呢個微微辣幾香口,而且茄汁味酸酸地又開胃。軟殼蟹新鮮炸起好脆。意粉煙煙韌韌味道唔錯。▶️法式香草牛油焗田螺$118見到有田螺我哋散叫咗。田螺幾好食,鍾意佢下面嘅薯蓉充滿牛油香味。跟餐仲有甜品係brownie ,另外仲有餐飲。

同朋友叫咗一個湯及沙律🥗湯味道幾濃郁。
沙律係三文魚沙律,沙律菜幾新鮮。

▶️All Day Breakfast $138

▶️辣蕃茄汁軟殼蟹意大利麵$108

▶️法式香草牛油焗田螺$118

跟餐仲有甜品係brownie ,另外仲有餐飲。

2023-05-17 141 浏览
知道呢度環境唔錯幾有feel,趁住母親節book左夜晚時間,帶媽媽黎食高質西餐等佢開心下餐包呢度最特別係前菜既 麵包 總共有三款我最鍾意就係牛角包 細細個但牛油味好香前菜- 檸汁醃蝦伴牛油果沙律帶點醋味 牛油果包住雜果同蝦 幾開胃又健康是日餐湯主食- dinner set澳洲和牛漢堡 香辣脆薯角 $268和牛大塊足料 高溫鎖住肉汁 一咬爆晒汁 而且油脂分布平均 啖啖都係邪惡既肉 漢堡鬆軟 唔會凍 偏向厚身香辣脆薯角 食薯角最驚凍左淋左 呢度即叫即炸 熱辣辣 香辣味夠晒 我地加左塊鴨肝 (+$50) 食落唔比鵝肝差 簡單調味煎香 油而不膩 唔會食到好滯鹹蛋黃醬汁煙肉蘑菇意大利麵 $138 (單點)鹹蛋黃醬汁滿滿包住煙肉同蘑菇做到黏口 鹹蛋黃味重 但唔會好流 非常欣賞

餐包

前菜- 檸汁醃蝦伴牛油果
沙律帶點醋味 牛油果包住雜果同蝦 幾開胃又健康

是日餐湯

主食- dinner set
澳洲和牛漢堡 香辣脆薯角 $268

鹹蛋黃醬汁煙肉蘑菇意大利麵 $138 (單點)
2023-05-15
2023-05-16 131 浏览
呢排朋友想試晒尖沙咀H8啲餐廳🤣就搵到呢間喺9樓嘅Amitie Kitchen, 一出lift 已經覺得個feel好有格調~燈光偏暗又用左唔少黃燈,營造浪漫氛圍🥳同朋友叫左2個main一份小食,都好夠飽!嘢食嚟之前餐廳會上左唔同種類嘅麵包,有法包、牛角包等等,因為烘過,麵包好酥脆又好食🤤美國封門柳 $268封門柳係8安士,一定要叫5分熟🤤肉質好冧身仲要一啲筋都冇!咬落啖啖肉汁之餘仲要好香😍封門柳必食!咸蛋黃醬汁煙肉蘑菇意大利麵 $148食落好creamy同好香咸蛋黃醬味😍正!意粉軟硬適中又掛汁,食完已經飽晒🤣炸薯條 $48炸薯條加左啲香草粉嘅關係,味道有層次左~分量都好多,性價比高😆整體來講,餐廳環境幾有氣氛,食物質素高waiter又好服務,會再幫襯🤩

美國封門柳 $268

咸蛋黃醬汁煙肉蘑菇意大利麵 $148

炸薯條 $48

2023-05-15
2023-05-14 116 浏览
坐咗成個半鐘 意粉都未上 佢個鵝肝淨係得兩塊 仲要精使咁細個 個龍蝦湯仲好似落咗味精 一嚿龍蝦都冇 塊牛扒有啲銀 醬又得嗰少少 個帶子意大利飯 得嗰三粒帶子 冇乜未仲要有啲銀 個飯都幾正常 個意粉啲蟹膏係全餐最好食 好似畀人搵笨
鵝肝
牛扒
庆祝纪念
母亲节
2023-05-14 3944 浏览
Amitie Kitchen位於尖沙咀厚福街H8 9樓,超大玻璃窗設計可以看見街景,環境舒服。餐廳燈光偏暗,但是每枱設有坐枱小燈,浪漫有氣氛的同時,拍照效果也不錯。食物選擇非常多,令人眼花撩亂,可惜只有兩位女生,不能每款都嘗試。麵包拼盤麵包一共有三款口味,每款兩個。印象最深是胡椒餅乾,香脆可口,微辣的胡椒口感非常特別。田園沙律 $48沙律份量非常多,令人喜出望外,新鮮的蔬菜加上沙律醋的調味,健康又開胃。炸薯條 $48 (加黑松露醬$10)作為黑松露狂熱愛好者,有黑松露醬炸薯條是必點的。薯條炸至金黃色外脆內軟,配上黑松露醬非常惹味。加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵 $238超大超厚肉蟹棒鋪上金黃鮮甜的加拿大海膽,非常吸睛,忌廉汁非常creamy,而且非常濃郁的蟹膏味,蟹肉非常多,每一口意大利麵都會掛滿醬汁和蟹肉,真材實料,非常值得推介。精選芝士蛋糕 $48選擇了巴斯克蛋糕,芝士味非常濃郁。超高水準西餐廳,食物美味可口,員工態度親切。餐廳最近在做紅酒白酒的推廣優惠,喜歡的話可以嘗嘗。

麵包拼盤

麵包一共有三款口味,每款兩個。
印象最深是胡椒餅乾,香脆可口,微辣的胡椒口感非常特別。

田園沙律 $48

炸薯條 $48 (加黑松露醬$10)

加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵 $238

精選芝士蛋糕 $48

選擇了巴斯克蛋糕,芝士味非常濃郁。

• 加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵
2023-05-13 242 浏览
生日去的, 看到那麼多人給好評便想去試試, 結果大失望…就點了openrice最多人推薦的蟹膏海膽意粉, 結果海膽超腥… 然後忌廉汁超膩, 真的強逼自己別浪費也吃不完。同行的家人還叫了一個有青口的意粉和魚柳扒, 結果都表示海鮮不太新鮮的樣子, 醬汁亦一般。最好吃的也就一開始的餐包和沙拉, 牛角包和那個黑色的包的都脆脆的, 我滿喜歡那口感。然後環境方面還黑眯眯的, 到了有點看不清菜單的程度, 要用手機照明, 拍照打卡也可想而知… 並不好看。一開始想轉窗邊位(那裡比較亮)又被拒絕, 說有人訂了, 說如果那桌人十多分鐘後不來可以給我們, 結果轉頭給了walk in的人也沒給我們說聲…最後拿出想吃自備的蛋糕(我們自己已經切好的)還被告知要付$80切餅費… 本來要收切餅費還可以理解, 但前面服務、用餐已不盡人意, 只能說服務員是真的不會為人處世… 下次絕對不會再來, 也有點懷疑1000多好評是怎麼來的, 那餐廳地方不大人流不大, 也不知道怎麼攢來的評論數…
生日去的, 看到那麼多人給好評便想去試試, 結果大失望…

加拿大海膽松葉蟹膏蟹肉忌廉汁意大利麵

2023-05-09
庆祝纪念
生日
2023-05-08 107 浏览
用心制作之西餐今日約左朋友在尖沙咀呢頭食野 朋友大推呢一間amitie kitchen 👍👍 門外仲有個打卡位 好特別1. 餐包- 原來點咩都會有餐包😆😆- 估唔到包都可以咁出色- 有2個牛角包🥐(我最愛)佢地超鬆脆! 切開係會有聲😍- 仲有2個梳打餅👍 都係好脆既- 仲有2個黑芝麻包 岩岩烘完微熱咁樣食 好易入口- 配搭埋 牛油🧈 果jam 真係唔會怕dry arr2. 松葉蟹味噌蟹鵪鶉蛋意大利麵(白忌廉汁)- 個甲羅燒 係成個蟹殼上 入面裝住蟹膏同埋鵪鶉蛋 - 蟹膏滿滿的 絕不吝嗇😍👍- 香濃蟹味充斥住 完美地跟意粉融合!- 意粉仲有啲黃椒 紅椒 蕃茄仔 令到整體fresh d!- 忌廉汁非常creamy 😚😚3. 煙肉大菇芝士漢堡🍔- 個burger 真心好大份!個牛勁厚肉😍- 好難得食到個肥瘦皆宜既煙肉🥓- 煙肉勁厚! 好似腩肉咁😚- 同埋欣賞個包係 查左牛油再去烘佢 令到好脆又香口- 仲配有好多炸薯條 🍟點埋茄汁perfect match!呢到既食物質素果然冇令我失望😉會再來的!
用心制作之西餐

1. 餐包

- 原來點咩都會有餐包😆😆
- 估唔到包都可以咁出色
- 有2個牛角包🥐(我最愛)佢地超鬆脆! 切開係會有聲😍
- 仲有2個梳打餅👍 都係好脆既
- 仲有2個黑芝麻包 岩岩烘完微熱咁樣食 好易入口
- 配搭埋 牛油🧈 果jam 真係唔會怕dry arr

2. 松葉蟹味噌蟹鵪鶉蛋意大利麵(白忌廉汁)

- 個甲羅燒 係成個蟹殼上 入面裝住蟹膏同埋鵪鶉蛋
- 蟹膏滿滿的 絕不吝嗇😍👍
- 香濃蟹味充斥住 完美地跟意粉融合!
- 意粉仲有啲黃椒 紅椒 蕃茄仔 令到整體fresh d!
- 忌廉汁非常creamy 😚😚

3. 煙肉大菇芝士漢堡🍔

- 個burger 真心好大份!個牛勁厚肉😍
- 好難得食到個肥瘦皆宜既煙肉🥓
- 煙肉勁厚! 好似腩肉咁😚
- 同埋欣賞個包係 查左牛油再去烘佢 令到好脆又香口

呢到既食物質素果然冇令我失望😉會再來的!
2023-05-06 2709 浏览
今日放工同朋友行到尖沙咀厚福街想隨意找間西餐廳作晚餐享用!被我們發現H8 九樓嘅🏙*Amitie Kitchen*🌆環境方面※ 餐廳在9樓!採用玻璃設計,可望出窗外,環境座位舒服!每張枱設有盞古典燈,要嚟影相打燈很不錯📸 影出來的相片都唔錯📷餐牌都有幾款選擇:我哋叫咗一個dinner set 包有:湯、沙律、麵包、主菜及餐飲!跟住加咗個意大利粉及焗田螺!估唔到兩個女仔可以食得曬~又冇浪費!🤭🤗🤭🤗🤭Dinner Set :💰💰💰258不得不讚麵包,共六件,有三款:分別牛角包、黑炭包及碳餅乾!三款都好好味及新鮮,很少餐廳供三款不同嘅餐包,所以特別要一讚!🥐🥖🥯🥐🥖🥯🥐🥖🥯🥐🥖🥯主菜: 香煎北海道帆立貝伴蟹膏意大利飯具有三隻厚身煎香嘅北海道帶子,伴上蟹膏意大利飯,口感豐富!有濃郁嘅芝士蟹膏味道 ,整碟飯香噴噴🥘♨️🥘♨️餐飲: 🧊🍋🥤🍝鹹蛋黃醬煙肉蘑菇意大利麵 💰💰💰148滿有鹹蛋黃及煙肉的味道,味道剛剛好,不太鹹!意粉軟硬度適中!被食清曬😝🤭😝🤭🐚 法式香草牛油焗田螺💰💰💰118共六個田螺~很香的香草味,田螺肉入口有彈性, 薯蓉好香口及幼滑,食到飽飽🥰😋🥰最後:決定下次來這間餐廳一定約多啲朋

Dinner Set :💰💰💰258

主菜: 香煎北海道帆立貝伴蟹膏意大利飯

餐飲: 🧊🍋🥤

🍝鹹蛋黃醬煙肉蘑菇意大利麵 💰💰💰148

🐚 法式香草牛油焗田螺💰💰💰118

最後:決定下次來這間餐廳一定約多啲朋友共聚,因為這是一個好地方又有高質的食物!
2023-05-04
  • 鹹蛋黃醬煙肉蘑菇意大利麵
  • 麵包拼盤
  • 法式香草牛油焗田螺
2023-05-04 131 浏览
📍Amitie Kitchen 尖沙咀厚福街8號H8 9樓餐廳位於尖沙咀,鄰近地鐵站,十分方便!由前酒店五星級大廚主理,吸引了不少附近的上班族前來,午市時間前來,餐廳門外大排筵席,有不少等候的食客,果然名不虛傳。幸好我們提早訂位,很快便能入座。Amitie Kitchen的午市Set Lunch性價比很高,款式選擇也很多。🍽️ 蘑菇忌廉湯湯很濃味很開胃,蘑菇蓉很多。🍽️ 烤燒紐西蘭牛扒配意粉牛扒很有份量,烤到有炭香的網紋狀,賣相一流!牛扒五成熟,肉質嫩滑又不會太韌身,入口有濃郁的肉汁味,非常juicy!意粉爽口乾身,而且份量很多!🍽️ 烤燒西班牙粟飼豬鞍扒伴蜜糖莎莎豬扒很厚身,外皮煎得很香,肉質嫩滑,配上茄子、翠玉瓜、青紅椒等配菜,很豐富。🍵宇治抹茶牛奶咖啡抹茶味很香,咖啡味濃郁。🧋恐龍美祿餐廳推介的特飲,牛奶上面滿滿的美祿脆脆,配上濃郁的美祿,很有童年回憶。
📍Amitie Kitchen
尖沙咀厚福街8號H8 9樓

🍽️ 蘑菇忌廉湯
湯很濃味很開胃,蘑菇蓉很多。

🍽️ 烤燒紐西蘭牛扒配意粉

🍽️ 烤燒西班牙粟飼豬鞍扒伴蜜糖莎莎

🍵宇治抹茶牛奶咖啡
抹茶味很香,咖啡味濃郁。

🧋恐龍美祿

厚福街好多嘢食,一直都想試Amitie Kitchen,今次lunch time嚟,見佢個menu都幾特別,菜式有fusion嘅感覺冬陰公大蝦意大利麵($108) - 冬陰公味好香好出,辣度啱啱好,大蝦同菇又新鮮又多,意大利麵口感實淨,整體係特別同好食嘅意粉泰式豬頸肉稻庭冷烏冬($98) - 泰式酸辣汁好開胃,稻庭烏冬口感好綿,配有大量蘿蔔絲、沙律菜同蕃茄仔,感覺清新同健康,豬頸肉亦好爽口明太子雞翼($78) - 金黃得嚟唔燶,皮脆肉嫩,有滿滿嘅明太子,好好食,伴碟嘅沙律菜亦好新鮮,整體高質餐湯係薯仔大蒜湯,口感好綿,薯仔好滑,帶有蒜味,好香好好飲前菜有三文魚沙律,拆咗肉嘅三文魚口感好好,配埋沙律醋同菜,好開胃熱情果梳打及牛奶咖啡(跟餐加$20及$15) - 熱情果梳打除咗熱情果香,仲加咗柚子醬,味道同口感更豐富,好解渴;牛奶咖啡就好香濃同滑,係高質嘅甜品係朱古力芝士蛋糕,面頭有朱古力碎,好精緻,朱古力同芝士味都好出好香,蛋糕又滑身,好食餐廳嘅座位好闊落,亦好乾淨,有兩大排窗,好開揚,感覺好舒服餐牌有fusion嘅感覺,選擇極多,好多嘢都想試侍應好有禮貌,出餐又快,又抵食,值得再嚟

餐湯係薯仔大蒜湯,口感好綿,薯仔好滑,帶有蒜味,好香好好飲

餐廳嘅座位好闊落,亦好乾淨,有兩大排窗,好開揚,感覺好舒服

餐牌有fusion嘅感覺,選擇極多,好多嘢都想試

侍應好有禮貌,出餐又快,又抵食,值得再嚟
2023-04-20 169 浏览
今日揀咗間西餐食,喺厚福街.特登揀咗間比較有情調嘅餐廳,都幾適合同朋友一齊傾偈.我哋落完order之後,待應就會拎咗一啲麵包過嚟.本身仲以為唔好食,但啲麵包原來有烘熱過.有牛角包,有碳包?😂(因為係個包黑色,個名我自己作佢😂?)都有埋jam 同牛油俾我哋搽.今日我哋都唔係好肚餓,今晚都只係叫咗兩個main course第一道就叫左(低溫慢煮美國羊脾扒配燒原個蒜頭伴意大利青醬)非常有驚喜!因為平時少食羊,俾佢個低溫慢煮吸引咗去叫.切開羊脾,非常易切,感覺好琳.食落都好,容易咬開,唔會好大陣騷味!然後叫咗個法國青口配兩塊蒜蓉包!估唔到個蒜蓉包配青口汁超好味!青口都好新鮮.
今日揀咗間西餐食,喺厚福街.
特登揀咗間比較有情調嘅餐廳,都幾適合同朋友一齊傾偈.
我哋落完order之後,待應就會拎咗一啲麵包過嚟.
第一道就叫左(低溫慢煮美國羊脾扒配燒原個蒜頭伴意大利青醬)
非常有驚喜!因為平時少食羊,俾佢個低溫慢煮吸引咗去叫.
切開羊脾,非常易切,感覺好琳.
食落都好,容易咬開,唔會好大陣騷味!
青口都好新鮮.
2023-04-20 129 浏览
厚福街係尖沙咀食街😙相信大家都知~|H8呢棟大廈更加係餐廳林立每逢飯點都總會見人龍排隊等𨋢👥👥👥今日黎呢頭開會👀揀呢間位於9樓嘅西餐廳🍽️首先到埗覺得環境好闊落一排排窗口位非常光猛開揚😊Lunch set 📋有多達十幾款可選搞到我有啲選擇困難症🤡烤燒紐西蘭牛扒 6oz $158 🥩可配飯/意粉/薯菜包是日湯、甜品、咖啡茶好抵食🥹🫶🏻叫咗五成熟,有少少over cooked 變咗七成🤣但唔緊要,都一樣好食一啲都唔韌,唔會太過重牛味有少少筋 肉質juicy😋薯菜包薯仔🥔茄子🍆翠肉瓜🥒紅黃椒整體份量黎講細食女仔會有啲飽今日係白蘿蔔忌廉湯 🍲超級rich 微甜 好濃厚😍白蘿蔔係煲到溶哂同忌廉好夾 加咗$20轉特飲🥛🍫400次美綠波波🤩牛奶好滑好滑 甜度岩岩好只帶淡淡美綠味奶味為主🤤好飲,推介另單點咗一款小食明太子雞翼$78🐔一共有四隻明太子釀哂入雞肉入面少少咸辣,啖啖肉,無骨😛係燒 唔係炸,所以完全唔熱氣有跟埋沙律、醬👍🏻👍🏻最後上埋甜品:抹茶蒴餅🍵的的式式好Cute😝抹茶粉些少澀,但食落又微甜兩嚿剛好,唔會膩
厚福街係尖沙咀食街😙

有多達十幾款可選
搞到我有啲選擇困難症🤡

烤燒紐西蘭牛扒 6oz $158 🥩
可配飯/意粉/薯菜
包是日湯、甜品、咖啡茶
好抵食🥹🫶🏻

叫咗五成熟,有少少over cooked
變咗七成🤣但唔緊要,都一樣好食
一啲都唔韌,唔會太過重牛味
有少少筋 肉質juicy😋

另單點咗一款小食
明太子雞翼$78🐔
一共有四隻
明太子釀哂入雞肉入面
少少咸辣,啖啖肉,無骨😛
係燒 唔係炸,所以完全唔熱氣
有跟埋沙律、醬👍🏻👍🏻

最後上埋甜品:抹茶蒴餅🍵
的的式式好Cute😝
抹茶粉些少澀,但食落又微甜
兩嚿剛好,唔會膩
2023-04-17 153 浏览
尖沙咀嘅厚福街就出名多嘢食~ 今次我哋去咗H8樓上九樓嘅哩間西餐廳試吓~ 上菜之前會有一個麵包拼盤🥖 有牛角包🥐 竹碳包同長條餅乾 配果醬同牛油🧈 可以食住等野食😋紐西蘭肉眼扒(8安士)🥩 $258New Zealand Ribeye Steak肉眼扒我哋叫咗七成熟都唔會覺得好靭 好香牛味~ 牛扒配上伴碟嘅南瓜醬汁都幾夾✨味道更有層次😚配菜仲有燒香咗嘅蕃茄、豆角同粟米仔🌽香滑薯蓉🥔 $48Mashed Potato薯蓉整得好滑~ 入口即溶 佢面頭冇再特別淋其他醬汁 但都夠曬香😚👍朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕🍫🍨 $68Chocolate Fondant with Vanilla Ice Cream心太軟個皮焗到外脆內軟 加埋入面嘅流心朱古力 有三層口感🤤🤤配雲呢拿雪糕一流!👍

紐西蘭肉眼扒(8安士)🥩 $258
New Zealand Ribeye Steak

香滑薯蓉🥔 $48
Mashed Potato

朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕🍫🍨 $68
紐西蘭肉眼扒(8安士)
朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕
今日好開心同屋企人去咗一間尖沙咀一間西餐廳,呢一個餐廳性價比好高,質素又好,所以食咗一定要介紹俾大家細聲啲一間餐廳向尖沙咀站,行2分鐘,就搵到呢間餐廳真係好方便呀,而且呢一間餐廳坐低咗書房,裝修優美,環境寧靜,真係好啱同朋友傾偈聚會嘅地方,而且呢度嘅服務質素都好高,侍應服務都係好主動,好有笑容,真係好好服務,而且呢一度嘅餐牌食物都好豐富,每個食物嘅擺設都好靚,真係好開胃呀,特別係我叫咗個全日早餐,個早餐真係好豐富,有腸仔,有三文魚,牛角包,焗豆,仲有黑松露蛋,真係好正啊,個擺盤都好靚,真係幾多好開心,而且佢哋嘅豬扒,都係有大塊,肉質鮮嫩,真係好新鮮呀,好高檔嘅質素,而且份量岩岩好尖沙咀嘅朋友,一定要試
尖沙咀嘅朋友,一定要試
🐻以前係尖沙咀番工,都會叫尼間西餐既外賣,獎勵一下努力工作既自己 🥹 佢哋連外賣都好高汁,所以深深記住左 😋 佢哋早前重新裝修,有情調左,味道就試吓有冇唔同左先 😝⁡🐻の試食‼️✨香煎北海道帆立貝伴蟹膏意大利飯 $258✨法式紅酒燉牛肩肉、香滑薯蓉 $328✨燒原個蒜頭、香草洋蔥炒馬鈴薯、保雲酥羊架伴薄荷乳酪汁 $398✨朱古力香蕉金寶 $50 (跟餐價)⁡以上都是Dinner Set,除了主菜,仲有多款麵包、前菜、餐湯、飲品 😌 雖然睇價錢少貴,但佢地製作精緻,味道都真係好出色(連配菜都好好味) 😂 今次🐻唔寫咁多,推介大家試燉牛肩肉,勁軟淋入味 🥹 保雲酥羊架未食已聞到勁香,羊肉好juicy ☺️ 另外加既朱古力香蕉金寶,真係幾有驚喜,熱辣辣又香甜,脆軟口感都試到曬 😋⁡

🐻の試食‼️
✨香煎北海道帆立貝伴蟹膏意大利飯 $258
✨法式紅酒燉牛肩肉、香滑薯蓉 $328
✨朱古力香蕉金寶 $50 (跟餐價)

• 朱古力香蕉金寶
  • 法式紅酒燉牛肩肉、香滑薯蓉
  • 燒原個蒜頭、香草洋蔥炒馬鈴薯、保雲酥羊架伴薄荷乳酪汁