2010-08-02 20 浏览
同個FD SHARE 左一個LUNCH SET!有半份S/W,半份SALAD,一杯DRINK,一件CAKE $95但我明明ORDER左蝦SALAD但佢俾左雞我~但我個FD食左一啖我先發覺,所以無去換到~我地杯ICD CHOCOLATE 我覺得都係一般~LUNCH SET既份量其實兩個人食既都OK所以如果一個人食既一定夠~
同個FD SHARE 左一個LUNCH SET!

但我明明ORDER左蝦SALAD但佢俾左雞我~

但我個FD食左一啖我先發覺,所以無去換到~

我地杯ICD CHOCOLATE 我覺得都係一般~

2009-08-31
2010-07-27 19 浏览
got this agnes b cake on my birthday few years ago.just found the photos back.it's so small.... but i hv to admit it looks prettyfrom the box til the cake.but the taste... so so only...try once is more than enuff...
just found the photos back.
from the box til the cake.
hMmm =}
=D
外卖自取
$180 (其他)
hMmm =}
=D
2010-05-07 6 浏览
呢度真係唔識路都搵唔到,話說之前雜誌有張免費既飲品。我就用左佢。呢度環境真係好高級,真係飲環境多過飲杯野。凍朱古力其實都唔係唔好飲,只係奶味重左小小。我最鍾意既都係面頭既cream,佢先係凍朱既靈魂所在。其實味道係其次,我更重視其環境。因為佢個環境真係唔錯,坐三、四粒鐘傾計真係一個唔錯既選擇。
左佢。呢度環境真係好高級,真係飲環境多過飲杯野。

凍朱古力
其實都唔係唔好飲,只係奶味重左小小。我最鍾意既
都係面頭既cream,佢先係凍朱既靈魂所在。

四粒鐘傾計真係一個唔錯既選擇。
2010-05-02
2010-04-30 8 浏览
從報紙內得了一張 Agnes B buy one get one free coupon 由於有效期只用到 4 月30 日於是只好在滂沱大雨的晚上也到此朝聖 可惜 餅櫃內只有餘下4-5 款, 也硬著頭皮選了如下的心情也隨著天氣一樣下沉 Opera : Layer 味道不夠清澈, 朱古力味蓋過一切, 而層次感不突出, 連面上的一粒朱古力, 也用咭紙代替了, 真係有點小家囉 Chole : 亦即是Halzenut Chocolate cake, 啖啖榛子味的香味, 但不夠濃厚, 內層是幼滑的原味, 朱古力海棉蛋糕, 餅底是一層朱古力脆粒, 口感也豐富Chocolate Truffle : 沒有試味, 不作評論White Chocolate: 沒有試味, 不作評論由於近來試了很多Valrhona Chocolate , 攪到口味返唔到轉頭 Agnes B 的朱古力明顯質素只係一般 蛋糕亦無可取之處係今日既buy one get one 先引得我再番兜咋
由於有效期只用到 4 月30 日
於是只好在滂沱大雨的晚上也到此朝聖
可惜 餅櫃內只有餘下4-5 款, 也硬著頭皮選了如下的
心情也隨著天氣一樣下沉

White Chocolate: 沒有試味, 不作評論

Agnes B 的朱古力明顯質素只係一般
蛋糕亦無可取之處
係今日既buy one get one 先引得我再番兜咋
Opera
side of Opera
2010-04-29
$60 (宵夜)
2010-04-25 16 浏览
Two words - overpriced, overrated.Good things about this restaurant: 1. Really nice environment/atmosphere. Situated on the 2nd floor of the shop overlooking the bustling CWB. Teal-colored walls, french decor, small wooden chairs, small marble-top tables, nice chandeliers. 2. Tailored service. Of course, agnes B has a reputation to uphold in both the fashion and culinary industry. Both services put heavy emphasis on customer service. I would not expect any less from them in this regard. Could im

Could improve:
1. took a LONG time to serve the food - we had to wait for a long time.
2. the rolls were ROCK HARD. 釘得死人.
3. the food wasn't BAD per se but it definitely isn't worth the price...
4. Size of desserts: petit.
5. Apple/pear crumble: that's not how a proper crumble is made! There wasn't enough crumble.

Wouldn't go back a second time unless circumstances are compelling.
Not recommended for lunch either. Go there for tea (tea set) if you must.
Appetizer (pate tart)
customized french roll
Grilled cod
Desserts
Apple/pear crumble
  • Cakes
2010-03-10 6 浏览
星期日同朋友仔去銅鑼灣Shopping,成功咁買左好多野行到4點幾,超攰,咁啱經過agnes b樓下,就上去坐低抖下。每人order一件cake + 一杯coffee。Millefeuille﹕店員推介,個皮好脆,custard都幾滑,味道就一般LAOpera: 蛋糕面個款,味道就甜左D總括黎講,食物質素就一般la, 無咩特別。值得一讚係環境幾好,好relaxing。
星期日同朋友仔去銅鑼灣Shopping,成功咁買左好多野

每人order一件cake + 一杯coffee。
Opera: 蛋糕面個款,味道就甜左D
總括黎講,食物質素就一般la, 無咩特別。
值得一讚係環境幾好,好relaxing。

Millefeuille
Opera
2010-03-07
2010-01-30 27 浏览
收到Agnes b 的 promotion e-mail, 話agnes B café new open at Kingston Street, 所有飲品半價。就走去試試, 初時仲以為係”開新舖”, 原來唔係, 係原本1/F的Agnes B餐廳 bye bye咗, 改做café。我估係因為餐廳生意唔好, 橫掂個地方已經喺度, 所以要轉囉, 遲d應該仲有埋delices 添 (可能將對面街果間delices bye bye, save番d租金)。上到1/F, 人影都唔多見, 眼見數埋都係得4-5張枱。行埋counter度, sales姐姐已經好熱情招呼, 又話:”今日我地飲品全部半價咖” (我心諗:淨係今日咋咩?唔係至28/2咩?!..哈哈)我叫咗杯凍朱古力, sales姐姐問我試唔試吓d三文治…下次先啦..哈哈..搵個位坐低咗…杯嘢飲OK時..個sales 哥哥攞比我。杯嘢飲ok, 本身$38..依家$19…你話好貴咩, 又唔算…”Starbuxx” 同 “Pacific coffxx”都係呢個價錢,但味道就唔及呢2間”飲品”連鎖店囉。可以靜靜地..又有位坐 (你知果2間”飲品”連鎖店

搵個位坐低咗…杯嘢飲OK時..個sales 哥哥攞比我。
可以靜靜地..又有位坐 (你知果2間”飲品”連鎖店幾難搵個位咖啦)…都ok咖…
不過…由於佢半價的關係..我相信…..會越嚟越多人囉 (起碼至到28/2/2010先啦)

2010-01-28
$18 (其他)
2010-01-02 13 浏览
Terrible terrible food. EVERYTHING we ordered was overcooked (lobster, fish, foie gras, meat). I spent 2100$ for food that i might as well have cooked myself (i'm an amateur in cooking btw).However, i do must give them the thumbs up for their desserts. They were much much better than the appetizers and main courses.

2009-11-30
2009-11-25 5 浏览
終於試到呢間餐廳喇! 宜家做緊Normandy&Brittany菜式‚當晚我同老公都a la carte。前菜我點了seafood soup, served with Brittany cream ; 老公點了佢至愛的pan-fried duck foie gras with apple cubes 。主菜我點了兔仔肶 , 老公點了大蝦帯子配法式煮京葱 。甜點我認為選擇唔多。我點了chocolate fondant with chocolate ice-cream, 老公點了蘋果tart (“tart tatin” on menu)。前者個ice cream比fondant好, 後者???若果你先前點了個foie gras, 就奉勸唔好點呢個, 因為個tart係foie gras伴碟的放大版。服務好好, 細心周到。不過我老公叫了三杯champagne, 第一杯侍應斟了兩滴落杯邊的刀上, 第二杯champagne最多, 呢D係敗筆。我的Give Love有D盬响杯邊, 幾得意。
終於試到呢間餐廳喇!
宜家做緊Normandy&Brittany菜式‚當晚我同老公都a la carte。前菜我點了seafood soup, served with Brittany cream [無海鮮渣, 雖然個cream來自Brittany, 但個人認為冇cream唔會影響味道之餘, 仲唔會油膩]; 老公點了佢至愛的pan-fried duck foie gras with apple cubes [他說ok!]。主菜我點了兔仔肶 [食落好似雞 / 鴨肶] , 老公點了大蝦帯子配法式煮京葱[大蝦唔大隻, 不過我倆都認為個汁D味酸酸地, 幾特別同好味—推介!] 。甜點我認為選擇唔多。我點了chocolate fondant with chocolate ice-cream, 老公點了蘋果tart (“tart tatin” on menu)。前者個ice cream比fondant好
, 後者???
我的Give Love有D盬响杯邊, 幾得意。
2009-11-21
  • 大蝦帯子配法式煮京葱
2009-11-01 1 浏览
因為早前南早有買一送一wine tasting menu , 所以慕名而來。一坐低,侍應哥哥就比咗個菜單我地睇,不過一睇就已經開始擔心喇,因為原來南早上面個菜單係9月份嘅,10月嘅菜單已經唔同咗。主菜轉咗做魚同埋羊架,但係兩樣我都唔食嘅。不過既然嚟咗,無理由走架嘛!咁我就問侍應哥哥可唔可以將羊架轉第二樣啦!個侍應哥哥好好人,佢提議幫我轉成多一份魚,咁我表示其實魚我都唔係好食,只係羊我就完全唔食!咁侍應哥哥就話幫我轉做磨菰意粉!先嚟嘅係麵包,熱辣辣,豬仔包好脆,好好味!跟住頭盤就係蘋果他他,感覺清新開胃。重有就係青口芝士撻,細細個,芝士味香濃。第二道菜就係鮮魚湯,有一隻燒帶子,好香好好味,但個湯就無乜魚味。主菜嚟喇,先嚟嘅係魚,雖然細細塊但我覺得反而合我份量。味道都可以,只係唔知點解會有魚鱗,真係要扣分,而且老公話係雪魚,無乜魚嘅鮮味。 跟住出場嘅係我嘅磨菰意粉同老公嘅羊架。磨菰意粉味道香濃,但意粉頗硬,浪費咗個意粉。而我最後亦只係食咗一半。而老公個羊架賣相唔錯,但老公話有臊味。 其實你標榜係fine dining,亦係頗有名嘅食店,我覺得魚有魚鱗,意粉硬,羊架有臊味呢啲係唔可以原諒。即
,而且老公話係雪魚,無乜魚嘅鮮味。

其實你標榜係fine dining,亦係頗有名嘅食店,我覺得魚有魚鱗,意粉硬,羊架有臊味呢啲係唔可以原諒。即使味道不錯亦不能不扣分,應該可以做得好啲,細心啲。值得一讚嘅係啲侍應哥哥嘅服務,殷勤得嚟恰到好處!

最後係甜品,雪糕加poached pear,感覺好清新,一掃之前嘅肥膩。
如果用正價嚟講,我就覺得食物同用料都唔係咁值用咗買一送一都重要600蚊一個人。用呢個正價嘅話其實有好多更好嘅選擇。而且其實坐得唔係咁舒服,張檯好細,而且太貼隔黎檯,咁啱另一邊我地坐咗晌個工作臺隔嚟,啲侍應因公作需要成日行來行去,令我地感覺好冇私隱度。其實通常較高級的食店都會把工作臺與客人分隔得好遠,避免騷擾到客人。特別係啲刀叉砰砰棒棒的聲音,電話聲等。

2009-10-31
  • ice cream and poached egg
  • mussel and cheese tart
2009-09-05 13 浏览
21/8( 五) 8pm前陣子收到東亞卡的美食優惠;持東亞白金卡惠顧此店可獲食物買二送一及9折優惠.值此絕無僅有的良機,呼朋引伴,跟CoupleC&K 及阿梁結伴前往.店子位於2樓,位置頗隱密的,走過boutique,穿過cafe,深入虎穴.面積不大的店子,以黑白色作主調,別緻裝潢;空間感不足乃其垢病.無論如何,入口方能分高下.點了Smoked salmon salad $128,Baby blue mussel,Linguine with clams $168,Spaghetti with lobster & crab meat $238,Poached blue eye grouper $228,French spring chicken $178,Dessert platter.起首服務生奉上餐牌的同時,也端來麵包籃及南瓜撻:Bread basket--印有自家logo的法包及麥包外脆內軟;牛油則可再香軟些.Pumpkin tart--南瓜撻一口一件;小巧creamy!Smoked salmon salad--魚脂豐足的煙三文魚煙燻度平平,沙律什菜拌以醋汁及橄欖油吃之,中規中矩.
21/8( 五) 8pm

起首服務生奉上餐牌的同時,也端來麵包籃及南瓜撻:

Baby blue mussel--以湯碗盛上,白汁質地稠身豐富,帶隱約酒香;藍貝青口肉質細緻柔美;跟隨的幼薯條比麥記還炸得香脆,蘸其白汁,讓人拍案叫絕!

Linguine with clams--略有濕度的扁意粉彈度充足,含點點麵粉香及蜆汁的餘鮮;敗筆是其味道奇淡;多虧大蜆肉質帶點海水的鹹津,且頗鮮甜的.

Spaghetti with lobster & crab meat --creamy的龍蝦汁,纏於彈口的Spaghetti上;再用鮮甜的波士頓龍蝦及不削口的蟹肉成功突圍!

Poached blue eye grouper--藍眼石斑肉質紮實,魚味不濃;頓時給比下去的一道菜...

French spring chicken--春雞體型的骰,肉質尚肥碩;只不過雞肉不太幼嫩,味道不過爾爾...

Dessert platter--惠顧滿$500獲贈甜品拼盤一客;賣相精緻的甜品拼盤;朱古力蛋糕,焦糖燉蛋,雲喱嗱忌廉球及蘋果酥餅配朱古力蛋糕;一眾甜品各有所長,沒啥瑕疵的拼盤!

Complimentry cookies--以鬆化非常的果仁曲奇作結.

服務生恰到好處的招呼,也讓人吃得開懷.優惠後的法國餐盛惠$230一位.試想想若付正價的話,本人寧可到五星級酒店跑一趟...
2009-08-21
2009-07-16 11 浏览
為了三個月前的麝香貓咖啡承諾,這個下午我同老友去咗agnes b café. 原來這個麝香貓咖啡身份矜貴,係現今世上最貴的咖啡,每一杯都有一張出世紙. 而且唔係度度有得飲. 只有在四季,馬可勃羅酒店,同專門咖啡店例如agnes b先有. 約了老友三點,大家都好準時,即走入咖啡店. 大家唔係極之肚餓,只是六月的銅鑼灣又熱又迫,還是這休休的地方最好歇. Agnesb的裝修依然雅致,服務生依然有禮. 京士頓街分內房同房外open area. 開陽位置仍然係我的首選,所以我倆坐在樓梯旁,對住門口同大街. 因為之前己經來過一次,我對餐牌沒大興趣,選了熱朱古力後,發板的事交由老友辦. 在舒服的環境下,友人似乎胃納大增,要了一些飽肚食物…先上的係salmon salad ($128),薄薄的煙三文魚上加上香草,頗新鮮,朋友吃得笑逐顏開. 之後上的spaghetti ratatouille ($138),意粉偏稔而醬味不突出. 論味道不值,計地方又另當別論. 隨意粉送上的麵包,新鮮美味,可以再添,但我還是留待蛋糕才發力. Cake set的蛋糕選擇不多,只有五款,所以愛吃蛋糕的,應該去有玻璃廚窗分店

先上的係salmon salad ($128),薄薄的煙三文魚上加上香草,頗新鮮,朋友吃得笑逐顏開. 之後上的spaghetti ratatouille ($138),意粉偏稔而醬味不突出. 論味道不值,計地方又另當別論. 隨意粉送上的麵包,新鮮美味,可以再添,但我還是留待蛋糕才發力. Cake set的蛋糕選擇不多,只有五款,所以愛吃蛋糕的,應該去有玻璃廚窗分店. 我點的mille fueuilles/napoleon ($50),十分小巧,係鬆化的餅夾住黃色的pastry cream,好好味.

之後上的是今日的主菜 – kopi luwak ($160). 朋友望住張出世紙同杯咖啡己經勁開心,我當然不忘給他拍照留念. 我試了一口咖啡,沒有多大感覺. 朋友試了一口咖啡,認真地細味,然後又試一口,開心地說着咖啡味道,如何迴轉不散…雖然我已多年沒沾咖啡,但我能感受到他的喜悅. 找到自已的最愛是快樂的. 而我的熱朱古力 ($48) 亦很不錯. 朱古力醬跟奶分開上,要濃要淡,豐儉由人. 朱古力頗香濃,而加熱的奶十分香滑,碰在一起,絶對美味.

加上一支vittel,這一餐要$629. 六百元其實可以做好多野,可以係一個月的飯錢,可以係兩個人的自助餐,可以係一個high tea. 事實係貴,但笑臉又怎可以錢去衡量? 希望友人永遠快樂.
Mille Fueuilles
麝香貓咖啡
Hot Choco~
Mille Fueuilles
麝香貓咖啡
Hot Choco~
2009-06-19 12 浏览
一星期後是我的生日,朋友請吃agnes b dessert當慶祝我的生日 =]無記錯我地黎到都成9點幾10點,入面得一台4,5人係到,我地坐左係最角位的2人枱,亦係成間restaurant最後一枱人走。1. Desserts($1XX) - 一個dessert拼盤有4樣野,chocolate那個就好濃,cream burlee就一般,雪糕就不錯。2. agnes b special - fruity green tea - 可以自己沖的,好香清新味的綠茶3. Cosmopolitan - 普通...不過可能食飯會好過食dessert, 係到都係食個環境多朋友埋單好似要$3XX

3. Cosmopolitan - 普通...

不過可能食飯會好過食dessert, 係到都係食個環境多

朋友埋單好似要$3XX
Dessert拼盤
fruity green tea
Cosmopolitan
2009-03-14
$165 (其他)
庆祝纪念
生日
fruity green tea
2009-06-16 12 浏览
早陣子, 塵埃喜歡送小蛋糕作為小禮物, 當中, 必會考慮"整個故事": packing、蛋糕賣相、食味 ~這裡的小蛋糕, packing很美, 賣相也不錯, 可惜, 蛋糕質素則一般 ~以napoleon為例, 較死實, 不夠鬆脆, custard也不夠香 ~還是買antique的好了 ~

早陣子, 塵埃喜歡送小蛋糕作為小禮物,
當中, 必會考慮"整個故事":
packing、蛋糕賣相、食味 ~

這裡的小蛋糕,
packing很美, 賣相也不錯,
可惜, 蛋糕質素則一般 ~

還是買antique的好了 ~
2009-06-09 3 浏览
在銅鑼灣吃飯睇戲後,肚子有甜品calling,在名店坊見到Agnes B ,平時都吃過的朱古力都不錯,聽聞甜品都不差,一於試一試啦!甜品的選擇不少,當然在法國餐廳要吃傳統的要Creme Brulee啦!上桌時感覺良好,因個presentation好簡緻,集碟已經覺得好French style, Simple is beautiful! 味道幾好,蛋夠滑,焦糖不會太厚或太薄,剛好是法式甜品的特式!朋友叫了香蕉朱古力Pancake,比較下有些失色;朱古力過苦和澀,可能想表達高濃度朱古力的特色,但不多夾個香蕉,吃後要飲杯水減淡澀的感覺;Presentation也較堆砌。環境很適合朋友細談或情侶,邊吃邊暢談是不錯的選擇。

環境很適合朋友細談或情侶,邊吃邊暢談是不錯的選擇。

Pancake 一般、略澀
Creme Brulee
2009-06-06
$80 (宵夜)
Creme Brulee