很多時候大家有留意到我的食評 餐廳地點都會在觀塘附近, 原因是因為我在觀塘上班, 而觀塘亦都十分之多工廠大廈, 相信大家亦知道工廠大廈現在不再是工廠大廈! 工廠大廈已經被很多餐廳佔據! 當然在觀塘上班的人亦都知道新餐廳 的出現! 今天晚上晚了下班所以跟同事去觀塘駱駝漆大廈進食晚飯然後才回家, 亦都不少得的是試 “新餐廳” 在駱駝漆一期的電梯上到9樓以後, 就會看到 add some thai, 其實十分明顯因為你會見到一個泰文很似a字的 就是那家餐廳了。 有時我發覺泰文真的很像 迴紋針 (萬字夾) 入到門口 reception 有員工帶路, 首先這一個服務不是所有工廠大廈的餐廳都有提供, 所以已經給我一個非常之特別的感覺 由於 室內燈光相對比較暗 以及燈光比較偏黃 以下所有照片都會相對地偏黃! 餐廳餐具以木為主 所以任何一個角落除了燈光也同樣地 偏黃色 及木色。 由於我和我同事都十分喜愛泰國菜式, 再加上我們剛剛下班用腦力十分多, 所以我們亦點了不少菜式嘗試! 在泰國餐廳 order 冬陰功湯這是常識吧! 所以我們叫了一份小的冬陰公湯, 這家餐館的冬陰功湯酸倒及辣度都比較重,

在泰國餐廳 order 冬陰功湯這是常識吧! 所以我們叫了一份小的冬陰公湯, 這家餐館的冬陰功湯酸倒及辣度都比較重, 如果 你是重口味 的食家 絕對不能 錯過! 同時配送兩塊 garlic bread, 在吃冬陰功湯時可以有脆脆口的感覺!

這家餐館的咖哩亦相對地比較多選擇, 你可以選擇青咖哩黃咖哩紅咖哩, 當然不同顏色的咖哩亦是不同味道! 而本身我比較喜歡吃青咖哩,所以我在點青咖哩同時配上豬頸肉。 而肉類除了豬頸肉還有雞肉牛肉等等, 所以選擇加呢你將可以選擇不同咖哩款式以及肉類款式 十分方便十分貼心! 而且青咖哩配 送 Nan, 這我的最愛!

既然一場嚟到泰國餐食青口當然選擇泰式方案, 所以我在點青口的時候亦點算了 冬陰功味, 味道相對地特別, 基本上在一般泰國餐館很難見到會有這種口味!

他們家的串燒也很特別, 串燒是非常之長的! 當然燒出來的 口感以及味道亦不錯!
在飲品方面我們選擇了“荔枝青檸” 他們家改名為沙灘小子, 在夏天的時候 喝上這一杯沙灘小子同時感覺到 透心涼!

而同時亦要上了 “熱情果荔枝“ 他們家命名為“西貢少女“ 亦是夏天特飲的好選擇!

最後由於我們不太是很飽,所以加了一碟青菜,而這青菜是他們員工極力推介! 泰式臘腸炒芥蘭! 由於只是太識立場所以未到相對地偏向少少咸, 炒出來的解難鹹香鹹香 十分惹味! 如果配上一杯啤酒簡直係人間樂事!

2017-06-09
2017-06-14 72 浏览
170611 新店試業,做問卷半價,今天最後,近近地就去試下。未夠九點入座,店面分兩邊,少少不同風格。一坐低自動加水(今時今日 咁既服務已經不是必然了)餐牌頗吸引,不過有幾款缺了(試業。理解),店員話冇春卷 (三條) 但可嗌大併盤 (包括兩條春卷),另叫豬頸肉炒椰菜苗。 飲品【叠影榴芒】幾好,不過冰太多、太大粒。併盤食完都唔見個菜,原來亦售罄 (但冇人同我地講)。 半價埋單 $108,偏貴,但幾好味,環境亦舒適,唔知有冇下次呢?

未夠九點入座,店面分兩邊,少少不同風格。

一坐低自動加水(今時今日 咁既服務已經不是必然了)

叠影榴芒
飲品【叠影榴芒】幾好,不過冰太多、太大粒。
大併盤

併盤食完都唔見個菜,原來亦售罄 (但冇人同我地講)。
2017-06-11
用餐优惠
優惠券
  • 叠影榴芒
2017-06-12 446 浏览
而家呢個年頭要搵好東西吃,就要冒冒險走去d工廈睇下,咁岩比我搵到間平靚正既泰菜,大家唔好離開個mon等我帶你ff食一次我既回憶。一開始無諗過d野咁大碟,我地好似大食積咁叫左好多樣野(利申我地兩個人),店員都覺得我地大胃王。我地叫左一個泰式小拼盤,(對其他地鋪餐廳黎講可以叫做大拼盤),冬陰公(有配埋熱烘烘既麵包,心心眼)同雞肉串燒,手抓餅,提大家親熱食,因為你放涼佢就會浪費左美食架啦!Parma ham 臘腸炒通菜呢個夠哂惹味,而且真係好獨一無二,中西合璧後都可以十分配搭,Juicy既羊架,呢度有得比你簡幾多成熟,好貼心,最後一個好醒胃既菠蘿海鮮炒飯,唔同你出去食開既蟹柳蝦粒,呢度係用左原隻大蝦同埋青口等上等食材而炒成,諗起都lam lam脷。食左咁多都係$658咋,唔講咁多大家自己去試下啦。

冬陰公(有配埋熱烘烘既麵包,心心眼)同雞肉串燒,

手抓餅,提大家親熱食,因為你放涼佢就會浪費左美食架啦!

Juicy既羊架,呢度有得比你簡幾多成熟,好貼心,

食左咁多都係$658咋,唔講咁多大家自己去試下啦。
2017-06-11 204 浏览
工廠大廈卧虎藏龍的高手不少星期六就來探險一番點了泰式椰皇雞湯湯質感濃郁非常奶油味道重特別的是湯內有雞肉和椰果曼谷蝦餅有三種味道其實我還是比較喜歡泰國傳統的那種泰式燒豬頸肉很惹味香口之餘肉質也軟嫩紅咖哩燒牛柳配上薄餅咖哩濃厚香味撲鼻牛柳全熟所以肉質有點太硬為了咖哩汁追加了一個白飯佐食蒜香泰式臘腸風乾火腿炒芥蘭是道融合菜辣度也不能輕看椰青永遠是必點之一原汁原味不加工才是最有風味值得一提是女侍者的服務很好可能是試業階段人流不多坐得非常舒服
工廠大廈卧虎藏龍的高手不少
泰式燒豬頸肉
紅咖哩燒牛柳
2017-06-10
2017-06-09 30 浏览
食物水準尚可,價錢可以接受。但埋單時嗰份問卷真係令人氣結。餐廳除咗食物嘅水準同埋價錢,服務係一個好重要嘅環節,埋單同填問卷總共要用20分鐘,我唔會再次光顧亦不會介紹其他朋友去。
2017-06-06 367 浏览
位於觀塘駱駝漆大廈9樓的Add Some Thai, 主打泰式fusion菜,菜式味道不錯。而且裝修和燈光花了不少心思,感覺就像飛到了泰國品嘗美食。在炎炎夏天,餐廳的冷氣也十分足夠。餐廳提供午市套餐,而且新開張期間,填寫問卷更可享半價優惠。飲品選了熱的圓肉杞子香芒茶,和涷龍眼冰。熱圓肉茶甜甜的,充滿果香,而龍眼冰則十分解渴。前菜的泰式燒雞柚子雜菜沙津和黑松露菌椰汁金不換忌廉湯也很有驚喜。生菜和火箭菜切很細細塊,很貼心,而且柚子和雞的份量也很充足。湯的口感十分濃郁,加了椰汁後入口更香滑。主菜為泰式無骨海南雞盛盒和大蝦拼牛柳。海南雞盛盒賣相精緻,有一份迷你生菜包、帕爾瑪火腿小吃。海南雞去了骨,而且入口十分滑溜,泰式辣醬的味道也剛剛好。最後,點了小食兩客:香燒沙嗲串燒和曼谷蝦餅。略嫌蝦餅炸得有少許過長,有點硬,但味道也是不錯的。

2017-06-06
2017-06-05 268 浏览
今天本來想吃ISSY MASON Cafe, book了枱怎知上到去已經轉了這間泰菜,book位的時候並沒有說餐廳已轉,卻沒有轉電話,打算算了那就吃吧。book了6位,店員不斷告訴我們在執枱,我卻不見有哪張枱在收拾。催促期間店員語氣不好地說我們book的是上一間餐廳,但他們list上有我們的booking。因為是上班族需要趕回公司上班,等待期間我們決定先點餐,點餐的時候被店員嫌太慢。在book了枱的情況下我們等了20分鐘後決定轉餐廳。其實要是沒有枱的話直接說就好了,卻要我們無止境地等。
其實要是沒有枱的話直接說就好了,卻要我們無止境地等。
2017-06-02 497 浏览
Happy Friday同同事試新餐廳 係樓下攞左張單張話試業期間做份問卷有半價優惠 應該係試業期間所以2點去等帶位個陣提左lunch time 2:30pm last order 入面環境都幾靚幾有心思 木系既餐具好靚!!! 播d歌都幾chill 整體黎講感覺唔錯 主打泰西fusion 佢lunch set每個主食都泰西合璧 頭盤 - 泰式燒雞柚子雜菜沙律 🐥🥗好貼心將個醬分開放 依樣加分! 個醬甜甜酸酸咁好開胃呀 個燒雞好入味好滑 頭盤一d都唔馬夫(頭盤另一個選擇係黑松露菌雜菌金不換忌廉湯 配個煙煙un un既包)主食 - 金不換蒜茸鮮茄大蝦炒意粉 🦐🦐🍅一上枱成枱都聞到好香!!! 兩隻煎香既大蝦成隻手掌咁長 開左邊好易將成邊蝦肉夾到上黎食 蝦肉好厚身好嫩 個意粉都炒得好香 茄味夠晒濃 加埋d泰式香料味道幾夾 食到底都唔油呀跟餐仲有野飲 揀左熱香矛薄荷芒果茶🍵熱飲成壺上 入面浸住個泰國茶包 薄荷葉 同一條香矛 飲落好香薄荷味 但芒果味就唔係好出 (八掛問左職員原來唔係指用芒果沖茶 係用左芒果葉 所以飲到既應該係芒果葉味唔係芒果味)最chill既係同事個泰式無骨海南雞盛盒配油飯有pa

頭盤 - 泰式燒雞柚子雜菜沙律 🐥🥗

主食 - 金不換蒜茸鮮茄大蝦炒意粉 🦐🦐🍅

跟餐仲有野飲 揀左熱香矛薄荷芒果茶🍵

最chill既係同事個泰式無骨海南雞盛盒配油飯有parma ham菠蘿卷 happy Friday happy hour咁款🐷🥂

Fusion菜黎講依間Add Some Thai都做得唔錯 加左西餐元素有新鮮感 但同時都保留到正宗泰菜既滋味 絕對入到觀塘飯堂list啦
  • 金不換蒜茸鮮茄大蝦炒意粉