2018-08-11
今日同妹妹在觀塘做完美容後就食泰國菜。這間餐廳裝修設計唔錯,很有泰式風情。睇下餐牌都幾多選擇,由於我地太肚餓的關係,就叫了不少菜式。1)泰皇三小拼沙律相當吸睛,份量又夠,沙律有三款,一是泰式鳳爪,酸酸辣辣的,很開胃。二是PARMA HAM 加肉碎沙律,PARMAN HAM配埋沙律菜食一流,唔會太咸,而肉碎包生菜食亦是另一種風味。三是柚子蝦沙律,蝦很新鮮,唔梅,而柚子酸酸的,好味。2)沙嗲豬肉串,豬肉燒得剛好,淋身,沙嗲醬調配得唔錯,幾好食。3)半隻海南雞+黃油飯海南雞一上檯,很吸睛,很大碟,雞肉很多,雞很滑,有雞味,啖啖肉,配埋泰式醬食是絕配。我特意加叫黃油飯,飯很香,夠油份。4)泰式豆瓣醬炒椰菜苗椰菜苗很嫩,豆瓣醬調起菜味,唔會很咸。5)泰式辣椒膏炒蜆蜆炒得好有鑊氣,無沙,少少辣,加埋九層塔,好有泰式味道。6)飲品我叫了咸檸七汽,咸檸有一個甘多,正。我妹叫了椰青,椰青都好飲。成餐飯食得很豐富同滿足。
1)泰皇三小拼沙律
3)半隻海南雞+黃油飯
4)泰式豆瓣醬炒椰菜苗
椰菜苗很嫩,豆瓣醬調起菜味,唔會很咸。
5)泰式辣椒膏炒蜆
蜆炒得好有鑊氣,無沙,少少辣,加埋九層塔,好有泰式味道。
6)飲品
成餐飯食得很豐富同滿足。