2024-02-07 629 浏览
今次同朋友一齊享受生活🥰一齊學到好多做女人嘅事情😳 4 course $468 🦪生蠔鰹魚湯啫喱 Lobster bisque, lobster ravioli +$88生蠔超級鮮甜一啲腥味都冇🥰 配上黑魚籽牛油果creamy 得嚟好爽😆🦞龍蝦湯 Oyster tartare, avocado, Kristal caviar +$148個龍蝦湯用酒煮過夠哂濃郁🍷用上干邑泡泡,綠色嘅basil oil ,裏面係意大利雲吞🥟🍚Risotto, wagyu beef cheek, winter truffle +$88入口即溶嘅和牛面頰配上粒粒分明嘅意大利飯,表面仲有黑松露好香啊~🍤Carabineros prawn homemade spaghetti🍝 +$128自家製嘅卡邦尼蝦意粉,入口彈牙,女仔share食剛剛好~🍗USDA ribeye, 3 peppercorn sauce +$108我哋叫咗五成熟,美國肉眼粉嫩色嘅肉質,牛味濃郁,配上3種椒醬~🍖Pork loin, chorizo potato, mustard sauce +$88 豬肉彈牙爽口!配菜為薯蓉+椒、甘筍🥕🧀Ch
今次同朋友一齊享受生活🥰一齊學到好多做女人嘅事情😳

4 course $468

自家製嘅卡邦尼蝦意粉,入口彈牙,女仔share食剛剛好~

豬肉彈牙爽口!配菜為薯蓉+椒、甘筍🥕

🧀Cheese Platter + $38
三款唔同嘅芝士配上咖啡一齊飲好滿足😆

🌰Dessert
粟子tiramisu🤤🤤好香滑喔

☕️Mocha
☕️Cappuccino

午餐
2024-02-06 23 浏览
今日生日🎁生日飯由老公付款!卻由我來訂😚呢度座位好寬闊,好安靜,每個客都有獨立嘅角落😍😍四處都有好靚嘅畫作,好似入咗畫廊咁😍😍😍😍💝💝餐前麵包鬆軟到似蛋糕,仲有三款,食餐前包已經係一個享受😋💝💝三文魚+魚籽前菜好細份,但好好味😋,完全可以發揮提升胃口😂既作用!💝💝Loster Bisque龍蝦湯又濃又Creamy,個樣仲要好高級。好喜歡😻💝💝Carabineros 🦐 Prawn廚師🧑‍🍳真係好明白女士嘅心理:我唔需要好大份,但係我最鍾意就係濃郁。茄汁濃郁,仲有一股好正嘅茄汁味,當然唔知加左咩😅個蝦好鮮甜爽脆。See Bass with clam鱸魚襯上蛤,味道好襯,又互補,鱸魚質感好結實,蝦就係好柔軟,兩樣都好好味!Oxtail ravioli, foie gras有啲似外國雲吞,加上牛肉細細粒配襯,好creamy惹味!甜點🍮好出色Tiramisu 濃郁,好味到暈😋😋😋😋😋Coffee ☕️ 貫徹餐廳嘅作風,量不多,但味極濃🫢🫢總結呢間餐廳嘅環境係一百分,食物都係一百分,食物好重視濃,唔重視量😬😬
今日生日🎁生日飯由老公付款!卻由我來訂😚

💝💝餐前麵包
鬆軟到似蛋糕,仲有三款,食餐前包已經係一個享受😋

💝💝三文魚+魚籽
前菜好細份,但好好味😋,完全可以發揮提升胃口😂既作用!

💝💝Loster Bisque
龍蝦湯又濃又Creamy,個樣仲要好高級。好喜歡😻

💝💝Carabineros 🦐 Prawn

See Bass with clam

Oxtail ravioli, foie gras
有啲似外國雲吞,加上牛肉細細粒配襯,好creamy惹味!

甜點🍮好出色
Tiramisu 濃郁,好味到暈😋😋😋😋😋

Coffee ☕️
貫徹餐廳嘅作風,量不多,但味極濃🫢🫢

最近推出左個全新嘅Weekend Brunch,頭盤無限refill,主菜如果揀肉眼扒都係無限refill,食到飽飽有好味嘅麵包同脆片Antipasto 無限refill嘅頭盤有五款,包括鵝肝多士伴酸梅醬、法式蛋餅、蕃茄馬蘇里芝士沙律、煙燻三文魚半忌廉芝士醬同巴馬火腿伴哈密瓜我就最鍾意鵝肝多士伴酸梅醬,味道精緻有層次,呢個一定要refillPasta & RisottoCarabinadis: Pral 3 Seghetti呢個紅蝦意粉係嚟A Lux必試之選,意粉口感極佳,醬汁香濃,一試難忘Baby Cuttlefish, Garlic Alioli Ink Risotto墨魚汁意大利飯都好出色,BB 墨魚好爽口,燴飯口感適中,吸哂墨魚汁啲汁,啖啖香濃Barramundi, Celeriac Purée, Mustard Leek Sauce澳洲盲曹好適合香煎,魚皮煎到脆卜卜,魚肉嫩滑Almond Crushed Lamb RackMedium嘅烤羊架,肉質好juicy,滿滿油香Seasonal Fruit Napoleon, Mango Sherbet鬆脆嘅拿破崙配清新嘅芒果雪葩,係

有好味嘅麵包同脆片
Antipasto

Pasta & Risotto

Carabinadis: Pral 3 Seghetti

澳洲盲曹好適合香煎,魚皮煎到脆卜卜,魚肉嫩滑

Almond Crushed Lamb Rack
Medium嘅烤羊架,肉質好juicy,滿滿油香

鬆脆嘅拿破崙配清新嘅芒果雪葩,係絕配

Cheese Platter
三款唔同香濃度嘅芝士帶嚟三種唔同嘅味覺享受,配埋合桃同乾果一齊食仲可以解膩,食得更滋味

Coffee or Tea

🍷平日lunch 或Dinner嚟有無酒精特色飲品同埋性價比高嘅wine pairing

🌹餐廳環境優雅又有情調,係約會之選

🌟Open Rice訂位有全單八折優惠

Weekend Brunch
$738/位

• Carabinadis: Pral 3 Seghetti
  • Almond Crushed Lamb Rack
  • Baby Cuttlefish
  • Garlic Alioli Ink Risotto
2024-02-06 25 浏览
呢間大家都高度評價,呢日同好姊妹來慢慢嘆高質西餐😎環境舒服,設計華麗高級風格😌.🌟lunch set(4 course).➡️麵包外脆內軟熟做得出色,點橄欖油好味👍🏻.➡️oyster tartare生蠔非常鮮味,上面舖上鰹魚湯啫喱,配上avocado, cream sauce和魚子醬啫喱滑身,魚子醬爽口,生蠔creamy,層次好豐富超級正正😋.➡️lobster bisque非常濃厚的龍蝦湯!用上干邑酒泡泡、basil oil,仲有雲吞和龍蝦蓉,好好飲🤤.➡️risotto wagyu beef cheek和牛入口即溶,意大利飯黑松露口味仲有少少香草,不錯➡️prawn spaghetti 意粉好特別,同平時嘅唔同,望落去似油面,但係食落去係非常有質素嘅意粉龍蝦味好出!.➡️pork loin chorizo potato呢碟真係勁有驚喜!估唔到咁淋身又有咬口,薯蓉好特別,有粒粒椒係入面,口感綿滑,必點!.➡️ USDA ribeye牛好厚身煎得勁靚😍牛味濃郁,啖啖肉,讚不絕口👍🏻.➡️cheese platter一共三款芝士🧀.➡️pannaTiramisu 粟子口味,綿綿細滑味道出,我地搶住食🤣.

🌟lunch set(4 course)
➡️麵包
外脆內軟熟做得出色,點橄欖油好味👍🏻

➡️oyster tartare

➡️lobster bisque

➡️risotto wagyu beef cheek
和牛入口即溶,意大利飯黑松露口味仲有少少香草,不錯

➡️prawn spaghetti

➡️pork loin chorizo potato

➡️ USDA ribeye
牛好厚身煎得勁靚😍牛味濃郁,啖啖肉,讚不絕口👍🏻

➡️cheese platter
一共三款芝士🧀

➡️panna
Tiramisu 粟子口味,綿綿細滑味道出,我地搶住食🤣

➡️咖啡
味道當然高質,濃厚細滑,特別喜歡隻杯好宮庭feel大愛🥰

整體有讚無彈,環境好食物好,店員有禮又風趣幽默,午餐可以好似食Fine Dining滿滿儀式感,而家來食lunch or dinner仲有無酒精特色飲品及極優惠的wine pairing😍
2024-02-05 13 浏览
真係由頭盤到甜品、咖啡都好味!♥️環境靚 服務好好非常有禮又貼心👍🏻環境清幽、靜靜地好舒服 今次食嘅brunch set好高質!前菜係無限任食~ 有:🔸鵝肝多士 - 超級綿滑!配埋酸酸甜甜蘋果醬好好味。🔸好彈牙嘅三文魚配cream cheese🔸新鮮水牛芝士配番茄沙律🔸風乾火腿配蜜瓜 - 咸香可口🔸烘蛋 - 中間好滑好有蛋香,幾驚喜!👍🏻等主菜時我就再encore咗按肝多士、風乾火腿。意粉揀咗鮑魚番茄扁意粉🍝鮑魚切成條狀 口感好有彈性、爽口係新鮮鮑魚!番茄醬濃郁好掛汁 帶點微微辣開胃惹味 意粉口感好爽彈、食到有蛋香。主菜係超級勁好食嘅羊架!❤️❤️❤️7成熟非常嫩口、做到又軟又有咬口口感一流!羊味幾香 煎到個邊微微焦脆大推!!!最後拿破崙配芒果雪葩 一樣出色🥭🍰做得超酥脆 香但唔油吉士香滑 雪葩嘅芒果味好突出😋杯咖啡都好正豆香烘焙香加少少奶好滑好好飲!

真係由頭盤到甜品、咖啡都好味!♥️
環境靚 服務好好
非常有禮又貼心👍🏻
環境清幽、靜靜地好舒服

今次食嘅brunch set好高質!
前菜係無限任食~ 有:
🔸鵝肝多士 - 超級綿滑!配埋酸酸甜甜蘋果醬好好味。
🔸好彈牙嘅三文魚配cream cheese
🔸新鮮水牛芝士配番茄沙律
🔸風乾火腿配蜜瓜 - 咸香可口
🔸烘蛋 - 中間好滑好有蛋香,幾驚喜!👍🏻
等主菜時我就再encore咗按肝多士、風乾火腿。

意粉揀咗鮑魚番茄扁意粉🍝
鮑魚切成條狀 口感好有彈性、爽口
係新鮮鮑魚!
番茄醬濃郁好掛汁 帶點微微辣
開胃惹味 意粉口感好爽彈、食到有蛋香。

主菜係超級勁好食嘅羊架!❤️❤️❤️

杯咖啡都好正
豆香烘焙香加少少奶好滑
好好飲!
2024-02-05 22 浏览
星期六同老婆一早上了山頂,之後坐纜車去中環,去了食豐富的早午餐。餐廳主打意大利及法國菜,餐飲及擺盤精緻,而且頭盤及燒肉眼都是任食,雖然是任食,但質素絕對毋庸置疑。頭盤5款:全部都是任食,細細件正好一口一件。水牛芝士番茄沙律:番茄香甜配上香滑的水牛芝士,有陣陣奶香。巴馬火腿配蜜瓜:一咸一甜衝擊在一起,火腿咸香味突出。忌廉芝士煙三文魚:表面煙三文魚鮮味,夾著幼滑的忌廉芝士。鵝肝醬多士:以蘋果蓉中和鵝肝醬的油膩感,入口細膩且甘香。銀魚柳番茄沙沙:又是一濃一清的味道,銀魚柳咸鮮味突出。鮑魚辣番茄意粉:手工意粉煙韌度十足,番茄及辣味剛好突出鮑魚鮮味,意粉十分爽彈。烤羊架:羊架烤至五成熟,肉質嫩腍帶油脂香,入口滿口肉汁香味。橙味班戟配雲呢拿雪糕:橙味班戟酸甜去膩,配上香滑的雲呢拿雪糕。Openrice 訂位還有八折優惠。
頭盤5款:全部都是任食,細細件正好一口一件。
水牛芝士番茄沙律:番茄香甜配上香滑的水牛芝士,有陣陣奶香。
巴馬火腿配蜜瓜:一咸一甜衝擊在一起,火腿咸香味突出。
忌廉芝士煙三文魚:表面煙三文魚鮮味,夾著幼滑的忌廉芝士。
鵝肝醬多士:以蘋果蓉中和鵝肝醬的油膩感,入口細膩且甘香。
銀魚柳番茄沙沙:又是一濃一清的味道,銀魚柳咸鮮味突出。
Openrice 訂位還有八折優惠。
2024-02-03 26 浏览
禮拜六嘅中環其實氣氛特別輕鬆,今日朋友帶我嚟呢間餐廳享受咗一個brunch$738,前菜小食任食,主菜揀牛扒,都係任食嘅。你又可以加錢任飲汽酒及紅白酒。餐廳位於都爹利街,門口有啲歷史悠久嘅煤氣燈,入到去餐廳氣氛好輕鬆,休閒裝修簡單得來又充滿貴氣。前菜有水牛芝士蕃茄沙律,煎蛋,三文魚魚子醬卷,鵝肝醬多士及西班牙火腿配哈密瓜。每樣食物都認真製作。其中煎蛋仲係暖暖地,配上中間嘅蔬菜,非常美味。三文魚卷中間有啲芝士,配埋面頭嘅魚子醬,味道非常突出!意粉揀咗個鮑魚意粉,麵條煮的硬度剛剛好又索汁,師傅手勢不錯,中間嘅鮑魚已經切片,入口彈牙。朋友點了紅蝦意粉,紅蝦味道非常香濃,蝦頭熬煮出嚟嘅汁,配合蝦肉獨有嘅香味,入口少少辣非常之好味!主菜揀咗燒羊架,充滿炭香,羊味突出。朋友的Ribeye非常嫩滑,用刀便可以輕輕切開,入口即化,牛味剛好,不會太肥膩,又有肉香。雖然牛肉可以任食,但其實食到呢度都已經好飽。甜品要了一個拿破崙,新鮮製作酥皮依然香脆。另外點了個香橙班戟,烈酒嘅味道香濃,班戟及雪糕入口又香又滑。最後仲有咖啡或茶,茶係一壼上枱,食到咁飽坐喺窗邊陽光照射下,慢慢享受一個下午,都非常之愜意。朋友仲
其中煎蛋仲係暖暖地,配上中間嘅蔬菜,非常美味。
主菜揀咗燒羊架,充滿炭香,羊味突出。

甜品要了一個拿破崙,新鮮製作酥皮依然香脆。
最後仲有咖啡或茶,茶係一壼上枱,食到咁飽坐喺窗邊陽光照射下,慢慢享受一個下午,都非常之愜意。朋友仲話而家用OpenRice訂位,仲會有八折優惠。
2024-02-03 18 浏览
重要日子之選! 絕對滿足又有格調的用餐體驗香港西餐多不勝數,自稱為法餐更有不少,但正宗的實在寥寥可數,今次能夠享用到一餐十分滿意的法餐,實在稱心滿意,不論從裝潢、服務、擺盤、食物質素,均有正宗法式fine dine 的級數、絕非強行堆砌土豪味道,而是優雅、淡淡的貴氣。服務:侍應們有禮,帶位、換餐、清理、拉椅等均顯出fine dine 應有的禮儀,全程十分感到被妥善接待。今次叫咗個 4 course tasting menu /開胃小食:煙三文魚配cream cheese 配上魚子醬\清新可口/Appetiser: 西班牙八爪魚沙律\八爪魚軟硬適中、蔬菜挑選較濃味的配上醋醃的莖部及西柚、配搭十分到位/Pasta: 西班牙大紅蝦意粉\餐廳的signature dish, 煎超昂貴的紅蝦,並以蝦頭做汁、濃濃的蝦香,配上軟硬適中的意粉,坦白很少機會吃到口感那麼好的手制意粉。/Main: 煎海鱸配自酒大蜆汁\ 煎魚柳要好食其實很難,但這次味道滿分,上碟已聞到濃濃海鮮香,尤其看到香脆的煎魚柳的皮,已很有信心!蜆肉creamy 新鮮,魚柳香、鮮,相信配上獨特的鹽亦為其比一般更好味的原因! /Des

重要日子之選! 絕對滿足又有格調的用餐體驗

今次叫咗個 4 course tasting menu

清新可口

/Appetiser: 西班牙八爪魚沙律\

/Pasta: 西班牙大紅蝦意粉\

/Main: 煎海鱸配自酒大蜆汁\

/Dessert: tiramisu\
自己食過的最有特色又真的好食的Tiramisu,全因配子栗子做底、脆皮做面,為本身軟身的甜品加上口感、但又不破壞本色的味道,值得欣賞。

順帶一提,而家Openrice訂位有八折!好抵!無酒精飲品都抵飲!
餐廳 位於中環百年歷史的法定古蹟 旁邊的,以簡約時尚的裝潢看起來格外高級順眼。來一點餐包和一道前菜,肝多士配蘋果醬 我很喜歡這個餐廳提供TASTING MENU套餐,就讓我帶大家先品味Appetizer :Lobster bisque, tortellini。引領食慾的開始非常成功 這個龍蝦濃湯,味道不會過鹹,濃稠度適中,鮮味十足。緊接的Pasta 我選擇了Casarecce, vodka, tomato cream 口味,因為平時在家不會經常吃這款麻花意麵,頗有特色的。不過麵條相比平常經常吃的意大利麵還是不太掛汁。而且個人認為這個pasta 比較素(沒有肉的)汁又不是太有特色 ,不夠突出令我有深刻印都象然後上菜Main主菜:Sea bass, spinach, white wine clam sauce,菠菜身鮮嫩 而魚是做到外皮脆內軟的。個人挺喜歡這個,雖然口味精緻,但份量偏少。結尾的栗子提拉米蘇口感順滑味道正常並沒有很苦, 頗有栗子味,而且味道是夾的個人想提少少建議,就是他們的餐桌布是白色的,那天晚上有服務員不小心把餸菜的汁打翻了,枱布上留有一些污跡 ,這觀感不是太好 。 希望餐
來一點餐包

和一道前菜,肝多士配蘋果醬 我很喜歡這個

餐廳提供TASTING MENU套餐,

個人想提少少建議,就是他們的餐桌布是白色的,那天晚上有服務員不小心把餸菜的汁打翻了,枱布上留有一些污跡 ,這觀感不是太好 。 希望餐廳可以換一換他們枱布的顏色 ,或是當店員弄髒了,可能需要換一換枱布。

總括而言,A LUX精緻創新的菜式是挺不錯的,能讓顧客品嘗到 他們家特色pasta和主菜而且味道是不錯的喔。
2024-02-02 16 浏览
中環 A Lux推出Weekend Brunch 朋友即刻帶我去,頭盤無限refill ,如果主菜選擇肉眼扒更都係無限refill,無酒精特色飲品及極優惠的wine pairing提供。環境裝修有氣派,牆上的油畫好似藝術館一樣,是Fine Dinning 的好地方。open rice訂位仲有全單八折優惠。頭盤有五款鵝肝多士伴酸梅醬法色蛋餅蕃茄馬蘇里芝士沙律煙燻三文魚半忌廉芝士醬巴馬火腿伴哈密瓜精緻的開胃菜,每一款都高水準,我特別喜歡法色蛋餅,夾上豐富的餡料,疍香,非常美味西班牙紅蝦意粉麪質彈牙,煙煙韌韌,好有口感,而且醬汁香甜又有酒香,配上紅蝦更高層次。BB墨魚燴飯墨魚BB非常爽口鮮甜,燴飯吸收海鮮汁,每一啖飯都是精華,非常鮮味羊架肉質細嫩,味道好澳洲鱸魚魚皮煎得香脆,肉質好滑拿破崙配芒果雪葩餅底非常鬆脆,芒果雪葩清新開胃 芝士拼盤三款高級芝士🧀️配上合桃同乾果

頭盤有五款

BB墨魚燴飯

羊架
肉質細嫩,味道好

澳洲鱸魚
魚皮煎得香脆,肉質好滑

拿破崙配芒果雪葩
餅底非常鬆脆,芒果雪葩清新開胃

芝士拼盤
三款高級芝士🧀️配上合桃同乾果
2024-02-02 15 浏览
這間位於中環的【A Lux】,主打法國菜,星期六約了朋友一起去食假日早午餐,有任食前菜及烤肉眼,十分豐富,又可以同朋友傾計渡過了一個愉快的下午。另外在Openrice訂位全單可享8折優惠。店員先送上麵包,麵包微暖鬆軟。前菜任飲前菜有五款。水牛芝士番茄沙律清新開胃;香甜的蜜瓜正好中和巴馬火腿咸味感;煙三文魚包著忌廉芝士;鵝肝醬多士香脆甘香;銀魚柳番茄沙沙,微酸中帶銀魚柳的咸鮮味。西班牙紅蝦意粉意粉是手工製,入口麵質彈牙,番茄紅蝦汁鮮味十足,每條意粉都沾滿了紅蝦汁,每啖都十分鮮香,紅蝦新鮮彈牙,蝦肉味濃郁。烤肉眼扒肉眼都是任食之一,但餐廳依然保持水準,肉眼烤至約三成熟,表面帶焦香,中間肉汁豐富,而且肉味濃郁。拿破崙配芒果雪葩拿破崙鬆脆,配上香甜的芒果雪葩,為完美一餐畫上句號。
另外在Openrice訂位全單可享8折優惠。
店員先送上麵包,麵包微暖鬆軟。
前菜
任飲前菜有五款。
烤肉眼扒
拿破崙配芒果雪葩
拿破崙鬆脆,配上香甜的芒果雪葩,為完美一餐畫上句號。
2024-02-02 13 浏览
上個星期特別忙碌,工作繁忙又頭痛,星期日要善待自己平衡一下,特別想食肉,屋企人介紹去中環的 A Lux,早午餐 brunch 的組合是無限頭盤,意大利粉、主食及甜點各選一款,如果主菜揀燒肉眼是無限追加的,非常啱我胃口。總括來說,有質素!高尚食府氣氛,服務態度一流,食材新鮮,煮得唔差,可以再來!先來餐前麵包,新鮮製造,有現在非常流行的酸總麵包、意大利麵包及脆片,配優質橄欖油及黑醋,食包已大滿足。頭盤有五款任食,個人口味不喜歡吃芝士,所以最欣賞巴馬火腿蜜瓜及鵝肝醬多士,鵝肝醬特別豐厚,與脆多士匹配。吃了鮑魚茄汁意大利粉,應該是新鮮即做,味道鮮美。主菜當然是燒肉眼,先來一大塊,估計有10安士,夠厚口感好,肉肥嫩滑,值得追加,無限吃真超值。甜品吃薄餅,唔太甜度,味道理想。飽餐一頓之後一杯熱咖啡,最是美好。每位$738 看來價高,事實上物有所值,在OpenRice 平台訂位享八折。

吃了鮑魚茄汁意大利粉,應該是新鮮即做,味道鮮美。

甜品吃薄餅,唔太甜度,味道理想。

飽餐一頓之後一杯熱咖啡,最是美好。

位於都爹利街浪漫石板樓梯及古老煤氣路燈旁的A Lux,因為地點&外觀都好吸引,所以相約朋友試試每人各點了一個set 分享🔽首先送上麵包點黑醋/橄欖油牛角包酥脆、香草包很香軟,另外一款是薄脆片🔽亦送上蟹肉黑魚子小盒子好精緻🔽Appetizer:Oyster tartare, avocado, kristal caviar生蠔牛油果水晶晶魚子醬入口鮮味順滑,口感豐富🔽Beef carpaccio with foie gras (+ $88)生牛肉片配鵝肝黑松露醬,加上羊奶芝士、沙律菜清新與香濃食材既結合Pasta: 🔽Scallop pumpkin risotto 南瓜扇貝燴飯南瓜清甜扇貝彈牙,保存一貫呢道菜既味道🔽Carabineros prawn spaghetti (+ $128)西班牙紅蝦意粉非常濃香蝦味,意粉軟硬適中,非常掛汁令人回味無窮Main:🔽Sea bass, spinach, white wine clam sauce海鱸配白酒蜆肉海鱸煎得外脆內軟,配上白酒蜆肉,更突顯海鮮甜味🔽USDA ribeye (+ $98) 美國肉眼扒牛扒軟腍充滿肉汁最後最驚喜的甜品Desse
位於都爹利街浪漫石板樓梯及古老煤氣路燈旁的
A Lux,因為地點&外觀都好吸引,所以相約朋友試試

每人各點了一個set 分享

🔽首先送上麵包點黑醋/橄欖油
牛角包酥脆、香草包很香軟,
另外一款是薄脆片

🔽亦送上蟹肉黑魚子小盒子
好精緻

🔽Appetizer:
生蠔牛油果水晶晶魚子醬
入口鮮味順滑,口感豐富

生牛肉片配鵝肝黑松露醬,
加上羊奶芝士、沙律菜
清新與香濃食材既結合

Pasta:
🔽Scallop pumpkin risotto
南瓜扇貝燴飯
南瓜清甜扇貝彈牙,保存一貫呢道菜既味道

西班牙紅蝦意粉
非常濃香蝦味,意粉軟硬適中,非常掛汁
令人回味無窮

Main:
海鱸配白酒蜆肉
海鱸煎得外脆內軟,配上白酒蜆肉,
更突顯海鮮甜味

🔽USDA ribeye (+ $98)
美國肉眼扒
牛扒軟腍充滿肉汁

最後最驚喜的甜品

Dessert
🔽枱面放得滿滿的,感覺大滿足

Tiramisu
帶有栗子蓉,軟滑配上咖啡酒香

Cheese Platter
三款芝士,配上果乾及脆脆果仁
芝士味由淡到濃,各有風味

Petit Four
其中最喜歡是迷你可麗露
烘得脆脆的外層,配上紮實蛋糕口感,充滿蛋香

最後來一杯咖啡
為這一餐畫上完美滿足既句號

💭整體:
不論環境,食物質素,店員服務態度都能令人滿意🥰
所以用「圓滿」黎形容🫶🏻

• Carabineros prawn spaghetti
2024-01-31 19 浏览
這一天是我倆的紀念日,於是好好慶祝,享受一下人生.餐廳環境佈置十分之有氣氛,加上座位十分舒適,適合作為慶祝之地.香脆的牛角包是一種令人愛不釋手的烘焙美食!這種麵包有著金黃酥脆的外皮,內部鬆軟綿密,口感豐富。它的形狀像牛角一樣優雅曲線,給人一種視覺上的享受。每一口咬下去,都能感受到酥脆的外殼和蓬鬆的內部,帶來的是一種令人陶醉的口感.鵝肝配上廚師自家製的醬汁,簡直是最美好的配搭.龍蝦湯是一道豪華而美味的湯品!這道湯以新鮮的龍蝦為主要食材,搭配精心調配的湯底和其他配料,烹調出濃郁的味道和豐富的口感。龍蝦的鮮甜肉質與湯底的濃郁風味相結合,創造出令人垂涎欲滴的湯品。湯底通常以龍蝦,讓湯汁充滿了龍蝦的風味和香氣。每一口龍蝦湯都散發著誘人的香氣,帶來滿滿的滿足感。龍蝦湯絕對是一道值得讚美和品味的美食佳餚。紅蝦意粉是一道精緻而美味的料理!這道菜以新鮮的紅蝦為主要食材,搭配鮮味十足的番茄醬汁和彈牙的意粉,呈現出豐富的口感和迷人的色澤。紅蝦的甜美和鮮嫩與番茄醬的酸甜相融合,帶來了獨特的風味。意粉的口感綿密且有咬勁,與醬汁完美結合,讓每一口都散發出誘人的美味。紅蝦意粉是一道令人垂涎欲滴的料理,無論是視覺上的

鵝肝配上廚師自家製的醬汁,簡直是最美好的配搭.

紅蝦意粉是一道精緻而美味的料理!這道菜以新鮮的紅蝦為主要食材,搭配鮮味十足的番茄醬汁和彈牙的意粉,呈現出豐富的口感和迷人的色澤。紅蝦的甜美和鮮嫩與番茄醬的酸甜相融合,帶來了獨特的風味。意粉的口感綿密且有咬勁,與醬汁完美結合,讓每一口都散發出誘人的美味。紅蝦意粉是一道令人垂涎欲滴的料理,無論是視覺上的享受還是味覺上的滿足,都值得讚美和品味。

慢煮雞肉是一道令人驚艷的料理!這種烹調方法以低溫長時間煮熟雞肉,使雞肉保持著極其嫩滑和多汁的質感。慢煮的過程中,雞肉的風味和營養得到最大程度的保留,同時它還能充分吸收調味料的滋味,使得每一口都充滿了豐富的口感和美味。慢煮雞肉的肉質柔嫩.

栗子提拉米蘇是一道令人滿足的甜點!這款獨特的提拉米蘇以栗子為主要成分,結合了濃郁的奶油乳酪、濃醇的咖啡和香甜的栗子,呈現出豐富的層次和口感。栗子的香甜與提拉米蘇的濃郁乳酪味相融合,帶來了獨特的風味體驗。

2024-01-31 30 浏览
之前來這裡食晚餐,環境跟氣氛非常喜歡,空間感夠,又近地鐵站,行出去就是置地廣場,吃完可以於則跟的煤氣粒打卡,所以又再來這裡吃週末brunch ,享受一個悠閑的週末💞.經OpenRice 訂位,全單八折,著數由此起💞 要吃得好也要吃得精💞.早午餐 $738/位.坐下來先送上溫熱餐包,可沾點意大利醋一起吃💞.▪️開胃菜開胃菜非常豐盛,有煙燻三文魚伴忌廉芝士醬、鵝肝多士伴酸梅醬、巴馬火腿伴哈密瓜、蕃茄馬蘇里拉芝士沙律,醃製過的魚配多士,前盤來說非常豐富,擺盤精緻💞 而且更是無限添加,喜歡吃那款可以吃過夠💞 我們整盤再點了一次來吃🤣.主菜如果喜歡吃燒肉眼,這這早午餐可以滿足你口胃,燒肉眼也是無限添加,喜歡肉肉的一定要來,但係燒肉眼是無限添加💞.▪️ Pasta / Risotto我選擇了意大利飯,Baby cuttlefish, Garlic Alioli Ink Risotto , abalone tomato chili spinosino,以墨魚汁造的意大利飯,墨汁味道香濃,飯粒軟硬適中,配上墨魚粒,口感更加豐富,每一口都被墨魚汁重重包圍💞.▪️主菜Lobster Egg Benedict
早午餐 $738/位
坐下來先送上溫熱餐包,可沾點意大利醋一起吃💞
▪️開胃菜
主菜
▪️ Pasta / Risotto
▪️主菜
Lobster Egg Benedict +168
龍蝦班尼迪克蛋, 上枱時龍蝦🦞份量很驚喜,份量很慷慨,而且入口爽彈,非常新鮮,滿滿龍蝦鮮甜,班尼迪克蛋我最愛,龍蝦還可以沾點蛋黃汁吃,味道無可抗拒💞
▪️甜品
拿破崙,Seasonal Fruits Napoleon, Mango sherbet 拿破崙酥脆可口,芒果雪葩味道香甜,整個甜品賣相精緻💞
結尾點了杯熱檸茶清清味蕾,為整頓豐富早午餐劃上句號💞 下次聚餐要再來💞
2024-01-27