2020-11-01 49 浏览
原來上次來這裡已經係一年前,今天襯萬聖節再來光臨,吃特別的墨西哥菜式,chill 一下,記得上次來光顧嘅時候第一次食墨西哥菜,點菜問侍應意見,今次自己揸主意,點了幾款來試試。Cow Boy 墨西哥脆玉米片好chill的墨西哥佐酒小食,做得非常吸睛,顏色豐富,打卡一流,份量很多,配上千島醬及少許粟米蕃茄粒等辣味配料,食落已經很不錯,點一些牛油果醬或酸乳酪,味道更佳。炸魚塊墨西哥玉米餅這款菜式擺盤靚,相機食先。這一碟是不辣的,香脆炸魚塊大大件夾在軟熟的玉米薄餅內,連同洋蔥粒,青檸汁,番茄醬及爽口的生菜,點上牛油果醬或酸乳酪,好味。雞肉墨西哥酥餅一碟有四件墨西哥烤餅,青椒連同芝士及辣雞肉作餡料,夾在微脆烤餅內,像特色三文治,拉絲芝士溶在熱辣辣的雞肉及辣青椒內,有點辣,但惹味,而且吃入口不會太乾,做得不錯。胡椒芝士炸餡餅想信係翻譯錯誤,沒有胡椒,反而炸餡餅的餡料是整條辣椒,不是一般的辣青椒,是外型較肥大的墨西哥jalapeño,中間釀滿芝士,口咬下去,外層香脆,然後青椒爽脆,中間芝士軟綿,很香。不過辣椒的確超惹火,辣味是慢慢滲出來的,從口到喉嚨再到心,我們不能太吃辣,食小小已經頂唔順😅。如果能

Cow Boy 墨西哥脆玉米片

雞肉墨西哥酥餅

胡椒芝士炸餡餅
想信係翻譯錯誤,沒有胡椒,反而炸餡餅的餡料是整條辣椒,不是一般的辣青椒,是外型較肥大的墨西哥jalapeño,中間釀滿芝士,口咬下去,外層香脆,然後青椒爽脆,中間芝士軟綿,很香。不過辣椒的確超惹火,辣味是慢慢滲出來的,從口到喉嚨再到心,我們不能太吃辣,食小小已經頂唔順😅。如果能吃辣的朋友或想挑戰一下的話不妨試試。
2020-10-30 56 浏览
Buffalo Chicken nacho食墨西哥菜一坐低多數都會點左nachos先,可以飲住酒食住nachos係食墨西哥菜我一大享受。呢間餐廳的nachos有兩種顏色,係醬汁的配搭下,整碟菜式色彩更加繽紛。整碟菜式最令我欣賞既係,係nachos的底部,廚師都事先放左一層芝士,食到去底既時候,nachos依然沾上濃濃的芝士香。 配菜辣烤雞絲不會很辣,配上墨西哥辣椒後更香辣開胃,可以平衡返芝士的膩。Corn Cheese Croquette 如果你係芝士控,就千奇唔好錯過呢個粟米芝士波波。外皮炸得香脆,切開有流心芝士,而且芝士份量係好多,外脆內軟。 賣相同樣係好精美的辣椒雞Tacos,Tacos皮好脆口,加了青檸汁後口感更清新。quesadilla餅底外脆內軟,quesadilla夾左好多芝士係餅入面,食起上黎比起Tacos的芝士味更加突出。順帶一提餐廳裝修型格,空間感好大,好合適同朋友飲酒食野吹水。
Buffalo Chicken nacho

Corn Cheese Croquette
2020-10-29 55 浏览
呢晚約左朋友出黎傾計食飯,朋友book左呢間墨西哥餐廳,餐廳暗暗地幾舒服,飲下野傾計一流。食飯時間好多人,好熱鬧。前菜揀左呢個三文魚沙律🥗個醬汁酸酸辣辣好開胃。叫左呢個雞肉漢堡,入面配左個牛油果醬,味道好出,而且同入面既芝士溶埋一齊,口感豐富,好好味😋值得一試👍🏻呢個炸魚塊玉米餅脆卜卜,魚肉好鮮嫩,而且一定要吱埋d青檸汁落去,味道會更新鮮。呢個酥餅好多人叫,我地都決定叫埋一份黎試下🤣我地叫左豬肉絲餡,裡面有雜菜芝士配埋一齊辣辣地幾好味,而且配埋幾個醬料俾你試下唔同既味道好豐富。

食飯時間好多人,好熱鬧。

前菜揀左呢個三文魚沙律🥗個醬汁酸酸辣辣好開胃。
2020-10-28 296 浏览
平時聚餐有機會都係諾士佛台附近。今次收工正好試一試夜晚附近用餐。有間主打墨西哥菜的bar。餐廳在斜路落黎天文臺道8號,星巴克咖啡附近。見到一個色彩繽紛的服務吧台。附近有band以及一些外籍人士類似樂隊。服务:本身朋友都系準備左英文的一系列的對答,點知服務的外籍服務員熱情招待用廣東話招呼食客。菜單亦都有中英。🙉前菜的菜單。主菜菜單。當時可能正屬於happy hour時間,非常人多。我地選擇的是二人臺。|Lamb Fajitas 羊肉铁板^因為朋友喜愛羊肉因此選擇了羊肉鐵板。配搭的是有羊肉碎末以及各式醬料,醬料有三種。有牛油果,酸甜辣番茄醬和乳酪。其實墨西哥餡餅,正常經典墨西哥芝士餡餅通常都係溶解芝士在裡面。將其他醬料混淆放在裡面的。食得方便也滋味。因為墨西哥feel,所以都特登選擇餡餅。另外叫左芝士菠菜餡餅。|芝士菠菜馅饼^我係本身鍾意番茄,所以落好多酸番茄。而本身芝士同菠菜碎葉在裡面混一起,餡餅有烘底,食落好脆。在bar用餐點可以少得cocktail調酒呢。因為本身喜歡vodka所以會選擇主打vodka的調酒。|high balll^而我其實女仔鍾意偏甜的味道,不過不失或者會選擇叫|m
餐廳在斜路落黎天文臺道8號,星巴克咖啡附近。
見到一個色彩繽紛的服務吧台。
附近有band以及一些外籍人士類似樂隊。

[服务铃]服务:本身朋友都系準備左英文的一系列的對答,點知服務的外籍服務員熱情招待用廣東話招呼食客。菜單亦都有中英。🙉
前菜的菜單。

主菜菜單。

|Lamb Fajitas 羊肉铁板^
羊肉鐵板

因為朋友喜愛羊肉因此選擇了羊肉鐵板。
[IMG:5

|芝士菠菜馅饼^
芝士菠菜餡餅

我係本身鍾意番茄,所以落好多酸番茄。

high ball

而我其實女仔鍾意偏甜的味道,不過不失或者會選擇叫|moscow mule^
moscow mule

有青檸薄荷葉的薑汁。
今晚的餡餅大餐加埋調酒,名副其實放縱的一夜。
背景音樂都係墨西哥地區音樂好應景。

2020-10-26
羊肉鐵板
芝士菠菜餡餅
high ball
moscow mule
  • moscowmule
  • highball
星期日約了好姊妹食飯, 來來去去都是去CAFE  打咭, 打到人都悶,提意好友不如食得特別一啲,食墨西哥菜, 位於尖沙咀 8FIVE RESTOBAR BOOK MARK 了一段時間, 終於有機會試到啦。 上 OPENRICE 訂坐仲有八折, 抵呀! 餐廳超開揚,  完全是酒吧格局, 同時設有戶外坐位, 可以食 CHILL 點杯野飲,放空一下都唔錯既地方。 室內位置不算太寬敞 ,酒吧位置超大又靚, 金光閃閃 , 很華麗的感覺。 一埸來嘆墨西哥菜,必試 Nachos ,Nachos 一般會配肉醬, 由於我地想食得清一點, 於是選了  $118 店主一手奉上一大碟Nachos ,配上牛油果醬和酸忌廉。整體色彩濱紛,令人增添食慾,紅色、綠色栗米脆片墊底, 手絲雞肉、橄欖片、醬汁微辣,味道香濃豐富,芝士蕃茄加上雞肉碎非常惹味,加上香脆脆脆的玉米片,食到停唔到口。   $108  以高身玻璃器皿載著,加上煙燻效果,絕對是先聲套人。 吞拿魚切成粒粒, 拌以橄欖油和 厄瓜多爾醬, 最特別是醬汁味道蠻strong  ,酸酸辣辣 ,很獨特的味道 。  $118採用了小麥粉製成墨西哥夾餅皮, 餅皮烘得暖暖

BOOK MARK 了一段時間, 終於有機會試到啦。

上 OPENRICE 訂坐仲有八折, 抵呀!

一埸來嘆墨西哥菜,必試 Nachos ,Nachos 一般會配肉醬, 由於我地想食得清一點, 於是選了 [鷄肉脆玉米片] $118

店主一手奉上一大碟Nachos ,配上牛油果醬和酸忌廉。

[吞拿魚伴厄瓜多爾醬] $108

以高身玻璃器皿載著,加上煙燻效果,絕對是先聲套人。

[牛油果加黑豆墨西哥卷餅] $118

採用了小麥粉製成墨西哥夾餅皮, 餅皮烘得暖暖,錎料是半個切片牛油果 , 墨西哥飯、 煮到十分粉糯的黑豆, 以香草和黑椒調味,還配有JUICY

蕃茄粒粒,軟芝士、酸忌廉等,令人相當回味的素食卷餅, 而且份量驚人, 超飽肚又好食, 個人超推薦。

點了兩款  Signature Mocktails 來celebrate weekend

朋友點了 Big Bang $82

外型滿分,以吸睛高身水晶杯襯托出高雅的形象。

由以三種熱帶水果調製而成,分別有芒果、熱情果、菠蘿,以甜度作主導,易入口, 是人見人愛嘅 mocktail 。

Sex in the city $82

典型的 mocktail造型,由野梅、橙和檸檬調製 ,味道酸酸甜甜,絕對是我喜歡的味道,而且和墨西哥菜式十分配合。

我們過了一個很 Chill 的下午。
2020-10-18
2020-10-27 532 浏览
8Five2係一間墨西哥酒吧餐廳,之前已經黎食過晚飯覺得啲野幾好食,最近因為要清假,就約朋友黎食lunch順便去H Zentre新開嗰間日式超市谷辰行下。下午黎冇夜晚咁多人,大部份人都揀坐近門口嘅半露天座位,感覺更relax,好啱慢慢坐慢慢傾。Menu其實冇分午市定晚市,都係散叫,不過經openrice訂枱唔同時段有唔同優惠,好似我地平日午市黎就有六折優惠。野食方面以墨西哥經典菜式Nachos同唔同嘅卷餅或餡餅為主,另外亦有冇咁飽肚嘅前菜同甜品。野飲方面除左酒水,亦有多款咖啡同花茶,日光白白唔想飲酒都仲有好多選擇。左: Iced Hazelnut Latte($42) - Latte幾香幾滑,朋友話都飲倒少少榛子味。右: Iced Mocha Latte($42) - 哩杯mocha latte比起平時飲倒嘅mocha奶味較重,飲得出淡淡朱古力味之餘咖啡味又唔會太苦,最啱我哩啲怕咖啡苦味嘅人。Salmon Ceviche($108) - 哩味其實唔算係墨西哥菜,ceviche係一種拉丁美洲嘅烹調方法,主要係用檸檬黎醃啲海鮮,哩度仲有加埋辣椒、洋蔥、青瓜同香草,所以食落酸酸地好開胃,又會

Iced Hazelnut Latte & Iced Mocha Latte

Salmon Ceviche($108) - 哩味其實唔算係墨西哥菜,ceviche係一種拉丁美洲嘅烹調方法,主要係用檸檬黎醃啲海鮮,哩度仲有加埋辣椒、洋蔥、青瓜同香草,所以食落酸酸地好開胃,又會帶少少辣味咁。
Salmon Ceviche

三文魚他他好嫩滑,比起平時加番茄粒同牛油果蓉嘅西式做法,ceviche多左檸檬酸味,感覺更清新。

Salmon Ceviche
Buffalo Chicken Nachos($118) - Nachos都幾大份,雖然午市有6折優惠,但份量都冇縮到,非常抵食。哩度嘅粟米片係紅色同深紫色,唔係平時超市買倒嘅D牌現成貨,感覺較有誠意。粟米片上面有半融芝士、雞肉同橄欖,牛油果蓉同酸忌廉就另上,雖然唔算係主食,但兩個人食都有啲飽肚。
Buffalo Chicken Nachos

Bean & Ground Lamb Burrito($118) - 墨西哥卷餅一般都係用餅皮包住肉、豆同芝士,但哩度嘅卷餅仲加左少少米飯入去,所以絕對可以當一個主菜食,非常飽肚。卷餅唔會太厚太乾,入面除左頭先講嘅餡料,仲加左少少墨西哥辣椒,所以食落辣辣都幾惹味。
Bean & Ground Lamb Burrito
Coconut Cake($68) - 椰子蛋糕幾香椰子味,食落有少少似椰撻,不過就冇咁乾,口感係比較鬆軟,下面有菠蘿墊底,旁邊仲有雪糕。
Coconut Cake
總結,野食唔錯,環境好chill好啱吹水,午市有六折好抵食,份量都冇減到,不過留意返,6折只係包括野食,野飲係冇優惠。
Buffalo Chicken Nachos
Bean & Ground Lamb Burrito
2020-10-27 38 浏览
8Five2 Restobar (尖沙咀)•最近無法外遊,惟有自行找些樂趣,自娛一番🤣。最近便愛上了與男友到處品嚐不同國家的菜式,再幻想到了那個國家😉。-這店是一家以墨西哥🇲🇽菜為主的酒吧,適合與三五知己吃著墨西哥菜把酒談歡。•1⃣ 吞拿魚伴厄瓜多爾醬$108 新鮮的吞拿魚刺身配上酸酸辣辣的醬汁,味道清新、開胃。-2⃣ 玉米芝士炸丸子$78 薄脆的玉米🌽球包著拉絲芝士🧀,再點些帶點辣的蕃茄醬汁,很快便每人吃了兩粒。-3️⃣ 墨西哥脆玉米🌽片(雞肉)$118 一碟有兩款玉米片,橙黃色和黑色。玉米片上放了雞肉、秘制醬汁、芝士等等,另配sour cream 和牛油果🥑醬。-4️⃣ 墨西哥玉米餅(炸魚) $118 tacos 🌮 包著炸魚和一些香料,味道清新,兩口便吃掉一個tacos🤣。
8Five2 Restobar (尖沙咀)

1⃣ 吞拿魚伴厄瓜多爾醬$108
新鮮的吞拿魚刺身配上酸酸辣辣的醬汁,味道清新、開胃。
2⃣ 玉米芝士炸丸子$78
3️⃣ 墨西哥脆玉米🌽片(雞肉)$118
4️⃣ 墨西哥玉米餅(炸魚) $118

2020-10-26 47 浏览
黎咗尖沙咀staycation~ 晏就當然要搵翻間異國風情嘅餐廳感受吓氣氛😆 搵咗呢間墨西哥餐廳 佢仲係酒吧~有露天同室內座位~播住despacito之類嘅歌 staff係外國人 唔少客人都係外國人~有feel✈️第一次食墨西哥菜🙈 隨便嗌咗幾個菜式都有驚喜~前菜方面嗌咗Ceviche (Tuna) $108裏面有青瓜同吞拿魚刺身粒~ 加上少少wasabi同莎莎醬酸酸地 少少辣 好開胃Cajun Nachos $118我地覺得係高級版dorito🤣🤣 好好食好脆~配料多 份量好大份 兩個人都唔太食得哂🙈送酒應該一流 可惜我地冇嗌酒🙈Chilli Garlic Chicken, Green Onion quesadilla $108呢個好食😋 酥餅外面烘到脆脆地 但餅皮依然軟熟~入面除咗我地嗌緊雞 洋蔥 仲有芝士~ 仲有好強烈嘅蒜味😂😂整體好惹味但唔會膩😻😻

第一次食墨西哥菜🙈 隨便嗌咗幾個菜式都有驚喜~

前菜方面嗌咗Ceviche (Tuna) $108

Cajun Nachos $118
我地覺得係高級版dorito🤣🤣 好好食好脆~
配料多 份量好大份 兩個人都唔太食得哂🙈
送酒應該一流 可惜我地冇嗌酒🙈

呢個好食😋 酥餅外面烘到脆脆地 但餅皮依然軟熟~
入面除咗我地嗌緊雞 洋蔥 仲有芝士~ 仲有好強烈嘅蒜味😂😂
整體好惹味但唔會膩😻😻
2020-10-25 59 浏览
位於尖沙咀的8Five2 Restobar ,是一間墨西哥菜又是酒吧。走到餐廳問口就感受到墨西哥的熱情。墨西哥菜很適合配啤酒,邊吃玉米片、手邊喝酒、邊跟朋友談天,是絶佳享受。三文魚伴厄瓜多爾醬一道帶有墨西哥熱情的菜式! 新鮮三文魚配上青瓜,清新又有小許辣味。作為前菜一流。墨西哥卷餅 – 香辣羊肉Burrito三道墨西哥菜式之中,我最喜歡這種捲餅。捲餅熱辣辣,有滿滿的米飯、羊肉絲及豆類,用墨西哥辣椒醬調味。你大可以根據自己喜好配上乳酪、牛油果醬。碎番茄醬。我個人喜歡用乳酪,因為可以中和辣味。這道傳統正宗的菜式,深得我心。墨西哥酥餅-大葱大蒜雞肉酥餅是另一道墨西哥常見的主菜,兩塊烤烘過的酥餅之間夾著各種食材,今次選了雞肉並配上大葱大蒜,飽腹之餘亦帶來清新的口感,在三款醬料之中,與牛油果醬配合得最好。與卷餅比較,這款酥餅切成四小塊,厚薄適中,女士亦可優雅地進食呢!蔬菜豬肉鐡板+酥餅西式日式的鐵板已經試過很多,很好奇墨西哥式的鐵板又是怎樣的呢?結果跟我想像的完全不同。墨西哥菜式中最常見的三色椒及洋蔥切絲,豬肉亦切成長長的絲狀,加入酸甜香口的醬汁炒香,鐵板可保持材料的熱度,無論是單吃還是夾進酥餅

三文魚伴厄瓜多爾醬

墨西哥卷餅 – 香辣羊肉Burrito

墨西哥酥餅-大葱大蒜雞肉

蔬菜豬肉鐡板+酥餅

墨西哥菜式中最常見的三色椒及洋蔥切絲,豬肉亦切成長長的絲狀,加入酸甜香口的醬汁炒香,鐵板可保持材料的熱度,無論是單吃還是夾進酥餅之中都具有不同滋味,是一道非常開胃而且惹味的菜式。
2020-10-25 51 浏览
和媽媽上次經過尖沙咀天文台道一家裝修很舒服的餐廳, 看見菜式十分特別,就入去試下。Tuna Ceviche大廚推介了一個我覺得十分有驚喜的starter Tuna Ceviche。這個前菜可以選:三文魚,吞拿魚或蝦, 我這次選了吞拿魚。 和大廚傾開,知道這個菜式混雜日式和墨西哥式 fusion 的醬汁。 所以當中除了新鮮吞拿魚的鮮味, 可以食到有wasabi, 墨西哥辣椒,層次感豐富。 大廚仲同我講他們每一道菜也加上仙人掌, 所以味道非常特別。Devil Chicken Ques另外這個墨西哥餡餅, 是另一個令我驚喜的菜式。 餡餅鬆軟, 脆脆的, 裏面有芝士和秘製墨西哥醬加在嫩滑的雞肉上, 這個雞肉全都是手撕雞, 非常有心思。 再配以仙人掌, 口感非常獨特創新。 一啖咬落去,香脆的餡餅在加濃濃的芝士, 真的令人食過返尋味。Chocolate Fondant with ice-cream 到了我最喜歡的甜品,椰子雪糕加熔岩朱古力流心蛋糕。 賣相已經非常吸引, 上面有 薄荷味的薄脆, 加上冰冰的椰子雪糕, 下面切開朱古力,有流心純朱古力流出來。 令人回味無窮。餐廳位於尖沙咀天文台道,由地鐵

Tuna Ceviche

Devil Chicken Ques

餐廳位於尖沙咀天文台道,由地鐵站行過去幾分鐘,交通非常方便。

餐廳環境非常有氣氛, 一入去有bar檯,可以先和三五知己暢飲一番再聚餐。
2020-10-24 30 浏览
一入到餐廳,第一個感覺係,呢一間餐廳充滿情調,設計特別。幾年冇見呢位朋友,就一邊暢談,一邊品嚐特色飲品同墨西哥美食。前菜係吞拿魚半厄瓜多爾醬,乾冰設計嘅容器,令到呢一道前菜份外夢幻。前菜份量都唔少,有少少辣,感覺清新。叫左兩杯Mocktails ,一杯Breaking Bad,甜甜的。一杯Big Bang,香濃芒果加菠蘿味。店員介紹我哋食炸魚塊墨西哥玉米餅,果然無介紹錯,賣相出色,炸魚塊加檸檬汁味道突出。再叫一個羊肉加豆墨西哥卷餅,因為我同朋友都好鍾意食羊,所以呢一道菜我哋都特別喜歡。羊肉味香濃,因為加咗豆類,所以唔會感覺淡淡都係肉,取得一個平衡。呢個菜都係有少少辣嘅,充滿墨西哥嘅特色。今晚滿足晒視覺同埋味覺嘅享受。
2020-10-22 456 浏览
香港科學館附近,横過天橋漆咸道對面天文臺道行入去,搵到一間好有特色的墨西哥餐廳。點內環境好舒適,樓底好夠高,適合三五知己一聚。Vegetarian Cevicle 素海鮮伴厄瓜多爾醬,可以揀三文魚/吞拿魚/蝦, 我哋揀咗吞拿魚,雖然店長講解這是一個素菜,食到的魚粒都好似吞拿魚,這個前菜賣相好特別,杯中間有啲smoke,過一陣就會消失,粒粒沙律,青瓜粒,番茄粒 ,味道有少少辣,好醒胃。Nachos 墨西哥脆玉米片(Cow Boy),墨西哥菜顏色好鮮豔奪目,令到食慾大增,這個玉米片好特別,有兩個顏色,鮮紅色及深啡色,配料包括辣椒、粟米、菜苗、蕃茄、芝士醬汁......Burrito 墨西哥卷餅(烤雞肉),份量好大,餡料包括:芝士、烤雞肉、飯、Salsa 醬......Quesadilla 墨西哥酥餅(豬肉絲加勒比海醬), 是一款夾餅,材料放兩塊酥餅中間,芝士醬加豬肉絲,味道香濃,層次比之前嘅菜式更豐富。基本上墨西哥菜都提供不同醬料:Salsa醬、青椒醬、酸忌廉......

點內環境好舒適,樓底好夠高,適合三五知己一聚。

Vegetarian Cevicle 素海鮮伴厄瓜多爾醬,

Nachos 墨西哥脆玉米片(Cow Boy),

墨西哥菜顏色好鮮豔奪目,令到食慾大增,

Burrito 墨西哥卷餅(烤雞肉),份量好大,
餡料包括:芝士、烤雞肉、飯、Salsa 醬......

材料放兩塊酥餅中間,芝士醬加豬肉絲,

味道香濃,層次比之前嘅菜式更豐富。

2020-10-19
2020-10-19 53 浏览
之前喺外國生活,食盡唔同國家嘅嘢食🤣墨西哥野一直係我大學時期嘅好朋友,咬住個burrito趕paper,真係又方便又飽肚!!😎一直喺香港都搵唔到有啲咩好食嘅墨西哥野,原來尖沙咀就有一間🙈環境好唔錯,外國好chill嘅感覺~成餐飯最最最滿意嘅湯!!!一攞上嚟嗰刻好驚喜,茶壺裝住嘅湯!好清楚見到盤入面有滿滿嘅蘑菇同菜苗,職員係我面前倒湯入去,個感覺好新鮮😛成個湯好creamy,好好飲啊!🥣充滿回憶嘅Burrito🌯一咬落去,成個口都係牛油果🥑 半個burrito入邊,有大半個牛油果都塞左入去,好正! 個重點係皮薄,而且夾烘過,i like it🥰 加上我本身就好鍾意食黑豆,呢個牛油果黑豆口味簡直啱晒我!菠菜芝士Quessedilla覺得有少少偏鹹,因為入邊有好多橄欖,唔鍾意食橄欖嘅人,千祈唔好叫呢個味🙈 配埋個番茄醬,其實都幾清新!🌮Nacho😋除咗burrito之外另一個回憶嘅味道!用脆脆,有芝士cover住嘅nacho chips,配肉,再點guacamole👍🏻👍🏻👍🏻
之前喺外國生活,食盡唔同國家嘅嘢食🤣

環境好唔錯,外國好chill嘅感覺~

Mushroom  Cappuccino  Soup

成餐飯最最最滿意嘅湯!!!

Avocado  &  Bean  Burrito

Mushroom  Cappuccino  Soup
Avocado  &  Bean  Burrito
Chic  Nacho
2020-10-18 514 浏览
見到尖沙咀有間墨西哥菜,朋友同我咁耐都未試過食一餐正式的墨西哥菜,這天放工便來試試餐廳門外有酒精搓手液提供餐廳位於天文臺道,初時以為會是細細間的酒吧。有點驚喜餐廳環境都幾闊落外面有吧枱方便飲酒聊天,而內裏有不少的餐桌位置。牆上有不少裝飾,日間時間看這幅綠葉牆應該更加漂亮平時食到的墨西哥菜,大多只是墨西哥脆玉米片nachos,但這間餐廳提供了多樣化的墨西哥菜式.雞肉墨西哥脆玉米片 Nachos - Buffalo Chicken | $118墨西哥脆片有不同顏色,影相好靚。本來脆玉米片的味道較淡,但加入了微甜辣的醬汁,十分惹味,墨西哥辣椒少少辣,green toppings 中和了玉米片的香脆,整個玉米片即使不加牛油果及乳酪醬,仍然味道十足。蘑菇卡布寄諾Mushroom Cappuccino | $68比較特別是侍應會在餐桌上把湯直接倒進碗裏,蘑菇湯有好濃郁的菇菌味道,湯裏面有蘑菇,湯煮得十分滑溜,而且份量十足。玉米芝士炸丸子 Corn Cheese Croquette, Bloody Mary Relish | $78炸芝士丸子有四粒大波波,外層炸得香脆,內裏的芝士超流心食的時候芝士仍

餐廳門外有酒精搓手液提供

外面有吧枱方便飲酒聊天,而內裏有不少的餐桌位置。

牆上有不少裝飾,日間時間看這幅綠葉牆應該更加漂亮

Mushroom Cappuccino | $68

玉米芝士炸丸子

炸芝士丸子有四粒大波波,外層炸得香脆,內裏的芝士超流心
食的時候芝士仍然很熱,伴碟的番茄醬酸酸甜甜,很開胃。

炸魚塊墨西哥玉米餅
Crispy Fried Fish Taco, Chilli Lime Seasoning | $118

炸魚塊味道較輕,炸得香脆,魚肉滑,加了青檸汁,微酸更加開胃。玉米餅內包着炸魚塊及沙律醬汁,有些少辣味。由於味道輕,吃起來不會太膩。

胡椒加芝士墨西哥酥餅
Quesadilla- Bell Pepper & Cheese | $98

酥餅內充滿了半溶的芝士、三色椒,餅皮煎得脆脆的。不外加醬料時,會食到饀料內有胡椒味。伴碟除了牛油果醬、乳酪醬,還有蕃茄醬。蕃茄醬有切粒蕃茄偏酸,加了不同醬汁的酥餅充滿風味。

胡椒加芝士墨西哥酥餅

由於餸菜太多,侍應好好幫我們拼多了一張枱
吃了一頓豐富的墨西哥菜,試了不同款式的菜式,但仍有很多未試過,有機會會再來試試其他。
2020-10-14
  • 雞肉墨西哥菜玉米片
2020-10-18 132 浏览
疫情期間真係少咗好多去酒吧餐廳,但好在呢度夠晒闊落,枱同枱之間其實都有段距離,所以喺度食嘢比較安心,所以今日晏晝就過嚟食個lunch先呢度仲有吧枱擺咗唔少靚酒其實今次揀呢間餐廳嘅另一個原因係可以食埋墨西哥菜式,我哋嗌嘅每一款食物其實都帶點辣嘅味道,所以唔食得辣嘅朋友可能真係要飲多幾杯呢款上面白色嘅就係雞肉,下面紅色嘅就係墨西哥脆片,當然就梗係唔少得莎莎醬,係墨西哥菜常用既醬料,通常會用番茄同辣椒製成,多為辣味,而白色醬汁奶味會較重呢款玉米餅入邊就包住左塊炸魚柳,配埋d青檸辣汁,果然非常開胃令人食慾大增最後呢款酥餅好香口,入邊夾住左芝士同菠菜,仲有啲酸瓜添最後嚟到酒吧當然要飲番杯啦馬汀尼加咗咖啡果然易啲入口,仲要冇咗苦嘅味道添
呢度仲有吧枱擺咗唔少靚酒
炸魚塊墨西哥玉米餅
最後呢款酥餅好香口,入邊夾住左芝士同菠菜,仲有啲酸瓜添
芝士菠菜墨西哥酥餅
最後嚟到酒吧當然要飲番杯啦
Cappuccino
馬汀尼加咗咖啡果然易啲入口,仲要冇咗苦嘅味道添
Baileys  Espresso  Martini
2020-10-10