2023-01-08
坐朋友順風車去元朗,泊好架車就見到人氣滿滿的 886巷,西菁街 一旁比較幽靜的,然後當自己去咗台灣夜市旅行🧳 感覺唔錯!新開張不久的台式餐廳,裝修風格簡約,非常乾淨,首先購票然後入座,半自助式,其他台式夜市食物種類也很多,台式夜市小食、料理、滷飯、一人火鍋、麵線、台式飲品,可以感受到台灣味道!購票時老闆娘貼心推薦嘗試招牌美食,黑金剛豚肉飯、那魯灣金湯系列、金牌牛肉麵等等,價錢經濟實惠,兩個人叫到成枱都係都唔使$400,餐廳性價比高,好滿足!附送台南冬瓜茶隨便享用,送冬瓜茶飲料🥤味道還不錯。886主食黑金剛豚肉飯$58黑金剛豚肉係餐廳每日鮮製,睇得出廚師好用心,每日新鮮製賣相特別有光澤,口味跟廣東叉燒有一點相似, 腩肉肥瘦適中,特色在於濃郁的黑金剛醬汁,鹹香惹味,配滷蛋送飯特別開胃。經典/地道小食天母胡椒餅牛肉胡椒餅,熱辣辣好酥脆非常惹味!烤得餅皮鬆化,牛肉味香濃,胡椒餅手工花時間,一般舖頭都已經好少有得賣的小食,真係要珍惜濃濃的胡椒香!一口生煎包(5粒)一口一個生煎包,細細粒好可愛,肉餡挺多,肉汁豐富,很可口。台灣夜市大腸包小腸今日好懷念師大夜市的大腸包小腸,估唔到喺小店可以一口氣食到
附送台南冬瓜茶
隨便享用,送冬瓜茶飲料🥤味道還不錯。
886主食
黑金剛豚肉飯$58
經典/地道小食
天母胡椒餅
一口生煎包(5粒)
一口一個生煎包,細細粒好可愛,肉餡挺多,肉汁豐富,很可口。
台灣夜市
大腸包小腸今日
好懷念師大夜市的大腸包小腸,估唔到喺小店可以一口氣食到咁多款夜市小食,糯米腸夠特別,台灣香腸真係世一。
黑金剛豚肉刈包
黑金剛重點推介!甜甜的刈包口感煙韌軟糯,裡面豚肉爽滑有嚼勁,一層濃厚醬汁好好味,質地厚實,飽飽。
夜市拼盤
夜市拼盤一次過滿足唔同嘅願望,試到幾款小食,花雕炸雞、台灣夜市香腸、地瓜條、黃金芋圓球⋯最美味又值得推薦的花雕炸雞,花雕炸雞香酥多汁,做得好出色。炸物有地瓜條、黃金芋圓球,煙煙韌韌又甜甜地,外脆內軟口感軟綿綿。
幸福暖意一人鍋
天氣凍打一個小邊爐🫕真係有幸福感覺,而且又可以暖胃。材料非常豐富,湯底無添加,我們選了招牌酸辣湯,有點像酸菜魚口味。滑鷄,虱目魚,龍麵,肥牛,貢丸,花枝丸,凍豆腐,豆腐紙,時菜。
幾有驚喜的湯底味道,金湯酸辣好開胃,肥牛份量多、口感嫩滑帶點油香。虱目魚新鮮又唔腥,肉質爽滑。豆腐紙我都係第一次食,好香豆味。花枝丸味道鮮美。麵線配搭辣椒豉油,帶一點辣來吃很不錯。
九份手工芋圓(鮮草/紅豆)
最後食埋個甜品就圓滿啦!九份手工芋圓, $18 價錢超抵食!九份芋圓配料有滑溜仙草、甜美紅豆、煙韌芋圓,吃起來軟糯,味道香甜配上淡奶,又香又滑!
總括 886巷值得支持,充滿台灣人情味的自家製冰凍台南冬瓜茶,難忘每日鮮製黑金剛豚肉飯。簡潔乾淨,店員有親切感,性價比超高的小店,下次再encore。