2022-12-07 113 浏览
元朗西菁街又新開左一間平價台灣小店啦🥹 價錢真係好抵食又多選擇🤓 特別之處係食客可以任飲冬瓜茶😍 晚餐時間都好多人食🫣黑金剛豚肉飯$58呢道最出名好似係黑金剛豚肉飯🐷 豚肉係餐廳每日新鮮製,賣相同口味其實都好似叉燒☺️ 腩肉肥瘦適中,加埋好濃郁嘅醬汁同酸菜送飯真係好開胃🍚 配料方面仲有滷蛋、豆腐、西蘭花🥦 那魯灣金湯麵線 配肥牛 $68店員另外都有推介那魯灣金湯麵線🍜第一次試都覺得幾驚喜😗湯底味道幾似酸菜魚湯😋辣度好低大眾可以接受👍🏻 麵線亦都幾掛湯😆配料好豐富😍 肥牛份量多,另有茶樹菇、酸菜、豆腐、大蝦同生菜🥬 夜市拼盤 $48貪心嘅我地小食揀咗拼盤😝 炸物都做得幾出色🫶🏻 有三角雞軟骨、花雕炸雞、夜市香腸、地瓜條,最鍾意外脆內軟嘅黃金芋圓球同埋煙煙韌韌嘅甜不辣🤤真係有去咗台灣夜市嘅感覺😭❤️ 玫瑰荔枝多多 $23 | 冰泡高山烏龍茶 $23跟餐飲品有優惠,玫瑰荔枝多多好飲👍🏻酸酸甜甜好開胃,仲有粒粒爆珠增強口感🤓 想解下膩可以試冰泡高山烏龍茶☕️ 九分手工芋圓 $18見到個芋圓咁平即刻叫埋,一人份量都幾抵食👍🏻仲有仙草同紅豆做配料🫘Menu
元朗西菁街又新開左一間平價台灣小店啦🥹

• 黑金剛豚肉飯
  • 那魯灣金湯麵線
  • 夜市拼盤
2022-12-05 28 浏览
買咗張港鐵票可以係11月27&28日任搭喎, 就梗係去一轉元朗先啦, 賺盡佢~好喜歡行元朗, 因為好多小店, 小食, 有別於大商場, 討厭千篇一律的886巷, 小店一間, 不起眼。台灣小食, 自助形式主食要了:那魯灣金湯麪線配龍躉$68, 加$10要了仙草迷你3Q果奶茶, 收得咁平, 沒抱太大期望金湯香濃味美, 麪線不是幼幼的一款, 不過好滑溜, 主角龍躉, 絕對非凡, 份量多, 真係龍躉肉, 彈牙、爽甜, 半點腥味都冇, 超出預期, 仲有鮮蝦, 豆腐, 酸菜等配料, 真心推介👍🏻👍🏻仙草奶茶, 茶香, 除左有仙草, 仲有QQ太,蘆薈肉, 口感豐富, 超值之選😉麻辣無骨鴨掌+鴨血+豬大腸, 全是我的至愛😍😍, 鴨掌仍有小許骨, 鴨血QQ, 豬大腸好肥美呢, 估唔到係滿滿一大碗, 仲有靚靚生菜在碗底架夜市拼盤有齊:雞軟骨, 花雕炸雞(少許酒味)台灣香腸, 地瓜條, 甜不辣, 黃金芋圓球, 6款小食,試均哂都係$48, 一個字:抵✌🏻✌🏻!二人已飽到抱住個肚, 但又好奇個個客都叫黑芝麻餅燒煎, 所以買咗一個晚上夜宵食。輕輕加熱, 芝麻香味已四溢!絕對回頭再嚐😋😋
886巷, 小店一間, 不起眼。台灣小食, 自助形式
絕對回頭再嚐😋😋
2022-12-05 45 浏览
元朗西菁街一向食肆多,這次就去了家新開不久小店,是吃台灣菜的店舖🤤。店舖環境不算太大,但坐得舒適環境涼快☺️。食物價格相宜,而且選擇挺多的。-▪︎仙草迷你3Q果奶茶 | 黑森林蘋果茶 HKD$23飲品可選擇糖度和冰塊份量,所以不用擔心口味不合適。3Q果奶茶口感豐富😆,奶茶味道香甜清香。蘋果茶味道酸酸甜甜的,可中和食物油膩感😚。-▪︎冷泡高山烏龍茶 | 冷泉金遜萱金茶 HKD$16經過一天的冷泡,令到茶味更清香,而且可飲到茶的原味道,所以挺喜歡的😊。烏龍茶茶色較深,所以味較濃郁。萱金茶茶味清香,味不會太濃☺️。-▪︎野墺菜乾排骨潤肺湯 HKD$10在這個天氣先飲湯來暖暖胃,是個挺好的選擇。隨主食加購的湯飲,裡面用料豐富味道很香。湯頭味道清甜,菜乾吸入湯汁,令其口感更豐富。-▪︎夜市拼盤 HKD$48拼盤份量十足,一次過吃到多款台灣小吃。拼盤包括:三角雞軟骨、花雕炸雞、台灣夜市香腸、地瓜條、甜不辣及黃金芋圓球。這是個邪惡的小吃組合,每一款也是酥脆香口。-▪︎黑金剛豚肉刈包 HKD$33是台灣的人氣小吃,有牛肉及豚肉選擇。豚肉口感較好,因為多了肥肉的油香味😆。醬汁味道較濃郁,所以配刈包味道剛好。-▪︎西屯魯

▪︎仙草迷你3Q果奶茶 | 黑森林蘋果茶 HKD$23

▪︎冷泡高山烏龍茶 | 冷泉金遜萱金茶 HKD$16

▪︎野墺菜乾排骨潤肺湯 HKD$10

▪︎夜市拼盤 HKD$48

這是個邪惡的小吃組合,每一款也是酥脆香口。

▪︎黑金剛豚肉刈包 HKD$33

醬汁味道較濃郁,所以配刈包味道剛好。

▪︎西屯魯肉飯 HKD$48
魯肉飯是台灣名物,當然不可錯過吧。魯肉份量多肥瘦均勻🥰,肉質煙韌入味。醬汁味道濃郁,魯肉拌飯吃挺好下飯的😗。
2022-12-02
午餐
2022-12-04 107 浏览
最近發現元朗真係勁多隱世美食小店,今次發現左依間台灣小店👍🏻好耐冇食台灣野,於是同朋友黎大掃台式美食😋$33黑金剛豚肉刈包🐷黎到點可以唔試刈包,刈包入面既豬肉肥瘦適中,燒汁配合得好好,生菜亦都好爽口☺️$55 巨無霸麴雞腿排飯🐣估唔到咁抵食咁大碟,雞排炸得好香脆,雞肉外脆內嫩滑,帶有少少辣味更加開胃😋$68那魯灣金湯龍躉麵線🍜湯底有少少辣,超多配料,有茶樹菇、蜂巢豆腐、鮮蝦、雪耳等,龍躉肉質好細嫩,味道鮮甜,而且落足料,好惹味🤤$38三角雞軟骨🐥呢個真係必試!雞胸軟骨好有咬口,炸得好香好好味🤤完全唔覺得油膩👍🏻$15漿爆雞皮卷🐤雞皮入面有雞腿肉,有口感又係好惹味🤤$23月亮蝦餅🟡好似月亮咁大大塊蝦餅冇令人失望☺️$28地瓜條🍟呢個真係食到停唔到口,地瓜熱辣辣即炸成條,炸得外皮脆卜卜,入面既番薯肉亦都好香軟🤤🤤$48花鵰炸雞🍗亦係份量超足超抵食既小食,雞肉炸粉唔會好厚,咬落去啖啖花鵰酒香,好食😋$28台灣夜市香腸🫘夜市小食當然唔少得台灣腸🤤最鍾意台灣腸脂肪比例👍🏻+$10玫瑰荔枝梳打🧋入面加左爆爆珠,好有驚喜,荔枝味好香甜,好解膩👍🏻+$10玄米玉露🥤玄米好有咬口,奶味既茶底好有台灣風味🤤總

$33黑金剛豚肉刈包🐷

$55 巨無霸麴雞腿排飯🐣

$68那魯灣金湯龍躉麵線🍜

$38三角雞軟骨🐥

$15漿爆雞皮卷🐤
雞皮入面有雞腿肉,有口感又係好惹味🤤

$23月亮蝦餅🟡
好似月亮咁大大塊蝦餅冇令人失望☺️

$28地瓜條🍟

$48花鵰炸雞🍗

$28台灣夜市香腸🫘
夜市小食當然唔少得台灣腸🤤最鍾意台灣腸脂肪比例👍🏻

+$10玫瑰荔枝梳打🧋
入面加左爆爆珠,好有驚喜,荔枝味好香甜,好解膩👍🏻

+$10玄米玉露🥤
玄米好有咬口,奶味既茶底好有台灣風味🤤

總括需言,小食多款,平得黎分量又超多🤤見到下午茶套餐都好抵食👍🏻餐廳仲有免費冬瓜茶,店員服務態度友善,絕對值得一黎👍🏻
  • 玫瑰荔枝梳打
  • 地瓜條
  • 三角雞軟骨
  • 漿爆雞皮卷
  • 巨無霸麴雞腿排飯
  • 黑金剛豚肉刈包
  • 玄米玉露
2022-12-03 27 浏览
今日行過,見到開咗間新嘅台灣嘢,價錢唔貴,於是入去試吓。麻辣鴨血無骨鴨掌豬大腸金門麵線 $68個湯底真係好夠麻夠辣,我平時喺譚仔食開大辣都覺得幾辣下。就算叫咗少麵個份量都幾多。夜市拼盤 $48拼盤入面有雞軟骨、炸雞、夜市香腸、地瓜條、甜不辣同黃金芋圓球,差不多涵括所有夜市嘅小食。鹽酥雞 $33表皮炸得酥脆而肉質嫩滑多汁一啲都唔乾,份量仲幾多添!月亮蝦餅 $23邊邊位炸得好脆,有淡淡嘅胡椒香。玫瑰荔枝梳打 $23荔枝味清甜,原來入面有乳酸爆珠,加分!降脂有機蘋果醋 $28夠酸,解油膩亦幫助消化,今日食咗咁多炸嘢,飲一杯即刻冇咁飽飽滯滯。- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -除咗價錢親民,所有店員全部都好親切好有禮貌,真係有少少去咗台灣嘅感覺。附上餐牌俾大家參考
今日行過,見到開咗間新嘅台灣嘢,價錢唔貴,於是入去試吓。

麻辣鴨血無骨鴨掌豬大腸金門麵線 $68

夜市拼盤 $48

鹽酥雞 $33
表皮炸得酥脆而肉質嫩滑多汁一啲都唔乾,份量仲幾多添!

月亮蝦餅 $23
邊邊位炸得好脆,有淡淡嘅胡椒香。

玫瑰荔枝梳打 $23
荔枝味清甜,原來入面有乳酸爆珠,加分!

降脂有機蘋果醋 $28

附上餐牌俾大家參考
2022-12-02 17 浏览
話說今日冇咩做,又想去食下野,於是就去左做大鄉里,入左去元朗搵屯元天地膽阿卵搵野食~我地行左去西菁街附近搵野食,阿卵發現左間新開既台式小店,所以決定會一會佢😎入到去雖然係自助形式買野食,但感覺工作人員都會有問必答,唔似普通快餐店🤗就係咁,我地今日叫左:- 黑金剛豚肉飯🐷- 花雕炸雞🐥- 大腸包小腸- 玉母胡椒餅(豬)- 酥炸臭豆腐- 黑森林蘋果茶- 芭樂檸檬冰茶黑金剛豚肉飯🐷 - 黎到見到都幾大份,豚肉重要係日日新鮮處理,食得好放心。豚肉食落去幾軟綿綿,唔會好似擺左好耐,好硬咁🤗而且豚肉亦都有肥有瘦,相當平均😎金雕炸雞,呢個我食得比較少,因為俾阿卵搶左黎食,入口個下已經有花雕滲出來,唔會太濃烈,白味剛好。炸出黎亦都唔算太油,1口1舊感覺唔錯😋大腸包小腸,重點不再腸,而係糯米,平時食糯米可能會太黏,變到1舊舊,而令到唔想食,但係呢到既糯米完全冇黏身既感覺,食落重去棉,筷子亦都冇黏到,非常推介👍玉母胡椒餅,1黎已經好大陣胡椒味,食落去超辣,真係唔食得辣既人可能就要叫定2杯野飲食喇😝酥炸臭豆腐,餐廳用左蜂巢豆腐黎做,黎到已經聞好勁既臭味,嗅覺滿分✅食落去非常脆,所以要小心啲食,唔係會食到成枱

就係咁,我地今日叫左:

- 黑金剛豚肉飯🐷
- 花雕炸雞🐥
- 大腸包小腸
- 玉母胡椒餅(豬)
- 酥炸臭豆腐
- 黑森林蘋果茶
- 芭樂檸檬冰茶

酥炸臭豆腐,餐廳用左蜂巢豆腐黎做,黎到已經聞好勁既臭味,嗅覺滿分✅食落去非常脆,所以要小心啲食,唔係會食到成枱都係🤣

野飲出場,首先係黑森林蘋果茶,紅茶底,加上蘋果味,甜甜地唔錯,鍾意甜野既朋友唔好錯過🤗

最後出場既係芭樂檸檬冰茶,飲落去有啲似金桔檸檬,雖然甜甜地,但因為爆珠,令到成件事中和返,幾好飲唔錯👍

特別推介: 冬瓜茶,工作人員話茶係自己煲,食客可以任飲,阿卵飲完話直情可以拎出去賣 (因為MENU冇得叫架),所以黎到1定要飲多2杯呀🤗

總結: 雖然是小店,但食物同飲品種類選擇非常多。工作人員亦會介紹下唔同既食物俾你,好有人情味,所以有緣路過,又想食少少野,非常建議你入去坐1坐,開心下😊
  • 大腸包小腸
2022-12-01 19 浏览
今天放假到元朗逛街,有點肚餓找地方吃下午茶餐!看見886巷有我最喜歡的生煎包和葱油餅包飲品,只是28元, 就進入試吓!還有其他選擇, 芝麻餅。地方乾淨, 食物美味也不油膩😋, 下次來元朗,可以來再試其他下午茶餐
2022-12-01
下午茶
  • 葱抓餅
2022-12-01 16 浏览
❣️❣️元朗台式小店新登場無意中發掘到呢一間寶藏小店餐廳風格簡潔 光線明亮 付款取餐以快餐店形式進行 仲有冬瓜茶任飲價錢十分抵食親民 人均$100多 已經係食到好飽 食物種類好多選擇 大家唔好俾佢簡單嘅門面呃到🤣😂唔focus裝修 以食物質素 性價比嚟講 真心好ok❤️黑金剛豚肉飯$58豚肉有少少似叉燒嘅感覺 肥瘦相間的腩肉加上香濃的醬汁 一啲都唔漏配搭埋滷蛋 酸菜 豆腐及西蘭花 配料豐富食到停唔到口 大大碗都只係$58 喺邊度搵🤣❣️那魯灣金湯麵線 雙拼$88 (龍躉 雞件)湯底係似酸菜魚 只有少少辣度 湯底有驚喜 係非常鮮甜又開胃 食完冇口渴 應該無咩味精 配料仲有酸菜 豆腐 茶樹菇 生菜 大蝦而龍躉肉分量超多 厚肉嫩滑 雞件口感非常鮮嫩唔鞋 幼面線非常掛湯❣️花雕炸雞$48已先用花雕 醃料等等充分醃製 每一口脆炸雞我都充滿着花雕香味❣️胡椒豬肉餅$38同我台灣食嘅有少少分別 胡椒餅皮比較硬 大大個性價比高玄米玉露 $23綠茶茶香十足 啖啖都飲到粒粒胚芽 我要求少冰少甜 甜到剛剛好 很好飲❣️
❣️❣️元朗台式小店新登場

無意中發掘到呢一間寶藏小店

黑金剛豚肉飯$58
配搭埋滷蛋 酸菜 豆腐及西蘭花 配料豐富
食到停唔到口 大大碗都只係$58 喺邊度搵🤣❣️

那魯灣金湯麵線 雙拼$88 (龍躉 雞件)

花雕炸雞$48

胡椒豬肉餅$38
同我台灣食嘅有少少分別 胡椒餅皮比較硬
大大個性價比高

玄米玉露 $23
2022-12-01 11 浏览
係元朗換完身份證,就係附近行下睇下有咩食,發現西菁街有間新開既台灣野。餐廳裝修得好光猛,顏色配搭好清新,座位闊落餐廳有免費提供冬瓜茶,坐低後職員會倒一杯比你三角雞軟骨 $38比一般平時食開既雞軟骨大粒,而且軟骨更易咬開地瓜條 $28粗身既地瓜條,咬落實心,味道甜甜鹽酥雞 $33食台灣野必點既鹽酥雞,炸粉薄身黑金剛豚肉刈包 $33職員介紹黑金剛豚肉係餐廳每日新鮮製既,肉質鬆軟多汁,刈包軟腍肥牛、龍躉那魯灣金湯麵線 $88配料有酸菜、茶樹菇、蝦、豆腐,一上台就聞到好鮮味,湯底酸酸辣辣,肥牛、龍躉亦好足料麻辣鴨血無骨鴨掌豬大腸(金門麵線)$68無骨鴨掌好適合我呢啲懶人食用😂,豬大腸味好濃烈,但一啲都唔「蘇」,唔食豬大腸既朋友都接受到仙草迷你3Q果奶茶 (跟餐+$10)台式奶茶加上仙草同椰果,唔太甜有咬口👍🏻玫瑰荔枝梳打 (跟餐+$10)原來入面係有爆爆珠,玫瑰好濃,加上荔枝,一口清新既味道九份手工芋圓 $18一開頭睇到個價錢以為自己眼花,$18一碗芋圓係邊到搵😍,叫左個外賣拎番屋企食,入面有紅豆、芋圓、仙草,性價比極高👍🏻👍🏻👍🏻

餐廳有免費提供冬瓜茶,坐低後職員會倒一杯比你

三角雞軟骨 $38
比一般平時食開既雞軟骨大粒,而且軟骨更易咬開

地瓜條 $28
粗身既地瓜條,咬落實心,味道甜甜

鹽酥雞 $33
食台灣野必點既鹽酥雞,炸粉薄身

黑金剛豚肉刈包 $33

肥牛、龍躉那魯灣金湯麵線 $88

麻辣鴨血無骨鴨掌豬大腸(金門麵線)$68

仙草迷你3Q果奶茶 (跟餐+$10)
台式奶茶加上仙草同椰果,唔太甜有咬口👍🏻

玫瑰荔枝梳打 (跟餐+$10)
原來入面係有爆爆珠,玫瑰好濃,加上荔枝,一口清新既味道

九份手工芋圓 $18
2022-12-01 21 浏览
去元朗行街,最想梗係搵間好餐廳醫肚。呢間新開的台式小店聽人介紹性價比好高,就即管試試!雖然係小店,但除咗飯餐或者麵餐,仲有好多款小食可以選擇,而且冬瓜茶任飲!而且舖頭有成五六個店員,無論係上菜定係落單速度好快。經推介,我哋今日點咗:👉🏼花雕炸雞 $48外表睇嚟普通炸鹽酥雞,但食落堅有花雕酒味,好特別!👉🏼月亮蝦餅 $23外表煎得非常脆,裏面蝦肉彈牙夠料,唔會過咸。👉🏼大腸包小腸 $28個名已經夠特別。大腸係甜甜糯米卷,包住經典台灣腸,鹹鹹甜甜,好夾。👉🏼一口生煎包(5粒) $28熱辣辣上菜,份量唔會太多,唔會膩。👉🏼那魯灣金湯系列麵 配金沙骨龍躉 $88賣相已值回票價!而且非常足料,幾大塊龍躉魚肉,有埋大蝦。而金沙骨切咗粒,好入味。湯底濃郁。👉🏼巨無霸鹽麴雞腿排飯 $58真係兩個拳頭咁大嘅巨無霸雞扒,而且好夠味!再點埋飲品冷泉金遜萱金茶 $16+ 黑豆牛蒂茶熱 $16。夠哂喉!總括來講:性價比極高,服務上菜速度快,味道讚!

經推介,我哋今日點咗:
👉🏼花雕炸雞 $48
外表睇嚟普通炸鹽酥雞,但食落堅有花雕酒味,好特別!

👉🏼月亮蝦餅 $23
外表煎得非常脆,裏面蝦肉彈牙夠料,唔會過咸。

👉🏼大腸包小腸 $28

👉🏼一口生煎包(5粒) $28
熱辣辣上菜,份量唔會太多,唔會膩。

👉🏼那魯灣金湯系列麵 配金沙骨龍躉 $88

👉🏼巨無霸鹽麴雞腿排飯 $58
真係兩個拳頭咁大嘅巨無霸雞扒,而且好夠味!

再點埋飲品冷泉金遜萱金茶 $16
+ 黑豆牛蒂茶熱 $16。夠哂喉!

總括來講:性價比極高,服務上菜速度快,味道讚!
1K
2022-11-29 139 浏览
新開張的一間台式餐廳,有別於一般的復古風味,這間是採用了現代一點的風格,現場非常光猛!不過主角當然是台灣食物啦,一入座就會提供免費冷的冬瓜茶給你喝,味道還不錯,其他食物種類也很多,想尋找台灣味道可以試試!那魯灣金湯肥牛龍躉(88元)這個其實說是酸菜魚的湯底,跟起來味道鮮美,帶一點點的辣,拌起飯來吃很不錯!而且除了2個主角外,其他配料也挺多,如豆腐,菜,菇等。肥牛的量也挺多的,吃起來挺嫩,帶點油香。龍躉吃起來也挺新鮮,不腥,肉質爽滑!漿爆難皮卷(15元)這個是雞皮包裹著雞腿肉去燒的,吃起來外脆內嫩,雞肉的肉汁完整地保留在裡面,味道鹹香!天母胡椒餅 牛肉(38元)這個烤得非常香,餅皮鬆化,內裡肉餡挺多,牛肉味香濃,味道帶濃濃的胡椒香!大腸包小腸(28元)中間的是肉腸,外面的是糯米腸,中間放了生菜和一些鹹鹹甜甜的醬汁。肉腸是有被燒香的,吃起來外脆內嫩,肉汁非常多。然後是糯米腸吃起來軟軟糯糯我口感,再加上醬汁就挺惹味!黑金剛豚肉刈包(33元)這個豚肉吃起來既爽滑彈牙,而麵包又煙韌軟糯的口感,加上鹹甜的醬汁,吃起來鹹香惹味!九份手工仙草芋圓(18元)這個挺足料,芋圓給得挺多,吃起來非常軟糯,味道

那魯灣金湯肥牛龍躉(88元)
那魯灣金湯肥牛龍躉

漿爆難皮卷(15元)
漿爆難皮卷

天母胡椒餅 牛肉(38元)
天母胡椒餅 牛肉

大腸包小腸(28元)
大腸包小腸

黑金剛豚肉刈包(33元)
黑金剛豚肉刈包

九份手工仙草芋圓(18元)
九份手工仙草芋圓

這個挺足料,芋圓給得挺多,吃起來非常軟糯,味道挺香!而且還有紅豆和仙草,配上淡奶,吃起來又香又滑!

鹽酥雞(33元)
鹽酥雞

炸得很香,吃起來外見內嫩的,鹽酥香味挺濃!

地瓜條(28元)
地瓜條

這個挺簡單,直接將地瓜裹上粉去炸的,吃起來外脆內軟的,味道香甜無渣。

黑芝麻燒餅煎(15元)
黑芝麻燒餅煎

這個芝麻味香濃,而且味道不會太甜,外皮被煎香,帶點軟糯口感。

黃金芋圓球(28元)
黃金芋圓球

外層是芋泥,中間的是奶黃,吃起來味道是鹹香口味的,芋泥質感綿滑,中間奶黃香,外層被炸香。

紅豆沙綠茶(23元)
紅豆沙綠茶

這個的茶味比想像中的要香濃,配上沙沙的紅豆沙,喝起來又香又甜!

一口生煎包(28元)
一口生煎包

外皮有被煎香,內裡的是蔥肉餡,包皮是比較厚的質感。

仙草迷你3q果奶茶(23元)
仙草迷你3q果奶茶

這個奶奶味道挺香的,但會有點甜,其實配料也挺多,挺滿足!
2022-11-26
紅豆沙綠茶
一口生煎包
仙草迷你3q果奶茶
2022-11-29 26 浏览
今日去呢間係元朗新開嘅台式小店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 我見餐牌都有好多唔同種類嘅台式小食/主食仲有手搖飲品選擇 重點係佢價錢都好平 台式飲品最貴都係$28only🧉🧋2:30-5:00pm下午茶時間去 仲有好抵食嘅套餐,全部都係唔過$40仲要有嘢飲(๑•̆૩•̆)!見佢咁抵食,我哋都叫咗好多唔同種類同埋款式嘅小食埋單都係唔過$300 👍🏻真係性價比好高 而且店舖乾淨企理 冷氣又大坐得都好舒服 呢個小食嘅價錢,餐廳嘅質素真係冇得彈💞黑金剛豚肉刈包$33呢款臺灣知名小吃之一,將發酵ge麵餅蒸熟後再夾入炕肉 呢個豬腩肉夠肥美肉嫩 入口好滑 醬汁調味啱啱好 加埋生菜🥬 同刈包 上枱仲要熱辣辣呢個真係要試!大腸包小腸$28名副其實係切開ge糯米腸(大腸)夾著台灣香腸(小腸)呢個好似熱狗🌭️般ge雙腸組合 最欣賞係佢咬落好香脆 油脂係口入面散發嘅台式小腸 再加埋煙韌軟身糯米外層ge糯米腸中間嘅一片🥬🥬 口感一流 🥰那魯灣金湯系列(麵線/飯)$68配雞/肥牛/金沙骨/龍躉主食方面,我就揀咗金湯龍躉排骨麵呢個都係佢哋主打嘅招牌推介之一 金湯湯底有啲微辣🌶️而且都好足料 配料都唔少㗎我見佢哋有大蝦/豆卜/酸菜/茶樹菇/
今日去呢間係元朗新開嘅台式小店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
呢個小食嘅價錢,餐廳嘅質素真係冇得彈💞

黑金剛豚肉刈包$33

大腸包小腸$28

那魯灣金湯系列(麵線/飯)$68
配雞/肥牛/金沙骨/龍躉
主食方面,我就揀咗金湯龍躉排骨麵
我見佢哋有大蝦/豆卜/酸菜/茶樹菇/木耳 全部都係啲好掛湯嘅材料 😋麵線都好入味
仲有佢哋嘅主菜龍躉 呢個價錢來講份量真係好豐富 而且龍躉都好鮮味🐟 排骨都食得出有用酒醃過 呢個價錢,呢個質素 真心抵食^ω^

麻辣鴨血無骨鴨掌豬大腸(金門麵線) $68
呢個配料足料到上枱真係嚇親 😍無骨鴨掌好入味 食落無骨啖啖肉😍仲有我最愛嘅豬大腸 唔會好so而且好肥美🇹🇼🇹🇼 仲有佢啲酸菜同埋生菜做點綴 唔驚食到好滯 金門麵線仲要好掛湯👍🏻

鹽酥雞$33
金黃酥脆嘅鹽酥雞加埋香噴噴熱辣辣鹽酥雞塊ge味道 食咗一嚿就已經停唔到口🤪

黑芝麻燒餅煎$15
上枱係熱到辣手💞 咬落趣卜卜餡料包住好香口嘅芝麻 💞💞

地瓜條$28
熱辣辣脆卜卜咬落去軟糯香甜ge番薯🍠肉
呢個價錢呢個份量☺️☺️

仙草迷你30果奶茶🧋$10 [跟餐價錢]
$10就飲到一杯,足料仙草奶茶 真係冇投訴🥹🥹

玄米玉露$23
茶底有啲似奶綠,再加埋玄米 好有咬口,而且出奇地同玄米好夾 重點係唔會太甜😍must try!

📍元朗西菁街10號好順泰大廈地舖
(元朗千色廣場後面 富達廣場嗰邊)
2022-11-29 25 浏览
🟠金牌牛肉麵($38)餐廳既下午茶餐牌有幾種選擇,有3-4款麵係比較輕食加配一杯仙草奶茶。不過當日我唔太想飲甜野,所以就試左個金牌牛肉麵🤡牛肉麵一上枱,已經聞到好香😆試試個湯底,都幾濃郁,但唔會話好油好肥膩個種感覺。麵係租個種,食落唔算話好彈牙,但口感幾紮實。牛肉都有5舊,食落唔會話嚡,但未至於有驚喜。配菜有2條生菜、酸菜同蔥。下午茶份量黎講都算多。
🟠金牌牛肉麵($38)
2022-11-28 75 浏览
上完堂見到依度有間新開台灣野好多小食價錢只係$3x~入面都幾爆,就試下金牌牛肉麵 $58牛肉味濃,又淋,起碼成七八塊仲有大量生菜~但麵既份量都唔少麵類似刀削麵個種甘彈牙比較粗身少少,好有口感牛肉刈包$33牛肉係同牛肉麵個種一樣同隻燒汁都幾夾,加埋生菜既爽口,多層口感店內仲有推介黑金剛豚肉係每日鮮製~野墺菜乾排骨潤肺湯 $28估唔到d 湯渣甘足料一飲就好濃郁,係有屋企既味道~~台南六寶丸 $38我以為係六款丸各一粒點知係十幾粒。。。唔少係有餡既丸有芝士,蟹籽,肉餡,芋泥餡都有食落粒粒都有驚喜,花枝丸超好食!!食到一條條花枝,好香濃比個側拍大家睇下依兩兜有幾足料麻辣無骨鴨掌+鴨血+豬大腸 $78麻辣底偏辣,鴨掌已經淋哂,仲要無骨食得好方便又吸哂味,好好食!!豬大腸份量勁多,洗得好乾淨本身已經滷過再浸麻辣汁~~鴨血起碼成十塊~~偏硬身~~仲有勁多生菜係底漿爆雞皮卷$15外層係雞皮,入面包住雞肉~味道都唔錯鹽酥雞 $33新鮮熱辣辣炸起,外脆內軟入面唔係乾身~~仲食到嫩身口感玫瑰荔枝多多 $23玫瑰味好濃,入面係荔枝味爆珠芭樂檸檬冰茶 $23依款無甘甜,檸檬味清清地都係已經有埋爆珠係底$23 甘

上完堂見到依度有間新開台灣野
好多小食價錢只係$3x~
入面都幾爆,就試下

金牌牛肉麵 $58
牛肉味濃,又淋,起碼成七八塊
仲有大量生菜~
但麵既份量都唔少

麵類似刀削麵個種甘彈牙
比較粗身少少,好有口感

牛肉刈包$33
牛肉係同牛肉麵個種一樣
同隻燒汁都幾夾,加埋生菜既爽口,多層口感

店內仲有推介黑金剛豚肉係每日鮮製~

野墺菜乾排骨潤肺湯 $28
估唔到d 湯渣甘足料
一飲就好濃郁,係有屋企既味道~~

台南六寶丸 $38
我以為係六款丸各一粒
點知係十幾粒。。。唔少係有餡既丸
有芝士,蟹籽,肉餡,芋泥餡都有
食落粒粒都有驚喜,花枝丸超好食!!
食到一條條花枝,好香濃

比個側拍大家睇下依兩兜有幾足料

麻辣無骨鴨掌+鴨血+豬大腸 $78
麻辣底偏辣,鴨掌已經淋哂,仲要無骨
食得好方便又吸哂味,好好食!!
豬大腸份量勁多,洗得好乾淨
本身已經滷過再浸麻辣汁~~

鴨血起碼成十塊~~偏硬身~~
仲有勁多生菜係底

漿爆雞皮卷$15
外層係雞皮,入面包住雞肉~
味道都唔錯

鹽酥雞 $33
新鮮熱辣辣炸起,外脆內軟

入面唔係乾身~~
仲食到嫩身口感

玫瑰荔枝多多 $23
玫瑰味好濃,入面係荔枝味爆珠

芭樂檸檬冰茶 $23
依款無甘甜,檸檬味清清地
都係已經有埋爆珠係底
$23 甘大杯真係好難搵啦!!

2022-11-26
午餐
2022-10-28 515 浏览
入到舖頭覺得有種小清新感覺,顏色好特別,少見食店會用呢種裝修配搭,都幾舒服,牆上掛左D畫唔係一般嘅卡通人物,好特別,我喜歡。我點左黑金剛豚肉飯追加$10有湯,原價湯$28,飲落真心好味應該冇加味精,另外叫左個小食蔥抓餅,都好正宗,食落好鬆脆,豚肉飯都有驚喜,食慣港式叉燒飯,原來同台式叉燒有啲相似,但係個汁撈飯真係好好味,超滿足。下次再嚟試其他,一定要試牛肉麵😋,仲有飲品,唔係一般珍珠奶茶,佢哋用仙草,果汁爆珠,好特別。