天氣轉涼左, 今晚諗住去搵嫲嫲, 但係驚佢出街會凍所以決定係元朗附近搵間台灣野買外賣去比佢一齊食!!之前係附近行開千色o個陣經過見到呢間價錢好似好抵的台灣野!!今晚叫左好多野食..等我介紹下先..因為有幾樣野我已經想再食喇~首先講下D主食先..我叫左個黑金剛豚肉飯同紅燒金牌牛肉麵!佢份量好足夠, 真心呢個價錢冇諗過咁大份!!佢個 - 黑金剛豚肉飯有好多片豚肉, 佢有D似叉燒的感覺但係食落又覺得口感好特別!個飯配左有少少西蘭花有蘿蔔, 豆腐同埋半隻蛋!!肥的位置入口即溶架~另外個 - 牛肉麵佢係分左湯的, 外賣最擔心呢個問題哈哈~佢牛肉超淋, 嫲嫲話淋得黎又有牛味~佢D麵係有D類似刀削麵的感覺的, 所以我好鐘意因為有口感唔會好淋!!佢配左的生菜都唔算少~~份量亦真係大=]]]真係可以用大件夾抵食黎形容~講下D小食先~一定要讚的係佢個大腸包小腸同埋漿爆雞皮卷!!呢兩樣係我會必定再食的時候ENCORE的小食呀!!佢個 - 漿爆雞皮卷超級JUICY!!!個皮又脆脆地加埋D雞油的香><真係好正~重點係佢入面D雞肉仲係嫩嫩的~~~!!講起都掛住..有D後悔只係叫左一條!!仲有佢個大

首先講下D主食先..
我叫左個黑金剛豚肉飯同紅燒金牌牛肉麵!
紅燒金牌牛肉麵
佢份量好足夠, 真心呢個價錢冇諗過咁大份!!
另外個 - 牛肉麵佢係分左湯的, 外賣最擔心呢個問題哈哈~
佢牛肉超淋, 嫲嫲話淋得黎又有牛味~

講下D小食先~一定要讚的係
佢個大腸包小腸同埋漿爆雞皮卷!!
呢兩樣係我會必定再食的時候ENCORE的小食呀!!
佢個 - 漿爆雞皮卷
漿爆雞皮卷
仲有佢個大腸包小腸~我影得唔夠靚!但係佢真係有係台灣食的味道
令我好想飛去台灣HAHAA!!
大腸包小腸
佢個汁好味, 腸又爆汁, 個大膠的飯比例岩岩好~~
我仲有食左佢個胡椒餅:
天母胡椒餅(牛肉)
天母胡椒餅(牛肉) - 香胡椒味, 第一下食覺得辣, 但係之後食食下佢係香的胡椒~
餅入面有肉汁的~個餅亦唔會過份厚或者覺得好粉...
其實我未食過胡椒餅, 不過見佢張相就叫左黎試...
佢都唔細架又餡多.....所以..食半個都幾滿足了~~~
三角雞軟骨
炸三角雞軟骨 - 我見呢家好多地方都開始唔係得雞膝軟骨, 見有呢個雞胸軟骨所以叫左試下,
軟骨好脆, 本身任何軟骨都鐘意食的我岩晒..拎到返去都仲係脆卜卜的~~~~~~
不過食炸野唔記得叫野飲的我蠢左><哈哈!!
紅燒金牌牛肉麵 - 分左湯
2023-02-13
10 分钟 (外卖自取)
紅燒金牌牛肉麵
漿爆雞皮卷
大腸包小腸
天母胡椒餅(牛肉)
紅燒金牌牛肉麵 - 分左湯
2023-02-19 57 浏览
近來元朗越來越多正野食,呢間台灣菜小店就係其中之一。好味之餘,性價比好高,如果係屋企附近開就好😆。 🍴台南六寶丸$38花枝丸好彈牙而且真係食到一粒粒花枝,好鮮味有d丸仲要有餡~~爆埋汁~仲有滿滿既生菜底 🍴月亮蝦餅$23地道台灣小食扁身嘅蝦餅蝦味唔算好濃,但口感都幾好 🍴三角雞軟骨$38炸得夠脆,拎到番屋企都仲脆!軟骨好好咬~~呢個大推! 🍴地瓜條$28食到有蕃薯味,而且唔會鹹係屋企邊睇電視竟然食哂!🤤份量好多架! 🍴紅燒純牛肉$98因為食左早餐仲未係好肚餓,所以揀左款無麵底點知d牛肉份量勁足,食極都仲有,同埋大量生菜湯底夠濃味,牛肉好淋,好食! 🍴玫瑰荔枝多多$23🍴芭樂檸檬冰茶$23兩款都係有爆珠,偏甜檸檬冰茶比較好飲 🍴九份手工仙草芋圓$18勁抵食!仙草好好食,裡面d紅豆又大粒又粉又甜,好夾

🍴台南六寶丸$38
花枝丸好彈牙而且真係食到一粒粒花枝,好鮮味
有d丸仲要有餡~~爆埋汁~
仲有滿滿既生菜底
台南六寶丸

🍴月亮蝦餅$23
地道台灣小食
扁身嘅蝦餅
蝦味唔算好濃,但口感都幾好
月亮蝦餅

🍴三角雞軟骨$38
炸得夠脆,拎到番屋企都仲脆!
軟骨好好咬~~呢個大推!

🍴地瓜條$28
食到有蕃薯味,而且唔會鹹
係屋企邊睇電視竟然食哂!🤤
份量好多架!

🍴紅燒純牛肉$98
因為食左早餐仲未係好肚餓,所以揀左款無麵底
點知d牛肉份量勁足,食極都仲有,同埋大量生菜
湯底夠濃味,牛肉好淋,好食!
紅燒純牛肉

🍴玫瑰荔枝多多$23
🍴芭樂檸檬冰茶$23
兩款都係有爆珠,偏甜
檸檬冰茶比較好飲

🍴九份手工仙草芋圓$18
勁抵食!
仙草好好食,裡面d紅豆又大粒又粉又甜,好夾
九份手工仙草芋圓

2023-02-19 36 浏览
黑金剛豚肉飯-碗飯勁大兜🤭豚肉肥瘦適中,仲有半隻滷水蛋同西蘭花配菜,個汁又好好送飯,同埋好多豚肉可以一啖豚肉送一啖飯,勁滿足。大腸包小腸-原來係糯米腸住條小腸仔,有少少汁好惹味。有種好掛住台灣既感覺一口生煎包-一啖食落口既生煎包,但我唔捨得一啖食晒😂分開兩啖食 裡面仲有肉汁🫰🏻超鮮嫩,建議必點花雕炸雞-肉質香嫩多汁的花雕炸雞,金黃酥脆有小小花雕酒香味又唔會太濃,好有特色❤️九份手工仙草芋圓-價錢係$18但好大兜份量好足料。

九份手工仙草芋圓-價錢係$18但好大兜份量好足料。
2023-02-09
10 分钟 (外卖自取)
  • 大腸包小腸
2023-02-18 797 浏览
台灣小食, 一向都係香港人首選, 元朗近期亦開了好多間台灣小食, 今次試這間。(5⭐️最高)巨無霸鹽麴雞腿排魯肉飯(5⭐️)一打開, 飯量好足, 雞腿大件到到赫親, 炸至香滑雞腿加入少少鹽巴, 脆口滋味💕, 加上魯肉、 魯蛋、 一試難忘。 錢路網魚下巴飯(4.5⭐️) 第一次試魚下巴, 好滑, 就算係骨, 都係大骨, 飯內更有少量菜及台灣腸, 好好味呀~😀大腸包小腸 (5⭐️)好特別的名, 用糯米飯包台灣腸, 糯米飯吸收了台灣腸既汁, 好香喎~💘一口生煎包 (4.5⭐️)包仔細細, 肉質鮮甜, 半煎香既外皮, 食到停唔到😃黑金剛豚肉刈包 (5⭐️)好特別既肉質, 幼滑, 加上秘製醬汁, 好正呀。刈包鬆軟, 好有質感🥰花雕炸雞(5⭐️)勁好味, 咬落第一啖已經好重花雕香味, 加上脆脆炸雞肉, 嫩滑可口。 😍😍😍天母胡椒餅(豬肉)(4.5⭐️)用多層穌皮包著, 咬落有層次。 內裡肉質香甜, 而彈牙😜。好有台灣風味😋臭豆腐 (5⭐️)一打開就勁臭😘, 港式製作, 利用豆乾製成🤪黑豆牛蒡茶(5⭐️)比較少見的黑豆牛蒡茶包, 黑豆有保臀作用,牛蒡有利尿、排毒作用😍。

巨無霸鹽麴雞腿排魯肉飯(5⭐️)
巨無霸鹽麴雞腿排魯肉飯

錢路網魚下巴飯(4.5⭐️)
錢路網魚下巴飯

大腸包小腸 (5⭐️)
大腸包小腸

一口生煎包 (4.5⭐️)
包仔細細, 肉質鮮甜, 半煎香既外皮, 食到停唔到😃
一口生煎包

黑金剛豚肉刈包 (5⭐️)
黑金剛豚肉刈包

花雕炸雞(5⭐️)
花雕炸雞

天母胡椒餅(豬肉)(4.5⭐️)
天母胡椒餅(豬肉)

臭豆腐 (5⭐️)
一打開就勁臭😘, 港式製作, 利用豆乾製成🤪
臭豆腐

黑豆牛蒡茶(5⭐️)
黑豆牛蒡茶

巨無霸鹽麴雞腿排魯肉飯
錢路網魚下巴飯
一口生煎包
黑金剛豚肉刈包
花雕炸雞
天母胡椒餅(豬肉)
臭豆腐
黑豆牛蒡茶
2023-02-18 42 浏览
886巷裝修帶台式風情,感覺去咗台灣夜市。鹽酥雞鹽酥雞外脆內嫩,一口一件雞粒,口感好酥脆。大腸包小腸食落台灣風味嘅香腸,放入糯米飯中間,好惹味又飽肚。一口生煎包 (5粒) 生煎包乾身又夠細粒,入面嘅豬肉餡好香。黑芝麻燒餅煎 煎餅呈長方形形狀,煎餅皮厚薄適中,包裹住芝麻餡,食落有濃郁芝麻香味,甜度適中。紅豆燒餅煎圓形嘅煎餅,皮厚薄薄一片,紅豆蓉香甜,食落好滋味。九份手工芋圓芋圓軟糯煙韌,芋圓份量算多有8至10粒,加入紅豆同仙草,令口感更加豐富。水餃皮薄包裹住玉米同豬肉,玉米爽脆,食落好juicy。台灣夜市香腸台式烤腸,肉嫩滑,而且食落有肉汁。石斑蝦樂餅聞落香噴噴,蝦肉爽脆彈牙。台式車仔麵揀咗豬骨湯底,湯喺無添加味精又濃郁,刀削麵煙韌有𡁻勁,配紅燒牛肉,玉米水餃,芝士牛丸,款料好味道。另一碗車仔麵揀牛骨湯,同樣無添加味精,配刀削麵,餸料揀咗紅燒牛肉,玉米水餃,福州丸,大滿足。886巷元朗西菁街10號好順泰大廈地舖
886巷裝修帶台式風情,
感覺去咗台灣夜市。

鹽酥雞
鹽酥雞外脆內嫩,一口一件雞粒,口感好酥脆。

大腸包小腸
食落台灣風味嘅香腸,放入糯米飯中間,好惹味又飽肚。

一口生煎包 (5粒)
生煎包乾身又夠細粒,入面嘅豬肉餡好香。

黑芝麻燒餅煎

紅豆燒餅煎
圓形嘅煎餅,皮厚薄薄一片,紅豆蓉香甜,食落好滋味。

九份手工芋圓

水餃
皮薄包裹住玉米同豬肉,玉米爽脆,食落好juicy。

台灣夜市香腸
台式烤腸,肉嫩滑,而且食落有肉汁。

石斑蝦樂餅
聞落香噴噴,蝦肉爽脆彈牙。

台式車仔麵

886巷
元朗西菁街10號好順泰大廈地舖

2023-02-17 41 浏览
元朗 | 886巷性價比超高嘅小食店❤️‍🔥台灣菜應該係最經常食嘅嘢尤其係而家仲未通關 真係好掛住台灣夜市🥹今日就揀咗哩間台式小食店因為堂食要等位所以選擇買外賣返去慢慢歎😚-黑金剛豚肉飯肥瘦適中嘅豚肉配埋自家制嘅醬汁送飯真係一流仲跟咗啲醃蘿蔔片 夾住半肥瘦嘅豚肉食好清爽一啲都唔油膩🌟絕對要試🌟-麻辣鴨血無骨鴨掌豬大腸麵湯底好濃帶有少少辣大腸同鴨掌都煮得好入味- 漿爆雞皮卷同個名一樣 真係爆汁㗎😆雞皮好脆 雞肉好嫩- 天母胡椒餅-牛肉胡椒餅皮薄肉好扎實咬落有好香嘅牛肉味同好多肉汁- 大腸包小腸糯米腸咬落有層脆皮入面有啲花生增加咗咬口糯米好軟糯唔會太硬配埋甜甜地嘅醬汁同有油香嘅台灣腸冇得彈🤤-九份手工仙草芋圓份量超多芋圓好煙韌仲食到蕃薯同芋頭嘅味
元朗 | 886巷

芋圓好煙韌
仲食到蕃薯同芋頭嘅味
2023-02-11
2023-02-17 51 浏览
📍886巷自從搬咗屋之後我就成日都食外賣,因為屋企附近真係冇咩好食,所以今日放咗工就去咗元朗食台灣嘢啦,非常推介以下幾款食物😍😍🤤大腸包小腸 🌭太耐冇去台灣,已經唔記得咗原來大腸包小腸係咁好味,外邊係黐飯,包住一條台灣腸,又多汁,又好味!紅燒牛肉麵 🍜啲牛肉多到暈,食極都仲有,同埋牛肉肥瘦啱啱好,好味道🤤黑金剛豚肉飯🍚超豐富嘅豚肉飯,有勁多配菜,有蛋,豆腐,西蘭花加酸菜。就連啲豚肉都勁多,同埋佢啲醃料好好味,雖然有少少邪惡,不過好好食!食咗咁多嘢,買單都係三百幾蚊,佢啲主食份量好多,男仔都唔怕食唔飽!
📍886巷

大腸包小腸 🌭

紅燒牛肉麵 🍜
啲牛肉多到暈,食極都仲有,同埋牛肉肥瘦啱啱好,好味道🤤

黑金剛豚肉飯🍚

2023-02-16 33 浏览
同屋企人都鍾意食台灣菜,今日就起886巷叫咗啲外賣,同屋企人一齊食😋❤️黄金芋圓球$28呢個價錢就有6粒咁多,而且一粒都幾大粒入面仲好多餡,好足料!好好食呀分咗三層咁多❤️三角雞軟骨$38好有咬口😋比起平時食個啲更大粒更有咬口👍🏽❤️天母胡椒餅(牛肉)$38胡椒味好香,一咬落去食到牛肉加埋啲肉汁,超好食😋❤️金牌牛肉麵(紅燒)$58牛肉份量都幾多,肉質好好👍🏽👍🏽麵嘅口感都好正😋😋😋好食🤤❤️巨無霸鹽麴雞腿排魯肉飯$58雞腿份量好多!整得好好食😋大件夾抵食,完全好似去咗台灣食咁🤭🤭❤️黑金剛豚肉飯$58豚肉肥瘦好適中,調味好開胃👍🏽屋企人都話好好食😋❤️玫瑰荔枝梳打$23杯底有啲爆爆珠好特別😁❤️降脂有機蘋果醋$28有少少酸酸地勁開胃,推薦呀👍🏽👍🏽❤️九份手工仙草芋圓$18呢個真係勁好食🤤而且仲要超級抵食!!!!!好似冇見過咁平,仲要超足料,有好多紅豆同芋圓涼粉,甜度好剛好,唔會太甜,好正!無限encore 😆😆😆
同屋企人都鍾意食台灣菜,
今日就起886巷叫咗啲外賣,同屋企人一齊食😋

❤️黄金芋圓球$28
呢個價錢就有6粒咁多,而且一粒都幾大粒
入面仲好多餡,好足料!好好食呀

分咗三層咁多

❤️三角雞軟骨$38
好有咬口😋比起平時食個啲更大粒更有咬口👍🏽

❤️天母胡椒餅(牛肉)$38
胡椒味好香,
一咬落去食到牛肉加埋啲肉汁,
超好食😋

❤️金牌牛肉麵(紅燒)$58
牛肉份量都幾多,肉質好好👍🏽👍🏽
麵嘅口感都好正😋😋😋好食🤤

❤️巨無霸鹽麴雞腿排魯肉飯$58
雞腿份量好多!整得好好食😋
大件夾抵食,完全好似去咗台灣食咁🤭🤭

❤️黑金剛豚肉飯$58
豚肉肥瘦好適中,調味好開胃👍🏽
屋企人都話好好食😋

❤️玫瑰荔枝梳打$23
杯底有啲爆爆珠好特別😁
❤️降脂有機蘋果醋$28
有少少酸酸地勁開胃,推薦呀👍🏽👍🏽

❤️九份手工仙草芋圓$18
呢個真係勁好食🤤
而且仲要超級抵食!!!!!
好似冇見過咁平,仲要超足料,
有好多紅豆同芋圓涼粉,
甜度好剛好,唔會太甜,好正!
無限encore 😆😆😆
2023-02-15 28 浏览
朋友推薦既正野台灣菜咁岩今日上朋友屋企聚會一於買黎一齊share巨無霸鹽麴雞腿排飯真係超級巨無霸雞腿已經事先幫手起骨切好一塊塊雞腿炸得外脆內嫩好juicy鹽麴味道溫和推薦叫呢個飯黑金剛豚肉飯五花肉唔會太油膩,因為有鹵過再配上夠晒咸香既醬汁真係送飯一流跟餐配既鹵水豆腐都好味,吸引晒湯汁麻辣鴨血無骨鴨掌豬大腸要左中辣又真係夠辣鴨血夠嫩滑鴨掌已經去骨可以一啖一隻😍生菜底更加係吸湯鹽酥雞 即叫即炸,啖啖肉調味唔會過量香酥既雞肉配上椒鹽好味👍🏻三角雞軟骨 最推薦既小食每舊都有三角軟骨帶小小肉,咬落有嚼勁

朋友推薦既正野台灣菜

雞腿炸得外脆內嫩好juicy
鹽麴味道溫和
推薦叫呢個飯

黑金剛豚肉飯
五花肉唔會太油膩,因為有鹵過
再配上夠晒咸香既醬汁真係送飯一流
跟餐配既鹵水豆腐都好味,吸引晒湯汁
麻辣鴨血無骨鴨掌豬大腸
調味唔會過量
香酥既雞肉配上椒鹽好味👍🏻
最推薦既小食
每舊都有三角軟骨
帶小小肉,咬落有嚼勁
2023-02-13
  • 三角雞軟骨
  • 鹽酥雞
  • 麻辣鴨血無骨鴨掌豬大腸
  • 黑金剛豚肉飯
  • 巨無霸鹽麴雞腿排飯
2023-02-14 29 浏览
呢日去左元朗朋友屋企聚會 唸住係元朗買d外賣返屋企食就算朋友話有間賣台灣美食試過唔錯喎 咁唔駛傷腦筋 就去買黎試下先😮估唔到外賣返屋企 搭左35分鐘車程 返到去打開黎食 仲好熱好香噴噴喎真係性價比高既台灣美食小店👍🏻🔸那魯灣金湯系列 ($68)可配麵線/飯 可配雞/肥牛/金沙骨/龍躉我地揀左龍躉飯 嘩😯 一打開有幾舊好大舊龍躉 龍躉唔腥 又厚肉又爽滑無碎骨湯底有好多大塊酸菜 湯底味道很好 餸飯食一流配料亦好豐富 有兩隻大蝦 豆腐 生菜等🔸金牌牛肉麵/ 飯(麻辣/紅燒)($58)我地揀左麻辣牛肉飯 個麻辣汁 好香好惹味 牛肉軟淋 索左d汁好入味🔸黑金剛豚肉飯 ($58)豚肉係鹵水五花腩再切薄片 肥瘦適中入口有少少焦香感 配料有半邊滷水蛋 西蘭花 乾豆腐等非常豐富🔸花雕炸雞 ($48)食落有陣陣花雕酒香味 炸雞唔會太乾身 炸得很香脆可口🔸天母胡椒餅 (牛/豬)($38)我地揀左豬肉 胡椒餅面灑滿芝麻咬落去外皮酥脆 咸香又脆口裡面滿滿都係胡椒豬肉 口感很好🔸黃金芋圓球($28)外層炸得香口 一口咬落去外脆內軟芋泥質感綿滑 食落去有d咸香味🔹玫瑰荔枝梳打($23)濃濃玫瑰香味 入面有荔枝味既
呢日去左元朗朋友屋企聚會 唸住係元朗買d外賣返屋企食就算
😮估唔到外賣返屋企 搭左35分鐘車程
返到去打開黎食 仲好熱好香噴噴喎
真係性價比高既台灣美食小店👍🏻

🔸那魯灣金湯系列 ($68)
可配麵線/飯 可配雞/肥牛/金沙骨/龍躉
我地揀左龍躉飯 嘩😯 一打開有幾舊好大舊龍躉
龍躉唔腥 又厚肉又爽滑無碎骨
湯底有好多大塊酸菜 湯底味道很好 餸飯食一流
配料亦好豐富 有兩隻大蝦 豆腐 生菜等

🔸金牌牛肉麵/ 飯(麻辣/紅燒)($58)
我地揀左麻辣牛肉飯
個麻辣汁 好香好惹味
牛肉軟淋 索左d汁好入味

🔸黑金剛豚肉飯 ($58)
豚肉係鹵水五花腩再切薄片 肥瘦適中
入口有少少焦香感
配料有半邊滷水蛋 西蘭花 乾豆腐等非常豐富

🔸花雕炸雞 ($48)
食落有陣陣花雕酒香味 炸雞唔會太乾身
炸得很香脆可口

🔸天母胡椒餅 (牛/豬)($38)
我地揀左豬肉 胡椒餅面灑滿芝麻
咬落去外皮酥脆 咸香又脆口
裡面滿滿都係胡椒豬肉 口感很好

🔸黃金芋圓球($28)
外層炸得香口 一口咬落去外脆內軟
芋泥質感綿滑 食落去有d咸香味

🔹玫瑰荔枝梳打($23)
濃濃玫瑰香味 入面有荔枝味既爆珠 口感過癮

🔹芭樂檸檬冰茶($23)
檸檬味清香 唔會好甜

金牌麻辣牛肉飯
天母胡椒豬肉餅
玫瑰荔枝梳打 芭樂檸檬冰茶
2023-02-12 42 浏览
到底什麼時候開放台灣自由行呢?我想回鄉~元朗又有一家台味十足的餐廳,我當然不能錯過,外帶也不錯,回家也暖呼呼的🔎地點環境:886巷在元朗千色廣場後,近富達廣場對面的小巷子裡。店面藍白色裝潢,小清新風格。🥢食物:經典台式味道黑金剛豚肉飯,台式叉燒配上焦甜秘製醬汁,肥瘦均勻。胡椒餅香酥餅皮,豬肉內餡加上胡椒微辣,很過癮。月亮蝦餅香脆可口。花雕炸雞滿滿花雕香味,炸的外脆內juicy。性價比高的台味食店🏠886巷 (元朗)元朗西菁街10號好順泰大廈地舖

性價比高的台味食店

🏠886巷 (元朗)
元朗西菁街10號好順泰大廈地舖
2023-02-12 41 浏览
收工唔知食咩好,經過元朗有一間「886巷」主要食台灣美食,見到門外嘅餐牌都好吸引,就入去點了幾款美食外賣返屋企👍A4巨無霸鹽麴雞腿排滷肉飯雞扒有手掌般大塊又厚肉,外皮香脆可口,雞肉咬落好Juice,調味適中,仲有滷水豆腐同雞蛋做配菜,滷肉配白飯一齊食,正👍夜市拼盤(雞軟骨+花雕炸雞+夜市香腸+地瓜條+甜不辣+黄金芋圓球)一個四五十元拼盤可以食到多款台式小食,性價比高,款款都熱辣辣炸得金黃色脆卜卜,食得好滋味😋😋😋槳爆雞皮卷每一啖都有爆汁效果,雞肉好鮮嫩爽口👍大腸包小腸煙煙韌韌既糯米飯包住台式臘腸,好惹味。紅豆捲餅餅皮好薄,紅豆做餡料,不會太甜,好好味🤤九份手工仙草芋圓材料好豐富,有紅豆🫘仙草同芋圓,口感豐富👍仙草迷你3Q果奶茶/玫瑰荔枝多多奶茶香濃,果肉有Q彈口感,玫瑰荔枝味道清新,粒粒果肉有爆珠效果👍
A4巨無霸鹽麴雞腿排滷肉飯
槳爆雞皮卷
每一啖都有爆汁效果,雞肉好鮮嫩爽口👍
大腸包小腸
煙煙韌韌既糯米飯包住台式臘腸,好惹味。
紅豆捲餅
餅皮好薄,紅豆做餡料,不會太甜,好好味🤤
九份手工仙草芋圓
材料好豐富,有紅豆🫘仙草同芋圓,口感豐富👍
仙草迷你3Q果奶茶/玫瑰荔枝多多
2023-02-11 132 浏览
因為好掛住台灣美食,所以來到元朗呢間886巷外賣台灣美食返屋企食。天母胡椒餅(牛) :外層夠脆,入面牛肉饀料充滿胡椒粉、五香粉香味~黑芝麻燒煎餅:好香黑芝麻味,甜甜地夠過癮﹗見到黑金剛豚肉所以點了刈包同飯黑豚肉汁好香甜,刈包軟淋淋,配合甜脆生菜,口感豐富﹗而黑金剛豚肉飯份量十足,半隻滷蛋同滷豆腐,豚肉汁香甜仲帶點醋酸味,夠晒撈成盒飯,仲有開胃酸蘿蔔同西蘭花。麻辣無骨鴨掌+鴨血+豬大腸 $78:外裝包裝穏妥,所以就算歸家路途遙遠都冇倒澙。入面有好多鴨血同豬大腸,浸得好入味,鴨血好滑,豬大腸肥美邪惡﹗夜市拼盤$48:入面有齊台灣腸、甜不辣、蕃薯條、黃金芋圓球、雞軟骨、花雕炸雞,一次過滿足晒對夜市炸物慾望﹗大腸包小腸真係好耐冇食,即係糯米腸包住台灣腸,仲夾住塊生菜,如果加入酸瓜同辣椒就更惹味﹗九份手工芋圓(鮮草):芋圓彈牙,滑溜既仙草熱黑豆牛蒡茶:入面有茶包,黑豆味都香,暖胃養生之選﹗

黑芝麻燒煎餅:好香黑芝麻味,甜甜地夠過癮﹗
見到黑金剛豚肉所以點了刈包同飯
黑豚肉汁好香甜,刈包軟淋淋,配合甜脆生菜,口感豐富﹗

麻辣無骨鴨掌+鴨血+豬大腸

九份手工芋圓(鮮草):芋圓彈牙,滑溜既仙草

熱黑豆牛蒡茶:入面有茶包,黑豆味都香,暖胃養生之選﹗
2023-02-09
麻辣無骨鴨掌+鴨血+豬大腸
騎牛入到大西北搵到呢間新開既台式小店,提供足足26款夜市小食,連邊爐都有得打。最重要係價錢非常親民,叫滿成張枱先$300有找仲要食唔曬,性價比爆燈!𖦹 金牌紅燒牛肉麵 $58用上頂級牛肉製作,牛肉有筋得嚟入味軟腍;刀削麵粗身彈牙,麵質偏厚,口感滿分。𖦹 古早鐵路排骨便當 $58巨型排骨先炸後滷,肉質嫩滑,加上成座山咁高既飯以及海量配菜,make sure個胃有咁上下容量先好挑戰。𖦹 黑金剛豚肉刈包 $33餐廳每日鮮製既豚肉似叉燒同臘肉既混合體,有啲煙韌,加埋醬汁夾係包入面,食落好惹味。𖦹 花雕炸雞 $48冷盤既花雕雞就食得多,花雕炸雞就未試過,每一啖都充滿着花雕香味㗎。𖦹 天母胡椒餅 (牛肉) $38餅皮鬆化,餡料既牛肉、胡椒味同樣香濃,係香港少見既台式小食𖦹 大腸包小腸 $28中間係超多肉汁既香腸,出面係煙韌既糯米腸,食落去有雙重口感,經典台灣小食非你莫屬。𖦹 九份手工仙草芋圓 $18廿蚊有找既芋圓竟然最驚喜,咁平都完全無偷工減料。有齊芋圓、地瓜圓、紫薯圓,粒粒煙韌,出面用雙倍價錢都未必食到呢個質素,仲有紅豆同仙草呢。𖦹 玄米玉露 跟餐 +$10玄米茶茶香十足,有胚芽增加口感。 𖦹

𖦹 金牌紅燒牛肉麵 $58

𖦹 古早鐵路排骨便當 $58

𖦹 黑金剛豚肉刈包 $33

𖦹 花雕炸雞 $48

𖦹 天母胡椒餅 (牛肉) $38

餅皮鬆化,餡料既牛肉、胡椒味同樣香濃,係香港少見既台式小食

𖦹 大腸包小腸 $28

𖦹 九份手工仙草芋圓 $18

𖦹 玄米玉露 跟餐 +$10

玄米茶茶香十足,有胚芽增加口感。

𖦹 仙草迷你3Q果奶茶 跟餐 +$10

奶茶茶味濃郁,3Q果好有咬口。
2023-02-04
2023-02-09 38 浏览
如果有留意開我個page既朋友仔,就知道我係不久前先食完886巷😂😂不過當時係堂食,當日影既相仲比ufoodhk刊登添🤩🤩真係好開心架🥳相片影得好固然可以突出食物既吸引力👍但係真材實料先係餐廳營業既長遠之計👏👏886巷就完全可以展現出黎啦🥰今次唔想去堂食,所以走左去買外賣,想係屋企一邊睇電影,一邊慢慢享受😌 食物:A9鐵路鯛魚下巴飯     $60個人本身真係好中意好中意食魚🫶🐟,尤其係魚下巴、魚鮫等等我都好中意食🤩所以見到有鯛魚下巴,絕對係毫不猶豫落order✌️可能外賣,所以返到屋企之後,魚下巴唔算脆🫣但真係好香,味道剛剛好,鹹淡適中,好想一舊接一舊咁食🤤🤤 A5黑金剛豚肉飯       $58呢款豚肉應該係五花腩切薄👍再鹵製😍有少少焦香,唔會好咸,送飯一流✅每個飯盒入面都有西蘭花🥦、半邊滷蛋🥚、一條腸、乾豆腐、滷肉等。非常豐富👍👍不過為左均衡少少,我加多左水果既分量🍎🍊🍇呢一餐非常滿足! S20三角鷄軟骨        $38原本以爲D魚唔脆,D鷄都應該唔會脆啦,結果出乎意料😍係脆既🤩🤩同埋真真係三角鷄軟骨😂一啖交開,係清楚見到舊三角骨,正👍 S19天母胡椒餅(牛肉)   $38胡

食物:
A9鐵路鯛魚下巴飯     $60

A5黑金剛豚肉飯       $58

S20三角鷄軟骨        $38

S19天母胡椒餅(牛肉)   $38
胡椒牛肉餅係見到網上好多人叫,所以我都想try try😂結果後悔了👀後悔無叫多一舊🤤🤤第一啖落下,唔覺得好好食,但你食多幾啖,你就會食到陣好香既牛味👍👍咸香咸香好好食。因爲個餅好多料,所以口感好豐富🥳

S11台南六寳丸        $38
05玫瑰荔枝多多      $23
時菜                   $18

總結:雖然今次係外賣,都真心可以Keep到個水平,今次order既新菜式,真係好正,尤其係鯛魚下巴,好中意,5⭐️推薦!