2023-02-09 38 浏览
搵到一間元朗區抵食又好食嘅台灣菜-- 886巷,啱晒外賣返屋企,唔洗煮飯食☺️巨無霸雞腿排魯肉飯,$58大大塊炸雞腿,香脆可口,佢包裝得好好,攞到返屋企仲係暖嘅,份量又勁多,最正係有埋滷肉飯,啲飯夠晒三個人分。黑金剛豚肉飯, $58豚肉飯係呢度嘅推介,所以買嚟試吓,佢有少少似叉燒,但又冇咁濃味,肥瘦適中,好送飯。純牛肉-紅燒,$98佢嘅牛肉都好大份,仲俾埋湯,牛腩煮得勁冧勁入味,全家都話好味,絕對係平時加送嘅首選。夜市拼盤, $48拼盤有好多樣嘢,有炸雞塊、炸番薯條、台灣香腸等等,非常豐富,乜都可以試到,幾好。不過記得返去焗返熱嚟食先係最好味。紅豆餅及芝麻餅, 各$15推介試吓呢款芝麻餅,好特別,入面好多好多芝麻,不過又唔會太甜,返屋企焗返熱食,面嗰層餅仲脆,值得一試。九份手工仙草芋圓, $18最後一定要加份甜品啦,大大碗先$18咋,勁抵食,仙草好滑,攞到返去護院都仲好Q彈。仙草迷你3q果奶茶,$23好彈牙嘅3q果,同好滑嘅仙草,要咗少甜,加上原本嘅少少甜味,啱啱好。餐廳仲有勁抵食嘅下午茶餐,下次都去試吓先☺️

巨無霸雞腿排魯肉飯,$58

黑金剛豚肉飯, $58

純牛肉-紅燒,$98

夜市拼盤, $48

紅豆餅及芝麻餅, 各$15

九份手工仙草芋圓, $18

仙草迷你3q果奶茶,$23

餐廳仲有勁抵食嘅下午茶餐,下次都去試吓先☺️
2023-02-08 33 浏览
元朗有新開左間小食店主打台灣美食,餐廳空間感都幾大,裝修麵幾簡潔之前有一次嚟食,個下午茶都唔錯今次就主打想試下佢地既小食小食價單全部都好平爆醬雞皮卷值得推介,外層雞皮香脆,內裏雞肉依然Juicy月亮蝦餅雖然外賣拎到返屋企已經脆,真係依然食到蝦肉既彈牙,如果有泰式醬會更加配襯黃金芋圓球炸到黃金色的芋球內帶有鹹蛋黃內餡,甜甜鹹鹹很特別。黑金剛豚肉飯豚肉肥而不膩,而且重帶有小小肉汁,下次會試埋佢既刈包。金牌紅燒牛肉麵轉成咗刀削麵,麵質偏厚彈牙,牛肉半肥瘦帶筋,有嚼口得黎又軟淋,屬於不錯之選鬼馬花枝油條入口依然仲係脆卜卜,花枝彈牙,下次會再ENCORE九份仙草芋圓呢個價錢非常之性價比高,芋圓煙靱彈牙,仙草亦很滑溜
元朗有新開左間小食店

主打台灣美食,餐廳空間感都幾大,裝修麵幾簡潔
之前有一次嚟食,個下午茶都唔錯

今次就主打想試下佢地既小食

小食價單全部都好平

爆醬雞皮卷

值得推介,外層雞皮香脆,內裏雞肉依然Juicy

月亮蝦餅

黃金芋圓球

炸到黃金色的芋球內帶有鹹蛋黃內餡,甜甜鹹鹹很特別。

黑金剛豚肉飯
豚肉肥而不膩,而且重帶有小小肉汁,下次會試埋佢既刈包。

金牌紅燒牛肉麵

鬼馬花枝油條

入口依然仲係脆卜卜,花枝彈牙,下次會再ENCORE

九份仙草芋圓

呢個價錢非常之性價比高,芋圓煙靱彈牙,仙草亦很滑溜
2023-02-02 46 浏览
很喜歡逛元朗, 純樸又有活力, 很多特色小食肆, 令人著迷。這間886巷位於西菁街, 主打台灣菜。小店裝修簡潔, 食物選擇也很多。黑金剛豚肉飯豚肉肉質較結實, 口感有點像义燒, 黑色醬汁甜味較濃。金牌牛肉麵牛肉炆得腍滑, 入口鬆化, 湯底濃厚, 麵條彈牙滑溜, 沾滿湯汁很美味。酥炸臭豆腐典型臭豆腐味道, 臭得嚟又焦香, 外皮炸得酥香, 內部仍蜂巢般爽脆, 口感有別於本地臭豆腐, 配以特製醬料就更惹味。大腸包小腸外型和口感幾得意, 大腸實則是糯米飯, 包著內層嘅蠟腸小腸。夜市拚盤多款炸物小食, 有雞軟骨, 花雕炸雞, 夜市香腸, 地瓜條, 甜不辣和黃金芋圓球等, 有鹹又有甜, 是一道唔錯嘅香口小食。

黑金剛豚肉飯

豚肉肉質較結實, 口感有點像义燒, 黑色醬汁甜味較濃。
金牌牛肉麵

酥炸臭豆腐

大腸包小腸

夜市拚盤

2023-02-01 44 浏览
今日同朋友一齊行元朗YOHO,又想食下台灣野,甘就聼下朋友介紹去試下呢間正宗的台灣鋪頭喇😄一黎到個職員就會遞上一杯熱辣辣的冬瓜茶,真係好正宗,個冬瓜味都勁香,同平時飲開嗰啲好吾同,我都飲左幾杯先滿足😋呢個真係好推薦。重點係886巷真係一間性價比高嘅餐廳👍🏻選擇又多,份量又好足,我地食左甘多都係200幾蚊,超抵😜🌟西屯魯肉飯 $58魯肉嘅分量好多🐷味道都好濃厚,煮得勁入味,每一啖飯都可以撈咪個魯肉一齊食。愈食愈香,個咸度岩岩好,就算無飯撈都係好正😌🌟金牌牛肉麵 $68呢個係招牌菜之一,我今次揀左紅燒湯底🍜個湯底的味道好濃厚,甜甜地。牛肉又燉得好軟熟🐂一咬落去就知煮得好入味。麵又索曬d湯汁,份量岩岩好,超推薦👇🏻🌟大腸包小腸 $28米腸同香腸的配搭🌭米腸嘅口感係脆脆地,香腸就烤到好香。一啖落去係好Juicy🤩而且肥瘦適中,唔會好油膩,係好香口。再加上有酸菜的配搭,食落去勁開胃,個口感變得更豐富😋🌟葱抓餅 $10份量好多,價錢又好合理💰個葱味几濃厚,又唔會太油🌮🌟花雕炸雞 $43呢種炸雞係一般鋪頭小做嘅小食,係呢度見到就真係要試一試佢喇🍗一啖食落去的花雕味好濃厚,炸到脆卟卟,一咬落去啖啖肉

🌟西屯魯肉飯 $58

🌟金牌牛肉麵 $68

🌟大腸包小腸 $28

🌟葱抓餅 $10
份量好多,價錢又好合理💰個葱味几濃厚,又唔會太油🌮

🌟花雕炸雞 $43
呢種炸雞係一般鋪頭小做嘅小食,係呢度見到就真係要試一試佢喇🍗一啖食落去的花雕味好濃厚,炸到脆卟卟,一咬落去啖啖肉,超滿足😋

🌟黃金芋圓球 $28
呢個芋圓球的芋頭味好濃厚,入面仲有咸蛋黃🥚食落去係咸香咸香,又炸到脆卜卜😋令個口感好特別,真的好值得試下👍🏻

🌟黑金剛豚肉刈包 $33
刈包係呢度嘅招牌菜式,試完先覺得好特別。重點係呢間黑金剛豚肉係每日鮮製,可以保持豚肉的新鮮🐷食落去又真係同其他餐廳唔同。黑金剛豚肉個外層係黑黑地🌯有少少醋的味道,咬落去好juicy,好有台灣風味

🌟九份手工仙草芋圓 $18
呢個手工甜品係必食🍧勁足料,仙草,芋圓,紅豆呢d都係我好鍾意食,又吾會太甜,d芋圓食落去好彈牙,好好食😋
2023-01-30 59 浏览
假期的元朗十分熱鬧興旺,在西菁街附近發現這家台式料理店,價錢經濟實惠,當然要入內試試。陳設簡潔清新,走街坊生意路線之餘,帶點台灣文青簡約風。幸福暖意一人鍋只需$88,當要獨自渡過深冷寒冬時,可添一絲暖意,而且十分經濟實惠。小食大腸包小腸 $28;在台灣香腸外包上糯米及腸衣,飽肚暖胃之餘味道豐富,輕食好選擇。花雕炸雞 $48,台式熱門小食。輕食份量,雞件炸得外脆內熱,肉汁亦保留在內,花雕味不濃,不錯!天母胡椒牛肉餅 $38,台灣的街頭小食。選擇了牛肉口味,外層黑白芝麻鋪滿包面,內裏肉餡豐富,肉汁豐富,是一款平常較少遇見的小食。黑金剛豚肉刈包 $33,巨型蝴蝶包夾着秘製的豚肉,醬汁豐富,秒殺項目。古早鐵路排骨便當 $58,豬扒揼鬆了,吃起來不韌;醬汁豐富拌飯一流。還配有豆腐雞蛋西蘭花,食物營養均衡。九分紅豆仙草手工芋圓 $18,用元朗搭巴士出市區也不夠的價錢,能吃到一碗豐富的糖水,而且味道不遜幾十蚊一碗的,只能說真的超級抵食。粉紅色玫瑰荔枝多多$23,味道甜甜的,裏面有的小珍珠,適合好甜的小妹!淡黃色芭樂檸檬冰茶$23,味道比較清淡,適宜喜歡淡口味的。在百物騰貴的日子裏,這裏是一間良心餐廳

陳設簡潔清新,走街坊生意路線之餘,帶點台灣文青簡約風。

在百物騰貴的日子裏,這裏是一間良心餐廳,經濟實惠好味又飽肚,值得推崇。

2023-01-25 840 浏览
.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】886巷 @【地區】#Dr_eat_元朗【類型】#Dr_eat_台式【價位】低價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】台式料理,滷飯,麵線,台式飲品【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】。任飲自家製台南冬瓜茶(夏天凍飲,冬天熱飲)。罕見性價比超高台式小店。特別推薦花雕炸雞,胡椒餅係一般小店中相對上較少見。可QR code 落單────────────────────【環境/服務/衛生】。裝潢以簡潔,乾淨企理。店員好nice好有親切感又熱情,服務感良心 .【巨無霸鹽麴雞腿排魯肉飯 $58】。雞腿肉外脆內軟,超好吃。值得一提嘅係份量很巨大又厚實。雞皮脆而薄,且無油膩感,酥香脆口。隨伴住的魯肉醬肥瘦相間,肥而不膩。再將醬汁拌勻米飯,味道剛剛好.【那魯灣金湯麵線 單拼$68】。米線里的米線爽滑Q彈。湯汁每日鮮製,鮮魚熬成湯。魚鮮味完全滲透在金湯中,濃郁鮮香,。酸菜口味純正,有咬口之餘,酸香開胃。浸泡了湯汁的豆卜綿軟入味。仲有鮮蝦,龍躉肉,海蝦,千葉豆腐,雪耳,羊肚菌等。麵線抓湯力強,配上酸酸辣辣嘅魚湯,超正。值得一提嘅係龍躉肉肉質鮮嫩。食得出的新鮮感.【九份

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【餐廳】886巷 @
【地區】#Dr_eat_元朗
【類型】#Dr_eat_台式
【價位】低價位
【用餐時段】晚市
【餐廳主打】台式料理,滷飯,麵線,台式飲品
【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】
。任飲自家製台南冬瓜茶(夏天凍飲,冬天熱飲)
。罕見性價比超高台式小店
。特別推薦花雕炸雞,胡椒餅係一般小店中相對上較少見
。可QR code 落單
────────────────────
【環境/服務/衛生】
。裝潢以簡潔,乾淨企理
。店員好nice好有親切感又熱情,服務感良心

【巨無霸鹽麴雞腿排魯肉飯 $58】
。雞腿肉外脆內軟,超好吃
。值得一提嘅係份量很巨大又厚實
。雞皮脆而薄,且無油膩感,酥香脆口
。隨伴住的魯肉醬肥瘦相間,肥而不膩
。再將醬汁拌勻米飯,味道剛剛好

【那魯灣金湯麵線 單拼$68】
。米線里的米線爽滑Q彈
。湯汁每日鮮製,鮮魚熬成湯
。魚鮮味完全滲透在金湯中,濃郁鮮香,
。酸菜口味純正,有咬口之餘,酸香開胃
。浸泡了湯汁的豆卜綿軟入味
。仲有鮮蝦,龍躉肉,海蝦,千葉豆腐,雪耳,羊肚菌等
。麵線抓湯力強,配上酸酸辣辣嘅魚湯,超正
。值得一提嘅係龍躉肉肉質鮮嫩
。食得出的新鮮感

【九份手工仙草芋圓 $18】
。手工仙草芋圓奶味很足
。裡面有仙草,芋圓,紅豆等,材料爆滿
。冰冰涼涼的,口感煙韌又滑溜

【天母胡椒餅 $38】
。金黃香酥的餅皮,裡面還包裹著絲絲牛肉餡
。咬一口,滿滿的肉香味與蔥香味交融
。鮮香十足,回味無窮
。係一般小店中較為罕見

【黑金剛豚肉刈包 $33】
。古早味刈包
。如巴掌大小的鬆軟面餅中
。夾入片狀的黑金剛豚肉,生菜等
。咬一口外皮香甜鬆軟,豚肉濃香嫩滑
。味道相當出色
。值得一提,餐廳係每日鮮製架

【蔥抓餅 $10】
。蔥香加上牛油香
。口感鬆化酥香

【水餃 $38】
。手工水餃是粟米豬肉餡
。粒粒餡料爆滿
。軟嫩豬肉配上粟米粒嘅清甜
。咬落肉汁豐富

【分店】N/A
【℡】N/A
【營業時間】星期二至日 11:00-20:30
2023-01-24 98 浏览
元朗西菁街有間性價比高的台灣小店,有多款台灣特色小食,忍不住叫了多款試試。九份手工芋圓 $18🌟🌟推介🌟🌟實在太抵食👍🏻👍🏻👍🏻$18就有一碗糖水,重要係超好食😋配料有仙草、紅豆、地瓜圓和芋圓,以淡奶黑糖調味。天母胡椒餅(牛)$38胡椒餅面灑滿芝麻,外皮酥脆,裡面滿滿都是胡椒牛肉,味道剛剛好。夜市拼盤 $48有多款台灣特色小食,有三角雞軟骨、花雕炸雞、台灣夜市香腸、地瓜條、甜不辣和黄金芋圓球。酥炸臭豆腐(5件)$38即叫即炸,臭豆腐炸得香酥,沾上秘製辣醬更加惹味。鹽酥雞 $33外脆內滑的鹽酥雞,食落去卜卜脆,肉質入面好Juicy,又嫩滑!純牛肉 (紅燒)$98大大碗純牛肉,肥瘦均勻,肉質嫩滑。仙草迷你3Q果奶茶 $23

九份手工芋圓 $18
🌟🌟推介🌟🌟

天母胡椒餅(牛)$38

夜市拼盤 $48

酥炸臭豆腐(5件)$38
即叫即炸,臭豆腐炸得香酥,沾上秘製辣醬更加惹味。

鹽酥雞 $33

純牛肉 (紅燒)$98
大大碗純牛肉,肥瘦均勻,肉質嫩滑。

仙草迷你3Q果奶茶 $23
2023-01-20 78 浏览
近排去元朗搵親威,見到有間台式小店,當中有多款台灣地道美食,如有:牛肉麵、夜市小食、台灣飲品等,而且價格親民,性價比高,可以多叫幾款美食,一齊分享那魯灣金湯系列雙拼(麵線)$88可以選擇單拼$68或雙拼$88,小編叫左肥牛同龍躉,龍躉魚肉香滑冇骨,配上酸甜金湯,十分開胃金牌牛肉麵(麻辣)$58湯底麻麻辣辣,配上食落有勁道麵質同軟淋牛肉,十分惹味月亮蝦餅$23炸到金黃色,口感爽滑彈牙天母胡椒餅(牛)$38外皮香脆,食落口感豐富夜市拼盤$48有多款香口台式小食,例如有:炸雞、夜市香腸、地瓜條、芋圓球等,可以一次過食哂各式小食,感覺滿足冷泡高山烏龍茶(凍)$23冷泉金遜萱金茶(凍)$23茶味香濃,感覺清新,可減低食完炸物後嘅油膩感

那魯灣金湯系列雙拼(麵線)$88

金牌牛肉麵(麻辣)$58

湯底麻麻辣辣,配上食落有勁道麵質同軟淋牛肉,十分惹味

月亮蝦餅$23

炸到金黃色,口感爽滑彈牙

天母胡椒餅(牛)$38
外皮香脆,食落口感豐富

夜市拼盤$48

冷泡高山烏龍茶(凍)$23
冷泉金遜萱金茶(凍)$23

茶味香濃,感覺清新,可減低食完炸物後嘅油膩感

2023-01-17 88 浏览
元朗素來是美食集中地,要吃甚麼有甚麼,今次我和媽媽又去元朗覓食,這次介紹的886巷是最近元朗台灣菜新貴,886巷食物價錢相宜,菜式種類多樣化,叫滿一整桌也不會覺得傷荷包,完全是聚餐好選擇。熱騰騰的大腸包小腸,米腸的腸衣口感脆脆彈彈的,可以輕鬆地咬開,香腸跟米腸一樣外層烤得香噴噴,帶點酥彈感,裡層肉的部份肥瘦適中具嚼勁,嫩嫩的不油膩,咬時還會噴汁。大腸包小腸裡頭加了酸得開胃的酸菜,新鮮的生菜,配料豐富,非常討喜,讓人吃完超滿足。甜不辣現點現炸,所以到手時都是熱熱的,甜不辣一條一條炸得白白胖胖,澎澎的樣子看起來真是十分療癒。甜不辣口感酥脆,雖然是炸物,但吃來不油膩,尤其甜不辣的顏色漂亮,不是那種深色澤,表示油很乾淨,這個真的加分。花雕炸雞採用886巷獨家配方醃料與花雕酒醃過雞肉再油炸,花雕炸雞表層散發花雕酒酒香,咬感香脆,大咬一口花雕炸雞,雞肉柔嫩不乾柴,超會噴雞汁,咀嚼後感受到淡淡的的花雕醇香,炸雞口味獨特。一上桌這個黑金剛豚肉飯深得媽媽心,媽媽就是喜歡豚肉滷到發亮,光是這黑金顏色就擄獲媽媽的味蕾,超欠吃的。媽媽覺得黑金剛豚肉飯好不完美,醬汁的鹹甜味通通滷到肉裡頭,豚肉的油脂吃進嘴裡馬上

一上桌這個黑金剛豚肉飯深得媽媽心,媽媽就是喜歡豚肉滷到發亮,光是這黑金顏色就擄獲媽媽的味蕾,超欠吃的。媽媽覺得黑金剛豚肉飯好不完美,醬汁的鹹甜味通通滷到肉裡頭,豚肉的油脂吃進嘴裡馬上化開,飯粒也是粒粒分明,而且豚肉給得蠻多,嚐到飯肉融合的滋味。

黑金剛豚肉刈包的豚肉油亮的漸層肥瘦相間,肥肉部份彈彈的,瘦肉部份不死柴,豚肉費時滷煮,醬汁喚醒了我們的味覺,滿嘴滷豚肉香,甜中帶鹹,蒸包鬆軟,搭配生菜,蘿蔔倍感清新,黑金剛豚肉刈包令人再三回味。

紅燒牛肉也不賴,牛肉是厚切的,但嚼感卻意外地細嫩,完全不會怕切得太厚而口感不佳,牛肉熬煮到無比柔嫩,幾乎入口即化,大口咬下能充份感受到滿滿的紅燒湯汁,這紅燒牛肉極好吃呢。

我選喝玫瑰荔枝多多,媽媽則喝芭樂檸檬冰茶,粉紅的玫瑰荔枝多多屬於女生的飲品,大吸一口玫瑰荔枝多多,微甜的荔枝果香加上淡雅的玫瑰花香,搭配酸甜的多多,讓人品味到多層次的味道,玫瑰荔枝多多挺適合飽後喝一杯去飽膩。

那魯灣金湯龍躉金沙骨麵線建議第一口先喝其湯,之後再吃龍躉,金沙骨及麵線,那魯灣金湯嚐起來滋味醇厚,酸香風味慢慢帶出辣勁,是一種酸爽的辣香。龍躉吃起來細緻滑嫩無骨刺,在那魯灣金湯的襯托下更能吃到魚肉的鮮甜,肥美的蝦隻吸附湯汁入味得很,不一會直接被秒殺。

吃那魯灣金湯一定要配搭麵線,麵線不僅滑溜,而且軟軟的好咀嚼,吸滿湯頭更顯味美。金沙骨大塊厚實,份量亦有誠意,金沙骨呈現嫩白的肉色,細嚐起來帶些許油脂感,豬肉的甜味揉合了那魯灣金湯的酸美香辣,讚。

飯後來一碗九份手工仙草芋圓,教人如何不滿足? 滑順的手工仙草呈現黑褐色,有著絲絲的甘草味,甜度不高但回甘。芋圓吃得到芋頭的纖維,外彈內嫩又帶些嚼勁,配上手工仙草一起吃很讚。
2023-01-14 48 浏览
上午與山友行完大棠賞紅葉後,朋友介紹一間性價比高的臺灣食店886巷,於是在附近下車到訪。時值下午茶時間,坐下即奉上一杯熱冬瓜茶,解渴喛胃非常舒服,還可以自己去水機繼續添飲,即時給了很高印象分!餐廳有台式主食和車仔麵,還有不少地道小食和台式飲品。客人用QR點餐和到櫃位即時付款。🔶那魯灣金湯金沙骨麵線($38)原價$68,下午茶只需$38,好大碗好抵。那魯灣是台灣原住民族語,意為「您好」及「美麗的家園」。金湯是用蕃茄和南瓜煑成,清甜,微酸微辣,夠熱又惹味。金沙骨是斬碎了的排骨,骨肉分離好美味。此外還有原隻蝦、茶樹菇、酸菜、雪耳和生菜,雪耳吸收了金湯精華,非常好食。🔶麻辣鴨血無骨鴨掌豬大腸湯麵線($68)朋友想試下什麼是無骨鴨掌,所以要了正價的主食。無骨鴨掌脫骨後軟滑爽口,幾得意。我和他都很欣賞臺灣金門麵線,有韌性又滑溜,很能吸收湯汁精華。此外,這兒的小食有26款之多,全都是經典地道台式夜市常見的小食。我們左點右點不經不覺點了6款:🔶純手工石斑蝦樂餅($23)~ 鮮甜美味,得一件很矜貴🔶月亮蝦餅($23)~ 相比之下這個抵食得多,味道也不錯🔶天母胡椒餅($38)~ 外皮酥脆,內餡是肉條而非免

🔶那魯灣金湯金沙骨麵線($38)
金湯金沙骨下午茶

🔶麻辣鴨血無骨鴨掌豬大腸湯麵線($68)
朋友想試下什麼是無骨鴨掌,所以要了正價的主食。
無骨鴨掌脫骨後軟滑爽口,幾得意。

🔶純手工石斑蝦樂餅($23)~ 鮮甜美味,得一件很矜貴
🔶月亮蝦餅($23)~ 相比之下這個抵食得多,味道也不錯
🔶天母胡椒餅($38)~ 外皮酥脆,內餡是肉條而非免治肉
🔶黑芝麻燒餅煎($15)~ 外皮乾身不油,內裏充滿黑芝麻餡
🔶黃金芋圓球($28)~ 味道普通,有6粒好抵
🔶酥炸臭豆腐($38)~ 同台灣夜市一樣有泡菜拌碟,不過較油膩
6款小食有鹹有甜,各有特色,擺滿一桌,大滿足。

🔶仙草迷你3Q果奶茶(跟餐+$10)~ 用蒟蒻和海藻膠做的3Q果有彈力、有嚼勁、低卡,好食過珍珠呢。
🔶紅豆沙綠茶($23)~ 杯底滿滿的紅豆粒,又腍又清甜
金湯金沙骨下午茶
2023-01-14 36 浏览
🐳那魯灣金湯龍躉麵線💰68🐳仙草迷你3Q果奶💰10 跟餐價雖然我唔知邊度係那魯灣😂,但整碗湯都係金黃色,經店員解釋,原來金黃色係來自南瓜嘅顏色,而湯底嘅味道就好似酸菜魚咁,至於龍躉就啖啖肉,都有好多件魚塊!3Q果奶非常好飲,茶和奶嘅濃度好適中,仲有口感超好嘅QQ添!🐳金牌牛肉麵💰58🐳百香檸檬雙響炮💰10 跟餐價好鐘意台灣麵嘅口感,厚和粗嘅麵條夠趙口,而且牛肉粒有質地得黎又夠腍,又唔會碎濕濕,非常正,而且我揀左麻辣湯底(極力推介),又麻又辣,超爽呀!飲品清清地,唔會假,有爆珠,超正!🐳鹽酥雞💰33件件脆卜卜,熱辣辣,都好有味!🐳紅豆捲餅💰15我覺得哩個價錢真係好抵,又好味!🐳九份手工芋圓💰18買左兩碗拎返屋企食,好多芋圓和仙草,紅豆又煮得好腍,非常夾!
🐳那魯灣金湯龍躉麵線💰68
🐳仙草迷你3Q果奶💰10 跟餐價

🐳金牌牛肉麵💰58
🐳百香檸檬雙響炮💰10 跟餐價
飲品清清地,唔會假,有爆珠,超正!

🐳鹽酥雞💰33
件件脆卜卜,熱辣辣,都好有味!

🐳紅豆捲餅💰15
我覺得哩個價錢真係好抵,又好味!

🐳九份手工芋圓💰18
2023-01-13 42 浏览
><店家提供可添飲嘅冬瓜茶在凍凍地嘅晚上呷一口 倍感暖意嗌到成枱都係嘢食 都唔洗三百蚊落樓純手工石斑蝦樂餅($23)魚漿加入花枝 干貝 白蝦 豬肉再以麵包粉定型 炸完金黄酥脆 富海鮮味醬爆雞皮卷($15)煎烤時利用本身流出雞油烹調雞皮香脆入面雞肉餡保持濕潤月亮蝦餅($23)煎脆香口嘢與泰式甜辣醬很匹配天母胡椒餅($38)餡餅咬落鬆化 胡椒味唔會嗆鼻 黑金剛豚肉刈包($33)醬汁稠密唔會太濃味 豚肉幾軟腍紅燒牛肉麵($58)牛肉入味 刀削麵有嚼勁 份量慷慨配玫瑰荔枝梳打(+$10)台式車仔面($15)要咗新竹米粉同豬骨湯底 台式丸子幾特別配料: 鮮蝦雜菜條($10)/福州丸($9)/手工玉米水餃($8)/魚腐 ($8)配冷泉金遜萱金茶(+$10)黑芝麻燒餅煎($15)芝麻好似湯圓餡咁香甜九份手工仙草芋圓($18)食到好飽 甜品份量剛好><><><><><><><><><><><886巷元朗西菁街10
店家提供可添飲嘅冬瓜茶
在凍凍地嘅晚上呷一口 倍感暖意
嗌到成枱都係嘢食 都唔洗三百蚊落樓
純手工石斑蝦樂餅($23)
魚漿加入花枝 干貝 白蝦 豬肉
再以麵包粉定型 炸完金黄酥脆 富海鮮味
醬爆雞皮卷($15)
煎烤時利用本身流出雞油烹調
雞皮香脆入面雞肉餡保持濕潤
月亮蝦餅($23)
煎脆香口嘢與泰式甜辣醬很匹配
天母胡椒餅($38)
餡餅咬落鬆化 胡椒味唔會嗆鼻
黑金剛豚肉刈包($33)
醬汁稠密唔會太濃味 豚肉幾軟腍
紅燒牛肉麵($58)
牛肉入味 刀削麵有嚼勁 份量慷慨
配玫瑰荔枝梳打(+$10)
台式車仔面($15)
要咗新竹米粉同豬骨湯底 台式丸子幾特別
配冷泉金遜萱金茶(+$10)
黑芝麻燒餅煎($15)
芝麻好似湯圓餡咁香甜
九份手工仙草芋圓($18)
食到好飽 甜品份量剛好
><><><><><><><><><><><
886巷
元朗西菁街10號好順泰大廈地舖
2023-01-12 32 浏览
聖誕節去唔到台灣就食下台灣菜止下癮啦!呢間新開既台灣料理小店價錢都幾親民!首先就飲個野墺菜乾排骨潤肺湯,飲落真係好足料呀!我就食麻辣鴨血無骨鴨掌豬大腸,勁大碗而且份量勁足,個麻辣湯好正好有台灣麻辣既味道,個鴨血煮得好入味同好juicy ! 鴨掌煮得好夠腍,豬大腸大大舊好邪惡呀!朋友就食巨無霸鹽麴雞腿排飯,塊雞腿朳真係超巨型,有我手掌咁大,啖啖肉呀我地仲叫左夜市拼盤同一口生煎包!個拼盤好豐富,有6款小食、岩哂三心兩意既我!個生煎包個皮都幾好,好似手抓餅既皮都幾香!最後飲品叫左仙草迷你3Q果奶茶同玫瑰荔枝多多,好鬼大杯,呢度食物定價唔高,但份量超多,真係好抵食
聖誕節去唔到台灣就食下台灣菜止下癮啦!
呢間新開既台灣料理小店價錢都幾親民!

首先就飲個野墺菜乾排骨潤肺湯,飲落真係好足料呀!

我地仲叫左夜市拼盤同一口生煎包!

2023-01-11 589 浏览
今日下午來到元朗吃午餐,下雨天都會影響食欲,所以去了吃一些很開胃,帶酸和辣的台灣美食。📍位置:在千色廣場的後面,餐廳對面是網球場,由元朗或朗屏站走,都需十五分鐘。🏠環境:白色招牌配落地玻璃門,雖然室內面積不大,座位分佈不緊密,盡頭是廚房和收銀櫃,白色的牆身貼了小海報和格仔磚,類似快餐的環境,簡單舒適。🤵🏻服務:免費送上一杯溫暖的冬瓜水,用QR Code下單,不收加一。🍽️午市:提供午市套餐,可加錢配特飲。🥢那魯灣金湯系列🍜 $88這是招牌菜,可以自選麵底和配菜,朋友點了麵線+龍躉🐟+虱目魚🐟$20。份量超級豐富🥰,湯底是開胃的酸菜為主😚,味道酸多於辣,朋友很喜歡😍;配料的龍躉肉🐟爽滑彈牙😋、虱目魚滑嫩、豆腐吸收湯汁、🦐鮮蝦兩隻,還有生菜和酸菜,份量多到朋友都吃不完,性價比高👍🏻。🥢金牌牛肉麵🍜 $58也是招牌菜之一,自選米粉和中辣,湯底辣度足,牛肉燉得很軟腍☺️,米粉幼身吸湯汁,份量正常,也不錯🤭。🥢天母胡椒餅🥠 $38可自選牛肉或豬肉,我們選擇牛肉底,職員會幫忙切開一半,可見中間豐富的牛肉餡,胡椒味道不濃,餅皮夠薄和鬆脆,只是餡較乾身。🥢黑芝麻燒煎餅🥠 $15朋友說既然有鹹的煎餅,不如選

🍽️午市:提供午市套餐,可加錢配特飲。

🥢那魯灣金湯系列🍜 $88
配料的龍躉肉🐟爽滑彈牙😋、

🥢金牌牛肉麵🍜 $58

🥢天母胡椒餅🥠 $38

🥢黑芝麻燒煎餅🥠 $15
朋友說既然有鹹的煎餅,不如選擇一款甜的煎餅。這款甜煎餅價錢便宜,味道比鹹更好吃,
因為芝麻餡是足料而炒得夠香,入口是非常香濃的芝麻,如果喜歡吃芝麻,一定會愛上這款甜品,而且餅底一點也不油膩,必吃推介。

🧋仙草迷你3Q果奶茶 $10(跟餐價)
(凍+少冰+少甜)
👍🏻性價比高,杯底有豐富的仙草和Q彈的果凍😍,配合奶茶喝一流。

🧋玫瑰荔枝梳打(走冰) $10(跟餐價)
杯底是豐富的爆爆珠,味道清甜。
2023-01-10
  • 黑芝麻燒餅煎
  • 龍躉酸菜麵
超抵食 元朗台灣小店🇨🇱份量大大份 重點係完全唔貴暖暖地嘅冬瓜茶🫖自助形式任飲那魯灣金湯米粉龍躉 $68-湯底偏重胡椒味-米線完全吸晒湯汁 好好食-舖滿湯料 有兩大塊厚肉龍躉🐟 兩隻大蝦🦐豆卜 菇等等巨無霸鹽麴雞腿排刀麵 $58-刀麵好煙靭好好食-雞腿排係巨型size 仲大過個碟-雞扒外脆內軟有肉汁-略嫌唔夠醬汁仙草迷你3Q果奶茶 跟餐+$10-3Q係有仙草 小芋圓珍珠-奶香味同茶味都有 口感好豐富-好抵飲玄米玉露 跟餐+$10-玄米清香味未飲已經聞到-入口先係玄米嘅味道,跟住就會飲到茶底甜甜地嘅味黄金芋圓球 $28-超級好食 有綿密芋泥入面包裹住奶黃同鹹蛋黃-皮薄薄地 好香九份手工仙草芋圓 $18-細細一碗 仙草滑溜-三色芋圓 煙韌彈牙 淡淡奶香臭豆腐 $38-完全係香氣四溢-外皮酥脆-搭配麻辣味為主的辣醬同台式泡菜-味道一流
超抵食 元朗台灣小店🇨🇱

-奶香味同茶味都有 口感好豐富
-好抵飲

玄米玉露 跟餐+$10
-玄米清香味未飲已經聞到
-入口先係玄米嘅味道,跟住就會飲到茶底甜甜地嘅味

黄金芋圓球 $28
-超級好食 有綿密芋泥入面包裹住奶黃同鹹蛋黃