2018-10-08 106 浏览
近排都好中意食一人一鍋嘅火鍋原本已經中意食臭臭鍋嘅我帶左細佬去左銅鑼灣新開嘅8鍋臭臭鍋細佬叫左個招牌臭臭鍋 ($112)呢個臭臭鍋特別之處當然係有臭豆腐係當中而我就叫左臺式麻辣鍋 ($112)小辣對我黎講都唔算太辣 而特別之處就係有個泡麵係鍋裡面 索哂啲辣湯 好正🌶之後細佬叫多左個炸花枝丸 ($38)外脆內軟嘅花枝丸 口感不錯🙈而2杯飲品分別係招牌奶茶($28) 可以加珍珠的🙆🏻‍♀️同芒果鮮奶冰沙 ($35)_________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
近排都好中意食一人一鍋嘅火鍋
原本已經中意食臭臭鍋嘅我帶左細佬
去左銅鑼灣新開嘅8鍋臭臭鍋
細佬叫左個招牌臭臭鍋 ($112)
呢個臭臭鍋特別之處當然係有臭豆腐係當中
招牌臭臭鍋

而我就叫左臺式麻辣鍋 ($112)
小辣對我黎講都唔算太辣 而特別之處就係
有個泡麵係鍋裡面 索哂啲辣湯 好正🌶
臺式麻辣鍋

之後細佬叫多左個炸花枝丸 ($38)
外脆內軟嘅花枝丸 口感不錯🙈
炸花枝丸

而2杯飲品分別係招牌奶茶($28) 可以加珍珠的🙆🏻‍♀️
同芒果鮮奶冰沙 ($35)
飲品

_________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
臺式麻辣鍋
炸花枝丸
飲品
2018-10-07 44 浏览
今晚去銅鑼灣行街,之後搵嘢食,經過呢間8鍋臭臭鍋,坐滿晒人,係食台式火鍋嘅,好似唔錯,決定一試~ 有九款唔同嘅鍋選擇,我哋揀咗招牌臭臭鍋,同埋酸辣羊肉鍋,一個配粉絲,一個配滷肉飯~ 兩款火鍋嘅賣相都錯,多材料~ 招牌臭臭鍋 $112味道唔錯,有臭豆腐,但唔算好臭😝 有豬肉、米血糕、大腸、粉絲、菜等等,都好豐富~ 酸辣羊肉鍋 $112唔算太酸,亦唔算太辣,味道亦都唔錯~ 有羊肉、魚豆腐、米血糕、魚蛋、娃娃菜、粉絲等等,亦係非常豐富~ 我覺得滷肉飯係必點嘅👍🏻 因為真係好好味😋 鹽酥雞 $42唔算太脆,但係肉質腍,而且多汁,味道唔錯~芒果牛奶沙冰 $35非常濃郁芒果同牛奶味平均,唔錯嘅飲品👍🏻巨峰提子梳打 $30亦都甜度適中,食火鍋解渴一流👍🏻 整體覺得餐廳食物味道唔錯,值得一試~

招牌臭臭鍋 $112

酸辣羊肉鍋 $112

我覺得滷肉飯係必點嘅👍🏻 因為真係好好味😋

鹽酥雞 $42
唔算太脆,但係肉質腍,而且多汁,味道唔錯~

芒果牛奶沙冰 $35
非常濃郁芒果同牛奶味平均,唔錯嘅飲品👍🏻

巨峰提子梳打 $30
亦都甜度適中,食火鍋解渴一流👍🏻

整體覺得餐廳食物味道唔錯,值得一試~
2018-10-06 54 浏览
週末晚上,黎到銅鑼灣分店嘅臭臭鍋,呢間分店相比尖咀分店少人,完全唔需要等位。👆🏻店內環境幾新淨午市同晚市嘅八款鍋係一模一樣,同樣可以加配其他食材,只係價錢上嘅分別。八款鍋都望落好吸引,周圍食客比較多都係嗌人氣果兩款: 招牌臭臭鍋同麻辣鍋,周圍都香噴噴。我地得兩個人,只可從中揀兩款試。野食黎得好快,隨即就有店員幫你點火。加上可能個鍋本身都夠熱,所以好快就滾,可以食得喇~👆🏻呢個係香蒜牛肉鍋個湯底幾清呀,好香蒜香味。除左d肥牛唔靚之外,其他食材都正正常常,份量亦剛剛好。呢個鍋我地配左粉絲。👆🏻而呢個係蕃茄白豚鍋本人覺得呢個比香蒜鍋好食。蕃茄湯底做得好出色,好濃郁,又甜又唔會太酸,加埋粉絲吸晒d湯,超級開胃呀而野飲方面,我地嗌左金桔檸檬梳打。好似平時外賣台式飲品咁用外賣膠杯上,都幾唔環保臭臭鍋價錢中挺,每人百五蚊埋單,下次再黎一定試埋人氣果兩款先

👆🏻店內環境幾新淨

👆🏻呢個係香蒜牛肉鍋

👆🏻而呢個係蕃茄白豚鍋

2018-10-06 41 浏览
雖然未食過台灣的臭臭鍋,但覺得同香港火鍋無分別叫左傳統臭豆腐味道好淡,當一般午餐ok ge, 不可抱太大期望侍應都總算有禮貌,估計他們是台灣人,佢地會講國語,但我用廣東話應佢去,佢地都會用返廣東話
雖然未食過台灣的臭臭鍋,但覺得同香港火鍋無分別
叫左傳統臭豆腐味道好淡,
當一般午餐ok ge, 不可抱太大期望

2018-10-04 81 浏览
中午跟朋友尋食,聽同事說開了家台式小火鍋店,於是就想來試試!!鍋蠻多種類的,我選擇了麻油雞鍋,聽完服務生推薦,我ㄧ直很懷念台灣夜市的麻油雞!!鍋ㄧ來馬上聞到撲鼻而來的麻油雞香氣,加分👍👍👍 鍋裡挺豐富的,有豆腐,娃娃菜,枸极,洋菇跟丸子,應該是牛丸吧跟雞肉等等!那牛丸吃起來,非常的有嚼勁,跟一般在香港吃到的不太ㄧ樣!喝了口湯,哇!真的跟我在台灣吃的麻油雞ㄧ模ㄧ樣!味道非常的好!玉米非常的新鮮跟甜美,豆腐非常的滑嫩,雞肉非常的新鮮,鍋中還有台灣米線,應該是跟台灣的蚵仔麵線是一樣的,後來問過店員,才知道原來食材都是從台灣進口來香港的,怪不得有種台灣味👍👍 連店員本身也是台灣人,難怪特別的親切,不錯加分💪🏻💪🏻💪🏻下次帶女朋友再來試別的鍋,應該會有別的驚奇
黑麻油雞鍋
午餐
黑麻油雞鍋
2018-10-04 46 浏览
Lunch set $60 要加一一人一鍋😋每日都唔同款食果日係番茄白豚鍋🍅可以跟飯/粉絲本身個鍋都有少少粉絲架有好多唔同配料👍🏿好夠份量肉唔會得幾塊🐷比較特別既配料有鮮淮山爽爽地咁(第一次食🤫)但台式臭豆腐唔夠臭可以再臭d🤣-Lunch係幾抵食連飲品有得揀紅茶/綠茶加錢轉珍珠奶茶又得得左!-女仔淨係食個鍋唔食飯/粉絲都好夠飽-台灣店員好nice☺️會問下食客意見👍🏿-環境都唔錯夠闊落可以慢慢傾計
Lunch set $60

有好多唔同配料👍🏿
好夠份量
肉唔會得幾塊🐷
比較特別既配料有鮮淮山
爽爽地咁(第一次食🤫)
但台式臭豆腐唔夠臭
會問下食客意見👍🏿
環境都唔錯夠闊落
可以慢慢傾計

2018-10-04 38 浏览
呢間8鍋又真係抵食 88蚊一個火鍋配個粉絲或飯 仲有野飲 個鍋都幾大份 我唔食羊仲可以免費轉其他肉 可能因為新開 我晏就同friend兩個黎食 都唔洗排。。。。。。。。。。。。
2018-10-04
2018-10-04 40 浏览
同朋友行街行左成日忽然好想打邊爐,咁岩行到謝斐道見到呢間一人火鍋,二話不說就入左黎試下先我最鐘意就係食麻辣啦,所以我叫左個臺或麻辣火鍋$112 仲有 大、中、小辣度 可選擇,我就緊係揀左大辣啦!黎到好香好香既麻辣味,見到都流哂口水呀!咁大鍋一人份量剛剛好食到飽飽仲可跟埋一個白飯或者粉絲 2選1火鍋內有:娃娃菜、牛肉片、麻辣餃、甜不辣、福洲魚蛋、豬姐、沙白、米血糕、大腸、魷魚圈,凍豆腐、金針菇、炸枝竹、泡麵、嗚門卷、青豆角一鍋已經包括左咁多野,點會食唔飽,呢個麻辣好香好野味,夠辣唔太喊,牛肉片大大片,娃娃茶入哂麻辣味真係好好食呀我地仲叫左個小食,麻辣鴨血$42一小碟有6片,鴨血好入味,唔會腥臭,滑滑的好食喔在黎返杯珍珠奶茶,飲完真係好飽飽好滿足珍珠彈牙煙銀,奶茶茶香濃唔會太甜

黎到好香好香既麻辣味,見到都流哂口水呀!
咁大鍋一人份量剛剛好食到飽飽
仲可跟埋一個白飯或者粉絲 2選1

我地仲叫左個小食,麻辣鴨血$42
一小碟有6片,鴨血好入味,唔會腥臭,滑滑的好食喔

在黎返杯珍珠奶茶,飲完真係好飽飽好滿足
珍珠彈牙煙銀,奶茶茶香濃唔會太甜

2018-10-03
2018-10-03 34 浏览
今日同朋友為轉季做好準備就係黎打邊爐食臭臭鍋每人一鍋唔使爭我地叫左一個招牌臭臭鍋呢個臭臭鍋湯底唔算好濃但好足料而且比例好好有唔少菜唔會好肥膩D配料又好惹味 另一個就係芝士牛奶鍋呢個鍋好特別第一次食用牛奶做湯底既邊爐奶味好濃郁再加埋少少芝士味真係好香而且D配料都係鹹既但配埋芝士牛奶味都好夾味道好特別 特別一提記得要整醬汁好好食呢到嘅飲品都好特別我地叫左一個芒果鮮奶冰沙刨冰刨得好幼細唔會好似一般冰沙咁飲到一粒粒冰而且應該加左cream口感好正有D似奶昔芒果味唔算好濃郁但飲落都幾清新飲得出唔係味精 呢個茉香奶綠都好好飲綠茶味唔太出不過奶味好香如果鍾意奶味都唔錯最特別係有淡淡既茉莉香味飲落好清新
今日同朋友為轉季做好準備

不過奶味好香
如果鍾意奶味都唔錯

最特別係有淡淡既茉莉香味
飲落好清新
火鍋粉絲。突然間又想打邊爐。喺附近搵到呢一間。台式嘅臭臭鍋。印象中以前去台灣都冇食過臭臭鍋。就試吓啦。一入到去。感覺環境都尚算舒服。枱嘅分佈都尚算寬闊唔會太迫兩個人去食,侍應最初叫我地坐中間嘅二人枱。朋友見到有張卡位啱啱要走,四人枱。就嘗試叫侍應俾我哋坐。 侍應猶豫左1秒之後都俾我哋坐卡位。加分。細心睇返餐牌。再望望周圍嘅食客。呢度嘅打邊爐其實跟一般打邊爐會有少少分別。感覺應該唔需要特別去加餸。 因為佢嘅型式係每人一鍋。而每一鍋入面已經有好多餸。如果比較大食你可以向餐牌上面再加一啲單點嘅項目。我哋叫咗一碟安格斯牛肉。好可惜,侍應轉頭就過嚟話安格斯牛肉已經沽清。我即時有啲失望, 因為最初打邊爐其實係想食牛肉。不過算啦試吓台灣臭臭鍋啦。打開餐牌,湯嘅選擇都有唔少。有辣有唔辣,有臭有唔臭。有雞肉有牛肉有羊肉有豬肉。所以應該大家都會揀到自己想食嘅湯。選擇太多有啲令我三心兩意。黑蒜油雞肉湯?定係招牌臭臭湯呢?注意返。等嘢食都等左好耐雖然只係一鍋食物以為好簡單但係好似都等左接近有半個鐘。最後揀咗招牌臭臭湯(7/10):個鍋入面都放足晒餸。臭豆腐味道都正常。入面有唔少嘅娃娃菜同粉絲。有兩粒蜆。不過使
火鍋粉絲。
突然間又想打邊爐。
喺附近搵到呢一間。台式嘅臭臭鍋。
印象中以前去台灣都冇食過臭臭鍋。就試吓啦。

一入到去。感覺環境都尚算舒服。
枱嘅分佈都尚算寬闊唔會太迫
兩個人去食,侍應最初叫我地坐中間嘅二人枱。
朋友見到有張卡位啱啱要走,四人枱。
就嘗試叫侍應俾我哋坐。
侍應猶豫左1秒之後都俾我哋坐卡位。加分。

選擇太多有啲令我三心兩意。黑蒜油雞肉湯?定係招牌臭臭湯呢?

最後揀咗招牌臭臭湯(7/10):

個鍋入面都放足晒餸。
臭豆腐味道都正常。
入面有唔少嘅娃娃菜同粉絲。
有兩粒蜆。不過使到食咗等於冇食

豬肉份量都算適中,都算好味。
好兩舊叫做咪血高(米血糕先啱)。其實食落好似糯米咁樣。但係始終聽到個名都唔係太敢食只係食咗一啖。我估佢應該係入面有飯,。。。 而釀左一啲豬血入去掛。。。
豬大腸細細粒。但對我來講係一個好處因為我都唔想太肥。
仲要湯底都幾好味。整體上都合格啦。

二、朋友嘅蒜蓉牛肉鍋(5/10)

窩嘅湯其實 蒜蓉味都好足。 算係唔錯。
但牛肉只係得幾片。而且好細塊。仲要係好硬。 變咗牛肉乾。其實個喎一嚟我已經叫朋友可以夾起啲牛肉, 避免太熟。不過似乎真係麻麻地。

其餘嘅餸都係一般嘅材料叫做不過不失啦。

三、飲料。
荔枝梳打(7.5/10)味道唔錯可以解渴
盆栽奶茶(2/10)其實係Oreo朱古力加奶茶:好稀好水唔夠味。唔好叫呢個。

整體上用餐都滿意嘅。
不過如果比起一般嘅打邊爐,滿足感真係爭好遠。
叫做可以嚟一試啦。
服務都算可以。亦冇特別限制用餐時間。
我好掛住啲任食牛肉嘅火鍋呀!

下次等你哋事嘅時候叫安格斯牛肉再話我知好唔好食啦。

Tips :呢度冇得訂枱
如果可以有選擇可以要求坐近門口嘅兩張卡位會比較舒服。退而求其次,可以坐兩邊叫做都有沙發位。中間嘅位置嘅鐵櫈感覺好似唔會坐得太舒服。
。。。。
我睇返大家寫嘅食評佢好似有午餐嘅細鍋供應。好似會平啲大家都可以試一試。我可能要預番多少少時間
荔枝梳打
蒜蓉牛肉鍋
荔枝梳打
蒜蓉牛肉鍋
2018-10-02 59 浏览
經過銅鑼灣,有間大廚窗嘅餐廳, 我見到入面嘅人食緊一鍋鍋嘅打邊爐, 鍋好大食物好多, 夠曬大堆頭……入面嘅座位好寬敞, 有梳化嘅卡位, 四人至八人枱都有, 我最鍾意呢個吧枱設計, 一個人自閉式咁滾, 唔使理其他人嘅眼光。呢度嘅選擇都非常多,1~9款, 每款嘅味道同配料都不同, 有酸、有辣、有芝士、 药膳同台式都有…… 既然呢間鋪頭係來自台灣 ,我試是咗招牌臭臭鍋少辣, 朋友就試芝士牛奶鍋。呢個招牌臭臭鍋,真係有啲臭, 臭味係嚟之臭豆腐, 但你千祈唔好畀你嘅嗅覺呃到,佢真係好嫩滑…… 呢鍋嘢真係有好多配料, 最特別係有米血糕、鵪鶉蛋、 臭豆腐, 好有台灣特色。朋友呢個芝士牛奶鍋真係成塊芝士加落去, 一路食都覺得有好濃嘅芝士味,鍋裏面仲有烏冬, 一路食都覺得好滑溜嘅感覺。呢度嘅台式飲品都真係唔錯, 我哋飲招牌奶茶同埋奶蓋烏龍茶, 值得一提就係我呢個奶蓋, 佢係即時人手打。你睇下佢嗰層奶蓋幾厚為食嘅我哋,仲叫咗一碟鹽酥雞,佢有九層塔嘅香味, 原來鹽酥雞同佢嘅配搭係一流

你睇下佢嗰層奶蓋幾厚

2018-10-02
  • 芝士牛奶鍋
銅鑼灣都開了臭臭鍋,由台灣而來,之前一直都製想試。終於開了。我們三個人去了一間銅鑼灣的台灣火鍋,叫做"8鍋臭臭鍋"是一間新開的,大約有15張枱,可以坐大約80人,地方都好寬敞。我們分別叫了三個火鍋,分別是三個小小的個別火鍋,三客小食,三杯特色飲料。見餐廳的食物和尖沙咀的不同,推出了一個新的鍋物。第一個火鍋是"咖哩奶蓋鍋"正如餐牌所寫的咁足料,湯底是咖哩再加上鮮奶,分別是娃娃菜,豬肉片,奶蓋,沙葛,黃金魚子球,甜不辣,炸魚蛋,魷魚圈,蟹柳,四季豆,粟米,粉絲,炸枝竹,金針菇,嗚門卷,沙白,加配一碗白米飯。新出的奶蓋很特別,平時只有在茶飲時吃過,下層用了咖喱作配搭是聰明之選,配搭咖喱的香味,奶蓋做了很好的味道提升。令一款火鍋是"黑麻油雞鍋",當然少不了的是"黑麻油"湯底,加上粉絲,材料分別是米酒,雞肉,娃娃菜,炸竹枝,金針菇,枸杞,洋菇,淮山,魚丸,米白糕,沙白,嗚門卷,台灣米線,玉子豆腐,牛丸。麻油也是我的最愛,之前喺台灣都不斷食,因為比較健康而且補。雖然是夏天但是不妨試一試。最後一款火鍋是"芝士牛奶鍋",我們分別安排了一鍋的牛奶做湯底,材料分別是,娃娃菜,白豚肉,心形魚豆腐,台灣肉丸,

見餐廳的食物和尖沙咀的不同,推出了一個新的鍋物。

最後一款火鍋是"芝士牛奶鍋",我們分別安排了一鍋的牛奶做湯底,材料分別是,娃娃菜,白豚肉,心形魚豆腐,台灣肉丸,沙白,香菇蟹柳,金針菇,炸枝竹,嗚門卷,鮮雞蛋,芝士片,蛋餃,南瓜,粉絲。

很香濃的芝士及牛奶味道,配菜不會太油膩,配搭芝士一起食不會膩。

三客小食分別是:炸花枝丸,麻辣鴨血,鹽酥雞。
很喜歡他的小食,炸物外脆內軟,而且有肉汁 ,不會乾巴巴。

麻辣鴨血更是我的最愛!

三杯飲料分別是:兩杯凍的珍珠奶茶,加上一杯熱的招牌奶茶。雖然銅鑼灣開了很多間珍珠奶茶店但都想試一試有台灣品牌的火鍋店做得茶飲。

的確這杯形珠也有驚喜,喜歡它不太甜珍珠夠煙銀。
2018-10-02 44 浏览
今晚去左一間香港好火嘅邊爐店,係尖沙咀店果間經常長期排長龍,而家係銅鑼灣開左新分店就正啦,呢間唔洗排隊呀 😍😍 呢到分別有 9 種唔同嘅鍋物揀,一個鍋加一份主食 = $115,主食可以揀粉絲或者飯,仲可以加錢轉滷肉飯添,而鍋物我就揀左芝士牛奶鍋,補下鈣質,滋潤肌膚,順便補一補奶,個湯底好滑滑帶點芝士味,而配料方面有烏冬、冬菇、娃娃菜、白豚肉、日本南瓜、心型魚豆腐、台灣貢丸、麻吉燒、沙白、蟹棒、金針菇、炸枝竹、鳴門卷、雞蛋、蛋餃!而朋友果煲就係蕃茄白豚鍋,配料就有娃娃菜、白豚肉、豆乾、蓮藕、蕃茄、粟米、香菇、凍豆腐、青豆角、金針菇、炸枝竹、粉絲、鳴門卷、椎山、木耳,好豐富呀 😋😋
2018-10-02 693 浏览
我又嚟食啦!食勻咁多間都係呢度嘅鍋湯底最正最似台灣嘅味道,台式飲品又好味!知道佢地開左新店即嚟捧場呀~新店更加闊落好坐~臺式麻辣鍋(小辣)$112娃娃菜、白豚肉、臭豆腐、台灣貢丸、米血糕、大腸、豬紅、沙白、鵪鶉蛋、蕃茄、搾菜絲、韮菜、金菇、鳴門卷、炸枝竹、粉絲夠晒大堆頭,少辣嘅辣度好啱唔太食得辣嘅朋友仔~食勻咁多間呢間湯底最得我歡心!豚肉好淋好似肥牛咁滑,公仔麵同粉絲索晒湯超正藥膳羊肉鍋$112娃娃菜、羊肉片、翡翠魚豆腐、台灣貢丸、准山、香菇、粟米、沙白、油豆腐、金菇、炸枝竹、粉絲、鳴門卷、素鮑魚、鱈魚丸、蓮藕藥膳湯底無奇怪嘅藥材味,入口順滑,配羊肉食夠晒補,唔好諗住冬天天氣凍先啱食嚟保暖,夏天流咁多汗更加需要補充返荔枝梳打(左)$30荔枝味好香甜,好夠氣,仲有荔枝肉,解渴同解辣一流~多多綠(右,少甜)$30益力多溝綠茶,細個就好鍾意飲,鍾意佢酸酸甜甜~益力多夠多唔會淡茂茂炸花枝丸$38即叫即炸,超熱呀!花枝丸好彈牙仲食到花枝粒
我又嚟食啦!
知道佢地開左新店即嚟捧場呀~新店更加闊落好坐~

臺式麻辣鍋(小辣)$112

藥膳羊肉鍋$112

荔枝梳打(左)$30

荔枝味好香甜,好夠氣,仲有荔枝肉,解渴同解辣一流~

多多綠(右,少甜)$30

炸花枝丸$38

即叫即炸,超熱呀!花枝丸好彈牙仲食到花枝粒
2018-10-01 128 浏览
今日想食火鍋,見到銅鑼灣有一間台灣臭臭鍋餐廳, 見到原店尖沙咀評價唔錯, 又一人一鍋諗住去試下。叫咗招牌臭臭鍋, 同埋台式麻辣鍋。 嚟到之後,望落都正常, 但係食落真係普通過普通。 先講台式麻辣鍋, 想試下個湯底, 但係畢咗一羹湯, 除左油,全部都係油, 根本就唔適合人食。 招牌臭臭鍋, 湯底有少少臭豆腐味, 其餘都係味精味。 配料非常普通, 大概有豆腐,鵪鶉蛋,紹菜,幾片肉, 金菇, 兩隻沙白... 以一鍋夜晚$112嘅價錢, 真係蝕曬畀佢。 見到之前有評分話配料多, 但有八成都係菜最嬲嘅就係, 餃子唔似餃子, 似係一條有皮包住嘅腸間餐廳嘅侍應幫我哋加火嘅時候, 用個夾夾起個鍋, 佢個夾浸咗落啲湯度, 我同朋友睇到眼定定, 侍應加完火之後, 將個鍋放返喺個火上面, 就走開咗... 我心諗, 雖然呢一個係火鍋, 但係有啲衛生常識好喎我可以好肯定嘅係, 吉野家打邊邊好過佢十倍 更加肯定嘅係, 我係唔會再幫襯

見到之前有評分話配料多, 但有八成都係菜

最嬲嘅就係, 餃子唔似餃子, 似係一條有皮包住嘅腸

我可以好肯定嘅係, 吉野家打邊邊好過佢十倍
更加肯定嘅係, 我係唔會再幫襯

2018-09-30