8度餐廳

Café 8 Degrees
2018-02-13 759 浏览
去8度海逸吃自助餐, 永遠只有豐富、豐富及豐富! 因為有兩項必食的, 分別是海鮮及甜品, 今期有香草熱石海上鮮、麻辣蝦兵蟹醬煲, 又有即製梳乎厘班戟, 真的大快朵頤!把海鮮都放到鋪滿了香茅、檸檬葉等香草的熱石上燒, 鎖緊海鮮水份, 大蝦、青口、長腳蟹、帶子, 大蝦燒得非常美味, 剛好熟透, 全都很鮮味. 自選海鮮製造麻辣蝦兵蟹醬煲, 滾起便能吃, 說真, 這是頗辣的, 我只能淺嚐, 對於嗜辣的, 就吃得很過癮! 另外, 亦有凍海鮮, 長腳蟹、鮮蝦等等都不缺.  生蠔有法國及美國兩款, yummy!至於熱葷選擇也很多, 今期有小型盤菜, 鴨掌、花菇、蠔、花膠等等, 很搶手!同樣是因為新年, 有慶節糕點 - 紅棗桃膠年糕及蘿蔔糕, 煎得香口. 咖喱蝦是我個人推介, 雖然不算大隻, 但帶點泰國風味. 7款刺身選擇, 可惜仍然未有甜蝦啊!小型的撈起, 是三文魚及蘿蔔絲拌秘製醬汁. 涼菜也有十多款, 要增肥的我, 當然要多吃芝士. 甫到達, 我已經被甜品吸引, 這件芒果糯米糍好像是出了一次便沒有refill, 所以看到想吃就不用猶豫, 立即先拿來吃. 同樣是只出一轉的, 是朱古力香蕉蛋糕, 無論

咖喱蝦是我個人推介, 雖然不算大隻, 但帶點泰國風味.

7款刺身選擇, 可惜仍然未有甜蝦啊!

小型的撈起, 是三文魚及蘿蔔絲拌秘製醬汁.

涼菜也有十多款, 要增肥的我, 當然要多吃芝士.

同樣是只出一轉的, 是朱古力香蕉蛋糕, 無論是面層的軟朱古力醬抑或香蕉餡, 均是十分香甜.

甜品亮點是即製梳乎厘班戟, 震騰騰, 喜歡的話, 加忌廉、士多啤梨/朱古力醬也可, 或者在凍櫃拿haagen-dazs配著也可.

士多啤梨焗蛋白, 好輕盈, 多吃不覺膩.

每次必吃的香檳啫喱, 好清甜.

芒果系列有皇牌芒果拿破崙、芒果蛋糕、芒果芝士蛋糕等.

幾乎是整個甜品枱的甜品都是超水準!

即焗芝士撻, 味道濃郁, 質感幼滑.

另有滋陰紅棗桃膠糖水、香滑豆腐花.

飲品有檸茶、橙汁、蘋果汁, 而我就喜歡這裏的紅茶.
2018-02-09
  • 甜品
  • 咖喱蝦
  • 熱石海上鮮
  • 梳乎厘班戟
  • 豆腐花
不知是否太久沒有吃自助餐,早前剛剛吃完自助餐,突然又心癢癢想再來一次自助餐......加上天氣寒冷,收到消息,8度的「香草熱石海上鮮」再度登場,當然不可不吃。所以,便約同幾位好友,放工後齊來吃餐飽。 「香草熱石海上鮮」是我們前來的主因,到來時,當然第一時間排隊等候。大廚巧妙地以多款香料如檸檬葉、 香茅、南薑、青檸等放於熱石上與海鮮一同以「桑拿」方式蒸煮、以高溫讓蒸氣滲透每件海鮮,並將香料的精華燻融於其中。看著廚師打開大大的木蓋子時,暖暖輕煙散開,豐盛的海鮮舖滿盒子內的熱石上,畫面相當震撼!每一份,挑四份,大家一同分享,感覺多好!香草熱石海上鮮包括:BeautySearch 最愛的原隻扇貝、青口、大蝦及蟹腳等,各款海鮮均非常鮮味,而且,以熱石蒸海鮮,這樣煮理不但海鮮不會老,而且還能鎖住當中的水份喔! 很幸運,剛好遇上原條即蒸石班而上,此情此景,實在難得,當然要第一時間拍張寫真,順道當然要拿一小塊肉來嚐嚐。石班蒸得剛剛好,肉質相當嫩滑,啖啖肉,搭配香甜的蒸魚豉油,更為鮮味。 雖然品嚐了不少海鮮,但吃自助餐,刺身當然少不了。 鮮甜的刺身一向都是 BeautySearch 必選的美

雖然品嚐了不少海鮮,但吃自助餐刺身當然少不了。

鮮甜的刺身一向都是 BeautySearch 必選的美食,刺身櫃裡的選擇可不少,有三文魚刺身、吞拿魚刺身、油甘魚刺身、北寄貝... 等,夠凍而且沒有雪味,口感鮮嫩肥美。

肉食方面,今次 BeautySearch 揀選「燒特級牛肉」及「香草烤羊扒」。

「燒特級牛肉」的色澤粉嫩,非常吸睛,食落外皮帶點香口,咀嚼時還帶點嚼勁;「香草烤羊扒」,肉質嫩滑,香草的芳香令羊的羶味不至於太濃,恰到好處。

當天的蔬菜及生果都非常新鮮,所以, BeautySearch 不禁自製了一碟沙律與大家一同分享呢!尤其菠蘿,真的十分鮮甜,絕對不可不吃喔!

這兒的甜品陣相當吸引!琳瑯滿目,愛吃甜的一定找狂!

來過 Café 8 Degrees 的朋友都應該知道,這兒的「芒果拿破侖」絕對是不可不吃。拿破侖表面舖滿香甜的芒果肉,下層的酥皮入口鬆化,中間夾著柔滑的吉士,甜度適中,美味可口。

除了「芒果拿破侖」,當晚 BeautySearch 還揀選了兩款即製甜品,分別是芝味濃郁的「軟心芝士撻」,及近期大熱的 Souffle Pancake。

雖然這裡的 Souffle Pancake 厚度不及坊間厚,不過,空氣感與鬆軟度蠻不錯,蛋味十足,還可搭配不同醬料,加上忌廉,令人滿足!
八度海逸的 Cafe 8 Degrees,我有大概十年沒有過這邊了。今次是朋友的生日聚會,無他的,我們就交由壽星的朋友選擇。這位朋友特別喜歡甜品,說這邊的甜品特別美味,尤其是芒果拿破崙,還說最近推出芝士撻跟Souffle Pancake,讓我有無限的想像空間,今次我就是衝著甜品來的。沒想過星期三晚7時,這邊座無虛席,人多得讓我驚訝。 ————————————————————————————- 在還沒有開始食甜品之前,讓大家看看其他美食。先來前菜,這邊有煙三文魚、希臘沙律等,其實款款都想食,可是我被其他熟食完全吸引了。 ————————————————————————————- 海鮮方面有即開生蠔,無限添加的超鮮甜蟹腳、凍蝦等,樣樣新鮮。 這是「蝦兵蟹將麻辣煲」,有廚師即席在食客面前煮食,這個煲用上麻辣湯底,再加入粉絲跟不同的海鮮去炮製這個煲,熱辣辣的,還可以因應自己喜歡的辣度叫廚師加辣。 我的「蝦兵蟹將麻辣煲」不一會兒就完成啦。有夠麻辣,加上不同的海鮮,令整個煲變得豐富。 聞說前幾年曾推出過而後來又收起過的「香草熱石海上鮮」再一次出場,看著廚師打開這個木盒的蓋子時,那

————————————————————————————-

聞說前幾年曾推出過而後來又收起過的「香草熱石海上鮮」再一次出場,看著廚師打開這個木盒的蓋子時,那個震撼的感覺的確讓人看得目定口呆。我嘛,卻想著該拿哪一款海鮮啦,沒法子啦,愛吃的人腦子裡總是「吃」。海鮮的確是鮮味,這樣子弄的海鮮,不會很老,而且能把海鮮的鮮甜味保留起來,不錯。

還有即蒸的石班,每次一拿出來就在5分鐘內被食客取得光光的。在電光火石之下,我才拍到了一張石班全照,也拿到了其中一小塊肉,相當嫩滑,魚味鮮甜,叫人愛不釋口,難怪食客們如果喜歡它啦。

————————————————————————————-

這盤豬頸肉絕對不能忽視,表面相當香脆,入口不會過油,相當不錯。想起又想要多吃一次啦。

廚師即切食物有燒腩仔跟慢煮牛肉,該是Prime Rib的部分嘛。兩者交替著讓食客食用。燒腩仔的脂肪並不算多,食落皮香脆肉鹹香。至於慢煮牛嘛,入口肉味相當香濃,還有相當多的肉汁,十分淋身,當時立即想Encore的,可惜已被其他食客取得光光的。好味的就是這樣啦,不打緊,還有很多美食等著我啦。

————————————————————————————-

甜品來說,我幾乎吃盡了這邊的甜品,比預期中還要好,食完不會很膩,而且還吃到出眾的芒果拿破崙,很滿足很幸福呢!

甜品方面,這邊的甜品款式也蠻多的,甜品師父亦會交替把不同的甜品放在這裡。唯芒果拿破崙是不會轉走。因為芒果拿破崙實在太受歡迎,基本上放在台上不足三分鐘就已經把碟子清得空空的。它的芒果相當清甜,就只有芒果天然的甜味,加上甜而不漏的吉士醬,再加上層層香脆的酥皮,叫人吃不停口。要是面前有一條完整的芒果拿破崙的話,我可以自己清掉最少四分之三條啦。

這件芝麻蛋糕,味道恰到好處,也是搶手之選。

這件沒記錯是Opera蛋糕,朱古力味相當濃郁,甜度剛好,朱古力迷一定不能錯過。

即製的Souffle Pancake,有多款醬料供食客選擇,也可以配合旁邊的雪糕,炮製出自己心愛的甜點,Pancake鬆厚度很足夠,入口蛋味也夠香的,配合不同的醬料實在讓我非常滿足。要是加入芒果拿破崙入面的吉士醬作為配料的話,相信我喜歡它的程度該會再一步提升。

這件芝士撻,會否太過份?外層香脆,帶微甜,咬落去是棉棉的芝士,芝士香氣濃郁,讓人有種幸福的感覺,忍不住吃了四件。現在想起又想食啦。

壽星呀,下次不用等你生日,有時間就再來吃好嗎?
2018-01-08 1003 浏览
甜品很棒!因為我不吃海鮮所以雞腿吃遍了他們這裏的甜品。芒果拿破侖很棒,芒果是新鮮的不是罐頭,所有甜品上的水果都是新鮮的。芝士蛋糕也特別推薦,是輕芝士特別濃郁。榛子蛋糕也非常正宗,蛋白蘇芙蕾非常可愛。吃了差不多兩天的熱量,要減肥千萬別來
2018-01-04 985 浏览
餐廳甜品出色1.芒果拿破崙。夾層酥皮鬆化,吉士醬香滑,頂層芒果甜,果然係搶手貨。2.聖誕限定的樹頭蛋糕。亦係始料不及的香滑朱古力質感及濃度 p.s.貓仔私心於黑朱古力。3.心太軟。即場小碗出爐,焦香嘅表面包裝著澎湃嘅朱古力溶岩。另有童心至愛的朱古力噴泉,當然係玩樂>味道。海鮮部都相當爭氣1.聖誕日+除夕限定嘅松葉蟹腳。鮮甜結實,refill速度快。2.生蠔。體積小,海水味淡,肉質爽。熱食1.黑椒牛仔骨。入味易咬。2.鵝肝多士。油脂豐厚,份量驚人。凍食1.煙三文魚。
餐廳甜品出色

海鮮部都相當爭氣

2.生蠔。體積小,海水味淡,肉質爽。

熱食

1.黑椒牛仔骨。入味易咬。
2.鵝肝多士。油脂豐厚,份量驚人。

凍食

1.煙三文魚。
  • 芒果拿破崙
2017-12-13 1896 浏览
打電話訂位時,果位先生特別強調因為和上月不同,$508/位,沒有優惠了,還以爲會有特別主題,來到餐廳,只是有一點聖誕裝飾,其他東西,包括食物,全部一切照舊,無甚驚喜生蠔吧煎鵝肝燒牛肉其他有燒味,蒸魚,煎羊扒,煎蠔餅等,乏善足陳,試過便算了!甜品:芒果拿破侖仍然是招牌之作!吃過水果便完成這頓晚餐了!雖然這個價格,有生蠔,鵝肝,級數不錯的燒牛肉,款式尚算多的甜品和我沒有吃過的和牛刺身,而且食物refill 算快,但所有事情都好似係毫無新意,十年如一日,英雄慣見亦常人,不用再去多次了!

生蠔吧
生蠔

煎鵝肝

鵝肝

燒牛肉

其他有燒味,蒸魚,煎羊扒,煎蠔餅等,乏善足陳,試過便算了!
燒味
煎蠔餅
蟹腳
甜品:芒果拿破侖仍然是招牌之作!
芒果拿破侖

吃過水果便完成這頓晚餐了!
各式水果

2017-12-13
鵝肝
2017-12-02 1229 浏览
餐廳唔算大,食物種類唔多,但每樣都係好食同埋大部份想食的都有,比起食物品種類多, 但係好多都唔會夾嘅的自助餐,其實可以說是貴精不貴多,好似羊架、牛肉、生蠔、刺身、 串燒等都好好味!又有長腳蟹、青口、燒烤 全部都鍾意食!蛋糕品種都好多, 特別係芒果拿破崙 ,食咗兩三件 ,真係好好味 餐廳服務員好留心四周嘅食客 ,一見到隻碟吉咗就會即刻收走 ,又會經常幫你添水,服務周到 ,真係覺得好窩心 今次同爸爸媽媽去食完 ,佢哋都話下次一定要再去食
今次同爸爸媽媽去食完 ,佢哋都話下次一定要再去食
2017-11-02
$420 (其他)
生日
2017-11-27 1359 浏览
今年媽咪生日唔知食咩好,自然諗到食自助餐。早前去探舊同事,喺佢返工附近見到呢間酒店,原來已經開業好幾年喇。入去見到呢間餐廳有自助餐食,就試試佢。當晚全場滿座但頗寧靜,唔錯。海鮮自助餐當然有青口,蝦,蟹... 有我至愛嘅生蠔,但味道就偏淡;無限供應,食到尾聲仍然有得食。仲有鵝肝任食。又有片皮鴨。甜品唔鍾意食嘅我,見到呢個芒果拿破崙都要食番件。最後係雪糕,又係我至愛嘅味道。整體而言,呢個價錢嘅自助餐係OK嘅。
今年媽咪生日唔知食咩好,自然諗到食自助餐
入去見到呢間餐廳有自助餐食,就試試佢。

當晚全場滿座但頗寧靜,唔錯。

海鮮自助餐當然有青口,蝦,蟹...

有我至愛嘅生蠔,但味道就偏淡;
無限供應,食到尾聲仍然有得食。

仲有鵝肝任食。

又有片皮鴨。

甜品唔鍾意食嘅我,見到呢個芒果拿破崙都要食番件。

最後係雪糕,又係我至愛嘅味道。

整體而言,呢個價錢嘅自助餐係OK嘅。
2017-11-15
$417.6 (晚餐)
生日
  • 芒果拿破崙
2017-11-25 1522 浏览
經常見到有好多食評,推介8度餐廳嘅芒果拿破崙,今日經過土瓜灣,就特登去試下啦!佢嘅餅店係響門口,依家已經有聖誕佈置,仲有好多好靚嘅聖誕小食,但我目標為本一定要食到呢個拿破崙為止!
芒果拿破侖
秋涼天氣下,吃點黑糖東西,暖意感瞬間提昇。加上黑糖富含鐵元素,尤其適合容易手腳冰冷的女孩子。在這個下午,難得有屬於自己的私人時間,就來到 8度海逸酒店,享用 SKINFOOD雙重甜「蜜」下午茶。我想寧靜一點,所以選擇坐在2樓茶座,悠然自得,舒適自在。大廚以SKINFOOD 的升級版蜂皇花蜜嫩肌系列及皇牌黑糖光采系列為創造靈感,巧製多款精緻的蜜糖與黑糖鹹甜美點,由內而外滋潤您的肌膚與心靈。藜麥牛油果沙律菜,很健康的一杯沙律,熟透的牛油果有半溶的口感,沙律伴以醋汁,清新美味。牛油果香草三文魚他他,牛油果與三文魚同樣大小,細細粒酸酸的,好開胃。開始吃些飽肚點的食物,有蜜糖芥末青瓜蝦沙律開面三文治,清新怡人,最喜歡那蝦肉,新鮮味濃,絶不是那些雪藏海鮮。還有很香口的脆炸雞翼伴桂花蜜,上次已經好喜歡,今次Tea set再度出現,炸物伴桂花蜜,味道蠻突出,而且感覺沒那麼熱氣。芝士焗黑松露忌廉薯蓉,說是薯蓉,但其實是薯粒,感覺更美味﹗焗得軟硬適中,有口感又不會太飽滯﹗這裡的千層酥是無懈可擊的,士多啤梨千層酥配蜜糖忌廉,好酥脆。黑糖閃電泡芙,甜蜜感覺隨即而來,泡芙蓬鬆酥脆。好喜歡這個黑糖芝士餅,那條黑糖

我想寧靜一點,所以選擇坐在2樓茶座,悠然自得,舒適自在。

黑糖閃電泡芙,甜蜜感覺隨即而來,泡芙蓬鬆酥脆。

好喜歡這個黑糖芝士餅,那條黑糖啫喱滑溜甜蜜,芝士餅好輕盈,整個搭配好美完,再吃多件也不嫌多。

長崎蜜糖蛋糕質感較實在,而且亦帶點濕潤。

最後是黑糖奶凍,味道及口感與剛才的芝士餅蠻相似的,當然,這個雲呢拿籽味道會突出一點,超滑溜。

這個下午茶的飲品有 蜜糖青檸梳打/ 養生黑糖薑茶,我嘛,都是怕冷的女生,喝杯養生黑糖薑茶,瞬間暖意提升。

题外话/补充资料:
2017-11-18
原本想揾間有生蠔有鵝肝嘅自助餐 見到呢間野有折幾平就去試下 點知一去到食物吧細到嚇親 但係位就好多 搞到好迫完全攞唔到野食 基本上有八成食物都係又凍又乾 極少野食 擊茄汁腸仔班同尼迪蛋呢啲嘢都夠膽死擺上去 牛羊雞任何一樣肉都係乾到哽喉 至於龍蝦伊面啲龍蝦一黎比大媽夾走晒 只係refill過一次後變左鮮蝦伊面 我真係o左咀 手法好cheap 而説中嘅鵝肝多士 哥哥仔煎出得好慢 人又多 根本唔食得多 鵝肝還可以 塊多士係一片好求其烤都無烤過嘅法包仔 串燒完全唔掂 同無無分別 生蠔還可以 係細隻左啲 甜品區先嚇死人 得大概十種蛋糕 連雪芳蛋糕都兩隻味 好平民賣相差又難食 最搞笑係啫哩糖都有 刺身尚可 灸試三文魚,玉子,蟹柳壽司味道不錯但舊飯好大而且全部凍冰冰 唯一驚喜係個中湯 候頭菇煲老雞幾好味 !整體而言所有野都好下欄 好似小學野餐嘅嘢食 味道真係毫無水準可言 未曾試過攞野食會迫到咁 人貼人 行都行唔到 而且啲枱好密所以好嘈 啲廚全部黑口黑面 慢條斯理hea住做 反而侍應姐姐好有禮貌有笑容仲好主動執野 結論係呢間野我一定唔會再黎食 大家千祈唔好以為有鵝肝生蠔嘅buffet衰極有譜 因為呢度
慢條斯理hea住做 反而侍應姐姐好有禮貌有笑容仲好主動執野 結論係呢間野我一定唔會再黎食 大家千祈唔好以為有鵝肝生蠔嘅buffet衰極有譜 因為呢度係離晒譜!
絕對令人得不償失

2017-11-12
  • 中湯
2017-10-21 1742 浏览
🎃第👺一次💀寫萬聖節👿食評,兼談中☻西方造型食品差異👻。酒店傾斜8度的設計😫,令我聯想到「邪」惡餐☠。既指食品造型誘人,亦有猛 👹鬼出籠,群魔亂舞,色彩斑斕之意。😈🎃🎃🎃🎃🎃萬聖節食物造型篇 🎃🎃🎃🎃🎃中國「鬼節」源自印度,西方鬼節的溯源自蘇格蘭。當地近北極圈,11月1日是冬天開始日子,漸漸夜長日短。傳說魔鬼與死者會在前夕還陽,人們習慣「扮鬼」以避禍。最原始的扮相,是把布剪出兩個洞👻,成為眼孔👻,蓋在頭上👻。Halloween是All Halloween'Eve縮寫,意指萬聖節前夜。「哈里波特」的作者在蘇格蘭生活,寫作靈感正是來自當地的魔幻文化。萬聖節傳到美國後,多用南瓜🎃和稻草人,如:「傑克燈」用南瓜製成,象徵和重視豐收。🎃南瓜成為主角食材,橙色成為主要顏色,黑色成為次要顏色,再其次是紫,綠色。糖果象徵trick or treat的兒童遊戲, 經典食品有太妃糖蘋果。糖果是萬聖節第二大食品元素。至於造型食品則甚多,模仿對象可歸納為四類:👿幽靈:嘩鬼,眼珠,骷髏頭骨,腦袋,喪屍 ,鬼爪,鬼屋,血,中國殭屍,勅令符咒,中日式女鬼,生化喪屍,無頭鬼,「黑白無常」,小精靈,「阿積」……👿巫婆傳
🎃
第👺
一次💀
寫萬聖節👿
食評,兼談中☻
西方造型食品差異👻
。酒店傾斜8度的設計😫
,令我聯想到「邪」惡餐☠
。既指食品造型誘人,亦有猛 👹
鬼出籠,群魔亂舞,色彩斑斕之意。😈

🎃🎃🎃🎃🎃萬聖節食物造型篇 🎃🎃🎃🎃🎃

至於造型食品則甚多,模仿對象可歸納為四類:
👿幽靈:
👿巫婆傳說:
巫婆,巫婆手指,鼻(鷹鈎),黑貓,掃把,貓頭鷹,斗篷,蜘蛛,蛇,毒汁湯……源自希臘神話,中古時流行甚廣,是西方巫術魔法思想源頭。他們認為邪惡的都是女性,只有女巫,沒有男巫。多少萬女士被懷疑是女巫,因此被燒死。
👿吸血殭屍傳說:
殭屍,墓,棺材,蝙蝠,城堡。源自東歐巴爾幹半島,指貴族如德古拉,可長生不老。堡主必定是男性,故吸血殭屍必定以男性做代表。
👿埃及盜墓迷城傳說:
木乃伊,蟲蟲。
食品種類是否多元化,能否涵蓋上述類別,是評價萬聖節自助餐食物的準則之一。

🍎🍎🍎🍎萬聖節食物色相顏值篇🍅🍅🍅🍅
此店提供的萬聖節食物數量不多,主要有8大類。食品名稱顯示牌標示了那些是萬聖節食物。

👹👺前菜👹👺
名為火燒牛肉凱撒沙律,血紅色的牛肉,襯托著綠碟。牛肉頗嚡,欠牛肉味。「淌血」視覺效果不明顯。切些蕃茄絲,多滴茄汁,效果已不同。

火燒牛肉凱撒沙律

😈😨小食😈😨
香辣肉眼球的驚嚇指數稍增,有一大片「血海」, 肉球頗嚡,辣油不足,故香味欠奉。
「眼球」宜有一小圓片芝士或蛋白墊底,最好有少許「血絲」,則「眼神」會較悽厲。

香辣肉眼球

💀☠蔬菜💀☠
椰菜花沙律伴士多啤梨扮作腦袋,形態是酷似,惜士多啤梨汁醋色彩太淡,味道亦太淡, 浪費了厨師的「腦」力。

椰菜花沙律伴士多啤梨

😈😨正餐😈😨
蟲蟲茄蓉意大利粉的顏色逼真,味道亦不俗,令人食指大動。其實蟲蟲是早餐粟米片而已,遠望尚可。

蟲蟲茄蓉意大利粉

😫😱4種甜品😫😱
☠骷髏頭骨與嘩鬼臉曲奇造型普通,不夠鬆化香脆。伴碟的法式焦糖燉蛋的面不脆,應是未用火槍噴射。

嘩鬼臉曲奇

🎃南瓜盅內的士多啤梨芝士慕絲好看不好吃,太稠密,能吃的,是士多啤梨粒。宜用真正南瓜饢做碗,盛滿南瓜蓉,既健康又甜美。

士多啤梨芝士慕絲

😬眼珠洛神花傘喱造型頗佳,全個可吃下,龍眼,車厘子,傘喱均甜美。

眼珠洛神花傘喱

🕇墳墓朱古力慕絲是此店萬聖節招牌食品, 可是朱古力慕絲太甜了。孤立一座墳墓沒有
黑色幽默效果。

墳墓朱古力慕絲

🗳擺設有待改進:各項食品散放在各處,沒有迷離境界的感覺,談不上有詭異效果。如上述甜品應擺放在一起,用紫色布墊底。在周圍加一些道具。
不求有毛骨悚然效果,只希望有浪漫情懷。
環境是影響食物質素的重要部份。

上述8道食品勉強涵蓋前文3類鬼怪,有:
👿眼珠,骷髏頭骨,腦袋,血
👿墳墓
👿蟲蟲
👎欠了最重要的巫婆傳說食品,宜加入巫婆手指。
👎鬼靈精怪數量不多,欠形象化。難度最低,成本最廉是加入木乃伊造型食品,以白色粗麵條製成。
👎顏色方面,黃,紅色較多,欠了以紫色營造詭異,浪漫氣氛,不夠色彩斑斕。現場有茄子食品,未有善用,加以易服。
👎正如上文分析,糖果是重要節日食品元素,宜加強。如白色棉花糖加上眼睛,朱古力塊上畫上吸血殭屍,成本化算亦難度低。

🕸🕷網紅蜘蛛🕸🕷
我自行用皇帝蟹腳和青口堆疊成為蜘蛛,還以八爪魚陪襯,少許八爪魚汁作裝飾,成為第9道菜色。

皇帝蟹腳,八爪魚和青口

皇帝蟹腳極為咸鮮,清甜多肉。
此店勝在人流少,食客不擠擁,我可擇肥而噬。
青口鮮味。八爪魚十分爽口,汁液甜美。

☯☯👲比較中西「造型菜」篇👱🏛🏛
萬聖節文化孕育豐富的食品,「搞笑多於驚嚇」,比聖誕,復活節更精彩。
印度式鬼節重視施捨,宣揚慈悲,氣氛詭秘;西式鬼節重視豐收,宣揚喜樂,氣氛歡騰。中西文化的差異,可見一斑。

西方厨師的「造型菜」,講究「形似」和「玩味」。
中國厨師的「造型菜」,講究「神似」和「味道」。

中國分兩大形式:一是扮成動,植,死物,如「松子魚」把魚喬裝成為松鼠,「法海蒲團」是偽裝變成坐墊,沒有人介意松子魚手腳太短,。另一類是把齋菜「葷腥轉身」,如芋頭魚。還有一種是講究「意頭」,如農曆新年食「滿掌金錢」(冬菇炆鵝掌)。各種形式都是為了滿足口腹之欲。

中國人講究的「形」,是以形補形,如認為合桃似人腦,故食合桃。殘忍的,會吃猴子腦🙈。中國文化底子不會造就真正的「造型菜」。

中國人的鬼的性質亦不同。來自佛教思想的,有不去地獄投胎的孤魂野鬼,鬼差;來自道教的,有動,植,死物修煉成妖。
殭屍亦大不同,西方的與常人沒有大異,中國的豪無表情,只能跳躍;西方的吸血,中國的吸精氣。
中國的野鬼,妖,殭屍的面孔較模糊,形象欠鮮明。
故中國鬼邪較難食品化。

🦂🐏🐷🐃🐓其他食品食評篇🦀🐙🦈🍆🍰🍧

日本菜🎎🎏
三文魚腩和火炙三文魚壽司均具水準。串燒
食品如墨魚咀,雞軟骨太乾,只有燒蝦具水準,連殼都可以吃,蝦肉鮮味。

鵝肝,串燒蝦

西菜🍝🍽
生蠔鮮味,有海水味,稍嫌細隻。煎鵝肝肥美,油脂香脆,是必食推介。墊底的麵包太「行貨」,宜變身成為棺材板,只需略為修飾麵包便可。
燒牛肉則一般水平。

生蠔,芝士蝦,辣汁煮蜆

另一佳選是芝士大蝦意粉,很多大蝦,咸度調教得恰當,蝦肉新鮮。

😈😨中菜 😈😨
較好是合桃紅棗椰子燉雞湯,味道豐富。未有試嚐磨菇西湯。
可惜沒有黃金色的南瓜湯,亦沒有綠色的巫婆湯。😐
辣汁煮蜆的辛辣度強烈,嗜辛辣者會喜歡。
蒸青斑水準一般。燒味乏善可陳,無下箸處。

🌴越南菜🌴
蔗蝦不及格,奀瘦,欠味道。

其餘孜然骨,沙律,麵包,班戟……乏陳足陳。

🍰招牌芒果拿破崙
必食的甜品是招牌芒果拿破崙,芒果呈粒狀,吉士忌廉比例太重,香脆的兩片酥皮層則很優質。

芒果拿破崙

建議食外賣版,預先在eshop預訂,折實約228元一磅(包寫祝福字牌),店員會送到你檯上。回家後映相如上。
外賣的有6片滿口甜美芒果,感受到吉士忌廉的奶香,香脆的雙層酥皮層是最出色的部份,還有黃金杏片都不俗。
只有香港島天后的mimosa Patisserie出品,可與它比美。
此餅風格屬於雅淡,不是濃甜。酒店級數水準。

🍧有Haagen-Dazs 和Dreger's少量品種雪糕供應。

🍹有蘋果汁,橙汁,檸茶,咖啡,奶茶,僅此而已。

🏨🏨🏨🏨🏨8度傾斜的酒店篇🏨🏨🏨🏨🏨
大堂,大門,垃圾桶,水杯,柱子……均呈8度傾斜,頗有特色,裝修水準當然與紅磡的同系酒店差很遠,屬住宅區酒店。
燈光,格調,裝修……皆不是五星級。單就食到心儀食物如皇帝蟹腳,鵝肝,串燒,加上服務(侍者與食客比例高)不錯而言,性價比是高。宜預先在eshop預訂餐券。
有提供免費穿梭巴士往紅磡,尖沙咀港鐵站。
2017-10-20
芒果拿破崙
  • 凍皇帝蟹腳
  • 煎鵝肝
  • 日本式串燒
和家人來慶祝記念日…拆扣后成人二百幾…小童一八幾…食物水平這價錢已予左中規中矩…工作人員勤奮…沒有因太多人宜疏忽…讚!但我真的不明白…一天前到電要求希望幫幫手wording on plate已作慶祝記念用…居然同家人講要收十五元才寫…我真心的不明白系咩玩法…一問酒店…居然會這樣真系……😂😂😂😂😂
2017-09-24
其他
纪念日
信用卡優惠
港女Afternoon Tea.... 之前一直都0興趣但呢排唔知做咩事港女筋戚起了XDDD 突然好想試下食三層Tea SetSearch過好多間都要接近三百蚊 又肉赤..... 最後竟然比我搵到一間只需要一百頭!! 全城至平! 二話不說就book了~~~~♥要食平野先要付出, 酒店位置唔係好方便既市區位佢位於土瓜灣九龍城道, 我係去太子地鐵站再轉12A巴士去~好彩地巴士有個站正正就係停係酒店門口~~酒店lobby~ 向右行就會見到我地要去既Cafe 8 Degrees星期四既下午~ 唔係好多人, 但都比想像中多XDD 哈哈(咁多人好似我地咁平日唔使返工既>v<)有自助飲品area, 都係茶, 咖啡, 檸水, 奶個d....因為我地係上網預訂既, 入餐廳時已經比左voucher員工核對坐低後基本上都係等個tea set送黎....大約等左15分鐘左右, 就見到員工陸陸續續將多份Mango Tea Set送出黎啦~~~2個Tea Set大合照♥♥用佢地既booking link預訂有折!!! 抵好多~~~ ^____^1. Mango Afternoon Tea Set
港女Afternoon Tea.... 之前一直都0興趣
要食平野先要付出, 酒店位置唔係好方便既市區位
佢位於土瓜灣九龍城道, 我係去太子地鐵站再轉12A巴士去~
好彩地巴士有個站正正就係停係酒店門口~~
星期四既下午~ 唔係好多人, 但都比想像中多XDD 哈哈
(咁多人好似我地咁平日唔使返工既>v<)
坐低後基本上都係等個tea set送黎....
Mango Afternoon Tea Set & Uji Matcha Afternoon Tea
2個Tea Set大合照♥♥
1. Mango Afternoon Tea Set $151.8-->$106.8 (星期一至五)
2. Uji Matcha Afternoon Tea $184.8-->$134.8
其實見到實物個陣都即刻明白點解會咁平~~ XDDDD
因為呢個tea set都算係mini版, 不論係佢用既托盤, 同埋食物份量, 都比起平時見到個d細小~~
但我又覺得ok既, 反正平時個d咁大份都未必會食得晒, 仲浪費

呢個set包:

甜點: 芒果拿破崙/鮮芒果法國忌廉蛋榚/香芒雪梅娘/牛油鬆餅
咸點: 脆香雞寶伴鮮芒果沙沙/芒果蝦開面三文治/芒果蟹籽手卷/芒果芝士撻/忌廉芝士焗黑松露薯蓉
飲品: 鮮芒果沙冰
Mango Afternoon Tea Set
脆香雞寶是有2舊的~ 感覺就同麥樂雞差唔多呀 不過佢個芒果沙沙好正!! 酸酸甜甜 同舊雞超夾~~~
Mango Afternoon Tea Set
無諗過 成個Mango Set我最欣賞既竟然係佢!
忌廉芝士焗黑松露薯蓉
夠熱之餘面頭都幾多芝士 而薯蓉口感同味道都好好 唔會係一味得creamy個隻! 都有散發到陣陣松露香味!!
Mango Afternoon Tea Set
芒果芝士撻, 其實好似無乜芒果元素XDDD
呢個撻就一般 撻皮有d太厚同太甜, 食晒成個有d滯
芒果蝦開面三文治&芒果蟹籽手卷
呢兩樣野都不過不失, 主力其實都係食佢鮮甜既芒果肉~ 哈哈
Mango Afternoon Tea Set
芒果拿破崙,鮮芒果法國忌廉蛋榚&香芒雪梅娘
拿破崙果然係佢地既皇牌~~~~!! 的確好高質好好味~~~!!!
芒果夠鮮甜夠多不在話下, 三層酥皮做得超級鬆脆!
咬落去個口感真係一百分!!!♥♥♥ 食完仲買左件外賣返去比屋企人試~~

而芒果蛋糕其實都唔錯~ 唔會過多cream, 加上芒果又甜, 簡簡單單已經好好味!
但雪梅娘個人就覺得麻麻地... 件芒果肉好似比舊糯米吸乾晒d水份咁lolll
Mango Afternoon Tea Set
鮮芒果沙冰, 唔係我杯茶~ 心目中以為係同許留山差不多既芒果蓉 但佢偏近乳酸飲品口味多d,,,, 反面芒果味唔太重...

仲有個scone.... 留返係下面講~~
到期間限定既抺茶set:

甜點: 王牌芒果拿破崙/抹茶意大利芝士餅/抹茶法式焦糖燉蛋/抹茶紅豆忌廉卷/英式鬆餅
咸點: 煙三文魚抹茶蕎麥麵/炸薯條伴抹茶鹽/芥末鮮蝦沙律/黑松露蟹肉沙律開面三文治/脆炸蜜糖雞翼
飲品: 苿莉綠茶
抹茶意大利芝士餅&抹茶紅豆忌廉卷
兩件既抹茶味竟然都幾濃郁! 而且都幾濕潤呢~
不過2件一齊食既話略嫌口味有少少太單調.... 如果忌廉卷多cream d可能會好d~~~
Uji Matcha Afternoon Tea
呢個抹茶法式焦糖燉蛋有驚喜, 口感係好唔錯既~~~
而且都係第一次食抹茶味既Crème brûlée~ 估唔到係幾夾!!
Uji Matcha Afternoon Tea
至於scone....我覺得係成個set最最最令人失望個樣野..../^\
完全無蛋香同牛油香 而且有少少偏乾身 唔好食T^T!
Wahaha食左一大啖先醒起要影相既煙三文魚抹茶蕎麥麵
其實就係無乜味.... 好彩都有唔少三文魚同蟹子~
呢個又係出乎意料地好味!! 黑松露蟹肉沙律開面三文治
多士面頭既餡料超級多!! 而且真係啖啖都食到蟹肉既味道!!!
最後 仲有炸薯條伴抹茶鹽脆炸蜜糖雞翼
薯條同炸雞其實就係同平時快餐店食既差唔多呀~~ lol
抹茶鹽<<唔係好食得出~~~

總結係一分錢一分貨 咁平既價錢唔可以期望太高
但我鐘意佢既份量 唔會過多 食完岩岩好唔會浪費~~
其實佢某d甜品如果可以改善一下 係呢度食tea都會好唔錯~!!

溫提: 用佢地既booking link預訂有折!!! 平好多~~~
佢地既下午茶時段係3-5pm : )

(希望再有機會試唔同既afternoon tea ; DDD)
2017-09-14
2017-09-16 1315 浏览
哩間酒店新出左三款月餅!有傳統又有新式既,中秋未諗到買邊個牌子?不妨試下哩間啦😜海藻糖白蓮蓉蛋黃月餅…鬆化既傳統月餅皮 入面就用左一級白蓮蓉,再包住原粒晶瑩流油既鹹蛋黃😍 加上mini size ,一人一個唔洗同人分!仲有用左海藻糖,比起白糖更健康,味道唔會太甜,輕輕鬆鬆可以park哂成粒!(第一次覺得傳統月餅係好食😳)鮮鳳梨奶黃蛋黃月餅…好多菠蘿肉 好多菠蘿肉 好多菠蘿肉呀😆d菠蘿肉仲多過陳小姐,估唔到菠蘿同奶黃係咁match! 仲有散佈左唔少鹹蛋黃粒,有天然微酸既果味之餘,仲有陣陣奶黄同鹹香味,月餅皮同樣鬆脆。京都宇治抹茶奶黄月餅…餡料份量唔講得笑,皮薄餡爆多!山政小山園抹茶粉溝奶黄又一新配搭,啖啖抹茶香💚雖然冇乜回甘,不過after taste果下先唔講得笑,加埋鬆脆既月餅皮,鐘意抹茶既朋友一定唔好錯過!建議買雜錦裝,咁就可以試哂三款啦😍😍 仲有!每個我食前都有叮佢十秒,熱熱地,入面既餡半軟心,加埋個鬆脆月餅皮咁食先係最正😎

鮮鳳梨奶皇蛋黄月餅
京都宇治抹茶奶皇月餅