8度餐廳

Café 8 Degrees
2018-06-10 1249 浏览
8度海逸酒店有Afternoon Tea Set Voucher promotion, 原價$184.80/set, 依家$126.00/set就食到,仲有兩種味道選擇:京都宇治綠茶、川寧芒果,見幾抵食,就約埋三五知己去試下喇。😙Book枱嗰時揀左二樓室內嘅pool side seat,環境都幾安靜同優雅㗎。一坐低出示番voucher,但都等左好一陣子先上菜😅。但傾住計,望下風景,時間都好快過嘅。兩款Tea Set入面都分別有甜食(凍)、鹹食(熱),炸雞同煙肉腸好食,但唔夠熱。而甜食就拿破輪做得較出色,餅底好夠脆。總括而言,勝價比還可以。

優惠券
2018-06-09 6572 浏览
聽朋友講呢度甜品唔錯,食評同相都吸引,所以揀咗呢度提早慶祝父親節。餐廳座無虛席,枱較逼,通道亦有啲窄,服務方面職員勤快有禮,但食物方面唔知係我唔識揀定嗰日嘅質素無咁好,熱盤賣相同味道真係好一般,全部熟食只試少少,所以全晚食不停食甜品。即開生蠔有兩款,蠔肉較瘦,都算新鮮。蝦肉質新鮮,蟹腳唔太鹹。螺肉同青口都好大隻但鮮味欠奉。刺身好多,有成八款,其中三文魚同北寄貝最好味。煙三文魚煙燻味味夠而且偏瘦。冷盤嘅茄子,燻魚,蕃茄水牛芝士,筍都唔錯。熱盤我覺得最好味應該係蔗蝦同煎魚柳。燒牛肉大件又夠厚但無咩牛味。炆牛肉好鞋。羊架無咩騷嘅香味,肉質都可以。青咖喱豬頸肉有啲鞋,完全無豬頸肉嘅爽滑 可能拎燒味嗰陣都有啲晏,剩返嘅好瘦,好多皮同肉都分開。小籠包皮厚,無咩湯汁。可能想有外脆內入口即溶,鵝肝外面好似有少少麵粉先煎,但我覺得唔加會好食好多。全晚除咗出過嘅款式,全晚仲會喺Refill嗰陣出幾款。新芒果拿破崙好多芒果,酥皮仲保持到脆身,芝士蛋糕感覺亦唔會太漏。蛋白杏仁茶好香好重杏仁味。豆腐花都好滑。即製梳乎裡入口即溶。呢度亮點之一係有六款唔同口味嘅Haagen Dazs同Dreyer's雪糕任食。
,全部熟食只試少少,所以全晚食不停食甜品

即開生蠔有兩款,蠔肉較瘦,都算新鮮。

蝦肉質新鮮,蟹腳唔太鹹

螺肉同青口都好大隻但鮮味欠奉。

刺身好多,有成八款,其中三文魚同北寄貝最好味

煙三文魚煙燻味味夠而且偏瘦。
冷盤嘅茄子,燻魚,蕃茄水牛芝士,筍都唔錯

熱盤我覺得最好味應該係蔗蝦同煎魚柳。
燒牛肉大件又夠厚但無咩牛味。
炆牛肉好鞋。
羊架無咩騷嘅香味,肉質都可以。
青咖喱豬頸肉有啲鞋,完全無豬頸肉嘅爽滑
可能拎燒味嗰陣都有啲晏,剩返嘅好瘦,好多皮同肉都分開。

小籠包皮厚,無咩湯汁。

全晚除咗出過嘅款式,全晚仲會喺Refill嗰陣出幾款

蛋白杏仁茶好香好重杏仁味

豆腐花都好滑

即製梳乎裡入口即溶

2018-06-07
2018-06-01 1257 浏览
同阿嫂慶祝生日就必定食自助餐,一直都聽聞8度係唔錯嘅,咁今次就揀呢間食喇。我嘅第一碟,蝦&青口極之鮮甜,小龍包係用雞肉整,韓式雞翼好香口,燒鴨啖啖肉好嫩滑,苦瓜煮得啱啱好。食自助餐我一定會試下燒牛肉,今次呢個確係有少少失望。呢4件火炙壽司不得了咁好味,真係好味到唔識形容。碗仔翅,正常啦,無乜驚喜。刺身ok架,我食咗兩轉北寄貝添。燒腩肉,啱啱燒好即刻食,無得輸。燒鵝肝,平時會怕怕地嘅我,竟然食咗兩件。覺得未夠飽,食多兩件壽司。我真係第一次食自助餐時食咁多甜品,全部cake都勁正,尢其件拿破崙,真係我食過當中最好味架,而家諗起都想食呀。呢個係我老公食嘅,佢話酸酸地幾好味。以呢個價錢嚟講,絕對係超值抵食,仲要係有質素嘅,一定會有下次。

自助餐我一定會試下燒牛肉,今次呢個確係有少少失望。
呢4件火炙壽司不得了咁好味,真係好味到唔識形容。
碗仔翅,正常啦,無乜驚喜。
刺身ok架,我食咗兩轉北寄貝添。
燒腩肉,啱啱燒好即刻食,無得輸。
燒鵝肝,平時會怕怕地嘅我,竟然食咗兩件。
覺得未夠飽,食多兩件壽司
呢個係我老公食嘅,佢話酸酸地幾好味。

2018-05-27 1279 浏览
之前見到佢做芒果主題已經想試,今次生日就一於試下佢個Twinings Mango Afternoon Tea Set.酒店環境舒適,人唔多,好舒服,職員亦好有禮貌。個tea set望落好似好細,但食食下已經好飽。每一樣我都覺得唔錯,係個沙律我就麻麻。對於一個有嚴重偏食習慣嘅我嚟講,已經好滿意,Afternoon tea 好鞋樣樣都啱食,呢間絕對係我首選!香脆雞翼伴芒果莎莎~炸粉唔厚,雞搥好滑,讚👍🏻日本南瓜蟹籽沙律伴脆牛蒡~我唔鐘意食南瓜,所以一般,牛蒡唔脆但味道ok喎,平時唔會食。忌廉芝士焗黑松露薯蓉~好好味川寧豪門伯爵茶牛油鬆餅~唔錯川寧檸檬薑茶法式焦糖燉蛋~好得意,好似食緊薑汁豆腐花咁!煙三文魚開面三文治~包就一般,煙三文魚啱我,唔會太咸太濃味。芒果蟹籽手卷~好好味鮮芒果布甸~好滑,好似食緊mousse 咁。芒果班㦸~皮唔厚,軟熟,芒果唔夠多。皇牌芒果拿破崙~果然係皇牌,比天后出名果間拿破崙更加好食,佢可以用刀切得開,天后果間唔得,但佢當然無天后咁多層啦!對於今日呢個Afternoon tea set,我好滿意!唯一係用咗信用卡優惠就無得儲Asia miles,有D失望
酒店環境舒適,人唔多,好舒服,職員亦好有禮貌。
個tea set望落好似好細,但食食下已經好飽。
香脆雞翼伴芒果莎莎~炸粉唔厚,雞搥好滑,讚👍🏻
忌廉芝士焗黑松露薯蓉~好好味
川寧豪門伯爵茶牛油鬆餅~唔錯
川寧檸檬薑茶法式焦糖燉蛋~好得意,好似食緊薑汁豆腐花咁!
芒果蟹籽手卷~好好味
鮮芒果布甸~好滑,好似食緊mousse 咁。
芒果班㦸~皮唔厚,軟熟,芒果唔夠多。
對於今日呢個Afternoon tea set,我好滿意!

唯一係用咗信用卡優惠就無得儲Asia miles,有D失望

2018-05-27
庆祝纪念
生日
信用卡優惠
  • 芒果拿破崙
2018-05-24 1195 浏览
琴日有朋友同我補祝生日,去了呢間土瓜灣8度海逸酒店食自助餐,估唔到水準都很高! 尤其是甜品,選擇種類的十分之多!芒果拿破崙,薄薄嘅芒果肉,配上一層疊一層鬆脆酥皮加芒果吉士,很好味!日式刺身,甜蝦很新鮮!自助生蠔每次每人限取兩隻,食落口細細隻頗為新鮮,而且仲有淡淡嘅海水味長腳蟹肉質結實,入口鮮甜!熱食方面,我十分喜歡辣辣嘅翡翠蚌,很爽口,啖啖肉!仲有個熱辣辣嘅魚翅煲,湯汁很入味!牛扒表皮煎得香脆,裏面帶些紅紅嫩肉,火候剛好!羊仔架,略嫌 生了一點,可能個人口味好似未熟咁!整體而言,呢個價錢有酒店級數自助餐,算係幾抵食!

!

日式刺身,甜蝦很新鮮!

長腳蟹肉質結實,入口鮮甜!

熱食方面,我十分喜歡辣辣嘅翡翠蚌,很爽口,啖啖肉!

仲有個熱辣辣嘅魚翅煲,湯汁很入味!

牛扒表皮煎得香脆,裏面帶些紅紅嫩肉,火候剛好!

羊仔架,略嫌 生了一點,可能個人口味
好似未熟咁!

整體而言,呢個價錢有酒店級數自助餐,算係幾抵食
2018-05-18 1265 浏览
咁岩同好朋友一齊放假就約左去high tea 而呢間酒店同TWININGS crossover既川寧芒果下午茶一早就係我地既心水一個三層高既架同一個大枱盤將成個tea set擺得都幾靚 擺上枱之後我地都前前後後影左一輪相先真正開始食我地由最底既枱盤開始食起 有沙津 薯蓉同雞翼 旁邊有一小碟既香芒沙沙醬汁就係伴雞翼食既 味道好夾 雞翼放左一陣都依然咁脆 值得一讚 個薯蓉又香又軟綿綿 焗得幾岀色底層就有芒果蟹籽手卷同煙三文魚開面三文治 呢兩個改既名同實物都有一段距離 但係味道都唔錯 有種小清新既感覺川寧豪門伯爵茶牛油鬆餅同檸檬薑茶法式焦糖燉蛋 反而就無乜特別 茶味亦唔係特別濃最後就到最期待既甜品 王牌芒果拿破崙真係無得頂 咬落去上層既芒果粒甜而不膩 配埋香脆鬆化既酥皮夾住香滑既吉士醬真係超好味 差d想食埋朋友個舊芒果班戟反而就麻麻地 成舊都係cream 都幾小粒芒果 感覺好heavy跟set既冰紅茶 淡淡既紅茶配甜品臨走仲有川寧禮品包送 計返一個人都只係百幾蚊就有咁高質既high tea 雖然係遠左少少但都值得

個薯蓉又香又軟綿綿 焗得幾岀色

最後就到最期待既甜品 王牌芒果拿破崙真係無得頂

跟set既冰紅茶 淡淡既紅茶配甜品

臨走仲有川寧禮品包送

2018-05-03
下午茶
2018-05-17 875 浏览
Twining pair 芒果有咩新玩法?愛茶又愛芒果既你一定唔好錯過啊!底層:個scone加入twinings既earl grey tea ,微暖既scone令牛油香更突出,但又冇蓋過earl gray tea既茶味而creme brûlée 就加左twinings既ginger lemon ,食落微微茶薑味好特別嫁!當然唔少得我最愛既皇牌芒果拿破侖啦!每層酥皮真係好脆嫁!芒果又夠香甜,正仲有佢既芒果家庭成員,有芒果班戟、芒果慕絲杯、芒果壽司、另外仲有咸點煙三文魚法包、炸雞鎚配芒果莎莎、南瓜蟹子沙律。同埋又係我好鐘意既芝士焗薯蓉,加入左黑松露真係好香!薯蓉都好軟滑嫁每份下午茶都會送一set Twining 既茶包,得閒又可以沖黎飲喇!

Twining  芒果下午茶

薯蓉、炸雞鎚同沙律
Twining  茶包
  • 芒果拿破崙
2018-03-24 1576 浏览
三五知己約去食自助餐,此間服務同食物質素都很好,尤其甜品都多選擇,價錢不貴!會再去食!最緊要鵝肝任食,蟹腳新鮮,生蠔不用排好耐,碗碟都很潔淨,編排坐位都好好,侍應生非常有效律,不時同你斟水,不是每一間都做到
2018-03-24
2018-03-20 1282 浏览
從小在土瓜灣長大 , 見證著舊事物不斷流逝 , 感觸良多 , 但時代不斷在變遷,很多美味的食店已經消失,不過並不代表沒有出色的食肆,年前開始造訪8度酒店的自助餐,發覺雖然是獨市生意,但水準卻是絲毫不差,所以差不多每晚都是座無虛席。 而近日又有新主題,仲要係當日首次碰上的熱石蒸,老實說,真的有點期望。 生蠔 有Fine de Claire及Pacific Oysters Totten Inlet兩款提供,當然是即開啦,保證新鮮衛生,個人始終喜歡法國的 Fine de Claire,蠔味會較濃,肉質甜美。 一向都認為清蒸最能突出海鮮的「鮮」味,尤其是保留肉汁的處理手法更是一流,當然,大前提一定是要夠新鮮。 香草熱石海上鮮( 扇貝、海蝦、藍青口及皇帝蟹腳) 久違了的一道菜,仍記得年多前第一次造訪,就被吸引了,但之後彷彿在人間消失了。 今次載譽歸來,水準依然,尤其是蟹腳及扇貝,肉質甜美,其實心思思想掟隻生蠔入去蒸,哈哈! 麻辣蝦兵蟹將煲( 蜆蝦蟹粉絲) 原先聞到濃烈的麻辣味,還以為好勁,食落只覺得有麻香,辣度只屬BB級

生蠔

香草熱石海上鮮( 扇貝、海蝦、藍青口及皇帝蟹腳)

麻辣蝦兵蟹將煲( 蜆蝦蟹粉絲)

原先聞到濃烈的麻辣味,還以為好勁,食落只覺得有麻香,辣度只屬BB級,大家可以放心,沾滿了辣汁的粉絲特別惹味。

香煎鵝肝配黑松露汁

其實簡單煎至兩邊脆皮,內裡軟綿已經好足夠,那份油香真的令人難捨難離。

Seafood Station

雪花蟹腳、海螺、海蝦及青口,與蒸海鮮是各有千秋,但每款掃一round是必然的事吧!

西湯是羅宋湯,材料極多,每舀一下都有西芹、蕃茄、洋蔥及甘筍,最難得是夠火喉,所有湯料都煲至出味,入口帶少許辣椒的辛勁,好飲。

另一款是猴頭菇煲老雞,雖然並非燉湯,但湯香鮮甜,同樣的吸引。

熱葷

香煎龍脷柳肉質嫩滑又香口。

基本上每次清蒸海斑出現,都會整速變成魚骨,尤其是豉油調較得恰到好處。

烤春雞、燒味拼盤(燒鴨豉油雞及叉燒) ,都是酒店出品,有一定水準。

點心

粉果及小籠包

另外更有越式蔗蝦配泰式甜辣醬、白酒忌廉汁燴海鮮、香烤泰式豬頸肉、香草烤羊扒配薄荷啫喱、廚師推介意大利粉、酥炸青口、泰式咖哩蝦、辣酒煮花螺及椒鹽白飯魚

當中比較喜歡豬頸肉,幾焦香及有嚼口;香草烤羊扒不會太羶,骨邊位帶油香;花螺幾辣,但好惹味。

沙律

蕃茄芝士沙律、煙三文魚南瓜沙律、茄子沙律、涼拌露筍、味付螺肉及雜錦凍肉盤,不過今日做食肉獸,暫時放下青菜類。

Carving Station

超特級牛肉

當然是要了中間較生的位置,夠肉味有嚼勁。

刺身

北寄貝、甜蝦、鯖魚、三文魚、吞拿魚、玉子、蟹柳、油甘魚及魚

簡單的要了一碟大集滙,不覺有雪味,不錯。

甜品

有兩大品牌提供,包括哈根大師雪糕的雲呢拿及草莓味,與及Dreyers's雪糕的Belgian Triple Chocolate 和 Manila Super Mango,四款口味各有不同,每款一杯是常識吧!

另一重點是即焗梳乎厘班戟,鬆軟香甜,必食。

芝士撻又是即製,熱辣辣的滿口芝士香氣,好正。

店方超級名物芒果拿破崙,經常給客人清碟,充滿了芒果香,層次分明又酥化。

仲有朱古力噴泉、柑子蛋白質、麵包布甸配雲呢拿汁、德國芝士蛋糕、鮮果白酒果凍、椰絲菠蘿忌廉蛋糕、意大利芝士餅、桃膠桂花糕、香橙雪芳蛋糕、維也納香蕉卷、朱古力車厘子蛋糕、紫薯慕絲蛋糕及雲石芝士餅甜品陣容真的龐大又好味,甜品迷相信會失控了。

2018-03-01 1505 浏览
係呀!我又去食Buffet喇~ 今次既目的地,較為隔涉,是土瓜灣的八度海逸酒店,勝在性價比高,同埋甜品好出色。 有人遲遲未收得工,唔理佢了,食住等,這也是吃自助餐的好處。先以Cold Cut、煙三文魚等開開胃,再繼續搏殺。 凍海鮮向來是受歡迎的項目,尤其是蟹腳,鮮甜可口,快快拿多點回來一齊分享。 即開生蠔更加唔使講,一定係要排隊攞,美國佳麗與法國代表,各有所長,大家應該知我會喜歡那一款較多吧~ 除左凍海鮮,呢度仲有蒸海鮮,蝦、青口、蟹腳及扇貝等,種類跟凍食的差不多,或者天氣寒冷,個人更想吃蒸起的,原汁原味。 由於臨近過年,所以也推出了三文魚撈起,以及盆菜。前者因加入了薑絲與蔥,吃在咀裡有點似薑蔥魚皮,幾得意。盆菜當然是一大盤放在外面任取,燒腩仔、燒鴨、支竹、冬菇,乜乜乜,好豐富的,但味道可再濃郁些。 熱葷選擇並不少,但個人始終鍾於羊架,鬆化惹味,其他的如牛仔骨、咸肉炒菜等,都可以。 今時今日食自助餐,燒味似乎也是必備項目,燒鴨、油雞,斬大舊叉燒,可惜沒有玉冰燒。 食左咁多,都好飽啦,但鵝肝總是不能錯過的項目,少少地食一件,唔飽得去邊既。 甜品之前,應下節吃點年糕和蘿蔔糕吧,我係中意食
係呀!我又去食Buffet喇~

甜品之前,應下節吃點年糕和蘿蔔糕吧,我係中意食咸糕多啲既。

甜品係呢度既重點,疏乎厘班戟入口輕怡,熱呼呼的,配上雪糕食,冷熱交錯,必定可口。

眾多蛋糕之中,有兩款是最討我歡心的,包括濃郁朱古力香蕉蛋糕,以及層次十足的芒果拿破崙,點都要留肚食呢兩件。

雖然地點有些隔涉,不過有穿梭巴士去紅磡、尖沙咀及九龍站,都OK啦!
2018-02-20 1360 浏览
自從來過這兒吃自助晚餐之後,便愛上了這兒的甜品。也所以,當好友們相約再來這兒吃自助晚餐的時候,便二話不說的應承。這次自助晚餐的主題是「熱石海の鮮」,以熱石蒸熟,用籠仔裝載的皇帝蟹腳、藍青口、扇貝、蝦等海鮮,與即開的法國 Fine de Claire和美國 Pacific Oysters Totten Inlet生蠔一樣,都是吃海鮮的鮮味,而「麻辣蝦兵蟹將煲」則是吃其麻辣刺激的味道。不過這晚的「麻辣蝦兵蟹將煲」味道偏鹹,我就喜歡「香草熱石海上鮮」和鮮味的生蠔多些。 至於熱盤方面,「香煎鵝肝配黑松露汁」固然吸引,「泰式咖喱蝦」也不錯。其實,這兒自助晚餐的熱葷與冷盤都有不少選擇,好像「香草烤羊架配薄荷啫喱」、「潮式蠔仔餅配魚露」與「香煎龍利柳」等,我都有吃,水準都不錯。 因為適逢即將春節,所以餐廳特別加推了多款賀年食品,好像「金箔椰汁年糕」、「如意瑤柱臘味蘿蔔糕」、「三文魚生撈起」、「賀年盆菜」等,讓餐廳洋溢著一派喜氣洋洋的過年氣氛。 這兒的甜品是沒話說的好,讓我這個一向吃自助餐都理所當然地把甜品放到最後才吃的人也與友人看齊,在中途便已拿了「鮮果白酒果凍」、「冧酒批」、「維也納香蕉
這兒的甜品是沒話說的好,讓我這個一向吃自助餐都理所當然地把甜品放到最後才吃的人也與友人看齊,在中途便已拿了「鮮果白酒果凍」、「冧酒批」、「維也納香蕉卷」、「德國芝士蛋糕」、「芒果慕絲蛋糕」、「芒果拿破侖」和「軟心芝士撻」等美味甜品大快朵頤。當中前三者,更是我的至愛。而這自助餐首次推出的「即叫即製梳乎厘班戟」,我亦沒有錯過。
多款 不同口味的「哈根大師」和 Dreyer's 雪糕我就沒有吃了,不過更為特別的「黑糯米雪條」我就有吃,這口感粘糯,甜味適中的雪條,味道都不錯呢!
即使在星期五至日或公眾假期,這自助晚餐成人每位未計加一,才不過五百元左右,而且如果使用指定信用卡簽帳或在 eShop預購,更有八折優惠,絕對稱得上是物超所值,對我來說,單是吃它的出色甜品,已值得食過返尋味了。
  • 鮮果白酒果凍
  • 冧酒批
  • 維也納香蕉卷
  • 芒果拿破侖
  • 軟心芝士撻
  • 香草熱石海上鮮
  • 賀年盆菜
2018-02-20 14552 浏览
又來超多海鮮,豐富美味的自助晚餐﹗喜歡生蠔海鮮的朋友們,一定要來8度海逸酒店8度餐廳,因為1月至3月推出熱石海鮮自助晚餐,呈獻多款美食與甜品,肯定起到豎起拇指呀﹗ 香氣十足的香草熱石海上鮮,源源不絶地供應著元貝、蟹腳、鮮蝦、藍青口等海鮮,保留著鮮味,又不會太乾身啊﹗ 即叫即製麻辣蝦兵蟹將煲,蜆、蝦、蟹加上麻辣湯與粉絲,那麻香實在讓人在吞忍口水中呀﹗ 煎鵝肝伴黑松露汁,厚身鵝肝口感幼滑無筋,入口也不油膩。 每晚提供2款即開生蠔,今天是法國及美國,爽口嫩滑,蠔味不重,師傅開蠔速度也好快,不用久等呢﹗ 凍海鮮有長腳蟹、翡翠螺、凍蝦、青口 多款刺身,就算不吃魚生的,也能吃到北寄貝、墨魚、玉子等…… 配合新春嘛﹗有撈起,是肥美三文魚加上香芹等配料,總是誘人。 傳統點,有迷你盤菜,花膠、花菇、鴨掌、蠔等等,矜貴又滋陰﹗ 應節糕點有黑糖紅棗桃膠年糕及蘿蔔糕,甜度討好,女士至愛呀﹗ 熱葷也有十多款,法式焗海鮮、吉列青口、金華火腿娃娃菜等……我就最喜歡泰式咖哩蝦,香而微辣,蝦身爽彈鮮美,越吃越想吃﹗有把添白飯的衝動呀﹗ 羊扒也是我推介的,不肥膩沒羊羶,肉質爽嫩﹗ 亦有燒得嫩嫩的牛柳﹗ 其他的還有芝士拼盤
又來超多海鮮,豐富美味的自助晚餐﹗

煎鵝肝伴黑松露汁,厚身鵝肝口感幼滑無筋,入口也不油膩。

凍海鮮有長腳蟹、翡翠螺、凍蝦、青口

多款刺身,就算不吃魚生的,也能吃到北寄貝、墨魚、玉子等……

配合新春嘛﹗有撈起,是肥美三文魚加上香芹等配料,總是誘人。

傳統點,有迷你盤菜,花膠、花菇、鴨掌、蠔等等,矜貴又滋陰﹗

應節糕點有黑糖紅棗桃膠年糕及蘿蔔糕,甜度討好,女士至愛呀﹗

熱葷也有十多款,法式焗海鮮、吉列青口、金華火腿娃娃菜等……

羊扒也是我推介的,不肥膩沒羊羶,肉質爽嫩﹗

亦有燒得嫩嫩的牛柳﹗

其他的還有芝士拼盤、蠔餅、印度薄餅等等,實在好多好多美食......

甜品是不可不吃的一環。

即叫即製梳乎厘班戟,正合我心意,蛋香十足又夠鬆軟﹗在旁邊拿個hagaazen 雪糕一起吃﹗正﹗

招牌芒果拿破崙非常搶手,必吃﹗

香蕉朱古力蛋糕超美味,兩者味道剛剛好,入口就有那幸福的感覺,亦是非常搶手的甜品啊﹗

鮮果啫喱凍也是我的心水﹗

滑溜的豆腐花及桃膠糖水, 女士們最愛,吃得肌膚美美的﹗

最後,還有芝士撻,滿口芝味,讓人吃得心滿意足﹗

除了中式靚湯,還有任飲咖啡、奶茶、檸檬、檸水、果汁。

题外话/补充资料: 星期一至四:成人$468,小童(3-11歲)$328,長者(65歲或以上)$398, 星期五至日、公眾假期及前夕:成人$498,小童(3-11歲)$378,長者(65歲或以上)$448 ** 於eShop預購或以指定信用卡簽賬,可享高達8折優惠 **
2018-02-09
相信這餐在8度餐廳 Café 8 Degrees吃的喜慶美饌迎新春自助晚餐,應是雞年最後一擊的自助餐了!這個新春自助晚餐會由即日起至23/2日供應。這兒有最吸引我的絕對是高質素的甜品區,一於就由這兒介紹起今夜豐富美食吧!打頭陣先有濃郁的朱古力車厘子蛋糕、香甜芒果慕絲蛋糕、滑捋捋鮮果白酒果凍、鬆軟的梳乎厘蛋糕、和香濃的冧酒批等!每款也吸引非常真的未吃先興奮! 前方則有柑桔蛋白卷、鮮果忌廉餅和酒店名物芒果拿破崙,好想全部都吃盡喔怎麼辦! 還有我朝思暮想的維也納香蕉卷,吃過一次後真的愛到它沒法抽離呢!另外法式焦糖燉蛋亦是香滑美味也是非吃不可啊~ 好喜歡這兒有充滿童年回憶的啫喱糖,質感好煙韌好好味道呢! 還有麵包布甸、小碟上的軟淋芒果雪莓娘及爽香的桃膠桂花糕,又幾特別喎!另一邊廂是即製甜品區,會推出梳乎厘班戟、流心芝士撻等熱辣辣甜品,還有朱古力噴泉、圓肉紅棗桃膠茶、豆腐花、葡撻及多款杯裝雪糕及雪條選擇,嗜甜的朋友可快活了!! 繼續向前走有凍海鮮區,供應著青口、大蝦、翡翠螺、鱈場蟹腳,都挺新鮮而且源源不絕的供應。 沙律區有8款選擇新鮮沙律菜唔少得,另有蕃茄、紅腰豆,最特別是有我喜歡吃的韓國泡菜!

好喜歡這兒有充滿童年回憶的啫喱糖,質感好煙韌好好味道呢!

熱葷區先由廣東燒味揭幕,有叉燒、油雞、燒鴨,還有清蒸海上鮮!

這夜餐湯有紅棗杞子螺頭煲雞及羅宋湯!有中有西兩款也合口味呢!

熱葷選擇不少有豬肉腸仔煙肉卷、炒飯、香草烤羊扒配薄荷啫喱、廚師推意大利粉及花蜜黑椒牛仔骨!

另一邊就有煎牛扒配黑椒汁、鹹肉炒中式椰菜、泰式咖哩蝦及粉果!我就喜歡泰式咖哩蝦配少許白飯正到不行!

此區供應即切的燒特級牛肉、及邪惡的香煎鵝肝,喜歡這兩味的朋友可喜了!

往前走是一個大蒸籠、供應著香草熱石海上鮮!打開蒸籠內裡放滿扇貝、蝦、藍青口及皇帝蟹腳,那泰式的香氣奇襲鼻子令我引頸以待!

大蒸籠旁放著紅彤彤即煮的麻辣蝦兵蟹將煲,很合我這個辣媽口胃呢!

自助餐有供應即開生蠔、這天有法國、美國佳麗,蠔迷可以盡情享用了!

日式區有不少刺身款式,蟹棒、玉子、立魚、三文魚、吞拿魚,油甘魚、北寄貝及魷魚等!

新春期間自助晚餐更推出了賀年糕點,如臘味蘿蔔糕、金泊椰汁年糕及魚生撈起,意頭十足夠晒應節啦!!

連賀年盆菜都可以吃得到,包羅萬有的盆菜任吃也是第一次試咋!

另外還有雜錦炒蓮藕、和炒大豆芽一些爽口小吃。
咖哩區有胡椒脆餅、印度奶油燴飯及白飯,用來配天多利燒雞、咖哩雜菜、咖哩羊肉相當吸引!

西式熱葷有烤春雞、香煎鱈魚柳!另外還有兩款香口炸物,潮式蠔仔餅點椒鹽白飯魚!

而頭盤區有新鮮生果,西瓜、哈密瓜、火龍果及我至愛的死八婆哈哈哈.......
涼菜頭盤則陣容強大,有涼拌竹筍、海鮮沙律、蕃茄芝士沙律、涼拌露荀、芝麻八爪魚、扒雜菜沙律款式多不勝數,當中涼拌竹筍味道很有驚喜呢!
最後還有煙三文魚、莎樂美腸、芝士拼盤,真係好鬼豐富啊~
人多可任性各自選上食物,影張大合照正是院友本色,好滿足的一幀照片!凍海鮮新鮮可人,喜歡吃爽口凍蝦!

刺身色澤鮮明,試了油甘魚挺肥美可口呢!

生蠔有法國Fine de Claire和美國Totten Inlet,而我當然喜歡重口味的Fine de Claire。

意頭菜撈起當然要細意品嚐啦!肥美的三文魚中有薑蔥香氣滿帶中國風,吃下很香口跟馬拉風格的撈起截然不同!

另外更有賀年糕點供應,如臘味蘿蔔糕的金泊椰汁年糕,喜歡吃年糕的Chloe妹妹十分欣賞,而我也很喜歡臘味蘿蔔糕的香氣跟質感。

麻辣蝦兵蟹將煲是即時煮製須要耐心等待,吃好西是要付出的!麻辣挺重口味但內裡的大蜆、鮮蝦及蟹件也頗鮮甜,如果味道可以輕手點相信更能吸引我!

到主打的香草熱石海上鮮,不負眾望的鮮甜海鮮確有魅力,當中以皇帝蟹腳最吸引,大大梳蟹腳肉令人垂涎不已!

邪惡的領袖鵝肝大人我沒試啊~留比院友們去欣賞吧!

最後這碟精選我通通幹掉,有香濃咖哩飯、味付螺肉、涼拌竹筍、和粉果,全部都是我喜歡的食物,當中香辣的涼拌竹筍更是味道出色非常。

鹹食到此為止皆因要向甜點進軍,先吃新鮮生果除了我最愛的*女人*外,最正是清甜的火龍果,多吃生果真的很有益!

接力有熱烘烘的流心芝士撻,和滋潤香甜的圓肉紅棗桃膠茶、而豆腐花的質感不會只有跣喉,而是我喜歡滑得來有口感的,豆味亦十分不俗很好吃喔!

到重點推介維也納香蕉卷,香濃朱古力包裹著完熟香蕉,滋味誘人最後整件鯨吞了真係好好味啊!其餘的甜品我已無力寵幸了!!

不過最後也敵不過即製梳乎厘班戟的魔掌,不吃不吃還是吃了半份連雪糕!!最後當然爆肚而回啦哈哈..........院友們狗年再見喇!!
2018-02-14 1276 浏览
生日月真是吃個不停,剛和朋友吃完自助餐慶生,叧一批朋友又約去吃我至愛的甜品自助餐,今次真係肥過肥仔水了。聽說這個「熱石海の鮮」之前曾經推出過一段時間,深受大眾歡迎;今次強勢回歸,定必吸引很多引頸以待的客人來訪。8度餐廳由即日起至3月31日,從世界各地搜羅最味美的食材,用心炮製多款美味的海鮮及惹味的菜式,為您誠意呈獻「熱石海の鮮」自助晚餐;食材包括有:扇貝、大蝦、藍青口和皇帝蟹腳,全部新鮮又好味,必試之首選。如喜歡吃辣,可以試試這個麻辣蝦兵蟹將煲,有大蜆、鮮蝦、蟹和粉絲。除了「熱石海の鮮」外,更有每日空運到港的即開法國及美國生蠔(Fine de Claire 和 Pacific Oysters Totten Inlet)、鮮甜肉厚的阿拉斯加皇帝蟹腳、紐西蘭青口、海蝦、海螺、各式鮮甜刺身(蟹柳、玉子、鱆紅魚、三文魚、吞拿魚、甜蝦、北寄貝鯖魚)及壽司(火焰壽司)。熱葷也有多種選擇,計有:燒鴨、豉油雞、叉燒、清蒸大海班、越式蔗蝦配泰式甜辣醬、廚師推介意大利粉、白酒忌廉汁燴海鮮、香草烤羊扒配薄荷啫喱、香烤泰式豬頸肉、炒飯、酥炸青口、上湯娃娃菜、泰式咖喱蝦、點心、燒特級牛肉、胡椒脆餅、印

熱葷也有多種選擇,計有:燒鴨、豉油雞、叉燒、清蒸大海班、越式蔗蝦配泰式甜辣醬、廚師推介意大利粉、白酒忌廉汁燴海鮮、香草烤羊扒配薄荷啫喱、香烤泰式豬頸肉、炒飯、酥炸青口、上湯娃娃菜、泰式咖喱蝦、點心、燒特級牛肉、胡椒脆餅、印度奶油燴飯、香煎龍脷柳、烤春雞、辣酒煮花螺、椒鹽白飯魚、潮式蠔仔餅配魚露.....等等。

當然還有我的至愛,精美糕餅與甜品,包括有即製的梳乎厘班戟及軟心芝士撻、每次必吃的芒果拿破崙、日式紫薯慕斯蛋糕和日本蜜柑蛋白卷。

甜品吃不完,還有冧酒批、維也納香蕉卷、桃膠桂花糕、香橙雪坊蛋糕、雲石芝士餅、朱古力車厘子蛋糕、啫喱、德國芝士蛋糕、鮮果白酒果凍、椰絲菠蘿忌廉蛋糕、麵包布甸配雲尼拿汁、意大利芝士餅、朱古力噴泉(棉花糖、荔枝、蜜瓜、哈蜜瓜)、梳乎厘班戟、烤焗芝士撻、圓肉紅棗桃膠茶、豆腐花、葡式蛋撻、牛奶包、提子包、Haagen-Dazs雪糕、Dreyers、

於酒店網站eShop訂購或憑指定信用卡簽賬,更可享有最高8折優惠。

生日優惠: 4人同行惠顧自助晚餐,當月生日的客人即享半價優惠或可免費獲贈生日蛋糕一磅。

原價(折後價)星期一至四 (公眾假期及前夕除外)
港幣$514.8($421.2)/成人
港幣$437.8($358.2)/長者
港幣$360.8($295.2)/小童

星期五(公眾假期及前夕除外)
港幣$547.8($448.2)/成人
港幣$492.8($403.2)/長者
港幣$415.8($340.2)/小童

星期六至日、公眾假期及前夕
港幣$547.8($473.1)/成人
港幣$492.8($425.6)/長者
港幣$415.8($350.1)/小童

講完資訊,正式開始啦,先拿我至愛的沙侓,菜很新鮮,種類也不少。

今次主題是「熱石海の鮮」,每樣取了少量,海鮮鮮甜美味,還帶有少量海水味,難怪一蒸妥個個便搶著要。

刺身當然也要吃點啦

一旁的生蠔,即開即食,檸檬汁則視個人的喜好。

而朋友的這個「麻辣蝦兵蟹將煲」,好像也不錯。

即製的梳乎厘班戟 ,看似非常出色,雖然好飽,也忍不住吃了一點。

非常滿足,折扣後價格也不太貴,海鮮又美味,值得推介。

8度餐廳
  • 熱石海の鮮
  • 麻辣蝦兵蟹將煲
  • 梳乎厘班戟
2018-02-13 1006 浏览
時間過得太快,轉眼來到年廿八,分享雞年最後豐盛buffet,地點是8度海逸酒店的 Café 8 Degrees。 很開心自助晚餐晚上6時正準時開波,適合喜歡早飯的我。一抵達,第一件事要來拍甜品區;看,不是我多慮,已經有同道中人率先取了兩件皇牌芒果拿破崙了!不過其實芒果拿破崙 re-fill 超快,絕對不用擔心吃不到,反而下圖的朱古力香蕉蛋糕有時出一輪,有時出兩輪,為安全計我們拍照後先取了一大段,嘻嘻~ 其餘的柑子蛋白卷、冧酒批、椰絲忌廉蛋糕、法式焦糖燉蛋、紐約芝士蛋糕、朱古力車厘子蛋糕、德國芝士蛋糕、意大利芝士餅、啫喱、桂花糕,以及熱食的麵包布丁配雲呢拿汁,款式非常多樣化,而且質素很高,其中一定要吃清甜鮮果白酒果凍,以及軟熟芒果糯米糍啊! 反正 buffet 已經開動,拍完甜品,真的忍不住先取了一大碟甜品,作為第一輪美食! 接著繼續介紹其他美食:即開生蠔也是這裡一大賣點,場內供法國及美國兩款生蠔,分別是 Fine de Claire 及 Pacific Oysters Totten Inlet,各有棒場客! 我則對另一邊現場即製、火辣惹味的麻辣蝦兵蟹將煲更感興趣,冬天吃麻辣熨怎說

我則對另一邊現場即製、火辣惹味的麻辣蝦兵蟹將煲更感興趣,冬天吃麻辣熨怎說也是吸引,用的全都是海鮮就更加讓辣魔流口水啦!

奇香襲人的香煎鵝肝伴黑松露汁,也是我每次不會錯過的餐點;趁著個子不算太巨,這晚很放肆的吃了三件,嘩哈哈!

向來喜歡吃熱海鮮多於凍海鮮,很記得 首訪 8 度餐廳 時,深被其熱石香草蒸海鮮吸引;最近終於載譽歸來,新鮮的蟹腳、大蝦、扇貝由芳香撲鼻的熱石蒸起,自然不能錯過!

而場內的燒特級牛肉、新鮮即切刺身(供應鯖魚、魷魚、馬刀貝、油金魚、吞拿魚、三文魚、甜蛋、蟹柳、鯛魚多款刺身)、火炙壽司,加上魚生撈起,也不容錯過呢~

而在另一邊的長檯上,還展覽了四款凍海鮮,分別是青口、個子很大的熟蝦、海螺以及長腳蟹,冷熱滋味的海鮮選擇多麼齊備!

凍海鮮旁邊是忘了拍的自助沙律吧,接著又有豉油雞、叉燒、燒鴨等燒味選擇,又有清蒸海上鮮,以及一中一西的餐湯,其中中式雞湯味道鮮甜、值得一讚呢!

回到最初的起點,除了當晚漏拍的果汁、檸茶、檸水吧,又有四款切件水果----火龍果、蜜瓜、西瓜及菠蘿,當中火龍果非常清甜呢!其他的現成沙律選擇也極多,最愛番茄水牛芝士沙律,以及落足料的海鮮沙律,當然芝士併盤也是每次都幫襯的美食~

臨近新年,餐廳新增了不少特色賀年美菜,如匯集鮑魚、花膠、瑤柱、金蠔、大蝦、花菇、貴妃雞、自家製燒腩仔、鵝掌、時菜的「盆滿砵滿」喜慶盆菜、鴻運黑糖桃膠年糕,以及味道不錯的瑤柱臘味蘿蔔糕,喜歡的話可以即時訂購。

這裡的熱食選擇向來多樣化,其他選擇又有煎蠔餅、脆炸多春魚、汁燒春雞、白汁香煎龍脷d柳、炒大豆芽、杞子炒蓮藕片等等...

另一邊又有花蜜黑椒牛仔骨、精選意大利粉、酥炸青口、挺好吃的香草烤羊扒、煙肉腸仔卷、豉椒汁煎牛扒、炒飯、鹹菜炒中式椰菜、秘製泰式咖哩大頭蝦、中式蒸點心等等....

而在中間還有咖哩專區,供應三數款不同口味的咖哩,連同印度米飯、薄脆以及佐料奉上。

最後另一邊的甜品區,還有朱古力噴泉、紅棗元肉桃膠糖水、豆腐花、不同的麵包及香脆葡撻,以及多個品牌(Haagen Dazs、Dreyers...)及不同口味的雪糕櫃。每晚更會供應即製 souffle pancake 梳乎里班戟,以及軟心芝士撻!

肚子好餓了,要趕快開餐:沙律?齊備;凍海鮮?齊備;熱石蒸海鮮?齊備;麻辣熨海鮮?也齊備了,加上生蠔、鵝肝、盆菜、年糕、燒味、刺身、魚生撈起,我不客氣要開動啦!是的,這裡的海鮮及甜品是最強的,單攻這兩項,再加上果汁任飲,$468成人/$328小童起的定價是物有所值,如果醒目到 Eshop 預購餐劵,更可低至 $421.2(連加一)享用buffet呢!

仗著人多食力強,之後再 encore 多一輪蒸海鮮、咖哩、羊架、蠔餅等等熱食,然後又是時間向甜品進發。除了美味芒果拿破崙及香蕉朱古力餅,即製的 souffle pancake 也是甜魔必食!

食用時大家可以添加輕忌廉,也可以加雪糕;但最重要的,還是趁新鮮熱吃,不然很快會倒塌哦~~~吃完後我們又向軟心芝士撻(沒以前那麼流心,但趁熱吃還是不錯)、豆腐花、水果及桃膠糖水進攻,尤其糖水可以滋潤一下!

再一次飽到餐飲也沒點,就乘搭酒店 shuttle bus 去紅磡站,要回定飽睡啦!「熱石海の鮮」自助晚餐供應期至4月8日,想吃得豐富又精明,記得到 Eshop 預購餐劵了~