2019-10-03 61 浏览
一直都好似幾人氣高企的一間cafe 最出名一定係個麻糬pancake!😋 今次揀左花生醬味因爲私心好中意花生醬🙈 pancake比較厚身 吾系空氣感個隻 而系似厚蛋糕咁 所以食落會有飽腹感🤔 面頭塗上一層薄薄花生醬 令到成個pancake好香🥰 再配上個面的海鹽忌廉系小小鹹得來但甜😂 多種味溝埋一齊 好彩都算match! 麻糬pancake其實就得一部份有mochi 起碼食到中間先有舊好煙韌的抹茶麻糬 如果可以多返小小就好啦 咁口感就會更豐富👍🏻 pancake吾系好甜 所以當每一啖再加埋雪糕食就啱啱好 北海道牛奶雪糕比較甜 但好濃牛奶味 好滑🤤仲有小小士多啤梨同提子可以會降低成個pancake的甜膩感😉 整體成碟雖然由好多部分組成 但加埋一齊食好夾!另外仲叫左個意粉 但呢個就吾值得一嗌了 因為真系太細碟 我同個朋友一人可能三啖到都吾知有冇就冇晒😖 三文魚的份量都偏小又薄🤢 慢煮我就食吾出啦 但個意粉我整系覺得比較有咬口 吾系好軟身個d 但吾覺系有蛋香個d手工意粉🤭 好彩杯梳打都幾好飲幾fresh 要搞混先好飲 如果吾系會好甜😂 菠蘿係新鮮個d既 再加埋有d菠蘿jam咁! 所以大家來就

另外仲叫左個意粉 但呢個就吾值得一嗌了 因為真系太細碟 我同個朋友一人可能三啖到都吾知有冇就冇晒😖 三文魚的份量都偏小又薄🤢 慢煮我就食吾出啦 但個意粉我整系覺得比較有咬口 吾系好軟身個d 但吾覺系有蛋香個d手工意粉🤭 好彩杯梳打都幾好飲幾fresh 要搞混先好飲 如果吾系會好甜😂 菠蘿係新鮮個d既 再加埋有d菠蘿jam咁! 所以大家來就食pancake同飲野好啦🤣
2019-10-01 3019 浏览
大家都知🍔係中環個邊返工,有陣lunch time多啲時間都會行去上環個頭揾嘢食,貪個邊啲餐廳夠特別~ 依間cafe之前都去過一次,每次就算lunch time定tea time都唔少人😎 黎到除左打卡之外,當然要食返佢哋招牌班戟🥰慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包($120) 蛋味濃郁,蛋黃就唔係完全呈流心。乳酪應該用左greek yogurt,唔甜而且夠哂酸😋 芝士麵包烤到好脆身之餘,仲幾香芝士味同牛油味,加埋乳酪一齊食出乎預料地好食👍🏻 招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟($85) 依個甜品基本上係每一枱都會叫😍 打卡一流~ 上次試左宇治抹茶味,略嫌苦左少少。今次就揀左伯爵茶味🤓 其他仲有藍莓,黑朱古力同花生醬練乳~ 伯爵茶嘅味比想像中突出,班戟口感比較濕潤同厚實,去到中間真係會食到黑糖味嘅麻糬,好煙韌🤩 加上面頭充滿牛奶味嘅雪糕同忌廉,完全值得由中環行15分鐘去上環🤣黑芝麻可可奶昔($50) 黑芝麻味超重,會飲到好多芝麻碎~ 以為奶昔會偏杰身,但其實同普通飲品冇乜分別😂乳治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕($48) 抹茶味濃濃的,豆乳味唔係話特別出,但加埋個牛奶雪糕,🍔表示很滿足- 3rd Space (

3rd Space (上環)
上環差館上街16號地舖
2019-09-20
2019-10-01 65 浏览
上環小清新cafe,主打和風食料理同朋友chill的好地方🌸坐窗口位陽光很充足☀️雖然豬肉茶漬飯份量較少,但是配合溫泉蛋的味道剛剛好另外叫咗伯爵茶pancake,外觀十分吸引,內有綠茶mochi🤤
上環小清新cafe,主打和風食料理
同朋友chill的好地方🌸
坐窗口位陽光很充足☀️
雖然豬肉茶漬飯份量較少,但是配合溫泉蛋的味道剛剛好
伯爵茶pancake
伯爵茶pancake
終於食到上環呢間良心小店💪🏻餐廳外牆富藝術氣息👀抽象派壁畫啱哂打卡餐廳環境舒服😌好似台灣嘅咖啡小店.#招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟 $85配北海道牛奶雪糕及水果班戟有好多款口味 包括原味、藍莓、伯爵茶、朱古力、日本宇治抹茶🍵、花生醬煉奶我揀咗原味 班戟好鬆軟🥰 班戟外層塗上一層薄薄嘅海鹽 燒到焦糖味 夠晒香😚班戟一切開 入邊有宇治抹茶嘅麻薯😳鬆軟得嚟又有小小煙韌嘅口感北海道牛奶雪糕🍦好重3.6牛乳嘅味道 配埋焦糖忌廉香蕉🍌 三樣甜品嘅口感非常豐富 值得一試👍🏻.#慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包 $120價錢有點兒貴 但一食就知道值回票價烤芝士麵包好特別 出邊好少食到烤麵包非常脆身😋薄薄脆身既芝士第一次食日本慢煮蛋🥚蛋黃味濃郁 將蛋黃篤穿同乳酪撈勻 烤麵包切件 成件撈勻蛋黃乳酪醬🤤 口感濕潤得來又脆 非常特別
終於食到上環呢間良心小店💪🏻

烤芝士麵包好特別 出邊好少食到
烤麵包非常脆身😋薄薄脆身既芝士第一次食
日本慢煮蛋🥚蛋黃味濃郁 將蛋黃篤穿同乳酪撈勻
  • 慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包
所謂美食-就是集美味與美麗於一身的食物☺~~~餐廳名稱:3rd Space (上環)餐廳地址:上環差館上街16號地舖~~~最近工作忙到不行 小Q和大舊都被工作壓力壓得喘不過氣來 終於我們忍不住在平日拿了一天假期 給自己好好放個假 😄~~睡到自然醒之後 我們便去上環中半山一帶遊玩 哪裡是我和大舊很喜歡的地方 喜歡它鬧中取靜 是商業化的香港中難得的一片淨土 街上佈滿各種咖啡店 手作店 藝術畫廊等 感覺很本土 很有特色 也很文藝 很舒服😌~~~逛著逛著我們便被眼前的這家很多人 牆上有很多漂亮壁畫的小清新cafe吸引了眼光 然後便走了進去吃我們的假日午餐😆~~~坐下之後 行得身水身汗的我們首先叫了兩杯飲料解解渴 飲品Menu選擇很多 款款都很像很吸引 想了很久之後 我們最終叫了皇室伯爵鮮果茶和鮮菠蘿醬薄荷梳打😄~~~伯爵紅茶好漂亮 單看未飲已經令我們心花怒放 裏面嘅材料好豐富 有士多啤梨 藍梅 熱情果 芒果 伯爵紅茶 檸檬 橙 青檸 果味出眾且多層次 茶味濃 不太甜 味道好天然~~~而鮮菠蘿醬薄荷梳打亦一樣出色 菠蘿🍍味道好新鮮 由於加入左薄荷和青檸 冰冰涼涼 喝下去感覺好舒服😄細問之下 店員
所謂美食-就是集美味與美麗於一身的食物☺
~~~
餐廳名稱:3rd Space (上環)
餐廳地址:上環差館上街16號地舖
~~
~~~
而鮮菠蘿醬薄荷梳打亦一樣出色 菠蘿🍍味道好新鮮 由於加入左薄荷和青檸 冰冰涼涼 喝下去感覺好舒服😄細問之下 店員說他們的菠蘿醬是經人手炒制 沒有加入任何糖精 由於餐廳標榜天然 所以他們所有的飲品都會以蜜糖來代替糖精 非常健康 聽完令我們喝得更放心😊
~~~
解了渴之後 我們便開始叫食物填肚子 又愛甜食 又愛鹹食的我們 最後叫了兩種班戟 一甜一鹹 一次過滿足兩個願望😎
~~~
第一種爲日式all day大阪燒芝士煙肉班戟 點選這款班戟 還同時伴有味醂溫泉蛋湯和炒野菜 鹹香的芝士 脆脆的煙肉 和鬆軟的班戟 配搭得非常完美 好吃得不得了😁而溫泉蛋湯亦沒有馬虎 味醂的甜味充分引出溫泉蛋的鮮味 非常滋味🥰燒野菜則有燒脆肉瓜 燒紅蕃茄 燒黃番茄 還有燒菇 樣樣都新鮮多汁 令人吃到舉起大拇指👍
~~~
甜的班戟方面 我們就叫了他們的招牌 原味燒海鹽忌廉麻糬班戟伴北海道牛奶雪糕及水果 店員告訴我們 他們的麻糬口味都不一樣 當天則是香芋麻糬 愛吃香芋味的小Q聽到 馬上現出心心眼😍而食物送到之後 造型真的漂亮得令人不捨得吃 拍照拍完一輪之後 我們便開始破壞他極美的造型 一口一口地解決整個班戟😆外面的海鹽忌廉淡芝士醬 旁邊的北海道雪糕🍦 香濃煙韌的香芋麻糬 和厚軟富蛋香的班戟 整體配搭得天衣無縫 令我和大舊吃到停不下來 把我們的上班壓力都一吃而空
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥爲最高 ~這間爲滿分 好出色 極力推介)💯
2019-09-27 42 浏览
☕️🥞上環.適合避世的cafe🥞☕️呢間小店一直都係我心中的bucket list,今次終於黎到打卡食野,好開心☺️佢既位置係斜路上面,比較隱世,所以特別覺得寧靜悠閒❤️一入到去好有日式溫馨的feel, 比人感覺好舒服☺️呢到鹹甜食物、咖啡茶、蛋糕都有🙈🙈🌟日式ALL DAY ($115)- 大阪燒芝士煙肉班戟、味醂溫泉蛋湯、炒野菜👉🏻呢個set真係好有日式風味😍野菜好新鮮好爽口,加左日式醬汁好好味。溫泉蛋勁治癒😍而主角大阪燒配埋豆苗、木魚一齊食好香好好食,一d都唔會有滯既感覺。真係好有日式家庭料理feel❤️🌟招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟($85)- 配北海道牛奶雪糕及水果👉🏻黎得呢間cafe, 點會唔食佢既Pancakes! 我都係因為佢既Pancakes而黎既😍呢款Pancake除左可以揀原味底外,另外仲有5️⃣款口味揀!今次我就揀左「伯爵茶味」😋食落真係有淡淡既伯爵茶香,好正!而我最鐘意就係佢地既🥞係屬於扎實型!我鐘意食呢d咁實實在在的Pancake, 而且裡面加埋煙煙韌韌既麻糬,真係好有口感~記得撈埋面頭既雪糕+焦糖醬+香蕉+海鹽忌廉一齊食~~~🥰🥰🥰🥰🥰哇!真
☕️🥞上環.適合避世的cafe🥞☕️

呢間小店一直都係我心中的bucket list,

今次終於黎到打卡食野,好開心☺️

佢既位置係斜路上面,比較隱世,所以特別覺得寧靜悠閒❤️

一入到去好有日式溫馨的feel, 比人感覺好舒服☺️

呢到鹹甜食物、咖啡茶、蛋糕都有🙈🙈

🌟日式ALL DAY ($115)
- 大阪燒芝士煙肉班戟、味醂溫泉蛋湯、炒野菜

🌟招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟($85)
- 配北海道牛奶雪糕及水果
👉🏻黎得呢間cafe, 點會唔食佢既Pancakes! 我都係因為佢既Pancakes而黎既😍呢款Pancake除左可以揀原味底外,另外仲有5️⃣款口味揀!今次我就揀左「伯爵茶味」😋食落真係有淡淡既伯爵茶香,好正!而我最鐘意就係佢地既🥞係屬於扎實型!我鐘意食呢d咁實實在在的Pancake, 而且裡面加埋煙煙韌韌既麻糬,真係好有口感~記得撈埋面頭既雪糕+焦糖醬+香蕉+海鹽忌廉一齊食~~~🥰🥰🥰🥰🥰哇!真係好幸福~~~以家一路打都一路回味中😋😋

🌟皇室伯爵茶黑朱古力($48)
👉🏻我係朱古力控,尤其黑朱。見到加埋伯爵茶咁特別,諗都唔洗諗就呢個😍估唔到真係有驚喜,有小小簿荷同好香既伯爵茶味之餘,亦唔會失左朱古力味😋😋好飲🍫

🌟蜜桃薑茶($45)
👉🏻好清新,又帶有薑味!好正~仲可以叫店員提供蜜糖比你一齊飲,薑蜜再加桃香,係一個幾清爽既配搭🍑☕️

總括:呢間cafe無論裝潢同食物既配搭、擺盆都睇得出係好用心既小店☺️個一日好悠閒咁就過左個午茶時間~好舒服,好鐘意呢到!食物都好有水準😋唯一對我黎講遠左小小,但有時想避下世真係好適合❤️❤️

📍 3rd Space
地址:上環差館上街16號地舖

• 皇室伯爵茶黑朱古力
  • 招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果
記得上次同朋友去咗上環cafe 傾吓計,餐廳唔算好大,不過食物係好有心思,而且同朋友傾計傾得好愉快,所以今次再一次到訪。由於係平日嘅關係,所以感覺好悠閒,餐廳雖然有幾個有室外位置,牆上仲有好靚嘅壁畫適合打卡,不過天氣太熱啦,如果秋冬天氣,絕對係一個遠離繁囂的小天地啦。。係開放式廚房都唔會太大油煙,餐廳都係以輕食為主,除此之外仲有定食同埋洋式。。二十四小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯 $120餐廳用了極上雞蛋,一上枱的時候,賣相是一百分💯,橙黃色的雞蛋經過慢煮,色澤絕對吸引。切開雖然不是很流心,但是蛋味非常濃郁,蛋香十足。老闆娘建議我們要先先吃一啖雞蛋,然後才把茶慢慢的倒進飯中,變成茶漬飯。豚肉經過慢煮,保留有肉汁,不過略嫌不算非常滑溜。pancake好多口味,真係必試!原味、藍妹、伯爵茶、朱古力、日本宇治抹茶、花生醬煉乳上次食黑朱古力味,覺得非常好食,今次是伯爵茶味道。。▪招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果$85(伯爵茶味)伯爵茶的茶味濃郁整份pancake 也不會過甜。切開蛋糕中間,就見到店家自製麻糬,好Q彈,麻糬入邊仲有紅豆蓉,但一啲都唔會過甜。。黑芝麻可可奶昔$50宇治

二十四小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯 $120
豚肉經過慢煮,保留有肉汁,不過略嫌不算非常滑溜。

pancake好多口味,真係必試!
原味、藍妹、伯爵茶、朱古力、日本宇治抹茶、花生醬煉乳
上次食黑朱古力味,覺得非常好食,今次是伯爵茶味道。

▪招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟
北海道牛奶雪糕及水果$85
(伯爵茶味)
伯爵茶的茶味濃郁
整份pancake 也不會過甜。

黑芝麻可可奶昔$50
宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕$48
兩杯飲品之中,個人比較喜歡黑芝麻可可奶昔,第一啖已經飲到非常濃郁的黑芝麻味,而且整個奶昔的朱古力味是非常濃郁,是10分有水準的一杯飲品。

總括來說,這間小店是一間用心的小店,雖然地方有點隔涉,但是仍然會吸引我下一次再訪呢。
2019-09-22 134 浏览
上環文青cafe唔少🙌🏻3rd Space都係當中熱門之一~甜食就以班㦸出名,鹹食就以和食為主,環境清幽,大家可以搵呢個遠離煩囂嘅地方抖下😚🍴招牌燒海鹽忌廉伯爵茶麻糬班㦸 配北海道牛奶雪糕及水果 $85班㦸唔係大熱嘅梳乎厘pancake,中間仲有麻糬,都幾特別,老闆娘建議大家好似切蛋糕咁切開,再加上海鹽忌廉同雪糕一齊食🙌🏻🙌🏻~班㦸口感比較實心得黎都頗鬆軟,中間麻糬唔算癡牙,入口好容易溶開,加上牛奶雪糕同海鹽忌廉一齊食有鹹甜鹹甜嘅感覺。我覺得海鹽忌廉有少少過鹹,好容易遮左班㦸嘅伯爵茶味,只係同雪糕一齊食好感覺清新一點😚同期待有落差,不過都唔差☺️🍴滑蛋親子丼穀米飯 $95呢個親子丼簡單得黎又幾好食😍雞肉唔係普通親子丼咁,而係煎香左嘅雞肉加上燒汁,配埋煮得剛好滑蛋嘅蛋汁,極度送飯😚而且配埋沙律,感覺健康🙌🏻🍴印度香料豆乳茶 $48呢杯chai latte用左豆奶衝,冇左奶味,感覺清新,適合唔鍾意牛奶的朋友🥳而且佢latte嘅奶泡可以好耐都唔散,如果印度香料味可以更重應該會更加好飲😍呢間cafe服務態度十分好😚仲係良心小店💪🏻大家記得支持下
招牌燒海鹽忌廉伯爵茶麻糬班㦸 配北海道牛奶雪糕及水果

滑蛋親子丼穀米飯

🍴滑蛋親子丼穀米飯 $95

🍴印度香料豆乳茶 $48

呢間cafe服務態度十分好😚仲係良心小店💪🏻大家記得支持下
滑蛋親子丼穀米飯
2019-09-22 48 浏览
同朋友第一次去日式cafe《分手一百次》戲中的咖啡店,有甜食有鹹食,食物飲料選擇種類多,另設加一收費,不設用餐時間能 吃 的 幸 福24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋榖米茶漬飯 HKD120好味: 3/5建議將慢煮蛋跟飯撈勻 讓蛋汁滲透整個飯和豚肉,豚肉入味肉腍 一啲都唔油膩,加入鰹魚湯變為另一食法,唯日本米有少少硬,略微失色煙鮭魚慢煮蛋忌廉醬手製意粉配沙律 HKD105好味:4.5/5 手製意粉韌度適中,唔會過腍,而且同個汁都幾夾 好creamy又唔會好乾,加埋流心溫煮蛋好出色,加分!招牌燒海鹽忌廉麻糬伯爵茶PANCAKE配北海道牛奶雪糕及水果 HKD85好味:4/5PANCAKE有6種口味,2個人食一啲都唔膩,麻糬係紅豆餡 煙煙韌韌,如果伯爵茶味再出啲就perfect啦皇室伯爵茶黑朱古力 HKD48 (左)好味:4/5朋友嘅伯爵茶黑朱古力俾我試左一啖,朱古力味濃,同時飲到伯爵茶嘅茶香奇亞籽皇室伯爵茶latte HKD48 (右)好味:4.5/5店員建議凍飲比較好飲,latte嘅味道唔會蓋過淡淡嘅伯爵茶味,加埋奇亞籽有咬口,適合鍾意茶味同時又有咖啡味嘅你整體Encore指數: 4.5/5唔
同朋友第一次去日式cafe

煙鮭魚慢煮蛋忌廉醬手製意粉配沙律 HKD105
煙鮭魚慢煮蛋忌廉醬手製意粉配沙律

好味:4.5/5

好味:4/5

皇室伯爵茶黑朱古力 HKD48 (左)
好味:4/5

皇室伯爵茶黑朱古力 & 奇亞籽皇室伯爵茶latte

奇亞籽皇室伯爵茶latte HKD48 (右)
好味:4.5/5

整體Encore指數: 4.5/5
唔近地鐵站 但算易搵嘅

2019-09-21
煙鮭魚慢煮蛋忌廉醬手製意粉配沙律
皇室伯爵茶黑朱古力 & 奇亞籽皇室伯爵茶latte
  • 奇亞籽皇室伯爵茶latte
2019-09-20 67 浏览
🥯🍝3rd space 🥞☘️《上環》之前位於普慶坊≪分手一百次≫戲中的咖啡店位置後來於同區的差館上街重開 地方細左好多 住坐得唔舒服🌝🐂西冷薄切牛扒茶漬飯🍶($110)好好食 但份量超少 價錢偏貴🥫自家製蕃茄煙肉意粉配慢煮蛋🍝($98)個汁好出色 好好食同樣都是份量少價錢偏貴一個女仔食都唔夠飽🤤🥞Signature earl grey pancake 🍨🥞 ($85)好香伯爵茶味佢呢隻嘅pancake係偏厚身同實心嘅食落去會好飽肚 唔係疏乎厘pancake咁空氣 好味到食完好滿足😍😋整體來講好值得再回頭去食因為由鹹點多個甜點都好好味 如果份量可以多番少少就好啦 🤔
🥯🍝3rd space 🥞☘️《上環》

🐂西冷薄切牛扒茶漬飯🍶($110)
好好食 但份量超少 價錢偏貴

🥫自家製蕃茄煙肉意粉配慢煮蛋🍝($98)
個汁好出色 好好食同樣都是份量少價錢偏貴

2019-07-20
Signature earl grey pancake 🍨
自家製蕃茄煙肉意粉配慢煮蛋
西冷薄切牛扒茶漬飯
  • Signature  earl  grey  pancake
2019-09-13 1952 浏览
**3rd space**帶老公黎陪我食pan cake , 記得未搬鋪之前食過一次 今次水準亦高過上次, 我地點左一份咸食,一份甜食 大家share !慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包 HKD120雖然索價比較高 , 但真係好好味 ! 一大塊麵面上有烤乾既脆芝士 . 有一大碗醬呢個醬係 溫泉蛋配希臘乳酪 帶有少少辣 . 篤穿隻蛋MIX埋個醬 用黎點個包食 ! WONDERFUL !! 如果有多2塊包就更好 , 因為剩左好多醬伴菜既沙律亦好新鮮 , 食到沙律汁係幾特別 , 我同老公都食清哂而甜食我地就要左招牌燒海鹽忌廉麻糬伯爵茶PANCAKES 配北海道牛奶雪糕及水果 HKD85 PANCAKES既味道有6個選擇嫁 . 伯爵茶用上德國原片樹茶去做BASE . PANCAKE好香 , 仲食到煙煙UN UN既麻糬 點埋 海鹽忌廉一齊食, 十個讚啊!飲品方面 我要左 皇室伯爵鮮果茶 HKD48睇D色都知杯茶好濃,杯底仲有 熱情果+芒果+橙既 果蓉汁 , 唔係現成糖漿黎嫁! 真係自家製嫁!老公就要左鮮菠蘿醬薄荷梳打 HKD46 好FRESH ! 勁岩夏天飲 ! 仲吸到菠蘿肉 ! 我地勁鐘意呢杯~!!呢度
**3rd space**

帶老公黎陪我食pan cake , 記得未搬鋪之前食過一次

慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包 HKD120
如果有多2塊包就更好 , 因為剩左好多醬

PANCAKES既味道有6個選擇嫁 .

點埋 海鹽忌廉一齊食, 十個讚啊!

飲品方面 我要左 皇室伯爵鮮果茶 HKD48

老公就要左鮮菠蘿醬薄荷梳打 HKD46

呢度用既係鋼飲管 ! 拒絕膠飲管! 為環保出一分力 !

呢度既吸煙區仲好藝術 好靚 , 就算唔食煙都要出去影下相 打下卡呃LIKE

2019-09-04
下午茶
  • 慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包
唔使返工嘅星期五,先係真正嘅開心星期五😚!難得今次有朋友👫又唔使返工陪阿叔👴🏾,一於決定搵啲好野一齊食!🤤.嚟咗呢間位於上環太平山街附近嘅日式cafe🍵,成日經過已經好想嚟,但每次都太多人👫👫👫👭👫,難得今次平日嚟少啲人,又可以輕輕鬆鬆咁嘆番一吓!就係咁,同朋友叫咗一款咸🍛、一款甜🥞,兩杯飲品🍹🍹,絕chill咁過咗個休閒下晝。😉. #24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋榖米茶漬飯 ($120),一款菜式,兩種食法🙂。先建議將慢煮蛋🥚跟飯撈勻,讓蛋汁滲透整個飯及豚肉。呢種食法你會食到真正嘅飯香味,豚肉🐽經過24小時浸煮,煎得好香,皮脆肉軟,一啲都唔油膩。第二種食法,加入鰹魚湯🍶變成茶漬飯食。阿叔本身無湯不歡,所以特別鍾意呢種食法,而且湯令整個飯嘅味道更濃。🤤.#燒海鹽忌廉麻糬班㦸($85),果然係呢度嘅招牌大熱班戟🥞。班戟本身好香蛋味🥚,質感實的的,中間加入麻糬絕對有驚喜,麻糬煙韌,班戟軟熟鬆軟配上海鹽忌廉一齊食,甜中帶點少少咸嘅味道,一食難忘!🤤🤤🤤
週末出行,原來想吃的餐廳沒開,朋友極力推薦3rd Space,一嘗也是很不錯的。.夏日炎炎身水身汗走啊走,才見到在斜路3rd Space,店內座位不多,週末中午還要在路邊排隊,真的有點辛苦,建議週日或是下午茶時間光顧~.我們坐在面牆的吧枱,不算太舒服。下單毫不猶豫選了櫻花蝦溫泉蛋昆布汁野菜烏冬,太熱沒有太大食慾,也正好消消暑。冰鎮昆布汁,咸鮮帶麻油味,倒上烏冬再拌上溫泉蛋,充滿甜甜蛋香,很滑順,但份量不多,男士應不夠飽。而我最期待的是招牌麻糬班戟,選了抹茶味,份量只有手心大點,比較迷你哈哈~但做得出色,屬厚實型的班戟。燒海鹽忌廉很豐盈,麻糬不算多,半流心、很煙韌,多重口感。加上雪糕,又暖又凍,很忙碌的嘴巴~見份量不多我們叫多份迷你伯爵茶法式多司,配料和班戟差不多,但淋上伯爵茶醬,口感也是無得輸的,喜歡它用半煎炸的方式,較健康,不過灑上的granola不脆,帶生麥片的韌勁,有點多餘。食物好吃,打卡也不錯,不過定價不算平,分量有點少,喜歡甜品一嘗也不錯~
夏日炎炎身水身汗走啊走,才見到在斜路3rd Space
,店內座位不多,週末中午還要在路邊排隊,真的有點辛苦
,建議週日或是下午茶時間光顧~
,很滑順,但份量不多,男士應不夠飽

櫻花蝦溫泉蛋昆布汁野菜冷烏冬

招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟(日本宇治抹茶)

,不過灑上的granola不脆,帶生麥片的韌勁,有點多餘

迷你伯爵茶法式吐司

櫻花蝦溫泉蛋昆布汁野菜冷烏冬
招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟(日本宇治抹茶)
迷你伯爵茶法式吐司
2019-09-10 60 浏览
呢間特別之處係除左環境寧靜,食物高質,有自家製醬汁,無糖飲品,坐窗邊仲有一大班新朋友陪住你。日式All day - 大阪燒芝士煙肉班戟味醂温泉蛋湯炒野菜 $115 成個套餐好靚,無謂顏色配搭或者味道我都好滿意,3rd Space既大陂燒暫時係我食過最好食既一個,大陂燒上除左醬汁仲加多左大豆苗、木魚花同櫻花蝦,感覺特別好食,而且食完唔會覺得 “制”。湯會有少少似面豉湯,放左日本温泉蛋,食時要將蛋撈勻,好香好滑,湯面見到加左蔥花,增加咸香味。而炒菜好fresh。招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果$85 賣相好靚好有心思,第一次見係實物靚過相,可見師傅好用心製作。班戟中係紫麻糬,好Q,單食會較甜,mix埋其他食就好夾,勁濃牛奶味既雪糕,咸咸地既海鹽,拎埋擺設得好靚既生果,一啖食哂,口感豐富,強列刺激味覺,咸、甜、冷、熱盡在一瞬間。宇治抹茶氣泡蜜$48豐富氣泡,微酸,大啖飲會有濃濃既抺茶。皇室伯爵鮮果茶$48飲品層次分明,好好飲。

招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果$85

宇治抹茶氣泡蜜$48
豐富氣泡,微酸,大啖飲會有濃濃既抺茶。

皇室伯爵鮮果茶$48
飲品層次分明,好好飲。
  • 招牌芝士厚pancake全日餐
  • 皇室伯爵鮮果茶
2019-09-10 58 浏览
/3rd space🇭🇰/➖➖➖上星期行開大館嗰邊 之後再次到訪3rd space 第一次去嗰陣就試左奇亞籽earl grey latte 今次就試左另外一款: 伯爵茶黑朱古力、手製意粉同招牌麻糬pancake 🥳➖➖➖1️⃣伯爵茶黑朱古力 $48本身都怕朱古力味會蓋過左伯爵味但兩者嘅味都平衡到先係香濃朱古力味 再係甘香嘅伯爵😝而且頗順滑 飲唔到粉粒 不錯👍🏻➖➖➖分數:8.2/10➖➖➖2️⃣煙鮭魚慢煮蛋忌廉醬手製意粉 $105配沙律🥗呢個份量當tea 食剛好 都可以同人share 沙律幾新鮮 加上酸酸甜甜嘅sauce 感覺幾開胃 唔會怕食完意粉膩如果就咁食意粉可能會唔夠要另外再嗌其他主菜/甜品ღ煙三文魚食到頗濃嘅煙燻味 加埋香草🌿味道無咁單調😆ღ手製意大利麵、忌廉醬店員建議要即食 如果就會影響口感意粉嘅韌度適中 唔會過腍係幾有咬口👍🏻👍🏻而且同個汁都幾夾唔會太多汁 所以唔會heavy 亦唔會好乾加埋蔬果係清新之選 不過如果大家鍾意多汁 就可能試第二樣啦🙈ღ慢煮蛋本身唔太覺隻蛋係邊其實係菜底嗰到😝蛋嘅質感同平日嘅係有啲唔同我覺得較creamy 但蛋黃都有流心的➖➖➖分數:7.4/10➖➖➖3️⃣
/3rd space🇭🇰/

要另外再嗌其他主菜/甜品

煙三文魚
食到頗濃嘅煙燻味 加埋香草🌿
味道無咁單調😆

手製意大利麵、忌廉醬
店員建議要即食 如果就會影響口感

我覺得較creamy 但蛋黃都有流心的
分數:7.4/10
煙鮭魚慢煮蛋忌廉醬手作意粉

3️⃣招牌麻糬pancake (花生練乳🥜) $85
其實係有幾款口味揀(原味、藍莓、earl grey、朱古力、宇治抹茶同花生練乳)
呢幾款都會配上北海道牛奶雪糕、水果、乾果同埋燒海鹽忌廉😆

Pancake

麻糬
本身會以為係白玉麻糬
但原來入面嘅麻糬紫紫地色
有少少似紫薯麻糬咁
唔會過甜 係軟糯嘅口感!
而唔同嘅口味應該都會有唔同口味嘅麻糬

食到咸咸地 同芝士奶蓋嘅味其實有啲似
幾特別 頗細滑 唔會過咸😆
分數: 7.8/10
花生醬練乳班戟

4️⃣皇室伯爵茶 $38 (H) | $45(C)
本身都打算試下其他特飲
不過怕膩 所以都係叫翻茶類