2015-08-28 681 浏览
商場內沒有第十八條巷弄可走,只有一家叫Soi 18的泰菜餐館。店子不是開門見山一下子就看得到,要從日本菜牛禪轉入。那是另一個世界,從日本到泰國只需半分鐘,也不用乘飛機。  看那格局環境,微微昏暗的燈光,感覺就是高級點點的泰菜。跟出名食泰菜的九龍城裏林立的小菜館截然不同,也是預料中事。面積不算很大,只有幾個卡位,中間位也有大枱,夠坐舒服就好。Nuer Yang Naam Tuk Som Tum Khao Neiw 泰東北燒牛扒青木瓜沙律配糯米飯 $218  想不到泰菜也有燒牛扒吧?這不是西餐才會有的菜式來著。炭火烤過的牛扒外帶焦意,不過切開後可見內裏未會有過熟問題。嫩紅粉潤的色澤隨之透出,用的本是和牛,但沒有過份的泛油膩光。輕輕咬下,不覺韌身難嚼,牛肉肉香合格,帶點油份潤口。加上那陣陣焦香,不苦燶,沾著羅望子辣醬添酸辣,膩感盡消。  若只有牛扒就當然不特別,店方同時奉上青木瓜沙律,酸辣爽口又夠清新。重點是那小籃糯米飯,打開時仍是暖熱,不算硬韌。燒牛扒實是泰東北特色菜,吃法就是要加上糯米飯同食。幸好之前牛扒只是小嚐,未有一次過清光,現在還可以試試一口伴食。糯米飯本身黏身軟糯,富有彈性筋感,
泰東北燒牛扒青木瓜沙律配糯米飯
  若只有牛扒就當然不特別,店方同時奉上青木瓜沙律,酸辣爽口又夠清新。重點是那小籃糯米飯,打開時仍是暖熱,不算硬韌。燒牛扒實是泰東北特色菜,吃法就是要加上糯米飯同食。幸好之前牛扒只是小嚐,未有一次過清光,現在還可以試試一口伴食。糯米飯本身黏身軟糯,富有彈性筋感,未會過份濕爛。覆上薄薄一片牛扒,血水肉汁輕滲,香口不突兀。不過兩者都是稔稔軟軟的,覺得那質感上會叫人膩滯,除非牛扒是脆口的吧……
酥皮咖哩牛腩
Gaeng Garee Neur Thun 酥皮咖哩牛腩 $148
  甫上桌就已經呼聲四起,只因那濃郁燻甜的咖哩及酥皮香氣悠悠飄出。未戳破酥皮層,見那微焦不過火,啡褐同時帶點金黃,也沒有泛著油光。趁熱趁新鮮做起就要大啖品嚐了,在中心點小力一壓,酥皮層層裂開。立馬舀起蘸到咖哩的酥皮,微脆酥感不失,酥皮層之間吸附著大量咖哩。滑身略帶稠的咖哩可口得很,不會辣得狂灌水,甚或有點甜意。
  牛腩部份大小不一,每件肉厚不韌,亦沒有腥臊味道。肉香不失,更連著少許膠質黏感,跟帶甜的咖哩頗配的。另有吸味一流的粉粉薯仔,切得大塊不爛,也不錯吃。只是酥皮加咖哩加肉件加薯仔,整盤就是兩個字——「飽」「膩」。建議多人一起吃,分著分著,能夠分擔下那溫和而來的膩感。
蟹肉南瓜炒飯
Kao Pad Poo Sai Fuktong 蟹肉南瓜炒飯 $128
  以原個南瓜起肉製作,然後又用回南瓜殼去盛起滿得頂出頭的炒飯。主要配料放點上面,看起來美觀之餘亦是說明自己用足料的方法。淡粉的絲絲蟹肉上放著粒粒橙黃南瓜,賣相雅緻不做作。金黃偏橙的炒飯一看就知道應會很香口,同時乾爽無油光。
  飯粒不會太乾硬,但其實仍是綿身不水爛的,恰到好處。味道十分淡口,只有輕微清香及炒香,偏帶甜味。南瓜及蟹肉均是輕輕一抿則可的程度,味道也是淡口溫和派。此時就會想來點點酸辣汁調味,不是說很能吃辣,但至少叫有點味道。
泰式香芒椰汁糯米飯
Kao Neiw Mamuang 泰式香芒椰汁糯米飯 $78
  大大件芒果起肉切塊伴在一旁,佔的份量有一半。糯米飯有黑白兩色,各置一球,再淋上稠厚的椰漿即成。芒果每件都是清甜順口,多汁之餘甜得不死實,沒有強行催熟那種乸口的嗆感。白糯米飯韌身富黏糯感,偏乾的,很好嚼。黑糯米一款也不怕鬆散,微黏香口,清新不飽滯。配上甜濃重椰香的椰漿,不會太過漿口,倒是有份香氣潤順的加成。
木瓜奶昔
香蕉奶昔
奶昔 $45
  只有木瓜及香蕉兩款可選,我們各點一杯消消暑氣。我比較喜歡木瓜一款,未會太過稠口,但那清甜香氣無膩感。甜度不高,冰感不重,入口細緻順滑夠怡人。香蕉一款冰感較重,香甜程度亦會比較膩口。雖然帶有的為自然香,但相比之下還是木瓜一款較佳。
木瓜奶昔
泰東北燒牛扒青木瓜沙律配糯米飯
酥皮咖哩牛腩
泰式香芒椰汁糯米飯
上個星期日,同四個舊同事出去銅鑼灣食飯聚舊,大家都好想食泰國菜,於是經其中一位朋友介紹下,去左位於世貿中心嘅Sio 18 THAI食lunch啦。這間泰國餐廳聽說是吃泰北風味的食物,跟平日常吃的不同,所以真的很期待什麼是泰北風味是怎樣的。出面天氣太熱啦,一坐低要即刻叫返杯冰凍飲品,涼快下。見到佢地有個椰菁特飲幾特別,於是叫左一杯黎試下。杯野飲送到黎,原來係椰菁刨冰,味道好清甜,口感好滑溜,而且非常冷涼,正丫﹗第一款小食,我地點左炭燒豬頸肉,肉質燒完唔會好乾,好juicy ,點埋個醬汁一齊食,真係非常好味。第二度菜是燒牛肉,火喉控制剛好,牛肉好淋唔多汁,又係超級好味架。食泰國菜又點少得生蝦呢﹖一碟有六隻,每隻生蝦上分別放了紅辣椒及青辣椒,兩隻都好辣,但生蝦好爽甜,蝦肉好彈牙。第一次食泰國菜有咁名貴嘅材料,鮑魚沙律,造型好似一朵蓮花。材料方面有荀和鮑魚,原本諗住唔會有太多鮑魚啦,點知原來都幾多下,而且好淋,酸酸辣辣好開胃。但我個人不太喜歡吃筍,因為好似有D「鞋」,又無咩味,所以唔係好岩我胃口。中式花膠食得多,泰式燉花膠還是第一次。一窩可以分到四大碗,碗碗都有大大塊花膠,真係用料十分呀﹗加入
中式花膠食得多,泰式燉花膠還是第一次。一窩可以分到四大碗,碗碗都有大大塊花膠,真係用料十分呀﹗加入芽菜同泰國魚露來吃,味道同平時食嘅中式花膠差唔多,不過味道很正嘅﹗
食飽飽又係時候食租品,我地點左一份千層糕,上枱時還是熱呼呼的。清香的椰汁味,咬落好軟熟,而且唔黏牙,好味。

平均每人收費約$300

2015-08-22
香港做泰北菜的餐廳不多,在泰國菜館林立的九龍城也沒有幾家,是日來到世貿,卻遇上了這家主打泰北菜的餐廳。餐廳裝潢有別於坊間的泰國菜館,用上鎢絲燈營造氣氛,有點泰式咖啡店的感覺。泰式燉花膠。以前去泰國會到唐人街吃砂鍋魚翅,現在支持不吃魚翅,所以餐廳也推出了燉花膠菜式,杰身的湯羹配上較爽身的花膠,既養顏又美味。泰東北包魚吃。這是泰北地道的菜式,拆開燒過的筍殼魚肉,用生菜包著,加點醬汁、蔬菜粒或煮過的米線,入口感覺很清爽,不過魚肉直接沾著醬汁吃著也不錯。18巷鮑魚沙律。除了彈牙的鮑魚,還有爽口的椰樹芯和沙葛,酸酸辣辣,在炎夏吃特別清新開胃。泰東北燒牛扒青木瓜沙律配糯米飯。喜歡這個菜式的搭配,因只吃牛肉會有點膩,以清爽的青木瓜沙律作伴,可以中和油膩而吃得更多,另外糯米飯夠點軟糯,沾點特製醬汁更美味,值得推薦。比素香葉炒大蝦。比素其實就是蘿勒,用來炒大蝦的話,有種獨特的風味,而蝦肉雖爽口卻不算很特別,倒是墊底的四季豆吸收了精美而顯得更美味。正宗的泰北菜應該是又酸又辣,這裡菜式的酸度與辣度比較溫和,一般香港人應該比較容易接受。價錢雖是有點小貴,但這裡坐得舒服,又勝在位處銅鑼灣旺區,約朋友來開餐也方便

正宗的泰北菜應該是又酸又辣,這裡菜式的酸度與辣度比較溫和,一般香港人應該比較容易接受。價錢雖是有點小貴,但這裡坐得舒服,又勝在位處銅鑼灣旺區,約朋友來開餐也方便。

2015-08-24 350 浏览
今天是月尾的慶功日,我們獵頭公司又再創佳績,做了兩張廠長的大單,老闆高興地决定請我們全部員工吃泰式沙煲魚翅,泰式燉花膠,真開心!因為之前我們又可以唱K直落,瘋狂地過一個週未!秘書小姐選了世貿中心的S0I18泰国餐廳,一行8人齊齊到達,我們瘋狂點了一大堆菜,狠狠的大吃一頓!8巷拼盤是泰式拼盤有熱辣辣的豬頸肉,春卷,粟米蟹肉球香脆可口,令人停不了口首先來了一碟泰東北古式香葉包,用上萬甘葉,蝦肉,蝦米,蝦膏,焗椰口,腰果碎,薑粒,乾葱粒,紅綠辣椒仔,青檸粒,椰糖,品道很辣,但胃口大開,而且賣相甚是漂亮!泰式燒牛扒切得薄蒪,肉汁鮮甜秘書小姐最愛18巷鲍魚沙律,鮑魚很爽口清甜,加上辣汁很是開胃!期待又期待的是泰式燉花膠煲,熱辣辣的送上,有冬菇,蟹肉,和又大又爽口的花膠加上銀芽,我們幾個女生也搶光光了!秘製黑椒炒蟹份量勁多,蟹肉的膏又甜又可口,加上黑椒及勁獲氣,老闆和家明也停不了口!我最愛的是泰東北包魚吃,筍殼魚用上鹽燒,肉質很鮮味,我把生菜包上魚,米線,香口的薑葱粒,乾葱粒,和紅綠辣椒仔,味道真的一絕!蟹肉南瓜炒飯賣相一流,而且滿滿的蟹肉放上南瓜,真的很鮮甜!當然不得不提,我們的主角泰式沙煲魚翅
18 巷拼盤
泰東北古式香葉包
泰式燒牛扒
泰式燒牛扒切得薄蒪,肉汁鮮甜
18 巷鮑魚沙律
泰式燉花膠
秘制黑椒炒蟹
泰東北包魚吃
蟹肉南瓜炒飯
蟹肉南瓜炒飯賣相一流,而且滿滿的蟹肉放上南瓜,真的很鮮甜!
泰式沙煲魚翅
當然不得不提,我們的主角泰式沙煲魚翅,魚翅滿滿的絕不欺場,加上冬菇,蟹肉知銀芽,真的很鮮甜,加上泰式辣醋,更是開胃!
我們5美女order了泰式椰汁糕和大菜糕,加上鮮甜的芒果黑糯米,相信星期一又要減肥了!
服務生態度十分殷切,常常為我們換碟,難怪週六的下午那麼滿座,我們老闆Paul少真開心,他說下週要和太太一起再來吃魚翅!
2015-08-22
秘制黑椒炒蟹
泰東北包魚吃
泰式沙煲魚翅
2015-08-03 1092 浏览
泰國必吃的是,就是芒果糯米飯,癮一起,就要滿足啦haha來到,點左泰式香芒椰汁糯米飯,份量多,芒果相當鮮甜,水準超班。糯米方面,分別有黑糯米、白糯米,質感不太硬身,加上椰汁,好好味。價位合理加上合理,值得推介的!
泰國必吃的是,就是芒果糯米飯,癮一起,就要滿足啦haha

價位合理加上合理,值得推介的!
2015-05-27 2890 浏览
母親節一家大小黎呢間餐廳吃晚飯慶祝,因聽聞呢度嘅黑椒蟹出名,每晚只限量供應幾隻,所以我提早一星期就預訂左隻蟹。黑椒蟹個汁當然係黑色,加上間餐廳燈光比較暗,所以隻蟹唔係好起眼,賣相麻麻。睇真D我覺得隻蟹比較細隻,個蟹箝只係比隻匙羹大少少。食落口,個汁幾惹味、唔太辣,適合送飯,但係D蟹肉就有點乾,唔似係新鮮蟹。對於一隻需要預訂的蟹黎講,太細隻同唔新鮮係不合格。順帶一提,餐廳的座位排得比較密,感覺好逼。值得一讚係D侍應很有禮貌,服務也週到。

庆祝纪念
母亲节
初初入去好唔滿意男員工服務態度,懶到死又慢。但無計啦,食過所有野,都好好食呀。。呀。 好食過泰簡單,泰式食。。1)生蝦:新鮮又"厚身",醬汁酸酸又胃口,正。食過幾間,都係e間最好食。 2)牛柳沙律,又係正到爆,牛肉又淋又有牛肉味,真驚喜。成個沙律既汁好正,酸酸的,好有泰國清新感覺,而且加了洋蔥青瓜,好好食。必食推介。3)泰式金不換炒聖子。味道好泰味,唔似中國式味道,幾好,可以試下唔同味道既炒聖子,而且聖子大隻,新鮮。但唯一唔好係連殼炒,食既時候要小心啲,因有碎殼。4)豬頸肉串糍米飯。豬頸肉串有啲乾,好彩味道好,醬汁好味。而糍米飯好特別,特別Q,韌,好好食,但真係好飽肚。。 5)椰青清甜 這店雖然男員工態度差啲。但食物真好。好食過泰簡單,泰式食。。

生蝦超正

炒聖子,泰國味道,不錯
串燒肉乾左啲,但味道不錯
柳青甜
2015-04-22 3134 浏览
食物尚可但不大正宗丶環境有點擠迫,服務員殷勤及主動,唯獨是人、經理令人由訂座至堂食非常有壓迫感,整個晚飯過程中經理重申了3次我們需要8:15分還枱,到了8:10分便立即把bill給我們,迫使我們需要在5分鐘內KO枱上食物。最可笑的是服務員還問我們要不要點甜品,我只好無奈苦笑說他們的經理不讓我們點😂😂食物方面,因有小朋友在場,所以所有食物走辣,當中拼盤內的炸粟米餅好味、柚子沙律清甜丶炒金邊粉一般丶海南鷄偏淡、生菜肉碎的肥豬肉太多。

• 柚子沙律
2015-04-15 3288 浏览
LUNCH TIME!!!!! 咁好天... 搞到人好想去泰國陽光與海灘一下,點解!!點解放假就落雨,但係返工就咁好天!!!Tell Me WHY!!!!!!!!!!!!!! 咁就唯有去食泰國菜補返數啦!今日我地去左試下世貿中心13樓既SOI 18食泰國菜喇。原來佢同另一間日本野係一齊,所以去到門口就問我地食泰國野定食日本野。等左幾分鐘佢就帶我地入去。不過晏晝兩點半有人包左PRIVATE PARTY 所以只可以食到兩點半。我地LUNCH TIME都係去到2點左右,所以冇所謂啦。LUNCH SET 好似都係80-100蚊左右,但係包埋前菜,湯,野飲,甜品,咁多野食所以都唔算貴。我地揀左炭燒雞飯同黃咖哩牛腩飯。個湯正正常常,前菜都幾好食,個粉絲酸酸地好開胃,仲有個炸魚餅。仲有野飲都黎左,我地都叫左龍眼冰,唔係好甜,不過勁多冰杯野好凍。炭燒雞要等15分鐘,所以先食咖哩先。黃咖哩少少甜,有辣既回味,味道岩岩好,牛腩好林好入味,薯仔硬度適中,但我個人鐘意食林D既薯仔。個咖哩撈飯VERY GOOD,搞到食左好多飯。之後個炭燒雞排VERY GOOD,個皮好脆,雞肉好嫩,仲要熱辣辣,好好食。推介推介。
食到接近兩點既時候,頭先講過佢地2點半有PARTY,所以佢地點9開始已經將D枱拉黎拉去,好嘈。跟住到兩點時候PARTY D 人已經到左好多,佢地企係中間SOCIAL,佢地就SOCIAL 得好開心,我地係隔離就覺得好騷擾。又話兩點半既....

所以我地拿拿聲叫佢上埋甜品,椰子大菜糕,呢個糕唔太好食。要負評個糕。
不過係我地唔好彩姐,如果冇呢個PARTY 呢餐絕對係GOOD EXPERIENCE。

2015-04-14
約左成班朋友一齊食飯, 因為私人原因, 所以揀左呢間食泰國菜我本身自己好鍾意食泰國菜, 因為夠濃味, 但好多餐廳都唔太好味今次揀呢間預左未必好味, 真係估唔到低估左佢食泰國菜緊係要食生蝦啦!!其實生蝦就冇話好唔好食, 夠新鮮就得, 不過佢上面塊蒜超香, 夠晒辣!! 食到一定要連埋一齊食泰國菜有D真係例牌會叫, 例如: 生菜包望落去同平時出面食既好似, 不過呢個唔知點解食落去特別香口, 個個都落好多肉碎搞到唔夠生菜食炸蝦餅, 好香同爽口, 啖啖肉, 亦唔會好多粉, 配埋個醬好正泰式海南雞, 本身叫呢個就唔係話好期待, 因為人多驚唔夠似食先叫, 又估佢唔到啵, D雞好滑, 個醬汁係有少少辣, 但點埋個醬真係可以完全帶晒個味出黎炭燒豬頸肉, 呢個比較其他反而遜色左少少, 因為冇咁香, 但個醬汁幫左佢好多, 食落去唔會太乾身呢個真係要超推介, 泰式燒牛扒, 雖然份量少, 但真係好好食, D肉好JUICY, 外面勁香, D肉帶有少少血絲, 呢度D醬汁調得非常之好, 呢個醬汁係最出色果個!! MATCH到爆!! 黎到一定要試!!!!馬拉盞炒通菜, 食泰國菜我地多數都係揀食通菜, 因為泰國菜比較濃味
今次揀呢間預左未必好味, 真係估唔到低估左佢
食泰國菜緊係要食
生蝦啦!!
泰式生蝦
泰國菜有D真係例牌會叫, 例如:
炸蝦餅
, 好香同爽口, 啖啖肉, 亦唔會好多粉, 配埋個醬好正
泰式海南雞
呢個真係要超推介,
泰式燒牛, 雖然份量少, 但真係好好食, D肉好JUICY, 外面勁香, D肉帶有少少血絲, 呢度D醬汁調得非常之好, 呢個醬汁係最出色果個!! MATCH到爆!! 黎到一定要試!!!!
馬拉盞炒通菜
, 食泰國菜我地多數都係揀食通菜, 因為泰國菜比較濃味, 通菜就會夠晒香口! 呢度都算整得唔錯, 亦唔咸 (好多時出面都整到好咸唔好食)
香辣肉碎炒飯
, 呢個炒飯真係好正, 又唔會炒到一PAT PAT, 夠晒香夠晒辣, 食到一粒飯都冇淨!!!
香辣肉碎炒飯
由於D野太好食, 完全唔識飽, 結果都叫多兩個餸

麵包焗咖哩牛腩
, 呢個我就冇食, 不過朋友都話唔錯
我就叫多左個
泰式蠔仔餅, 估唔到佢好食而家港底蠔餅, 超正, 可惜咸左少少, 如果唔係真係PERFECT!!!
泰式蠔仔餅
非常滿足既一餐!! 真係估唔到佢咁好食
建議約多D人一齊去食, 可以試多D款
題外話: 食緊見到薛家燕同汪琳

题外话/补充资料: 泰式蠔仔餅, 香辣肉碎炒飯, 泰式燒牛扒, 生蝦
2015-03-01
泰式生蝦
泰式海南雞
泰式蠔仔餅
2015-03-20 2750 浏览
今日叫左幾款餸,包括泰式生蝦丶小食拼盤丶 馬拉盞炒通菜丶 青咖哩雞配蒜蓉包... 泰式生蝦非常好味, 有別於九龍城一帶泰國餐廳嘅做法, 八隻蝦分別有四隻放紅辣椒,四隻放青辣椒, 每隻蝦上面有一小粒蒜, 有一個綠色嘅汁點, 中間放左中華沙律做伴碟,構圖靚,口感口, 辣度適中 (但朋友話辣)...反而青咖哩雞就麻麻地, 個咖哩汁太稀,又無乜咖哩味, 茄子又唔入味,taste bad.... 蒜蓉包焗一邊唔焗一邊,變咗好淋,唔脆,差!! 小食拼盤有幾種小食, 包括魚餅丶蝦餅丶 粟米餅丶豬頸肉, 但竟然冇魷魚!! 古怪左d
2015-03-19 2420 浏览
真的有被騙的感覺。同朋友去叫了幾度餐廳自讚的菜式 香草燒魚 條魚鯹到離譜 真的食唔落 條魚之後都覺得瀨嘢~  點知酸子汁虎蝦仲慘 啲蝦又唔夠熱 又有雪藏味 唉!炒瓜苗 應該唔會難喇呱 點解可以又老又無味  之後肚肚仲又啲唔舒服 都唔知係咪因為啲蝦唔熟 咁嘅價錢點可以比咁嘅品質客人食😡  真的很失望 唉 👎
2015-02-10 3558 浏览
食過咁多間泰國菜,也真的不知道原來有分「泰東北」菜!這一次朋友帶食,先知道原來跟平時食的泰國菜,是有分別的!泰東北冬蔭清湯HK$68平時飲開的冬蔭公,是紅色的湯!這一款咁清的冬蔭公,還是頭一次見!用料上,跟平時的差不多!草菇、香菇、大蝦之類的。材料很足!每人是一小鍋的上。湯清得見到很多材料。而且大蝦爽口。不要以為湯很清,就一定不辣,這樣就大錯特錯了!這個冬蔭清湯,雖叫清湯,但辣度也不少,不過跟平時飲的冬蔭公湯想比,辣起上黎多了一份順喉感。辣得舒服而無咁刺激喉嚨哦~~~泰式燒牛扒HK$178用上日本和牛,以泰式燒的方式。牛扒不會硬不會鞋,嫩口非常,而且牛味十足!沾上泰式辣醬,多了一份惹味感。原來泰東北人,喜歡以糯米代替米飯。而他們更喜歡以糯米飯去點不同的辣汁或醬汁呢~~入鄉隨俗,我也點一點。糯米飯軟香軟香的,點上辣醬又幾過癮!炭燒豬頸肉HK$98燒過了的豬頸肉,很香而且微脆。就咁食都好惹味,沾上了辣醬就更惹味!泰東北燒雞青木瓜沙律配糯米飯HK$168又想食燒雞又唔想咁油,就要配上青木瓜沙律。這一味,正好中和了!先說燒雞,外皮金黃,燒得好靚!而且,脆脆的,有點兒微甜,像是落了蜜糖燒的感覺。

HK$68

不要以為湯很清,就一定不辣,這樣就大錯特錯了!

HK$178

入鄉隨俗,我也點一點。糯米飯軟香軟香的,點上辣醬又幾過癮!

HK$98

HK$168

先說燒雞,外皮金黃,燒得好靚!而且,脆脆的,有點兒微甜,像是落了蜜糖燒的感覺。不點任何醬食也很好味!
再說青木瓜沙律,平時我是不喜歡食。嫌它太辣,也太硬了!但這個青木瓜沙律無咁辣,而且所選的木瓜也不會太硬,所以入口會比較易大眾所接受。而且清新度大增,正好中和了之前食過咁多又燒又炭的肉類油脂感。
清炒佛手瓜苗

HK$88

佛手瓜苗也是第一次試!桿的部份比較爽口,而葉的部份就嫩一點。口感特別,而且清清地,也不錯。

HK$388

蟹,就最愛食!以為只有新加城的胡椒蟹才會香,其實泰東北菜的秘製黑椒炒蟹也很香。而且是比較濕身,不會咁乾、也不會咁熱氣。

一上枱,就是很香!黑椒量不少,但不會很搶喉!
大大隻的肉蟹,可不是少嘢的!單是個蟹鉗就有我手掌咁大了!

大廚還細心地卜開了蟹鉗,方便食用呢~~
整個蟹肉還沾滿了醬汁,很惹味的一道菜,幸好醬汁不會咸呢~~

HK$138

面層是酥皮,包裹著咖喱牛腩。切開後,酥皮可以點黎食呢~~
咖喱不會很辣,是偏甜的咖喱,用上酥皮或是印度薄餅點上就很滿足了!
而薄餅還可以點上炒蟹的汁呢~~

HK$40

這是無落糖,全用上椰青水、椰青肉所造成的椰青大菜糕!味道極之清甜!食上一底也不夠喉呢~~
還有黑白糯白配芒果~~ 這樣的泰式甜品,也是不能錯過的!
最後就是泰式千層糕作結!用上很多香料,所以這個千層糕很香呢~~

2015-02-08 2928 浏览

HK$68

不要以為湯很清,就一定不辣,這樣就大錯特錯了!

HK$178

入鄉隨俗,我也點一點。糯米飯軟香軟香的,點上辣醬又幾過癮!

HK$98

HK$168

清炒佛手瓜苗

HK$88

HK$388

一上枱,就是很香!黑椒量不少,但不會很搶喉!
大大隻的肉蟹,可不是少嘢的!單是個蟹鉗就有我手掌咁大了!

大廚還細心地卜開了蟹鉗,方便食用呢~~
整個蟹肉還沾滿了醬汁,很惹味的一道菜,幸好醬汁不會咸呢~~

HK$138

面層是酥皮,包裹著咖喱牛腩。切開後,酥皮可以點黎食呢~~
而薄餅還可以點上炒蟹的汁呢~~

HK$40

還有黑白糯白配芒果~~ 這樣的泰式甜品,也是不能錯過的!

2015-01-20
食泰國菜通常來來去去都係個幾樣招牌菜''*今次就黎試下以酸辣為主的泰東北菜~~來到位於銅鑼灣世貿中心13樓的 Soi 18 THAI原來它跟隔壁的牛禪燒肉是同集團的~~餐廳裝潢都很泰式, 有平時見開的大象裝飾~地方都算闊落, 一貫泰式餐廳的暗黃燈光, 氣氛不錯!!!仲比我發現有掛有泰國既不同紙幣的相框, 真係第一次見呢''*今次點了店員推介的椰青特飲 (HK$48)係由椰青水及椰青肉混合而成的沙冰, 味道清甜幼滑~~沙冰沒有太大的冰粒, 啖啖充滿椰青的香味, 比椰青更解渴''*喜歡飲椰青的就必點這個, 超級推薦!!!這個泰東北冬蔭清湯 (HK$68) 非常特別~只叫了小辣, 但都十分刺激味蕾;內裡有蝦, 菇, 蕃茄等配料, 份量頗多, 既開胃又暖胃!!!炭燒豬頸肉 (HK$98)外皮燒得金黃及微焦, 望上去的色水已經令人流口水''*彈牙又口感, 食落仲充滿肉汁!!燒得剛剛好的泰式燒牛扒 (HK$178)帶有嫩紅的牛肉, 不會熟或太韌, 濃濃的牛味及肉汁已經出哂黎!!!可以蘸上秘製醬汁, 連埋生菜包住一齊食, 同樣滋味''*再來的都係肉類:泰東北燒雞青木瓜沙律配糯米飯 (HK$168)燒
食泰國菜通常來來去去都係個幾樣招牌菜''*
今次就黎試下以酸辣為主的泰東北菜~~
來到位於銅鑼灣世貿中心13樓的 Soi 18 THAI
原來它跟隔壁的牛禪燒肉是同集團的~~
餐廳裝潢都很泰式, 有平時見開的大象裝飾~
地方都算闊落, 一貫泰式餐廳的暗黃燈光, 氣氛不錯!!!
椰青特飲
今次點了店員推介的椰青特飲 (HK$48)
係由椰青水及椰青肉混合而成的沙冰, 味道清甜幼滑~~
喜歡飲椰青的就必點這個, 超級推薦!!!
泰東北冬蔭清湯
這個泰東北冬蔭清湯 (HK$68) 非常特別~
只叫了小辣, 但都十分刺激味蕾;
炭燒豬頸肉
炭燒豬頸肉 (HK$98)
外皮燒得金黃及微焦, 望上去的色水已經令人流口水''*
彈牙又口感, 食落仲充滿肉汁!!
泰式燒牛扒
燒得剛剛好的泰式燒牛扒 (HK$178)
可以蘸上秘製醬汁, 連埋生菜包住一齊食, 同樣滋味''*
泰東北燒雞青木瓜沙律配糯米飯
燒雞皮脆外嫩, 充滿了雞油香, 很不錯;
配合青木瓜沙律既清新又不太辣, 而且青木瓜十分爽口''*
糯米飯
另外仲配有小竹籃的糯米飯~~
店員說泰國人是用手來吃這個的, 同時會先蘸上醬汁一口吃掉!!!!
煙韌的糯米飯加上酸辣的醬汁特別好吃''*
秘製黑椒炒蟹
吃泰國菜通常都會有海鮮, 今次這個較特別:秘製黑椒炒蟹 (HK$388)
用上秘製黑椒汁的蟹, 味道不算辣, 有點似中式牛柳的味道;
非常惹味, 原隻蟹咁上台, 蟹鉗位置亦細心地已拆殼, 方便食用呢!!!
隻蟹鉗真係好大隻, 又啖啖肉架''*
而且這裡每日限售 5隻新鮮蟹, 所以想食就要預早訂定啦~~
麵包焗咖喱牛腩
麵包焗咖喱牛腩 (HK$138)
咖喱充滿既椰漿香味, 而且它是屬於甜甜的咖喱, 十分喜愛;
用上酥皮麵包蘸上咖喱一齊食真係絕配!!!
牛腩亦很入味, 軟腍且沒有筋的''*
酸辣汁原條蒸魚
泰菜方面我就最喜歡吃魚:酸辣汁原條蒸魚 (HK$198)
以明爐方式原條蒸新鮮烏頭魚, 酸酸辣辣的味道令魚的腥味辟走;
魚肉非常滑嫩及鮮味, 令人不知不覺成條食哂~~
成晚食左咁多肉同酸辣野, 要食返 D 菜中和返~~
清炒佛手瓜苗 (HK$88) 真係第一次食, 都幾爽口架喎!!
泰式椰青大菜糕
最後就係甜品時間:泰式椰青大菜糕 (HK$40)
佢係無糖的甜品, 只係用上椰青水及椰青肉而製成的~~
爽口的大菜糕質感, 配上椰肉, 味道十分清甜''*
香芒椰汁糯米飯/泰式千層糕
亦不少得必吃的香芒椰汁糯米飯 (HK$78) 及泰式千層糕 (HK$48)
煙韌的糯米飯及黑糯米配合榔奶與芒果, 暖暖地甜甜的, 真係絕配!!!
(真係想知邊個發明的~)

而泰式千層糕亦是暖暖的上台, Q彈的質感唔不~~
它的味道仲好似泰國既三角型椰子糖呢!!!!
特別懷念這小吃的味道, 點知係 Soi 18 重遇喔''*

這裡的水準不錯, 第一次食泰東北菜竟然愛上~~
下次必定再來試試其他菜式!!
椰青特飲
酸辣汁原條蒸魚