嗜辣既我一向鍾情泰菜 ~其實在我而言泰菜就是泰式菜,到後來才知原來也有分地區性的不同…XD原來地區性的不同,味道上都會有所不同~來到主理泰東北菜的Soi 18,先是其冬蔭清湯已令我 對過往的泰菜感覺大不同!看上去很清吧?! 但這確是冬蔭公湯~泰東北冬蔭清湯 $68平時飲的冬蔭公湯多數是橙紅色,會看見帶點辣油在面~而這一碗看不見辣油,也不是橙紅色,看上去清清的,果是冬蔭清湯~但辛辣味十足,嗜辣既我點小辣己飲得很痛快,相信嗜辣者點大辣足以刺激味蕾一番~飲後胃裡暖笠笠,而當中用料都挺足,有草菇、大蝦、蕃茄~泰式燒牛扒 $178牛扒燒得恰好,外熟內帶嫩紅,鎖住肉汁~配以生菜,可包著燒牛扒來食~牛味濃,再配以特製醬汁,辣得來帶點青檸的酸味,令人開胃~食泰菜,咖哩炒蟹就食的多,這裡是以黑椒來烹調~秘製黑椒炒蟹 $388黑椒汁不算辣,但很惹味~蟹鉗位己剪開,方便拆殻,啖啖肉~當食用時味道感覺有點像中菜⋯⋯XD 總言是推介的~泰東北燒雞青木瓜沙律配糯米飯 $168一看名子就知道當中有三樣東東吧⋯⋯XD燒雞、青木瓜沙律、糯米飯~雞皮燒得有點焦,滿有雞油香,肉質嫩滑~糯米飯 以精緻的小竹籃盒子盛著~一口雞
嗜辣既我一向鍾情泰菜 ~
原來地區性的不同,味道上都會有所不同~
看上去很清吧?! 但這確是冬蔭公湯~
泰東北冬蔭清湯 $68
平時飲的冬蔭公湯多數是橙紅色,會看見帶點辣油在面~
飲後胃裡暖笠笠,而當中用料都挺足,有草菇、大蝦、蕃茄~
泰式燒牛扒 $178
牛扒燒得恰好,外熟內帶嫩紅,鎖住肉汁~
配以生菜,可包著燒牛扒來食~
牛味濃,再配以特製醬汁,辣得來帶點青檸的酸味,令人開胃~
食泰菜,咖哩炒蟹就食的多,這裡是以黑椒來烹調~
秘製黑椒炒蟹 $388
黑椒汁不算辣,但很惹味~
蟹鉗位己剪開,方便拆殻,啖啖肉~
當食用時味道感覺有點像中菜⋯⋯XD 總言是推介的~
泰東北燒雞青木瓜沙律配糯米飯 $168
雞皮燒得有點焦,滿有雞油香,肉質嫩滑~
糯米飯 以精緻的小竹籃盒子盛著~
一口雞一口糯米飯,令糯米飯多一份油香~
但我還是較愛沾點特製醬汁來食~
糯米飯 沾點牛扒的特製醬汁,煙韌得來帶點酸辣感~
平時不沾飯氣的我,差不多食了一整盒~
青木瓜沙律,口感清新不太辣~
而嗜辣既我當然喜歡辛辣一點的青木瓜沙律⋯⋯XD
麵包焗咖喱牛腩 $138
味道帶點甜的黃咖哩,用來沾點酥皮 一流~
咖哩當中的牛腩夠軟腍,不帶筋,滋味~
酸辣汁原條蒸魚 $198
以明爐盛上,不怕凍了會魚腥~
魚肉滑溜,其酸辣汁容易令人追著食…我每取魚肉都要浸進其酸辣汁翻一轉才心息..XD
雖然其酸辣汁令人上癮 ,但又不搶走魚味~
炭燒豬頸肉 $98
豬頸肉夠爽,帶點嚼勁,有口感~
同樣配有特製醬汁,令味道更佳~
店員大推介的泰式椰青大菜糕 $40
據說是不加糖, 以椰青水加上椰青肉製成~
爽口的大菜糕帶有椰肉,加添咬口感,味道清清的,挺清甜~
當然少不了我愛吃的芒果糯米飯~
一碟有齊黑糯米、糯米兩款,可食盡兩種口感~
配以滿滿的椰奶,滿足~
嗜辣既一定要嚐嚐泰東北冬蔭清湯,挑戰大辣!!!
2015-01-23
  • 泰東北冬蔭清湯
  • 泰式燒牛扒
  • 糯米飯
  • 椰青大菜糕
2015-01-27 1855 浏览
雖然Rossana唔係好食得辣偏偏鐘情於以酸辣聞名既泰菜~今次要試既係位於銅鑼灣世貿中心1302既Soi 18 THAI 18巷泰國餐廳門面既logo設計夠型又霸氣就彷似所有味蕃刺激盡在soi18一樣.至於食完舌尖會否興奮火辣?!一會話你知 XDSoi 18 THAI 特別之處是主打泰東北菜平日食既都係bangkok式既泰菜,今次初嚐泰東北菜,確實充滿新鮮感就好似呢個冬蔭清湯$68跟平日飲開既冬蔭公湯唔同既係無落椰漿唔好睇個湯好似好清咁,依然辣度十足架當然可以根據個人喜好,落單時選擇辣度!Rossana 呢碗小辣都仍覺得相當刺激^_^不過Rossana 就比較喜歡這泰東北冬蔭公湯!飲落較清甜還帶著清新既靑檸酸子味,又有爽彈大蝦和各式菇類配搭生曬乾既指天椒⋯Wowowooo絕對能夠滿足你既味蕾!炭燒豬頸肉$98相間既脂肪,清晰既纖維紋理一看已知道是上乘既豬頸肉外皮薰得金黃焦香,啖落爽彈而流露著炭火香豬頸肉充滿肉汁,不禁食指大動泰式燒牛扒 $178對~我地成班都係牛魔王當然少不了牛 XD用上牛禪既日本和牛,油花密而平均肉質幼細而鬆軟!泰東北燒雞青木瓜沙律配糯米飯 $168Rossana喜歡
雖然Rossana唔係好食得辣
偏偏鐘情於以酸辣聞名既泰菜~
今次要試既係位於銅鑼灣世貿中心1302既
Soi 18 THAI 18巷泰國餐廳
門面既logo設計夠型又霸氣
就彷似所有味蕃刺激盡在soi18一樣.
至於食完舌尖會否興奮火辣?!一會話你知 XD
Soi 18 THAI 特別之處是主打泰東北菜
平日食既都係bangkok式既泰菜,
今次初嚐泰東北菜,確實充滿新鮮感
就好似呢個冬蔭清湯$68
跟平日飲開既冬蔭公湯唔同既係無落椰漿
唔好睇個湯好似好清咁,依然辣度十足架
當然可以根據個人喜好,落單時選擇辣度!
Rossana 呢碗小辣都仍覺得相當刺激^_^
不過Rossana 就比較喜歡這泰東北冬蔭公湯!
飲落較清甜還帶著清新既靑檸酸子味,
又有爽彈大蝦和各式菇類配搭生曬乾既指天椒⋯
Wowowooo絕對能夠滿足你既味蕾!
炭燒豬頸肉$98
相間既脂肪,清晰既纖維紋理一看已知道是上乘既豬頸肉
外皮薰得金黃焦香,啖落爽彈而流露著炭火香
豬頸肉充滿肉汁,不禁食指大動
泰式燒牛扒 $178
對~我地成班都係牛魔王
當然少不了牛 XD
用上牛禪既日本和牛,油花密而平均
肉質幼細而鬆軟!
泰東北燒雞青木瓜沙律配糯米飯 $168
Rossana喜歡富濃烈香料味又帶酸甜既青木瓜沙律
簡直係食到停唔倒口!!!!
泰東北燒雞以炭火燒熟,外皮滲出陣陣炭香
雞肉是用了泰國進口既香茅,乾葱,魚露,檸檬,酸子等香料醃製?!
除了嚐到嫩滑甜甜既肉香舌尖還奏起香料協奏曲XD
最有趣就是糯米飯既造型了!!
賣相絕對是100分~
泰東北人會將糯米飯點秘製醬汁食
糯米飯香糯粘滑沾上醬汁別有一番味道
Rossana就真係唔食得太辣~
剛剛喚醒味蕾刺激,是時候中和一下
椰青特飲是經理強烈推介!!
有咩特別?
就係將雪白既椰子肉與椰青水打成沙冰
因此比椰青水多了幾分椰香
沙冰打得很幼滑,沒有太大既顆粒
火辣辣過後以冰相融,解辣又解渴~
秘製黑椒炒蟹 $388
18巷每日限量供應5隻新鮮蟹架jar
因此想食蟹最好就預早訂左先喇~
秘製黑椒炒蟹則是泰國南部既傳統菜
通常都係食咖哩蟹 XD
用香料將蟹炒熟,最後再以秘製黑椒作醬汁,惹味非常
很有Heart既係將蟹件還原!!!!
原隻蟹上碟架...未食就已經加曬分啦
再一讚既係其細心,蟹殻碎!!
唔洗用手,光用快子就可以將殻夾開
真係勁方便又可以保持儀態咁食蟹
幾大隻蟹鉗!!!
一絲絲既蟹肉鮮甜極為突出,饞涎欲滴
麵包焗咖喱牛腩 $138
桌上已聞到酥油香 XD
18巷既服務真係超超超好!!!
不時會主動換下碟加下水
仲可以幫我們呢班懶人剪綵lolllll
超喜歡咖喱牛腩!!可以隨意選擇辣度架
咖喱既椰漿香茅味真係好香,
牛腩腍滑而入味!!!
酥皮 $28
咖喱與酥皮絕對是天作之合吧~
嘻嘻~豐腴甘香絕對是人間美味
清炒佛手瓜苗 $88
Rossana第一次食佛手瓜苗,
超初睇個名以為是合掌瓜!
原來佛手瓜苗即龍鬚菜 XD
聽說龍鬚菜可降血糖血壓架~
酸辣汁原條蒸魚 $198
泰式椰青大菜糕 $40
特點是無糖,即使患有糖尿都可過過口癮XD
晶瑩剔透既椰青大菜糕,以椰青水和椰青肉製成
因此份外清甜又有椰青肉咬下
香芒椰汁糯米飯 $78
水花芒多汁鮮甜
軟綿煙韌既黑糯米和白糯米充滿椰奶與香蘭葉香
Rossana個人還是愛黑糯米XD
泰式千層糕 $48
熱烘烘既千層糕軟滑彈牙
濃郁的班蘭葉與椰子味,令人無可抗拒!!

2015-01-20
2015-01-27 1800 浏览
一踏進去感覺良好,氣氛不錯、地方舒適。裝修頗有心思😄至於食物方面,班蘭葉炸雞翼,相當脆口。冬蔭工酸辣適中、蟹肉炒粉絲,炒得乾身好味。惟一美中不足,通菜相當老,全碟似樹枝很難食😒有待改進
2015-01-12 1761 浏览
放假帶BB去見醫生前先去醫肚,見食評在世貿中心內有間叫SOI 18的泰國菜館評語不錯。去試一下~同層有3間食店,但這菜館地點隱閉。。。屈了入去,不易發現,所以父母去到以為去錯地方掉頭走左~沒有窗的SOI 18,餐廳內環境暗黑,佈置以木為主雖然餐廳不太大,但枱之間距離足夠,加上當日客人不太多,都坐得舒服。MENU 都是木做,配合餐廳環境設計。午餐選擇多,價格$88~98,有小食,湯,飲品,都算合理。點菜後,送上雜菜湯。真係好熱!有不少湯料,豬肉碎及雜菜,料多果然味濃!但係多油左D~之後再送上小食炸蝦餠:蝦餠味道不錯,蝦膠彈牙,點埋個甜酸汁,十分開胃之後再送上這個粉絲。。好失望,以為係我點果個蟹肉炒粉絲。。。唔係好似樣。OH~原來係送的泰式粉絲沙律,好大碟~味道酸酸辣辣,十分開胃。估唔到有2個送的小食,而且份量多,我爸話食兩個餐都唔食。泰式海南雞飯$88雞肉嫩滑,油飯味道不錯紅咖哩雞飯 $88雞肉入味;咖哩味香滑,不太辣,伴白飯一流蟹肉炒粉絲 $98炒得不錯,一條條,夠干身;蟹肉多,味道稍淡食完都好飽~還有甜品及餐飲,真係好豐富的午餐椰汁大樹糕。唔甜,好淡味沒有期望的奶茶,竟然幾好飲。茶味
沒有窗的SOI 18,餐廳內環境暗黑,佈置以木為主
MENU 都是木做,配合餐廳環境設計。
午餐選擇多,價格$88~98,有小食,湯,飲品,都算合理。
1987 浏览
小食
小食
泰式海南雞飯$88
雞肉嫩滑,油飯味道不錯
紅咖哩雞飯 $88
雞肉入味;咖哩味香滑,不太辣,伴白飯一流
蟹肉炒粉絲 $98
炒得不錯,一條條,夠干身;蟹肉多,味道稍淡
食完都好飽~還有甜品及餐飲,真係好豐富的午餐
椰汁大樹糕。唔甜,好淡味
沒有期望的奶茶,竟然幾好飲。茶味好香好特別,入口好滑。這裏凍熱同價,不錯。
知我會再來。。所以最後送我一張平日9折咭。。

總結:環境一般。服務OK。食物不錯。午價抵食

2015-01-02
2014-12-26 1947 浏览
先後兩次到 Soi 18 食午餐。初次光顧,點吃香葉豬肉飯及 Pad Thai,感覺十分驚喜,想不到在九龍城以外地區,會食到非本地化的泰菜,而味道好,環境濶落,更重要是收費合理,即時建立要再光臨的決心。第二次再來,選了辣椒乾雞肉飯以及蟹肉炒粉絲,味道均沒令人失望喔。尤其欣賞後者,蟹肉份量多,粉絲炒得乾身兼有鑊氣,同上次碟Pad Thai一樣,邊吃邊讚嘆大廚的炒工,確實超厲害,非常佩服。今次偷雞自行將餐前小吃沙律汁加進粉絲同吃,味道出奇配合呢!另一款餐前小吃炸蝦餅和飯後甜品椰汁糕,同樣出色,很喜歡廚師將泰式沙律伴蝦餅同上,視覺上好靚;椰汁糕則非常清香,一吃難忘,完勝上回的西米露,絕不能錯過。期望下次用餐會發現更多亮點。
蟹肉炒粉絲

题外话/补充资料: 感謝店員的用心款待,你們令食物錦上添花喔。
蟹肉炒粉絲
2014-12-23 1674 浏览
在這個寒冷的冬天, 蘿拔兔突然想起了吃泰國菜, 便徐徐來到18巷試一下, 據說這裡賣的泰北菜呢~在這裡吃飯一定要做的是訂枱, 蘿拔兔6點半左右來到當然是沒有問題, 但經理在我們坐下後便開始回絕WALKIN的客人了, 縱使有半個場空掉也要留座給8點訂座的顧客。跟蘿拔妹討論了一下後, 肚子不餓的我倆便點了一個清湯雞肉冬蔭功湯, 一客軟殼蟹墨汁意大利粉跟芒果糯米飯!清湯雞肉冬蔭功湯說實話…這湯…好小啊!!! 蘿拔兔剛好只能分一人一碗, 不過味道相當不俗! 而且配料上算是十分足料, 雞肉,草菇,蕃茄份量頗多, 而且味道鮮甜。跟一般冬蔭功不同的是用清湯作底, 肉味甚香, 不加椰奶只以冬蔭功香料作調味, 品嚐到肉香之餘還有陣陣的冬蔭功味, 叫了小辣則剛好冬天可以來一個小暖胃又不嗆喉軟殼蟹墨汁意大利粉軟殼蟹做得相當不錯! 炸得外脆內軟, 仍能保持蟹肉質感, 唯墨汁意大利粉除了黑色之外完全沒有墨汁意粉應有的味道, 醬汁方面味道非常熟悉, 仔細回憶後發現這不正正是茶記的黑椒肉片飯的味道嗎?! 想不到泰式的調味跟港式有雷同之處haha芒果糯米飯看過前面的食評後, 我們是抱著很高的期待來吃這裡的芒果糯米飯,

軟殼蟹墨汁意大利粉
軟殼蟹墨汁意大利粉

芒果糯米飯
芒果糯米飯

看過前面的食評後, 我們是抱著很高的期待來吃這裡的芒果糯米飯, 但可能期望真的過高了, 吃下去反而不覺得怎樣, 就感覺芒果果肉比一般來的甜, 一點酸味也沒有, 反覺有點做假。 糯米飯方面則是黑糯米味道香醇, 較白糯米好吃。

整體來說, 我們覺得表現算是中規中矩, 也許是我們在食物選擇方面選得比較大眾, 畢竟兩人就餐也難以大魚大肉, 有機會試著大班人叫叫看魚呀, 炒蟹等可能評分會較為突出吧!
2014-12-20
2014-12-01 2025 浏览
芒果糯米飯, 是我其中一款最喜歡的甜品. 吃泰菜, 對我來講, 或許不用吃咖哩或者吃沙爹, 但芒果糯米飯反而就是必然之選. 城中吃泰菜的地方不少, 但18巷泰國餐廳就會是個吃芒果糯米飯的好地方.泰式香芒椰汁糯米飯 $68芒果糯米飯, 我比較看重的還是芒果, 這裡用上的芒果是相當鮮甜, 高水準. 至於糯米飯方面, 黑糯米以及白糯米皆是不錯的, 質感幾煙韌, 配上甜美的椰汁同吃, 很對味. 而且一客份量十足, 就算跟幾位朋友分吃也沒有問題!18巷泰國餐廳環境不俗, 這裡的泰式香芒椰汁糯米飯很有水準, 不知道其他食物的水準又如何呢?
泰式香芒椰汁糯米飯 $68
2014-11-30 1934 浏览
愛吃芒果糯米飯的朋友, 就讓我推介一個地方給大家, 說的就是位處銅鑼灣世貿中心的18巷泰國餐廳.泰式香芒椰汁糯米飯 $68: 8.5分, 這裡的芒果糯米飯, 賣相對辦, 份量也不少. 先要讚芒果是相當鮮甜, 連芒果專家文迪也吃得滿意, 水準可想而知. 至於糯米方面, 分別有黑糯米以及白糯米, 質感不俗, 不會太硬身, 加上面頭的椰汁同吃, 實是相當甜美.18巷泰國餐廳的泰式香芒椰汁糯米飯 , 芒果相當鮮甜, 黑糯米以及白糯米加上椰汁同吃, 自然是相當甜美, 加上價位合理, 實在是值得推介的!
2014-10-26 2424 浏览
朋友請食生日飯,選來選去,最終選了這間大家都未食過的泰東北菜餐廳,已訂位。地方不大,但位與位之間都算闊落,我們三人坐卡位,好闊落。人流不多,是傾計好地方。1)泰東北牛扒青木瓜沙律配糯米飯:牛扒同青木瓜分開上,泰北人是以糯米飯為主食,多數會點不同醬汁食。牛肉有筋,好難嚼,不好食,失望。配牛肉的泰色醬汁,比平時的辣,咸,還有些甜味。青木瓜沙律,酸甜度適中,青木瓜爽口,加埋糯米飯,好食。2)泰式豬頸肉:醬汁同配牛扒的汁一樣,肉好爽,都算大块,但又不肥,好食。3)清炒佛手瓜苗:初嘗佛手瓜苗,有些似蕃薯苗,但菜葉乾些,有咬口些,味道不錯。4)鮮蝦金邊粉:鮮蝦都幾大隻,好爽口,金邊粉味道ok.

泰式豬頸肉

清炒佛手瓜苗

4)鮮蝦金邊粉:鮮蝦都幾大隻,好爽口,金邊粉味道ok.
鮮蝦金邊粉
泰式豬頸肉
清炒佛手瓜苗
2014-10-19 4044 浏览
I went to this restaurant for 2 times on 3 Aug and 21 Sept. The atmosphere was very good and the environment was quiet with classy customers. The food was really delicious that among all Thai restaurant I had visited before, it was almost the best one. The food was well presented with decorations. The price was very reasonable considering that it situates at the centre of Causeway bay. Location was very convenient situates at 5 minutes walking distance from Causeway Bay MTR. We drove there and found that the entrance of the carpark was very close to the exit of highway to Causeway Bay. So, we found it very convenient in the way that we did not get trapped by the heavy traffic at the inner area of Causeway Bay. Free parking was also available. The only drawback was that the 'Pineapple fried rice' was not served 'inside the pineapple'. Some people may like it this way but I prefer the classical one
. It is a really nice restaurant really worth the money. I will for sure go there again!
2014-09-21
2014-10-15 1333 浏览
香港區很少地道泰菜,經朋友介紹,試食 Soi 18.生蝦刺身比較失望;蝦肉夠爽但冇蝦味,相對,在柚子沙律中的2隻蝦比較有味。朋友介紹咖喱蟹,但我們試食胡椒蟹。胡椒很惹味,蟹夠大隻肉厚,如果炒得再亁身一點相信更好味。大胃王更可叫白飯撈汁。燒牛扒生熟適中,可惜溫度不夠,但蘸汁好味。已經很飽,但朋友強烈推薦芒果鴛鴦糯米飯。果然好味,芒果夠熟、夠甜,飯夠香,黑糯米又比白糯米有咬囗,值得一試。想食泰菜又不想專程去九龍城,這裏可頂頂癮!

香港區很少地道泰菜,經朋友介紹,試食 Soi 18.
燒牛扒生熟適中,可惜溫度不夠,但蘸汁好味。
想食泰菜又不想專程去九龍城,這裏可頂頂癮!

2014-09-27 2865 浏览
一直以來,香港的泰國菜館都不會刻意分成南北兩派,而位於銅鑼灣世貿中心的Soi 18,開宗明義主打泰北菜,也好,能夠加深對泰菜的認識。餐前不如先來一個椰青,在炎夏中呷一口清甜的椰水,暑氣盡消。其實一窩可以分六碗的泰東北冬蔭石班清湯 $68,根本不算貴,湯色夠清,辛勁亦澎湃,只可惜石班肉與比較粗糙,而且略帶腥味。另一款是泰東北冬蔭雞湯$60,似乎味道更肉質都比前者優勝,喝起來帶有肉香,放了番茄、草菇及金不換,很傳統的風味,個人會較為欣賞。泰東北特色NHEAM炸豬軟骨 $108配以青檸粒、洋蔥碎、花生、指天椒及薑米,然後用菜葉包裹,豬軟骨切成碎粒,方便食用,的確是炸得香口惹味。泰東北燒牛扒青木瓜沙律配糯米飯 $168很有特色,糯米飯是用小竹簍盛放,吃時加入牛扒及sauce,微辣又帶焦香,牛扒烤至六成熟,肉質胭紅而嫩滑,如果怕油膩,大可以酸辣的青木瓜絲來中和一下。香辣豬頸肉沙律$78灑上少許米碎,問過原來是傳統手法,吃起來辣度頗勁,很有嚼口,不錯。泰東北燒雞扒$148雖然不是新鮮雞,但處理得相當好,皮香肉嫩,令人吃得滋味。香炸虎蝦配酸子汁 $218個人很怕有若漿糊的醬汁,而這個酸子汁恰到好處,
餐前不如先來一個椰青,在炎夏中呷一口清甜的椰水,暑氣盡消。
香炸虎蝦配酸子汁 $218個人很怕有若漿糊的醬汁,而這個酸子汁恰到好處,蝦肉爽口彈牙,沾上醬汁後,更加吸引。
秘製黑椒炒蟹$360用的是膏蟹,咖哩蟹吃得多,黑椒是另一種風味,辛香來得更澎湃。
泰式香草燒魚 $188用的不是鰂魚而是鱸魚,去清內臟後藏入香茅及香料,烤得魚皮焦香而魚肉依然幼嫩,帶有香料味道,蘸點醬油後更添風味。
清炒佛手瓜苗 $78是第一次接觸,咬落很清爽,用蒜蓉清炒,帶有港式炒菜的感覺。
蒜香炒毛茄 $78即是秋葵,在日式食店接觸較多,雖然對毛茄有如分泌物的質感不大欣賞,但又幾香口。
鳳梨海鮮炒飯$118炒得很乾身,避開了鳳梨及海鮮的水份,又有蝦仁、青口及魷魚,配料豐富,的確在水準以上。
整體而言有特色,味道的調教及烹調手法亦適合香港人,有機會可以翻兜。
2014-09-12 3604 浏览
這次來到的是,說真的這是我們的第三選擇,本來想試目利銀次,但沒有訂位的情況下要等到九時才可以吃,至於第二選擇的是牛禪燒肉,原來跟Soi 18也是同一集團,可惜那間也要等到九時那只好來到Soi 18這間泰國料理吃一吃。不知甚麼時候世貿中心變成了食店的集中地,以往筆者住在這邊,從那一片空地搖身一變成為已經十多年歷史的世貿中心。有不同的食店雲集在這邊設自己的店舖,以前筆者只吃過其中一間日式吉列豬扒店,今回來到Soi 18其實並沒有太大期望。來到泰式店,不知什樣點菜好,唯有多看餐廳推介,先來一個餐廳推介,泰式燒牛扒 (Nuer Yang, $178),這一款泰式燒牛扒看起來並不算太泰式,牛扒薄切放在碟上,賣相實在非常討好,牛扒燒成半生熟,外邊為深啡色,內裹帶有粉紅。吃的時候最好就是包著旁邊的生菜,然後點一點酸酸甜甜的醬汁來吃,但筆者最愛最直接的方法就是一塊一塊點來吃。牛沒有一點雪味,非常幼嫩,控制的火喉剛剛好,不會太實或太韌,吃起來牛來入味非常而且很腍,配上酸甜的醬汁立即變成泰式,也變得再特別一點,但單從牛的角度來看已算是十分好吃。再來的是泰式鮮蝦刺身 (Kung Chae Nam Pal,
再來的是泰式鮮蝦刺身 (Kung Chae Nam Pal, $98),即是大家所說的生蝦,餐牌上顯示為三顆辣椒,生蝦當然就是配上了很多辣椒,吃起來感覺是有一點辣,但未至於有餐牌所說的非常辣。這是筆者第一次吃的生蝦,其實筆者非常愛吃生的,生蝦吃起來帶辣,一碟份量不多只有約八塊,生蝦沒有明顯的新鮮,筆者認為無論口感味道都只屬一般,沒有為筆者帶來太大的驚喜。
吃了一點生,也吃了一點的肉,什樣能沒有一點綠,來一個馬拉盞炒通菜 (Pad Pag Bung Ma Lai Jan, $78) 是也,這個通菜是有一點油膩,馬拉盞來得有一點乏味,並不突出,通菜相反炒得頗入味,由其表而放上薑絲,份量亦相當十足,但可惜的是不知是否筆者拍照拍太久所以菜開始變冷了,這個菜是惹味但稱不上是十分好吃。
之後吃的就是這裹的招牌18巷拼盤 (Soi 18 Platter, $168),18巷拼盤份量也頗多,拼盤內包括有炸魚餅、炸蝦餅、炸春卷、蟹肉栗米餅及燒豬頸肉。筆者其實期望這個拼盤會放進沙嗲類,但可惜他只提供了炸物。先說一下炸蝦餅及炸魚餅,用途打得散物度吃起來甚高,皮薄吃起來也較乾,亦不算油膩。炸春卷用料簡單,內裹都是滿滿的,外皮炸得甚脆,內裹有菇粒也帶有一點汁料,吃起來不會太乾,不錯。蟹肉粟米餅筆者並沒有吃,但這個賣相不錯,實想不到是有蟹肉在內,對蝦蟹敏感的要注意這一點。最後就是豬頸肉,燒得挺入味,口感帶腍,不算太乾身剛好,是這個拼盤的其中一個賣點。
最後當然來一個炒飯,來一點特別就是蟹肉南瓜炒飯 (Kao Pad Poo Sai Fuktong, $128),平常很少吃南瓜,更何況是用南瓜炒的飯,意想不到這個炒飯這麼特別。餐廳用上南瓜來盛載炒飯,而且飯炒得十分香口入味,每一粒飯都炒得粒粒分明,與南瓜混和一體,南瓜吃起來帶清甜,筆者愛南瓜湯但卻不常吃南瓜也覺得這個飯炒得好,賣相也討好,唯一就是表面的蟹肉,筆者寧願餐廳跟南瓜一起放進飯裹炒,比只放在表面好,現在是有一點像格格不入。
飲品合共點了三杯,其實這裡的飲品賣價真的很貴,像一杯普通的鹹檸檬七喜 (Salty Lemon Seven-Up, $35) 賣三十五元,的確很貴,唯一可喜是鹹檸檬還處理得不錯,夏天來一杯消暑解渴。
再來是一杯香蕉奶昔 (Banana Milkshake, $45),自筆者在韓國回來之後真的對香蕉奶愛不惜手,這個香蕉奶昔跟香蕉奶都是差不多,只是份量較香蕉奶多,而且質感較濃郁,甜度有一點過高,但筆者非常愛這個香蕉奶昔。
最後是朋友的蜜瓜奶昔 (Melon Milkshake, $45),朋友跟筆者說這個飲品非常平平無奇,蜜瓜喝不到鮮甜,味道亦很不足,是可以解渴但質素很一般。

想不到世貿中心這個地方終於開始守得雲開,銅鑼灣這個地方是很奇怪,以往有一些商場也是人丁單薄,最明顯的例子就是銅鑼灣中心,相信說出來很多人都不知道究竟在那裡,還有就是當然就是黃金廣場,進了去其實絕對不會特別容易分手,銅鑼灣這個地方,奇怪,也是筆者長大的地方,可惜的是它的變化跟尖沙咀一樣,一日千里。
2014-08-28 4069 浏览
你話食泰菜、越南菜、星馬菜,多多少少都分辨得出依幾個菜系,若然你問我泰東北菜喺點,小弟就真喺搭唔上嘴 。事後翻睇維基百科,有咁嘅描述:「泰國菜以酸、辣、鹹、甜、苦五味的平衡為特點,分泰北菜、泰東北菜、泰中菜、泰南菜4大菜系,反映泰國四方不同的地理和文化,各地使用的食材往往跟鄰近國家的一樣。」多謝老友為我哋揀選主打泰東北菜嘅「18巷泰國餐廳」開餐,有機會讓小弟認識及品嚐一下依個再細分出嚟嘅泰菜特色 。再從維基百科引用多少少資料,雖然都只喺好表面,知多啲無妨: 泰北菜,屬山區,深受緬甸菜嘅影響; 泰東北菜,與寮國菜相似,善用青檸汁,米飯則愛食糯米飯; 泰中菜,以首都曼谷為中心,魚米之鄉,蔬菜水果茂盛,食料較新鮮,調料通常較甜; 泰南菜,鄰近馬來西亞菜,多取及其食料,多用椰奶、鮮黃薑,調味較濃。走進18巷,環境極富泰國風情,唔喺滿天神佛嗰種,而喺透過牆畫、雕刻、擺設嚟營造,但又帶點摩登,例如天花嘅吊燈,型格而不俗氣,再配合柔和嘅燈光,坐晌舒適嘅梳化椅,一派悠然自得 。就連餐具都精緻玩味過人,絕對踢走老套泰菜館格局。雖然一切由朋友發辦,但都會影低餐牌作個人紀錄,方便下次再嚟食飯時
再從維基百科引用多少少資料,雖然都只喺好表面,知多啲無妨:
泰北菜,屬山區,深受緬甸菜嘅影響;
泰東北菜,與寮國菜相似,善用青檸汁,米飯則愛食糯米飯;

就連餐具都精緻玩味過人,絕對踢走老套泰菜館格局。
雖然一切由朋友發辦,但都會影低餐牌作個人紀錄,方便下次再嚟食飯時有多一點事前準備。菜式由湯品、地道小食、沙律、海鮮、咖喱、肉類、蔬菜、素食、飯麵、甜品分為10大類,選擇近百款,菜式旁標明「廚師推介」、「泰東北部特色菜」及「辣度」以作參考。
此外,餐牌尾印有餐酒、汽水啤酒、特色凍飲、特色熱飲等等,嚟到咁富特色嘅菜館,就梗喺揀啲有特色嘅飲品啦。
泰國椰青 $39

椰青雪得夠冰凍,試咗一、兩啖,椰青入口冰涼送爽,清甜舒暢,晌炎夏的確消暑佳品。
泰國椰青
椰青特飲 $38

非常特別嘅特飲,實質喺椰青沙冰,飲落超涼快,老友猛讚話正,搞到我都想點一個。
泰國椰青
椰子特飲 $35
跟杯普普通通嘅鮮椰汁無咩分別,唔明「特飲」在邊處
椰子特飲
木瓜奶昔 $38

早前去新加坡,朝朝晌啲熟食大排檔整番杯大果汁,鮮榨木瓜汁喺其中之一,所以就揀杯木瓜奶昔, 木瓜味味道明確,質感奶滑,確實唔錯。
木瓜奶昔
泰式南薑茶 $38
朋友喜歡熱飲,所以就點咗泰式南薑茶,南薑茶以壺上,茶色清透,但朋友話只有好淡嘅薑味,跟期望有啲落差。就算飲到最後,南薑應已浸透,但薑味亦未見好突出
泰式南薑茶
泰東北冬蔭石班清湯 $68

湯品除咗常見嘅冬蔭功之外,仲有一款名為泰東北冬蔭清湯,可揀配石班($68)定雞肉($60),好想知泰東北嘅冬蔭喺點?以一個小鑊盛上,湯色較貫見嘅冬蔭功清,唔會一片紅噹噹,但入口依然挺辣,怪不乎餐牌標佢兩隻辣椒辣度,皆因用唔少乾辣椒及香料熬煮,相反就無加椰奶,質感相對較薄;配料仲有草菇、蕃茄等等,酸辣醒神,一鍋仲可以分到約6碗份量,都算抵飲,不過石班肉無想像中滑
,要扣點分。
泰東北冬蔭石班清湯
泰東北冬蔭石班清湯
泰東北特色NHEAM炸豬軟骨 $108

晌地道小食一欄,一共有13款選擇,其中3款唔止喺廚師推介,仲喺泰東北部特色菜,包括:灰燒豬頸肉($78)、泰式燒牛扒($178)及炸豬軟骨($108),以最後者較特別。每份炸豬軟骨會配有生菜、洋蔥粒、薑粒、花生、辣椒仔、青檸粒,好簡單以生菜包住所有材料嚟食,味道複雜,有酸有辣,有鹹有鮮,實在過癮
泰東北特色NHEAM炸豬軟骨
泰東北燒牛扒青木瓜沙律配糯米飯 $168

沙律類一樣有好多款式,超過10款,見咁多人讚依個泰東北燒牛扒青木瓜沙律,加上又喺廚師推介,成為沙律首選。原來燒牛扒及青木瓜沙律喺分開放,燒牛扒做到半生熟,色澤粉嫩,腍滑好食,難得一碟有咁大份量,抵呀
;而青木瓜沙律清新爽脆,叫人食得酸甜開胃,辣度又啱啱好;至於個糯米飯最別出心裁喺以個迷你竹籮載住,侍應話喺當地人特色,仲要用手拎嚟食,顧及公眾衛生就當然用番羹同叉啦,其實個飯黏黏糯糯,夾啲青木瓜食又幾得意喎
香炸虎蝦配酸子汁 $218

海鮮菜式個價格差距比較大($88-$360),而依個虎蝦就屬中等價位,同屬廚師推介菜式。一客3隻泰國虎蝦開邊香炸,再淋上個酸子汁,蝦肉爽彈鮮甜,自家製酸子汁酸香溫和,隱約中滲出絲絲辣意,獨特具層次,頗有風味
香炸虎蝦配酸子汁
泰式香草燒魚 $188

另一款海鮮菜式亦喺唔太貴嘅燒魚,點明喺泰東北部特色菜,食到尾就見到肚內放有好多南薑、香茅、金不換……等等香料一齊燒,故此,上枱時香草味四散,寧捨吸引。魚肉燒得啱啱好,肉質鮮味嫩滑,唧啲青檸汁,再蘸自家製辣汁,魚鮮味更突出
蒜香炒毛茄 $78
近年啲人都好興食毛茄(或叫秋葵 / 羊角豆),原因都喺有益健康,小弟就無乜研究,不過,聽朋友講就可預防大腸癌、鈣含量高、保護胃壁等等。毛茄外層口感爽爽哋,內裡則有啲滑滑潺潺,以蒜蓉清炒,簡單不過,重點都喺想食得有益
蒜香炒毛茄
鮮蝦炒金邊粉 $88

飯麵類別有11款,應該唔難搵啱你心水嘅。金邊粉平時都比較少食,而眼前碟金邊粉炒得唔錯,酸酸甜甜幾惹味,粉條無過腍,撈勻銀芽多份爽口,不過,旁邊啲辣粉撈少少可以嘞,因為都幾辣吓,最有心思喺粉條有少少脆蝦乾,令個金邊粉口感多層次幾分,而鲜蝦幾彈牙,整體好味。
鮮蝦炒金邊粉
泰式千層糕 $40

食完以上菜式大家都非常飽,一客泰式千層糕就為今餐泰東北菜作結,千層糕煙韌有咬口但唔黏牙,滲出椰汁及斑蘭清香,味道自然。
泰式千層糕
雖然,仍未能太懂得細分唔同區域嘅泰國菜系,但喺,每道菜都令人食得滋味,撇除一啲相對貴價嘅海鮮菜式,大抵都喺定價實惠,尤其以銅鑼灣地段而言,所以,值得再嚟回味嘅泰菜館!
泰東北特色NHEAM炸豬軟骨
2014-08-23 3522 浏览
因為假日關係,銅鑼灣真係周圍都無位,巧合地找到這間餐廳,事先看OPENRICE評價也升不錯,但因泰國餐廳那邊無位,職員安排我們坐日本餐廳那邊,原來兩間餐廳同一老闆!餐廳頗暗同非常凍,但職員落單快上菜都好快!首先講豬肉串燒,上碟時覺得很特別,因為糯米飯用藤織成的器皿盛載,跟豬肉串放得美美的,賣相不錯,但味道一般!因豬肉串很難咬開,要牙力夠好才行!飯原本無味,靠配的汁醬同吃才行,但配上的汁醬少得可憐,夠蘸豬肉串就不夠配飯了!另外豬軟骨生菜包,豬軟骨炸得香口,但有些酸酸的味道,後來才知應該有青檸汁在內,可能泰北菜關係...配料有花生、薑、乾蔥等.....味道特別...但都是那句'可一不可再'!生蝦刺身- 蝦算大隻,味道亦鮮甜....那碟海鮮濕炒河我覺得好好食,醬汁超多,每條河粉都有醬汁同吃,不會白雪雪....海鮮份量也不少...但我覺得河粉才是精粹,我希望河粉粉量多些,海鮮少些也不打緊!最後是咖哩牛腩,味道濃郁,牛腩非常入味加上那些牛筋肉身軟腍...超好吃的....汁醬蘸上碗邊的薄餅,確實是一個出色美食..奈何這間餐廳味道偏咸,而且食物質素參次.......嘗過一次便夠了....

生蝦刺身- 蝦算大隻,味道亦鮮甜....

2014-08-02