2019-03-24 38 浏览
老麥既鋒味包食到厭厭哋,今次專登去到位於天后既 16shell 試下另一種鋒味試下新野我地一直都十分期待啊~~16shell主打黑蒜包所以今次主要食兒地必試既黑炭蒜多士一上黎~黑蚊蚊既幾舊野個樣唔多討好,但味道絕對正啊脆卜卜既外皮,軟綿既包心再加上特製既蒜蓉醬香得黎又唔會另人好抗拒~yummy!!前菜揀左個番茄沙律🥬🥬 新鮮番茄再加上芝士同少少沙律醋超級fresh 有時食下沙律都係一個種享受幾舊包當然唔係好夠食所以再加多黑鬆露蘑菇pizza呢度既pizza唔用傳統餅底而係轉用蘇皮底味道更香~更脆!!再加上黑鬆露既獨特香味同加左d菇同燈籠椒完全唔夠喉啊一定一定要試下而個再黎叫多左個帶子香煎鱸魚🐟 超級正質素極高帶子鮮嫩不在話下鱸魚火候都係恰到好處再加埋超級大粒既帶子wow ~鮮嫩滑有齊啊!!!Lemonade都必試飲品酸酸甜甜既味道,超開胃,食幾多野都唔怕濟啦

試下新野
我地一直都十分期待啊~~

16shell主打黑蒜包
所以今次主要食兒地必試既黑炭蒜多士

一上黎~黑蚊蚊既幾舊野
個樣唔多討好,但味道絕對正啊
脆卜卜既外皮,軟綿既包心
再加上特製既蒜蓉醬
香得黎又唔會另人好抗拒~yummy!!

前菜揀左個番茄沙律🥬🥬 新鮮番茄再加上芝士同少少沙律醋

再黎叫多左個帶子香煎鱸魚🐟 超級正質素極高
帶子鮮嫩不在話下
鱸魚火候都係恰到好處
再加埋超級大粒既帶子
wow ~鮮嫩滑有齊啊!!!

Lemonade都必試飲品
酸酸甜甜既味道,超開胃,食幾多野都唔怕濟啦

2019-03-22 417 浏览
朋友今晚帶我來16 Shell食dinner, 聽聞呢間餐廳有部份菜式由霆鋒設計,雖然不是由他親自烹調,但也很好奇究竟這裏的菜式有何特式餐廳環境雖然簡約,但舒適浪漫,無論朋友chill吓或拍拖談心也是不錯的選擇竹炭黑蒜包$70~竹炭包上塗上濃濃的黑蒜,焗得香脆鬆化,還有清新的香草味,甚為出色,朋友也讚不絕口蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆$130~鮮甜肥美的蜆肉彈牙juicy, 除了濃濃的蒜蓉牛油香味,還有白酒香草的清香,少少辣味更為惹味,真係好食到停唔到口黑蒜黑醋烤雞意粉$190~大厨以甜酸苦辣四種味道作為藍本,創出富層次又開胃的black garlic pasta雞肉煎得外脆內juicy, 雞皮尤為香脆而油腻,肉質嫩滑,意粉韌度剛剛好,用黑醋,黑蒜,小蕃茄和橄欖油來炒,真是甜酸苦辣味共冶一爐,十分美味酥皮黑松露pizza$160~第一次食pizza底是用酥皮來焗,有少少似食緊咸的" 拿破崙", 酥皮焗得非常鬆脆香口,有好香的牛油味,方型的pizza亦好有特式餡料亦非常豐富,有黑松露,青紅黃椒,火箭菜,磨菇,水牛芝士和芝麻菜, 黑松露的香味令整個pizza生色不少Pink Lemonade

餐廳環境雖然簡約,但舒適浪漫,無論朋友chill吓或
拍拖談心也是不錯的選擇

Pink Lemonade $50~由Cranberry juicy 和Lemonade調製而成,顏色非常美麗,味道酸酸甜甜非常開胃

Mocha$40~朋友揀左Mocha作為餐後飲品,口感順滑, 濃縮咖啡加上奶沬加再入少量巧克力,比例掌握得剛剛好

2019-03-11
  • 黑炭黑蒜蓉包
  • 黑蒜雞扒意粉
  • 酥皮黑松露比薩批
  • 蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆
2019-03-21 40 浏览
黑炭黑蒜蓉飽 好好食啊 蒜蓉唔係放面既所以成個飽每一片都有蒜蓉味 唔會太鹹太濃 外脆內軟白酒炒蜆 香牛油味 蜆好新鮮 但有一隻食到沙啊Pizza, topped with arugula, bell pepper and salami. Contains a fair amount of cheese. The special part is how they used puff pastry as the crust. Would definitely recommend this.橄欖油大蒜白酒汁幼闊意粉 要加多d 鹽 除左無咩酒味之外 橄欖油同大蒜味都好香 擠少少檸檬汁之後再升左一個層次,意粉應該唔係自制 太腍,蝦幾大隻飲品整得幾用心 咖啡好濃
白酒炒蜆 香牛油味 蜆好新鮮 但有一隻食到沙啊
飲品整得幾用心 咖啡好濃
其實是慕chef nic之名而來到16 Shell,聽聞是其助手開的餐廳,果然牆上有很多明星的合照呢。餐廳環境寧靜,以黑色及深啡色為主調。說實話因為明星效應,本來期望並不大,但是吃過之後覺得食物水準真的很不錯!!是一間簡單中見質素,食物中見誠意的西餐廳。人人都讚不絕口的黑炭黑蒜蓉包($70),果然有其魅力,上枱時微熱,外脆內軟,每塊厚薄均勻,重點是每塊都塗了黑蒜醬,帶甜甜的蒜味,很好吃,而且有6塊,好開心😆呢日既餐湯係紅菜頭湯,值得點,傳統西湯作法,還能吃到紅菜頭粒粒,口感豐富,味道清甜自然。番茄水牛芝士是一道簡單的前菜,但又真係唔係度度做得好食,而我覺得呢度係做得好食既!蕃茄清甜多汁,芝士質感軟滑,加上甜甜的黑醋汁,basil的香,還有少量pesto sauce,很開胃。是晚主菜之一黑蒜扁意粉配雞脾肉,很特別,亦很好吃,幼身扁意粉彈牙入味,加了黑醋所以很開胃,讓人一口接一口。雞肉皮脆肉嫩,調味到位,沒有雪味。另一個主菜是鱸魚,用紙包的方法製作,除了鱸魚還有一粒帶子和蝦,頗驚喜,配菜有蘆筍和車厘茄。整體這是一個較清淡的菜式,能吃到食材真味。最後以一人一杯餐茶作結,很滿足。整體來說,在這

最後以一人一杯餐茶作結,很滿足。整體來說,在這裡能和友人很舒服的吃上一頓美味的晚飯,消費也合理,雖交通唔算方便但絕對是一間值得到訪的小店。
2019-03-19 37 浏览
放工約了男友吃炮台山的16 shell, 地点很方便而且是一間氣氛不錯的西餐廳,聽說是很有人氣,而且也蠻多明星幫襯的,竟然真的在門口被我們碰到小鮮肉海港城的古天樂,看起來也不錯!餐廳報置也很有氣氛,牆邊也掛很多明星的合照,我們首先叫了皇牌飲品Pink lemonade,  真的很清新解喝!首先我們叫了一個凱撒沙律,既清新又爽口健康,是我們都市人最愛的餐前菜!黑炭黑蒜蓉包熱辣辣又香又軟,吃下去很鬆化,真的很有水準!酥皮黑松露比蕯批很特別,因為是呈方型狀的,裹面有水牛芝士,磨菇,火節菜及青紅椒,口感一流,我們一下子吃光光了!黑蒜雞扒意粉真的很香,雞扒很入味而且意粉很濃,我們也很欣賞!

黑炭黑蒜蓉包熱辣辣又香又軟,吃下去很鬆化,真的很有水準!

2019-03-19
2019-03-19 43 浏览
人在不知算是 天后 還是 炮台山 的 蜆殼街 這一段灰色地帶 , 見到這一間以往常常來幫襯的 16 Shell 餐廳 , 於是就忍不住入去幫襯食晚餐 ~餐廳的裝修在幾年來沒多大變化,依然井井有條 ~Menu ~黑炭黑蒜蓉包 : Black is beauty, 這道黑蒜蓉包一直是這間餐廳的必點名物 , 在坊間難以吃得到 , 黑蒜味道香甜濃郁 , 沒有一般蒜頭的辣味 , 據說多吃黑蒜對身體健康有益處 , 實際如何我不清楚 , 只知道這個包很好吃 ~白酒橄欖牛油煮蜆 : 蜆肉肥大肉厚 , 經過用白酒、蒜頭、橄欖油、牛油煮過 , 更顯其鮮味,真是要連汁都喝清光才對得住自己 ~酥皮黑松露pizza : 四方形的披薩,賣相靚靚,外皮夠酥脆,吃落口也不會硬身,餡料是黑松露、菇菌和素菜,味道香口又清新 ~黑蒜雞扒意粉 : 這道亦是這間餐廳的招牌菜之一 , 賣相得體,意粉煮得爽口彈牙,味道複雜又奇妙,既香口又帶點甜,雞扒煎得外脆內嫩,絕對是黑色誘惑,真的難以抗拒 ~本篇完 ~
餐廳的裝修在幾年來沒多大變化,依然井井有條 ~
Menu ~

本篇完 ~
2019-03-18 35 浏览
一開始係慕名而來嘅 希望可以撞到謝大廚坐得係幾舒服嘅 而且成個餐廳感覺好柔和坐喺度飲杯野都幾舒適我地叫左個sex on the beach 同long island坐低發現佢哋個餐牌幾特別 用咗黑蒜來做主題黑蒜推崇為一個健康食品 唔知又可以點加落啲餸度呢黑炭黑蒜蓉包黑色嘅麵包焗至香脆 抺上左黑蒜茸 味道奇異地夾 我本身好鐘意食黑蒜 但連平時唔太就咁食黑蒜嘅人 都入到口焗釀磨菇將芝士同三色椒釀喺磨菇入邊感覺定口味都好清新 但都稍為清淡左少少黑蒜意粉配雞排雞肉嫩滑 食落都幾juicy 嘅 仲要脆皮 要讚一讚個意粉軟落度適中 味道帶住啲黑蒜味同酸味 好開胃酥皮黑松露pizza 個黑松露味真係好香 而且食落好足料如果淨酥皮嘅地方少一啲 味感就更平均喇但佢個酥皮都係好味嘅可惜成餐飯都見唔到霆峰
一開始係慕名而來嘅 希望可以撞到謝大廚

如果淨酥皮嘅地方少一啲 味感就更平均喇
但佢個酥皮都係好味嘅

可惜成餐飯都見唔到霆峰
2019-03-17 624 浏览
朋友從外國經香港上國內,回國前再經香港。他代我買了些LED燈泡,價錢比香港便宜一半有多,我們相約一起晚餐。他住炮台山,試過幾間餐廳都不甚滿意,所以我特意在網上替他搜尋,在他所住酒店附近找到一間餐廳,據說是霆鋒的助手開設的,而霆鋒也有在設計菜色上給予意見,希望朋友會滿意喇。辦完其他事情後,來到餐廳已是晚上八時多。餐廳位於蜆殼街尾,亦以門牌作店名,店內面積不大,約有三十個座位,佈置簡約。除餐牌外,亦以黑板及粉筆來標示特選菜色,座位以梳化椅配木桌,也算舒適,亦不會嘈雜。我們點了田園沙律、黑炭黑蒜蓉包作為前菜,主食有酥皮黑松露比薩批及House Special之Black Garlic Pasta with Chicken, 飲品就點了EnglishBreakfast Tea 及Lemonade。先來的是飲品,朋友的English Breakfast Tea是用Twinning茶包,較為清淡,而Lemonade就用很多餐廳用來裝凍水同款式的玻璃瓶盛載,不過較為細小一些,而甜中帶些酸的味道頗為不錯。田園沙律以生菜、小蕃茄及各式沙律菜,加入黑醋,感覺清新,作為前菜頗為開胃。黑炭黑蒜蓉包頗有驚喜,黑

我們點了田園沙律黑炭黑蒜蓉包作為前菜,主食有酥皮黑松露比薩批House SpecialBlack Garlic Pasta with Chicken, 飲品就點了English
Breakfast Tea Lemonade

English Breakfast Tea

Lemonade

田園沙律

黑炭黑蒜蓉包頗有驚喜,黑炭色的法包焗得十分鬆脆軟熟,香氣揚溢,帶有蒜蓉味及一些果子味,上面還加了些香草。
黑炭黑蒜蓉包

酥皮黑松露比薩批亦很有特色,平時食pizza比較喜歡食厚批,但原來酥皮批也別有風味,酥皮鬆脆,不過食起來時就很容易一塊塊的掉下來。
pizza上面的中央位置有芝士、黑松露、青椒、紅椒、菇及火箭菜,尤其是芝士及菇,要切到中間才可以食得到,四圍就只有酥皮。
酥皮黑松露比薩批

最後是Black Garlic Pasta with Chicken,雞肉煎得乾身而不柴,雞皮也煎得很香脆,有如脆片,上面加了芝麻,不過雞皮只能作淺嚐。意粉用醃過的橄欖肉及小蕃茄加橄欖油來炒,上面有些菜苗,意粉炒得特別惹味,有點像中式的炒麵,不過朋友稍嫌意粉味濃了一點,可能是有很多醃過的橄欖肉的關係。

整體上朋友對這餐還算滿意。
2019-03-11 50 浏览
「Chef Lemon」的大名,誰人不識?想一嚐他的手勢,怕是沒有這個機會,但一嚐他設計的菜式,還是可以的! 餐廳主打黑蒜,當然要點一些黑蒜菜式黑炭黑蒜蓉包 黑蒜其實是新鮮的生蒜,經長時間的自然發酵製成,味道上比起普通蒜頭甜,辛辣感亦較少。蒜蓉包食的多,還是第一次吃全黑的黑蒜蓉包。黑炭包上塗滿了黑蒜蓉,味道非常濃郁,喜歡黑蒜的朋友絕對要試。這個菜式名稱忘記了,是焗茄子,中間包薯乳清芝士和羅勒等。橫切面清晰看見,有兩層炸茄子夾著芝士蕃茄和羅勒,層次豐富,味道不錯。黑煎雞扒意粉 到了我最喜歡,最推介的菜式! 單看菜式名,會覺得很普通,但幸好我有選擇它!意粉煮至Al dente,帶點韌度有嚼勁的口感,黑蒜分量很多,每口意粉都充滿蒜香味。雞扒亦是一個亮點,不但分量多,而且雞皮煎得十分香脆不油膩,雞肉又嫩滑,真的很美味。香煎鱸魚除了鱸魚,餐有蝦和帶子。 鱸魚焗得很嫩滑,魚身很厚,吃下去啖啖肉,頗高質呢。飲品要了一杯Lemonade 和Pink Guava , 清新解渴。
Chef Lemon」的大名,誰人不識?

餐廳主打黑蒜,當然要點一些黑蒜菜式

黑炭黑蒜蓉包

蒜蓉包食的多,還是第一次吃全黑的黑蒜蓉包。

這個菜式名稱忘記了,是焗茄子,中間包薯乳清芝士和羅勒等。

黑煎雞扒意粉

2019-03-11 48 浏览
今天放工後,約了朋友晚餐,他推薦了這間餐廳,叫16 shell!餐廳裏面放了紅酒樽作為裝飾,下面也有很多與明星的合照。 門口正正show住謝霆鋒的樣子,朋友說這裏的菜式,有謝霆鋒設計的🤩首先叫了一個招牌特色菜,黑蒜面包。麵包是脆身的,吃下去帶有一點甜味😋之後來的是黑醋水牛芝士沙律,蕃茄再配上水牛芝士作為前菜。叫了2杯飲品,一杯latte 同 1杯mocha, latte本身個人不喜歡加糖漿。 雞扒黑蒜意粉,意粉的軟硬度剛剛好,而且調味香而且濃,雞扒也煎得很香。最後來的是主菜,海鮮焗魚!海鮮種類很多,除了魚之外,也有帶子,蝦,蘆筍,薯仔,蕃茄,包在錫紙內焗👍魚質潄滑,非常好味。

餐廳裏面放了紅酒樽作為裝飾,下面也有很多與明星的合照。

之後來的是黑醋水牛芝士沙律,蕃茄再配上水牛芝士作為前菜。

2019-03-07
2019-03-06 36 浏览
老公生日,聽同事介紹公司附近有間明星開餐廳,意大餐廳,咁就跟老公去試吓,順便慶祝生日☺餐廳好多明星相,唔知我食食吓,見唔見到謝庭鋒🤭首先叫杯紅酒及Long island 跟老公飲杯先啦。我就鍾意食水牛芝士,所以點左番茄水牛芝士沙拉,廚師加 橄欖油、意大利黑醋,超級開胃。老公鍾意食蜆和魚,所以就點蒜蓉白酒牛油汁煮蜆,蒜蓉味好濃郁,蜆肉鮮味,加上汁食,好有意大利感覺☺煱鱸魚,有隻大蝦及帶子,蝦、帶子都好新鮮,肉爽,魚肉就好滑,老公都讚魚肉煱到岩岩好,好似帶點黑松露,好味🤤看見隔離枱pizza,我們都好想試,就再點一塊黑松露pizza, 其實係酥皮做的,好鬆脆,黑松露、芝士加菌一齊焗,好有意大利口感,唔錯。同事冇介紹錯,今日老公都話好食,就可惜見唔到明星。😅

同事冇介紹錯,今日老公都話好食,就可惜見唔到明星。😅
  • 酥皮黑松露比薩批
2019-03-06 46 浏览
天后有唔少美食可以俾我哋選擇今次我就嚟咗呢一間西餐廳,呢一間西餐廳俾我哋平時食嘅西餐廳菜式有啲唔同,佢就偏向有少少法式嘅風味,其中我覺得最值得推薦嘅就係佢嘅黑蒜雞俾肉炒意粉,呢碟菜一上枱就已經有濃濃嘅的香味,雞俾肉好滑,一啲雪藏味都冇,意粉方面有好重嘅黑蒜頭味,兩者之間配合得幾好呢。呢間西餐廳仲有好多雞尾酒款式可以比大家去選擇,鍾意喺用餐嘅時候飲一啲雞尾酒嘅朋友就最適合不過啦,呢間西餐廳真心值得推薦,大家不妨試一試。

• 黑炭黑蒜蓉包
  • 黑蒜雞扒意粉
2019-03-05 156 浏览
明星餐廳愈開愈多,有的是人氣沒那麼高的明星開的,有的則是人氣高的,他們可能透過別人跟他們宣傳,或是其他的方式,令大眾都知道那些明星開了餐廳。而正常來說,不論人們本身是否鍾情於那位明星,也會有興趣試試明星餐廳是否真的能做到高質素,而且還能順道看看那明星會否在食店出現。16 Shell正正就是明星餐廳,也許有些人都知道了,這間正正就是由非常有名的謝霆鋒所開的,這無疑是餐廳的最大特點。16 Shell位於天后蜆殼街,Shell的意思即是貝殼,餐廳名字又確實跟街道「蜆殼街」的名字一模一樣,確實搞笑。一走到這條小小的街道,便認得出16 Shell的招牌,霓虹燈的招牌好不引人注目。餐廳內的環境並不大,但能給人們有情調的感覺,非常適合情侶來這裡慶祝紀念日,浪漫的氛圍很是令人著迷。近門口的牆身位置還有數張謝霆鋒與其他明星的合照,盡顯餐廳的人氣。首先試了一個黑炭黑蒜蓉包,黑炭包原本在西餐廳都不常見,所以在這裡能吃到黑炭包我也覺得很驚奇😳黑炭包脆卜卜,有一些甜甜的但不知道是什麼來的果醬在面層,使得麵包不會太乾身。我真的很少會稱讚西餐廳的沙律,總覺得沙律來來去去也是這個樣子,但這裏的沙律真的跟其他的不一樣。

黑炭黑蒜蓉包

我真的很少會稱讚西餐廳的沙律,總覺得沙律來來去去也是這個樣子,但這裏的沙律真的跟其他的不一樣。有數隻大蝦,每一隻都十分新鮮彈牙!旁邊有個蕃茄醬,是平常配生蠔或青口的醬汁,配上蝦也不會不搭。沙律還加上了意大利黑醋,令人吃的時候更開胃。
田園沙律

黑蒜雞扒意粉必定也是西餐廳中很少見的種類,每一塊扒的外皮都經過香煎程序,吃外皮就感覺脆卜卜,內裡的雞肉則嫩滑。黑蒜意粉的蒜蓉味道十分強烈,但意粉偏向硬硬的,這方面可以再做好一點。
黑蒜雞扒意粉

另外一個主菜點了香煎鱸魚,要不是男朋友告訴我,我也不知道原來鱸魚真是完全沒有魚骨的,在市面上也只有很少地方有供應鱸魚。鱸魚並不是真的很大件,肉質非常鮮美和細緻,放進口的時間一點也不「諧」,沒有骨,吃的時候更為享受呢。旁邊還有我很愛的馬鈴薯,馬鈴薯沒有燒焦的部分,新鮮,易入口。
香煎鱸魚

點了一杯cocktail,我這個酒鬼愈來愈喜歡喜歡喝酒了,這回決定點一杯有特色的試試,驟看表面是在西餐廳喝的朱古力/ Mocha,更是熱熱的,真不像cocktail呢😌底部原來是vodka,喝完之後心跳很快,個人真的不太能喝酒。
Caffeine  Chocolate
2019-03-03
Caffeine  Chocolate
2019-03-05 33 浏览
尋晚同個同事喺天后見完客,諗住搵嘢地方食嘢經過蜆殼街,本來都唔覺眼有間餐廳,但係見到有人排隊就行入去睇吓,原來係排隊食西餐。排得隊嘅我估應該唔係伏嘢,就排埋一份。入到門口先知,原來Chef Lemon都有幫襯過,希望唔好係明星效應啦。今晚真係好想食好西呀...黑炭黑蒜蓉包味道帶甜,蒜味香而重,麵包焗得唔錯,外皮冇燶但好脆口,麵包芯好軟熟。白酒橄欖牛油煮蜆蜆肉鮮甜,配上白酒醬汁帶微微酸,牛油香味濃,但口感一啲都唔油膩,中間夾帶黑椒嘅香辣,生蒜香加埋香草,味道有多種層次,睇得出廚師嘅心思。意大利芝士肉醬千層麵非常重嘅蕃茄味,每一層都充滿芝士肉醬,而芝士味帶有羊奶味,仲可以拉到絲。錫紙焗鮮帶子大蝦鱸魚打開錫紙,熱辣辣嘅蒸氣就噴晒出嚟,聞到好香嘅海鮮味同埋醃青豆嘅香氣。廚師焗爐魚嘅時間非常準確,肉質好嫩加上爐魚脂肪較多,食落有種入口即溶嘅感覺。配菜有鮮帶子,大虎蝦,幼露筍。因為加有醃青豆,味道帶酸配合到海鮮嘅味道,遇到焗爐魚呢種較油脂重嘅魚就更加發揮到作用。餐廳雖然唔太大,又唔係大街大巷,但係食物質素,服務,都超出我預期嘅好。

白酒橄欖牛油煮蜆

意大利芝士肉醬千層麵

錫紙焗鮮帶子大蝦鱸魚

2019-03-03 656 浏览
今日去開炮台山,順便係呢到食lunch,就比我地搵到呢間16 Shell, 起初都唔知係霆鋒助手開的,係入到餐廳入面,見到有好多明星相,再上網睇先知道原來某d菜式仲係霆鋒設計~餐廳不是很大,環境都尚算整潔光猛餐廳牆身貼左好多明星既合照,果然星光熠熠講番食物先,當日我地就點左鋒味設計既菜式黑炭黑蒜包和酥皮黑松露比薩~另order左香煎橄欖油大蒜大蝦無骨雞胸意粉,加多個香煎蟹餅和2杯飲品~黑炭黑蒜蓉包起初見佢黑色一舊野,諗緊係唔係真係好食架? 會唔會好伏?但見這個黑蒜包都好出名,同埋好多人食就試下,一試之下,唔係講笑,堅好食,黑蒜味道係帶點甜味麵包都好juice, 一客有6塊~香煎蟹餅這個賣相不錯,至於味道方面由於係煎既關係,所以香口鬆脆蟹餅入面係啖啖蟹肉酥皮黑松露比薩批這pizza又名鋒味pizza,因為係謝生親自設計的,平時pizza係圓形,呢個就係方形設計,呢個pizza係用酥皮去整,所以食落去係好香既牛油味,而且十分脆口,餡料就用左青紅黃椒、水牛芝士、磨菇和芝麻菜,非常豐富這pizza味道不錯,如果再大件d就very good嗱香煎橄欖油、大蒜、大蝦無骨雞胸意粉這個食到好香既香蒜味
今日去開炮台山,順便係呢到食lunch,
就比我地搵到呢間16 Shell,

原來某d菜式仲係霆鋒設計~

餐廳不是很大,環境都尚算整潔光猛

餐廳牆身貼左好多明星既合照,
果然星光熠熠

講番食物先,當日我地就點左鋒味設計既菜式
黑炭黑蒜包和酥皮黑松露比薩~

黑炭黑蒜蓉包

起初見佢黑色一舊野,
諗緊係唔係真係好食架? 會唔會好伏?
但見這個黑蒜包都好出名,同埋好多人食
就試下,一試之下,
唔係講笑,堅好食,黑蒜味道係帶點甜味
麵包都好juice
, 一客有6塊~

這個賣相不錯,
至於味道方面
由於係煎既關係,所以香口鬆脆
蟹餅入面係啖啖蟹肉

酥皮黑松露比薩批

這pizza味道不錯,如果再大件d就very good嗱

香煎橄欖油、大蒜、大蝦無骨雞胸意粉
香煎橄欖油、大蒜、大蝦雞胸意粉

這個食到好香既香蒜味,
大蝦都好彈牙,無骨雞胸都好好食
至於意粉方面,粉質都彈牙,但味道就較為啖~
由於用左橄欖油,所以d麵有點光澤,不會太乾又不會太油~

Earl Grey
正常茶味,冇特別~

Pink Lemonade
這杯酸酸甜甜,好開胃

Earl Grey Pink Lemonade

服務員態度有善