餐厅: 龍鳳呈祥火鍋雞煲
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
1K
一年四季食雞煲是常識吧,加拿分道又有雞煲火鍋店開張,主打港式懷舊風情,一入門口就係舊時酒樓既龍鳳佈景,佢地仲過癮到可以轉左個姓氏比你打卡🤣佢地既裝潢設計好有心機,一枱一椅以至每個角落都無遺留,好detail👍🏻每枱有滾水供應消毒餐具,醬料全部都用盒裝住,乾淨衛生👍🏻秘制黃蜆惹味辣雞煲 $238自己比較中意食乾身d既雞煲,因為通常都濃郁d,依個就岩我口味😋雞煲醬汁濃而不咸,叫左小辣可以話香而不辣,下次會叫中辣,應該就岩岩好啦🎈雞件骨肉均秤肉質唔會乾柴👍🏻黃蜆隻隻都新鮮🫶🏻配料必備芫荽,紫洋蔥🧅之外,仲有雞髀菇,荀片,沾滿醬汁好香好惹味😋食完雞煲加湯打邊爐,有三款湯我地揀左雞湯😋酒香陳年花雕浸牛肉 $118花雕浸牛肉唔係好多地方有得食,牛肉手切有厚有薄,望落油花幾靚,花雕入味,牛香同花雕香味互相輝映👐🏻桶蠔 $198六隻桶蠔雖然唔係勁大隻個種,但係肥美新鮮,淥完都無縮好多,入口滑嫩鮮美,滿足😋豬骨濃汁貢丸(8粒)$88依個丸勁彈牙,咬入去feel到好juicy,豬肉香同冬菇香味突出,好味😋自家製陳年鹹檸七 $38依個杯夠哂懷舊,又一打卡道具🤣雞煲火鍋配鹹檸七,絕配♥️整體食物,服務同環境都

每枱有滾水供應消毒餐具,醬料全部都用盒裝住,乾淨衛生👍🏻

秘制黃蜆惹味辣雞煲 $238

食完雞煲加湯打邊爐,有三款湯我地揀左雞湯😋

酒香陳年花雕浸牛肉 $118

桶蠔 $198

豬骨濃汁貢丸(8粒)$88

自家製陳年鹹檸七 $38
依個杯夠哂懷舊,又一打卡道具🤣雞煲火鍋配鹹檸七,絕配♥️

整體食物,服務同環境都高質👍🏻可以encore👌🏻
尖沙咀新開左間雞煲火鍋專門店,專玩香港復古回憶,一入去就見到傳統中式婚禮一龍一鳳係門口,可以換自己同伴侶嘅姓氏聯婚打卡影相,沖個靚喜😆又玩味十足。而餐廳裝修都相當精緻,似足7,80年代大排檔,燈飾同壁紙都別出心裁,播住經典金曲,帶你去感受80年代既情懷。*椰子雞煲 $198*呢份雞煲除咗雞件大大隻,湯底好香,餐廳落咗好多椰子,我淨係聞到椰子🥥香味已經流晒口水😚,配埋粟米🌽夠鮮甜,鍾意清清哋唔太濃味嘅朋友呢款湯底就岩晒。*陳年花雕醉雞 $78*醉雞嘅酒味唔算濃,不過雞件好滑,建議唔好煮太耐可以更加保持住肉質鮮嫩感覺。*鮮冬菇$38*大大隻菇用鮮甜湯底煮更加香甜。*萵筍$38*新鮮爽口又翠綠,打邊爐食啲蔬菜就啱晒。*海蝦四隻 $98*海蝦算幾新鮮,而且都夠大隻。*蜂巢冰豆腐$48*好有咬口嘅蜂巢豆腐,少少鬆軟唔太硬,吸收曬湯底👍🏻。*日本廣島蠔 $98*蠔好肥美,同樣唔可以煮太耐如果唔係會縮水,咬入口即溶。*自家製竹蔗茅根(勺) $68*用懷舊保溫瓶裝住,夠晒凍,大大jar,都可以飲到六杯。最後餐廳仲好貼心送咗一份棉花糖俾我哋,真係好開心。

*椰子雞煲 $198*

*陳年花雕醉雞 $78*

*鮮冬菇$38*
大大隻菇用鮮甜湯底煮更加香甜。

*萵筍$38*
新鮮爽口又翠綠,打邊爐食啲蔬菜就啱晒。

*海蝦四隻 $98*
海蝦算幾新鮮,而且都夠大隻。

*蜂巢冰豆腐$48*
好有咬口嘅蜂巢豆腐,少少鬆軟唔太硬,吸收曬湯底👍🏻。

*日本廣島蠔 $98*
蠔好肥美,同樣唔可以煮太耐如果唔係會縮水,咬入口即溶。

*自家製竹蔗茅根(勺) $68*
用懷舊保溫瓶裝住,夠晒凍,大大jar,都可以飲到六杯。

最後餐廳仲好貼心送咗一份棉花糖俾我哋,真係好開心。
2022-09-06 27 浏览
一班後生仔主理嘅新派港式情懷餐室仲有得玩棉花糖機 足球機 乒乓波😯絕對係尖沙咀聚餐好地方 玩足全晚!.🐥 招牌無骨鳳翼釀雞煲 $278無骨雞翼釀入西芹紅蘿蔔 做法新穎接近廿隻雞翼食到勁飽 肉厚唔多肥膏西芹蘿蔔略為炒熱 保留爽脆口感😙雞煲醬料夠濃郁 辣度低 帶甜唔死鹹蔬菜比例高 食完都唔會太有罪惡感食完個煲 自選牛/雞/蕃茄湯打邊爐!.🐄 龍鳳呈祥牛肉拼盤 $438🥗 龍鳳呈祥雜菜拼盤 $68雪花牛 牛頸脊 牛肉粒 牛柏葉 牛胸油中間係牛舌花 新鮮肉味濃 完全唔靭❄️整體牛肉嘅油花夠靚 入口呈半溶狀態超巨大菜盤 咩菜都有 食極都仲有😙.🐠 自家製炸魚皮 $68👻 鬼馬油炸鬼 $68🏈 牛骨濃汁牛丸(八粒) $88🥟 廣東蟹子鮮蝦雲呑(八粒) $98炸魚皮同墨魚滑油炸鬼 好脆 唔易淋牛丸嘅肉汁多 混入牛筋碎 一咬爆汁雲呑食落好似酒樓燒賣 換咗做雲呑皮幾有驚喜 有蟹子有蝦 仲吸滿湯汁☺️.♥️ 陳年滷水拼盤 $298🍵 自家製竹蔗茅根(勺) $68驚喜在後頭 估唔到滷水拼盤都出色鵝肝入口即化 鵝腸爽脆又夠入味腩肉半肥瘦 豬皮有彈性 肉質又嫩墨魚有鮮味 豆腐吸滿滷水亦唔會鹹新鮮滷水 調味輕手 帶少少
一班後生仔主理嘅新派港式情懷餐室
仲有得玩棉花糖機 足球機 乒乓波😯
絕對係尖沙咀聚餐好地方 玩足全晚!

🐥 招牌無骨鳳翼釀雞煲 $278
無骨雞翼釀入西芹紅蘿蔔 做法新穎
接近廿隻雞翼食到勁飽 肉厚唔多肥膏
西芹蘿蔔略為炒熱 保留爽脆口感😙
雞煲醬料夠濃郁 辣度低 帶甜唔死鹹
蔬菜比例高 食完都唔會太有罪惡感
食完個煲 自選牛/雞/蕃茄湯打邊爐!

🐄 龍鳳呈祥牛肉拼盤 $438

期間限定仲有榴槤雞煲 卜卜蜆雞煲
呢度可以放慢腳步 享受下靚肉靚湯🙂
2022-08-31
2022-09-06 22 浏览
裝修得好有特色火鍋店,童年回憶返晒嚟😍招牌無骨鳳翼釀雞煲🥘無骨雞煲好惹味😋雞翼夾左蘿蔔、西芹,令到個雞煲即時清新左好多,醬汁選擇左BB辣好好味,裏面仲有洋蔥、筍、蘿蔔、菇等等…我個人覺得好正👍🏻骰子牛肉粒🥢好濃牛肉味,細細粒易入口,煮耐左都唔韌👍🏻珊瑚蚌、桂花蚌🥢兩樣食材都好新鮮,616超級爽口。即炸響鈴🥢熱辣辣,脆卜卜,616幾秒就食得👍🏻自家製陳年鹹檸七🥤粒鹹檸檬超好飲呀⋯⋯打邊爐夾晒。
裝修得好有特色火鍋店,童年回憶返晒嚟😍

骰子牛肉粒🥢好濃牛肉味,細細粒易入口,煮耐左都唔韌👍🏻

珊瑚蚌、桂花蚌🥢兩樣食材都好新鮮,616超級爽口。

即炸響鈴🥢熱辣辣,脆卜卜,616幾秒就食得👍🏻

自家製陳年鹹檸七🥤粒鹹檸檬超好飲呀⋯⋯打邊爐夾晒。
2022-09-02
尖沙咀新開左一間雞煲火鍋餐廳—龍鳳呈祥雞煲火鍋❤️ #龍鳳呈祥以70至80年代背景做餐廳主題🤩一入間餐廳係靚到瘋狂想打卡🥰另外餐廳既食物質素都好高😋店員們都超有禮貌😚 小編今次同男朋友想食清啲~叫左個椰子雞煲火鍋🥰 半隻雞再加啲配菜已經好夠兩個人食了😜 個湯底香甜到不得了😍 雞件吸收晒椰子湯既精華,啖啖肉,超正🥰小編最中意食粟米,完全將粟米既清甜帶晒出黎😍當日小編仲叫左不同既配料❤️ 雪花肥牛好香濃牛味、蔬菜拼盤擺盤精美、豬肚清洗超乾淨、蜂巢冰豆腐入口綿綿、稻庭烏冬QQ彈牙😝 最重點係,放入椰子雞煲入面,所以配料都變得好甜好好食😍 臨走時店員仲問小編食唔食綿花糖😋 可以即整!可惜太飽真係食唔落了🙈 超推薦大家黎啊🥰 小編打卡加食野非常開心🥳 所有野都好高質!
以70至80年代背景做餐廳主題🤩
一入間餐廳係靚到瘋狂想打卡🥰
另外餐廳既食物質素都好高😋
店員們都超有禮貌😚

小編最中意食粟米,完全將粟米既清甜帶晒出黎😍

2022-09-04 169 浏览
店內放滿懷舊餐具擺設同打卡位 播放一首首經典金曲 充滿濃厚香港70-80年代風情 我同友人呢啲00後(四捨五入🥲)真係大開眼界 透過時光倒流一餐飯 感受到香港昔日好時光🥹🥹🐥招牌無骨鳳翼釀雞煲 $278懶人必食!! 有十幾廿隻無骨雞翼 嫩滑肥美入味🥰 不過最特別地方係雞翼裏面釀左紅蘿蔔同西芹粗條 一開頭覺得好kam 不過加熱吸收醬汁後冇咁生硬 同時保留本身既爽甜 感覺幾特別🤣 雞煲小辣大概五小辣 幾濃郁惹味 之後仲可以加雞湯打邊爐~✨龍鳳呈祥牛肉拼盤 $438有雪花肥牛 牛頸脊 牛肉粒 牛舌 牛胸油 牛柏葉 肉質肥瘦均勻 牛味都算濃郁 岩曬一眾牛魔王🥰✨陳年滷水拼盤 $298估唔到呢個滷水拼盤都有驚喜! 滷水鵝肝充滿甘香 口感一流🥹 鵝腸同墨魚乾淨爽脆 仲有炆到好軟熟既半肥瘦腩肉同滷豆腐😇😇✨手工廣東蟹子鮮蝦雲吞 $98皮薄餡靚 裡面蝦同豬肉餡飽滿扎實彈牙 亦完全無梘粉味😋✨牛骨濃汁牛丸 $88有大埔振興既感覺 爆汁彈牙 充滿牛脂香 仲咬到牛筋粒口感😍✨自家製炸魚皮 $68魚皮熱辣辣 薄脆唔油膩 微鹹 浸湯一流✨鬼馬油炸鬼 $68面頭係香口彈牙既生墨魚滑 油炸鬼偏厚硬 煮耐少少都唔會淋

🐥招牌無骨鳳翼釀雞煲 $278

魚皮熱辣辣 薄脆唔油膩 微鹹 浸湯一流

✨鬼馬油炸鬼 $68
面頭係香口彈牙既生墨魚滑 油炸鬼偏厚硬 煮耐少少都唔會淋曬

✨龍鳳呈祥雜菜拼盤 $68
份量同款式都好豐富 蕃茄同白蘿蔔更有竹籤串住 有心思得黎又方便進食

✨自家製竹蔗茅根 $68
用懷舊保溫壺裝住 清甜又消暑解渴😌

【Overall 評分】食物質素:★★★★☆環境感覺:★★★★★★服務質素:★★★★★☆衛生指數:★★★★☆抵食指數:★★★★打卡指數:★★★★★★回頭指數:★★★★☆🔜 尖沙咀新開一間以懷舊為主題嘅特色雞煲火鍋店「龍鳳呈祥」。七八十年代嘅裝修佈置,格仔磚牆,懷舊黑膠唱片機,乒乓球餐枱,懷舊足料機,熱水壺,折凳等,甚至連碗筷都係用六七年代的雞公碗同復古搪瓷杯,四周圍都係打卡點呀,再配上經典歌曲,懷舊氣息十分濃厚!.火鍋店主打特色雞煲加上創意元素,同一般雞煲店好不同,例如有招牌無骨鳳翼釀雞煲,日本廣島蠔雞煲,清熱椰子雞煲,黑椒豬手鍋,火焰黃酒藥膳醉鮮雞煲,仲有超邪惡版嘅秘製榴槤雞煲😂────────────────────【秘製黃蜆惹味辣雞煲 $238】。由於小編係保守派,第一次食就試左黃蜆雞煲先🤣。等下次再黎挑戰榴槤雞煲😈。半隻雞煲定價係$238。如要一隻雞都只係加多$60,好抵加😎。雞煲同黃煲以秘製醬汁炒至入味。辛辣惹味又帶微甜。雞肉肉質Keep到鮮嫩,完全冇冰鮮味。啖啖肉,仲好Juicy。黃蜆份量好足,隻隻鮮美又滑溜。值得一讚嘅係,黃蜆吐沙吐得好乾淨呢。煲邊仲有雞髀菇同荀,呢點比到

【Overall 評分】
打卡指數:★★★★★★
回頭指數:★★★★☆

────────────────────
【秘製黃蜆惹味辣雞煲 $238】
。由於小編係保守派,第一次食就試左黃蜆雞煲先🤣
。等下次再黎挑戰榴槤雞煲😈
。半隻雞煲定價係$238
。如要一隻雞都只係加多$60,好抵加😎
雞煲同黃煲以秘製醬汁炒至入味
。辛辣惹味又帶微甜
。雞肉肉質Keep到鮮嫩,完全冇冰鮮味
。啖啖肉,仲好Juicy
。黃蜆份量好足,隻隻鮮美又滑溜
。值得一讚嘅係,黃蜆吐沙吐得好乾淨呢
。煲邊仲有雞髀菇同荀,呢點比到驚喜我

【打邊爐 - 豬骨湯】
。食完雞煲可轉成火鍋
。有三種湯可選
。分別係豬骨湯,雞湯同蕃茄湯
。豬骨湯同雞煲醬汁融和一齊
。令湯底味道超濃厚

【鮮淮山 $38】
。淮山切片上
。時間短D,口感清爽
。時間長D,入口軟糯

【鮮鮑魚 $98】
。鮑魚Size都幾大下
。口感彈牙帶嚼勁

【手工廣東蟹籽鮮蝦雲吞 $98】
。每粒雲吞都有大大一隻嘅蝦肉,蟹籽同少少豬肉
。咬落爽彈,蟹籽增添粒粒感,富層次感

【醬爆芝士腸 $38】
。一碟約16條
。外脆內軟又有濃濃芝士香
。大人小朋友都最愛

【自家製陳年鹹檸七 $38】
。鹹柑桔配上七喜
。味道鹹中帶甜香,入口濃醇同好Fresh
。如果大杯D更好🤣
午餐
2022-09-03 55 浏览
相信好多人都鍾意食雞煲🐥,但係食黎食去都係某幾間麻辣雞煲。最近得知尖沙咀有間新開既特式雞煲店🤩🤩,熱愛試新野就我,當然就九秒九咁衝去一試究竟。🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♂️日本廣東蠔雞煲⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️個雞煲醬底非常惹味🤩🤩,感覺似係混合左麻辣雞煲醬+港式車仔麵醬+花椒+香草,再一拼炒香,所以一打開個煲蓋時已經芳香撲鼻。🥹🥹雞肉完全吸收到個醬既惹味,而且夠嫩滑同份量不少(只係叫左半隻雞)!!😚😚另外日本廣東蠔都好大隻。食完雞同蠔就可以自選雞湯or豬骨湯打邊爐😝😝海鮮類⭐️⭐️⭐️⭐️好新鮮,鮑魚同大蜆係上檯時全部都重係活既。😋😋鵝腸⭐️⭐️⭐️⭐️夠乾淨而且新鮮爽口。😙😙手工廣東蟹子鮮蝦雲吞⭐️⭐️⭐️⭐️個雲吞皮好薄而且唔易爛,而餡料用左新鮮蝦整,好爽彈。😛😛薯粉⭐️⭐️⭐️1份已經係二人份量,最後先食就索晒個湯既精華,正!😉😉📍#龍鳳呈祥火鍋雞煲 (#尖沙咀美食)尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

日本廣東蠔雞煲⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

海鮮類⭐️⭐️⭐️⭐️
好新鮮,鮑魚同大蜆係上檯時全部都重係活既。😋😋

鵝腸⭐️⭐️⭐️⭐️
夠乾淨而且新鮮爽口。😙😙

手工廣東蟹子鮮蝦雲吞⭐️⭐️⭐️⭐️
個雲吞皮好薄而且唔易爛,而餡料用左新鮮蝦整,好爽彈。😛😛

薯粉⭐️⭐️⭐️
1份已經係二人份量,最後先食就索晒個湯既精華,正!😉😉

📍#龍鳳呈祥火鍋雞煲 (#尖沙咀美食)
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
大家又有新蒲點啦😌岩哂一大班朋友來😎想體驗下香港情懷既你地就要繼續睇落去:🍴招牌無骨鳳翼釀雞煲🐔 $278咁懶既我梗係會揀無骨啖啖肉啦🤪上枱已經聞到好香😍我就叫左BB辣😉雞翼入面好特別🤩每件都釀左一條蘿蔔同埋西芹🥕食落無咁膩👍🏻醬汁濃郁不會太鹹😋雞肉既肉質嫩滑!份量都多有十幾件食極都仲有🤣之後就揀左雞湯打邊爐🐔🍴骰子牛肉粒🥩 $128打邊爐點可以成日食肥牛咁悶呢🤩牛肉粒肥瘦均勻👌🏻食落一啲都唔韌而且好Juicy有肉味😽唔使額外點任何醬汁都夠哂味😝🍴珊瑚蚌🧡 $128我見好少火鍋店有呢個所以就叫左一碟來試下😄爽脆彈牙而且又帶啲鮮味😍平時喺酒樓炒餸食到珊瑚蚌就食得多,原來打邊爐食都幾夾😌🍴龍鳳呈祥雜菜拼盤🥙 $68望下個擺盤就知幾有誠意😊分量同款式都好多😌佢有蕃茄、白蘿蔔、木耳、娃娃菜、油麥菜、杏鮑菇同埋生菜🥬全部都好新鮮💚🍴蝦丸🦐 $98呢個蝦丸係mix左墨魚同埋蝦肉製成既🦑🦐真係咬到粒粒墨魚肉😗爽口彈牙👅味道就正正常常係expect到既味道來既🤓🍴自家製竹蔗茅根🍹 $68打邊爐飲佢真係一流🫶🏼消暑解渴😝佢係用個好似駱駝牌既保溫壺裝住🤣好大懷舊feel~整體來講,食物質素中上👌🏻選擇都叫

🍴招牌無骨鳳翼釀雞煲🐔 $278

🍴骰子牛肉粒🥩 $128

🍴珊瑚蚌🧡 $128

🍴龍鳳呈祥雜菜拼盤🥙 $68

🍴蝦丸🦐 $98

🍴自家製竹蔗茅根🍹 $68

整體來講,食物質素中上👌🏻選擇都叫多😜環境坐得好舒服空間感十足😌裝修以懷舊風格為主🤎餐具都係用公雞碗碟🐓店內仲會播住7-80年代既懷舊金曲🎶店員好friendly一入座就介紹我地有啲咩招牌菜😋絕對係會二訪既火鍋店🥳依家喺Openrice可以訂座啦大家要快啲來試😄🫶🏼
2022-08-30
  • 招牌無骨鳳翼釀雞煲
尖沙咀新開懷舊火鍋雞煲店🍲📷 超多打卡位‼️牆上面啲霓虹燈字眼都好盞鬼😆要用返啲咁old school既term黎襯返餐廳🤣啲碗碗碟碟都返左去六、七十年代,仲要聽住啲懷舊金曲,簡直係時光倒流啊😝餐廳位於尖沙咀超方便地段,一上地鐵站就係,啱晒放工成班朋友黎開枱食飯❗️雞煲款式好特別,例如係招牌無骨鳳翼釀雞煲、秘製鹹蛋黃醬雞煲😳惹味雞煲翅😈仲有榴槤惹味辣雞煲,期間限定架🙊有冇人有膽挑戰下🙉😈我哋就揀左日本廣東蠔雞煲😚一打開個煲蓋已經芳香撲鼻! 佢個雞煲醬底異常惹味,比一般麻辣雞煲更香,大讚。雞肉夠嫩滑,同個惹味醬好夾,好入味😍另外日本廣東蠔都好大隻🤤之後可以自選豬骨湯or雞湯打邊爐🍲海鮮類我叫左鮑魚同大蜆,兩樣都好新鮮同大隻,上菜時重係識架。新鮮鵝腸,我鍾意佢夠乾淨,而且唔會un。手工廣東蟹子鮮蝦雲吞,餡料係蟹子同鮮蝦,好有鮮味,而且雲吞皮夠薄👍🏻薯粉係二人份量,儘吸湯既精華,邪惡但好入味,超正😋🔸日本廣東蠔雞煲🐥🔸鮑魚、大蜆🔸新鮮鵝腸🔸薯粉、油麥菜📍#龍鳳呈祥火鍋雞煲 (#尖沙咀美食)尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruel
尖沙咀新開懷舊火鍋雞煲店🍲📷 超多打卡位‼️

🔸日本廣東蠔雞煲🐥
🔸鮑魚、大蜆
🔸新鮮鵝腸
🔸薯粉、油麥菜

📍#龍鳳呈祥火鍋雞煲 (#尖沙咀美食)
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
2022-09-02 39 浏览
龍鳳呈祥意思係指吉利喜慶既事黎到呢到慶生/食飯就特別好意頭啦!餐廳裝修主題係老香港招牌既霓虹燈, 鐵既拉閘, 磁磚滿滿既舊香港情懷一入門口就有一大對舊式茶樓既龍鳳中間聯婚既姓仲可以換黎影相. 好有心思!食物方面 有成12款湯底可以揀大部份都有雞煲底, 有兩個好特別既就係黑椒豬手鍋同埋期間限定既秘製榴槤雞煲今日就試下香港好似未見過既榴槤雞煲靚仔店員俾我地打完卡就會幫手撈左個雞煲牛胸尖aka牛胸爽aka牛胸腹aka牛白肉好多種叫法但同一樣美味係牛胸前肋骨上面一塊筋膜肌入口係爽但比起肉更加濃牛騷香味花雕浸牛肉花雕唔濃, 牛肉係嫩滑重牛味的珊瑚/桂花蚌雙拼兩樣都好新鮮, 爽脆個人喜好更偏向桂花蚌飲品今日叫左自家製陳年鹹檸7, 夠凍同醒胃!
龍鳳呈祥意思係指吉利喜慶既事
黎到呢到慶生/食飯就特別好意頭啦!
餐廳裝修主題係老香港
招牌既霓虹燈, 鐵既拉閘, 磁磚
滿滿既舊香港情懷

一入門口就有一大對舊式茶樓既龍鳳
中間聯婚既姓仲可以換黎影相. 好有心思!

食物方面
好多種叫法但同一樣美味
係牛胸前肋骨上面一塊筋膜肌
入口係爽但比起肉更加濃牛騷香味
花雕浸牛肉
花雕唔濃, 牛肉係嫩滑重牛味的
珊瑚/桂花蚌雙拼
兩樣都好新鮮, 爽脆
個人喜好更偏向桂花蚌
飲品今日叫左自家製陳年鹹檸7, 夠凍同醒胃!
2022-09-01
新鮮滾熱辣雞煲店🙌🏻🫶🏻食物質素高🤎🤎🤎懷舊裝修🤎🤎🤎港式霓虹燈牌 鐵閘門多小心思位 雞公碗 水壺 背景音樂🎵🥰營造濃濃復古氛圍同時間又有梵高多款掛畫🖼每枱一set調味料 感覺較衛生有多款雞煲選擇 當中最新奇一定係榴槤雞煲🙃🙃🤎作為愛蠔之人 試咗日本廣島蠔雞煲(中辣)放心有得揀辣度😌😌雞煲醬味道濃郁 好惹味滿滿洋蔥花椒八角😚煎得雞肉表皮香脆 🤎自家製竹蔗茅根 清甜解辣食完雞 可以轉打邊爐鍋底有三款✔️ 番茄 雞湯 豬骨🍅番茄配埋辣醬一流 比較少見🤙🏻越滾越濃茄味 同時間辣味冇咁突岀不過咁洗驚鍋底唔夠辣 🥰同咗店員講 佢主動拎多啲辣醬服務態度良好鍋底咁好食配埋吸汁既配料就一流🙌🏻🤎響鈴 薯粉(幼身)🤎必點 牛骨濃汁牛丸 爆汁又彈牙重點 牛味濃 有驚喜🤎骰子牛肉粒 有口感 油脂分佈平均🤎豬潤 份量多 肉質極鮮嫩 厚薄適中🤎雜菜拼盤 真係好多款😂最吸精睛係剪得靚靚既冬瓜 番茄仲可以加落去湯一齊煲
新鮮滾熱辣雞煲店🙌🏻🫶🏻食物質素高
每枱一set調味料 感覺較衛生

有多款雞煲選擇
當中最新奇一定係榴槤雞煲🙃🙃
🤎作為愛蠔之人
試咗日本廣島蠔雞煲(中辣)
放心有得揀辣度😌😌

不過咁洗驚鍋底唔夠辣
🥰同咗店員講 佢主動拎多啲辣醬
服務態度良好
鍋底咁好食配埋吸汁既配料就一流🙌🏻
🤎響鈴 薯粉(幼身)
🤎必點 牛骨濃汁牛丸 爆汁又彈牙
重點 牛味濃 有驚喜
🤎骰子牛肉粒 有口感 油脂分佈平均
🤎豬潤 份量多 肉質極鮮嫩 厚薄適中
2022-09-01 21 浏览
新開業的雞煲店充滿特式ʕ •ᴥ•ʔ裝修以70年代為主題 欣賞店鋪每一個細節位都可以呈現到舊時代風味 而食物方面有質素 份量亦足🥘✨秘製黃蜆惹味辣雞煲 + 手切肥牛 (午市套餐 $188)呢個套餐好抵食 雞煲係半隻 加$60就再多半隻雞 今次2個人食 食完半隻已經飽飽地🤣雞煲既醬汁超濃香 可以自選辣度 叫左小辣 味道不算太辣 好惹味 另外跟餐仲有個手切肥牛 大約有10塊左右 肉質嫩滑 不會鞋🥩✨牛骨濃汁牛丸 ($88)呢款十分推薦 食落好有驚喜!牛丸咬開爆汁 而且牛香味濃郁✨龍鳳呈祥蔬菜拼盤 ($68)放蔬菜的盤十分可愛 充滿舊式感 蘿蔔仲整左個心型🤣蔬菜份量很多 種類有白蘿蔔、蕃茄、娃娃菜、生菜、黑木耳、金菇、杏鮑菇、同埋唐萵✨頂級雪花肥牛 ($298)大約有20片左右 份量足以2-3人食用 肥牛肥瘦平均 不會太肥/太靭-✨鮑魚 ($98)共有4個 不算太大隻 但很新鮮🤤

✨秘製黃蜆惹味辣雞煲 + 手切肥牛 (午市套餐 $188)

✨牛骨濃汁牛丸 ($88)
呢款十分推薦 食落好有驚喜!牛丸咬開爆汁 而且牛香味濃郁

✨龍鳳呈祥蔬菜拼盤 ($68)

✨頂級雪花肥牛 ($298)
✨鮑魚 ($98)
共有4個 不算太大隻 但很新鮮🤤

2022-09-01 159 浏览
尖沙咀新開嘅龍鳳呈祥火鍋雞煲,以舊式屋邨大排檔做設計,懷舊得黎又充滿回憶!四處都係打卡位!!一邊播住耳熟能詳嘅廣東歌,別有一番風味!餐牌主打雞煲火鍋!雞煲同湯底都十幾種選擇,期間限定仲有榴槤雞煲!!啱哂榴槤fans食啦!我地就揀左秘制黃蜆惹味雞煲!食完雞煲再慢慢打邊爐!🍲秘制黃蜆惹味雞煲 $238 我地揀左小辣,醬汁超香濃超惹味嘅雞件配上特多配料包括香蒜頭🧄、洋蔥🧅、菇類🍄同筍等!🔥雞煲滾起左,後店員會立即炒幾下,香氣撲鼻!雞肉鮮嫩,辣味香濃!醬汁包住啖啖雞肉刺激味蕾!小辣辣度啱啱好,大約有半隻雞嘅份量!另外主角之一嘅黃蜆份量足仲幾大粒,新鮮又鮮甜!食到咁上下就可以加湯(雞湯、豬骨湯同蕃茄湯三選一)進入打邊爐嘅狀態🔥🔥🔥🥩頂級雪花肥牛 $298:片片牛肉都有勁靚嘅雪花紋❄️牛肉味香濃,切得偏厚份量仲幾多,肉質紥實,油脂均勻,口感非常好!🥟手工冬菇馬蹄豬肉餃 $88:呢個豬肉餃超驚喜!好新鮮即包即食咁完全唔係雪到實哂嘅餃子!真正皮薄餡靚!餡料爆滿!仲有成8粒咁多,好飽肚!🍤即炸響鈴同即炸午餐肉:$68/$58 即炸果然超好味!響鈴炸得香脆,午餐肉香口惹味! 🥬其他配料就揀左滑豆腐同唐生菜,
尖沙咀新開嘅龍鳳呈祥火鍋雞煲,以舊式屋邨大排檔做設計,懷舊得黎又充滿回憶!四處都係打卡位!!一邊播住耳熟能詳嘅廣東歌,別有一番風味!餐牌主打雞煲火鍋雞煲同湯底都十幾種選擇,期間限定仲有榴槤雞煲!!啱哂榴槤fans食啦!我地就揀左秘制黃蜆惹味雞煲!食完雞煲再慢慢打邊爐!

🍲秘制黃蜆惹味雞煲 $238

🥬其他配料就揀左滑豆腐同唐生菜,兩樣都新鮮好味!

龍鳳呈祥火鍋雞煲
地址 📍:尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
  • 頂級雪花肥牛
  • 秘制黃蜆惹味雞煲
  • 手工冬菇馬蹄豬肉餃
  • 即炸響鈴
  • 午餐肉
2022-09-01 24 浏览
❣️呢間雞煲火鍋店響尖沙咀地鐵站對面好方便,充滿昔日香港情懷,門口大大個霓虹燈牌「龍鳳呈祥」,以前酒樓大禮堂雕龍雕鳳的裝飾,現在已非常少見,全店懷舊裝修以及70/80年代裝飾,摺凳、公雞碗碟、古老玻璃內膽冷暖水壺、膠凳.. 播埋經典流行曲,即刻想去唱K🥰 ❣️餐廳空間感十足,擺滿裝飾,一坐低,店員介紹多款雞煲,招牌無骨鳳翼雞煲、秘製鹹蛋黃醬雞煲、惹味雞煲素翅,同期間限定榴槤惹味辣雞煲。 ❣️各式火鍋湯底同埋多款手工配料,仲有港產手工啤5種口味,支持本土文化👍😋 ❣️我地叫左惹味雞煲素翅~雞煲揀咗bb辣,香味濃郁,幾惹味,份量剛好,上枱已經香噴噴,炒兩炒就食得~調味有好多香料,雞肉嫩滑入味,食完雞煲打邊爐🥰 ❣️手切本地牛肉~新鮮牛肉,滾一滾就食得,肥瘦均勻,肉質鮮嫩❣️鬼馬油炸鬼❣️手工鲜蝦雲吞❣️大蜆❣️雜菜拼盤❣️菊花蜜店員主動有禮貌,呢度另一打卡之選,疫情未能擺酒下,響龍鳳大禮堂可以自由配搭姓氏雙黃聯婚影下相,有朋友就嚟離開香港移民外地,約埋老朋友黎見識下阿爸阿媽年代物件記住香港最好的時光🥹

❣️鬼馬油炸鬼
❣️手工鲜蝦雲吞