餐厅: 龍鳳呈祥火鍋雞煲
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-08-31 70 浏览
今日同女朋友去到尖沙咀想打邊爐經過見到呢間特色懷舊店就入去一試究竟加打卡店內裝潢行懷舊風格,以前既回憶返哂黎餐牌用電子版,非常方便有多款雞煲,不同口味惹味雞煲翅揀左呢個惹味既雞煲,同粉絲撈均之後吸引哂醬汁,啖啖都係雞既鮮味帶一點香辣好過癮,加上雞肉嫩滑,啖啖肉必試!日本A4和牛後腿肉估唔到呢度都有和牛提供和牛淥10秒內就夠食落入口即融油香味爆棚,係幸福既感覺豬頸肉豬頸肉唔新鮮色澤就會較深但呢碟呈粉紅色就肯定新鮮肉!食落爽口肥美,不能錯過!自家製陳年鹹檸七食左咁多熱氣既野之後飲返啖消暑解渴既鹹檸七就最適合!
今日同女朋友去到尖沙咀想打邊爐
經過見到呢間特色懷舊店
就入去一試究竟加打卡

店內裝潢行懷舊風格,以前既回憶返哂黎

餐牌用電子版,非常方便
有多款雞煲,不同口味

惹味雞煲

揀左呢個惹味既雞煲,同粉絲撈均之後
吸引哂醬汁,啖啖都係雞既鮮味帶一點香辣
好過癮,加上雞肉嫩滑,啖啖肉
必試!

日本A4和牛後腿肉

估唔到呢度都有和牛提供

和牛淥10秒內就夠
食落入口即融
油香味爆棚,係幸福既感覺

豬頸肉

豬頸肉唔新鮮色澤就會較深
但呢碟呈粉紅色就肯定新鮮肉!
食落爽口肥美,不能錯過!

自家製陳年鹹檸七

食左咁多熱氣既野之後
飲返啖消暑解渴既鹹檸七就最適合!
行街經過尖沙咀見到有啲8/90年代裝飾,望落幾靚,上到去先發現係一間食火鍋嘅餐廳,叫「龍鳳呈祥」淨係個名都夠晒有feel,個環境係超級靚😍📸,將港產片嘅場景係你眼前呈現,同埋好似細個去歷史博物館睇嗰啲展館咁❤️,將80年代嘅場景超逼真咁展現,仲播住以前嘅經典金曲,環境佈置超有Gimmick,岩哂影相📸️所有佈置都一絲不苟,用咗摺櫈,枱面用咗掟階磚Pattern,公雞碗碟,超有港味🇭🇰。餐廳職員超有禮貌👍🏻,會介紹餐廳嘅菜式同埋會主動fill湯底,價錢可能會比平時高少少,但係一分錢一分貨,呢度嘅食材係十分之新鮮同埋高質😊❤️,絕對值得黎食🙌🏻秘製惹味辣雞煲($198)真係超級惹味,可以自選辣度,可以揀BB辣啱哂我,雞煲濃味得來又未至於太鹹👍🏻,都有好多雞件🐔,肉質嫩滑。配料有雞髀菇,竹筍,洋蔥🧅,令之後嘅湯底更加鮮甜,食哂可以加湯打邊爐仲要有三款湯嘅選擇,有雞湯,蕃茄湯同埋豬骨湯。手切本地牛肉🔪🐮 ($368)顏色鮮艷,一睇就知新鮮,用一開二嘅方法切,會比起出面更加大件,食起上嚟啖啖肉🥰,牛肩脊肉味香濃,肉質彈牙,新鮮高質牛骨濃汁牛丸🐮 ($88)勁大粒爽口彈牙,肉味香濃,咬落去會勁多湯汁💦,

秘製惹味辣雞煲($198)

手切本地牛肉🔪🐮 ($368)

牛骨濃汁牛丸🐮 ($88)
勁大粒爽口彈牙,肉味香濃,咬落去會勁多湯汁💦,加埋咁嘅場景以為自己食緊食神嘅瀨尿牛丸🐮,呢個必食‼️

蜂巢冰豆腐💭 ($48)
蜂巢豆腐超多氣孔,可以好似海綿咁樣索晒湯汁嘅精華🤤

自家製竹蔗茅根🎋 ($68)
用咗以前啲舊式水壺裝,都幾大壼,五六個人一齊飲都冇問題👍🏻,竹蔗茅根個味好天然清甜😊,岩哂打邊爐,個壼可以長時間保冷👍🏻👍🏻👍🏻,對打邊爐嚟講真係好重要❤️