餐厅: 龍鳳呈祥火鍋雞煲
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-11-13 17 浏览
朋友飯聚, 最簡單就係打邊爐, 今日去左尖沙咀加拿芬道金輝大廈2樓-龍鳳呈祥食個港式懷舊邊爐。招牌無骨鳳翼釀雞煲, 辣道可自行選擇, 雞翼每隻都起哂骨, 釀左好多材料入去,加上野味雞煲醬, 野味非常。頂級安格斯牛, 安格斯牛,牛味濃, 入口即溶, 輕輕滾一滾就可以入口, 就算滾耐左都重係嫩滑爽口。豬骨濃汁貢丸, 入口時要小心, 真係會噴汁, 豬肉味濃, 爽口彈牙。羊肉片, 打邊爐好怕食羊肉, 但朋友仔想食, 咁就照叫啦, 羊肉竟然唔羶, 入口一絲絲感覺。魚皮餃, 皮簿, 料多。蜂巢冰豆腐, 吸收哂雞煲醬汁, 豆腐超濃味, 啖啖都係汁醬, 正呀。唐生菜, 新鮮爽口, 入口索索聲。餐廳主打懷舊FEEL, 合哂潮流。

魚皮餃, 皮簿, 料多。

唐生菜, 新鮮爽口, 入口索索聲。

餐廳主打懷舊FEEL, 合哂潮流。
踏入秋季又想食雞煲喇,朋友帶我嚟尖沙咀呢間火鍋店好正呀一入嚟已經好似回到六七十年代嘅感覺。好多年無用過呢種咁懷舊嘅餐具,回憶返哂嚟除咗裝潢佈置夠風味,食物味道都好有水準✨招牌無骨雞翼釀雞煲醬汁係雞煲嘅靈魂,無骨雞翼都幾多隻,啖啖肉啱哂我,加咗洋蔥同芫茜,令味道更加香✨頂級安格斯牛食完雞,梗係要加水打邊爐,點少得靚牛,要食一定食安格斯,脂肪分佈平均,唔會太肥膩,好軟腍✨即炸響鈴響鈴放落湯,數三聲拎上嚟食,唔會太淋吸滿湯汁超惹味✨魚皮餃每次打邊爐都會叫魚皮餃,係火鍋嘅最佳伴侶✨日本稻庭烏東淨係食肉又唔係幾好,加個烏東可以均衡一下,煙煙靭靭又夠滑✨自家製竹蔗茅根超鍾意呢個懷舊嘅暖壺,入面竹蔗茅根味道好清,唔會太甜,打邊爐清下熱,好過飲汽水

踏入秋季又想食雞煲喇,
朋友帶我嚟尖沙咀呢間火鍋店好正呀
一入嚟已經好似回到六七十年代嘅感覺。

好多年無用過呢種咁懷舊嘅餐具,回憶返哂嚟

除咗裝潢佈置夠風味,食物味道都好有水準

✨招牌無骨雞翼釀雞煲

✨頂級安格斯牛

食完雞,梗係要加水打邊爐,
點少得靚牛,要食一定食安格斯,
脂肪分佈平均,唔會太肥膩,好軟腍

✨即炸響鈴

響鈴放落湯,數三聲拎上嚟食,唔會太淋
吸滿湯汁超惹味

✨魚皮餃

每次打邊爐都會叫魚皮餃,係火鍋嘅最佳伴侶

✨日本稻庭烏東

淨係食肉又唔係幾好,加個烏東可以均衡一下,
煙煙靭靭又夠滑

✨自家製竹蔗茅根

超鍾意呢個懷舊嘅暖壺,
入面竹蔗茅根味道好清,唔會太甜,
打邊爐清下熱,好過飲汽水
2022-11-05 76 浏览
媽媽時常想當年:如果時光可以倒流,那有多好呢。 今日帶佢黎一間以70-80年代香港懷舊裝潢為主題的雞煲火鍋店,俾佢一個小驚喜-餐廳地段方便,位於尖沙咀加拿芬道,亦十分鄰近地鐵站。一上樓,感覺猶如時光穿梭。映入眼簾是中式結婚禮堂及經典龍鳯雕飾。四周環境佈置亦別具特色如格仔牆磚、霓虹燈牌,歷史海報、時鐘、鐵閘門等等,打卡位甚多,仲有足球機同BeerPong。加上播著經典流行歌,感覺好有feel。 環境廣闊,坐得舒適;還有獨立房屋,適合一大班家庭/朋友聚會。而且不得不讚是,職員的態度十分友善,令人印象好好,很想再次到訪-⭐️招牌無骨鳳翼釀雞煲 (細) $278天氣有點涼,份外想食雞煲。而且雞煲十分惹味,怎麼都吃不厭😋 這裡的雞煲有多款創新口味,如咸蛋黃醬雞煲、榴連雞煲等。 而今日所點的「招牌無骨鳳翼雞煲」亦十分高質。去骨嫩滑雞翼,饟入墨魚滑,加入甘筍粒,西芹粒,令口感更有層次。 配上濃郁惹味的醬汁,香氣撲鼻,十分滋味。 歎完雞煲,可選擇加入雞湯/豬骨湯湯打邊爐-🐠 白鱔片 $98🐟 脆鯇腩片 $98這兩款魚,賣相色澤漂亮。 白鱔片就是有種爽彈口感的魅力,魚味香濃。 而脆鯇腩片亦很肥美,肉質軟嫩

⭐️招牌無骨鳳翼釀雞煲 (細) $278
天氣有點涼,份外想食雞煲。而且雞煲十分惹味,怎麼都吃不厭😋
歎完雞煲,可選擇加入雞湯/豬骨湯湯打邊爐

🐠 白鱔片 $98
🐟 脆鯇腩片 $98
這兩款魚,賣相色澤漂亮。 白鱔片就是有種爽彈口感的魅力,魚味香濃。 而脆鯇腩片亦很肥美,肉質軟嫩,鮮甜無比

🦪日本廣島蠔 $98
廣島蠔剔透飽滿水潤,肉身肥美。熟透後亦沒有太大縮水,入口鮮甜,蠔味濃郁

🍹滋潤菊花蜜 $68
菊花蜜唔會偏甜,用既器皿都好懷舊

1K
2022-11-04 36 浏览
天氣開始轉涼,最啱就係去打邊爐~~今次黎到呢間主打雞煲火鍋既港式火鍋店🔥 — @lungfung_chickenspot ~~餐廳以香港70至80年代為主題🇭🇰,擺設裝飾都充滿懷舊氣氛!好啱同朋友黎打卡👯‍♀️👯‍♀️🥘秘制惹味辣雞煲 $198✨雞煲有幾款可以揀,我地就揀左原味~~上枱後店員會幫忙攪勻,再焗一陣就食得😍😍一打開蓋已聞到好香!雞肉嫩滑juicy,好惹味!!份量夠2人share,食完就可以加湯打邊爐啦🍲🍲🐮頂級雪花肥牛 $298✨牛肉紋理好靚,油花分布平均~~全部大大片,肉質軟腍,仲好重牛味🤤🤤🥟手工粟米豬肉餃子(8粒) $88✨餃子外形脹卜卜,皮薄餡靚!!粟米同豬肉味道鮮甜,有滿滿肉汁!唔錯👍🏻👍🏻🥓爆漿芝士腸 $38✨芝士腸香脆爽口,好彈牙!!咬落會有芝士爆出黎,口感好豐富❤️❤️🍋自家製陳年鹹檸七 $38✨佢地既杯都好有特色,打卡一流📸📸選用自家製鹹檸檬,味道甜中帶鹹,飲完好清爽!!
天氣開始轉涼,最啱就係去打邊爐~~

🥘秘制惹味辣雞煲 $198✨
雞煲有幾款可以揀,我地就揀左原味~~
上枱後店員會幫忙攪勻,再焗一陣就食得😍😍

一打開蓋已聞到好香!雞肉嫩滑juicy,好惹味!!
份量夠2人share,食完就可以加湯打邊爐啦🍲🍲

🐮頂級雪花肥牛 $298✨
牛肉紋理好靚,油花分布平均~~
全部大大片,肉質軟腍,仲好重牛味🤤🤤

🥟手工粟米豬肉餃子(8粒) $88✨
餃子外形脹卜卜,皮薄餡靚!!
粟米同豬肉味道鮮甜,有滿滿肉汁!唔錯👍🏻👍🏻

🥓爆漿芝士腸 $38✨
芝士腸香脆爽口,好彈牙!!
咬落會有芝士爆出黎,口感好豐富❤️❤️

🍋自家製陳年鹹檸七 $38✨
佢地既杯都好有特色,打卡一流📸📸
選用自家製鹹檸檬,味道甜中帶鹹,飲完好清爽!!
呢間雞煲火鍋店行懷舊風格 店內有不少打卡位擺放咗好多懷舊擺設 充滿住7,80年代嘅情懷最吸睛嘅係有一對傳統酒樓至有嘅龍鳳呈祥餐廳一路播放住懷舊金曲 包括張國榮、梅艷芳、羅文等經典歌手嘅金曲充滿懷舊氣氛 每個角落都係打卡位 好有特色📸星期六都有午市套餐食可以自選雞煲 仲有幾款配料、白飯同飲品白飯仲可以任添 性價比唔錯 ▪️半斤二人套餐 $198🔸秘製鹹蛋黃醬雞煲 +$38推薦食呢款雞煲 鹹蛋黃醬味道好出 每一件雞都沾滿蛋黃醬 超級惹味 撈飯食好正煲內仲有枝竹 雞髀菇 洋蔥 芫茜 好豐富食完雞煲就加豬骨湯打邊爐🔸牛骨濃汁牛丸 咬入口爆汁 🔸手工粟米豬肉餃子 每粒都好飽滿 餡料好食另外仲叫咗幾款料打邊爐🔹骰子牛肉粒 $138肉質軟腍 牛味濃郁 🔹酒香陳年花雕浸牛肉 $118食落幾有驚喜 淥完都仲食到花雕酒香味🔹桂花蚌 $128淥大概1分鐘變白色就可以食味道鮮甜 口感爽口彈牙 鮮味十足
呢間雞煲火鍋店行懷舊風格 店內有不少打卡位
擺放咗好多懷舊擺設 充滿住7,80年代嘅情懷
最吸睛嘅係有一對傳統酒樓至有嘅龍鳳呈祥
餐廳一路播放住懷舊金曲
包括張國榮、梅艷芳、羅文等經典歌手嘅金曲
充滿懷舊氣氛 每個角落都係打卡位 好有特色📸

星期六都有午市套餐食
可以自選雞煲 仲有幾款配料、白飯同飲品
白飯仲可以任添 性價比唔錯

🔹桂花蚌 $128
淥大概1分鐘變白色就可以食
味道鮮甜 口感爽口彈牙 鮮味十足

2022-11-02 43 浏览
呢間懷舊火鍋店幾正,食物高質,環境靚、服務好,仲有得飯後運動~ 玩下🥳 我食完都9秒9去玩咗陣乒乓波👻🎈日本廣島蠔雞煲(半隻,小辣)呢度嘅雞煲口味相當多,保守嘅我哋揀咗蠔與雞煲,半隻雞嘅份量都唔少😁 而且肉嫩香滑。蠔有幾隻,雖然量少,但好有蠔味😙 成個雞煲香辣惹味,好想配碗白飯呀🤤(小鳥胃表示齋想only🎈手切本地牛肉手切本地牛都好有驚喜,大大碟,牛肉味香濃之餘,肉嫩帶汁😋 🎈即炸響鈴響鈴即炸,唔洗講都知係必叫啦❣︎🎈香脆厚切午餐肉仲有午餐肉,唔好睇小佢,烚完唔會易爛,內裡仲有肉汁,少有😚🎈皇帝菜菜嘅份量合理,食落新鮮爽脆。🎈棉花糖呢隻舊時代嘅棉花糖,而家可能要嘉年華先會見到。咁少見,我又點可以錯過🤣 口味有士多啤梨蘋果橙🤩 蘋果味唔會好甜,我好鍾意🍏

🎈日本廣島蠔雞煲(半隻,小辣)

🎈手切本地牛肉

手切本地牛都好有驚喜,大大碟,牛肉味香濃之餘,肉嫩帶汁😋

🎈即炸響鈴

響鈴即炸,唔洗講都知係必叫啦❣︎

🎈香脆厚切午餐肉

仲有午餐肉,唔好睇小佢,烚完唔會易爛,內裡仲有肉汁,少有😚

🎈皇帝菜
菜嘅份量合理,食落新鮮爽脆。

🎈棉花糖
呢排見到好多人去咗呢間龍鳳呈祥打卡!超鐘意打卡影相嘅我又點可以錯過呢😍呢度環境好復古,有大排檔、婚禮擺酒場景 、綠白格仔牆身等🤣淨系影相都夠玩一日整體評分:7/10味道:7/10服務:6.5/10環境:7.5/10人均消費:$200-400地址:龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓招牌無骨鳳翼釀雞煲 ($278) :佢哋有好多種唔同口味嘅雞煲,比較特別嘅系榴槤雞煲~其實我好想試嚇不過因為男朋友唔食榴槤冇辦法😭 雞煲用唔同嘅香料爆炒,醬汁濃郁惹味。 而且最特別嘅系佢啲雞翼起曬骨,入邊釀入左胡蘿蔔、西芹、墨魚滑等,啖啖肉😍😍😍紅蘿蔔同西芹都吸收曬肉嘅香味牛骨濃汁牛丸 ($58 ):牛肉丸夠曬淡雅而且咬落去爆汁龍鳳呈祥牛肉拼盤($438):入邊有唔同嘅牛肉,啱曬牛魔王😍🤣例如有胸口油牛柳粒等等,每一款嘅牛味都好香蝦餃:佢個蝦餃都系個人好推介嘅菜式😍但系唔記得咗確實名稱系乜嘢大家可以根據圖片問嚇店員~佢個蝦餃唔同出邊嘅特色之處系佢系真系原只蝦塞入只蝦餃入邊,另外仲放入咗唔同嘅食材,口感好豐富日本稻庭烏冬($38)

整體評分:7/10
味道:7/10
服務:6.5/10
環境:7.5/10
人均消費:$200-400
地址:龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)

牛骨濃汁牛丸 ($58 ):牛肉丸夠曬淡雅而且咬落去爆汁

日本稻庭烏冬($38)
平時勁鍾意食雞煲火鍋🍲尖沙咀呢間新開 懷舊主題既小店 有好多vintage打卡位 仲播住70 80年代既歌 好有feel!先黎一個招牌雞煲 係釀左料既無骨雞翼😍超正 真正既啖啖肉小辣已經好惹味 加埋洋蔥🧅 芫茜 無得輸 份量仲唔少 食極都仲有雞翼🤣.跟住就到火鍋啦~加豬骨湯 再放萵筍 淮山 豆腐落去先煮濃汁牛丸好香濃 仲要爆汁! 黑毛豬厚切 就咁睇已經見到啲紋理好靚煮耐左都唔韌 高質👍🏻點少少醬油已收到好正鮮淮山好爽脆 仲帶點鮮甜蜂巢豆腐吸晒湯汁食入味又有口感.配返杯咸檸七 懷舊既感覺返晒黎了💜
先黎一個招牌雞煲 係釀左料既無骨雞翼😍超正 真正既啖啖肉

跟住就到火鍋啦~加豬骨湯 再放萵筍 淮山 豆腐落去先煮
濃汁牛丸好香濃 仲要爆汁!

黑毛豬厚切 就咁睇已經見到啲紋理好靚
煮耐左都唔韌 高質👍🏻點少少醬油已收到好正

鮮淮山好爽脆 仲帶點鮮甜
蜂巢豆腐吸晒湯汁食入味又有口感

配返杯咸檸七 懷舊既感覺返晒黎了💜
2022-10-29
午餐
2022-10-31 44 浏览
-又有間新既懷舊邊爐店呢個環境 加埋播住懷舊歌 簡直去左70年代一樣好多個打卡位 宋錢婚禮場地 舊式汽水機 陳年廣告牌 霓虹燈淨系雞煲/火鍋都勁多選擇⋯有蜆雞煲、蠔雞煲、榴連雞煲等12種我就比⭐️招牌無骨鳳翼釀雞煲吸引到啦😛無骨🦴懶人最岩食同朋友揀左小辣 秘製雞煲醬比一般食開差不多唯一沙茶醬味好特出 食落都會沙沙地 我幾中意😍將每隻雞翼起骨再釀入胡蘿蔔﹑西芹 無骨啖啖肉食完雞煲仲可以因個人喜好選擇雞湯/豬骨湯/蕃茄湯打邊爐😋整體都好正!絕對可以再一戰(⭐️必點食物)✳️招牌無骨鳳翼釀雞煲⭐️✳️龍鳳呈祥牛肉拼盤⭐️(牛舌片、牛頸脊、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒同雪花肥牛)✳️珊瑚蚌/桂花蚌雙拼✳️港式手作五香肉丁餃子⭐️✳️牛骨濃汁牛丸⭐️✳️即炸響鈴✳️鬼馬油炸鬼✳️西班牙黑毛豬✳️萵荀✳️自家製竹蓆茅根⭐️.

又有間新既懷舊邊爐店
呢個環境 加埋播住懷舊歌 簡直去左70年代一樣
好多個打卡位 宋錢婚禮場地 舊式汽水機 陳年廣告牌 霓虹燈

我就比⭐️招牌無骨鳳翼釀雞煲吸引到啦😛無骨🦴懶人最岩食
同朋友揀左小辣 秘製雞煲醬比一般食開差不多
唯一沙茶醬味好特出 食落都會沙沙地 我幾中意😍
將每隻雞翼起骨再釀入胡蘿蔔﹑西芹 無骨啖啖肉
食完雞煲仲可以因個人喜好選擇雞湯/豬骨湯/蕃茄湯打邊爐😋
整體都好正!絕對可以再一戰(⭐️必點食物)

✳️招牌無骨鳳翼釀雞煲⭐️
✳️龍鳳呈祥牛肉拼盤⭐️
(牛舌片、牛頸脊、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒同雪花肥牛)
✳️珊瑚蚌/桂花蚌雙拼
✳️港式手作五香肉丁餃子⭐️
✳️牛骨濃汁牛丸⭐️
✳️即炸響鈴
✳️鬼馬油炸鬼
✳️西班牙黑毛豬
✳️萵荀
✳️自家製竹蓆茅根⭐️

天氣開始轉涼,又係打邊爐嘅時節。我同朋友放工收得夜,訂咗枱九點食位於尖沙咀嘅「龍鳳呈祥火鍋雞煲」,宵夜時段有七折優惠🈹。餐廳嘅每一個角落都係打卡位📸,四周圍擺放咗懷舊物品,例如暖水壺、鳥籠同舊式收音機等。中間位置更將傳統酒樓嘅雕龍雕鳳還原出嚟🧧🐉。我哋先食雞煲,後打邊爐🍲。食材選擇都算多,但價錢就稍為貴啲,好彩有折啫。秘制惹味辣雞煲($198/半隻),🐔雞煲有幾款口味可選,我哋食原味,兩個人要半隻啱啱好。秘製雞煲醬配上大量蒜頭、芫荽同洋蔥,幾惹味,唔會太鹹或肥膩。辣度要咗BB辣🌶,但我覺得完全唔辣,哈哈。雞煲上枱時已熟,店員其後會幫手炒香,再焗多幾分鐘就搞掂,雞肉肉質嫩滑,唔錯。頂級雪花肥牛($298),🥩肥牛有十幾塊,每卷攤開咗都勁大片,而且又有一定厚度,食落有口感。龍鳳呈祥鮮蝦鳳尾餃($78/4粒),🥟呢隻係真·蝦餃,巨型餃子包裹住原隻鮮蝦,鳳尾凸咗出嚟🦐。冬蔭公蝦球($68/4粒),佢同想像中有啲出入,因為似流心丸多啲🍢。蝦丸彈牙,外層經油炸,咬開後流出冬蔭公汁。西洋菜($48),🥦菜大大兜,終於到食西洋菜嘅季節,菜葉甘甜唔苦。薯粉($28),🍜食埋澱粉質就飽晒,薯粉煙煙韌韌,又
天氣開始轉涼,又係打邊爐嘅時節。我同朋友放工收得夜,訂咗枱九點食位於尖沙咀嘅「龍鳳呈祥火鍋雞煲,宵夜時段有七折優惠🈹。
頂級雪花肥牛
龍鳳呈祥鮮蝦鳳尾餃
冬蔭公蝦球
西洋菜
薯粉
薯粉($28),🍜食埋澱粉質就飽晒,薯粉煙煙韌韌,又索汁。
薯粉
自家製陳年鹹檸七($38),餐廳就連個飲品杯都好復古。🍋鹹檸經過歲月嘅洗禮,滲出鹹甜酸嘅滋味。
題外話,每位醬介費$22。由火鍋轉打邊爐,店員會幫忙加湯💦,並且有三款選擇,包括豬骨湯、雞湯同埋蕃茄湯。
總括嚟講,餐廳能夠一次過滿足多個願望😽,可以食嘢、打卡同玩。店舖後方設有足球機同乒乓波枱🏓,食完仲可以同朋友玩返局。最後,店員服務態度良好,樂於提供協助,抵讚。
2022-10-28 42 浏览
朋友好鍾意食雞煲,帶我去尖沙咀食雞煲,餐廳名叫龍鳳呈祥火鍋雞煲走進餐廳聽到播放著懷舊歌曲,放著懷舊擺設,已感覺到懷舊氣氛!我同朋友見到乒乓球檯,打幾場球賽後打邊爐。看過餐牌,點了雞煲及單點配菜。秘製黃蜆惹味辣雞煲,雞肉片大塊又嫩滑惹味,醇厚製醬汁提鮮,黃蜆味道清甜,火鍋湯底好鮮香!羊肉片 薄片嘅羊肉片,食落帶羊肉嘅鮮香,肉味濃郁。魚皮餃餃子飽滿,魚肉濃郁,好滋味。油麥菜色澤嫩綠,清新爽脆。即炸響鈴色澤黃亮,鬆脆爽口。滋潤菊花蜜紅色長水壺裝,菊花蜜清甜潤喉,感覺好滿足呀!龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

羊肉片
薄片嘅羊肉片,食落帶羊肉嘅鮮香,肉味濃郁。

魚皮餃
餃子飽滿,魚肉濃郁,好滋味。

油麥菜
色澤嫩綠,清新爽脆。

即炸響鈴
色澤黃亮,鬆脆爽口。

滋潤菊花蜜
紅色長水壺裝,菊花蜜清甜潤喉,感覺好滿足呀!

龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)

• 秘制黃蜆惹味辣雞煲
2022-10-28 44 浏览
我們點了秘製黃蜆惹味辣雞煲,雞肉香滑又結實,混入特製醬汁更加入味,口感香辣又惹味,加入黃蜆令火鍋湯底更加香甜,份量且多,食到停唔到口呀!我們一邊食雞煲及加入湯打邊爐,湯底香濃,再單點配料。羊肉片 羊肉味濃郁和不太羶,輕灼後有羊肉香氣且不韌。蜂巢冰豆腐豆腐呈蜂巢狀,吸收湯汁精華,好滋味。油麥菜新鮮蔬菜,口感爽脆。薯粉麵條Q彈有勁,細細咀嚼有一股甘甜滋潤菊花蜜懷舊水壺裝著,好有特色呀!龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

我們一邊食雞煲及加入湯打邊爐,湯底香濃,再單點配料。

羊肉片
羊肉味濃郁和不太羶,輕灼後有羊肉香氣且不韌。

蜂巢冰豆腐
豆腐呈蜂巢狀,吸收湯汁精華,好滋味。

油麥菜
新鮮蔬菜,口感爽脆。

薯粉
麵條Q彈有勁,細細咀嚼有一股甘甜

滋潤菊花蜜
懷舊水壺裝著,好有特色呀!

龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)

• 秘制黃蜆惹味辣雞煲
2022-10-28 38 浏览
充滿懷舊嘅氣氛無論係環境 音樂 用具🎉絕對係帶我哋走入60年代香港大排檔,婚宴場景 都可以睇得到🥰午市套餐享受一個多款式雞煲今次試咗限定 榴槤雞煲 好特別第一次食 好驚佢嘅味道唔夾點知比到一個好大驚喜我 榴槤甜味混入去特製醬汁嘅雞 少少甜 又唔會搶走雞味道雞肉結實 份量又多 加上榴槤醬汁 配白飯食一流辣度可選擇 仲會有榴槤肉喺入面對於我哋榴槤愛好者 真係好惹味 必食!食完之後可以加湯打邊爐 雞湯或豬骨湯👍🏻湯底一樣咁濃 單點配料好多 手切牛 肉味重海鮮方面要咗白鱔一份,夠新鮮又厚切桂花蚌爽口鮮甜超級有口感牛肉丸 貢丸 好濃味 仲有新鮮蔬菜 加埋一個懷舊水壺裝著的竹蔗茅根整個餐 絕對夠晒滿足呀🥰
充滿懷舊嘅氣氛
無論係環境 音樂 用具🎉
絕對係帶我哋走入60年代香港
大排檔,婚宴場景 都可以睇得到🥰

午市套餐享受一個多款式雞煲
今次試咗限定 榴槤雞煲 好特別
第一次食 好驚佢嘅味道唔夾
點知比到一個好大驚喜我 榴槤甜味
混入去特製醬汁嘅雞 少少甜 又唔會搶走雞味道
雞肉結實 份量又多 加上榴槤醬汁 配白飯食一流
辣度可選擇 仲會有榴槤肉喺入面
對於我哋榴槤愛好者 真係好惹味 必食!

食完之後可以加湯打邊爐 雞湯或豬骨湯👍🏻
湯底一樣咁濃 單點配料好多
手切牛 肉味重
海鮮方面要咗白鱔一份,夠新鮮又厚切
桂花蚌爽口鮮甜超級有口感
牛肉丸 貢丸 好濃味 仲有新鮮蔬菜
加埋一個懷舊水壺裝著的竹蔗茅根
整個餐 絕對夠晒滿足呀🥰
2022-10-27 46 浏览
裝修係滿滿嘅懷舊感,播住八十年代嘅歌配合成個氣氛。除咗雞煲仲有滷水小食~ 雞煲可以揀大中小BB幾種辣度☝🏻我哋叫咗小辣,上枱店員撈好之後等兩分鐘記食得。雞煲醬汁濃濃的又惹味,雞件嫩滑入味。配料有雞髀菇、洋蔥、枝竹,索汁效果一流。食完雞就可以叫店員加湯打邊爐,有雞湯、豬骨湯同番茄湯揀~ 店員唔會加太多湯,咁雞煲汁唔會變得太淡,手切本地牛肉係肩頸位,少少肥配雞煲辣汁最夾~ 鬼馬油炸鬼將墨魚膠一面向下淥一分鐘,爽口又脆口兩種口感。午餐肉先炸過有心思,炸芋頭又係索汁之選。是日Jac選:秘制惹味辣雞煲手切本地牛肉鬼馬油炸鬼香脆厚切午餐肉炸芋頭礦泉水津路烏龍茶

是日Jac選:
手切本地牛肉
鬼馬油炸鬼
香脆厚切午餐肉
炸芋頭
礦泉水
津路烏龍茶
⭐【尖沙咀】懷舊主題打卡雞煲店⭐近期發現在尖沙咀有間新開的雞煲火鍋店〔龍鳳呈祥火鍋雞煲〕,店中吸睛之處🤩,是店內有不少打卡位📸,一進入店已看到七、八十年代傳統港式酒樓,婚禮擺酒必有的中式「龍鳳大禮堂」,一龍一鳳很有派頭,正正就是呼應店名〔龍鳳呈祥〕。店內裝潢都是圍繞著80年代為主題,大玩港式懷舊,牆上更有特色格仔懷舊牆磚、霓虹燈牌、經典廣告海報、擺設更有木造足球檯、留聲唱機、乒乓波邊爐檯、舊式雪櫃及汽水機,而且環境更滲入大排檔及舊式酒樓掛著鳥籠等元素,餐具亦用上雞公碗碟、懷舊保暖壺及"囍"字搪瓷漱口杯,最喜歡是場內一直播著〈張國榮〉、〈梅艷芳〉等經典歌手的廣東金曲,充滿懷舊氣氛,別有一番風味。餐廳主打多款特色雞煲,而吃完雞煲後更可以免費加湯打邊爐,更有多款火鍋配料選擇,餐廳是用手機QR code點選菜式,雞煲更可以在系統中選取不同辣度,方便省時又快捷。【雞煲醬炒黃蜆煲】(HK$238)店員會幫客人開爐炒勻黃硯、雞煲醬汁、香料、芫茜和洋蔥等等,雞煲醬汁味融入黃硯內,黃硯很大隻很足料,粒粒飽滿又很掛汁入味,醬汁濃郁又鹹香惹味,而且黃硯入口一點沙都沒有,吃完黃蜆煲後再加上雞湯打邊爐,很滿足。
⭐【尖沙咀】懷舊主題打卡雞煲店⭐

雞煲醬炒黃蜆煲】(HK$238)

【龍鳳呈祥牛肉拼盤】(HK$438)
 擺盤極靚,打卡一流,一盤有齊6款不同牛的部位,牛肉控必點。
〈雪花肥牛〉輕烚後,入口牛味濃郁,肉質鮮嫩。
〈手切牛頸脊〉肥瘦均勻,切成一片片,輕灼有咬口,入口有牛味而不韌。
〈骰仔牛肉粒〉小小的一口牛肉粒,腍身而軟嫩,入口有陣陣牛味。
〈牛舌〉肉質鮮紅,灼一灼入口很有咬口,捲成玫瑰花形狀,很有心思。
〈牛胸尖〉輕灼後驟眼看似像脂肪,牛味不算濃,但口感是很爽脆的脂肪肉
〈牛柏葉〉新鮮度十足,入口軟嫩爽口,記得不要煮太久,煮老了就不好食。
【龍鳳呈祥.豐盛雜菜拚盤】(HK$128)
娃娃菜、油麥菜、生菜烚一烚,蔬菜吸收了湯汁顯得更鮮甜。
蕃茄&蘿蔔: 切成心形的蘿蔔,非常可愛,圓形的蕃茄進食時更方便。
【醬介】(HK$22/每人)
四格調味料,可自由選擇適合個人口味的火鍋調味料。
〔龍鳳呈祥火鍋雞煲〕@lungfung_chickenspot
🇭🇰香港九龍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
2/F, Golden Glory Mansion, 16 Camarvon Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong
2022-10-22