餐厅: 龍鳳呈祥火鍋雞煲
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-12-07 76 浏览
我哋就嗌咗秘製榴槤雞煲($258)、龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)($338)、手工經典沙嗲牛肉餃(6隻)($78)、雜菜拼盤($128)同埋豬頸肉($68)首先一定要講咗我最期待嘅榴槤雞煲先👍👍(因為我真係好想知榴槤配雞煲嗰個味道會係點🤔🤔)我想講食落去真心勁高質❤️❤️榴槤食落去幾甜但係又唔會搶走咗雞煲嘅惹味🤩🤩完全冇諗過呢兩樣嘢可以咁夾連我朋友唔係一個好鍾意食榴槤嘅人都覺得呢個榴槤雞煲真係好正😱😱食完呢個雞煲之後就可以加雞湯/豬骨湯打邊爐啦咁之後就講吓嗰個牛肉拼盤啦(呢個牛肉拼盤就分別有牛舌、牛頸脊、牛胸油、牛肉粒、雪花肥牛同埋牛柏葉)牛頸脊同埋雪花肥牛食落去都比較入口即化肉質都幾嫩滑😚😚牛舌同埋牛肉粒食落去就會比較有口感佢哋嘅牛肉味真係幾濃郁🥰🥰牛胸油平時就比較少見食落去都幾爽口嘅😋😋而且有少少油而不膩嘅感覺跟住就講埋其他打邊爐配料㗎豬頸肉食落去真心幾爽口彈牙😘😘完全係我想要嘅口感沙嗲牛肉餃嘅牛肉食落去幾煙靭而且嗰個皮唔會太厚😜😜跟住嗰個蔬菜拼盤就真係有好多唔同款嘅菜(多到根本唔會食得曬😅😅)最值得打卡嘅一定係嗰個心形蘿蔔最後就講埋我哋揀咗咩嘢飲啦我哋兩個都揀咗要鹹檸七($38)🍋🍋其實我

首先一定要講咗我最期待嘅榴槤雞煲先👍👍
(因為我真係好想知榴槤配雞煲嗰個味道會係點🤔🤔)
我想講食落去真心勁高質❤️❤️

完全係我想要嘅口感
沙嗲牛肉餃嘅牛肉食落去幾煙靭
而且嗰個皮唔會太厚😜😜
跟住嗰個蔬菜拼盤就真係有好多唔同款嘅菜
(多到根本唔會食得曬😅😅)
最值得打卡嘅一定係嗰個心形蘿蔔

最後就講埋我哋揀咗咩嘢飲啦
我哋兩個都揀咗要鹹檸七($38)🍋🍋
其實我平時真係冇咩飲鹹檸七
我覺得飲落去都幾Fresh☺️☺️
完全做到先甜後鹹嗰種感覺

值得一提嘅係呢度所有嘅裝修都係以70至80年代為主題
所以有好多復古嘅打卡位
(真心幾Vintage😆😆)
所以如果鍾意打卡嘅話不妨嚟試吓呢間
冬天福音!尖沙咀又多一間主題火鍋尖沙咀本來已經火鍋林立,但今次新開呢間依然非常有新鮮感!打卡一流!懷舊香港風,所有擺設都唔馬虎架,連裝湯嘅高壺都係懷舊格仔紋!!一大班人黎又唔怕喎,起碼有兩個大房可供booking,入面裝修都正到爆,舊式港產片feel!!!好,講完打卡位,輪到講下食物。今晚適逢落雨,點咗個秋冬限定鍋底:火焰黃酒藥膳醉鷄鍋。呢個湯底唔hea架,酒味好出之餘,湯底味道好夠,食得出湯底有好多料,令到鷄肉好入味,鷄件分量亦足夠2人份量。🔸 手切本地牛肉(小)每塊牛切得好均勻,無筋肉味濃,雖然係細但係份量都唔算少🔸牛骨濃汁牛丸 呢個牛丸好正!做到流心效果同時真係食到同牛丸唔同味道嘅濃汁🔸棉花魚肚好大一塊!吸湯效果一流!夠厚身!想要一次滿足兩個條件,必點呢個!🔸即炸響鈴響鈴最緊要係脆!呢個響鈴脆得黎夠鬆化,同棉花魚肚比,各有特色,呢個響鈴索完湯汁後完全無散開,又唔會太淋!🔸爽脆豬天梯鐘意爽口野嘅朋友唔好放過!好新鮮,好爽口,好大件!比豬軟骨更有口感🔸自家製陳年鹹檸七鹹檸檬好大粒,好入味,飲咗兩罐七喜都仲有味!
冬天福音!尖沙咀又多一間主題火鍋

🔸 手切本地牛肉(小)
每塊牛切得好均勻,無筋肉味濃,雖然係細但係份量都唔算少

🔸牛骨濃汁牛丸
呢個牛丸好正!做到流心效果同時真係食到同牛丸唔同味道嘅濃汁

🔸棉花魚肚

🔸即炸響鈴

🔸爽脆豬天梯

🔸自家製陳年鹹檸七
鹹檸檬好大粒,好入味,飲咗兩罐七喜都仲有味!
2022-12-05 159 浏览
一入餐廳好似回到70-80年代咁,與街道有強烈嘅對比,餐廳佈置同埋餐具充滿着懷舊特色,非常有心思,有霓虹燈牌、留聲機、舊式信箱、舊式鳥籠,poster等等,亦播住懷舊經典金曲,完全感受到香港上世紀嘅生活點滴。餐廳主打雞煲打邊爐,有多款創新選擇,例如雞煲翅、日本廣島蠔、季節限定嘅榴槤雞煲等等,今次揀咗招牌無骨鳳翼釀雞煲,雞翼去骨後釀入墨魚滑,食落去啖啖肉,最欣賞佢哋嘅秘製醬汁,加入咗花椒八角,麻辣得黎又好惹味,BB辣都已經好夠辣味。食完雞煲之後可以揀加雞湯/豬骨湯打邊爐,火鍋配料酒香陳年花雕浸牛肉非常出色,牛肉新鮮嫩滑,食到少許酒香味,另外龍鳳呈祥手打鮮蝦丸,用新鮮嘅蝦肉打至起膠,咬落去非常爽口,仲食到少少細細粒嘅蝦肉。自家製竹蔗茅根用咗黑綠色格仔嘅水壺盛住,好有特色,亦係解渴解辣嘅好選擇。

酒香陳年花雕浸牛肉
龍鳳呈祥手打鮮蝦丸
豆卜魚腐

自家製竹蔗茅根(勺)
2022-11-29
酒香陳年花雕浸牛肉
龍鳳呈祥手打鮮蝦丸
豆卜魚腐
自家製竹蔗茅根(勺)
2022-12-05 1274 浏览
Lung Fung Chickenspot is a 70s themed restaurant in Tsim Sha Tsui. It takes you to a journey back to the old days with retro decor, vintage furniture, and a phonograph playing songs of Leslie Cheung and Anita Mui. They offer special flavors of hot pot like durian pot, boneless chicken wing pot and Hiroshima oyster chicken pot etc.Lunch menu includes half chicken, 2 hot pot ingredients, veggies, rice and soft drinks.Salted Duck Egg Yolk Chicken PotSavory salted duck egg yolk with spicy chicken. C

Savory salted duck egg yolk with spicy chicken. Customized level of spiciness. Super spicy for me of course! Never imagined this could be such a nice combination. Tender chicken, bamboo shoot, onion and coriander. Paired so well with their Carlsberg smooth draft!

Peppercorn Beef Balls

Peppercorn Beef Ball
Some of the best beef balls I've had in my life. Tasted juicy and beefy with a bouncy texture.

Fish Skin Dumpling
Chewy wrapper filled with fatty minced pork. Hot pot classic.

Indian Lettuce
Fresh, crunchy and pungent. Good portion.

Overall a fantastic meal. Attentive staff, cosy atmosphere, excellent food quality. Lots of instagrammable spots for couples too!
Peppercorn Beef Balls
2022-12-03 69 浏览
Went to this hot pot restaurant in tst. The decoration is superb which decorated as the 7080s of hk scene. Like stepping in a museum everything is well decorated and dedicated. Playing some 80 canto pop songs. The posters, the utensil reminds me with the good old days The food is in high quality too definitely worth every pennyThe chicken pot is amazing. Well seasoned and spicy. The chicken is tender and juicyThe local sliced beef taste good as well. Rich in flavor Beef ball which is juicy and s

Beef ball which is juicy and supple

Tofu
It is a must order item. The tofu can absorb the soup which taste delicious
最近喺尖沙咀食左一間樓上雞煲火鍋店─龍鳳呈祥雞煲火鍋,餐廳以70-80年代港式懷舊作主題,擺滿復古佈置,好有舊香港嘅感覺!連餐具、水壺都好有心理襯返個主題🔸日本廣島蠔蠔雞煲生蠔大大隻無縮水!鮮味飽滿!雞煲味道濃郁,BB辣都非常香!🔸蝦餃必食推薦!水餃入面真係有大大隻蝦,蝦肉爽口彈牙,而且仲有膏,蝦膏香氣散發,超正。🔸芫荽墨魚丸芫荽同埋墨魚嘅比例均衡,兩者都唔會搶咗對方嘅風頭。記保留到芫荽嘅香味之餘,亦都可以有墨魚嘅爽口。🔸凍豆腐索埋啲雞煲醬一齊食超正🔸烏冬非常建議係加湯之前煮嚟食,好似撈烏冬咁,超濃郁嘅醬汁掛滿每一條烏冬,非常好食

連餐具、水壺都好有心理
襯返個主題

🔸日本廣島蠔蠔雞煲

生蠔大大隻無縮水!鮮味飽滿!
雞煲味道濃郁,BB辣都非常香!

🔸蝦餃

🔸芫荽墨魚丸

🔸凍豆腐

索埋啲雞煲醬一齊食超正

🔸烏冬

2022-12-03 1083 浏览
天氣又轉涼最適合打邊爐,同事介紹這間打卡火鍋店,裝修特別食物質素好,最緊要地點方便大家食完歸家!位於尖沙咀既中心,大家地鐵巴士小巴都超方便。除咗裝修特別,好似時光倒流回到70年代,唔少得嘅係龍鳳呈祥打卡牆、留聲機、哥哥梅姐既poster。口味亦創新,秘製鹹蛋黃醬雞煲 極邪惡!見到仲有榴槤秘製雞煲好想試,可惜有同事拒絕榴槤🥲🥲。雞煲濃濃鹹蛋黃香,多種藥材熬製雞煲醬汁,大量鮮鹹蛋黃,雞肉嫩滑且入味,加入最愛嘅洋蔥,食哂之後就可以食火鍋!特別推介手切本地肥牛,靚到,油脂分佈平均不太膩,肉味濃。配料選擇豐富,必叫金菇掛汁力強,第二日一定see you again。飲品方面亦有賣點,竹蔗茅根用舊式暖壺裝入,一直飲都好清涼,配火鍋一流—————————————————龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography# #foodgasm #尖沙咀美食#

—————————————————

龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography# #foodgasm #尖沙咀美食#紀念日 #尖沙咀西餐 #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #hkigers #美食日記 #火鍋 #打卡餐廳 #私藏美食
___
🥇
Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2022-11-21
2022-12-02 76 浏览
邊度食雞煲好?😍🔥尖沙咀高質雞煲火鍋推介🔥≡≡≡≡🐽復古打卡一流🐽≡≡≡≡➪ 懷舊復古裝修、復古嘅格仔牆紙,彷彿回到80年代。仲有懷舊風格燈十分之新淨的枱櫈,氣氛超正。更有可打邊爐可打波嘅乒乓波枱、足球機,玩味十足!≡≡≡≡🍲必食招牌雞煲 🍲≡≡≡≡☘︎︎ ☘︎︎ 招牌無骨鳳翼釀雞煲 $278 ➪值得推薦!會想再次過嚟食☺️有別於一般的雞煲,無骨、自家釀製墨魚滑,呢個配搭非常之好味。咬落去Juicy嘅雞肉,裏面再有一層彈牙爽口墨魚滑。食落有豐富嘅層次而且啖啖肉,勁正!➪ ♨️雞煲湯底集合甜、麻、辣於一身。所有味道加埋啱啱好,好惹味。可以形容為食到欲罷不能的湯底🫣≡≡≡≡😍再打邊爐😍 ≡≡≡≡➪ 雞煲過後,可加豬骨湯或者雞湯打邊爐🍲我就加豬骨湯,食海鮮拼盤$238。值得稱讚嘅係湯底仍然濃郁,仲有雞煲嘅湯底味道🙌(不會好像某些餐廳只係加水打邊爐,溝到勁淡乜味都冇😇)🥗食得咁Heavy,食返啲菜🥗☘︎︎ ☘︎︎ 雜菜拼盤$128➪ 好有心思嘅心形🧡蘿蔔🧡串串、幾款蔬菜🥬、金菇等等,營養纖維十足。≡≡≡≡ 🍻𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘𝑠 🍹 ≡≡≡≡➪ 2支礦泉水 $10/1 😂≡≡≡≡💰價錢參考💰≡≡≡≡+1服務費 Total
邊度食雞煲好?😍

🔥尖沙咀高質雞煲火鍋推介🔥

≡≡≡≡🐽復古打卡一流🐽≡≡≡≡

≡≡≡≡🍲必食招牌雞煲 🍲≡≡≡≡
☘︎︎ ☘︎︎ 招牌無骨鳳翼釀雞煲 $278

➪值得推薦!會想再次過嚟食☺️

≡≡≡≡😍再打邊爐😍 ≡≡≡≡

🥗食得咁Heavy,食返啲菜🥗

☘︎︎ ☘︎︎ 雜菜拼盤$128

≡≡≡≡ 🍻𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘𝑠 🍹 ≡≡≡≡
➪ 2支礦泉水 $10/1 😂

≡≡≡≡💰價錢參考💰≡≡≡≡
+1服務費 Total $540
人均~$260

▼・ᴥ・▼
天氣突然由28度跌到落16度,真係一天有齊24節氣,見依家突然有冬天嘅感覺,快快脆分享番啲火鍋比大家。早前朋友請食飯,去咗呢間懷舊香港主題火店,最爆炸係有個期間限定榴連雞煲,聽落好似好暖胃😅而且氣氛唔錯呀⋯仲係咁播住哥哥嘅金曲,鍾意哥哥嘅你,可以考慮吓。如果大家都想睇吓個環境,係IG @boogie_dailylife reels可以睇番我嘅分享。🏷秘製榴連雞煲🏵[食評]雞件好少,而且朋友不停話食咗好多雞頸😂,榴連肉份量都ok,可惜太冰加入係雞煲到有點尷尬,無從入手因為怕黐底,最後要搵返侍應處理。頂級雪花牛肉🏵[食評]ok水準,不過切得薄身咗啲,落鍋有啲散。龍鳳呈祥海鮮拼盤🏵[食評]有四款海鮮,鮮蝦、扇貝、蜆、蟶子,size唔算大件,不過都夠新鮮。龍鳳呈祥雜菜拼盤🏵[食評]賣相幾趣緻,好鍾意佢個心心造型籮白,而且朋友唔食菜,所以我自己單拖食,覺得好似食極都有🤤鬼馬油炸鬼即炸響鈴芝士包心丸濃芝豆腐🏵[食評]以上四款火鍋配料,屬於普通水準,冇咩驚喜。火鍋時候,鍾意係咁混醬,呢度會令你唔夠喉,只有蒜蓉、蔥粒、辣椒粒三款。榴連雞煲其實都有賣點,可惜控制唔到個時間性,食得有啲百感交集。如果能夠提

🏷秘製榴連雞煲

頂級雪花牛肉
🏵[食評]ok水準,不過切得薄身咗啲,落鍋有啲散。

龍鳳呈祥海鮮拼盤

龍鳳呈祥雜菜拼盤

鬼馬油炸鬼

芝士包心丸

濃芝豆腐

🏵[食評]以上四款火鍋配料,屬於普通水準,冇咩驚喜。

[總結]環境相當有懷舊氣氛,打卡好唔錯,但食物質素好一般,如果食火鍋時候,鍾意係咁混醬,呢度會令你唔夠喉,只有蒜蓉、蔥粒、辣椒粒三款。

榴連雞煲其實都有賣點,可惜控制唔到個時間性,食得有啲百感交集。如果能夠提升加多啲火鍋料款式、同質素,係一間唔錯嘅火鍋店。

埋單會送上一球棉花糖,可以用嚟打吓卡都唔錯。
2022-12-01 117 浏览
本來訂了晚上吃雞煲火鍋嘅, 但臨時發現有個商業聚會要參加, 又唔想改期,於是見佢有午市就提早吃吧。雖然中午就吃雞煲好似有點過份, 但其實我同朋友都好期待,所以管他呢!想試這家的其中一個原因是被網上照片吸引了,非常本地嘅懷舊風格很有味道,最近執屋時找到很多媽咪年青的照片,背景不就跟這一樣嗎?拍出來的效果都很美。我想真的很少人會選擇雞煲做午餐吧, 所以今日我們包了場。 但佢地個套餐真心抵食, 二人餐有半隻雞煲、一份蔬菜、兩份黑椒牛丸或韮菜豬肉餃、絲苗白飯兩碗加兩個飲品。我貪心升級至廣島蠔雞煲, 飲品就要了咸檸七, 埋單連醬料加一才三百出頭,今日適逢轉冷,最啱食暖笠笠嘅鍋物。咸檸七用懷舊漱口盅盛著, 杯夠大又得意。雞煲都係用傳統的盤盛載,在廚房已經煮過好,服務員幫我地炒勻,再加熱一分鐘就食得。廣島蠔好鮮甜, 有啲都幾大隻, 數量算多, 交足料。雞件幾嫩滑,肉質唔錯,配埋芫荽、紫洋蔥、腐竹等煮,特別香。吃到差不多,服務員幫我地加湯繼續打邊爐, 湯可選雞湯或豬骨湯, 我地就揀左豬骨湯。滿滿的湯滾動滾動,才發現原來仲有好多雞件及其他配料未食, 像是菇及腐竹, 索滿湯汁超入味。配料我地選了蓮藕片、黑

滿滿的湯滾動滾動,才發現原來仲有好多雞件及其他配料未食, 像是菇及腐竹, 索滿湯汁超入味。配料我地選了蓮藕片、黑椒牛丸及韮菜豬肉餃各一份, 蓮藕片好大一碟, 二人份有差不多10片。牛丸餃子各4粒,這個份量真的很可以呢。

2022-12-01
午餐
2022-12-01 40 浏览
餐廳選用7,80年代港式懷舊主題作裝潢,係一間充滿復古味嘅雞煲店🍲多個復古打卡位置,例如霓虹燈招牌、80年代歌手照片、仲有以前酒樓聯婚嘅佈置🤣🐔招牌無骨鳳翼釀雞煲 $278好特別!釀雞原來加左西芹、紅蘿蔔🥕同埋墨魚滑入去😳咬落就好似嫩滑有骨嘅雞咁,但原來係蔬菜!雞煲醬唔駛多講,惹味到不行!你俾我用雞煲醬撈飯都得😂🧆牛滑濃汁牛丸 $62必!食!推!介!✨🌟牛味極濃郁、咬落每啖都有牛肉汁流出(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)極爽口彈牙!救命(●°u°●)​ 」係最好食嘅牛丸啊!😍🦑水魷魚 $78又滑又爽口又有得咬嘅魷魚 係打邊爐必備啊!🥬豆苖 $68係!豆!苗!終於俾我等到秋冬!終於有得食豆苗!!係我最鍾意食嘅菜🥲🥲秒速KO成盤🥬娃娃菜 $38個雞煲加左豬骨湯底完全令娃娃菜更甜😍🐟脆鯇腩片色澤好靚😳食鮮甜有咬口。🌼滋潤菊花蜜 $68男朋友第一句就問我:「你見過呢啲壺未?」😂😂我:「我以前見過呀嫲屋企有😂😂」哈哈!極具懷舊風嘅器皿,成件事好有氣氛🤣菊花蜜一啲都唔會過甜,仲好潤,好適合雞煲打邊爐🍲

🐔招牌無骨鳳翼釀雞煲 $278

🧆牛滑濃汁牛丸 $62

牛骨濃汁牛丸

🦑水魷魚 $78

又滑又爽口又有得咬嘅魷魚 係打邊爐必備啊!
水魷魚

🥬豆苖 $68

🥬娃娃菜 $38

雞煲加左豬骨湯底完全令娃娃菜更甜😍

🐟脆鯇腩片

色澤好靚😳食鮮甜有咬口。
脆鯇腩片

🌼滋潤菊花蜜 $68

牛骨濃汁牛丸
水魷魚
脆鯇腩片
天氣見有啲凍,又係時候要打邊爐喇! 咁啱係尖沙咀附近做野,就諗起一直都想試嘅呢間主打懷舊裝修嘅「龍鳳呈祥火鍋雞煲」,當然要去打番個雞煲暖一暖身喇! 🧡招牌無骨鳳翼釀雞煲($278)香料十足,醬汁勁惹味!個煲本身都滿滿配料,無論係雞翼、腐竹、菇定筍都吸盡個醬嘅濃香惹味,超正!啲雞翼係去好哂骨同釀咗啲蔬菜粒同墨魚滑入去,口感一流!食完加湯又有另一享受,正! 🧡酒香陳年花雕浸牛肉($118)肉質係有咬口個種,入口會先食到香濃嘅牛肉味,再咬多幾啖個花雕香就會慢慢散發出,唔錯! 🧡龍鳳呈祥鮮蝦鳳尾餃($78)呢個蝦蛟真係包住大大隻蝦,真材實料!蝦肉新鮮爽口,好食! 🧡龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤($128)雜菜拼盤插成一盤花咁登場,淨係心機費都俾滿分佢!菜唔止款式多,量都好多!多幾個人叫一盤都好夠食,認真抵玩! 🧡滋潤菊花蜜($68)菊花蜜係用舊式熱水壺載住,切合環境之餘真係保到凍!菊花蜜本身清甜唔膩,打邊爐啱哂!
天氣見有啲凍,又係時候要打邊爐喇!

🧡招牌無骨鳳翼釀雞煲($278)
招牌無骨鳳翼釀雞煲

🧡酒香陳年花雕浸牛肉($118)

🧡龍鳳呈祥鮮蝦鳳尾餃($78)
呢個蝦蛟真係包住大大隻蝦,真材實料!蝦肉新鮮爽口,好食!

🧡龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤($128)
龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤

🧡滋潤菊花蜜($68)
滋潤菊花蜜
龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤
滋潤菊花蜜
2022-11-25 95 浏览
呢間雞煲火鍋店以70-80年代港式懷舊為題,店內除咗有大量霓虹燈牌「龍鳳呈祥」以及復古產物,打卡門口位仲設有舊式酒樓嘅龍鳳喺牆上,店員仲會因應客人嘅姓氏轉換牆上嘅XX聯婚比客人打卡,夠曬好玩👰🏻‍♀️🤵🏻‍♂️餐廳提供多款雞煲火鍋(醬芥$24),包括期間限定嘅榴槤惹味雞煲、招牌無骨鳳翼釀雞煲、秘製鹹蛋黃醬雞煲及惹味雞煲翅(素翅)、日本廣島蠔雞煲等,款款都好吸引🤤食到最後仲送一大舊即拉棉花糖當甜品,啲童年回憶真係返曬嚟😌🐔期間限定榴槤雞煲 $248榴槤雞煲有辣度揀,有辣可能更惹味;但我哋叫咗走辣,想食到榴槤嘅鮮甜!原來榴槤撈落雞煲好好食,啲嫩滑雞件除咗有花椒八角嘅濃香,仲有榴槤陣香甜,榴槤控必試🥰🐂牛骨濃汁牛丸(6粒) $62知道呢度嘅牛丸獲好高評價,食完亦覺得不負所望。牛丸不但彈牙,仲好濃郁牛骨濃汁味,記得要試😍🍅雜菜拼盤 $128建議起碼3人或以上先好叫呢個拼盤,因為份量太多、太豐富,我哋二人食都食唔曬🥲有蕃茄、蓮藕、粟米、木耳、淮山、金菇、白蘿蔔、娃娃菜、油麥菜,樣樣都乾淨又鮮甜🤩🍃牛柏葉 $68 爽口又乾淨👍🏻🐟白鱔片 $98 無骨而且鮮美😋🌼滋潤菊花蜜(勺) $68 清甜解膩☺️

🐔期間限定榴槤雞煲 $248

🌼滋潤菊花蜜(勺) $68 清甜解膩☺️
2022-11-15
  • 榴槤雞煲
2022-11-25 44 浏览
最近喺IG見到呢間火鍋店幾特別 搞到我都心思思上個星期特登book咗位 平日夜晚去食左~一上到去發現比想像中大好多 餐廳裝修每一個位都好有心思有好多霓虹燈牌同小角落可以打卡令到食客好似置身於以前嘅舊香港咁😍-雖然餐廳走懷舊風 但係食物就十分有創意!平時雖然都鍾意食雞煲 不過就麻麻哋咁多骨今次叫咗呢個煲入邊嘅雞全部都係無骨雞翼仲釀咗墨魚滑、紅蘿蔔等等嘅食材 食落去啖啖肉完全滿足晒我呢啲懶人嘅需要😋😋雞煲醬汁叫咗微辣 食落啱啱好唔會太辣太鹹 -食晒啲雞翼之後就開始加雞湯打邊爐 安格斯手切牛肉 切得算厚身 冇偷工減料牛肉味頗濃郁 肥瘦均勻我哋兩個人食 即使叫咗細份都覺得幾多-我食雞煲有個習慣 就係一定要嗌個烏冬撈埋啲醬汁一齊食 雖然知道肥但真心好正😂另外配菜仲嗌咗冬菇同埋豬頸肉 最後飽到差啲食唔晒 ~ 值得一讚係佢哋除咗裝修之外 用既餐具都好懷舊風加埋呢啲小心思 令到成個環境真係好有feel🤘🏻好味評分😋:4/5🌟🌟抵食指數🤑:4 /5 🌟🌟餐廳環境 🤪:5 /5🌟🌟價錢💰:~$400@1地址:龍鳳呈祥火鍋雞煲 尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓 @lungfung_chickenpot#li

最近喺IG見到呢間火鍋店幾特別 搞到我都心思思
上個星期特登book咗位 平日夜晚去食左~
一上到去發現比想像中大好多 餐廳裝修每一個位都好有心思
有好多霓虹燈牌同小角落可以打卡
令到食客好似置身於以前嘅舊香港咁😍
雖然餐廳走懷舊風 但係食物就十分有創意!
平時雖然都鍾意食雞煲 不過就麻麻哋咁多骨
今次叫咗呢個煲入邊嘅雞全部都係無骨雞翼
仲釀咗墨魚滑、紅蘿蔔等等嘅食材 食落去啖啖肉
完全滿足晒我呢啲懶人嘅需要😋😋
雞煲醬汁叫咗微辣 食落啱啱好唔會太辣太鹹
食晒啲雞翼之後就開始加雞湯打邊爐
安格斯手切牛肉 切得算厚身 冇偷工減料
牛肉味頗濃郁 肥瘦均勻
我哋兩個人食 即使叫咗細份都覺得幾多
我食雞煲有個習慣 就係一定要嗌個烏冬
撈埋啲醬汁一齊食 雖然知道肥但真心好正😂
另外配菜仲嗌咗冬菇同埋豬頸肉 最後飽到差啲食唔晒 ~
值得一讚係佢哋除咗裝修之外 用既餐具都好懷舊風
加埋呢啲小心思 令到成個環境真係好有feel🤘🏻

好味評分😋:4/5🌟🌟
抵食指數🤑:4 /5 🌟🌟
餐廳環境 🤪:5 /5🌟🌟
價錢💰:~$400@1

#littlefoodtour港式
#littlefoodtour尖沙咀
#龍鳳呈祥#新派雞煲#尖沙咀美食#尖沙咀火鍋#復古風#懷舊風

2022-11-24 955 浏览
這間雞煲店bookmark了一段時間,今日終於和朋友來試試!餐廳環境佈置好有舊香港情懷,還有舊式酒樓會出現的龍鳳在餐廳裡面,而且還會播著7、80年代的廣東歌,什有氣氛!秘製榴槤雞煲,榴槤雞煲真係第一次,十分創新!我們點了半隻的份量,最頂層有3舊榴槤,食之前店員會幫忙拌勻!雞件的份量都幾多,辣度可以自己揀,我們揀了小辣,辣度個人覺得都好夠!醬汁味道除了帶辣,亦有少許榴槤味,醬汁會比平時甜少少!煲內除了有雞件和榴槤,還有雞脾菇、筍、洋蔥等,十分惹味!頂級雪花肥牛,肥牛一片都幾大塊,牛肉肉質都幾鬆軟,牛肉味濃!牛骨濃汁牛丸,牛丸味道濃郁,咬落去還有牛肉汁流出,口感爽口彈牙,正呀!珊瑚、桂花蚌雙拼,珊瑚蚌和桂花蚌兩款口感都好爽口,而且味道鮮甜,十分惹味!龍鳳呈祥雜菜拼盤,這裡的蔬菜拼盤非常大盤,有大量不同蔬菜,包括金菇、蘿蔔、蕃茄、淮山、娃娃菜、生菜、油麥菜等,份量非常多!娃娃菜等菜類非常鮮甜,加上湯底,味道更正!自家製竹蔗茅根 ,一勺有一個舊式暖水壺的份量,飲品十分冰凍,味道又不會太甜,解辣最岩!
2022-11-19
午餐