前排食得太多燒肉放題同火鍋,係時候回歸清淡少少養下生。上網見龍門一番既燉湯好似幾正,加上好想食小籠包,所以就黎試一試。荃灣地鐵站只要一直沿天橋行便能到達8咪半,依到大部分餐廳面積都算大。龍門一番亦都唔例外,環境闊落,樓底高。舖面以淺木色及少量瓷磚做主調,走田園風,有設計感。少了一份上海的傳統,卻多了一份cafe的溫暖。配以暗黃燈,坐得非常自然舒適。入座後可自選茶葉泡茶。(人參烏龍、鐵觀音、茉莉龍珠、普洱) 每包茶葉以真空處理,份量都已經分配好,倒進茶具便能自行泡茶。個人就揀了人參烏龍,這味道外面比較少見。(店內有售茶葉)食物方面上海菜其實都好多類別:由冷盤開始(花雕醉豬手、雞絲粉皮)、養生燉湯、小炒、海鮮、燒餅/鍋包、飯麵類、點心、創作甜品。每個類別既選擇都好多,相信有選擇困難既你係需要啲時間揀😂因為我都揀左好耐!______________________________🔸花膠螺頭干貝燉雲呑雞湯 $198以紫砂湯盅清燉,份量夠四至六人份,十分足料。雲吞另上,唔怕浸到淋哂。湯入面既材料原汁原味上,無添加味精,仲可以食埋湯渣。入面有半隻雞、響螺、干貝、瘦肉,而花膠早就溶化在湯入面。花膠含
前排食得太多燒肉放題火鍋,係時候回歸清淡少少養下生。上網見龍門一番既燉湯好似幾正,加上好想食小籠包,所以就黎試一試。

食物方面上海菜其實都好多類別:

🔸花膠螺頭干貝燉雲呑雞湯 $198
湯入面既材料原汁原味上,無添加味精,仲可以食埋湯渣。入面有半隻雞、響螺、干貝、瘦肉,而花膠早就溶化在湯入面。花膠含豐富蛋白質,可補充骨膠原。依個湯絕對係滋陰補腎,清肝潤肺!秋天飲一流!
另外一提,湯底清澈見底,無乜油。同上海傳統既燉雲呑雞湯唔一樣,好明顯係依方便做過手腳處理掉不必要的油,迎合返香港人既飲食口味。

🔸魔鬼天使小籠包 (4隻) $58
菜式名稱有噱頭,會好好奇入面係啲乜。原來「魔鬼」係墨魚汁皮 + 黑蒜肉 + 豬肉 + 海膽;而「天使」係帶子 + 豬肉 + 魚子醬。蒸到熱辣辣一籠過上,出哂煙。小籠包皮薄,好多湯。豬肉味道濃,特別係黑蒜肉。分別加上少少海膽同魚子醬,帶出fusion既感覺。味道更顯得突出。值得一試!

🔸嫩雞煨麵 $52
看似普通既菜式,但質素都唔錯。雞湯湯底夠濃郁,跟足傳統上既做法,麵底會煮得比較淋同爛一點,好似粉仔咁食。嫩雞肉同菜都碎上,清淡之選。

🔹茶介 $9/位

by VIN
環境分數: 8.5/10
食物分數: 8/10

🔔如有您喜歡我的文字及圖片,
歡迎Follow我的相片記錄Instagram:
⛰山那邊是海 @shannabinsihoi 💁🏼‍♀️