2018-06-08
雖然觀塘俾人嘅感覺就係剩係得APM嘅嘢食叫做高級啲其他嗰啲都主要係快餐又或者好噏耷嘅餐廳。今日經過左日昇中心樓下間龍城冰室之後就對我改觀左首先入面嘅格局比較似西式嘅餐廳再睇返餐牌原來中式西式嘅嘢食呢度都有可以叫做幾多元化就算係簡簡單單嘅一個早餐佢哋都有差唔多三版紙可以俾你選擇嗰度大約有20幾款總有一款合適你嘅咁我今次嘅早餐比較豐富少少主要係因為都想試多啲嘢食首先就有芝士流心西多士傳統我哋食開嘅西多士係中間查花生醬,而呢一間嘅西多士中間反而係一層流心嘅芝士,但係佢並唔係我哋所想嘅普通芝士撈麵嗰啲芝士佢反而係將幾塊芝士溶咗之後流心出嚟所以味道係有少少唔同。唔會太鹹反而有少少甜甜地同西多士嘅味道幾夾再加上店員會將成支糖俾你等你自己落,而嗰支糖嘅用途原來好廣泛細心一睇原來可以煮嘢食又或者落涼粉又或者龜苓膏用途廣泛入口唔太甜之後就要咗個我最鍾意嘅雞翼撈公仔麵雖然面嘅味道並唔係出前一丁但係咬落去唔會太軟林反而都有啲爽口表現唔錯再加上瑞士汁亦都唔係太鹹入面啲醬可能仲加左少少蘑菇醬所以令到口味唔會單一啲滷水雞翼睇得出係醃左好耐所以好有豉油味就並唔係話只有外皮嗰一層先有食油反而肉嗰度都見到啲豉油入咗識所
咁我今次嘅早餐比較豐富少少主要係因為都想試多啲嘢食
之後就要咗個我最鍾意嘅雞翼撈公仔麵雖然面嘅味道並唔係出前一丁但係咬落去唔會太軟林反而都有啲爽口表現唔錯再加上瑞士汁亦都唔係太鹹入面啲醬可能仲加左少少蘑菇醬所以令到口味唔會單一啲滷水雞翼睇得出係醃左好耐所以好有豉油味就並唔係話只有外皮嗰一層先有食油反而肉嗰度都見到啲豉油入咗識所以整體來講係好好
最後飲品方面當然要左茶餐廳嘅招牌就係凍奶茶奶茶方面就略嫌奶味重茶味就冇咁濃。如果係鍾意多奶嘅朋友當然會鍾意不過質素上可以叫做中上都可以滿足到我自己嘅口味
所以整體來講今餐都只係用$100以來就已經可以食到咁多嘢食同埋咁豐富嘅早餐自己覺得表現10分出色拍得住平時食開嘅茶餐廳而且價錢方面仲要同茶餐廳相約甚至可能更加平因為佢呢度真係抵食夾大件