2019-05-24 91 浏览
今日去完觀塘嘅工廈區做完運動已經成9:00 pm,又唔想返到屋企先煮飯食咁遲,就決定喺呢度附近搵啲嘢食,估唔到呢間冰室去到九點幾都仲咁多人,當時入座率竟然都有七八成咁多!一揭開Menu,我就立即睇中左個牛肝菌帶子意粉, $69 一個,是日中湯係合掌瓜煲豬骨湯,都幾啱口味就揀咗佢啦。另外都想叫啲青菜食,就揀咗蒜蓉拍薑炒菜心, $37一份。點知一上菜就好後悔,嗰碟意粉超級大份,係足夠兩個人食嘅份量, 非常足料,意粉量多,帶子都有五粒咁多!真係食唔哂!味道唔錯,好高性價比!個菜都不過不失,都幾新鮮,而且量好多。中湯就同岀面餐廳嘅冇太大分別。不過後尾為食碟意份食到口都乾埋,仲叫多左罐可樂tim。

2019-05-14 75 浏览
同朋友成8:30先係觀塘放工,想食埋飯先返屋企,見到哩間餐廳營業時間去到成23:00,於是便入去坐低,睇完meau, 我們各自叫了個鐵板海鮮炒烏冬及牛肝菌帶子白汁意粉,另加$3配埋個自選湯,我們選擇了要中式湯,今晚既中式湯係陳腎西洋菜煲豬骨湯,湯既味道飲得出好夠火喉,第一次飲這款老火湯,味道好特别、好味。鐵板海鮮炒烏冬,色水夠,炒得好有鑊氣味,而海鮮都好足,當中有炸斑塊、帶子、八爪魚及青口加埋洋蔥、 椰菜、芽菜等配菜一起混合炒,好味 。 至於牛肝菌帶子白汁意粉,一送到埋枱巳聞到香氣四溢,面頭的带子數量有成5粒之多,而且煎到兩面金黄色熟,中間是軟身的,做到外脆內軟滑的口感,而意粉的白汁非常充足,食落啖啖都非常Juice,好味。
椰菜、芽菜等配菜一起混合炒,好味 。

2019-05-02
2019-05-13 89 浏览
是日紅日(佛誕)同女友黎食依間,睇食評好似幾有實力,而且又可以係 $60 或以下一餐就搞掂 ☺️☺️😍湯 :白湯:周打蜆肉忌廉湯(我搵暈成個湯都冇蜆肉嘅)紅湯:羅宋湯中湯:陳賢西洋菜煲豬骨湯評語:3個湯都試暈哂😂。白湯比其他西餐廳比起上黎,意外地麻麻,因為唔夠濃,冇海鮮味。紅湯竟然好好味道,我仲以為會好 嗆喉,點知唔 kin,而且味道濃,好味😋。中湯甜甜地,好味😋😋主餐叫咗:日是午餐:C西班牙肉眼扒 (可配飯/意粉/薯菜)$51(以上奉送例湯及啡/茶)(凍飲+$3)西式燴飯類嘅 香煎砵酒牛脷 $47歐陸意粉嘅 蒜香菠菜大蝦意粉 $72肉眼扒唔錯,唔 un,唔痴牙,口感同味道好好,而意粉係普通茄意,普通啦,但個扒堅正😋😋😍😝牛脷講真,其實冇乜味道,口感還好。最後個蒜香菠菜炒意粉,黎到果陣已經覺得非常香,食第一淡,感覺超正,值得推介比大家食,真真真好味😍😍😍😘❤️❤️ 個蝦都有蝦味 (我仲以為冇,Sor,我偏見我錯🤣🤣) 我會形容係卡邦尼意粉嘅超級升級版,Overall 正😍😍❤️❤️❤️💓我會再黎幫襯,抵你咁多客黎 =)P.S. 如果你要寫劣評,我覺得你肯定係叫錯野 lor,好冇😂😂😂 (後補相)

湯 :
白湯:周打蜆肉忌廉湯(我搵暈成個湯都冇蜆肉嘅

紅湯:羅宋湯
中湯:陳賢西洋菜煲豬骨湯

評語:3個湯都試暈哂😂。

中湯甜甜地,好味😋😋

主餐叫咗:
日是午餐:C
西班牙肉眼扒 (可配飯/意粉/薯菜)$51
(以上奉送例湯及啡/茶)(凍飲+$3)

西式燴飯類嘅 香煎砵酒牛脷 $47

歐陸意粉嘅 蒜香菠菜大蝦意粉 $72

肉眼扒唔錯,唔 un,唔痴牙,口感同味道好好
,而意粉係普通茄意,普通啦,但個扒堅正😋😋😍😝

牛脷講真,其實冇乜味道,口感還好。

我會再黎幫襯,抵你咁多客黎 =)

• 蒜香菠菜大蝦炒意粉
2019-05-12 108 浏览
叫了個茄子牛仔骨煲本身見食評話份量大,所以叫了一份$70元,有咁多牛仔骨真係抵食,但係味道唔好食.........我無數過係唔係有20件,所以我唔知數量,但我可以話你知,份量多,但唔好食,一D意思都無個茄子牛仔骨煲,問題出係邊?首先個汁,味道普通,最大問題係牛仔骨,太軟用"鬆肉粉"等材料太多,結果肉質完全失去........完全唔飲食牛肉.....................牛肉太軟,搞到完全唔好食........似肉片多過似牛仔骨...........................份量多都無用,唔好食,真係完全唔得10分滿分味道:3/10香味:7/10樣貌:5/10份量:9/10抵食度:1/10
叫了個茄子牛仔骨煲
本身見食評話份量大,所以叫了一份
$70元,有咁多牛仔骨真係抵食,
但係味道唔好食.........
我無數過係唔係有20件,所以我唔知數量,
但我可以話你知,份量多,但唔好食,一D意思都無

個茄子牛仔骨煲,問題出係邊?
首先個汁,味道普通,
最大問題係牛仔骨,太軟
用"鬆肉粉"等材料太多,結果肉質完全失去........
完全唔飲食牛肉.....................
牛肉太軟,搞到完全唔好食........

份量多都無用,唔好食,真係完全唔得

10分滿分
味道:3/10
香味:7/10
樣貌:5/10
份量:9/10
抵食度:1/10
10 分钟 (外卖自取)
2019-05-10 1325 浏览
假期前夕 工作特別多唔經唔覺 就OT到8點朋友黎接我放工 就順便係公司附近食埋飯啦平時lunch time又多人又慌忙放左工就行遠少少原來行多幾條街 就有座滿滿餐廳的商場揀左間最多人既 而且係平日晚上 8點半質素一定有返咁上下入面好大 好多卡位 坐得舒服平日晚都坐滿人 好勁呀超多野食揀 由常餐到小菜 西餐同鐵板餐都有晚餐日日唔同 唔好以為晚餐選擇少但其實小菜可以加$6改為套餐 同晚餐差唔多價呢最好同朋友叫左套餐常餐同小食share瑞士雞翼撈麵常餐配茶走奶油脆豬 包夠脆 奶油比例好雞翼好入味 兩隻雞翼好開心 足料炒蛋 夠滑同埋唔知係咪加左少少上湯炒 好正茶走 夠茶味 唔會俾煉奶蓋過茶味避風塘豆腐(後)黑椒牛仔骨煲先講豆腐 內軟外脆 炸蒜好香脆 唔會太辣愈食愈上隱呢個不得了呀真係滿滿牛仔骨 至少有20塊 唔係講笑黑椒汁超夠味啖啖肉 超足料抵食夠淋唔會un最後同朋友食到超飽 要包起拎走但係抵食到 每人都係around $80講緊晚餐呢個價 真係無得輸
假期前夕 工作特別多

奶油脆豬 包夠脆 奶油比例好

雞翼好入味 兩隻雞翼好開心 足料

炒蛋 夠滑同埋唔知係咪加左少少上湯炒 好正
茶走 夠茶味 唔會俾煉奶蓋過茶味

避風塘豆腐(後)
黑椒牛仔骨煲

先講豆腐 內軟外脆 炸蒜好香脆 唔會太辣

愈食愈上隱

呢個不得了呀真係
滿滿牛仔骨 至少有20塊 唔係講笑

黑椒汁超夠味
啖啖肉 超足料抵食

夠淋唔會un

最後同朋友食到超飽 要包起拎走
但係抵食到 每人都係around $80
講緊晚餐呢個價 真係無得輸

2019-05-09
2019-05-06 65 浏览
忙碌的一日,趁著少少空檔去食個quick lunch。🌈北海道帆立貝雞扒配洋蔥汁時間不多,一坐下揭兩揭餐牌立即落單。速度頗快,正合我意。$79連紅湯,湯味道濃郁,喝起來不會有那種很濃的味精味,合格。份量頗大份,雞扒夠軟腍入味,啖啖肉,頗有驚喜,食個不停。帆立貝相對起來沒雞扒吸引,普普通通。意粉需點上大量醬汁才夠味。總體來說食物質素還可以,雞扒不錯,份量夠飽肚。跟餐點紅豆冰減$10,算抵飲!😝紅豆冰是我食茶餐廳必點的!不會太甜,好飲!
忙碌的一日,趁著少少空檔去食個quick lunch。

🌈北海道帆立貝雞扒配洋蔥汁
時間不多,一坐下揭兩揭餐牌立即落單。
速度頗快,正合我意。
$79連紅湯,湯味道濃郁,
喝起來不會有那種很濃的味精味,合格。
份量頗大份,雞扒夠軟腍入味,
啖啖肉,頗有驚喜,食個不停。
帆立貝相對起來沒雞扒吸引,普普通通。
意粉需點上大量醬汁才夠味。
總體來說食物質素還可以,雞扒不錯,份量夠飽肚。

跟餐點紅豆冰減$10,算抵飲!😝
紅豆冰是我食茶餐廳必點的!
不會太甜,好飲!
2019-05-05 105 浏览
Apm lunch time 餐廳到處都是人,不想排隊,所以到工廠區附近看看有什麼其他選擇。行了5分鐘就到,原來那邊有很多餐廳,茶記,米粉,茶樓,西餐.. 應有盡有..最後選了這間龍城冰室,環境不錯,不太擠迫,雖然有點嘈,但都可以傾計。🌈福建炒飯大大碟的福建炒飯,材料有一般菜粒,菇、雞肉粒,蝦,芡汁和炒飯底。最重要的炒飯底都夠鑊氣,不錯,而且夠乾身,配上味道略微淡的芡汁,加上豐富爽口的配料,每一口都很有口感。🌈椒鹽一口豆腐邪惡的菜色,份量很多,粒粒炸得金黃,外層炸得很薄,豆腐很滑,超滑,一口size 剛好,不會太油,令人不自覺一粒一粒不停食。見到下午茶的menu 都很便宜,下次可以一試。另外,不過因為下午食,試不到小菜,晚上都可以同朋友叫幾個小菜。

🌈福建炒飯

🌈椒鹽一口豆腐

見到下午茶的menu 都很便宜,下次可以一試。

2019-05-01 67 浏览
龍城冰室今天工作10分忙碌,匆匆在觀塘搵食。隨意進入了這間冰室,點了我向來喜愛的黑松露天使麵及凍咖啡。上碟的時候,黑松露的氣味的確香,可是吃起來整個天使麵都很淡,完全沒有平日吃的香濃感覺;而且配料很少,整個面的感覺令人失望。咖啡加了$3,但喝起來亦是淡而無味,完全沒有咖啡香。實在失望。
龍城冰室

2019-04-29 76 浏览
嚟到龍城冰室見座位舒適 ,空間感大, 於是同老友一於入去食晚飯。入坐卡位,幾寬敞。打開餐牌,以冰室規模黎講,菜式選擇真係幾多。服務員走過來時,面帶笑容,我地兩個男人從簡,直接選了是日晚餐:墨西哥烤雞扒飯和蜜椒薯仔牛柳粒,各自一個黑松露忌廉湯和紅湯。另加一個推薦的豬扒包。飲品就叫了杯熱零水和凍零茶。好快飲品和湯先到,熱度剛好,黑松露湯未到唔算濃,但還不錯。2分鐘後主食也到,份量好足,🐔扒配小棠菜而牛柳粒配薯仔,算係健康配搭。雞扒飯方面,絲苗飯粒幾柔軟和有米香,易入口。雞扒煎得幾香,熟度剛好,故肉滑,雖然我去咗表皮。而朋友點的牛柳粒,佢話喜歡d青瓜黃瓜夠爽脆。豬扒包一分為二,見賣相唔錯,就食豬扒包,豬扒肉質夠香,面包帶點香脆,另人回想澳門的豬扒包整體而言,2人食咗$148,覺得是一餐性價比唔錯的冰室。

好快飲品和湯先到,熱度剛好,黑松露湯未到唔算濃,但還不錯。

雞扒飯方面,絲苗飯粒幾柔軟和有米香,易入口

豬扒包

整體而言,2人食咗$148,覺得是一餐性價比唔錯的冰室。

豬扒包
2019-04-28 66 浏览
觀塘其實有好多好味既茶餐廳等人發掘。今日係呢間冰室有個愉快既美食旅程。見到餐廳黃色柔和既燈光,入邊既氣氛睇落好好。入左去覺得好舒服。欣女有啲肚餓,於是見到鐵板餐就叫個鐵板北海道帆立貝雞扒黎食。配左個蔬菜。好大份!雞扒超級大。鐵板好熱,煎得雞扒既皮好脆。雞扒煎得好好味。好有水份,而且仲好夠味。仲有好多青菜係下邊,好健康。北海道既帆立貝好新鮮。口感彈牙又甜。煎完特別香海鮮味。落左洋蔥汁之後,所有既野食更加甜。味道更濃,好味又抵食既鐵板餐。有碗忌廉湯可以飲。湯入邊加左菜,難怪忌廉湯有個香味,原來係菜既甜味。之後欣女食食下就想飲杯野啦。冰室原來有生果茶。好多生果擺埋一齊。茶味濃,加左生果既甜味,成個果茶好清香,好順口。冰室都可以整到咁好味既野飲,覺得好滿足。好飽既晚餐,唔洗100蚊。好抵食!
觀塘其實有好多好味既茶餐廳等人發掘。
今日係呢間冰室有個愉快既美食旅程。
見到餐廳黃色柔和既燈光,入邊既氣氛睇落好好。
入左去覺得好舒服。
北海道既帆立貝好新鮮。口感彈牙又甜。煎完特別香海鮮味。
好飽既晚餐,唔洗100蚊。好抵食!
2019-04-27 60 浏览
板燒牛扒配意粉 $49牛扒🥩有兩塊;無肉味,肉質較為硬實,overcooked;黑椒汁偏鹹。意粉🍝幼身,廉價果種,無特別。牛扒底有四舊西蘭花🥦,翠綠爽口。不得不提,牛扒太油,煎完無濾乾油份就上碟,碟底都係油歐陸式早餐 $40朋友話味道普通,無特別。整體而言,食物質素十分普通。勝在份量多,一定夠飽
板燒牛扒配意粉 $49
牛扒🥩有兩塊;
無肉味,
肉質較為硬實,overcooked;
黑椒汁偏鹹。
意粉🍝幼身,廉價果種,無特別。
牛扒底有四舊西蘭花🥦,翠綠爽口。
不得不提,牛扒太油,煎完無濾乾油份就上碟,碟底都係油

歐陸式早餐 $40
朋友話味道普通,無特別。

整體而言,食物質素十分普通。
勝在份量多,一定夠飽

2019-04-26 58 浏览
夜晚收工就嚟到公司附近食飯,見呢開茶餐廳都幾多野食就決定嚟試試呀😀😀 餐廳又幾大幾好坐,食物都多而且唔貴嘅(^^) 咁我地就先叫個椒鹽豆腐開下胃口先😆30幾蚊非常抵食!好大碟的😝 豆腐又幾多,上面椒鹽夠多好有咬口又惹味👀👍🏻送酒一流👍🏻👍🏻 另外叫左炒西蘭花🥦 好香薑蔥味,西蘭花炒得香口😋😋主食叫左個番茄海鮮意粉😋😋最上面嘅大蝦蝦肉實在彈牙,帶牛油香味。另外帶子都幾大粒😚😚 番茄🍅都有d係切粒處理,所以最後會食到d茄肉!意粉係偏幼身嘅,al dente r👅👅仲叫左多個鐵板西冷😆 牛排大大件,易切嘅,幾有肉地😋 配菜真心正!成個薯仔上🥰🥰好滿足😝

餐廳又幾大幾好坐,食物都多而且唔貴嘅(^^)
咁我地就先叫個椒鹽豆腐開下胃口先😆30幾蚊非常抵食!

另外叫左炒西蘭花🥦 好香薑蔥味,西蘭花炒得香口😋😋

主食叫左個番茄海鮮意粉😋😋

仲叫左多個鐵板西冷😆
2019-04-25 73 浏览
茶餐廳同埋冰室可以話係香港最地道嘅食物之一,成日都會食,呢日嘅下午,就去咗觀塘嘅龍城冰室開餐。餐廳係地舖,喺商場入面,但係向住馬路,好容易搵。食物嘅選擇,當然係好多,午餐、下午茶、常餐都有供應。呢日就揀咗一份常餐,仿鮑魚火腿通粉配3.6牛乳炒蛋鮮奶油豬仔包,比較可惜嘅係仿鮑魚已經賣曬,不過都冇咩所謂,火腿絲已經好多,配上軟硬適中嘅通心粉,有少少咬口,更加美味。唔知大家平時會點樣食3.6牛乳炒蛋呢?我通常會鍾意將啲炒蛋撥埋入通粉,一次過食,更加多餸,而且方便進食。豬仔包配上適當嘅牛油同埋煉奶,再加上烘得香脆嘅外層,絕對係一款扣人心弦嘅美食。飲品揀咗特飲,係凍嘅薄荷朱古力coffee,朱古力味就好足夠,薄荷味略嫌淡咗少少。

食物嘅選擇,當然係好多,午餐、下午茶、常餐都有供應。

2019-04-21
2019-04-24 49 浏览
今晚嚟到觀塘食晚餐,揀左位於海日升中心嘅龍城冰室🖖🏻. 冰室有好多野食 有鐵板、常餐、小炒等茶餐廳必備菜色🙏🏻🙏🏻當然仲有各種特色飲品同小食,一應俱全🗣.我地點左一個鐵板西冷($89)👀價錢實惠,份量驚人!件扒大過塊面😂肉質鮮美,5成熟嚟講都煮得還不錯,薯菜係原個焗薯上🐣 上面有d酸忌廉😋特別開胃😀 .紅湯都幾足料,好多蔬菜嘅😄😄.另外點左番茄海鮮意粉!好多海鮮的,有大蝦、帶子、青口、魚柳同魷魚🦑 番茄味十足,每條意粉都吸哂番茄精華👍🏻 帶子好有咬口,夠大粒! 小食叫左椒鹽豆腐😆真心好大碟,幾惹味❤️食落唔會好油嘅💁💁 #2019復活節
今晚嚟到觀塘食晚餐,揀左位於海日升中心嘅龍城冰室🖖🏻

我地點左一個鐵板西冷($89)👀

紅湯都幾足料,好多蔬菜嘅😄😄

另外點左番茄海鮮意粉!

小食叫左椒鹽豆腐😆真心好大碟,幾惹味❤️食落唔會好油嘅💁💁

#2019復活節
2019-04-20 53 浏览
今日朝早係APM做完Yoga,就搵下附近有咩早餐食,我朋友想食港式早餐,所以就選擇左龍城試下啦。經過時候好易見到佢,裡面裝修整齊企理。睇一睇menu,選擇其實都幾多下,我自己就選擇左早餐C 瑤柱粒榨菜肉絲米粉加炒蛋同埋轉左多士,朋友叫左早餐B沙嗲牛肉公仔麵加火腿芝士牛角包同埋炒蛋🥐。首先講左我果份早餐先,大家睇相都見到係真係有一粒粒既瑤柱粒,數量都唔算少,米粉唔係一般茶餐廳果種米粉,佢呢種口感比較似台灣新竹火粉,我個人比較鐘意食呢種米粉👍👍 炒蛋都炒得唔錯,多士脆亦足料!到我朋友個份早晨啦。真係睇相都feel到個沙嗲牛吸引,佢個沙嗲牛做得好好,絕對係高水準之作👍另外都想讚下佢個麵質,好多餐廳會煮到好林身又或者好硬,好似無煮過咁,但龍城個麵係煮得岩岩好,唔會太硬但不失口感! 而個牛角包加火腿/芝士係一個唔會輸既組合,我朋友話好正👍👍我地2個都叫左熱奶茶飲,茶味濃而唔苦,奶味都恰到好處,好飲。最後食哂個早餐後,想食少少甜野,就叫左個西多士食😂😂 好少可晨咁早就食西多士。講番個西多士先,好邪惡好好食😊😊推介之選!

經過時候好易見到佢,裡面裝修整齊企理。

講番個西多士先,好邪惡好好食😊😊推介之選!