2012-07-28 22 浏览
阿哥呢個月尾生日,但因佢生日個日已經身在異地旅遊快活啦,所以我同男友約左佢同阿嫂預祝左先‧‧‧嘻嘻上OPENRICE搵左好幾間食肆比哥揀,佢就揀左呢間個名幾有搖滾氣味既餐廳啦!約7點去到,嘩!間餐廳好似好神秘咁,設於地庫呢!有D地方用來做左BAR檯位;有D地方放在飛標機;有D地方用來做Live band, 岩哂夜晚既客啦!!!!呢度既飲品有分含酒精同冇酒精架!由阿哥拍版叫野食….飲品與湯哥要左杯青檸味Virgin Daiquiri既果汁(下層第2格),佢話似青檸冰冰;嫂要左杯Lazy in the afternoon(上層第1格),好有strawberry味道,唔錯;男友要左杯sex on the beach(上層中間)而我就要左杯Blues Live(上層第3格),有粒荔枝呢!2杯酒精含量不多,ok喎,又好colorful!下層第一格係蕃茄湯,飲落去似忌廉湯內有淡淡既蕃茄味!濃稀比例煮得剛好,唔會太水又唔會太 “kit”….先來海鮮沙律(上層左邊)清清地做前菜啦,冇咩特別,但可以考慮下創造d汁去配呢個沙律。因為呢個沙律太多菜,齋食好乾!上層右邊係焗芝士煙肉牛肝菇,幾好味喎,sourc

呢度既飲品有分含酒精同冇酒精架!

由阿哥拍版叫野食….

飲品與湯
,source做得唔錯,清新得來又汁多!之後前後來左2個pizza,下層左是海鮮pizza;右是大蝦pizza,岩晒阿哥愛食pizza者又嗜食蝦之人=.=,2款都有蝦,食得出d蝦好新鮮同都幾大隻,薄薄既批底當然脆卜卜,就算攤左陣再食舊都仲脆!
來左碟長長的(右邊),叫焗酥皮忌廉三文魚,切開中間流出忌廉汁的三文魚餡出來,賣相一流,味道都幾好,忌廉唔會太滯。不過三文魚大舊d好d囉
;酥皮唔油,唔錯!仲有d薯角伴碟,都好好味!而重量級既德州醬烤豬肋骨真係好super(左邊),個醬好味(有d似食乳豬點既醬)。但食呢d骨真係要比耐性去用刀刮出d肉黎食,基於餐桌禮儀,費時大庭廣眾手口並用“Lone”骨啦…..一碟4個人都好夠食啦!

最後,阿嫂話點都要食個甜品先叫完滿,但基於個個都飽架啦,咁就叫左個冰火朱古力軟餅share啦!
嘩,一來到鐵板上的,很快waiter哥哥淋上應該係d朱古力汁,發出 “咋咋咋”既鐵板聲,冒埋煙tim(我地趁呢個時候同哥講聲happy birthday
)。呢個甜品都算震撼@.@,未食都視覺享受滿分!甜品分左3層,頂層係cream,中間我估似慕士咁,底層係朱古力心太軟,但因為鐵板上,心太軟流出既朱古力醬,會被鐵板烘得實左,而我個人很buy呢種口感,因為食落去唔會似平時心太軟咁漏,所以好好味!好在3款推介甜品我地揀岩左呢樣來食ja!hoho~~

阿哥都好滿意呢餐

我就諗住遲d同班女仔朋友行完旺角就黎坐下食下野, 9:30pm來飲下野,因為佢有半價, 而且野食70% OFF, 感受晚黑真正既Live House !
2012-07-21
庆祝纪念