2014-12-28 4906 浏览
在旺角番工, Lunch平時都係食下米線,茶餐廳。 今日行過有張傳單有$10 coupon, 係一間西餐廳既~ 之前夜晚有朋友生日都黎食過一次, 朋友話夜晚成日都無位,要早一日book定!! 新開lunch時段,就try try啦! Lunch 又唔洗等bo~ 即刻就有位~ 同事一行6人有大冒險精神, 6款餐每人1款, share 食~就試下D有無料到! 點菜後, 即刻送上海鮮湯~ 不過餐湯只得1款,無得揀。 主菜到 我先食的是辣海鮮蕃茄意粉$48 材料有大蝦, 蜆肉, 新鮮蕃茄,d麵嘅質地好彈牙,1D都唔鞋,加上少少辣味,帶出海鮮既鮮味,正~,d汁又濃又好味,幾好 招牌carbonara 意粉$46 Sauce 好夠濃味,口感不錯,煙肉碎唔多,唔會太咸,不過D芝士都OK香,意粉份量大,呢個價錢算抵。 牛排 牛排完美調味,符合我們要求的三分熟,肥瘦均勻,精心烹製,鮮嫩多汁。午餐以這樣的價錢,可以食到這樣的質數及分量,真係商場舖餐廳做唔到ga 雞排 煎得十分香口,白飯份量OK. 個汁好特別, 羊排 做的不錯,切開煎到焦黃的表面,內里還帶著粉紅色,吃起來略有濃郁羊肉味,蘸上醬汁趁熱入口,無羊膻味,又夠香脆~特別推介!! waiter 得1個人,Overall 野食上得幾快, 食完仲有15分鐘先夠鐘,仲可以hea 1 陣,吹下水~ 如果食晏唔想迫車仔檔,依度都ok 埋單每人$5X 蚊, 算合理啦。
牛小排
大雞扒
拿破崙蝦意粉
2014-12-08
牛小排
大雞扒
拿破崙蝦意粉
今次係我第二次黎幫襯The Live House.. 第一次認識呢間餐廳係Umbrella Revolution開始支持良心小店 : )兩次都係用openrice黎訂位 所以有免費小食送 (係炸魷魚圈!)因為唔想諗太多既關係, 我同朋友就決定叫二人餐 $338+10%首先送上既係免費既炸魷魚圈, 略嫌唔夠熱, 不過炸得好鬆脆, 配上醬汁更加惹味作為餐前小吃好適合餐湯係忌廉湯~我地揀左既兩款頭盤之一: 蟹餅牛肝菇我腦海對蟹餅既印象一直只有西班牙tapas中既蟹餅, 同呢度既都好唔同下牛肝菇放最底, 係成碟既主角, 一咬落去即刻感覺到好多汁 好鮮甜 放面既蟹餅味道唔突出, 期待做得更好不過成個蟹餅牛肝菇比人既感覺係清新開胃~ 都唔錯另一款我地揀左既頭盤就係豬仔骨配蜜糖雞翼上次黎已經試過佢地既豬仔骨 令我念念不忘 所以今次係頭盤揀左佢!BBQ醬好香濃, 豬仔骨肉夠軟, 實在太好味啦 ~~~!!! >v<蜜糖雞翼唔夠蜜糖味, 中等水平, 或者用焗既方法會比用炸既更加入味特色卡邦尼意粉, 忌廉汁夠濃 好味! 欣賞入面既炒菇 沾滿忌廉汁之餘亦帶出菇味..好好既點綴~蜜糖芥茉烤半雞雞
支持良心小店 : )

炸魷魚圈
作為餐前小吃好適合
忌廉湯
餐湯係忌廉湯~
蟹餅牛肝菇
我地揀左既兩款頭盤之一: 蟹餅牛肝菇
放面既蟹餅味道唔突出, 期待做得更好
不過成個蟹餅牛肝菇比人既感覺係清新開胃~ 都唔錯
豬仔骨配蜜糖蜜糖雞翼
另一款我地揀左既頭盤就係豬仔骨配蜜糖雞翼
特色卡邦尼意粉
蜜糖芥茉烤半雞
雞烤得好香脆, 好吸引, 唔使點旁邊既蜜糖芥茉醬都夠味~
不過份量好細 上次我同朋友叫豬仔骨主做主菜份量大D
青蘋果花茶(熱)
餐茶: 青蘋果花茶(熱)
唔夠熱...
曲奇妙趣雪糕
曲奇妙趣味 雪糕唔夠滑 曲奇粒有d淋
不過始終呢度唔係甜品店 唔可以同高級雪糕比
餐廳入面 暗暗地好有氣氛! 舞台好搶眼
店入面有好多細節位都同音樂有關..例如琴鍵餐枱同掛酒杯既電結他

睇返其他食評, 原來星期一至四晚先會有live band.. 我兩次黎都係weekend, 所以仲未有機會睇到!
希望下次有機會係live band show陪伴下享用呢度既美食! : )
题外话/补充资料: 侍應態度主動積極有禮貌~~
2014-12-21
炸魷魚圈
蟹餅牛肝菇
豬仔骨配蜜糖蜜糖雞翼
特色卡邦尼意粉
2014-11-08 6091 浏览
想幫襯live house已經一段時間,因為系open rice 見到間餐廳會有live show!!但可惜一直無時間,今日終於一償所願同幾個朋友訂到位我地專登10點後先去,貪佢有10點之後入座d嘢食會有8折同嘢飲買一送一!去到先發現我地miss 左live show啦!原來個表演時間系8-9點左右...真心有D吾開心不過呢度都有鏢機,仲有個COUNT-UP既挑戰game!!呢度d待應都好nice好健談,某一兩個講嘢仲好好笑添!如果想搵朋友傾下心事放鬆下既呢個地方真系好ok!佢地仲話就快轉新menu,我一定會再去幫襯!!
但可惜一直無時間,今日終於一償所願同幾個朋友訂到位
不過呢度都有鏢機,仲有個COUNT-UP既挑戰game!!
呢度d待應都好nice好健談,某一兩個講嘢仲好好笑添!
如果想搵朋友傾下心事放鬆下既呢個地方真系好ok!
Girls In The Live House
Flaming Lemon Tree
Live House Martini
Fascienne
佢地仲話就快轉新menu,我一定會再去幫襯!!
2014-10-30
Girls In The Live House
Flaming Lemon Tree
Live House Martini
Fascienne
2014-11-05 5224 浏览
約了好耐冇見過的中同食飯,幾個女仔黎到呢度girls' talk night,果然冇揀錯地方,環境好舒服,燈光柔和得黎唔會太暗,都算係幾relaxing由於用左openrice黎book位,入座唔需要等位,仲要有小食送添!係免費的魷魚圈,不過炸物一向唔係我杯茶,加上炸得有點硬,所以我覺得麻麻啦最後我地要左四人套餐,當中最想推介的有兩樣食物,分別係雞翼拼盤同香草海鮮pizza雞翼拼盤裡面有水牛城、蜜糖同柚子蜜三隻味,不過因為share黎食的關係,我淨係食到蜜糖味哈哈,好香味,好好食呀!而朋友食左水牛城就話都算幾辣,係辣得有D刺激LOL 另外佢會配兩個醬的,雖然佢唔係沙律醬果D 同埋我食唔出係咩醬,不過佢酸酸甜甜咁幾好食架,個味道有D似cream cheese,估唔到同雞翼都幾夾!呢度的香草海鮮pizza令我印象好深刻,因為我從來都未見過有人咁樣切pizza LOL 一上碟之後我地幾個女仔都唔係好敢食中間果塊,因為見到好多芝士怕會肥,不過換句說話黎講,呢個pizza真係好足料!首先係D蝦好大隻,加埋D芝士茄汁食落真係好開胃!而佢的薄餅皮係薄底果隻,所以食落都幾脆又唔會覺得超級包肚XD 但係

呢度的香草海鮮pizza令我印象好深刻,因為我從來都未見過有人咁樣切pizza LOL 一上碟之後我地幾個女仔都唔係好敢食中間果塊,因為見到好多芝士怕會肥,不過換句說話黎講,呢個pizza真係好足料!首先係D蝦好大隻,加埋D芝士茄汁食落真係好開胃!而佢的薄餅皮係薄底果隻,所以食落都幾脆又唔會覺得超級包肚XD 但係我覺得整體黎講呢個pizza可以咸少少,因為呢加略為淡味,只係食到少少的芝士味。

總括黎講,呢間餐廳係幾好的!食物吸引、環境舒服,waiter亦好nice!我會再返黎的!

優惠券
同朋友去聚會,為左滿足朋友想聽LIVE SHOW既要求去左THE LIVE HOUSE一開始當然係叫左野飲先啦3杯cocktail加一杯non-alcoholic野飲味道不過不失,non alocholic個杯叫lazy in the live都幾得意^^雞卷沙律雞肉好嫩,蔬菜新鮮,隻蛋都好好食^^coupon送既炸魷魚圈炸得香脆之餘唔會有好油膩既感覺,高水準的感覺蜜糖芥末子烤半雞隻雞烤得好香,肉質鮮嫩但可能係我地誤會左個菜名,蜜糖芥末子只係個汁,雞本身係無蜜糖芥末味既不過個汁都調得唔錯酥皮焗忌廉三文魚批鍾意三文魚既人必試^^酥皮鬆脆,內餡好creamy,而且三文魚味好香薯條都炸得唔錯鐵板冰火朱古力心太軟上菜時店員會將朱古力淋落鐵板上面,好似平時食鐵板燒咁,不過今次係甜既都幾得意朱古力好香,下面既蛋糕同雪糕忌廉仲有暖暖地既朱古力一齊食真係享受美中不足既係最底個層只係朱古力海棉蛋糕而唔係心太軟,不過朋友都話如果做埋心太軟好似太複雜咁,所以都算可以接受啦^^炸Oreo伴nutella醬Oreo攞去炸完之後餅乾部分變得無咁脆,加埋包住既炸粉同面頭既nutella榛子醬,暖暖地咁食既感覺都幾新

一開始當然係叫左野飲先啦
3杯cocktail加一杯non-alcoholic野飲

雞卷沙律
雞肉好嫩,蔬菜新鮮,隻蛋都好好食^^
coupon送既炸魷魚圈
炸得香脆之餘唔會有好油膩既感覺,高水準的感覺
蜜糖芥末子烤半雞
隻雞烤得好香,肉質鮮嫩
不過個汁都調得唔錯
酥皮焗忌廉三文魚批
鍾意三文魚既人必試^^
酥皮鬆脆,內餡好creamy,而且三文魚味好香
薯條都炸得唔錯
鐵板冰火朱古力心太軟
炸Oreo伴nutella醬
Oreo攞去炸完之後餅乾部分變得無咁脆,加埋包住既炸粉同面頭既nutella榛子醬,暖暖地咁食既感覺都幾新鮮
加上cookies and cream雪糕即刻覺得成個口都係個種甜甜既味道
唯一既問題係我地一開始睇menu個陣以為nutella醬會係主角,結果只係淋左係面,呢個部分有少少可惜

成間餐廳既氣氛都唔錯,好適合一班friend小聚一下,飲少少酒傾下近況咁
野食既質素都唔錯,而且價錢合理,四個人除番開一人都唔洗二百蚊落樓
聽住band show食飯既感覺都幾輕鬆愉快^^
2014-08-11
2014-08-11 8261 浏览
初初以為好難找,但原來咁易找到,不過要留心不要走過隆.....😁!所以比起原來時間早左到!星期六7:40pm 這個時段沒有 live band!      因為在open rice book左,所以不用等位!      店裡氣氛唔錯,燈光暗暗的,細細聲播放著周先生演唱會的歌,感覺良好!☺️      入正題!      因為在open rice book會送小食,所以第一道菜是炸魷魚圈,炸得有點硬.........      之後叫左..2.雞翼拼盤(水牛城、蜜糖、柚子蜜)三隻味,但水牛城對我來說不太討好,像泰式辣醬再辣d的味道....😖       3.夏威夷薄餅(菠蘿、火腿、芝士、蕃茄醬)          大塊薄薄的餅底好好味,          感覺好味道都唔夠食呢!?😝       4.芝士忌廉汁蟹肉意粉          芝士忌廉汁好好味👍,但得幾粒蟹肉?          整體來說好味😋       5.魔鬼火辣豬肋骨          重口味辣...不過還在我接受到的階段,有薯王襯托,賣相加分,當侍應張豬肋骨放在卓上放火(點火),就如名字一樣火...辣的豬肋骨就這樣完成了
星期六7:40pm 這個時段沒有 live band!
      因為在open rice book左,所以不用等位!
      入正題!
       3.夏威夷薄餅(菠蘿、火腿、芝士、蕃茄醬)
          大塊薄薄的餅底好好味,
          感覺好味道都唔夠食呢!?😝
       4.芝士忌廉汁蟹肉意粉
          芝士忌廉汁好好味👍,但得幾粒蟹肉?
          整體來說好味😋
       5.魔鬼火辣豬肋骨
          重口味辣...不過還在我接受到的階段,有薯王襯托,賣相加分,當侍應張豬肋骨放在卓上放火(點火),就如名字一樣火...辣的豬肋骨就這樣完成了,這個畫面令我有點興奮的感覺.....😎
        6.曲奇雪榚+朱古力小蛋糕+一支蠟燭
           因為生日送的甜品一客,整體味道ok!
        7.Drinks(無酒精飲品類)
           1.Hot Oreo Chocolate Milk
           如名字一樣的材料,唔太甜,👍
           不過唔好誤會係有熱同凍選擇的!
           2.Lazy in the Live
             (Milk,Honey,Strawberry,Orange Juice)
              朋友話只嘗到甜味同奶味......
              不過賣相加分!

總結:整體味道良好!還可以再去試其他菜式!

多謝大家睇我的食評!😊
2014-08-09
庆祝纪念
生日
  • 芝士忌廉汁蟹肉意粉
  • 夏威夷薄餅
2014-08-08 6947 浏览
拍拖3週年啦:)老婆仔話搵d浪漫又好食既餐廳,佢朋友介紹我依個係旺角既西餐廳,話依到生日或者紀念日會送甜品,仲要係好好食架喎,所以黎試試啦!入到去環境黑黑地,唔算好grand,不過有d特色既,坐低叫左牛扒,原來份牛扒都幾大份啦,一個人可能食唔唒,不過我係一隻無肉不歡既食肉獸,所以對我來說零難道。 味道不錯,拍得住某大連鎖西餐廳,仲要平DD添~~女友點左拿破倫蝦意粉同炸蘑姑,味道ok ,都算唔錯既!而我最期待的甜品,終於到了,香到不得了。朱古力雪糕心太軟always my favourite,老婆仔仲一齊送上親手整既禮物,真係好sweet ah:)整晚感覺實在太好,好甜。。。Hheh最尾臨走時睇到10點後飲野食野都會平,早知夜d先黎啦。。booking 時應該話我地知嗎。

肉眼扒
整晚感覺實在太好,好甜。。。Hheh
2014-08-01
庆祝纪念
纪念日
肉眼扒
2014-08-07 5785 浏览
我不用怎樣等位,因為去過很多次都知道,這間忙餐廳常爆滿,是必須要留座的!逢星期一至四都會有人表演,食品是有一定品質保證!推介卡邦尼意粉、鐵板冰火蛋糕,今次我沒點到是因為想試點不同的(我是常客啊!)今次點了三文魚他他千層,三文魚、芒果、蕃茄作為夏天開胃前菜,絕對醒胃。跟著是羊架~羊肉質鬆軟不硬,也沒有羊特有的膻味,不錯!接著達韓式炸雞,是韓風熱潮下不得不試,雞肉不老,辣味中等帶點甜味,正常是要配啤酒的,但我另有別的想喝。其實我還點了榛子炸Oreo,但菜一到已經忘了要拍照了哈哈,女生會很喜歡。點了一個B52 shooter,三層分別是barcadi, baileys, chocolate,所以不勝酒力人但仕要量力而為啊!就算不能喝酒也沒關係,他們還有個夏日優惠,買一送一cocktail,我點了個sun shower內裡有些益力多的都很好喝!如果不知道怎樣單點,也可以點選二人餐,份量非常足!女孩子二人餐可以三/四人吃呢!
韓式炸雞
B52 shooter
法式香草烤羊架
三文魚他他千層

跟著是羊架~羊肉質鬆軟不硬,也沒有羊特有的膻味,不錯!

题外话/补充资料: 要是不想吃飯只想飲杯廳野,他們現時有個優惠,10點後cocktail買一送一!
2014-08-02
韓式炸雞
法式香草烤羊架
三文魚他他千層
2014-08-05 5152 浏览
雖然係第二次黎,但仍然係咁難搵囉。今晚朋友聚會 table for five,見仲未有人到就照例睇睇個 menu 先。我最鍾意點菜架喇,而且今晚係我揀黎 Live House 既,諗住順便探探謙謙,點知放假囉 ﹗又唔見阿翹喎,Alan 同洛仔又已經無做,全場個個都唔識呢。有咩新菜式呢?同我半年前一模一樣噃。今日星期二都幾靜吓喎,小貓三四隻,還是依家仲早呢?都七點幾喇。Cocktail 唔識讀添 ﹗芒果味香濃,質感幼滑,有 Ram 酒同香檳成份,滿意。黑松露醬半熟蛋,好香黑松露味道,跟雞蛋好夾,如何蛋黃再流心點點就更加正,依家都好好味,前菜正 ﹗好好味 ﹗簡單又易做,半熟蛋加點芝士、黑松露醬,撒上香草掂。忌廉南瓜湯,一向唔食南瓜既我但湯免強可以接受啦,不太甜,無問題。脆脆棒,口痕攞黎點汁咬吓都好,不過我諗係用黎搣碎放入南瓜湯食既。啤酒煮青口,青口依然彈牙,無煮過火,味道帶淡淡酒香,加上忌兼味道,梗係好食啦 ﹗什錦卷併盤,芝士雞卷炸得非常脆口,咬落索索聲,味道還可以,貪心一點多啲芝士更好!牛肉蘆筍卷,好好味呢!估唔到牛肉嫩口軟棉,唔會又鞋又硬,加上蘆筍鮮甜,滿意。煙肉龍脷柳卷,有創意我鍾意!龍脷味淡而滑、煙肉味濃而嚥韌,焗既時候煙肉油脂滲入魚中之中,食落咸香甘甜!雞中翼併盤,3 款風味,水牛城、柚子蜜、蜜糖,各具特色,不過不失,但有點亁。如果可以肥美點、juicy 點就更加開心啦!酥炸豬軟骨,幾得意喎!豬軟骨脆卜卜,味道有點 dry,配汁食會好好多。燒牛肋骨,超愛 3 成熟!外層燒得香口 juicy 而且牛味濃,包住裡面粉紅色嫩肉,好味道!最鍾意食黐骨既筋肉,好有趙口呢!配菜燒蘆筍薯仔同樣美味!蜜糖芥茉籽烤半雞,雞肉質感超級腍呀,鍾意既就會好鍾意,但我比較鍾意嫩滑彈牙多汁既口感。雞肉依舊非常淡口,必須配上芝士一齊食就會好好味又特別。炸薯角過晒火,又燶又乾,西蘭花同甘筍都烚過龍,腍劈劈喇!香草魷魚墨魚麵,我都成日混淆墨魚汁意粉、墨魚汁會意粉囉!墨魚意粉係搓意粉時已加入墨魚汁,所以黑色,後者好味好多。黑色既意粉質感較硬,而且墨魚汁味道機乎食唔到,魷魚嚥嚥韌韌,整體都幾好,一試無妨。焗蟹餅牛肝菇,食到依個 moment 都飽飽地,order 3 個一齊 share 啦!招牌菜質數保持不變,菌味濃而軟棉,配上炸得香脆既蟹餅,多種質感、多重味道,非常滿足!香煎龍俐柳配黑松露汁,跟上次一樣食唔出黑松露味道,而忌廉味較濃,龍俐柳嫩滑濕潤帶淡淡咸香,比上次好食,good !芝麻雪糕,無意見。今晚幸運地有 live 聽喎,不過依位男仔文歌為主,而且個場都幾嘈,唔係太聽到唱咩。

Cocktail
啤酒煮青口
什錦卷併盤
燒牛肋骨
2014-08-04 3966 浏览
答應左謙謙落黎捧場多時,今晚終於有機會喇 ﹗有心唔怕遲 ﹗順便同朋友仔食生日飯,生日快樂呀 ﹗嘩 ﹗好多野想試喎,不過只得兩個撐枱腳,食唔到幾多。麻煩 Alan、阿翹、謙謙同洛仔招乎我地喇。第一次黎,感覺係餐廳酒吧 feel 囉,今晚爆場坐滿,好多人呀 ﹗聽聞會有平時有 live band 添,但撞著今晚無呢。先試個套餐,款式多而 portion 細,就算得兩個都可以試多幾樣野麻,其實我本人一向對 set 有點保留,梗係覺得散叫既質數會高好多。補朋友仔生日飯,黎謙謙餐廳踩場!朋友仔咁耐仲未到架,唯有叫住杯 hoegaarden 飲住等 ﹗格局同裝修都似旺角一般既 local 餐廳,飯市電子鏢機唔開放,枱櫈都排得密密的,今晚既食客佔左 7 成都係女士喎,但半數係豬扒或阿姐界別,哈哈 ﹗焗蟹餅牛肝菇,依個好得喎 ﹗剛才見到張箱已經好想趙佢架喇 ﹗好大件呢,其實兩個人食一隻都夠。 焗到香噴噴,菇味濃又軟棉,加上蟹肉既鮮味,Good ﹗豬仔骨,醃得入味,質地鬆軟,加埋個汁,正 ﹗蜜糖雞中翼,甜甜地,幾好味。但我較喜歡水牛城雞翼,因為我愛辣的 ﹗炸蟹肉蘑菇球,好期待既菜色,但係十分失望,同我想象中既味道同質感差太遠喇 ﹗粗麵包糠,吉烈感非常濃厚,外層雖然脆,但硬而不鬆化,內面餡料鬆散,空洞洞,一切就散開晒。好重油炸味,完全食唔到蟹肉及蘑菇既真正味道。跟味道沉實既蛋黃醬唔多夾,轉為一些較清新味道既醬料更好。酥皮海鮮忌廉湯,加錢就可以將例湯轉為酥皮海鮮忌廉湯架。我對酥皮麻麻地,一來肥二來覺得好滯。 開呀 ﹗最鍾意熱騰騰出晒煙,依個湯落足料呢 ﹗味道濃郁,海鮮味香甜,質感幼滑,無搵笨,正呀 ﹗推介 ﹗香煎龍脷柳配黑松露汁,點解我咩味都食唔到既?剛才食既野太濃?龍脷柳滑就夠滑喇,不過魚肉好淡,而且個汁完全食唔到黑松露味道,忌廉味較重,一般。蜜糖芥末子烤半雞,朋友仔話質感似煲湯雞,腍得太緊要囉。我都覺得質地過腍而鬆散,欠缺肉汁同咬口。一定要夾埋芝士一齊食,淨食雞肉係無味架 ﹗夾住芝士一齊的話,味道好特別,可以一試。鐵扒心太軟,好搞笑 ﹗真係好似黑椒鐵板餐呀 ﹗朱古力汁香濃,正喎 ﹗但個心太硬,而且仲係凍冰冰。

hoegaarden
2014-07-13
豬仔骨
酥皮海鮮忌廉湯
2014-08-02 3700 浏览
好耐之前朋友請食飯先認識live house 之後有gathering就會諗起呢間餐廳 因為近地鐵方便就腳 加上後來發現十點後cocktails買一送一 認真幾抵 放工之後就會約朋友黎 個人認為最好飲既cocktails係girls in the live house 有啲草莓味 甜甜地 女仔會喜歡飲 另外blue lives都幾好飲食物方面通常會叫個小食拼盤 蜜糖雞翼非常好食 外皮好脆亦夠熱 係最喜歡的小食甜品方面非常推薦朱古力軟餅 鐵板上有個類似心太軟 上面有個雪糕 再淋上朱古力醬 味道好濃 非常好味總括來說 環境不錯 食物質素亦滿意 如果想約朋友gathering 呢間係吾錯既選擇

好耐之前朋友請食飯先認識live house

2014-07-31 3070 浏览
好耐之前朋友請食飯先認識live house 之後有gathering就會諗起呢間餐廳 因為近地鐵方便就腳 加上後來發現十點後cocktails買一送一 認真幾抵 放工之後就會約朋友黎 個人認為最好飲既cocktails係girls in the live house 有啲草莓味 甜甜地 女仔會喜歡飲 另外blue lives都幾好飲食物方面通常會叫個小食拼盤 蜜糖雞翼非常好食 外皮好脆亦夠熱 係最喜歡的小食甜品方面非常推薦朱古力軟餅 鐵板上有個類似心太軟 上面有個雪糕 再淋上朱古力醬 味道好濃 非常好味總括來說 環境服務不錯 食物質素亦滿意 如果想約朋友gathering 呢間係吾錯既選擇

好耐之前朋友請食飯先認識live house

2014-07-27 2915 浏览
朋友話要聽live band 咗呢間嘢,旺角區估到卡士唔會高到邊…但呢一男一女,唱K都嫌未到水準,噪音可以概括之。失望。嘢食…唉,豬肋骨…人生中最難吃嘅一次…乾到冇朋友,唔應該亦唔能夠放入口,牛肋骨好少少…但都系汁都冇滴,只求食飽放咗入口。好難明同場點解有咁多90後捧場…後生仔女味覺遲鈍啲定要求低啲?碟豬肋骨原封不動…近埋單時侍應問使唔使包走…當然唔使…問我地有咩問題,照直回答,幸好尚有良心…主動提出取消,好感動…今時今日咁嘅服務態度very good,如果改善埋廚房出品就好喇。仲有…請問第二隊band會唔會好啲。
牛肋骨
送嘅一團粉名叫豬軟骨
豬肋骨
2014-07-27
2014-06-19 4568 浏览
今次係誤打誤撞係open rice 度搵到呢間餐廳,見佢主打西餐又有cocktails 飲,所以就即管試試地方吾難搵。開頭仲以為係一間酒吧,落到去原來係一間酒吧格局既餐廳。但環境比酒吧仲熱鬧。係選擇恐懼症下,點左一份吾使點煩既2人餐,前菜同主菜都有4款,各樣可選2款。餐湯當然就吾會小啦!不過可以加錢轉我大愛既酥皮湯正!餐湯算正正常常,最緊要係夠熱!前菜係沙律,豬肋骨條同雞翼。個沙律幾fresh,豬肋骨條啲汁甜甜地都吾錯,雞翼非常香口!登登登~~~~主菜當然會選擇卡邦尼意粉同黑松露龍利柳,其實我本人對龍利柳係非常之一般,所以都用好平常既心態去淺嘗一口點知!!!!個黑松露醬同個龍利柳簡值係夾得天衣無縫牙!連佢啲伴菜都好味到不得了!而卡邦尼個汁比一般食開既小,但反而吾會甘滯,而每一啖都食到好濃郁既芝士同煙肉味,完全係大愛!食到尾聲先知原來佢個餐仲有個雪糕提供嫁!另外我地以跟餐半價價錢叫左2杯cocktail 味道吾錯,一款記得個名好似叫blue live,男朋友仔話酒味吾夠濃,但我試過認為味道吾錯,另一款就吾記得咩名lu

正!

餐湯算正正常常,最緊要係夠熱!
前菜係沙律,豬肋骨條同雞翼。
個沙律幾fresh,豬肋骨條啲汁甜甜地都吾錯,
雞翼非常香口!

完全係大愛!

食到尾聲先知原來佢個餐仲有個雪糕提供嫁!

2014-06-14
  • 黑松露龍利柳
2014-06-18 3323 浏览
本人不喜好於旺角食飯,就係怕人多擠迫,尤其夏天,但友人提議就試一試。是晚無Live band,亦可能是這原因所以無full,環境一般,立即與友人打算叫杯生啤飲,但原來只有hoegaarden同生力才有生啤頭盤小食到了,這個蟹肉釀菇給予我驚喜,並不是厚厚炸粉,而醬汁亦美味。fish & chips份量及味道不錯。個人認為當晚最好味是水牛城雞翼~ 大家都認為最好味,所以記得拍照時,已只剩一件。yum yumPizza外表同內涵就不太吸引,而意粉亦不過不失。總括而言,小食類食品較主食好,適合黎happy hour多過晚飯醫肚呢~

fish & chips份量及味道不錯。

Pizza外表同內涵就不太吸引,而意粉亦不過不失。

2014-06-17