2002-05-25 20 浏览
Totally disappointed by the so-called "小籠飽"!! I wonder why they claim they are the expert in doing "小籠飽" with this poor standard?!?! Even "北京拉麵店" do much much better. <br>I will never come back for such poor food quality and service.
2002-05-14 12 浏览
我唔懷疑台北總店既水準, 但香港分店唔會比大家食開出色, 尤其是蟹粉小籠, 連六歲既細路都話:飽點以外, 我地仲試豆苗, 土雞湯, 豆沙鍋餅, 炒飯, 湯麵.....味道唔差但無驚喜, 份量亦少. 若果要排個幾鐘, 差唔多五舊水(4位)食餐咁既, 真係咪搞我!仲有一樣, 我地好反感, 就係食到七八成個陣, D阿姐已經多多動作催你快D搞掂, 一食完即刻收晒所有野, 衰到茶杯都拎埋, 點知佢仲大聲過我:一定無下次!!!!!
我唔懷疑台北總店既水準, 但香港分店唔會比大家食開出色, 尤其是蟹粉小籠, 連六歲既細路都話:[咁少蟹油, 唔夠甘, 又乾!]飽點以外, 我地仲試豆苗, 土雞湯, 豆沙鍋餅, 炒飯, 湯麵.....味道唔差但無驚喜, 份量亦少. 若果要排個幾鐘, 差唔多五舊水(4位)食餐咁既, 真係咪搞我!
仲有一樣, 我地好反感, 就係食到七八成個陣, D阿姐已經多多動作催你快D搞掂, 一食完即刻收晒所有野, 衰到茶杯都拎埋, [阿姐, 我地食左七個字咋, 唔洗咁呀!]點知佢仲大聲過我:[出面幾多人排隊呀!]
一定無下次!!!!!
2002-03-30 14 浏览
想去鼎泰豐已很久,但因聽聞等位時間太長而卻步。前晚把心一橫終於去了,可能因為復活節假期,大約晚上九時去到竟然已不用等位。兩口子叫了三樣食物,分別是小籠飽,酸辣湯和紅燒牛肉麵。本想試小籠湯飽,去到才知只在weekend供應。先說酸辣湯,料多但不夠酸,而且辣味只靠湯面放的黑椒,總結是不夠酸也不夠辣。再說紅燒牛肉麵,麵身只是一般,但牛腩夠腍,湯底跟牛的味都很清,小女子就覺得不俗,但喜歡吃濃味的人可能便不太欣賞。主角是小籠飽,一個order有+隻,每隻size不大,可以整隻放進口裏。且試一試從皮,餡,及湯三方面跟太古城翡翠比較一下:1﹒皮鼎泰豐:看上去透明見餡,足以證明皮夠薄,但夾起又不會穿皮,真奇妙。翡翠:皮夠薄,看上去透明見餡;但夾起時往往容易穿皮。2﹒餡鼎泰豐:可能比較少些肥肉,但也夠香;味不太濃。翡翠:餡比鼎泰豐香,味道比較濃。3﹒湯鼎泰豐:比較清,不夠熱。翡翠:湯濃味一些,也夠熱。整體來說,小籠飽還是翡翠的好。服務方面,曾聽聞鼎泰豐的service很差;但這次卻見侍應常常對不起前、多謝後,又有refill茶,看來也不太差吧!
1﹒皮
翡翠:皮夠薄,看上去透明見餡;但夾起時往往容易穿皮。
2﹒餡
鼎泰豐:可能比較少些肥肉,但也夠香;味不太濃。
翡翠:餡比鼎泰豐香,味道比較濃。
3﹒湯
鼎泰豐:比較清,不夠熱。
翡翠:湯濃味一些,也夠熱。
整體來說,小籠飽還是翡翠的好。
2002-03-13 18 浏览
約9 點去到「鼎泰豐」,唔洗點等,不過要同10個唔識o既人share 一張大圓檯,有D唔慣。馳名小籠包,我就唔係咁欣賞。D 皮薄是薄,但有D 怪,總覺得好似有D 膠膠地,唔怪得唔漏汁!但就同D 餡完全唔夾!大家知唔知佢D 皮加o左D 乜﹖我總唔信同平時食的小籠包一樣。另外,想食「蝦仁燒賣」又無,好似成日都無咁,究竟佢有無賣過﹖「紅燒牛肉麵」o既牛肉確係好食,夠腍又夠味;最好食的算是「XX餃」(裏面係菜),其他的不外如是,好在唔洗排隊食。
2002-03-12 4 浏览
和女友去UA睇電影時經過"鼎泰豐", 一陣傳聞要排隊成粒鍾的餐館. 可能係因為星期一, 同人小的關係, 唔洗等......而且門口算係開放式廚房, 可以睇到裹面有成十幾二十人不停手的做飽點.食物方面試左4款, 好平均, 幾好食.雞湯, 雞味好濃香, 油算唔多, 雞肉亦鬆軟;菜肉雲吞和小籠飽都算係皮簿, 料亦唔錯;小籠飽內的肉都係鬆軟, 而且唔多油;紅燒牛肉湯麵, 麵質幾好, 紅燒牛肉亦好淋.有機會經過會再去試其他款式!
食物方面試左4款, 好平均, 幾好食.
雞湯, 雞味好濃香, 油算唔多, 雞肉亦鬆軟;
菜肉雲吞和小籠飽都算係皮簿, 料亦唔錯;
小籠飽內的肉都係鬆軟, 而且唔多油;
紅燒牛肉湯麵, 麵質幾好, 紅燒牛肉亦好淋.
有機會經過會再去試其他款式!
2002-03-09 9 浏览
台北正店D包皮薄好多!奧海城二期Food Court有間店D小籠包好食過?!
台北正店D包皮薄好多!
奧海城二期Food Court有間店D小籠包好食過?!
2002-02-08 3 浏览
worse than my expectation...but still okay ar...but too many ppl waiting la...
worse than my expectation...
but still okay ar...
2002-02-03 10 浏览
菜色方面選擇很少, 只有小籠包, 餃子, 麵, 飯, 抄菜等.小籠包皮的確很薄, 但餡味道十分一般, 沒有傳說和想像中好吃. 餃子味道也是很平凡. 酸辣湯一點兒也不酸, 又不辣, 只有很重的胡椒味道. 排骨面也不知何故給放了很多胡椒粉, 可能是用來掩?排骨的雪味? 另外, 排骨十分"鞋口".服務方面, 進入店舖時店員有說歡迎光臨, 但我們三人去, 明明有數張四人檯也不給我們坐, 要我們和另外三人共用一張六人檯. 其後那三人走了後又給了四人坐, 那些四人檯不是每檯兩對人用吧?!一句講晒: 去過一次便夠!
一句講晒: 去過一次便夠!
2002-02-01 8 浏览
此店D侍應服務態度好好,至於食物方面,除左小籠包外其他都係垃圾.......直情係惡劣......如過齋口也小籠包都OK既。
小籠包都OK既。
2002-01-16 4 浏览
一句講晒,咁既價錢得d 咁既料比人, 真係好失望! 而且唔知係唔係唔習慣, 小籠飽d 餡搞得太碎, 一d 口感都無, 而個排骨麵排骨又瘦又大陣雪味. 叫佢炒個菜就細到痺, 好似比人食淨咁!<br><br>服務態度就唔洗講, 叫佢比d 茶又要叫3次, 檯面又抹得唔干淨(仲可以留番上一檯人既"雲吞" 係檯面比我地!), 總之食完一肚氣!<br><br>可能0岩0岩開張operate 得唔係咁熟啦, 不過睇得出佢d waiter 同waitress 好唔熟手囉.<br><br>4個人, 下午茶式咁食下, 都二百幾蚊.<br><br>我唔會再幫襯!<br>
<br>
可能0岩0岩開張operate 得唔係咁熟啦, 不過睇得出佢d waiterwaitress 好唔熟手囉.
<br>
4個人, 下午茶式咁食下, 都二百幾蚊.
我唔會再幫襯!
2002-01-14 4 浏览
呢度o既勢好似好掂咁: 店內外都好多人, 賀花都好多, 連整小籠飽皮o既師傅都起碼廿個(但細心睇其實只有幾個真係整緊皮, 其他似乎係臨記), 仲見到蔡先生視察完走人.坐定定一見menu只有好少選擇, 只有湯麵, 炒飯, 同小籠飽類. 我試o左個豬柳配蛋炒飯, 同埋小籠飽.個飯都ok好味, 但係d豬柳就太"林"同冇乜味. 個小籠飽d皮係幾好, 唔易穿, 又有好多湯, 可惜入面d料完全冇味, 一d都唔好食.反而下次想試前菜同燉雞/牛湯配麵, 希望唔會再失望啦.香港呢間其實水準同台灣好多小店仲差好遠喎!過呢度d服務確實好好!!!
反而下次想試前菜同燉雞/牛湯配麵, 希望唔會再失望啦.
香港呢間其實水準同台灣好多小店仲差好遠喎!
過呢度d服務確實好好!!!
2002-01-10 4 浏览
我試過食晏去, 味道服務價錢都唔係咁好, 蟹粉小籠飽唔夠味, 好多街坊上海鋪都好過!
2002-01-09 4 浏览
出名的餐廳, 未必是好的.本人在聖誕節期間, 與朋友往紅磡蔡x食坊其中一間新開張的食店: 鼎x豐食晚飯,這間食店在台灣很出名的,大家慕名而來,本來是廷開心的,但可能人多關係,竟要在窄窄而擠滿近二百人的走廊,排隊排了超過一個半小時(16:30排到18:00開門),這還算,其間沒有人派籌,到了六時,沒有禮貌的女侍應數齊人數才放人客入內,還奇怪這間所謂高級食府,竟要迫人客搭檯,十二人座位已經坐了我們十個人,竟還加插一對母女人客,令氣氛很尷尬;食物order又遲又經常.這店的部長還對我們說:在門外正在排隊的人,他們只會派下一輪籌,沒有籌的只好要他們一一明天請早,(那麼還在排隊的人豈不是白等?)至於搭檯是規定的,不喜歡的可以不幫襯,真寸!!這間鼎x豐的食物還可以,但除了價錢貴之外,也沒有台灣店那麼好味,高檔食店的價錢,卻是大牌檔也不如的服務,這食店的個別侍應的態度有如在說:{我們的服務就是這樣,誰叫你喜歡來幫襯,不喜歡的可以不來,}真吹漲!!晚飯期間,其中有朋友離席到了洗手間,短短數分鐘內,侍應不停地問我們,他們的座位到底有沒有人坐? 不曉得他們是記憶力差還是不信我們.我想大家看後仍會嘗試幫襯(
錢貴之外,也沒有台灣店那麼好味,高檔食店的價錢,卻是大牌檔也不如的服務,這食店的個別侍應的態度有如在說:{我們的服務就是這樣,誰叫你喜歡來幫襯,不喜歡的可以不來,}真吹漲!!晚飯期間,其中有朋友離席到了洗手間,短短數分鐘內,侍應不停地問我們,他們的座位到底有沒有人坐? 不曉得他們是記憶力差還是不信我們.我想大家看後仍會嘗試幫襯(鬼叫人家出名),但相信大家都會和我一樣.....不會幫襯第二次!
2001-12-29 15 浏览
聖誕前數天的一個下午, 5:40到達此店, 門口已排了約20人的人龍。看到四處都擺滿花牌, 我想這裡只是開幕了2 、3 吧, 連林百欣太太都帶同一些像夏蕙姐, 李香琴的富貴太太出動視察業務呢! 這間廚房也像台灣一樣, 是在近門口的位置; 數數廚師的數目, 有23 個人呢! 這間店雖新, 都幾有效率, 在門外排隊的時候, 已給你一菜單選菜, 等了約15 分鐘, 便有位了。坐下不久, 店員落單後再給你一張電腦印製的起菜紙給你核對, 鼎泰豐的系統真的不俗。點了最著名的小籠包, 另外尚有小菜(前菜), 排骨蛋炒飯, 菜肉餛飩麵。先說小籠包, 都有台灣的8 成水準, 小籠包夾起來不會穿皮, 包內有汁, 一啖一個, 比香港的其他店鋪優勝, 但小籠包皮略厚, 口感也不及台灣的入口即溶。前菜用粉絲、豆腐乾、海帶, 鹹鹹地, 都很好味。菜肉餛飩麵就有台灣的水準, 麵幼滑, 而餛飩的餡料切得很幼細。排骨蛋炒飯就完全不行, 排骨太乾, 飯太淋, 真失望!最後值得一提的此店的服務, 員工有禮貌, 服務很殷勤。整頓飯斟水都有十次八次呢! 早前看過壹周刊, 蔡瀾說這裡的員工守則是「一般服務做得到, 客人一叫就要到
前菜用粉絲、豆腐乾、海帶, 鹹鹹地, 都很好味。
排骨蛋炒飯就完全不行, 排骨太乾, 飯太淋, 真失望!
早前看過壹周刊, 蔡瀾說這裡的員工守則是「一般服務做得到, 客人一叫就要到,客人揮手要看到, 客人一動就知道, 時時注意勤做到, 完美境界可達到。」也真嚴格啊!